Aπό τον Δημήτρη Παπαγεωργίου

«Φωτιά» έχουν πάρει τα επιτελεία της Συγγρού και της Κουμουνδούρου εν όψει των ευρωεκλογών, καθώς το διακύβευμα δεν είναι τίποτε άλλο από τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης, αλλά και μια αξιολόγηση για την αντιπολιτευτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα επιτελεία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρία, από τα οποία προκύπτει ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο στις 26 Μαΐου. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται ήδη τα σενάρια για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και το μέλλον της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ποια είναι τα τρία σενάρια για μετά τις ευρωεκλογές
Από τα σενάρια που επεξεργάζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προκύπτει ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο στις 26 Μαΐου

Σενάρια Νο1: Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με ικανοποιητικό ποσοστό της Ελιάς
Το σενάριο της καθαρής νίκης της Νέας Δημοκρατίας, συνδυαζόμενο με ένα ικανοποιητικό ποσοστό της Ελιάς, φαντάζει αδύναμο, ωστόσο έχουν ήδη εκπονηθεί τα πρώτα πλάνα από τη μεριά της κυβέρνησης. Μια καθαρή νίκη της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές, θα δώσει «φρέσκο αέρα» στο Μαξίμου, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαρτί της δικαίωσης της πολιτικής του. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι παραπάνω σε αυτό το σενάριο, το οποίο είναι το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτελικά στελέχη της ΝΔ εισηγούνται στον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές εάν η κυβέρνηση πετύχει υψηλά ποσοστά. Οι πρόωρες εθνικές εκλογές, θα μπορούσαν να γίνουν πριν την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει νωπή λαϊκή εντολή. Επίσης, αυτό θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να επιβιώσει της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, τότε τα δύσκολα έρχονται για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μετρά τη δεύτερη ήττα του από τον Αντώνη Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία. Και εάν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, η ήττα του Αλέξη Τσίπρα δικαιολογήθηκε με την τεράστια αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά κύκλοι της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι ίδια, καθώς θα φανεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να πείσει. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πως υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα ηγεσίας, ούτε από την πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σενάριο Νο2: Οριακή νίκη ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ με καθίζηση της Ελιάς
Είναι ίσως το πιο πιθανό σενάριο - με βάση τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις - και αυτό που πονοκεφαλιάζει τη Συγγρού και την Χαριλάου Τρικούπη. Εάν η ΝΔ βγει πρώτη οριακά και η Ελιά συντριβεί, τότε αναμένεται να επικρατήσει πανικός, καθώς εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπλοφάρει και αποχωρήσει όντως από την κυβέρνηση, η ΝΔ θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες ωστόσο δύσκολα θα περπατήσουν. Κύκλοι της Συγγρού, τονίζουν ότι μπορεί να γίνει μια προσπάθεια να βρεθούν βουλευτές -κυρίως από τους ανεξάρτητους-, τόσο κεντροαριστεροί όσο και δεξιοί προκειμένου να λειτουργήσουν ως «μαξιλαράκια» μαζί με τους όποιους διαφωνούντες από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με μια πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ η οποία διαφωνεί με το «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο σ'αυτή την περίπτωση δύσκολα θα βγουν οι αριθμοί. Επομένως, ούτε σε αυτή την περίπτωση αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ υπάρχει και το σενάριο να συγκροτηθεί κυβέρνηση από την ίδια Βουλή, αλλά με άλλο πρωθυπουργό.
Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, η οριακή νίκη απλά θα του δώσει έναν φρέσκο αέρα ανανέωσης που χρειάζεται η Κουμουνδούρου, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, καθώς δεν θα «νομιμοποιείται» από τα ποσοστά των ευρωεκλογών.

Σενάριο Νο3: Kαθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ - χαμηλά ποσοστά Ελιάς
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει μια καθαρή νίκη, η οποία αξιολογείται στις 4 με 5 μονάδες διαφορά, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Η Κουμουνδούρου είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει πρόωρες εθνικές εκλογές, όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε και στη συνένευτευξή του στο theTOC.gr.
Aπό την πλευρά της, η κυβέρνηση δε θα έχει πλέον λαϊκό έρεισμα προκειμένου να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της. Η Ελιά θα υποστεί καθίζηση, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα έχει «αδυνατίσει» υπερβολικά, κάτι που θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε εκλογές.