Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου Κώστα Παταργιά στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του που έγινε την Κυριακή 4 Μαΐου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συγκέντρωση και  σας ευχαριστούμε θερμά που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.

Σας ευχαριστώ που σήμερα είστε όλοι ΕΔΩ να σηματοδοτήσουμε την αρχή μιας ΜΕΓΑΛΗΣ προσπάθειας για το μέλλον του τόπου μας.
Είμαστε ΕΔΩ να δεσμευτούμε ότι θα δώσουμε ΟΛΕΣ μας τις δυνάμεις για τη ΝΕΑ πρόκληση της ΝΕΑΣ πενταετίας.
Είναι πράγματι συγκινητική η παρουσία σας.

Μια παρουσία που διακηρύττει τη θέλησή σας να προχωρήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σε αυτή την ωραία προσπάθεια.
Στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Σας υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι της τιμής που μας κάνατε σήμερα.

Να προσπαθήσουμε – Να Δράσουμε - Να αγωνιστούμε
Και πάλι σας ευχαριστώ.




Κυρίες και κύριοι,

Εγώ και οι συνεργάτες μου, ζούμε και   εργαζόμαστε ανάμεσά σας, βιώνοντας τη γκρίζα πραγματικότητα των χωριών μας , την απογοήτευση των συμπολιτών μας , την απαισιοδοξία, την αίσθηση ματαιοπονίας για ενασχόληση με τα κοινά και τη συνειδητή απουσία τους από τα δημοτικά δρώμενα.
Φίλες και φίλοι,

Όπως είναι γνωστό σε όλους, πορευόμαστε προς τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου μέσα σε ένα δύσκολο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.

Μέσα σε ένα περιβάλλον που η ΚΑΘΕ ΜΙΑ και Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ από μάς αναζητά τις χαμένες αξίες , αναζητά την ελπίδα για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη ζωή.

Μέσα σε ένα περιβάλλον που εκτός από την οικονομική κρίση βιώνουμε και την κρίση ΗΘΩΝ και ΑΞΙΩΝ.

Συνδημότισσες και συνδημότες,



Οι δημοτικές εκλογές είναι η πιο αυθεντική έκφραση της βούλησης των πολιτών αφού καλούμαστε να ψηφίσουμε για τον τόπο που ζούμε, για την ανάπτυξη και την πρόοδο του, για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων μας, για την κάλυψη των ζωτικών αναγκών μας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας.
Κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τον τόπο μας συγκροτήσαμε τον συνδυασμό ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ’’.

Ο τίτλος του συνδυασμού μας είναι η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ μας. Είμαστε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έξω από κομματικούς παρεμβατισμούς και κατευθύνσεις τρίτων.

Είμαστε ένας συνδυασμός 80 περίπου ανθρώπων. Όμως δεν είμαστε απλά ένας αριθμός.
Είμαστε πρόσωπα με λόγο και συνείδηση.
Είμαστε άνθρωποι του ΜΟΧΘΟΥ και της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.
Είμαστε άνθρωποι που ΑΓΑΠΑΜΕ την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Μπορεί να έχουμε διαφορετικές καταβολές και ηλικίες, διαφορετικά βιώματα και συναισθήματα, διαφορετικές αναζητήσεις και κοινωνικές αναφορές.
Εκφράζουμε όμως τις ίδιες αγωνίες. Εκφράζουμε τις ίδιες προσδοκίες. Εκφράζουμε την κοινή θέληση και ευθύνη για την τύχη και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι,

Όλοι εμείς εδώ, εγώ και οι συνεργάτες μου,
αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές γιατί πιστεύουμε ότι τα δημοτικά μας πράγματα μπορούμε να τα αλλάξουμε μέσα από τα γεγονότα.

Πιστεύουμε ότι τα δημοτικά μας πράγματα μπορούμε να τα βελτιώσουμε μέσα από τη ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, μέσα από τον ΑΓΩΝΑ, μέσα από τις ΠΡΑΞΕΙΣ.

Πιστεύουμε ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ γιατί ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, γιατί ΘΕΛΟΥΜΕ, γιατί ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ, για την πορεία της περιοχής μας.

Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις εκλογές με αίσθημα ευθύνης γιατί πιστεύουμε στην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και όχι στην ΕΤΕΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, που οδηγεί σε θεσμική εκτροπή, οδηγεί σε μαρασμό και τελικά οδηγεί στην προέκταση της κρατικής εξουσίας.

Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις εκλογές, γιατί είναι βαθιά μας πίστη, ιδιαίτερα μέσα στη σημερινή κρίση, ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΑΣ.

Μια ανάπτυξη που οφείλει να έχει και ενδογενή χαρακτηριστικά, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις εσωτερικές τους λειτουργίες.

Μια ανάπτυξη μέσα από τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Από τον ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ
Από τη ΝΕΟΛΑΙΑ
Από τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Από τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Από τα ΠΡΟ’Ι’ΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ.

Κυρίες και κύριοι,

στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές δε θα ακούσετε από εμάς ανέξοδους ύμνους, ούτε φθηνή και αόριστη μελλοντολογία.
Ανοίξαμε ανοίξουμε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη συγκρότηση του προγράμματός μας.
Ένα πρόγραμμα που για μας θα αποτελεί δέσμευση και θα είναι οδηγός μας για τα επόμενα χρόνια.

Για μας φίλες και φίλοι,

ο διάλογος μαζί σας θα πρέπει να είναι ΣΥΝΕΧΗΣ και να πραγματοποιείται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
Κι αυτό γιατί, η συμμετοχή και η δημοκρατική λειτουργία ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ και ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ με την εκλογή της δημοτικής αρχής.
Η δημοκρατία και η συμμετοχή ουσιαστικά ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ.

Είναι το «κάθε μέρα»!
Είναι η συνομιλία με την κοινωνία, είναι τελικά η καθημερινή πραγμάτωση της συναίνεσης.

Νιώθουμε ΙΚΑΝΟΙ να δώσουμε λύσεις στα καυτά θέματα της κοινωνίας μας και της περιοχής μας.

- Στην ποιότητα ζωής
- Στην προβολή του Δήμου μας μέσα από την ονομασία του
- Στην προώθηση του τουρισμού
- Στην προβολή των προϊόντων μας.

Κυρίες και κύριοι,

Φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε οριστικά τη σελίδα στην ιστορία του τόπου μας, αξιοποιώντας βεβαίως όλες τις επιτυχείς δραστηριότητες της ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ καθώς επίσης και τις ιδιαίτερες δεξιότητες και εμπειρίες όλων των πολιτών του δήμου μας.

Η μεγάλη εγγύηση για την επιτυχία των στόχων μας θεωρώ ότι είναι οι εκλεκτοί συνεργάτες μου τους οποίους και σας παρουσιάζω

Όπως κι εσείς θα διαπιστώσατε , στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» συμμετέχει η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, συμμετέχουν οι δυνάμεις της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, συμμετέχουν οι δυνάμεις της ΓΝΩΣΗΣ και της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

Σας καλούμε λοιπόν, να διεκδικήσουμε ΜΑΖΙ αυτό που μας ΑΝΗΚΕΙ.
Σας καλούμε μακριά από άγονους τοπικισμούς, να κάνουμε πράξη για το δήμο μας το όραμα της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Ο δήμος μας έχει τις προϋποθέσεις να ‘’αναπνεύσει’’ αρκεί να αξιοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις που διαθέτει. 


Αρκεί να αξιοποιήσουμε τα φυσικά και συγκριτικά του πλεονεκτήματα, το ΒΟΥΝΟ, τη ΘΑΛΑΣΣΑ, τα ΛΙΜΑΝΙΑ, τις ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ τους ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. 


Μοναδικό μας μέλημα, μοναδική μας επιδίωξη, μοναδικός μας στόχος είναι να ενώσουμε τις ΚΑΡΔΙΕΣ μας, να ΜΟΝΙΑΣΟΥΜΕ και να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ για την ανάπτυξη της περιοχής μας και το μέλλον των παιδιών μας.


Σας καλούμε να κάνουμε πράξη το όραμα της ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Σας ευχαριστώ 


Καλό μας Αγώνα και με τη Νίκη

Κωνσταντίνος Σπ. Παταργιάς

Η ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου Γιάννη Συκιώτη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του που έγινε την Κυριακή 4 Μαΐου

Αναρτήθηκε από .......... energoipoliteskv.blogspot.com



Φίλες και φίλοι

Ο νέος καλλικρατικός δήμος έχει ζωή μίας μόνο τετραετίας.

Δεν είναι του παρόντος να εξεταστεί η σκοπιμότητα και η αποτελεσματικότητα της αναγκαστικής συνένωσης των τριών πρώην δήμων.

Αν είχε υπάρξει διαφορετικός συνδυασμός ένωσης μεταξύ των καποδιστριακών δήμων μάλλον η σημερινή κατάσταση θα ήταν διαφορετική, αλλά δεν γνωρίζουμε, στα σίγουρα, εάν θα ήταν προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

 Αναγνωρίζουμε όλοι, όμως, ότι η έκβαση του πειράματος δεν μας συγκινεί ιδιαίτερα.

 Σημαντικό ρόλο στην αποτυχία έπαιξε το ότι η υποχρεωτικότητα δεν μπόρεσε να απαλύνει αλλά δεν είχε προβλέψει και το μέγεθος του τοπικισμού που προϋπήρχε και γιγαντώθηκε.

Οι δημοτικές αρχές που αναδείχθηκαν την τελευταία εικοσαετία, με εξαιρέσεις, μόνο ευκαιριακά και σποραδικά κατόρθωσαν να  θέσουν στόχους και να πετύχουν την επίτευξη τους. Επομένως, απαιτείται διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης των αναμφισβήτητων προβλημάτων και δυσχερειών.

 Όσοι διαχειρίστηκαν από θέση ευθύνης τα κοινά απέτυχαν, άλλος λίγο άλλος πολύ, με δική τους ευθύνη ή εξαιτίας συγκυριών. Έτσι και αλλιώς, λάθος δεν έκανε αυτός που δεν έκανε τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρόσφεραν, απλά δεν φάνηκε εκ του αποτελέσματος αρκετό.

 Τονίζουμε από την πρώτη μέρα ότι αντίπαλος είναι τα προβλήματα ενώ εφόσον όλοι οι συνδυασμοί το θελήσουν, στο επόμενο δημοτικό Συμβούλιο, θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά και αρμονικά.

Με την ευκαιρία, ζητώ επίσημα από το σημερινό Δήμαρχο να μην λάβει καμία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του Δήμου, να μην δεσμευτεί για το διάστημα πέραν της 31 Αυγούστου 2014 και να διαχειριστεί με σύνεση τα οικονομικά, όπως και σε κάποιο βαθμό έκανε έως σήμερα.


 Δεν παραγνωρίζουμε τα όποια βήματα προόδου έγιναν και θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία σε όποια και όσα θεωρούμε θετικά. Από την πλευρά μας, εμείς, εμφανιζόμαστε στο προσκήνιο, αναδεικνύουμε νέους υποψήφιους σήμερα, και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ και διαφορετικά.

Στην πενταετία που έρχεται, μετά την περίοδο προσαρμογής της νέας κατάστασης, οι δημότες, απέναντι στη μάχη με την οικονομική κρίση που συνεχίζεται, πρέπει να αισθανθούν δίπλα τους το ΔΗΜΟ, ως ενίσχυση.


 Επομένως, βοηθάμε το δημότη - πολίτη δημιουργώντας και διατηρώντας το περιβάλλον καθαρό και καλαίσθητο. Είμαστε δίπλα στους πρόσκαιρα ανήμπορους. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μικρά έργα μόνοι μας αυτοδύναμα σε όλα τα σημεία. Από την Αγία Τριάδα έως την Άγναντη και από το Λογγό έως το Καλλίδρομο.

 Με τη συνεργασία της Περιφέρειας, επειδή οι δημοτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, αποφασίζουμε και κατασκευάζουμε έργα υποδομής. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολλά και είναι στο χέρι μας, να τα ''εκμεταλλευτούμε''. 

Αλλά και σημειολογικά μιλώντας, σας δηλώνω απόψε, ότι του χρόνου, στον πρώτο ετήσιο απολογισμό μας, ο Δήμος δεν θα ονομάζεται όπως σήμερα.

Αναφορικά με το σχέδιο δράσης μας, και προκειμένου να πετύχουμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και την τήρηση της νομιμότητας, τα οικονομικά περιθώρια και το γενικότερο οικονομικό κλίμα, το συμφέρον των πολιτών και τη θέληση- επιθυμίες τους. 


Η ανάπτυξη που όλοι αναμένουμε και επιθυμούμε πρέπει να είναι συνεχής και όχι εφήμερη. Να υπάρχουν βάσεις και μαξιλαράκια ασφαλείας. Να υπάρχει διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και επέκταση της περιόδου με δράσεις σύγχρονου μάρκετινγκ από δικούς μας πόρους.

 Να διασφαλιστεί ότι προσοχή θα δίνεται σε όλο το δήμο, ισόρροπα, χωρίς αποκλεισμούς. Δεν μπορεί να υπάρχει βελτίωση της κατάστασης και πολύ περισσότερο ανάπτυξη (όπως με μικρές διαφοροποιήσεις, αντιλαμβάνεται τη λέξη ο καθένας μας) αν αγνοείται ο ρόλος και πρακτικές των πραγματικών ανθρώπων και των κοινωνικών ομάδων.

Η θάλασσα και οι παραλίες, ο ανεκμετάλλευτος ορεινός όγκος, τα ιαματικά νερά και η γεωγραφική θέση (πάνω στην Εθνική Οδό, απόσταση από Αθήνα και αεροδρόμιο, λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, νέα σιδηροδρομική οδός), η ιστορία και οι άνθρωποι είναι τα πλεονεκτήματα του Δήμου. 


Ο αγροτικός τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) αν και μάλλον συρρικνωμένος έχει τη δική του δυναμική και μπορεί να συνδυαστεί με τον τουρισμό, αλλά αυτό είναι περισσότερο θέμα ιδιωτικής κινητοποίησης. 

Αν η διέλευση των περαστικών μετατραπεί έστω και σε μικρό ποσοστό παραμονή, τα οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις (και επομένως και εργαζόμενους και επομένως και παραγωγούς τροφίμων) είναι πολύ μεγάλο. 

Σταδιακά και με την ανάκαμψη της οικονομίας, και εφόσον είμαστε έτοιμοι από την άποψη των υποδομών και των υπηρεσιών, θα δημιουργηθούν ξανά προϋποθέσεις για την εξοχική - καλοκαιρινή κατοικία, που τόσο έχει βοηθήσει τον τόπο.


Απόψε, παρουσιάζεται σε πλήρη ανάπτυξη το ψηφοδέλτιο της ''ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ''. Στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, κανείς δε ζητά από τον άλλο να αρνηθεί την κομματική ταυτότητα, αν έχει. Αλλά είναι και εκτός εποχής να κατεβαίνουν αυστηρά μονοκομματικά ψηφοδέλτια που προσπαθούν να μεταφέρουν κεντρικά πολιτικά προβλήματα όπως το μνημόνιο και η τρόϊκα, σε τοπικές εκλογές. 

Το πεδίο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης για αυτά τα θέματα δίνεται στις Εθνικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές. Αν η φιλοδοξία τους σταματάει στην καταγραφή δυνάμενων και στην είσπραξη συγχαρητηρίων από την κομματική τους οργάνωση, η δική μας σταματά στην παραγωγή έργου και στη βελτίωση του επίπεδου ζωής όλων των πολιτών. Στις 18 Μαΐου ψηφίζουμε αυτοδιοικητικά και ψηφίζουμε ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Με δεδομένη τη φτώχια που έχει μπει στα σπίτια πολλών συμπολιτών μας, και την οργή που νιώθουν πολλοί από εμάς, η λύση δεν είναι να κομματικοποιηθούν οι τοπικές εκλογές ή να είμαστε αδιάφοροι και να μην ψηφίσουμε. Το δικαίωμα της ψήφου οφείλουν να το ασκήσουν όλοι με κριτήριο την αξία των υποψηφίων.


 Η επιτυχία της δημοτικής αρχής εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Επομένως, οι πολίτες ουσιαστικά επιλέγουν δημοτικούς συμβούλους και δήμαρχο μαζί, με την ίδια βαρύτητα. Στο συνδυασμό όλες οι υποψηφιότητες είναι πολύ αξιόλογες, με ικανότητες και γνώσεις που θα βοηθήσουν πολύ το επόμενο συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Θα ήθελα να πω δύο επιπλέον λόγια για τους υποψήφιους του συνδυασμού μας, οι οποίοι έσπασαν κάθε διαχωριστική γραμμή και εννοώ καταγωγής, προέλευσης, και ηλικίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ελπίζουμε ότι παρουσιάσαμε το καλύτερο, το ποιοτικότερο και το πιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Πάντως σίγουρα είμαστε το πιο μαζικό.


 Κάποιοι που θέλησαν να εξαργυρώσουν τη συμμετοχή τους σε εμάς, είδαν την πόρτα της εξόδου και βρήκαν καταφύγιο αλλού. Είμαστε μία ομάδα και συναποφασίζουμε. Η προστιθέμενη αξία του συνδυασμού μας είναι η διαφορετικότητα και η κοινή στόχευση προς το μέλλον.

 Ο ισχυρισμός ότι ο συνδυασμός δεν είναι έμπειρος είναι προσβλητικός γιατί εμείς κατεβαίνουμε με εφόδια την επαγγελματική εμπειρία, την κοινωνική καταξίωση και την όρεξη για δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ειδικοί στις πελατειακές σχέσεις και στο σκοτεινό πάρε-δώσε.

α. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την τιμή, ως πρώτος μεταξύ ίσων

β. Σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το σκηνικό της στασιμότητας.

γ. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, που τις επόμενες δύο εβδομάδες θα διαθέσουμε όλο το χρόνο μας
- για να πείσουμε για τις προθέσεις μας την τοπική κοινωνία
- για να κάνουμε γνωστό το τι πιστεύουμε και πώς θα το καταφέρουμε
- για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της επόμενης επιτυχημένης για τον τόπο πενταετίας

δ. Σας ευχαριστώ που όλοι μαζί συνθέσαμε αυτό το ψηφοδέλτιο.