Του Γιώργου Σιαδήμα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχει τηλεοπτικό πλάνο από σημαντική συνάντηση του πρωθυπουργού ή επίσκεψη στο εξωτερικό από το οποίο να λείπει. Αν και δεν είναι από τους παλαιούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, έχει γίνει έμπιστός του και απαραίτητος. Ο Σταύρος Παπασταύρου ίσως να μη φανταζόταν πώς θα εξελιχθεί η σχέση του με τον πρωθυπουργό, αλλά η πολιτική τα έφερε αλλιώς. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι καθημερινές του διαδρομές καταλήγουν στην Ηρώδου Αττικού και στην οδό Νίκης, στην Πλατεία Συντάγματος.
Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί τον τελευταίο χρόνο τα «μάτια και τα αυτιά» του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η δουλειά του και το «θράσος» απέναντι στους σκληρούς εκπροσώπους των δανειστών εξέπληξαν ευχάριστα ακόμη και τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο κατάφερε να συνεργαστεί άψογα, παρά τις όποιες υπόνοιες μπορεί να υπήρχαν ότι ενδεχομένως να είχε τοποθετηθεί ως τοποτηρητής από το Μαξίμου. Αυτή τη στιγμή, και μετά τη δεδηλωμένη αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από την Πλατεία Συντάγματος, ο κ. Παπασταύρου έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο επόμενος υπουργός Οικονομικών. Με προσβάσεις σε ευρωπαϊκούς, αλλά και πέραν του Ατλαντικού οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, κατέστη γρήγορα χρήσιμος δίαυλος και άνθρωπος «ειδικών αποστολών» για ζητήματα οικονομικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος.

ΤΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΑ
Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του είχε ακουστεί εδώ και καιρό για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, κάτι που πρώτα είχαν γράψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», όπως δεν είναι και τυχαίο ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας τον κ. Παπασταύρου ως πιθανό διάδοχό του. Εξάλλου, ο ίδιος έδειξε να μαθαίνει γρήγορα τα κατατόπια του υπουργείου Οικονομικών. Το πιθανότερο σενάριο είναι να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικεφαλής του υπουργείου, για λόγους συμβολικούς, ενόψει και της διαπραγμάτευσης για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με αναπληρωτή αλλά ουσιαστικά υπουργό τον κ. Παπασταύρου.
Ο κ. Παπασταύρου έχει απόλυτη εικόνα των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων και σχέσεων με την τρόικα, ενώ παρακολουθεί και το κυβερνητικό έργο. Η σχέση εμπιστοσύνης με τον κ. Σαμαρά χτίστηκε γρήγορα όταν ο πρωθυπουργός διαπίστωσε πως ο κ. Παπασταύρου γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις σε κέντρα αποφάσεων, χρήσιμων και κρίσιμων για υποθέσεις ακόμα και εθνικού ενδιαφέροντος. Με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ιδιαίτερα και τις ικανότητες και την ευχέρεια του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου να συνομιλεί με κομβικούς παράγοντες.

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Ο κ. Παπασταύρου είναι όλο το 24ωρο σε ετοιμότητα. Μπορεί να τον δει κανείς νύχτα, με τον υπολογιστή του στα χέρια, να περνάει το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών ή να φεύγει ξημερώματα από το Μαξίμου. Είναι ο άνθρωπος στις κλήσεις του οποίου απαντούν σε όλη την καγκελαρία και μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τακτοποιήσει τα ταξίδια του πρωθυπουργού και τις συναντήσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης επίσης αξιολόγησε τις ικανότητες του κύριου Παπασταύρου και ενθάρρυνε την ένταξή του στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο κ. Παπασταύρου, με το που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς, υπέβαλε την παραίτησή του από τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον νέο πρόεδρο να κάνει τη δική του επιλογή, όπως και σε όλες τις θέσεις-κλειδιά. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε αμέσως αποδεκτή την παραίτηση, αλλά τον πήρε μαζί του στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που συμμετείχε ως πρόεδρος της Ν.Δ. Εκεί ο κ. Σαμαράς συνειδητοποίησε ότι ο τότε αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος κινούνταν με ιδιαίτερη ευκολία στους διαδρόμους των Βρυξελλών και συνομιλούσε με σημαντικά στελέχη του ΕΛΚ. Αλλωστε ο ίδιος, μεταξύ άλλων, διατηρεί για πάνω από δύο δεκαετίες στενή φιλική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα. Προσωπικές σχέσεις έχει όμως και με τον διευθυντή του Εμανουέλ Μπαρόζο, Γιοχάνες Λατενμπέργκερ, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου, Κλάους Βέλε, άνθρωπο με σημαντική επιρροή.
Ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, που αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, είναι πτυχιούχος της Νομικής, με σπουδές στο Harvard, έχει διατελέσει γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ και υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΕΛΚ. Επί των ημερών Καραμανλή, ήταν στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και συνομιλούσε με τον τότε πρωθυπουργό, ωστόσο δεν συμμετείχε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του. Πάντως, ο Κώστας Καραμανλής τον είχε συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο του 2009, στην 9η θέση.

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
Αν και τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν πως ο κ. Παπασταύρου θα είναι στη «γαλάζια» ευρωλίστα εκ νέου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει απομακρυνθεί, αφού ο κ. Σαμαράς τον θέλει δίπλα του. Ο κ. Παπασταύρου οικοδόμησε τη σχέση με τον πρωθυπουργό κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους. Εξάλλου, και τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αποκτήσει ακόμα δικό του γραφείο, αλλά πάντα μαζί με τον πολύτιμο υπολογιστή του κάθεται συνήθως στην αίθουσα συσκέψεων και δουλεύει, είτε μόνος του είτε με τους συνεργάτες του. Ο διπλωματικός σύμβουλος έχει «γράψει» αμέτρητα χιλιόμετρα, καθώς συμμετέχει σε άτυπες συσκέψεις είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά, ενώ «τρέχει» και σημαντικά ζητήματα για την κυβέρνηση.
Αυτή την περίοδο, εκτός των άλλων, κρατάει στα χέρια του τον φάκελο της νέας επίσκεψης της Αγκελα Μέρκελ στη χώρα μας την επόμενη Παρασκευή, στις 11 Απριλίου, και προετοιμάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες. Ενδεικτικό και αυτό, αν σκεφθεί κανείς τη σημασία που αποδίδεται στην επίσκεψη της καγκελαρίου, της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει από τον πρωθυπουργό.

Από .......  parapolitika