Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ξεκινάει από την Πελοπόννησο;

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Το ότι οι περιφερειάρχες ζητούν στην ουσία την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοίκησεων, τονίζοντας ότι τα θέματα τους θα μπορούσε να τα χειριστεί ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών , είναι παλαιό και γνωστό. Αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ήταν η θέση της κυβέρνησης.

Και η στήλη λέει μέχρι σήμερα, καθώς μαθαίνει ότι τη θέση του πρώην (πλέον) γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων  Μανόλη Αγγελάκα που μετακινείται στην Αποκεντρωμένη Αττικής την καταλαμβάνει ένας σύμβουλος του, ο πολιτικός  μηχανικός και Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Αργολίδας Γιώργος Διδασκάλου.

Πράγμα που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, σημαίνει ότι πιθανόν ο Αντώνης (Σαμαράς) να ξεκινάει την υποβάθμιση των Αποκεντρωμένων Διοίκησεων από το… σπίτι του την Πελοπόννησο.

Από .......  aftodioikisi

Από 17 δήμους το πρώτο κύμα απολύσεων το 2014


Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Από 17 δήμους που δεν έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και βουλιάζουν στα ελλείμματα και τα χρέη θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις αλλά και οι απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων. Εκτιμάται ότι οι 17 δήμοι διατηρούν 18 δημοτικές επιχειρήσεις εκ των οποίων το 60% αφορούν κοινωφελείς εταιρείες των δήμων που διέπονται από ειδικό καθεστώς, λόγω «Καλλικράτη».

Τη λίστα των «κόκκινων δήμων» παρουσιάζει σήμερα το Έθνος . Πρώτος στη λίστα είναι ο δήμος Καλαμαριάς του οποίου τα έξοδα υπερβαίνουν κατά 83% τα έσοδα του 2013.

Ακολουθούν ο δήμος Περάματος (71% υπέρβαση), ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος με υπέρβαση κατά 19 εκατ. ευρώ, ο δήμος Θάσου, ο δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, οι δήμοι Φυλής και Κορυδαλλού, ο δήμος Γορτύνας στο Ηράκλειο της Κρήτης και οι δήμοι Κοζάνης και Σκιάθου.
Στη λίστα που παρουσιάζει η εφημερίδα περιλαμβάνονται επίσης ο δήμος Αχαρνών, Αμαρουσίου, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέλλης, Περάματος, Πύλης Τρικάλων, Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Ως βάση δεδομένων για να γίνει η επιλογή αξιοποιούνται τα οικονομικά στοιχεία προέρχονται από το Παρατηρητήριο για την Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Οι απολύσεις προσωπικού θα προσμετρηθούν στις 11.400 υποχρεωτικές απομακρύνσεις από το Δημόσιο που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2014.

Από .........  aftodioikisi

Έκθεση- κόλαφος του Γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ!

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


"Κράτη- μέλη όπως η Ελλάδα- με το δημόσιο χρέος να παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη- δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες"...

Η αδυναμία κρατών μελών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους, στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ζώνης του ευρώ, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ενδιάμεση έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, υπό τον τίτλο «Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα».
 
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, «το παρόν σημείωμα στηρίζεται στην παραδοχή ότι η Ελλάδα παραμένει στη Ζώνη του Ευρώ ή ότι υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση για να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή. Στους κινδύνους της εξόδου από τη Ζώνη του Ευρώ αναφέρθηκε συχνά ο πρωθυπουργός και, τελευταία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσφατη ομιλία του στις ΗΠΑ» ενώ «η παραμονή στην Ευρωζώνη οριοθετεί σήμερα τις δυνατότητες της χώρας με διαφορετικό τρόπο από το παρελθόν λόγω των θεσμικών (και άλλων) εξελίξεων».

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση, «στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται εντός των νέων κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Επίσης πρέπει να υπογράψει μαζί με άλλα κράτη- μέλη πάσης φύσης "συμβατικές διευθετήσεις" οι οποίες θα θέτουν τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται βοήθεια μέσω των διαφόρων μηχανισμών. Από το 2014 βρισκόμαστε σε μια διαφορετική ΕΕ και Ευρωζώνη, δηλαδή σε μια νέα κατάσταση συλλογικής εποπτείας για τη δημοσιονομική της πολιτική και στενότερης συνεργασίας για τη γενικότερη οικονομική της πολιτική».

Όπως τονίζεται «το νέο σύστημα αμοιβαίας εποπτείας διαφέρει σημαντικά από το προηγούμενο (προ κρίσης). Όσον αφορά στη δημοσιονομική πτυχή γίνεται πιο δεσμευτικό και συνδυάζεται με αυστηρότερες κυρώσεις και ευκολότερες διαδικασίες επιβολής τους».

Οι συντάκτες της έκθεσης, επικαλούμενοι τον Αμερικανό οικονομολόγο Robert Barro, αναφέρουν ότι «το υψηλό δημόσιο χρέος αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογία η οποία θα μειώσει το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης. Η οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων ετών έχει επιβεβαιώσει την άποψη του Barro, αφού σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αυξηθεί οι φόροι, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειώσει την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη. Επίσης νέοι στόχοι- προτεραιότητες είχαν υψηλό κόστος λόγω της πτώσης του ΑΕΠ που προκάλεσαν και τη δραματική αύξηση της ανεργίας. Τέλος, οι πολιτικές προτεραιότητες μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές με την έννοια ότι η πτώση του ΑΕΠ δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη μιας όχι προσωρινής αλλά διατηρήσιμης ισορροπίας των προϋπολογισμών με εξάλειψη πρωτογενών ελλειμμάτων (φαινόμενο της "χιονοστιβάδας")».

Υπό το πρίσμα όμως αυτό, όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, «δεν λύθηκε το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας κ.α. Κράτη- μέλη όπως η Ελλάδα (με το δημόσιο χρέος να παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη του 170%) δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη (σε απόλυτα μεγέθη και ως ποσοστό του ΑΕΠ) στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αποκλειστικά μόνο με εθνικές προσπάθειες. Αν το επιχειρήσουν θα πρέπει να εφαρμόσουν και στο μέλλον "τυφλή" λιτότητα που όμως θα επιδεινώσει την κρίση χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης. Επομένως, λογικό είναι να αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις» από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, «κάθε κράτος μέλος θεσμοθετεί και τηρεί τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού ("χρυσός κανόνας")» ενώ, όπως επίσης σημειώνεται στο σχετικό κείμενο, «η Ελλάδα θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-2016 μέχρι τα τέλη Απριλίου 2014. Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική ισορροπία για την περίοδο μετά το τρέχον Μνημόνιο. Θα γίνουν τότε φανερές οι δεσμεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Από ......  epikaira

Οι τράπεζες το νέο πεδίο σκληρής κόντρας κυβέρνησης – Τρόικα

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Πεδίο ισχυρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικα αποτελούν οι όροι των στρες τεστ των τραπεζών με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της BlackRock, αλλά και η κατάθεση του νομοσχεδίου για τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίου.

Τρία είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας:

1. Τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ο δείκτης Core Tier I των βασικών ιδίων κεφαλαίων να είναι στο 8% του ενεργητικού τους, όπως ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, έναντι 9% που ισχύει για τις ελληνικές. Επίσης, στην προσομοίωση με το δυσμενές σενάριο, το ελάχιστο όριο να είναι 6% όπως στις ευρωπαϊκές, αντί 7% που ισχύει για τις ελληνικές.

2. Ο αναβαλλόμενος φόρος για τη ζημιά από το "κούρεμα" των ομολόγων (PSI). Πριν λίγες ημέρες η ΤτΕ προχώρησε στην αναγνώριση του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου (100%) των τραπεζών έναντι του 20% που ίσχυε μέχρι τώρα. Εάν αυτό ίσχυε και στα στρες τεστ, θα σήμαινε 4 δισ. ευρώ λιγότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται στα στρες τεστ δεν αναμένεται να υπολογιστεί πάνω από το 10% του αναβαλλόμενου φόρου στα βασικά ίδια κεφάλαια.

3. Το μακροοικονομικό σενάριο με το οποίο θα υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αν η άσκηση γίνει με το βασικό σενάριο, τότε εκτός της Eurobank (έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ), οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες μπορούν σχετικά εύκολα να καλύψουν τις όποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες μέσω λειτουργικής κερδοφορίας, πωλήσεων θυγατρικών κ.λπ. Εάν όμως ο υπολογισμός γίνει με βάση το δυσμενές σενάριο, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου και η Εθνική, την οποία θα πρέπει να καλύψει είτε από την αγορά είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ετσι, το διακύβευμα της αντιπαράθεσης είναι διπλό:

1. Πόσα κεφάλαια από τα περίπου 9 δισ. του ΤΧΣ θα αναλωθούν. Η κυβέρνηση θέλει να παραμείνουν στο ΤΧΣ όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια, με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή θα συναινέσουν οι πιστωτές μας (Ευρωζώνη, ΔΝΤ) ώστε να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και να αποφύγει νέο δάνειο. Από την άλλοι, οι πιστωτές θέλουν να μείνουν ανέπαφα τα υπόλοιπα του ΤΧΣ ως μαξιλάρι ασφαλείας για τις τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, όταν θα ολοκληρωθούν τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

2. Αν θα υποστούν απώλειες ή όχι όσοι ιδιώτες επενδυτές κάλυψαν το 10% της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση. Και θα υποστούν απώλειες εάν η Εθνική χρειαστεί τελικά πρόσθετα κεφάλαια.

Ως αποτέλεσμα αυτής της παρασκηνιακής αντιπαράθεσης, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καθυστερήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ. Ως νέα πιθανή ημερομηνία έχει οριστεί η 31η Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω καθυστέρηση. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή μετά την ανακοίνωση.

Από .......  iefimerida

Οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές στα τρακτέρ και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις από Εβρο μέχρι Κρήτη

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


Νέο κύκλο κινητοποιήσεων αναμένεται να ξεκινούν οι αγρότες με συντονισμένη δράση ανά την Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε πανελλαδική σύσκεψη αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα και δεν αποκλείουν ακόμα και μπλόκα από την Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

Η αρχή θα γίνει με τις πλατείες. Συγκεκριμένα από σήμερα, θα αρχίσουν να βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και από τη συμμετοχή θα εξαρτηθεί και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ορατή την προοπτική των μπλόκων στα τέλη Ιανουαρίου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε την ερχόμενη Παρασκευή να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο, έξω από τις εφορείες, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της AGROTICA.

Τι ζητούν οι αγρότες

Από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλέον είναι υποχρεωμένοι να κρατούν, να θεσμοθετηθεί 40.000 αφορολόγητο εισόδημα για κάθε αγροτική οικογένεια, συν 5.000 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί καθώς και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Από .......  iefimerida

Tα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com