Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Καμπανάκι κινδύνου από τα funds -«Παγώνουν» οι επενδύσεις

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η επίσπευση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και έγινε ορατό πλέον το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στο άμεσο μέλλον, σήμανε συναγερμός στους επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος.

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στη χώρα προκαλεί ανησυχία, η οποία εκφράστηκε μέσω emails τα οποία έχουν ήδη αποσταλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών από ξένους διαχειριστές και hedge funds, που κρατούν πλέον αποστάσεις ασφαλείας από τη χώρα μας, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Στις επιστολές τους, τα ξένα funds μιλούν για αναστολή κινήσεων, μέχρι να αποσαφηνισθεί η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία πλέον τους θυμίζει το πρώτο εξάμηνο του 2012, με αποκορύφωμα τη διπλή εκλογική διαδικασία του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς. Ανάλογη ενημέρωση έχουν και πρόεδροι εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τα ξένα funds που έχουν τοποθετηθεί στα μετοχικά κεφάλαια, προσφέροντας ρευστότητα την τελευταία διετία.

Από την περασμένη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν οι νέες πολιτικές εξελίξεις, οι ξένοι διαχειριστές ζητούν καθημερινή ενημέρωση από τις χρηματιστηριακές εταιρείες μέσω τις οποίες κάνουν τις συναλλαγές τους. Την ίδια ώρα, οι ξένες πρεσβείες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πολιτικές εξελίξεις για να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Ακόμη και πολλά private equity funds, όχι μόνο από τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ αλλά και από τρίτες χώρες έχουν έρθει στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα για να διαπιστώσουν το ποσοστό του ρίσκου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ανησυχία για το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας αποτυπώθηκε και στο Χρηματιστήριο, που είδε να απομειώνεται η αξία του κατά 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα τριήμερο, με την πλειοψηφία των μετοχών να καταβυθίζεται σε νέα χαμηλά ετών, ενώ αντίστοιχα δραματική είναι η εικόνα και για την ελληνική αγορά ομολόγων.

Από ........   iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: