Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Με τιμές υποδέχθηκε τον Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Αμυνας ο Δ. Αβραμόπουλος


Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



















Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ: Η Τουρκία τορπιλίζει τον διάλογο για το Κυπριακό

Συνάντηση διάρκειας τρεισήμισι ωρών με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας -όπως είπε- είχε ο ίδιος και το επιτελείο του ουσιαστική ενημέρωση για τον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της χώρας και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρχικά, ο κ. Τσίπρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, διάρκειας μιας ώρας και στη συνέχεια, ενημερώθηκε από την αναπληρωτή υπουργό Φώφη Γεννηματά και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

 Η ενημέρωση δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της θεσμικής ενημέρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, πρόσθεσε. Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες, με τη συμμετοχή δύο πολεμικών σκαφών, στον χώρο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κύπρου, συνιστά απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο. «Εκτιμούμε», συνέχισε, «ότι η πρόκληση αυτή έχει στόχο να τορπιλίσει τις διαδικασίες διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τορπιλίζει την ήδη εύφλεκτη κατάσταση στην περιοχή.

Ρίχνει λάδι στη φωτιά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την «εγκληματική πολιτική διαχείριση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης» που αντιμετωπίζει η χώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι η αποτρεπτική ικανότητά της παραμένει ισχυρή και αυτό οφείλεται στην αυταπάρνηση και το φιλότιμο του έμψυχου δυναμικού. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες που έχει υποστεί το προσωπικό. Όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιούνται, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι περιβάλλεται με εμπιστοσύνη «διότι το κράτος θα έχει συνέχεια» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η αποτρεπτική ικανότητα δεν σχετίζεται με εξοπλισμούς, αλλά και με τη δομή άμυνας, μεταξύ άλλων. Οι μεγάλες αδυναμίες του στρατεύματος, συνέχισε, δεν σχετίζονται με την παρούσα κρίση, αλλά με τους σκανδαλώδεις εξοπλισμούς του παρελθόντος που δεν συνδέονταν με τις προμήθειες ανταλλακτικών. Είναι ανάγκη να φύγουμε από το μοντέλο των εξοπλισμών του παρελθόντος και να θέσουμε νέες βάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και τη διατήρηση του αξιόμαχου, υπενθυμίζοντας τις σχετικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Συνάντηση ευρύτερης πολιτικής σημασίας Η επίσκεψή του και η συνάντηση του με τον υπουργό Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο το πρωί το πρωί της Τρίτης θεωρείται ότι συνιστά ζήτημα ευρύτερης πολιτικής σημασίας, για πολλούς λόγους. Κατ' αρχάς επειδή ο υπουργός Αμυνας είναι ένα από τα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, από την εποχή που ο κ. Αβραμόπουλος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, είχε παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον κ. Τσίπρα σε ταξίδια του στις ΗΠΑ και στην Λατινική Αμερική. Εν συνεχεία, η συνάντηση έχει αξία, εν όψει και της μετακόμισής του κ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες, όπου θα αναλάβει καθήκοντα επιτρόπου.

 Πέραν αυτών, πιθανολογείται, ότι ένα από τα θέματα που συζητούνται είναι και αυτό της υπόθεσης των υποβρυχίων, το δεύτερο εκ των οποίων καθελκύστηκε την Δευτέρα. Κατά το παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τηρήσει σκληρή στάση για την υπόθεση των υποβρυχίων και με αφορμή το θέμα είχε ξεσπάσει σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυβέρνησης - ειδικότερα δε του Ευ. Βενιζέλου, λόγω της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο Αμυνας.

 Γεγονός είναι ότι σύμφωνα και με πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας κερδίζουν ολοένα και περισσότερο χώρο στην ατζέντα του κ. Τσίπρα. Με τον τρόπο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει κατά προφανή τρόπο να επιδείξει την διάθεσή του να απευθυνθεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με την λογική του δυνάμει Πρωθυπουργού. Στον πυρήνα δε της προσπάθειάς του είναι αφενός να καθησυχάσει (εντός και εκτός Ελλάδας) και αφετέρου να αναδείξει την δική του πρόταση που περιγράφεται από την φράση «διεκδίκηση με ασφάλεια».

 Αν και δεν σχολιάστηκε ευρέως, η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σάββατο, περιείχε μία ασυνήθιστα εκτενή αναφορά στα θέματα ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Είπε μεταξύ των άλλων ο ο κ. Τσίπρας ότι «η ιδιαίτερα βεβαρημένη διεθνής συγκυρία όπως αυτή που ζούμε, με εστίες έντασης και κρίσεις να αναζωπυρώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, δηλαδή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και στην ανατολική Ευρώπη, καθιστά επιτακτική την ανάγκη προώθησης μιας ανεξάρτητης, ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής». 

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην τουρκική αναγγελία της διεξαγωγής ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα της Κύπρου (σ.σ. οι οποίες από την Δευτέρα τα ξημερώματα πραγματοποιούνται), και την χαρακτήρισε «απαράδεκτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο». «Ενέργειες σαν και αυτές, όχι μόνο υπονομεύουν τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επί τη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά συνεισφέρουν στην αποσταθεροποίηση μιας ήδη εύφλεκτης περιοχής».

 Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην «εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στην Συρία και μίλήσε για τις απώλειες δεκάδων χιλιάδων αμάχων, συστηματικούς διωγμούς των Χριστιανικών κοινοτήτων, των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων «από τις πατρογονικές εστίες στις οποίες διαμένουν εδώ και αιώνες».

Στις αναφορές του συμπεριέλαβε την πολιορκία του Κομπάνι «από τις επικίνδυνες, αδίστακτες δυνάμεις των τζιχαντιστών» και σημείωσε ότι «οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να υποστηριχθούν, χωρίς να δημιουργούνται νέα τετελεσμένα εις βάρος τους». Κατηγόρησε την Τουρκία και είπε ότι οι ευθύνες της για την τύχη της πόλης «είναι δεδομένες», ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «να συνεισφέρει με ανθρωπιστική βοήθεια και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την δίκαιη κατανομή των Σύρων προσφύγων που συρρέουν στη χώρα μας και στις χώρες Σένγκεν».

 Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη «σε μια λογική άκριτης ευθυγράμμισης στις προτεραιότητες ισχυρών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή» και αναφέρθηκε ειδικώς στον πρόσφατο θάνατο ελληνικής καταγωγής πολιτών στην Ουκρανία, που όπως είπε «αποδεικνύει πόσο "κοντά μας" είναι η κρίση στην χώρα αυτή και πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας, μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές που εξωθούν τις χώρες τις περιοχής να διαλέξουν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας». Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε επίσης ο κ. Τσίπρας για τα γεγονότα στα Βαλκάνια και ειδικότερα «εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», για τα οποία είπε ότι «υπογραμμίζουν την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης των εθνικιστικών εντάσεων στα Βαλκάνια που επιβαρύνουν την προσπάθεια συνεργασίας και επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής».

 Σε μία γενικότερη αναφορά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «τα γεγονότα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής στην εξωτερική πολιτική της χώρας» και συμπλήρωσε: «Η χώρα χρειάζεται εξωτερική πολιτική που να διεκδικεί δυναμικά εντός, αλλά και πέρα από την ΕΕ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Που να προασπίζει και προωθεί ενεργά τα συμφέροντα της Ελλάδας, να ενισχύει το διεθνή της ρόλο και να συνεισφέρει στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα. Και μια τέτοια εξωτερική πολιτική θα υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

 Από ........ tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: