Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



Τα αποχετευτικά τέλη που καλούνται να καταβάλλουν οι πολίτες των Καμένων Βούρλων αφορούν δύο επί  μέρους δαπάνες :
1.Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του αποχετευτικού συστήματος, από την κατοικία μέχρι και την είσοδο των λυμάτων στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟ.ΚΑ.

2.Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του ΒΙΟ.ΚΑ. από την είσοδο των ανεπεξέργαστων λυμάτων στις εγκαταστάσεις του, μέχρι την έξοδο των επεξεργασμένων λυμάτων, μέσω του αγωγού, στο Μαλιακό κόλπο.
Σήμερα η διαχείριση των αστικών λυμάτων πραγματοποιείται με ένα θολό μεικτό σύστημα. Ένα μέρος γίνεται από το Δήμο ( μέρος του προσωπικού, υλικά, μεταφορά λάσπης, κλπ. ) και ένα μέρος από εργολαβική επιχείρηση ( μέρος του προσωπικού, συνεργείο βλαβών, κλπ. ) . Είναι δύσκολο να υπολογισθεί το ακριβές κόστος της διαχείρισης των λυμάτων. Επομένως καθίσταται δυσχερής η ορθολογιστική του αποτίμηση, όπως επίσης και οι συγκρίσεις από εποχή σε εποχή, κυρίως κατά τις «ταραγμένες» περιόδους λειτουργίας των εγκαταστάσεων, από διάφορους εργολάβους και διαφορετικούς Δημάρχους.
Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να αναθεωρήσει και να  αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα και με προοπτική ώστε η διαχείριση αυτή να εφαρμοσθεί και στο αποχετευτικό σύστημα και τον ΒΙΟ.ΚΑ. Μώλου, αλλά και στα λύματα του Αγίου Κωνσταντίνου, όποια και αν είναι η λύση που τελικά θα δοθεί.
Η σωστή διαχείριση των αστικών λυμάτων θα πρέπει να επιτυγχάνει :
Τον καλλίτερο βαθμό απόδοσης της επεξεργασίας  ( > 90% )
Την πλήρη τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων
Την προστασία του ειδικού περιβάλλοντος  ( περιοχή NATURA)
Το μικρότερο δυνατό κόστος, που συναρτάται άμεσα με το ύψος των αποχετευτικών τελών τα οποία  καταβάλουν οι δημότες σε μια κρίσιμη οικονομικά εποχή.
Παρακάτω δίνονται αναλυτικά στοιχεία που συνθέτουν τα κόστη 1 και 2 που προαναφέρθηκαν
1.ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Περιλαμβάνει το σύνολο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του αποχετευτικού δικτύου, από την κατοικία μέχρι και την είσοδο των λυμάτων στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟ.ΚΑ. (σωληνώσεις, σύνδεσμοι, παρελκόμενα, αντλιοστάσια, κλπ.)
Προληπτική συντήρηση
Η προληπτική συντήρηση γίνεται στο σύνολο του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού του αποχετευτικού δικτύου από εξειδικευμένο συνεργείο.                                              Το είδος και η συχνότητα καθορίζονται από τα εγχειρίδια των κατασκευαστών.
Αποκατάσταση βλαβών
Η αποκατάσταση βλαβών (σπασίματα αγωγών, καψίματα κινητήρων, αντλίες, φίλτρα, κλπ.) γίνεται αμέσως από οργανωμένο εξειδικευμένο συνεργείο και αφορά στο σύνολο του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού του αποχετευτικού δικτύου.
ΚΟΣΤΟΣ  : Περιλαμβάνει τις εργατοώρες συντήρησης (τεχνίτες, χειριστές, κλπ.) , τα απαιτούμενα υλικά και ανταλλακτικά (λιπαντικά, εξαρτήματα αντλιών, αντλίες, κλπ.) και τη χρήση μηχανημάτων εκσκαφής , μεταφοράς και ανύψωσης.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αφορά την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία όλων  των αντλιοστασίων του αποχετευτικού δικτύου.
*Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας βαρύνει το ΔΗΜΟ
2.ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ  ΒΙΟ.ΚΑ
Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Απαιτούνται :
Ένας (1) Χημικός Μηχανικός ή Χημικός
Είναι υπεύθυνος για τη συνολική λειτουργία του σταθμού. Εργασία πλήρους απασχόλησης. Πραγματοποιεί εργαστηριακούς ελέγχους στο εργαστήριο του σταθμού και καθορίζει τις παραμέτρους λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ. Συντονίζει όλες τις εργασίες λειτουργίας και συντήρησης. Συγγράφει ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, καθοδηγεί και εκπαιδεύει το προσωπικό. Αναλαμβάνει καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας σύμφωνα με την νομοθεσία, συντάσσει και επικαιροποιεί την Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου, συντάσσει ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και εκπαιδεύει το προσωπικό.
Δύο(2) ή Τρείς(3) Εργατοτεχνίτες
Εργασία σε πρωινή βάρδια 07.00-15.00. Απαιτείται επιφυλακή (απόγευμα και νύκτα) ενός εκ των τριών εργατοτεχνιτών κατ΄οίκον καθ’ όλη την εβδομάδα. Ο ένας τουλάχιστον εργατοτεχνίτης είναι πτυχιούχος ηλεκτρολόγος.
ΚΟΣΤΟΣ : Μισθοδοσία 14 μηνών / Ασφαλιστικές εισφορές / Επίδομα επιφυλακής.
Β. ΥΛΙΚΑ
Χλωρίνη (NaOCl)  / (Χλωρίωση -  Απολύμανση επεξεργασμένων λυμάτων)
Κροκιδωτικό βιολογικής λάσπης / (Επεξεργασία - Αφυδάτωση λάσπης)
Χημικά αντιδραστήρια / (Φυσικοχημικές αναλύσεις)
Μέσα Ατομικής Προστασίας / ( κράνη, φόρμες, μάσκες, γάντια, παπούτσια) / Ασφάλεια εργαζομένων.
Υλικά καθαριότητας προσωπικού και χώρων / (Ευταξία και συντήρηση κτιρίων και εξωτερικών χώρων.
Εμβολιασμοί προσωπικού / (Υγεία εργαζομένων)
ΚΟΣΤΟΣ : Αγορά και μεταφορά των υλικών στον ΒΙΟ.ΚΑ.
Γ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ και ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Φυσικοχημικές αναλύσεις εισερχομένων λυμάτων
Φυσικοχημικές αναλύσεις επεξεργασμένων λυμάτων
Μικροβιολογικές αναλύσεις επεξεργασμένων λυμάτων
Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται από εξωτερικό διαπιστευμένο Εργαστήριο, με το είδος και τη συχνότητα που απαιτούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του ΒΙΟΚΑ.
ΚΟΣΤΟΣ : Περιλαμβάνει το κόστος αναλύσεων στο εξωτερικό διαπιστευμένο Εργαστήριο
Δ. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΙΟΚΑ
Περιλαμβάνει το σύνολο του ηλεκτρομηχανολογικού  εξοπλισμού του σταθμού  (σωληνώσεις, μηχανές, αντλίες, φιλτρόπρεσσα, αναδευτήρες, σύνδεσμοι, παρελκόμενα, κλπ.) από την είσοδο των ανεπεξέργαστων λυμάτων στις εγκαταστάσεις του, μέχρι το σημείο εκβολής των επεξεργασμένων λυμάτων, μέσω του αγωγού, στη θάλασσα.
Προληπτική συντήρηση
Η προληπτική συντήρηση γίνεται στο σύνολο του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού της εγκατάστασης από εξειδικευμένο συνεργείο.                                             
Το είδος και η συχνότητα καθορίζονται από τα εγχειρίδια των κατασκευαστών.
Αποκατάσταση βλαβών
Η αποκατάσταση βλαβών γίνεται αμέσως από εξειδικευμένο συνεργείο και αφορά στο σύνολο του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού της εγκατάστασης.
ΚΟΣΤΟΣ  : Περιλαμβάνει τις εργατοώρες συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών (τεχνίτες, χειριστές, κλπ.) , τα απαιτούμενα υλικά και ανταλλακτικά (λιπαντικά, εξαρτήματα αντλιών, αντλίες, φιλτρόπανα, κλπ.) και τη χρήση μηχανημάτων εκσκαφής , μεταφοράς και ανύψωσης.
Ε. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΑΣΠΗΣ
Η μεταφορά της λάσπης στον ΧΥΤΑ γίνεται με χρήση φορτωτή, φορτηγού και οδηγού με τη συχνότητα που απαιτεί η ποσότητα της παραγόμενης λάσπης.
ΚΟΣΤΟΣ : Περιλαμβάνει τις εργατοώρες των χειριστών, τη χρήση φορτηγού αυτοκινήτου μεταφοράς και το κόστος αποδοχής της λάσπης από τον ΧΥΤΑ
Ζ. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΚΟΣΤΟΣ : Αφορά την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων από την είσοδο των λυμάτων στον ΒΙΟΚΑ έως την έξοδο των επεξεργασμένων λυμάτων στο σημείο εκβολής του αγωγού στη θάλασσα.
*Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας βαρύνει το ΔΗΜΟ.
Η παρακάτω εξίσωση προκύπτει από την κοινή λογική.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ = ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ + ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ  ΒΙΟ.ΚΑ.
Και φυσικά το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες πρέπει να  είναι ΙΣΟ με το ανωτέρω συνολικό κόστος.
Κάθε ενέργεια που μειώνει το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ είναι προς όφελος των δημοτών.
ΠΡΟΤΑΣΗ :
Σύνταξη αναλυτικού τεύχους υποχρεώσεων για τη λειτουργία και την συντήρηση των εγκαταστάσεων.
Προκήρυξη διαγωνισμού πλήρους εργολαβοποίησης, για το σύνολο ή ξεχωριστά για την κάθε μια από τις 2 διεργασίες που περιεγράφονται παραπάνω.
Ανάληψη διαχείρισης από μειοδότη εργολάβο, με ρήτρα καλής λειτουργίας, και περιοδικός αυστηρός  έλεγχος τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων και έλεγχος λειτουργίας του ΒΙΟ.ΚΑ. από το Δήμο ( π.χ. αντιδήμαρχο ή εξουσιοδοτημένο άτομο, υπεύθυνο- γνώστη του αντικειμένου).
Είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την αποτελεσματική, περιβαλλοντική, οικονομική και διαφανή λειτουργία του συνολικού συστήματος αποχέτευσης και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.
Για τη σημερινή λειτουργία του ΒΙΟ.ΚΑ. αλλά και για τα θέματα Υγείας και Ασφαλείας  που αντιμετωπίζει, θα γίνει αναφορά σε προσεχές άρθρο.
Δημήτρης Φαφούτης

Χημικός Μηχανικός

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΟΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΑΠΑΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΚΑ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ?

Κατ αρχην συμφωνώ με την τεχνική εκθεση του κ. Φαφούτη για εξορθολογισμό του συστήματος,και την
απεμπλοκή του Δήμου ως εξειδικευμένου διαχειριστή.

Επίσης θεωρώ ότι με τις υπάρχουσες δυνατότητες [ έλειψη ειδικου φορέα],Ο Δήμος δρά απλοικά με
την γνωστή πολιτικάντικη τακτική της μικροπολιτικής [διορισμοί,αναθέσεις] με αποτέλεσμα το
επιδιωκόμενο όφελος να μετατρέπεται σε αγχώδη προσπάθεια διαχείρισης,με μη διακριτό θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι αποτέλεσμα μίας εκ των υστέρων παρέμβαση ενός πρώην αυτοδιοικητικού
ο οποίος ως ενα σημείο ήλθε είδε και απήλθε,και σήμερα νουθετεί εκ του ασφαλούς [σωστά βέβαια],
προτείνοντας .

Η διαδικασία διαχείρησης των αποχετευτικών συστημάτων [οσονούπω και των αλλων περιοχών]
θα οδηγήσει θέλοντας και μή σε οργανισμό ΔΕΥΑ .

Όμως μέχρι τότε θα πρέπει να ορίσουμε μέσω του ΓΠΣ [ΧΘΕΣ]τους χώρους των τριών ΒΙΟΚΑ και τους
τελικούς αποδέκτες[για τον Μωλο έγινε],αν θέλουμε να μιλάμε με σαφήνεια για μετρήσιμα οικονομικά μεγέθη.

ΣΦΙΓΓΑ