Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Αγώνας δρόμου στο ταφικό μνημείο - Μέχρι την Πέμπτη οι στερεωτικές εργασίες - Παγκόσμιας σημασίας το εύρημα είπε ο πρωθυπουργός

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Σε οριακή κατάσταση το μνημείο - Πρέπει να εξασφαλίσουν την στατικότητά του πριν συνεχίσουν την ανασκαφή
- Οι αρχαιολόγοι φοβούνται πως στο κύριο μέρος του τάφου οι καταστροφές μπορεί να είναι μεγάλες
- Οι εργασίες στον τάφο της Αμφίπολης δεν θα γίνονται με τους ρυθμούς που γίνονταν μέχρι και χθες

«Ακούω μόνο την ανασκαφέα της Αμφίπολης και τα ευρήματά της. Αυτό το εύρημα έχει παγκόσμια σημασία, πολύ πέρα από τα στενά μας σύνορα. Και γι αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί και λιγομίλητοι» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι στερεωτικές εργασίες στο ταφικό μνημείο θα συνεχισθούν έως και την Πέμπτη.


Η αγωνία των αρχαιολόγων

Το τελευταίο δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, σήμανε συναγερμό. Ενώ οι αρχαιολόγοι ήταν αισιόδοξοι αφού είχαν καταφέρει να φτάσουν έων τον τρίτο θάλαμο στον τάφο στον λόφο Καστά ο όγκος των χωμάτων που βρήκαν τους έκοψε στην κυριολεξία τα πόδια. Μπορεί να ήταν καλυμμένος ως τη μέση, κάτι που κάνει πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στον επόμενο και πιθανότατα βασικό χώρο του μνημείου, δηλαδή τον νεκρικό θάλαμο, όμως εκτίμησαν ότι πρέπει να προχωρήσουν με πιο αργούς ρυθμούς αφού το μνημείο είναι στα όριά του.




Τα πετρώματα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η στατικότητα του κτηρίου. Ετσι, τώρα, θα πρέπει πρώτα να γίνει η στήριξη του μνημείου, να τοποθετηθούν ειδικές δοκοί στήριξης της οροφής και των τοίχων και στη συνέχεια να επιχειρηθεί συνέχιση της ανασκαφής προς το εσωτερικό.




Για να γίνει ολοκληρωμένη στήριξη του μνημείου θα πρέπει και πάλι να αφαιρεθεί, πιθανότατα στο σύνολό του το χώμα ώστε οι δοκοί στήριξης να αγγίζουν σε στέρεο έδαφος, στο πάτωμα δηλαδή του τάφου.

Από .......  newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: