Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Κύριε υπουργέ παιδείας παραιτηθείτε

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Το πρόβλημα της διαμάχης, μεταξύ του υπουργού παιδείας και του σκληρού πυρήνα των πρυτάνεων και λοιπών συντεχνιών, καθίσταται ιδιαιτέρως δυσεπίλυτο μετά τη χθεσινή «τροπολογία της ντροπής», που εισηγήθηκε ο υπουργός και ψήφισε η Βουλή.

Μέχρι χθες θεωρούσα ότι η παραίτηση του υπουργού παιδείας και η αντικατάστασή του, από κάποιον που θα τολμούσε να εφαρμόσει τους νόμους της Πολιτείας, θα έφερνε την κάθαρση.

Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει τραγικά.

 Χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος σάρωσε στην κυριολεξία και εξευτέλισε την ακαδημαϊκή δεοντολογία και τις παγκόσμιες πανεπιστημιακές σταθερές, σύμφωνα με τις οποίες ο φοιτητής παρακολουθεί τουλάχιστον 13 εβδομάδες μαθημάτων και μετά εξετάζεται επί της διδαχθείσας ύλης, αφού πρώτα ασκηθεί στα εργαστήρια, εκπονήσει εργασίες ή δώσει ενδιάμεσες εξετάσεις.

Εν μία νυχτί ο κ. Αρβανιτόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που συγκυβερνούν, μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε εξεταστικά κέντρα και διέγραψε τη διδασκαλία, τη μελέτη σε συνεργασία με τους καθηγητές και την εργαστηριακή άσκηση ως τα μόνα μέσα μάθησης.

Στήριξα την παρούσα Κυβέρνηση και συνεχίζω να την ανέχομαι, ως τη μόνη δυνατή λύση που έχει να προσφέρει η παρούσα Βουλή.

 Όμως, το θέμα έφθασε στα άκρα.

 Ο πρωθυπουργός, αν πιστεύει πραγματικά αυτά που διακηρύσσει περί εκσυγχρονισμού των θεσμών και των υποδομών, περί αξιοκρατίας και περί αποβολής του λαϊκισμού από τη νοοτροπία και άσκηση της εξουσίας, οφείλει να αντικαταστήσει πάραυτα τον υπουργό παιδείας και να ανατρέψει άμεσα αυτόν τον κατήφορο.

Οι αβελτηρίες, οι παλινωδίες και οι προχειρότητες, με τις οποίες πορεύεται ο κ. Αρβανιτόπουλος, έχουν διαλύσει ό,τι θετικό προσπάθησε να φέρει ο νόμος 4009/2011. Αναφέρω ορισμένες εξ αυτών.

1. Ως αναπληρωτής υπουργός παιδείας (με υπουργό την Α. Διαμαντοπούλου) αρνήθηκε να υπογράψει την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ή επιστολικής ψηφοφορίας για την εκλογή των μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων και των πρυτάνεων, παρά τις προσπάθειες της υπουργού, αλλά και εμού. Αυτό έγινε πράξη πολύ αργότερα, με αποτέλεσμα να χαθεί ένας χρόνος εφαρμογής του νόμου 4009/2011 και να ανασυγκροτηθούν οι συντεχνίες των μετρίων.

2. Τον Αύγουστο 2012 αλλοίωσε σε ουσιώδη σημεία το νόμο 4009/2011, που είχε ψηφίσει ομόφωνα και η ΝΔ, και, μεταξύ πολλών άλλων, παρέτεινε τις θητείες των πρυτάνεων κατά δύο χρόνια. Αναφέρομαι κυρίως στους πρυτάνεις, οι οποίοι έδωσαν τη μάχη των μαχών για τη μη ψήφιση και στη συνέχεια υπονόμευσαν την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου και είναι εκείνοι που τώρα κρατούν καθηγητές και φοιτητές ομήρους στις κομματικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης.
 
3. Όταν οι συγκεκριμένοι πρυτάνεις αρνήθηκαν, με διάφορες αστείες δικαιολογίες, να παραδώσουν τους καταλόγους των υπαλλήλων που θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα (μόνιμοι υπάλληλοι αλλά μονίμως απόντες από την υπηρεσία, συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με πλασματικές συμβάσεις), τότε ο υπουργός δεν τους παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος εκλογής πρυτάνεων χωρίς πλέον τις ψήφους υπαλλήλων και φοιτητών. Αντιθέτως, ζήτησε από τους υπαλλήλους να καταθέσουν οι ίδιοι τα στοιχεία τους, παρέχοντάς τους την ευχέρεια αλλοίωσης.
4. Επειδή η γυναίκα του Καίσαρα θα πρέπει να φαίνεται ότι είναι έντιμη και όχι μόνον να είναι, θα έπρεπε να είχε δώσει δείγματα γραφής. Γιατί δεν συμπεριέλαβε στην ΚΥΑ για διαθεσιμότητα υπαλλήλους από το Πάντειο ή από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς;

 
5. Όταν ανέλαβε το υπουργείο παιδείας, είχε στη διάθεσή του εισηγήσεις για την εφαρμογή του άρθρου 8 του νόμου 4009/2011 για συρρίκνωση, συγχώνευση και κατάργηση σχολών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σύστημα Ανωτάτης Εκπαίδευσης στιβαρό και ικανό να την οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην ανάκαμψη. 


Ο κ. Αρβανιτόπουλος έκαψε το χαρτί της χωροταξικής αναδιάρθρωσης της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, μειώνοντας τα ΑΕΙ από 40 σε 36, συγχωνεύοντας δηλαδή δύο μάλλον ανύπαρκτα πανεπιστήμια και άλλα δύο ΤΕΙ στα εγγύτερα ευρισκόμενα, χωρίς φυσικά να μετακινήσει τμήματα από τις πόλεις στις οποίες αυτά (υπο)λειτουργούσαν. Υποχώρησε έτσι ακόμη και από θέσεις, που ο ίδιος είχε εξαγγείλει, για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ.

 Μπορεί να μας εξηγήσει γιατί, όχι μόνο διατήρησε ένα θνησιγενές τμήμα στη Λαμία, αλλά ίδρυσε ακόμη ένα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο στην ίδια πόλη; Μπορεί να εξηγήσει στην κοινωνία γιατί διατήρησε τμήματα χωρίς σπουδαστές σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις και γιατί δεν δημιούργησε το Αττικό Πανεπιστήμιο με τη σύμπτυξη των μονοθεματικών πανεπιστημίων της Αττικής, πλην ΕΜΠ και ΟΠΑ; Προσωπικά, δεν γενικολογώ.

 Το 2010 δημοσιοποίησα τις απόψεις μου για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ (ή σχέδιο Καλλικράτης), οι οποίες είναι αναρτημένες εδώ και στο protagon.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος συνεχίζει να συμπεριφέρεται με βάση τις πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία (οικονομική, πνευματική και κοινωνική). Δηλαδή την πρόταξη του ατομικού και κομματικού συμφέροντος έναντι αυτού της χώρας, εξυγιαίνοντας και μεταρρυθμίζοντας το πολιτικό σύστημα, επιβάλλοντας την αξιοκρατία και επιβραβεύοντας την αριστεία.

Το δυστύχημα μάλιστα δεν είναι ότι η παρούσα Κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει νοοτροπία, διορίζοντας (τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ) τα δικά της παιδιά σε θέσεις κλειδιά.

Το μεγάλο δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι πλέον αφερέγγυα από τη σημερινή Κυβέρνηση, επικίνδυνη και έτοιμη – εφ’ όσον παρ’ ελπίδα αποκτήσει την πλειοψηφία - να διαλύσει τα πανεπιστήμια, αν θεωρήσουμε ότι οι θέσεις της εκφράζονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή τον Σεπτέμβριο 2012.

 Έτσι, ο κ. Αρβανιτόπουλος αισθάνεται ασφαλής στο θώκο του, αφού η ρήση «το μη χείρον βέλτιστο» αποτελεί τον οδηγό των προτιμήσεών μας.

 Εκτός αν αφυπνιστεί το 30% των πολιτών, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν «αναποφάσιστοι, άλλο κόμμα, δεν απαντώ» και δημιουργήσουν ένα νέο πόλο.

 Τότε το κύμα αυτό θα σαρώσει όλους εκείνους που παίζουν ακόμη το γνωστό και απαξιωμένο στη συνείδηση του λαού παιχνίδι εξουσίας.
 
*Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης

Από  .........  protagon

Μπρος η τρόικα και πίσω οι... βουλευτές – Οι δυο κρίσιμες εβδομάδες για την κυβέρνηση – Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τους πλειστηριασμούς

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



- Επιμένει η τρόικα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών
- Κυβέρνηση: Δε θα περάσει τέτοιο νομοσχέδιο από τη Βουλή
- Φόβοι Μαξίμου για "πολιτικό ατύχημα"
- Μάχη για συμφωνία με την τρόικα πριν από τα Χριστούγεννα
- Τόμσεν σε Στουρνάρα: Σταματήστε να λαϊκίζετε!
 - Στουρνάρας: Θέλετε να μας ρίξετε;
 - Οι τέσσερις ρυθμίσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών

Μπρος γκρεμός (βλέπε τρόικα) και πίσω ρέμα (βλέπε βουλευτές, αντιδράσεις και κυβερνητική συνοχή).

Μπορεί η τρόικα, με αφορμή τη διαφωνία στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών να μην επέστρεψε στην Αθήνα αλλά αυτό δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα της κυβέρνησης ούτε ο μοναδικός πονοκέφαλος του Μαξίμου. Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία με την τρόικα πριν από τα Χριστούγεννα. Κυρίως, δε θέλει να αναλάβει την ελληνική προεδρία με ανοιχτά μέτωπα.

Πλειστηριασμοί, φόρος ακινήτων και... κοινοβουλευτικές ομάδες! Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται ανυποχώρητοι στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά η κυβέρνηση ξέρει και το διαμηνύει πως αυτό δεν πρόκειται αν περάσει από τις κοινοβουλευτικής ομάδας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για το φόβο πολιτικού «ατυχήματος». Και αυτό συζητείται έντονα, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, στην Ηρώδου Αττικού, τα τελευταία 24ωρα. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται μεν καθησυχαστικοί αλλά παραδέχονται πως οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την κυβερνητική συνοχή και το μέλλον της συγκυβέρνησης. Τρόικα: Αν θέλετε κοινωνική πολιτική, βρείτε σπίτια για τους άστεγους

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που την Τετάρτη θα βρεθεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων στην έδρα της Κομισιόν ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να βρει ισορροπίες: από τη μια η τρόικα και οι παράλογες, όπως χαρακτηρίζονται, απαιτήσεις της και από την άλλη η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

 Η κυβέρνηση, γράφει το Έθνος, γνωρίζει πως υπάρχουν... βόμβες έτοιμες να σκάσουν: 1) η αναβολή της επίσκεψης της τρόικας 2) οι πλειστηριασμοί 3) η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και οι διαφωνίες για την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ 4) η κατάσταση στα πανεπιστήμια 5) ο αναβρασμός στην Υγεία Όλα αυτά αλλά κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών, που μπορεί να μην είναι προαπαιτούμενο για τη δόση αλλά έχει γίνει Νο1 «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

 Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων (ακόμη ένα που δημιουργεί τριγμούς στις τάξεις των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) αλλά και την απελευθέρωση των απολύσεων, που ζητάει η τρόικα. Μετά από πρόσκληση του Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας

Πρώτο Θέμα, η κυβέρνηση εξετάζει τέσσερις νέες ρυθμίσεις για το θέμα των πλειστηριασμών. Οι τροϊκανοί επιμένουν πως πλήρη απελευθέρωση ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει πως δε θα διστάσει να ενεργήσει μονομερώς και να επεκτείνει το ισχύον καθεστώς για έξι μήνες ή ένα χρόνο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση εξετάσει τέσσερις νέες ρυθμίσεις - Συμβολική δόση για άνεργους και όσους αμείβονται με χαμηλούς μισθούς - Να καταργηθεί σταδιακά σε τρία χρόνια ο νόμος Κατσέλη

- Να μειωθεί σταδιακά η τιμή της προστασίας του σπιτιού από τις 300.000 ευρώ που είναι σήμερα - Να προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς η α’ κατοικία όταν η συνολική ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη ανέρχεται στο 200% της αξίας της πρώτης κατοικίας. Η πρόταση της τρόικας είναι προστασία μέχρι το 120% Τόμσεν: Λαϊκίζετε!

– Στουρνάρας: Θέλετε να μας ρίξετε; Μπορεί τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να επιστρέφουν αύριο, αλλά οι επικεφαλής των δανειστών θα... αργήσουν ακόμα. Κανείς δεν ξέρει πότε θα γυρίσουν. Όταν υπάρξει συμφωνία είναι η πάγια απάντηση. Αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι αυτό. Η ξαφνική αλλαγή (προς το χειρότερο) της στάσης των δανειστών έχει προκαλέσει αίσθηση ακόμα και στην κυβέρνηση.

 Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου δεν είναι μόνο το «βρείτε σπίτια για τους άστεγους» που είπαν οι δανειστές στον Γιάννη Στουρνάρα όσον αφορά στους πλειστηριασμούς.

 Όπως γράφει η εφημερίδα Real News, σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν απαίτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να σταματήσει η κυβέρνηση να χειρίζεται «πολιτικά και λαϊκίστικα» την ελληνική κρίση.

 «Με τη στάση σας δείχνετε σαν να θέλετε να πέσει η κυβέρνηση» του απάντησε ο Έλληνας υπουργός, τονίζοντας πως δεν καταλαβαίνει την εμμονή με τα όσα δεν έχει κάνει η κυβέρνηση κι όχι με όσα έχει πετύχει.

 Από ..... newsit

Στουρνάρας: «Ήρθε η ώρα να πληρώσει η Εκάλη» - Αιχμές για Μπακογιάννη

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Επιμένει στην άποψη του ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται...

Aποφασισμένος να περάσει το νόμο για τα ακίνητα και να "πετάξει το γάντι" στους πλούσιους ιδιοκτήτες, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τον ενιαίο φόρο των ακινήτων, εμφανίζεται ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο υπουργός Οικονομικών: «Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι landlords της Εκάλης». Σε δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας τούς χαρακτηρίζει «Absentee landlords», που πρόκειται για έναν οικονομικό όρο για τους ιδιοκτήτες που περιορίζονται στα εισοδήματα από ενοίκια και απουσιάζουν από επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αποφασισμένος να περάσει από τη Βουλή το νέο νόμο περί φορολογίας ακινήτων και συμπληρώνει ότι η φορολογική επιβάρυνση για το συνεπή φορολογούμενο έχει φθάσει στα όριά της, γι' αυτό άλλωστε καταφεύγει στην υψηλότερη φορολόγηση στις ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 αλλά και τη συμμετοχή των ιδιοκτητών αγροτικής γης (έστω με μικρά ποσά) στα συνολικά βάρη.

Επιμένει ωστόσο στην άποψη του ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται, παρουσιάζοντας τα αναλυτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι οι φόροι ανέρχονται στο 35% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή περίπου είναι η φορολογική επιβάρυνση στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαγγέλλει, επίσης, ότι στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με πρώτο βήμα το μερικό έλεγχο των βιβλίων και της οικονομικής κατάστασης φορολογουμένων, προκειμένου να εισπράττονται φόροι και να καταλογίζονται πρόστιμα χωρίς χρονοτριβή.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχει πολιτικές βλέψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ είμαι εδώ ως τεχνοκράτης για να λέω την αλήθεια, δεν έχω ανάγκη πολιτικής καριέρας», ενώ παράλληλα περιμένει την υποστήριξη στη Βουλή όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και από κόμματα της Αριστεράς που τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης και των πλουσίων.

Μάλιστα, αποδίδει τις αντιδράσεις σε οργανωμένα συμφέροντα, που εκπροσωπούνται δημόσια από ακραίες φωνές νεοφιλελευθερισμού, όπως ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, η κυρία Μιράντα Ξαφά και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του επιτέθηκε δριμύτατα στη Βουλή.

Από  ......   epikaira

Συμβουλή από τρόικα: Βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com



Η θέση της τρόικας για τους πλειστηριασμούς είναι να προστατεύεται η κύρια κατοικία αξίας 100.000 ευρώ, για ένα εξάμηνο και εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 13.000 ευρώ...

Επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, χωρίς ωστόσο να έχουν διαφανεί ακόμα σημάδια σύγκλισης, καθώς οι δανειστές εμμένουν σε σκληρές θέσεις, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών.

«Αμα θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους», φέρονται να είπαν οι επικεφαλής της τρόικας σε συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, υφυπουργό Θανάση Σκορδά και γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου.

«Οι τράπεζες είναι υπό κρατικό έλεγχο και το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να προστατεύσει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη» αντέτεινε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τη στιχομυθία αυτή, την οποία μετέφερε στο Έθνος της Κυριακής αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τρόικα αν και έδειξε στην αρχή διατεθειμένη να συζητήσει μεταβατική περίοδο για την προστασία της κύριας κατοικίας, γνωστοποίησε, την περασμένη εβδομάδα τη θέση της που προκάλεσε σοκ: Μόνο για ένα εξάμηνο να προστατεύεται η κύρια κατοικία με αξία μόλις 100.000 ευρώ και εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 13.000 ευρώ.

«Πόσο σημαντικό είναι το θέμα των πλειστηριασμών για να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας του;» είναι το ερώτημα που, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, έχουν μεταφέρει σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι θα έχουν τη Δευτέρα νέα συνάντηση.

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής της τρόικας δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
«Το κλιμάκιο στελεχών θα επιστρέψει στην Αθήνα σε εύθετο χρόνο, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου» δήλωσε από την πλευρά της εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
 
Βολές από την αντιπολίτευση
 
«Πάνω στα ερείπια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, η κυβέρνηση υποδύεται πως διαπραγματεύεται» αναφέρει σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στην πραγματικότητα ζούμε το πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο της πολιτικής της, που έχει οδηγήσει στη βαθιά ύφεση, στην ανεξέλεγκτη διάχυση της φτώχιας και στη μιζέρια. Παιδεία, υγεία, δήμευση ακινήτων, απολύσεις, νέοι φόροι, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι τα πεδία της καθημερινή εξόντωσης του λαού μας.

»Αν τους αφήσουμε, οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν το λαό μας ακόμα πιο χαμηλά, να τους σταματήσουμε λοιπόν» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι συνεχείς υποχωρήσεις της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ έχουν αποθρασύνει πλέον τον Τόμσεν και την παρέα του, που μετά τα εκατομμύρια ανέργους θέλουν να δημιουργήσουν και χιλιάδες αστέγους, βάζοντας στο χέρι τα σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού, ο οποίος δεν πρόκειται να δεχθεί παθητικά τη μοίρα του» δήλωσε ο Νότης Μαριάς από του ΑΝΕΛ.

Από .......  epikaira

«Βόμβες» Καραμανλή: Φεύγω από τη ΝΔ αν μπει ο Στουρνάρας στο ψηφοδέλτιο

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βρεθεί σε ψηφοδέλτιο του κόμματος φέρεται να έχει πάρει ο Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός και επί 13 χρόνια πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται χολωμένος για την κριτική που του ασκεί ανοιχτά ο υπουργός Οικονομικών για την περίοδο στην οποία κυβερνούσε τη χώρα.
Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», ο Κώστας Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος εφόσον ο Γιάννης Στουρνάρας κατέβει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κόμματος που δεν ανήκουν στο «καραμανλικό μπλο» αλλά εμφανίζονται επικριτικοί απέναντι στους χειρισμούς του κ. Στουρνάρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα ονόματα των Μάκη Βορίδη, Προκόπη Παυλόπουλου, Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Στουρνάρας, όταν ερωτάται για το πολιτικό του μέλλον, δηλώνει ότι δεν έχει συζητήσει τίποτα τέτοιο με τον πρωθυπουργό και πως στην παρούσα φάση τον ενδιαφέρει η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Από .........  iefimerida

Ο Σαμαράς μετά και την παρέμβαση του Καραμανλή αναζητά τον αντικαταστάτη του Στουρνάρα!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com



O υπουργός Οικονομικών του χρεοκοπημένου κράτους που δεν κατάφερε να κάνει μια μεταρρύθμιση της προκοπής στο Δημόσιο και να απολύσει τους άχρηστους κομματικούς κηφήνες το έριξε στους λαικισμούς!

-Ήρθε η ώρα να πληρώσει η Εκάλη!...

αναφερόμενος προφανώς στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο Στουρνάρας ο οποίος στηρίζεται στους συμβούλους της Βάσως Παπανδρέου, του Παπακωνσταντίνου, του Βενιζέλου, του Παπαδήμου κ.κ Μπάνο και Καραβίτη, έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη ακόμη και του πρωθυπουργού μετά την συνέντευξη-ναυάγιο στον Πρετεντέρη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης-όπως απεκάλυψε ο Βηματοδότης- ως γνωστόν δεχόταν συνέχεια μηνύματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πλέον έχει χάσει την χημεία με τον υπουργό του. Η παρουσία του στην εκπομπή του Πρετεντέρη σήμανε και το τέλος της προστασίας Σαμαρά. Πως είναι δυνατόν όταν έχεις λιώσει τους αδυνάτους στα χαράτσια και στους φόρους να διατείνεσαι ότι οι Έλληνες δεν είναι υπερφορολογημένοι.

Η στάση και οι δηλώσεις του Στουρνάρα κοστίζουν στην ΝΔ και την απώλεια των καραμανλικών μετά την αποκάλυψη του ΒΗΜΑτος σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι σε περίπτωση που ο Στουρνάρας είναι υποψήφιος στο Επικρατείας ο ίδιος δεν θα είναι καν υποψήφιος με την ΝΔ!

Από ........   kourdistoportocali

Προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την γνωμάτευση-χαστούκι του Γερμανού καθηγητή!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


-ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΑΠΙΣΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ..., ΛΕΝΕ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Μετά και την γνωμάτευση του Γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο, οι Έλληνες υπουργοί που υπέγραψαν μειώσεις μισθών φλερτάρουν επικίνδυνα με την Δικαιοσύνη και καλά θα είναι να σκεφθούν σοβαρά το ενδεχόμενο να περάσουν μεγάλο μέρος του βίου τους στη φυλακή.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ το ίδιο θα κάνουν και άλλα κόμματα του Νότου από χώρες των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών!
Η αίσθηση ότι άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας και πλησιάζει η ώρα ΜΗΔΕΝ είναι διάχυτη μέσα στην υπόκωφη σιωπή των Ελλήνων πολιτών.
Κανείς Παυλόπουλος άλλωστε δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα ακολουθούσε την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Αυτή τη φορά το ξέσπασμα της βίας για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός λαού μπορεί να μην έχει ταίρι στη νεώτερη ιστορία της Ευρώπης.
Η Τρόικα, ο Στουρνάρας και ο Σαμαράς παίζουν με την φωτιά.
Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ
Πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την Τρόικα συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται σε νομική έκθεση κατ` εντολή των Αυστριακών και Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Σε νομική γνωμοδότηση του γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο κατ` εντολή του αυστριακού Επιμελητηρίου Εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, υποστηρίζεται ότι κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή την ΕΚΤ και την Κομισιόν, που συμμετέχουν στην Τρόικα, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, με δεδομένο ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ. Οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης Ιδιαίτερα επικριτική είναι η έκθεση γερμανού νομικού έναντι της Τρόικας και των μέτρων λιτότητας που αυτή υπαγορεύει.


Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η Τρόικα πραγματοποίησε υπερβολικές (δυσανάλογες) παρεμβάσεις στο εργασιακό δίκαιο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ άλλες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλεια και την ιδιοκτησία.

Παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών, η εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και οι περικοπές στο σύστημα υγείας δεν καλύπτονται νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε όλα αυτά δεν υπήρχε επαρκής συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα μπορούσε να είχε επιτυχία ενδεχόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ο γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει επιτυχή έκβαση μια προσφυγή ακύρωσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράβαση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων.

Μάλιστα η προσφυγή θα μπορούσε να έχει επιτυχία ιδίως αν την ασκούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσε να γίνει προσφυγή εναντίον των «ενεργειών των κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να ασχοληθεί με το ζήτημα κατά πόσο είναι συμβατές αυτές οι υποχρεώσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και στα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να γίνει προσφυγή εναντίον μεμονωμένων κρατών, παρατηρεί ο γερμανός πανεπιστημιακός.


Σταμάτης Ασημένιος, apa Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Από ........    kourdistoportocali

Δεν εκφράζει ο προϋπολογισμός του Δήμου τις ανάγκες των Δημοτών

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Κε αρχισυντάκτη

  Από την μελέτη των προϋπολογισμών Δήμου-περιφέρειας προκύπτει ότι οι προϋπολογισμοί δεν εκφράζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και την βούληση των συμβούλων, αντίθετα, είναι αποτέλεσμα κοινής υπουργικής απόφασης [31-7-13] ως παροχή οδηγιών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2014. Και, υπό την δαμόκλειο σπάθη του παρατηρητήριου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, είναι μνημονιακοί προϋπολογισμοί. 

Ήδη όμως, η κοινωνία βρίσκεται απέναντι τους γιατί βλέπει ότι τα στοιχεία που έχει ανάγκη να μειώνονται συνεχώς ως και εξαφάνισή τους, διαπιστώνοντας δραστική περικοπή δαπανών ακόμα και στα προνειακά επιδόματα. 

Σε ότι αφορά τα έσοδα  των Δήμων και των Περιφερειών, στο μεγαλύτερο τους μέρος είναι σε αναμονή του κρατικού προϋπολογισμού που ακόμα δεν εγκρίθηκε, διαχείριση, δηλαδή μιζέριας. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει κόψιμο ΣΑΤΑ κατά 50% και που ως πόροι αποτελούν το 1/3 των προυπολογισμών, ελάττωση εσόδων από το κράτος της τάξης του 15% και μείωση κατά 7% των λειτουργικών ΚΑΠ, ενώ για τους επενδυτικούς ΚΑΠ προβλέπεται το ίδιο με πέρσι κονδύλι.

   Πρόκειται για σφιχτό κοστουμάκι ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που δεν συμπεριλαμβάνει τα χρεολύσια και σε περίπτωση υπέρβασης του ύψος του θα καταλογίζεται στην τοπική διοίκηση, δηλαδή φορολόγηση των πολιτών (θα καλύπτονται ανά 3 μήνες με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αν χρειαστεί).

Κατάργηση υπερωριών, αθλητικών χορηγιών, στήριξη αδυνάτων, τεχνικό πρόγραμμα με δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης και χωρίς κονδύλια. Είναι αντιλαϊκός προϋπολογισμός, είναι μνημονιακός και έχουν μεγάλη ευθύνη οι «δημοκράτες και αντιμνημονιακοί» που τον ψήφισαν, Η αναπαραγωγή ψεύτικης ελπίδας είναι ότι θα καταφέρετε.

ΥΓ. Η αλλαγή των στοιχείων του προϋπολογισμού δεν αλλάζει καθόλου τη φιλοσοφία του. Ο στόχος είναι από Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει Διοίκηση για να εκτελεί μόνο εντολές φορολόγησης των πολιτών