Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Γιαννόπουλος : Σε γνωσιακό παραλήρημα ο Άδωνις - ΒΙΝΤΕΟ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



"Ο κ. Υπουργός έχει ένα γνωσιακό ιατρικό παραλήρημα και καλό θα είναι να προσέχει το τι θα κάνει και να έχει καλούς συμβούλους, γιατί θα μπουν σε περιπέτειες οι πολίτες, οικονομικές και ιατρικές", δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για τα φάρμακα. 

 Μιλώντας στο κανάλι "Ε", ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι "το θέμα των φαρμάκων, των γενοσήμων, έτσι όπως έχει τεθεί χωρίς καμία συγκεκριμένη μελέτη, είναι επικίνδυνο".

 Ο πρώην υφυπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι "μειούμενης της φαρμακευτικής δαπάνης, μπορεί να αυξηθούν άλλες παράμετροι στον χώρο της υγείας". "Να τα προσέξει και να μην παρασύρεται τόσο εύκολα" είπε απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη.

Ο κ. Γιαννόπουλος εκτίμησε ότι "θα λείψουν φάρμακα από την αγορά τόσο πρωτότυπα όσο και γενόσημα, ενώ δήλωσε υπέρ των γενοσήμων, "των ελεγμένων γενοσήμων όμως, των φαρμάκων που έχουν δοκιμαστεί" . Τέλος κάλεσε τον πρόεδρο του ΕΟΦ να πει "ποιους ποιοτικούς ελέγχους έχουν κάνει, πόσους έχουν κάνει, πότε κάνουν και αν μπορούν να κάνουν".

 "Τα εισαγόμενα γενόσημα αφορούν μόλις το 1% του συνόλου πωλήσεων φαρμάκου στη χώρα", απάντησε κατά τη διάρκεια του δελτίου στο "Ε" ο Δημήτρης Λιντζέρης, πρόεδρος του ΕΟΦ.

 Από ...... enikos

New York Times: Μετά το λάθος με την Ελλάδα το ΔΝΤ αλλάζει τον τρόπο διάσωσης

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Για την νέα στροφή που θα υιοθετήσει το ΔΝΤ μετά την κρίση χρέους σε Ελλάδα και Πορτογαλία αναφέρονται οι New York Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως το Ταμείο «πεπεισμένο πως η Ευρώπη έκανε λάθος με το να αναγκάζει χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία να επωμίζονται σχεδόν όλο το κόστος της ανάκαμψης μόνες τους, πιέζει τώρα έντονα για την εφαρμογή σχεδίου που θα επέβαλε από την αρχή απώλειες στους ομολογιούχους την επόμενη φορά που κάποια χώρα της Ευρωζώνης ζητήσει διάσωση».

Σε δημοσίευμα τους, οι New York Times επισημαίνουν πως μετά το μερίδιο ευθύνης που χρεώθηκε το ΔΝΤ λόγω των λανθασμένων εκτιμήσεων του για την ελληνική ύφεση, αλλά και για τα «όχι» που εισέπραξε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απομειώσουν τα δάνειά τους προς την Ελλάδα, «το ΔΝΤ αναμένεται να προωθήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση ως προς την αναδιάρθρωση χρέους, προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα που δημιουργεί η γερμανικού τύπου λιτότητα».

Η πρόταση του ΔΝΤ ωστόσο, βρίσκει σθεναρή αντίσταση από την ίδια την Ευρώπη αλλά και από την Αμερικανική κυβέρνηση, με την αμερικανική εφημερίδα να επισημαίνει πως «οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί τις σοβαρές προειδοποιήσεις επενδυτών και τραπεζιτών πως η νέα προσέγγιση που προτείνει το ΔΝΤ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις πιστωτικές αγορές της Ευρώπης, που παραμένουν εύθραυστες».

Παράλληλα, οι New York Times τονίζουν πως το ελληνικό «κούρεμα» το 2012 ήταν «μια και μοναδική περίπτωση» σύμφωνα με την Γερμανία, για την οποία αναφέρουν πως είναι η «ηγέτιδα» δύναμη κατά της πρότασης του ΔΝΤ, ωστόσο η πρόταση του Ταμείου θα παρουσιασθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Από ......  iefimerida

Bloomberg: Η επέκταση της Cosco μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Στα σχέδια επέκτασης της Cosco και της θυγατρικής της στην Ελλάδα αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επισημαίνει πως τα σχέδια αυτά τα οποία περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες θαλάσσιων και σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών σε πολυεθνικές επιχειρήσεις από τον Πειραιά, είναι ικανά να βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση των 6 τελευταίων ετών.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, η θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, η Cosco Pasific Limited, σχεδιάζει την μετατροπή του Πειραιά σε ευρωπαϊκό κόμβο εμπορίου,. Προσφέροντας από το 2014 υπηρεσίες για θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μεταφορές σε πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Hewlett- Packard, η Huawei Technologies αλλά και σε άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν κατονομαστεί.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, με τα σχέδια επέκτασης της Cosco η Ελλάδα μπορεί να βγει από την βασανιστική ύφεση των 6 τελευταίων ετών, καθώς θα πολλαπλασιαστεί η ζήτηση για θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μεταφορές από τον Πειραιά.

Τέλος, το Bloomberg αναφέρεται και στην εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, τονίζοντας πως «η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, σχεδόν ισοψηφεί στις δημοσκοπήσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αντιτίθεται στους όρους περί εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας, που συνόδευαν τα προγράμματα δανεισμού.

 Ο κ. Σαμαράς επικεφαλής μιας κυβερνητικής συμμαχίας, η οποία διατηρεί πλειοψηφία τεσσάρων εδρών στη Βουλή, καταπολέμησε τη σεναριολογία περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών και υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αντιστροφής της κατάστασης».

φωτογραφία: fosphotos.com

Από  .........  iefimerida

Πως η φαρμακευτική δαπάνη διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία -Σε μία δεκαετία δώσαμε 30 δισ.

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


«Πάρτι» διαρκείας γινόταν για αρκετά χρόνια στα φάρμακα, με αποτέλεσμα να τα ασφαλιστικά ταμεία να «βουλιάξουν», ενώ το κράτος διέθεσε την περασμένη δεκαετία 30 δισ. ευρώ για φάρμακα, με ένα μεγάλο μέρος του ποσού να ξεπερνά τις πραγματικές ανάγκες, ενώ παράλληλα ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ήταν 9,9%, κατατάσσοντας την χώρα μας στην πρώτη θέση.

Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΕΘΝΟΣ που επικρατούσε, είναι το γεγονός πως από το 2000 έως το 2009 η ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 4 φορές από 1,3 δισ σε 5,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η αλόγιστη σπατάλη να δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία ύψους 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα λόγω των δραστικών περικοπών, αλλά και της σκληρής κόντρας μεταξύ Αδωνι Γεωργιάδη και ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούνται ερωτήματα από τους ασφαλισμένους, σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις, στα οποία απαντά η εφημερίδα:
  • Γιατί προστατεύονται τα πρωτότυπα φάρμακα;
Η έρευνα και η ανάπτυξη ενός νέου σκευάσματος, απαιτεί πολλά χρόνια έρευνας. Η αρχική ιδέα του ερευνητή δοκιμάζεται συστηματικά στο εργαστήριο. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδεών αυτών απορρίπτονται, καθώς διαπιστώνεται στην πορεία ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά ή ασφαλή, ενώ όσα περάσουν δοκιμάζονται σε ανθρώπους στο πλαίσιο περίπλοκων κλινικών μελετών.
Για να καλυφθεί το τεράστιο κόστος έρευνας και ανάπτυξης, τα φάρμακα αυτά έχουν δεκαετή πατέντα, δηλαδή κυκλοφορούν μονοπωλιακά στη διεθνή αγορά, χωρίς αυτό το διάστημα να μπορεί να παραχθεί σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία.
  • Ποιοι πλήττονται περισσότερο από την τροπολογία Γεωργιάδη
Ο Αδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζει ότι οι πολυεθνικές υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται πως πλήττονται κατά κύριο λόγο τα γενόσημα που παράγει η εθνική φαρμακοβιομηχανία. Πρόσφατη μελέτη πάντως, δείχνει ότι τις μεγαλύτερες μείωσεις τιμών έχουν δεχθεί τα εκτός πατέντας φάρμακα (off patent) με τα πρωτότυπα και τα γενόσημα να έχουν περίπου τις ίδιες μειώσεις.
  • Ποιοι ωφελούνται από τις ρυθμίσεις
Για τα πρωτότυπα σκευάσματα δεν προβλέπεται μείωση τιμής, καθώς θα διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς τιμολόγησης. Η τιμή τους δηλαδή, ορίζεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των μελών της ΕΕ.
  • Γιατί αντιδρούν οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών
Η ΠΕΦ, αναφέρει πως οι τιμές των γενοσήμων καθορίζονται ουσιαστικά στο 32,5% της τιμής που είχε το πρωτότυπο φάρμακο όταν είχε ακόμη πατέντα.
Επιπλέον, επιβάλλεται περαιτέρω μείωση τιμών βάση του όγκου πωλήσεων, ενώ παράλληλα σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές που επιβάλλει το κράτος με αποτέλεσμα η τελική τιμή των γενοσήμων να κυμαίνεται μεταξύ 25% και 27% της τιμής του πρωτοτύπου.
  • Υπάρχει επίπτωση και στα off patent
Με το νέο σύστημα τιμολόγησης, η τιμή τους μειώνεται κατά 50%, ενώ παράλληλα καταργείται η δικλίδα ασφαλείας του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στην ΕΕ. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα υπάρχουν αποσύρσεις και ελλείψεις στην ελληνική αγορά.
  • Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα, είναι ενταγμένα στην κατηγορία «γενόσημα» και καλύπτουν πολύ υψηλά ποσοστά στην αγορά, τα οποία αγγίζουν και το 70%. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο, ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει ωστόσο στόχο 60%.
  • Πως διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες στην Ευρώπη
Οι αρχές των ευρωπαϊκών χωρών ελέγχουν την φαρμακευτική δαπάνη εφαρμόζοντας μέτρα όπως οι φαρμακευτικοί προϋπολογισμοί, οι οποίοι καταρτίζονται σε επίπεδο γιατρού ή σε εθνικό επίπεδο.

Από .......  iefimerida

Πώς και σε ποιους τομείς θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2014

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Τον προγραμματισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2014 ενέκρινε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά οι τομείς
Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της υγείας, στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, στα σώματα ελέγχου αλλά και στον τομέα της ασφάλειας (Ελληνική Αστυνομία, Στρατός και Λιμενικό), σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας.
Εχει δοθεί ήδη το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 60 υπαξιωματικών του Λιμενικού, 90 λιμενικών και 50 στρατιωτικών στον κλάδο των Ειδικών Δυνάμεων. Αντίστοιχα έχει κατατεθεί αίτημα για την άμεση κάλυψη 300 θέσεων πτυχιούχων στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλογία προσλήψεων

Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν σε εφαρμογή της αναλογίας «μία νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση» που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις στους εξής τομείς:
1 Υγεία: Πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και στα Κέντρα Υγείας των παραμεθόριων περιοχών. Παράλληλα θα στελεχωθούν τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων και των μεταμοσχεύσεων από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Με την έγκριση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έως το τέλος του 2013 θα προσληφθούν 400 γιατροί και 100 νοσηλευτές, και ακόμη 500 γιατροί και 300 νοσηλευτές το πρώτο εξάμηνο του 2014.

2 Φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και σώματα επιθεώρησης: Το 2014 αναμένεται να προσληφθούν 1.300 οικονομολόγοι στη Γενική Γραμματεία Εσόδων και στις εφορίες. Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν από επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που κατέχουν κυρίως πτυχίο οικονομικής ή νομικής σχολής και εάν κριθεί αναγκαίο θα προκηρυχθεί και νέος διαγωνισμός.
Αναμένεται να προσληφθούν στελέχη για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, με στόχο να υποστηριχθούν κυρίως οι δημόσιες υπηρεσίες που ελέγχουν το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα θα ενισχυθούν με εξειδικευμένο προσωπικό και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στον τομέα της υγείας αλλά και στο σύνολο του δημόσιου τομέα (ΣΕΥΠΠ, ΣΕΕΔΔ κτλ).
3 Ασφάλεια: Την επόμενη χρονιά θα προσληφθούν οι απόφοιτοι στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών. Οι ανάγκες για φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά και για διοικητικό προσωπικό στην Ελληνική Αστυνομία θα καλυφθούν μέσω της κινητικότητας υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα περιοριστούν κυρίως στο Λιμενικό αλλά και στον Στρατό σε μονάδες που θα παραστεί ανάγκη.

Από ......  iefimerida

Νέα απαράδεκτη πρόταση για τσεκούρι στις συντάξεις

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Διέρρευσε η πρόταση ΔΝΤ και ομάδας Ράιχενμπαχ προς το υπουργείο Εργασίας
- Ξεπερνάει κάθε όριο αφού περιλαμβάνει περικοπή των συντάξεων ανάλογα με το γενικότερο εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου!
- Για ποιούς συνταξιούχους θα ισχύει εάν γίνει αποδεκτό!

Η πρόταση απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά όμως ... έπεσε και αν υπολογίσουμε πόσες ανάλογες προτάσεις έπεσαν τα τρία τελευταία χρόνια, απορρίφθηκαν και στη συνέχεια επανήλθαν για να περάσουν τελικά μάλλον... προδιαγράφεται το μέλλον.

Ποια ήταν λοιπόν η πρόταση; Ότι οι συντάξεις θα πρέπει να υπολογίζονται όχι με βάση τα έτη και τις εισφορές του ασφαλισμένου, αλλά με βάση το συνολικό του εισόδημα.

Δηλαδή, δύο ασφαλισμένοι με τα ίδια έτη και τον ίδιο μισθό σε ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο θα παίρνουν διαφορετική σύνταξη στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο έχει κάποιο επιπλέον εισόδημα από κάποιο ενοίκιο για παράδειγμα, εάν έχει δικό του σπίτι κλπ.

Δηλαδή ο ασφαλισμένος αν και υποχρεωμένος να δίδει ασφαλιστικές εισφορές δεν θα έχει την ανταπόδοση που δικαιούται!
Η υποχρεωτική πληρωμή επί δεκαετίες των ασφαλιστικών του εισφορών δεν θα υπολογίζεται!

Επί της ουσίας η πρόταση αφορά σε ένα σύστημα όμοιο με αυτό της Αυστραλίας που προβλέπει συντάξεις ανάλογα με το συνολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του.

Σύμφωνα με το euro2day gια κάθε μία κατηγορία συνταξιούχων (άγαμος, σε συμβίωση, διαζευγμένος με αναπηρία) είτε πρόκειται για πλήρη σύνταξη, είτε για μερική συνταξιοδότηση προβλέπονται διαφορετικά πλαφόν συνολικού εισοδήματος, πάνω από το οποίο επέρχεται μείωση σύνταξης. Επί παραδείγματι, για τον άγαμο πλήρους σύνταξης με ιδιοκατοίκηση το περιουσιακό όριο, πάνω από το οποίο αρχίζει μείωση της σύνταξης, ορίζεται το ποσό των 132.350 ευρώ. Για κάθε 672 ευρώ πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά περίπου 1 ευρώ (1,50 δολάριο Αυστραλίας) κάθε δεκαπενθήμερο.

Αυτό μάλιστα εάν συμβεί και στην Ελλάδα φυσικά και δεν θα αφορά μόνο στους μελλοντικούς συνταξιούχους αλλά σε όλους διότι οι επιταγές της τρόικας έχουν και αναδρομική ισχύ.

Από .....   newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com