Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Χρ. Σταϊκούρας: «Καθυστερημένη και κοντόφθαλμη» η αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com



Οι θυσίες του ελληνικού λαού «αρχίζουν να πιάνουν τόπο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία στο συνέδριο του «Economist»...
Ο Έλληνας υπουργός διατύπωσε την εκτίμηση ότι φέτος για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία, σε όρους προγράμματος, θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 812 εκατ. ευρώ και το 2014 η ελληνική οικονομία προβλέπεται να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση έπειτα από έξι χρόνια. Το ποσοστό ανεργίας, προσέθεσε, θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
 
Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η ελληνική οικονομία χαρακτηριζόταν από χρόνιες δομικές, κυρίως ενδογενείς, αδυναμίες και λειτουργούσε για δεκαετίες σε συνθήκες ασταθούς ισορροπίας. Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα ήταν διαφορετικές, «εάν η Ευρώπη είχε εγκαίρως μηχανισμούς αντίδρασης και αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης» και ανέφερε ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε την παγκόσμια κρίση κοντόφθαλμα, καθώς «άργησε να συνειδητοποιήσει πως η κρίση ήταν και είναι συστημική και άργησε να καταλήξει σε μια συνεκτική και συνολική λύση». Είπε ακόμα ότι λύσεις όπως αυτές που δόθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου, δεν μπορεί να αποτελούν πρότυπο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
 
Στις σχέσεις Κύπρου-ΕΕ αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στο συνέδριο ο Μιχάλης Ατταλίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας το οποίο ήταν συνδιοργανωτής του συνεδρίου. Ο κ. Ατταλίδης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με έρευνες, το 85% των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται την ΕΕ. Αναφερόμενος στις αιτίες της κρίσης, ο κ. Ατταλίδης περιέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας που, όπως είπε, συσσωρεύτηκε την περίοδο 1999-2011 με την πώληση προϊόντων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και το δανεισμό χρημάτων για την αγορά τους. «Συνεπώς το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα είναι το εμπορικό έλλειμμα της περιφέρειας», είπε ο κ. Ατταλίδης, προσθέτοντας όμως ότι στην Κύπρο η εισροή κεφαλαίων δεν προήλθε από τη Γερμανία αλλά από τη Ρωσία. Είπε ότι η μεταχείριση της Κύπρου στο Eurogroup του περασμένου Μαρτίου ήταν σκληρή. Τέλος, ανέφερε ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική επιλογή για την Κύπρο, καθώς υπήρχε η πιθανότητα υποτίμησης του νομίσματος κατά 50%-70%.
 
Τέλος, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Πάμπλο Μπιντεγκάιν, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανάπτυξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ωστόσο ότι προκειμένου να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δανεισμό, υπό τους ίδιους όρους σε όλη την Ευρώπη.

ΑΜΠΕ

Από .......  epikaira
 

ΤΑ ΝΕΑ: Απόφοιτος δημοτικού πήγε με απόσπαση στη Ρηγίλλης και ίσως είναι σήμερα ...υφυπουργός

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


Σε μια αποκάλυψη η οποία προκαλεί ερωτηματικά προχωρά η εφημερίδα

 «Τα Νέα», η οποία αναφέρει πως ο Γιώργος Καμίνης έχει εντοπίσει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να προσληφθούν στον Δήμο Αθηναίων, ενώ ένας από αυτούς έφτασε και στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος αναφέρει μια περίπτωση ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε επί σειρά ετών στο δήμο Αθηναίων, αλλά και στο ελληνικό Δημόσιο:
«Απόφοιτος...δημοτικού (τέρας μορφώσεως μιλάμε), προσλαμβάνεται την δεκαετία του '90, (δεν θέλω να καρφώσω τον δήμαρχο που τον προσέλαβε είναι φίλος μου), ως υπάλληλος στον τομέα της καθαριότητας.

Εντός ολίγων εβδομάδων δηλώνει ψευδώς απόφοιτος λυκείου (για τον δήμο κάτι σαν κάτοχος PHD, MBA κτλ.) και αμέσως μετατάσσεται στην κατηγορία των διοικητικών.

Το 2003, λόγω ακριβώς των τεράστιων προσόντων που διαθέτει, αποσπάται στη Ρηγίλλης. Δέκα χρόνια μετά, αγνοείται η τύχη του!».

Κλείνοντας, τα Νέα επισημαίνουν με νόημα: «Λες να είναι κάνας υφυπουργός της κυβέρνησης και να μας έχει διαφύγει; Διερωτώμαι.».

Από ........  iefimerida

Τι είναι το πρωτογενές πλεόνασμα -Ο Στουρνάρας θα μας το μοιράσει

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Δεν υπέρφορολογείται η Ελλάδα σύμφωνα τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος υπεραμύνθηκε της φορολογικής πολιτικής και στην ακίνητη περιουσία και στις επιχειρήσεις. Από την άλλη φρόντισε, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα μοιράσει το 70% του πλεονάσματος, δηλαδή περίπου 560 εκατ ευρώ, σε ανθρώπους με ανάγκες.

Σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Ανατροπή», ο Γιάννης Στουρναρας υποστήριξε ότι η διαφορά με την Τρόικα βρίσκεται στα μέσα με τα οποία θα καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό, που ο ίδιος εκτίμησε στο 1 δισ. ευρώ. «Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό με συγκεκριμένο στόχο και καταθέτουμε προτάσεις για το πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει κενό.

Το ζήτημα είναι ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ξέρετε η φράση δημοσιονομικό κενό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα σήμερα στείλαμε στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο, που είναι πολύ καλύτερα από αυτά που περίμενε και η Τρόικα και εμείς. Ψάχνουμε γύρω στο 1 δισ.»

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Ιούνιο και αποκάλυψε ότι πριν από λίγο καιρό η Τρόικα δεν δεχόταν πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά υπολόγιζε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ.

Αντικειμενικές αξίες και φόρος στα ακίνητα
Εως το 2011 εντός του ΟΟΣΑ η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη φορολογία στα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον ως καταφύγιο του μαύρου χρήματος, συμπληρώνοντας ότι ήταν συνειδητή επιλογή το να μην προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες στις τρέχουσες εμπορικές, καθώς αυτό θα έφερνε μειώσεις στα βόρεια προάστια και αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες. Οσον αφορά, δε, στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ο κ. Στουρναρας επέμεινε ότι παρά την αύξηση του συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη (από το 20% στο 26%), ο μέσος συντελεστής (μαζί με το 10% στα μερίσματα) παραμένει από τους χαμηλότερους εντός του ΟΟΣΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε, ωστόσο, πειστικές απαντήσεις για την αναποτελεσματικότητα κατά της φοροδιαφυγής, που ευθύνεται εν πολλοίς για την άνιση κατανομή των βαρών, σημειώνοντας επί της ουσίας ότι τώρα στήνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Κάνοντας αναφορά στα «αγκάθια» με τη Τρόικα, ο κ. Στουρναρας προανήγγειλε τη κατάργηση της διάταξης για την οριζόντια προστασία έναντι πλειστηριασμών για οφειλές ως 200 χιλιάδες ευρώ, επισημαίνοντας ότι το παζάρι με τη Τρόικα αφορά στη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά μόνο των συνεργάσιμων δανειοληπτών, με το όριο των 300 χιλιάδων ευρώ να κατεβαίνει πιο κάτω και σε συνάρτηση με εισοδηματικά κριτήρια.

Αλλαγές στο παλίσιο των ομαδικών απολύσεων και πετρέλαιο θέρμανσης
Αλλαγές θα γίνουν και στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, καθώς η δυνατότητα βέτο από τον υπουργό Εργασίας θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν. Οσον αφορά στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Στουρναρας επιβεβαίωσε ότι αν και υποβλήθηκε αίτημα στη Τρόικα, ήταν αντίθετος στη μείωση του φόρου, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε συνθήκες για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Οχι σε ένα νέο δάνειο για τη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού
Ο υπουργός Οικονομικών, που άφησε ορθανοικτο το ενδεχόμενο εμπλοκής του στη πολιτική μετά από τις Ευρωεκλογές. Για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, το οποίο εκτιμάται στα 45, ως 5,5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο και υπενθύμισε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα απομείνουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ.

 Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μετά τον έλεγχο στις τράπεζες από την Blackrock το ποσό αυτό θα είναι 7 ως 8 δισ. ευρώ.

Από .....  iefimerida

Αυτοί είναι οι «βουλευτές-μαξιλάρια» της κυβέρνησης- Προέρχονται από ΑΝ.ΕΛ, ΔΗΜΑΡ ή είναι ανεξάρτητοι

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Τι εννοούσε ο πρωθυπουργούς όταν στο Βερολίνο μίλησε για «μαξιλάρια». Η ερμηνεία αποδίδει το όρο σε βουλευτές που φέρονται έτοιμοι να στηρίξουν με την ψήφο τους κρίσιμα νομοσχέδια που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Προέρχονται τόσο από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, όσο και από τους ΑΝ.ΕΛ αλλα και τη ΔΗΜΑΡ.





Το Εθνος σήμερα, χαρτογραφεί αυτή την ομάδα των βουλευτών μαξιλαριών. Στο ρεπορτάζ του ο Γιάννης Σαραντάκος επικαλείται πληροφορίες που εμφανίζουν ήδη τον βουλευτή Κοζάνης Γ. Κασαπίδη να βρίσκεται καθ' οδόν προς τη ΝΔ, επικαλούμενο και το γεγονός ότι δήλωσε Παρών στην πρόταση δυσπιστίας. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι κύριοι Λοβέρδος και Αηδόνης που ως μετριοπαθείς επιμένουν πως θα ήταν λάθος να οδηγηθεί τώρα η χώρα σε εκλογές και δεν αποκλείεται να δώσουν στήριξη στην κυβέρνηση για συγκεκριμένα νομοσχέδια.





Στην κατηγορία βουλευτές- μαξιλάρια φέρεται να ανήκει όμως κι ο Τέρενς Κουίκ, σύμφωνα με το Εθνος που αναφέρει «η ρητορική του οποίου κατά του κόμματος του κ. Τσίπρα έχει πολλές ομοιότητες με αυτές των βουλευτών της ΝΔ. Ακόμη και χθες ο κ. Κουίκ επέλεξε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία του κόμματός του, με αφορμή δηλώσεις του κ. Ν. Βούτση περί συνομιλιών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. για ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία.





Συγκεκριμένα, αφού υπενθύμισε την πρόσφατη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., στην οποία δεν υπήρχε καμιά αναφορά σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσέθεσε απευθυνόμενος στον κ. Βούτση: «Επειδή δεν συνομιλεί μαζί μου -αυτό είναι σίγουρο- ας ερωτηθούν εκείνοι των ΑΝ.ΕΛ., στους οποίους αναφέρεται ή έχει στην ατζέντα του. Είναι οι μόνοι που μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του. Τις ίδιες θέσεις με τον κ. Κουίκ έχει εκφράσει και ο κ. Π. Χαϊκάλης, ο οποίος συνδέεται και με προσωπική φιλία με τον κ. Αντ. Σαμαρά αλλά και ο κ. Τ. Μελάς και η αντιπρόεδρος της Βουλής, κυρία Μ. Κόλλια.»





Σύμφωνα πάντα με το Έθνος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατίσουν ορισμένοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Βασίλης Οικονόμου. «Οι δύο πολιτικοί διαφώνησαν με την αποχώρηση του κ. Κουβέλη από την κυβέρνηση και θεωρούν ότι σε κρίσιμες ψηφοφορίες πρέπει να υποστηρίζεται το κυβερνητικό έργο.»




Από  .........  iefimerida

Μακρή-Κουρουπλής στο ΣΚΑΪ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com



Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoleskv.blogspot.com