Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Νέα δημοσκόπηση: Με 3,3% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Κατά 3,3 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση που διενεργεί κάθε μήνα η Palmos Analysis για το Tvxs.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 22%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 18,7%.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή με 8,3%, εμφανίζοντας μικρή άνοδο στο ποσοστό της.

Ανύπαρκτη θεωρεί τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα το 54% των ερωτηθέντων, σε μια έρευνα που διερευνά όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινή γνώμη: από το φόρο ακίνητης περιουσίας και την αναγκαιότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων, μέχρι την υποψηφιότητα Τσίπρα στην Ευρωπαική Ενώση.

 Διαβάστε επίσης ανάλυση των ευρυμάτων της δημοσκόπησης του tvxs.gr από τον Αλέξανδρο ΤεμεκενίδηΔιευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis.

Από ......  tvxs

Το πολιτικό παιχνίδι και οι διαφορές με την τρόικα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Του Γιάννη Αγγέλη

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και πάλι σήμερα το πρωί, αλλά στο τραπέζι έχουν εμφανισθεί «νέες» –όχι και τόσο, είναι αλήθεια– απαιτήσεις, απέναντι στις οποίες οι κυβερνητικές «κόκκινες γραμμές» δεν φαίνεται να... ταιριάζουν.

Στην δημοσιονομική «τρύπα» (σ.σ. το περιβόητο δημοσιονομικό κενό) του 2014 έχει προστεθεί με την ίδια έμφαση και η «τρύπα» του 2015. Το σύνολο μας κάνει περί τα 4 δισ. ευρώ, ήτοι 1,8  δισ. ευρώ περίπου για τον επόμενο χρόνο και άλλα 2,1 – 2,2 δισ., ευρώ για το μεθεπόμενο. Η απαίτηση στην πραγματικότητα δεν είναι καινούργια, αλλά προβλέπεται ως προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση για το τρίτο δάνειο (εκείνο των 14 – 16 δισ. ευρώ) που θα έπρεπε κατά το ΔΝΤ να έχει αρχίσει να συζητείται ήδη προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τις επόμενες δόσεις.

Όσο καθυστερεί να κλείσει η αξιολόγηση του Σεπτέμβρη τόσο πάει πίσω και η συζήτηση για το επόμενο δάνειο (τρίτο δάνειο) και μπαίνει σαν προαπαιτούμενο η ικανότητα της Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο 12μηνο, η οποία προϋποθέτει με την σειρά της το νέο δάνειο για να καλυφτούν τα «χρηματοδοτικά κενά». Με άλλα λόγια φαύλος κύκλος, αφού έτσι το ζητούμενο λόγω των καθυστερήσεων μετατρέπεται προθύστερα σε προαπαιτούμενο...

Αντ’ αυτών έχει ενταθεί η «δημόσια» συζήτηση στην Αθήνα για τον περιορισμό του πακέτου μέτρων του 2014 από τα 1,8 δισ. ευρώ περίπου που μέχρι την περασμένη εβδομάδα ζητούσε η τρόικα στο 1,5 – 1,6 δισ. ευρώ (σ.σ. βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ στο Capital.gr) που αντιπροτείνει η Κυβέρνηση (για την ακρίβεια 1,3 δισ. ευρώ που αυξάνεται λίγο – λίγο με την πρόοδο των συζητήσεων).

Από την πλευρά την Κομισιόν, στελέχη της που εμπλέκονται έμμεσα στις συζητήσεις, έχουν αρχίσει να διατυπώνουν την απορία τους  για την «τακτική» με την οποία χειρίζεται η Αθήνα τόσο την πορεία των συζητήσεων, όσο -κυρίως- και την επικοινωνιακή της διαχείριση. Σε ερώτηση αν εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να είναι προθάλαμος μιας ρήξης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, απαντούν ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό με βεβαιότητα, αλλά επιμένουν ότι έχουν διαβεβαιώσεις πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης και ότι «παραμένει ισχυρή η επιθυμία της να ολοκληρωθεί ο έλεγχος το ταχύτερο δυνατό...».

Οι διαδικασίες όμως δεν φαίνεται να ακολουθούν την διατυπωμένη «επιθυμία» και όπως όλα δείχνουν η εκτίμηση που είχε διατυπωθεί πριν από δέκα περίπου ημέρες στο Κεφάλαιο και το Capital.gr ότι «η τρόικα θα κάνει Χριστούγεννα στην Αθήνα» είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο.

Η δεύτερη «μεταβολή» που έχει σημειωθεί χωρίς... τυμπανοκρουσίες, τελευταία είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται να υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση έναντι της εναλλακτικής πρότασης που είχε βάλει στο τραπέζι για μία ας το πούμε προσωρινή συμφωνία σχετικά με το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Η πρόταση έλεγε ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για πολύ μικρότερο δημοσιονομικό κενό από εκείνο που επιμένει η τρόικα θα μπορούσε να αποτελέσει πλατφόρμα συμφωνίας η οποία με την σειρά της αν δεν επιβεβαιωθεί από την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα μπορούσε να διορθωθεί στα μέσα στου 2014 (ήτοι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές...) με ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες έχει απορρίψει την εκδοχή αυτή επιμένοντας ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι πολύ πιθανό να χρειασθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Αλλά αυτός θα αφορά τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλισθούν τα νέα προαπαιτούμενα που θα ζητηθούν για να προχωρήσει η συμφωνία για το νέο – τρίτο δάνειο.

Το δάνειο δηλαδή που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας. Και έτσι γυρίσαμε στον αρχικό προγραμματισμό για κλείσιμο της αξιολόγησης του Σεπτέμβρη χωρίς «εναλλακτικές», όσο χρόνο και αν πάρει αυτό...

Από .....   capital

Έκθεση-σοκ του ΟΟΣΑ για περιορισμούς που διατηρούν την ακρίβεια στην αγορά

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Η έκθεση θα παραδοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, και θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την κατάργηση όλων των περιορισμών.

Έκθεση-σοκ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία φέρνει στο φως το σύνολο των στρεβλώσεων που κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στην ελληνική αγορά παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Η έκθεση αποκαλύπτει 555 νομοθετικούς περιορισμούς οι οποίοι εμποδίζουν την λειτουργία του ανταγωνισμού και διατηρούν την ακρίβεια πληθώρας αγαθών, μεταξύ των οποίων το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης, και θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την κατάργηση όλων των περιορισμών, με στόχο την ομαλή λειτουργία της αγοράς. 

Η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία ζητήθηκε το 2012 από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, εστίασε στις κατηγορίες της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και διασφαλίζουν το περίπου 24% των θέσεων εργασίας. 

Ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης, σύμφωνα με την ΚτΚ, αφορούν την κατάργηση όλων των τελών και εισφορών υπέρ τρίτων, την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο γάλα.
Από ........  epikaira

Συνεχίζεται ο χορός διαφθοράς & σπατάλης στο Δημόσιο

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Παρά την κρίση που έχει βιώσει όλη η Ελλάδα, στο Δημόσιο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να σπαταλούν χρήματα και να συνεχίζουν κακοδιαχείριση της κρατικής μηχανής. Η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έφερε στο φως τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και το πάρτι της διαφθοράς και της σπατάλης.

Οπως αναφέρει το Εθνος, το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο κατάφερε να αποτρέψει το οικονομικό έτος 2011, παράνομες δαπάνες 134,6 εκατ. ευρώ, που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού πολλές από αυτές επαναλαμβάνονται περιοδικά (π.χ. παράνομη μισθοδοσία, επιδόματα, συντάξεις κλπ.) ενώ παράλληλα «μπλόκαρε» πολλές ασύμφορες για το κράτος έως «ύποπτες» συμβάσεις για προμήθειες, έργα, παροχή υπηρεσιών κλπ., παράνομες μισθοδοσίες, προσλήψεις, αμοιβές κ.ά.

Οι απίστευτες σπατάλες που κόπηκαν στο παρά πέντε
Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατάφερε να προλάβει απίστευτες σπατάλες στο παρά πέντε και «έκοψε» έξοδα για γεύματα, φιλοξενίες, γιορτινές εκδηλώσεις, κινητά τηλέφωνα κλπ.
Ταυτόχρονα, απέκρουσε «φουσκωμένες» δαπάνες για κηδεία δημοτικού συμβούλου που ήταν ακριβότερη και από αυτή που αντιστοιχεί σε πρωθυπουργό, «μπλόκαρε» πρωτοφανείς πρακτικές ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων που αγόραζαν εισιτήρια διαρκείας ποδοσφαιρικών αγώνων, φωτογραφίες θεατρικών παραστάσεων ή που ανέθεταν την ενημέρωση μαθητών για την παιδική παχυσαρκία, σε φοροτεχνική εταιρεία!

Οι εξωφρενικές δαπάνες -«Χρυσές» κηδείες
Οι δαπάνες που πρόλαβε και έκοψε το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν πέρα από κάθε λογική. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που ακολουθούν:
- Εξοδα κηδείας δημοτικού συμβούλου ύψους 6.690 ευρώ χαρακτηρίζοντας δυσανάλογη τη δαπάνη, αφού για υπουργούς το ανώτατο όριο είναι 3.000 ευρώ και κατ' εξαίρεση για κηδεία Προέδρου Δημοκρατίας και πρωθυπουργού 6.400 ευρώ.
- Καθαρισμό σχαρών νεκροταφείου και φρεατίων με κατάτμηση ποσού 43.000 ευρώ, για να κάνει ο ΟΤΑ απευθείας ανάθεση.
- Ανάθεση έναντι 20.000 ευρώ από ΟΤΑ της ενημέρωσης υγιεινής και ιατρικής πρόληψης για μαθητές, σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, σε εταιρείες παροχής συμβουλών σε θέματα χρηματοοικονομικά, φοροτεχνικά, που δεν διέθετε τα εχέγγυα επιστημονικής γνώσης και εξειδίκευσης.
- Προβολή κοινωνικών μηνυμάτων από γραφείο δημάρχου στη Β.Α. Ελλάδα, που καλούσε δημότες να ψηφίσουν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές (6.300 ευρώ).
-«Φουσκωμένες» απομαγνητοφωνήσεις πρακτικών (15.000 ευρώ) από σύντομες συνεδριάσεις.
- Γιορτές από ΟΤΑ, γεύματα, προμήθεια έντυπου υλικού (22.000) για την επέτειο άλωσης της Τριπολιτσάς, αλλά και βιντεοσκόπηση εκδηλώσεων για 28η Οκτωβρίου και διαφημιστικά σποτ (5.500).
-Αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων για συμμετοχή σε συνεδριάσεις που απείχαν μισή ώρα μεταξύ τους και έξοδα κίνησης σε τοπικούς συμβούλους για συμμετοχή σε συνεδριάσεις χωρίς να έχουν παραστεί επί 5 μήνες.
- Καταβολή σε χρήμα των ποσοτήτων γάλακτος που πρέπει να δίνεται στους εργαζόμενους καθημερινά, με καταστρατήγηση των λόγων προστασίας της υγείας και υποκατάστασής της με μορφή οικονομικής ενίσχυσης.
- Επίδομα ειδικής απασχόλησης σε υπάλληλο δήμου με 4ετή εκπαιδευτική άδεια για διδακτορική διατριβή και επίδομα αλλοδαπής (17.700) σε υπάλληλο ΕΟΤ ενώ εργαζόταν και ως ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.
- Τμήμα δικηγορικής αμοιβής (α' δόση 110.000) ύψους 1,3 εκατ. από ΕΣΔΚΝΑ που κρίθηκε άκυρη γιατί δεν υποβλήθηκε σε προσυμβατικό έλεγχο στο ΕΣ.
- Εξοδα της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου) για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και δώρα (27.000), κατασκηνώσεις - αθλητικές δραστηριότητες παιδιών (36.800) μολονότι ήταν μειωμένες κατά 51% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
- Δαπάνη 335.000 για εκδηλώσεις σε 4 πόλεις στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας τηλεπικοινωνιών και κοινωνίας της πληροφορίας, που κρίθηκε ότι ξεπερνά κάθε εύλογο μέτρο στην κρίσιμη οικονομική περίοδο.
- Αμοιβή 5.500 ευρώ σε καλλιτέχνη-μαέστρο για εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο που κρίθηκε υπερβολική στην οικονομική συγκυρία.
- Εξόφληση λογαριασμών πολλών χιλιάδων ευρώ σε διάφορους ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ. για έξοδα κινητής τηλεφωνίας που υπερβαίνουν το «προσήκον μέτρο».
- Εξοδα 10.300 για αποκατάσταση ζημιάς σε ΙΧ υπαλλήλου που τράκαρε, καθώς με εντολή διευθυντή πήγε να αγοράσει φάρμακο για μαθητή.
- Ανεπίκαιρο πρόγραμμα δράσης ΟΤΑ καθώς είχε λήξει η σχολική χρονιά και μη νόμιμη σύμβαση 1,3 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα για πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με μόνο αντισυμβαλλόμενο επιχείρηση ΟΤΑ κατά παράβαση αρχών χρηστής διοίκησης.

Από  ..........   spirospero

Μπόνους έως 20.000 ευρώ σε νέους αγρότες για επιστροφή στην ύπαιθρο -Ποια είναι τα κριτήρια

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Πριμ έως 20.000 ευρώ για 6.000 νέους έως 40 ετών που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα σε όλη την Ελλάδα φέρνει νέο πρόγραμμα ενίσχυσης που αναμένεται να «τρέξει» εντός του Δεκεμβρίου. Το συνολικό διαθέσιμο ποσό ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν άναψε τελικά το «πράσινο φως» ύστερα από πιέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να ένα πρόγραμμα «ανάσα» για 6.000 νέους αγρότες, το λεγόμενο πριμ πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο, το οποίο περιλαμβάνει κλιμακωτή ενίσχυση για τους δικαιούχους που κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 20.000 ανάλογα με την περιοχή κατοικίας και το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν και επιθυμούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή της.
Εως 20.000 ευρώ θα λάβουν όσοι είναι στις ορεινές περιοχές, 17.500 στις νησιώτικες και 15.000 στον κάμπο. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν ηλικία έως 40 ετών και να παραμείνουν αγρότες για δέκα χρόνια.
Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
  • Περιοχή μόνιμης κατοικίας: α) ορεινή-7.500 ευρώ, β) μειονεκτική – 5.000 ευρώ γ) λοιπές περιοχές – 2.500 ευρώ
  • Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή: α) κτηνοτροφική -7.500 ευρώ, β) φυτική – 7.500 ευρώ και γ) μεικτή – μελισσοκομία – 5.000 ευρώ
  • Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης: α) πάνω από 120% του εισοδήματος αναφοράς – 5.000 ευρώ, β) 80-120% του εισοδήματος αναφοράς – 2.500 ευρώ.
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής

Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το 14μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Είναι ηλικίας από 18 έως 40 ετών.
  • Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
  • Υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.
Με δόσεις το πριμ

Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση ανέρχεται σε 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχο. Η καταβολή του υπόλοιπου 30% σχετίζεται με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε δικαιούχου. Η δεύτερη δόση (15%) μπορεί να χορηγηθεί από το επόμενο έτος της ένταξης του δικαιούχου, ενώ η τρίτη δόση (15%) μπορεί να χορηγηθεί με τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης εφόσον ο δικαιούχος έχει επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου και έχει υποβάλει τουλάχιστον δύο ενιαίες δηλώσεις εκμετάλλευσης μετά την ένταξή του στο μέτρο.
Επίσης, η δεύτερη και η τρίτη δόση μπορούν να καταβληθούν ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

Από ........  iefimerida

Οι κόκκινες γραμμές

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


 

Μεγαλειώδης και ειρηνική η πορεία

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com