Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Απολύσεις, Απολύσεις, Απολύσεις: Η νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Δυο μέρες πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» και τρεις ημέρες πριν φθάσει στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για το successstoryτης Ελλάδας η ύφεση βαθαίνει και τα αναμενόμενα σημάδια ανάπτυξης, μόνο ως στίγματα κακής ασθένειας μπορούν να ειδωθούν. Ο τουρισμός, η μεγάλη ελληνική «βιομηχανία» δείχνει να μην φέρνει τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη, παρά την όντως αυξημένη τουριστική κίνηση.

 Η κυβέρνηση θέλει να συμπληρώσει αυτό το «successstory» με μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν το «καλό» παιδί της τρόικας, «εξασφαλίζοντας» με κόπο και δυσκολία για μια ακόμη φορά τη δόση.

 Το μοναδικό όμως που τελικά από όλα αυτά συμβαίνει είναι οι οριζόντιες και χωρίς σχεδιασμό απολύσεις από το Δημόσιο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανθρώπινες ζωές που καταστρέφονται και η στέρηση από την αγορά σημαντικού μέρους της ρευστότητας.

 Αν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αληθεύουν, τότε οι υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν αναλάβει τη βρώμικη δουλειά των απολύσεων, το μόνο που βλέπουν μπροστά τους σαν μεταρρυθμιστικό έργο είναι ο αριθμός των κεφαλιών που ζητούν οι δανειστές μας. Δεν μας νοιάζει από πού θα είναι, αρκεί να είναι.

 Κανείς δεν αντιλέγει ότι ο κρατικός τομέας χρειάζεται εξυγίανση, εξορθολογισμό στη λειτουργία του και αξιολόγηση που θα εξαλείψει την ευνοιοκρατία. Αναμφισβήτητα οι υπάλληλοι  που προσλήφθηκαν μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ δεν πρέπει να «μετακινηθούν», όπως αναμφισβήτητα οι επίορκοι και αυτοί που διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά θα πρέπει να δουν την πόρτα της «εξόδου». Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων υπαλλήλων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, που έχουν προσφέρει με επάρκεια και αξιοσύνη τις υπηρεσίες τους. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού που προσφέρει ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτοί οι άνθρωποι καλώς ή κακώς πριν από πολλά χρόνια έκτισαν τις ζωές τους πάνω στο επάγγελμά τους. Γιατί λόγου χάρη θα πρέπει να απολυθούν καθηγητές που διδάσκουν μαθήματα πολιτισμού ή κάποιας ειδικότητας των τεχνικών λυκείων και των ΕΠΑΛ, αφού αποδεδειγμένα αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν έργο.

 Ο μνημονιακός σχεδιασμός το μόνο που καταφέρνει είναι να αποτυγχάνει και στο τέλος να δημιουργεί την εντύπωση ενός ατελέσφορου οικονομικού παραλογισμού. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η τρόικα και η κυβέρνηση δυστυχώς, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αποτελεί ένα απατηλό όνειρο ή ακόμα χειρότερα ικανοποιεί με τον πιο σκληρό τρόπο τους επαγγελματίες «κυνηγούς κεφαλών».

Από .......  epikaira

Στη δημοσιότητα οι λίστες για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών πριν ψηφιστεί ο νόμος! - ΟΛΜΕ: Λίστες της ντροπής

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των λιστών των υποψήφιων για διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών προτού καν ψηφιστεί ο νόμος

Οι λίστες αφορούν 2.000 εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης, που υπηρετούσαν σε επαγγελματικά λύκεια και σχολές των οποίων η ειδικότητα καταργήθηκε. Ακόμη 500 εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων θα μεταταγούν σε διοικητικές θέσεις υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.

Με έγγραφό του, που απέστειλε το απόγευμα της Παρασκευής, το υπουργείο Παιδείας ζητεί από τις Διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να συμπληρώσουν τα στοιχεία που τους αφορούν προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι υπηρεσιακοί τους φάκελοι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα τους θέσει εκτός σχολείου. Όλα αυτά μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται εκπαιδευτικοί με βάση κοινωνικά κριτήρια όπως πολύτεκνοι, με αναπηρία 67%, όταν έχουν την αποκλειστική επιμέλεια τέκνου κλπ.

Για «λίστες της ντροπής» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας ότι υλοποιεί διατάξεις που δεν έχουν ψηφιστεί και σπέρνει την τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας ότι πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί “το πολυνομοσχέδιο – φονιάς που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση 2500 εκπαιδευτικούς”, δημοσιοποιεί τις “λίστες της ντροπής” και ζητά από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις.


Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί στην ανακοίνωσή τους “καταλύεται η έννοια της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα” καθώς “υλοποιείται ο νόμος πριν την ψήφισή του” και προειδοποιούν ότι “τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διοίκηση (Υπουργείο και Διευθυντές Δ.Ε.) που υλοποιούν διατάξεις που δεν έχουν ψηφιστεί και σπέρνουν την τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς, έχουν βαριές πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες που θα αναζητηθούν.”  


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ  

Πηγή: enet.gr

Kαταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ το πολυνομοσχέδιο

Aναρτήθηκε από ......... energoipoliteskv.blogspot.com



Οι επιφυλάξεις για κινητικότητα,απολύσεις και φορολογικές διατάξεις.


Αρνητική είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ για το πολυνομοσχέδιο στο πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Τα κομματικά όργανα αποφάσισαν καταψήφιση επι της αρχής και υπερψήφιση μόνο κάποιων θετικών διατάξεων. Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση:

Η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ συζήτησαν το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Η κοινή συνεδρίαση αποφάσισε να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει την αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με επιτυχία με την τρόικα, ώστε να αποφύγει μέτρα που δεν έχουν άμεση σχέση με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Μέτρα που δεν προβλέπονται από την μνημονιακή δέσμευση τουλάχιστον με αυτή την επαχθή και βίαιη μορφή και αποτελούν οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα συμφωνηθέντα από προηγούμενη διαπραγμάτευση. Οι οριζόντιες απολύσεις, η υπέρβαση της κινητικότητας, η απουσία αξιολόγησης στο δημόσιο δεν συνιστούν μεταρρυθμιστικές πράξεις.

Όσον αφορά τα φορολογικά, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει την ανάγκη ενός συνολικού σχεδίου για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα όπως είχε δεσμευτεί και με την επιλογή της η τρικομματική κυβέρνηση αμέσως μετά τις περσινές εκλογές.

Αντί για αυτό βρισκόμαστε μπροστά σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις χωρίς να αντιμετωπίζεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η διαμόρφωση περιουσιολογίου και οι συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαπαλλαγής. Η ΔΗΜΑΡ επιφυλάσσεται στη συζήτηση κατ’άρθρον να ψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που είναι σε θετική κατεύθυνση.

Από ........ parapolitika

Bloomberg: Οι Ελληνες έγιναν σερβιτόροι με 500 ευρώ για να επιβιώσουν

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com

«Για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά τα απτά σημάδια ανάκαμψης στη χώρα είναι οι τουρίστες που κατευθύνονται προς Αθήνα από τα κρουαζιερόπλοια και τα αεροπλάνα. Την ευφορία αυτή, ωστόσο, δεν συμμερίζονται οι περισσότεροι πολίτες». Το κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα του Bloomberg είναι αποκαρδιωτικό, την ώρα που οι πάντες θριαμβολογούν για τα εκατομμύρια των τουριστών στη χώρα. 

Το στίγμα της ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, δίνει η ανταποκρίτρια του Bloomberg Μαρία Πετράκη, μιλώντας με την 28χρονη σερβιτόρα Ολυμπία Αγγελή, η οποία είδε τις απολαβές της να μειώνονται όπως λέει κατά το ήμισυ μέσα σε τρία χρόνια. Η ίδια δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στις τουριστικές σπουδές της, πάντως προς το παρόν δεν έχει το περιθώριο να χάσει έστω και τα 500 ευρώ το μήνα, ποσό με το οποίο συντηρεί τους ηλικιωμένους γονείς της.

«Πολλοί επέστρεψαν στο πατρικό τους εξαιτίας της κρίσης για να τους συντηρήσουν οι γονείς τους. Αλλά εγώ είμαι μοναχοπαίδι και ποτέ δεν έφυγα από το σπίτι. Συντηρώ τους γονείς μου, τους βοηθώ να πληρώσουν το ενοίκιο, τους φροντίζω» λέει η Ολυμπία.

Η 28χρονη δηλώνει ότι συνεχίζει να δουλεύει ως σερβιτόρα, για να μην μεταναστεύσει όπως η φίλη της, που πριν από δυο χρόνια έφυγε για την Βρετανία: «Εγκατέλειψε τις σπουδές της εδώ. Το μόνο που έβλεπε ήταν σκοτάδι, σκοτάδι, σκοτάδι».
Η Ολυμπία δεν ακολούθησε σπουδές ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, γιατί όπως λέει, η ιστορία δεν... γεμίζει την κατσαρόλα. Προτίμησε τις τουριστικές σπουδές και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό.

Το δημοσίευμα του Bloomberg
Η Αγία Τριάδα των Κρίσεων
«Ο τουρισμός είναι η «βιομηχανία» που συντηρεί χιλιάδες Έλληνες και αναμένεται να συμβάλλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Μέχρι όμως να γίνει αισθητή η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη, πολλοί νέοι αναγκάζονται και μεταναστεύουν και όσοι μένουν, συχνά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για να σερβίρουν καφέ στην Πλάκα, κερδίζοντας 500 ευρώ το μήνα που τους βοηθούν να μείνουν εκτός της στρατιάς των ανέργων οι οποίοι και αυξάνονται συνεχώς. Το να μην χάσουν την δουλειά τους έχει γίνει μια καθημερινή αγωνία για τα 3,6 εκατομμύρια των Ελλήνων που ακόμη εργάζονται.
Η Ελλάδα έχει την αγία τριάδα των κρίσεων, λέει ο Ανδρέας Κούτρας, σύμβουλος σε επενδυτική εταιρεία με έδρα την Ελβετία. «Έχει κρίση δημοσίου χρέους, τραπεζική κρίση, πολιτικο-πολιτισμική κρίση. Έχει γίνει ο φάρος της Ευρώπης (που προειδοποιεί): μείνετε μακριά από αυτή την περιοχή» υποστηρίζει ο Α. Κούτρας».

«Δεν βλέπω καμία αλλαγή στο τεράστιο μέγεθος του χρέους», δήλωσε ο Bruce Stout, διευθυντής του Murray International Trust στο Εδιμβούργο και επισκέπτης της Κρήτης φέτος. Στους δρόμους της Αθήνας βλέπεις Ελληνες και άλλους να κοιμούνται στις πόρτες τραπεζών και καταστημάτων. Ομοίως, τα λεωφορεία του αεροδρομίου που αφήνουν τους τουρίστες στους δρόμους της πλατείας Συντάγματος απέναντι από το Κοινοβούλιο, συχνά μπλοκάρονται από τους ζητιάνους που σκύβουν με τα χέρια απλωμένα στις άκρες των πεζοδρομίων».




Φωτογραφίες: Αγγελος Τζωρτζίνης, Κώστας Τσιρώνης

Από ...... iefimerida

Α.Γεωργιάδης για απολύσεις -κινητικότητα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο - Μηχανοκίνητη πορεία της ΠΟΕ ΟΤΑ - Ένταση νωρίτερα όταν έφτασαν με τις μοτοσικλέτες τους στο Μαξίμου

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com






- Με τις μηχανές τους ανέβηκαν ανάποδα την Ηρώδου Αττικού, που ΔΕΝ είχε αποκλειστεί
- Νωρίτερα υπάλληλοι των Δήμων  και της Δημοτικής Αστυνομίας συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή
- Αντιπροσωπεία δημοτικών αστυνομικών συναντήθηκε με τον Ελ. Βενιζέλο
- Συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα στις 8 το βράδυ με τη συμμετοψή και της ΓΣΕΕ

Μπροκαρισμένο από το πρωί το κέντρο της Αθήνας λόγω της μηχανοκίνητης πορείας που πραγματοποιούν μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Νωρίτερα δημιουργήθηκε μικροένταση όταν έφτασαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πιάνοντας ουσιαστικά στον ύπνο την αστυνομία.

Μόνο ένα περιπολικό βρισκόταν στην είσοδο της Ηρώδου Αττικού απο την πλευρά της Β. Κωνσταντίνου. ΦΩΤΟ NEWSIT
Μόνο ένα περιπολικό βρισκόταν στην είσοδο της Ηρώδου Αττικού απο την πλευρά της Β. Κωνσταντίνου. ΦΩΤΟ NEWSIT
Οι δημοτικοί υπάλληλοι κατέβηκαν την Β. Κωνσταντίνου, έστριψαν, μπαίνοντας ανάποδα στην Ηρώδου Αττικού που ΔΕΝ ήταν αποκλεισμένη απο την αστυνομία κι έφτασαν μπροστά απο το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο.

Αστυνομικοί της ομάδας Δ περικύκλωσαν το βαν που βρισκόταν μπροστά απο την πορεία ενώ στη συνέχεια στο σημείο έφτασαν και διμοιρίες των ΜΑΤ.




Οι δημοτικοί υπάλληλοι αποχώρησαν από το δρόμο και συνέχισαν τη μηχανικίνητη πορεία τους.
Οι δημοτικοί υπάλληλοι έκαναν στάση στο υπ. Εργασίας. ΦΩΤΟ NEWSIT
Οι δημοτικοί υπάλληλοι έκαναν στάση στο υπ. Εργασίας. ΦΩΤΟ NEWSIT
Οι δημοτικοί υπάλληλοι  που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα στην οποία, συμφωνα με πληροφορίες, θα συμπεριληφθούν χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Στην πλατεία Καραϊσκάκη με τις μηχανές τους συγκεντρώθηκαν δημοτικοί υπάλληλοι. ΦΩΤΟ NEWSIT
Στην πλατεία Καραϊσκάκη με τις μηχανές τους συγκεντρώθηκαν δημοτικοί υπάλληλοι. ΦΩΤΟ NEWSIT

Συγκέντρωση μελών της ΠΟΕ ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη. ΦΩΤΟ NEWSIT
Συγκέντρωση μελών της ΠΟΕ ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη. ΦΩΤΟ NEWSIT
Στις 8 το βράδυ η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα με τους υπαλλήλους των Δήμων να δηλώνουν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν ολονυχτία. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχει και η ΓΣΕΕ.
ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Πήραν διαβεβαίωση οι δημοτικοί αστυνομικοί ότι δεν θα απολυθούν

Οι δημοτικοί αστυνομικοί που φάνηκαν να διαχωρίζουν τη θέση τους από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους δήμους από το πρωί πραγματοποιούν δικές τους κινητοποιήσεις.
Μητσοτάκης: όσοι προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ δεν έχουν λόγο να φοβούνται
Αρχικά απέκλεισαν την είσοδο της ΝΔ όπου τόσο από τον ίδιο τον υπουργό Κ. Μητσοτάκη, όσο και από τον Γραμματέα της ΝΔ Α. Παπαμιμίκο έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα ενταχθούν σχεδόν στο σύνολό τους σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και τους Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ οι υπόλοιποι θα απορροφηθούν σε υπηρεσίες των δήμων.
Στιγμιότυπο από την διαμαρτυρία των εργαζόμενων στα γραφεία της ΝΔ ΦΩΤΟ NEWSIT
Στιγμιότυπο από την διαμαρτυρία των εργαζόμενων στα γραφεία της ΝΔ ΦΩΤΟ NEWSIT
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στη Δημοτική αστυνομία απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ ενώ αμέσως μετά κινήθηκαν προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Συνάντηση με Βενιζέλο
Αντιπροσωπεία των δημοτικών αστυνομικών συναντήθηκε στο ΥΠΕΞ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και του ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα η λέξη "διαθεσιμότητα" από την τροπολογία. Ζήτησαν επίσης αυτό να γίνει το επόμενο διήμερο αλλιώς, όπως είπαν, θα συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους. Κατα δήλωση εκπροσώπου τους ο κ. Βενιζέλος τους απάντησε οτι θα εξετάσει το αίτημά τους.


Από ........ newsit