Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Στην Ολομέλεια η τροπολογία του ΚΚΕ κατά του λουκέτου στην ΕΡΤ

Αναρτήθηκε από ............  energoipoliteskv.blogspot.com

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται την Τρίτη η τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ με την οποία ζητά να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που άνοιξε το δρόμο για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των κομμάτων που τάχθηκαν κατά του λουκέτου της ΕΡΤ. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ και τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση διεξάγεται σχεδόν ένα 24ωρο μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Σε περίπτωση που η τροπολογία υπερψηφιστεί, τότε αυτομάτως ακυρώνεται η Πράξη και κατά συνέπεια παύουν να ισχύουν τα όσα δέχεται στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Προτάσεις νόμου με παρόμοιο περιεχόμενο έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κοινή το ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το left.gr υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την τροπολογία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο στην ΕΡΤ, αλλά όλους του οργανισμούς του Δημοσίου, δίνοντας το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων. Αυτό δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά για τη στάση των δυο κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στη χθεσινή «σύσκεψη των τριών» δεν ελήφθησαν αποφάσεις και κανονίστηκε νέα σύσκεψη για την Τετάρτη με τους Βενιζέλο και Κουβέλη να ζητούν άμεσα την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και τον Αντώνη Σαμαρά να «διαβάζει» διαφορετικά την απόφαση.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε δηλώσεις του στο mega, να ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνεται: «Στο νομοσχέδιο, που συζητείται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει εμπρόθεσμα την τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση ή συγχώνευση με υπουργική απόφαση -και μάλιστα ερήμην της Βουλής - εκατοντάδων δημοσίων φορέων και οργανισμών, καθώς επίσης και για την κατάργηση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων».

«Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει ώστε να μην τεθεί για ψήφιση η τροπολογία αυτή» τονίζει το ΚΚΕ, το οποίο αναμένεται να ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας.

Από .......  tvxs

Mας μπέρδεψαν: Τρίζει ακόμη η κυβέρνηση, θολό τοπίο στην ΕΡΤ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Οριακή είναι η συμφωνία που προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και η οριστική επίλυση των διαφορών ανεβλήθη για την προσεχή Τετάρτη. Ολα παραμένουν ανοιχτά στις σχέσεις των τριών εταίρων και το χάσμα δεν έχει γεφυρωθεί μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών.

Η υπόθεση του λουκέτου στην ΕΡΤ ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία από εδώ και πέρα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ολοι πανηγυρίζουν για την απόφαση του ΣτΕ

Ηδη, η διχογνωμία που υπάρχει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για το πώς διαβάζει κανείς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ενδεικτική της κατάστασης που υπάρχει στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θριαμβολογούν ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι προσωπική νίκη του Πρωθυπουργού και ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μοιάζει πλέον μακρινό. Είναι ενδεικτικό ότι την αισιοδοξία του πως η τρικομματική κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της, και θα ξεπεράσει την κρίση που σημειώθηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ χωρίς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

«Η κυβέρνηση νομίζω ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει, υπάρχει ένα έργο που πρέπει να συνεχιστεί, κανείς δεν ήθελε σε αυτή τη χώρα πρόωρες εκλογές, ουσιαστικά έχει ξεπεραστεί αυτή η κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η κυβέρνηση απέτρεψε τη χρεοκοπία. Είναι λογικό να χρειάζεται η κυβέρνηση μια αναπροσαρμογή, ο πρωθυπουργός γι' αυτό παρουσίασε πρόταση εννέα σημείων. Υπάρχει πρόθεση για μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω ότι αποφύγαμε τις εκλογές» πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.
«Η ΕΡΤ ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και με απόφαση του ΣτΕ» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβολογεί και μιλάει για νίκη
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στα σχέδια Σαμαρά και εξαναγκάζει σε αναδίπλωση τον πρωθυπουργό. Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα πρώτο βήμα με στοιχεία νίκης. «Η τηλεόραση πρέπει να ανοίξει με το προηγούμενο καθεστώς» σημείωσε. Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η εκπομπή δημόσιου σήματος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. «Οι εταίροι κλείνουν το μάτι στις απολύσεις (των εργαζομένων της ΕΡΤ) η συζήτηση μεταξύ τους είναι προσχηματική» παρατήρησε.
Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση η κατάθεση πρότασης μορφής κατά της κυβέρνησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Διαφορετική ανάγνωση της απόφασης του ΣτΕ εξέφρασε ο νομικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος αναγνώρισε ότι με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση κατορθώνει να επιβάλλει τη βούλησή της να κλείσει η ΕΡΤ όπως την ξέραμε.

Η ΔΗΜΑΡ απειλεί και ζητάει την ΕΡΤ ανοιχτή

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης δήλωσε ότι η ΕΡΤ έπρεπε να εκπέμψει άμεσα -από σήμερα το πρωί- σήμα σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Ο,τι λύθηκε δεν επανασυστήνεται, αυτό δυστυχώς είναι το μήνυμα του προέδρου του ΣτΕ. Υπάρχει η ΕΡΤ, αλλά μόνο για τις ανάγκες της εκκαθάρισης» διευκρίνισε.

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει να ανοίξει η ΕΡΤ ως την Τετάρτη που θα γίνει η νέα σύσκεψη αρχηγών
Με τη σειρά του, ο γραμματέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τις αποφάσεις του ΣτΕ. «Άνοιγμα της ΕΡΤ σημαίνει να υπάρξει ένα πρόγραμμα – το πρόγραμμα που υπήρχε» τόνισε. Έκανε λόγο για αυταρχικές αποφάσεις και πράξεις νομοθετικού περιερχομένου που υπονομεύουν το έργο της κυβέρνησης και δεν έχουν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Την Τετάρτη το βράδυ που θα συνεδριάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να υπάρχει πρόταση λειτουργίας της ΕΡΤ πρόσθεσε.

Στη χθεσινή σύσκεψη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ύψωσε πολλές φορές τους τόνους και επέκρινε με σφοδρότητα τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Γιάννη Στουρνάρα για τους χειρισμούς τους στο λουκέτο της ΕΡΤ. Εξέφρασε μάλιστα και τις αμφιβολίες του για τη δημιουργία του νέου φορέα που θα λειτουργήσει το νέο κρατικό κανάλι και έδειξε τη δυσφορία του γιατί το νέο «αφεντικό» της ΕΡΤ είναι αυτή τη στιγμή ο κ. Στουρνάρας.
«Αυτός ο φορέας δεν μπορεί να είναι ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε ο στρατός», είπε με μεγάλη ένταση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Θολή εικόνα για την απόφαση της ΕΡΤ
Σημείο σύγκλισης δεν διαφαίνεται και το αδιέξοδο συνεχίζει να υφίσταται, αφού προς το παρόν γίνεται διαφορετική νομική ερμηνεία από τις τρεις πλευρές. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι η λειτουργία της ΕΡΤ πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ έχει κλείσει και οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί.

Αυτό το χάσμα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να κλείσει μέχρι τη νέα σύσκεψη που έχει οριστεί για το απόγευμα της Τετάρτης. Η τρικομματική κυβέρνηση, ουσιαστικά κέρδισε λίγο ακόμα χρόνο για να εξευρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα που να ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές και να μην τιναχθούν τα πάντα στον αέρα.

Σύμφωνα με το βασικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας».

Στην χθεσινοβραδυνή τρίωρη σύσκεψη ο κ. Σαμαράς, δείχνοντας διάθεση για συμβιβασμό και με στόχο να επέλθει η ηρεμία στην τρικομματική κυβέρνηση, ώστε να κάνει μια νέα αρχή, είχε φροντίσει στην εισήγησή του να δεχθεί ορισμένες προτάσεις που κάνουν εδώ και καιρό οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης, μη αρνούμενος να ακούσει τους δυο κυβερνητικούς του εταίρους.

Ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια απεμπλοκής από την κρίση, κατέθεσε εννέα σημεία, όπως πρώτο έγραψε το iefimerida.gr εκ των οποίων τα έξι αφορούσαν την υπόθεση της ΕΡΤ και τα υπόλοιπα τρία, τον ανασχηματισμό, την προγραμματική συμφωνία των εταίρων και τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Από .........  iefimerida

Ομιλία Τσίπρα στο Σύνταγμα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Δηλώσεις Στουρνάρα

Αναρτήθηκε από ......... energoipoliteskv.blogspot.com

Δηλώσεις Κουβέλη

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Οι δηλώσεις Βενιζέλου

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com