Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Κεντροαριστερά, ώρα μηδέν

Αναρτήθηκε από  ..........  energoipoliteskv.blogspot.com


H κίνηση του Αντώνη Σαμαρά -να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στο κλείσιμο της υπαρκτής κρατικής ραδιοτηλεόρασης και να υποβάλλει σχέδιο για τη δημιουργία καινούριας- έχει φέρει ξαφνικά πάνω-κάτω την πολιτική σκηνή. Άλλοι τον υμνούν για το θάρρος του, άλλοι τον καταδικάζουν για την αυταρχικότητά του, άλλοι θεωρούν ότι έκανε τη μεγάλη ιδιοφυή κίνηση, άλλοι το μοιραίο λάθος. Δεν παίρνω θέση, γιατί αφ’ ενός δεν είναι αυτό το θέμα μου, και αφ’ ετέρου δεν επιδίδομαι στη μελλοντολογία. Το βέβαιο είναι ότι έδρασε με θεληματικότητα ασυνήθιστη για Έλληνα πολιτικό ηγέτη.

 Οι συνέπειές της στην πολιτική σκακιέρα θα φανούν, όπως θα φανούν και οι συνέπειες στην αντιπολίτευση της μετωπικής, οξείας, εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεσης που επιλέγει.
Το σίγουρο είναι ότι, από τη μια στιγμή στην άλλη, το σενάριο των εκλογών μέσα στο 2013 αποκτά υψηλότατη πιθανότητα, κι αυτό βάζει τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, γηραιά και νεογνά, ακόμη και κυοφορούμενα, σε κατάσταση αμέσου ετοιμότητος. Θέλω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για το χώρο που τελευταία χαρακτηρίζεται «μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ», που περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, μικρά κόμματα όπως η Δράση ή άλλα μικρότερα, καθώς και άλλα που ακούμε ότι είναι υπό ίδρυση, ή και μεμονωμένους πολιτικούς παίκτες. Για όλους αυτούς, οι επικείμενες εκλογές θέτουν την επιτακτική ανάγκη ταχύτατων αποφάσεων που προϋποθέτουν τη δήλωση μιας στρατηγικής, που για πολλούς πρέπει να τροποποιηθεί ή και να δημιουργηθεί υπό την πίεση των εξελίξεων.

Για να συζητήσω τις προοπτικές στο πολιτικό εύρος που περιλαμβάνει ο χώρος -τον χαρακτηρίζω «της κεντροαριστεράς», για να συνεννοούμαστε- τον χωρίζω σε τέσσερις κατηγορίες, χωρίς κάποια αξιολογική σειρά, απλώς για να γίνει η κουβέντα πιο ξεκάθαρη.

Στην πρώτη κατηγορία βάζω τους πολιτικούς, είτε στελέχη υπαρκτών κομμάτων, είτε ελευθέρως κινούμενους κοντά τους, που η νέα κατάσταση θα σπρώξει προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, προς ένα από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή εκτός κεντροαριστεράς. Ας πάνε οι άνθρωποι στην πεποίθησή τους, στην ευχή του Θεού.
Στη δεύτερη κατηγορία βάζω ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η λίγο-πολύ κοινή τους αντιμετώπιση της ενέργειας του Αντώνη Σαμαρά (πείτε τη «ναι μεν, αλλά», πείτε τη «διαφωνούμε πολύ, αλλά όχι πάρα πολύ») τους φέρνει ακόμη κοντύτερα, και εξηγεί ακόμη καλύτερα γιατί βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σε συνεχή πτώση: γιατί δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι και τι θέλουν.

 Όπως έγραψε και ο Χρήστος Χωμενίδης σε χθεσινό του άρθρο, θα έπρεπε τα δυο κόμματα, ανεξαρτήτως της μεθόδευσης που ακολούθησε ο πρωθυπουργός στην κίνησή του, είτε να τον υποστηρίξουν, εστιάζοντας στην ουσία της απόφασης, είτε να τον καταδικάσουν με συνέπεια, αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους. Και το ένα και το άλλο θα τους έδιναν σαφή πολιτική θέση. Όπως έχουν τα πράγματα -και εφόσον δεν ξεκαθαρίσουν το ταχύτερο την κατάσταση, αν έχουν πλέον καιρό για κάτι τέτοιο- θα χρεωθούν μόνο την αβουλία τους, που ουσιαστικά δεν τους αφήνει κανένα επιχείρημα για το μέλλον και περίπου προδιαγράφει την καταδίκη τους. Γιατί τι επιχείρημα, και τι μέλλον, να έχει κάποιος που την κρίσιμη ώρα δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν ξέρει τι θέλει;

Τέλος πάντων, αυτό είναι δικό τους θέμα, ένα ρίσκο που αναλαμβάνουν και του οποίου θα χρεωθούν τις συνέπειες. Εμένα ας μου επιτραπεί να κάνω μια παρατήρηση που φαίνεται σε πολλούς προφανής, ότι η συνέχιση της πορείας τους ως δυο διακριτών κομμάτων είναι πλέον χωρίς νόημα. Όποιες διαφορές και αν είχαν ως τώρα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, γεφυρώθηκαν οριστικά από την κοινή αντιμετώπισή τους στο θέμα ΕΡΤ. Ας ενώσουν λοιπόν τις μοίρες τους, που ούτως ή άλλως προδιαγράφονται πάνω κάτω κοινές, και ας προσπαθήσουν να χρωματίσουν με ένα κάπως πιο ξεκάθαρο και ελκυστικό χρώμα τη μουτζούρα που εκφράζουν αυτή τη στιγμή οι μπερδεμένες απόψεις τους.

Είναι σαφέστατο στην κοινωνία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους έχει πολύ πιο ξεκάθαρες απόψεις από τις δικές τους κομματικές γραμμές. Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν τη θέση τους, κάποιους σίγουρα θα αποξενώσουν και θα τους οδηγήσουν σε άλλες αγκαλιές, αλλά νομίζω περισσότερους θα πείσουν για τη σοβαρότητά τους, για την οποία αυτή τη στιγμή αμφιβάλλουν οι πάντες, και ίσως, αν είναι πολύ προσεκτικοί και επιδέξιοι, κερδίσουν και νέους ψηφοφόρους από τον κεντρώο-κεντροαριστερό χώρο. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενωμένοι, με κοινό αρχηγό, μπορούν να ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν μια νέα δυναμική, που θα αντιστρατευτεί τη μόνη δύναμη που τους κινεί τώρα, δηλαδή προς τα κάτω: της βαρύτητας. Το αν η ένωση θα είναι ικανή να τους περισώσει από την καταστροφή, θα το δείξει ο χρόνος. Αλλά χωρίς αυτή, νομίζω δεν έχουν ελπίδες.
Στην τρίτη κατηγορία βάζω τα μικρότερα κόμματα, με πιο διακριτό αυτό της Δράσης, για κάποια από τα οποία ίσως δεν ισχύει ο όρος «κεντροαριστερά» - το περιγραφικό «μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ» αποδίδει ακριβέστερα το στίγμα τους.

Αν γίνουν σύντομα εκλογές, πιστεύω ότι όλα αυτά είναι καταδικασμένα να βρεθούν κάτω από τον θλιβερό πήχυ του 3%. Δεν τα κρίνω και δεν τα αξιολογώ, και δέχομαι ότι κάποια από αυτά περιλαμβάνουν σημαντικούς ανθρώπους, καλοπροαίρετους, ικανούς, κάποιους με αξιοσημείωτο έργο εκτός πολιτικής, ή άλλους με άνω του μέσου όρου ιστορικό εντός πολιτικής, ανθρώπους εν πάση περιπτώσει που σίγουρα έχουν να προσφέρουν στην πολιτική μας ζωή. (Πολλοί από αυτούς, προσθέτω, είναι καλοί μου φίλοι και έχουμε υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια παραπλήσιες θέσεις.) Χωρίς να πάμε σε βαθύτερες αναλύσεις, όμως, τα κόμματά τους είναι τώρα χαμένα από χέρι, για δυο σημαντικότατους λόγους: αφ’ ενός τον ελάχιστο χρόνο τον οποίο έχουν ως τις εκλογές, και αφ’ ετέρου -και κυρίως- το εξαιρετικά πολωμένο κλίμα μέσα στο οποίο θα γίνει η επόμενη αναμέτρηση. Τέτοιο κλίμα τους μικρούς τους σμπαραλιάζει.
Στην τέταρτη κατηγορία, που εν πολλοίς συγγενεύει με την τρίτη, τοποθετώ τους ανεξάρτητους παίκτες του χώρου, που έχουν διαφοροποιηθεί από τα άλλα κόμματα και παραμένουν ανένταχτοι ή που συζητούν για πιθανά νέα σχήματα. (Και από ετούτους, πολλοί είναι καλοί μου φίλοι.) Οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν, να το πω κάπως-κάπως γραφικά, ότι καλή ομελέτα με μπαγιάτικα ή χαλασμένα αυγά δε γίνεται, και ότι η ανανέωση δεν μπορεί να έρθει μέσα από σχήματα και ανθρώπους που έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν αποτύχει. Σοβαρό επιχείρημα, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί πειστικά, και να αξιολογηθεί στην πράξη, αν υπήρχε χρόνος. Αλλά δεν υπάρχει. Ό,τι ισχύει λοιπόν για την τρίτη κατηγορία, των υπαρκτών μικρών κομμάτων, ισχύει ακόμη περισσότερο για των ανυπάρκτων: φερέλπιδες φίλοι, μην απατάσθε. Απλούστατα, δε σας παίρνει ο χρόνος να συνταχθείτε.
Και για την τρίτη και για την τέταρτη κατηγορία ισχύει και τούτο: ένα υπαρκτό μικρό ή νέο κόμμα μπορεί να εισβάλλει στην κύρια πολιτική σκηνή είτε με μακρόχρονη προετοιμασία, με έναν συνδυασμό επικοινωνίας, οργάνωσης, ακτιβισμού και ίσως και τύχης, για τα οποία απλώς τώρα δεν υπάρχει χρόνος, είτε με το πρόσωπο ενός χαρισματικού ηγέτη, το οποίο απλώς δε διαθέτουν - αν το διέθεταν θα το είχαμε καταλάβει. Γνωρίζω ότι πολλοί που κινούνται στον χώρο αυτό πιστεύουν στο θαύμα που μπορούν να πετύχουν εκεί που άλλοι έφαγαν τα μούτρα τους, στο ότι ειδικά αυτοί είναι κάτι διαφορετικό, κάτι πολύ καλύτερο από όλους τους άλλους. Πιθανώς κάποιοι να είναι, δεν αντιλέγω. Αλλά στον καιρό που μένει δεν έχουν καμία ελπίδα να πείσουν και άλλους, πέραν του στενού τους κύκλου. Ας προσέξουν όμως και κάποιοι άλλοι που κινούνται εδώ: η μεγαλομανιακή αυτοπεποίθηση, όταν μάλιστα συνδυάζεται με ακραία άρνηση της πραγματικότητας, θεωρείται σοβαρό ψυχιατρικό σύμπτωμα, δυστυχώς ενδημικό στην εντόπια πολιτική ψυχοπαθολογία, ατομική και ομαδική. Ας προσπαθήσουν, παρακαλώ, όσοι ρέπουν προς αυτήν, να αποφύγουν κάποια έξαρση της νόσου, που απλώς θα τους εκθέσει.

Δε μου πάει να τελειώσω τις σκέψεις αυτές μελαγχολικά, σε τόνους απαισιόδοξους, απλά προμηνύοντας την ήττα ενός σημαντικού πολιτικού χώρου. Δεν είμαι προφήτης άλλωστε, κάποιες σκέψεις κάνω, αλλά σκέψεις, φοβούμαι, υψηλού ρεαλισμού: αν γίνουν, όπως φαίνεται, εκλογές το φθινόπωρο ή και νωρίτερα, θα είναι σε έντονα πολωμένο κλίμα, που θα πλήξει κυρίως τον χώρο εκτός των δυο κομμάτων που θα συγκρουσθούν μετωπικά, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το εύχομαι, δε μου αρέσει, αλλά θα γίνει. (Αυτό που εύχομαι, παρεμπιπτόντως, είναι να πλήξει και τον χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα που επίσης πιστεύω ότι θα συμβεί.)

Όμως, ο χώρος ανάμεσα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ακόμη μια πολύ μεγάλη ελπίδα, που αν οι πολιτικοί του την κυνηγήσουν με πάθος, ενέργεια και κυρίως ταχύτητα, μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτή είναι απλούστατα ο χώρος να ενωθεί. Ο Νίκος Μπίστης τη συζήτησε σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του την περασμένη εβδομάδα με τίτλο «Οι πενήντα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ» μιλώντας για ανθρώπους από τα δυο κόμματα και άλλους του χώρου (δηλαδή τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη κατηγορία μου) που θα βρεθούν, θα συνεννοηθούν και θα βρουν τρόπο να συμπαραταχθούν. Σε αυτό απάντησε προχθές με επίσης ενδιαφέρον άρθρο ο Γιώργος Προκοπάκης, προτάσσοντας την αντίρρηση περί μη συμμετοχής φθαρμένων θεσμών και προσώπων. Υπό άλλες συνθήκες, ο διάλογος των δυο απόψεων θα ήταν γόνιμος. Τώρα είναι απλά ανεδαφικός, λόγω έλλειψης χρόνου. Αν πρόκειται να κατέβει στις επόμενες εκλογές ένα κεντρώο-κεντροαριστερό σχήμα, που να διεκδικήσει με αξιώσεις μια αξιοπρεπή παρουσία στη νέα Βουλή, πράγμα που το εύχομαι προσωπικά διακαώς, αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον κάνουν στην άκρη οι εγωισμοί των ισχυρών παικτών του χώρου, εντός και εκτός κομμάτων, και γίνει ένα ενιαίο μέτωπο, κάτι σαν την «Ενωση Κέντρου» του 1961, συνδυάζοντας οπωσδήποτε όχι μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και άλλα, από μικρότερα κόμματα, ή εκτός κομμάτων, που θα φέρουν και κάποια ιδιαίτερα αναγκαία αξιοκρατική ανανέωση. Μόνο ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να αντισταθεί και να μη συντριβεί από το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Το επαναλαμβάνω: μόνο!

Αν μπορέσει μάλιστα ένα τέτοιο σχήμα και αποκτήσει έναν ηγέτη που θα συνενώσει και θα εμπνεύσει, οι ελπίδες του αυξάνονται σημαντικά. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μόνο ένας που μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο την παρούσα στιγμή, με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας: ο Γιάννης Μπουτάρης, κι αυτή μου η εντύπωση βασίζεται σε πολλές κουβέντες με ανθρώπους πολλών τάσεων αυτού του χώρου, που όλοι συγκλίνουν στο ότι είναι μια λύση αξιόπιστη, αξιόλογη, που θα έπαιζε ρόλο καταλύτη. Θα το τολμήσουν όμως οι ισχυροί παίκτες του χώρου; Θα το δεχθεί ο ίδιος; Δεν ξέρω. Αν όμως δεν είναι αυτός ο υποψήφιος, το εγχείρημα δυσκολεύει πολύ. Αλλά ίσως δεν είναι αδύνατο να βρεθεί ένας άνθρωπος, που θα φέρει όσο γίνεται λιγότερα βάρη, που το ιστορικό του θα εγγυάται όσο το δυνατόν περισσότερη αξιοπιστία, και που θα μπορεί να εμψυχώσει όσο περισσότερο γίνεται τον βαθιά απογοητευμένο χώρο των κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Η πατρίδα μας πάσχει βαρύτατα αυτή τη στιγμή από την έλλειψη ενός ισχυρού κεντρώου-κεντροαριστερού κόμματος, και φοβάμαι ότι αν ένα τέτοιο δεν υπάρξει στις επόμενες εκλογές είναι πιθανότατο να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια μέσα σε ένα οξύτατα πολωμένο κλίμα, που μόνο κακά θα φέρει στον τόπο. Ας αναλογισθούν όλοι οι πολιτικοί του κεντρώου-κεντροαριστερού χώρου την τεράστια ευθύνη τους αυτή τη στιγμή, ας παραμερίσουν τις διαφωνίες τους - κι ας ενωθούν κάτω από μια σημαία, ας είναι και ευκαιριακή, μια σημαία ζωτικά απαραίτητη σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία.

Η ευθύνη αυτή είναι τώρα μόνο δική τους.

 Από  .........   protagon

Eπίσημη επίσκεψη ΥΠΕΞ Δ.Αβραμόπουλου στο Ισραήλ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Ο Δ. Αβραμόπουλος βάζει υποψηφιότητα για.. πρωθυπουργός

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



 Καθώς οι ώρες περνούν και η αγωνία μεγαλώνει, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ και της συνάντησης των τριών αρχηγών της «συγκυβέρνησης», ενδιαφέρουσες εξελίξεις σημειώνονται στο χώρο της ΝΔ, με ορισμένα στελέχη να εξετάζουν μια επόμενη μέρα, που δεν θα έχει για πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Υποψήφιοι δελφίνοι αρχίζουν να εκδηλώνουν δειλά-δειλά τις προθέσεις τους, με τον Δ. Αβραμόπουλο να εκδηλώνεται πιο ανοιχτά με δήλωση του για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, στην οποία δεν επικροτεί το κλείσιμο της και αντίθετα τάσσεται υπέρ μιας συναινετικής λύσης.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εκδήλωση παρόμοιων κινήσεων, τονώνοντας συγχρόνως τον κομματικό πατριωτισμό,  το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε το πρωί της Κυραικής σε φιλικά site  μια μυστική συνάντηση Κουβέλη-Μπακογιάννη, που υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκε χθες. Η ΔΗΜΑΡ διέψευσε αμέσως την πληροφορία με twitter του υπεύθυνου τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλου, την ίδια στιγμή που έγινε γνωστό ότι η κυρία Μπακογιάννη βρίσκεται από χθες το πρωί στο Παρίσι! Στο παιχνίδι μπήκε το απόγευμα και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με ανακοίνωση του για την ομιλία Σαμαρά κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό όχι μόνο  για την κρίση στην ΕΡΤ αλλά και για την λειτουργία της κυβέρνησης και της Βουλής!

Οπως έχει ήδη αναλυθεί στο Tvxs, σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης αν οι τρεις αρχηγοί δεν συμφωνήσουν και αύριο, θα επακολουθήσει διαδικασία διερευνητικών εντολών που θα καταλήξει σε μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Εκεί εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, φυσικά με άλλον πρωθυπουργό, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές και ιδίως η Γερμανία θα ασκήσουν μεγάλες πιέσεις ώστε να αποφευχθούν με κάθε τρόπο πολιτική αστάθεια και εκλογές στην Ελλάδα, ιδίως πριν τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η χθεσινή δήλωση-άδειασμα του κ. Σαμαρά από την Α.Μέρκελ, αποτελεί σαφέστατη προειδοποίηση ότι η υποστήριξη της γερμανικής καγκελαρίας προς τον Ελληνα πρωθυπουργό γίνεται υπό προυποθέσεις και δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη την εβδομάδα που πέρασε, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ διατυπώνουν την άποψη ότι, επειδή η χώρα δεν αντέχει σε καμία περίπτωση και νέες εκλογές, μπορεί να συνεχιστεί η τρικομματική συνεργασία με άλλον πρωθυπουργό. Στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής Γ. Ψαριανός έθεσε ευθέως θέμα πρωθυπουργού «Εαν υπάρξει εμπλοκή στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, τότε να προτείνουμε αλλαγή πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς έχει το σύνδρομο του σκορπιού», συμπλήρωσε ο κ. Ψαριανός, υπανισσόμενος ότι ο πρωθυπουργός έχει έμφυτη τάση να κάνει άστοχες κινήσεις και να αυτοκαταστρέφεται.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεργασιών, ο κ. Αβραμόπουλος φρόντισε χθες, με την δήλωση που δημοσιεύται παρακάτω να δηλώσει παρών, ενώ ενδιαφέρον για την «επόμενη μέρα» άρχισαν να εκδηλώνουν και άλλα στελέχη από την φιλελεύθερη και την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι σκληροί τόνοι του κ.Σαμαρά στις πρόσφατες ομιλίες του και το μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που ξεκίνησε από χθες το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ως κύριο στοχο την συσπείρωση του κόμματος και την αποφυγή εκδήλωσης «προσωπικών στρατηγικών».

Η δήλωση Αβραμόπουλου έχει ως εξής:

Αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος τομέας πάσχει. Είναι δε, ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση. Απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του. Από αυτήν την απόφαση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο.


Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και μόλις χθες ο Πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς Αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης.

Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός.


Από ......tvxs

Οργιάζει το παρασκήνιο για λύση χωρίς εκλογές

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:25

Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ διαψεύδουν τις φήμες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα ότι χθες το βράδυ υπήρξε “μυστική συνάντηση” του Φώτη Κουβέλη με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Μητσοτάκη.

Η επισήμανσή τους ότι η κ.Μπακογιάννη  βρίσκεται από χθες το πρωί στο Παρίσι, άνοιξε νέο κύκλο σεναρίων, δεδομένου ότι στη γαλλική πρωτεύουσα βρισκόταν χθες …ο Ευ.Βενιζέλος.

Τα εν λόγω σενάρια έρχονται προς ενίσχυση των πληροφοριών που "τρέχουν" από το απόγευμα της  Τετάρτης ότι στο τραπέζι των δύο κυβερνητικών εταίρων έχει πέσει  η ιδέα του σχηματισμού νέας κυβέρνησης τρικομματικής αποδοχής από την παρούσα Βουλή με νέο πρωθυπουργό, προκειμένου να αποτραπούν "οι καταστροφικές εκλογές για τον τόπο".

Το "κλειδί" στους βουλευτές της ΝΔ

Κατά τις ίδιες πηγές, το "κλειδί" σε μία τέτοια περίπτωση το κρατά η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, η οποία θα κληθεί είτε να στοιχηθεί πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά “μέχρι τέλους” είτε να αποδεχθεί νέα κυβέρνηση με νέο πρωθυπουργό.

Προκειμένου να αποκλεισθεί η πρώτη  εκδοχή, το σύνολο των “γαλάζιων” υπουργών (με πρώτον τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και δεύτερη την Ολγα Κεφαλογιάννη) προέβησαν χθες και σήμερα σε δηλώσεις στήριξης της πρωθυπουργικής απόφασης για την εξυγίανση της ΕΡΤ.

“Ποιοι και γιατί με ρίχνουν”

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της δεύτερης λύσης, υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις είναι προσεκτικά διατυπωμένες και αναδεικνύουν την ανάγκη “ψυχραιμίας-σύνεσης-συνεργασίας” σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Οι ίδιοι, “διαβάζουν” τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Ναύπλιο  ως προσπάθειά του να δείξει “ποιοι και γιατί ρίχνουν την κυβέρνησή του”.

Κι αυτό λένε, δεδομένου ότι ο  κ.Σαμαράς δεν έδωσε σημάδια  υποχώρησης στο θέμα της ΕΡΤ –  πλην της συμβιβαστικής πρότασης  της Παρασκευής για μετάδοσης  προσωρινού ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης, την οποία απέρριψαν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Οι επόμενες ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Δ.Αβραμοπουλος: Εθνική συνεννόηση

Με νέα παρέμβασή του από το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προκρίνει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και διασφάλισης της συνεργασίας.

"Βασική προϋπόθεση η εθνική συνεννόηση. Η πατρίδα μας, μας χρειάζεται όλους και δεν έχουμε αυτούς τους καιρούς την πολυτέλεια της διαίρεσης, του διχασμού, της επιζήμιας κοινωνικής αντιπαράθεσης", είπε.

Για να μη συνδέσει όμως το όνομά του ...με τα σενάρια, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά: "Θα ήθελα να σου πω, ότι όπως και οι μεγάλοι ηγέτες της εποχής εκείνης, έτσι και τώρα, στη σημαντική αυτή στιγμή της Ιστορίας μας, βάζεις την υπογραφή σου ως ηγέτης και εμείς ως παράταξη την δική μας παρουσία ώστε να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους".

Από  .......  capital


Πηγή:www.capital.gr

Συνάντηση Κουβέλη-Μπακογιάννη;

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση του Real.gr, είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση των δύο πολιτικών έγινε στη Γλυφάδα και για τον καθορισμό του «ραντεβού» μεσολάβησαν τρίτα πρόσωπα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν και με τις δύο πλευρές. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση θα έδινε το «παρών» και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Όπως γράφει η Real.gr μία τέτοια συνάντηση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί, ιδίως τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες πληθώρα αναρτήσεων στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν συζητήσει για πολλά ονόματα στελεχών της ΝΔ, αν άρουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά. Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν γραφεί είναι και αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η κ.Μπακογιάννη διέψευσε την πληροφορία λέγοντας ότι εκείνο το διάστημα βρισκόταν στο Παρίσι. Το ίδιο διάστημα όμως στο Παρίσι βρισκόταν και ο κ.Βενιζέλος, ενώ το πολιτικό σκηνικό είχε πάρει φωτιά στην Αθήνα

Από  ......   antinews

Δεν κάνουμε πίσω στους βολεμένους, οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν. ΕΡΤ τέλος...

Αναρτήθηκε από ..........   energoipoliteskv.blogspot.com


“Δεν υποχωρώ, δεν εκβιάζομαι από το δίλημμα των εκλογών”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αντώνης Σαμαράς από το Ναύπλιο, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ, θέτοντας το κόμμα του απέναντι “στη συμμαχία των βολεμένων”.

“Κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν σε δίλημμα εκλογών. Μην κουράζονται. Κανείς δεν τις θέλει», είπε, όμως ταυτόχρονα έθεσε το διακύβευμα των εκλογών εάν τελικά οδηγηθούμε σ΄αυτές: «Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων, το τεράστιο βάρος από τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας. Εμείς όχι. Οποιος τολμήσει, θα το μετανοιώσει».

Με τη φράση δε, «η Δημοκρατία έχει υπομονή αλλά δεν εκβιάζεται και το κύμα των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται», ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει από την απόφαση για την ΕΡΤ.

Για την ακρίβεια, ότι η υπαναχώρησή του εξαντλείται στην συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε την Παρασκευή για μετάδοση προσωρινού ενημερωτικού προγράμματος από την δημόσια τηλεόραση μέχρι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ.

Ο κ.Σαμαράς πάντως δεν αναφέρθηκε ούτε ευθεως ούτε υπαινικτικά στο σενάριο «νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή με νέο πρωθυπουργό».
Ηθελαν απολύσεις αλλού;
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στη βάση της ΝΔ με όρους παράταξης και στους πολίτες με όρους κοινωνικού αυτοματισμού:
“Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί υπογράψαμε την περικοπή 2.000 θέσεων στον δημόσιο τομέα μέχρι τον Ιούνιο, να τις βρίσκαμε από αλλού για να μη πειράξουμε τους βολεμένους;”, ήταν η ατάκα που είχε αποδέκτες τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ενώ στην αρχή της ομιλίας του μίλησε για “την παράταξη του Κωνσαντίνου Καραμανλή, της μετριοπάθειας, που λέει την αλήθεια, τολμάει άλματα, ανατροπές και τομές”.
Οπως αναμενόταν, αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην παλιά ΕΡΤ όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της, τα προνόμια, “τους βολεμένους”, όπως επανέλαβε πολλές φορές.
Αποκαλύψεις
Προειδοποίησε , εκ νέου, για αποκαλύψεις επί όλων αυτών, αναφερόμενος στην έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας.

Προσπερνώντας τον τρόπο με τον οποίον επέλεξε να ξεκινήσει η εξυγίανση της δημόσιας Ρ/Τ, δηλαδή το “μαύρο” στις οθόνες με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (“κάποιοι διατυπώνουν παράπονα για τον τρόπο”) παρότι στον τρόπο έχει εστιασθεί η κριτική και όχι στην αναγκη της εξυγίανσης, ο κ.Σαμαράς επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση δεν μπορούσε να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργία: “Οσες φορές επιχειρήθηκε στο παρελθόν δεν είχε αποτέλεσμα”, είπε.

Από .........    kourdistoportocali

ΕΚΤΑΚΤΟ-Πολιτική παρέμβαση Αβραμόπουλου Η δημόσια τηλεόραση δεν τελειώνει. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο ανταγωνιστική

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος τομέας πάσχει. Είναι δε, ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση. Απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του. Από αυτήν την απόφαση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και μόλις χθες ο Πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς Αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης.


Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός.

Την στιγμή αυτή προέχει η ενότητα, η σύνεση και η διορατικότητα».

Από .........   kourdistoportocali