Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μπροστά η ΝΔ σε 2 δημοσκοπήσεις

Αναρτήθηκε  από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις κυριακάτικες εφημερίδες.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Αlco για το «Πρώτο Θέμα», η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 2,4% . Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 21,5% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 19,1%, Χρυσή Αυγή 9,5%, ΠΑΣΟΚ 5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5%, ΚΚΕ 4,4%, ΔΗΜΑΡ 3,5%, Νέα Ελλάδα (Λοβέρδος) 1,9%, Σχέδιο Β (Αλαβάνος) 1,7%, Οικολόγοι -Πράσινοι 1,4%, άλλο κόμμα 5,2%, ενώ οι το ποσοστό των αναποφάσιστων φτανει το 10%.

Παράλληλα, το 52% έναντι 35% τάσσεται υπέρ ενός νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.



Την ίδια στιγμή, ίδιο προβάδισμα, 2,4%, στη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου δίνει και η δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 24,5% ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%, Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9,2% και έπονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,7%, το ΚΚΕ με 4,6%, η ΔΗΜΑΡ με 3,8%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5%, η Νέα Έλλάδα με 1,1%. Το 3,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα , το ποσοστό για το "άκυρο-λευκό" είναι 4,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 15,2% .

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες με 53%.

Το 44,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα εμπιστευόταν περισσότερο για το μέλλον της οικογένειάς του μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι 25,7% που συγκεντρώνει η επιλογή κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) θεωρείται από το 46,6% ότι θα μπορούσε καλύτερα να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας από μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 31,7%.
Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών για πρώτη φορά πέρασε στην κορυφή ο Αντώνης Σαμαράς με διαφορά 6,6% από τον Φώτη Κουβέλη που ακολουθεί.

Πηγή: enikos.gr

Αγώνας δρόμου για τις φορολογικές δηλώσεις

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


Τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για να αρχίσουν να υποβάλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες το αργότερο έως το απόγευμα της Δευτέρας θα έχει «ανέβει» στη σελίδα του ΚΕΠΥΟ το γνωστό βιβλιαράκι με τις Οδηγίες, που θα ρίξει φως στις "γκρίζες" ζώνες του Ε1.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά στο εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων, οι οποίοι για πρώτη φορά θα συνυπολογιστούν για την έκτακτη εισφορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να αναγραφούν ποσά από 250 ευρώ και πάνω, αλλά οι λεπτομέρειες αναμένεται να αποτυπωθούν στη σχετική εγκύκλιο, που θα ορίζει και το τρόπο παραλαβής των βεβαιώσεων από τις τράπεζες, δηλαδή εάν θα ταχυδρομηθούν ή εάν θα πρέπει να τις αναζητήσουν οι ίδιοι φορολογούμενοι από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Εντός των ημερών αναμένεται, επίσης, η αποστολή στο ΚΕΠΥΟ από το ΙΚΑ των στοιχείων από τις βεβαιώσεις αποδοχών, που έχουν ήδη αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Ιδρύματος. Όπως τονίζει ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, στόχος είναι τα στοιχεία αυτά να περάσουν απευθείας στα Ε1 των συνταξιούχων, έτσι ώστε να διευκολυνθούν κατά τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων τους.
Ενδεικτικό της δυσκολίας που έχει η συμπλήρωση των δηλώσεων μέσω Ίντερνετ, είναι ότι το ΚΕΠΥΟ δημοσιοποίησε μακροσκελή κατάλογο ερωτήσεων- απαντήσεων για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν προβλήματα, που προκύπτουν κυρίως από την ανάγκη αλλαγής στοιχείων σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.

Ο Οδηγός του ΚΕΠΥΟ

1. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της Δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα: "Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ.." (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...). Τι πρέπει να κάνω;
Κάντε κλικ και επιλέξτε :
Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτήν την τοποθεσία πάντοτε... (Always Allow Pop-ups from This Site...)
Εμφανίζεται παράθυρο που ρωτάει:
Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία 'www1.gsis.gr'; (Would you like to allow pop-ups from 'www1.gsis.gr'?)
Επιλέξτε ΝΑΙ (YES)
Επιλέξτε Επανάληψη (Retry)
2. Συμπληρώνοντας την δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά ???? σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείται λογιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΓΓΠΣ .
3. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;
Θα επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» , θα πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και μετά θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων ( φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την μεταβολή ).
4. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω την σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου. Μετά από αυτό θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων σας ( φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την μεταβολή ).
5. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ.
Στη συνέχεια θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων». Μετά από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης ( φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την μεταβολή ).
6. Συμπληρώνω την ημερομηνία γέννησής μου αλλά δεν τη δέχεται ως σωστή. Τι πρέπει να κάνω ;
Πρέπει να μεταβείτε στο μητρώο της ΔΟΥ σας για να επικαιροποιήσετε την εικόνα σας και στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στην υποβολή.
7. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί ο πίνακας 3 με τον αριθμό των τέκνων. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα τέκνα σας και επιπλέον τον ΑΦΜ για τα ενήλικα μέλη.
8. Πώς καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 ( εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα );
Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως συνημμένη κατάσταση και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού.
9. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2012, πώς το δηλώνω ;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα την χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση.Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.
ΠΡΟΣΟΧΗ στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.
10. Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;
Δηλώνετε όποια ακίνητα θεωρείτε ότι ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.
11. Πώς μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1, όταν έχοντας επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές),τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.
12. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
Σε περίπτωση φιλοξενίας , αναγράψτε στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.
13. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
Β) Αυτός που το κατοικεί , το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία ).
14. Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσω την διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;
Στην περίπτωση σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς. Υπενθυμίζουμε ότι δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ γίνεται μόνο από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα.
15. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 ιδιοκατοίκησης εμφανίζονται π.χ. 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;
Χαρακτηρίζεται ΜΟΝΟ το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας και ιδιοκατοικείτε και επιλέγετε Μεταφορά στη Δήλωση (το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν το χαρακτηρίζετε).
16. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο υποπαράθυρο που εμφανίζεται ,αφού επιλέξετε την εγγραφή που θέλετε να τροποποιήσετε ,θα κάνετε διαγραφή της εγγραφής και στη συνέχεια εισαγωγή νέας εγγραφής με τα σωστά στοιχεία.
Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε μεταφορά στη δήλωση.
17. Πώς θα διαγράψω ένα ακίνητο;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο υποπαράθυρο που εμφανίζεται θα αποχαρακτηρίσετε το ακίνητο που θέλετε να διαγράψετε
18. Πώς θα καταχωρήσω ένα νέο ακίνητο;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εμφανιστεί το υποπαράθυρο. Επιλέγετε εισαγωγή νέου ακινήτου, πληκτρολογείτε τα στοιχεία του νέου ακινήτου, το χαρακτηρίζετε και επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.
19. Εκμισθώνω ένα σπίτι 100 τ.μ , ένα κατάστημα 250 τ.μ και μία αποθήκη. Τι συμπληρωματικός φόρος θα μου υπολογιστεί;
Στο ενοίκιο της κατοικίας η οποία είναι μικρότερη από 300 τ.μ και στο ενοίκιο της αποθήκης η οποία αφορά αστική μίσθωση υπολογίζεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% και αθροιστικά τα ποσά αυτά θα τα συμπληρώσετε και στους κωδικούς 177 ή 178. Στο κατάστημα, το οποίο αφορά επαγγελματική-εμπορική μίσθωση ανεξάρτητα της επιφάνειας του, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% και το ποσό αυτό θα το μεταφέρετε και στον κωδικό 175 ή 176.
20. Εκμισθώνω μία οικία 350 τ.μ και ένα αγροτεμάχιο 2000 τ.μ. Ποιος είναι ο συμπληρωματικός φόρος που θα μου επιβληθεί;
Τα ενοίκια που εισπράττονται αφορούν κατοικία άνω των 300 τ.μ και γαία οπότε φορολογείστε με συμπληρωματικό φόρο 3% και θα πρέπει να μεταφέρετε το συνολικό ποσό των ενοικίων στον κωδικό 175 ή 176.
21. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;
Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999
22. Το ακίνητο μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει την σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.
23. Το ακίνητο μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
24. Πώς δηλώνουν στο Ε1, οι κάτοικοι εξωτερικού, το σπίτι που έχουν στην Ελλάδα;
α. Αν το σπίτι είναι κενό δηλώνεται μόνο στο Ε2 (κενό θεωρείται το σπίτι που δεν έχει κατανάλωση ρεύματος στη διάρκεια του χρόνου).
β. Αν το σπίτι κατοικείται περιστασιακά, πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 στον πίνακα 5.1 σαν δευτερεύουσα κατοικία.
25. Δεν συμφωνώ με κάποια από τα στοιχεία των αυτοκινήτων που εμφανίζονται στον πίνακα 5.1γ. Τι πρέπει να κάνω;
Τα στοιχεία Αυτοκινήτων έχουν συμπληρωθεί με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας μας. Αν διαφωνείτε, επιλέξτε το αντίστοιχο πλαίσιο των κωδικών (750,751,752,753) για διαγραφή, τροποποίηση ή προσθήκη αυτοκινήτου.
Οι τροποποιήσεις αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1. Για την ενημέρωση του αρχείου των οχημάτων που τηρείται στην Υπηρεσία μας, πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.
Στον πινάκα 5.1γ επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και καταχωρείτε με την σειρά όλα τα αυτοκίνητα τα οποία σας ανήκουν και στη συνέχεια μεταφορά στη δήλωση.
Στις τρεις πρώτες γραμμές θα εμφανισθούν αναλυτικά τα στοιχεία των τριών αυτοκινήτων και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σ' αυτά και στην 4η γραμμή το λεκτικό «ΛΟΙΠΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ» και στον κωδικό 857-858 η αντικειμενική δαπάνη των λοιπών αυτοκινήτων.
26. Πώς μπορώ να τροποποιήσω-διαγράψω στοιχεία του πίνακα 5γ (αυτοκινήτων);
Για οποιαδήποτε τροποποίηση-διαγραφή θέλετε να πραγματοποιήσετε, θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία που θέλετε και τέλος μεταφορά στη δήλωση.
Για να τροποποιήσετε στοιχεία από τα εμφανιζόμενα αυτοκίνητα, πρώτα κάντε Διαγραφή της εγγραφής, και στη συνέχεια εισαγωγή Νέας Εγγραφής με τα σωστά στοιχεία.
Αν τροποποιήσετε στοιχεία αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε Μεταφορά στη Δήλωση.
Αν ΔΕΝ έχετε τροποποιήσει κανένα στοιχείο, επιλέξτε Επιστροφή στη Δήλωση.
27. Το αυτοκίνητο μου παρέμεινε σε ακινησία το 2012 αφού είχα καταθέσει τις πινακίδες στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ. Πρέπει να το διαγράψω από την κατάσταση των αυτοκινήτων που μου εμφανίζεται;
Στην περίπτωση αυτή θα κάνετε τροποποίηση της εγγραφής. Πρώτα κάντε Διαγραφή της εγγραφής και στη συνέχεια εισαγωγή Νέας εγγραφής όπου καταχωρείτε τα στοιχεία του αυτοκινήτου και στη λίστα που ανοίγει στη στήλη Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης επιλέγετε ακινησία. Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας επιλέξτε Μεταφορά στη Δήλωση.
28. Έχω αυτοκίνητο το οποίο έχει χαρακτηριστεί αναπηρικό, για το οποίο πληρώνω μειωμένα τέλη κυκλοφορίας και απαλλάσσομαι της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης. Πώς πρέπει να το δηλώσω στην φορολογική μου δήλωση;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στη λίστα που θα σας εμφανιστεί, αρχικά θα κάνετε Διαγραφή της εγγραφής του αυτοκινήτου σας και στη συνέχεια εισαγωγή Νέας εγγραφής με όλα τα στοιχεία του αυτοκινήτου και στη στήλη Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης θα επιλέξετε αναπηρικό.
29. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;
Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενικά δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λ.π. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της Εταιρείας.
Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας.
Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.
30. Πώς καταχωρώ στον πίνακα 6.9 (ενοίκιο εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης) όταν έχω περισσότερους από 2 εκμισθωτές;
Στην 1η γραμμή καταχωρείτε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή με το μεγαλύτερο μίσθωμα και το ποσό στον κωδικό 793.
Στη 2η γραμμή στο πεδίο ονοματεπώνυμο, γράφετε ως συνημμένη κατάσταση, το πεδίο ΑΦΜ εκμισθωτή το αφήνω κενό και στον κωδικό 615 γράφετε το άθροισμα των υπολοίπων.
31. Πώς θα συμπληρώσω τον πίνακα εργοδοτών όταν μέσα στο έτος εργάσθηκα σε περισσότερους του ενός εργοδότες;
Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από πέντε (5), γράψτε στις πρώτες τέσσερις γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας.
32. Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση που υπέβαλα την δήλωση Ε1 οριστικά και ξέχασα να συμπληρώσω κάποιον κωδικό;
Ενημερωθείτε από τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης, και αν ο κωδικός που ξεχάσατε επιδέχεται τροποποίηση απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ για να κάνετε τροποποιητική δήλωση.
33. Γιατί δεν μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 10;
Οι κωδικοί 901 και 902 θα συμπληρωθούν από την Υπηρεσία μας.
34. Μπορώ να υποβάλω τροποιητική /συμπληρωματική δήλωση Φόρου Εισοδήματος μέσω internet;
Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με την εκτύπωση της ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης σας. Σημειώνεται ότι η Δ.Ο.Υ. θα μπορεί να προχωρήσει στην εκκαθάριση της τροποποιητικής/συμπληρωματικής σας δήλωσης μετά την ενημέρωση του συστήματος TAXIS σχετικά με την εκκαθάριση της δήλωσής σας. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τη Δ.Ο.Υ. σας για την υποβολή της τροποποιητικής /συμπληρωματικής σας δήλωσης, μετά την οριστική εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης.
35. Ποια είναι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. που υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό;
Οι Δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος στη Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας, που βρίσκεται η κατοικία τους στην Ελλάδα.
36. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση και πώς υπολογίζεται η προκαταβολή ;
Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στη πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.
37. Φορολογείται η διατροφή;
Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.
38. Πώς ελέγχεται η εγκυρότητα του εκκαθαριστικού σημειώματος;
Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα που μπορείτε να εκτυπώσετε αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσής σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό. Η επιστροφή ή εξόφληση του πιστωτικού ή χρεωστικού ποσού φόρου γίνεται, με τη γνωστή σας διαδικασία, μετά την αποστολή από τη Γ.Γ.Π.Σ. του εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο θα λάβετε ταχυδρομικώς σε σύντομο χρονικό διάστημα .
Σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φορέας/αποδέκτης του Εκκαθαριστικού σας Σημειώματος αμφισβητήσει την εγκυρότητά του, μπορείτε να του υποδείξετε να επισκεφθεί το δικτυακό μας τόπο (www.gsis.gr) και να ακολουθήσει τη διαδρομή:
Υπηρεσίες προς Πολίτες / Επιχειρήσεις / Υπηρεσίες προς Δημόσια Διοίκηση
Εγκυρότητα Φορολογικών Στοιχείων
Εγκυρότητα Στοιχείων Εκκαθαριστικού
Στη σελίδα αυτή ο ενδιαφερόμενος φορέας έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του Εκκαθαριστικού που τον ενδιαφέρει.
39. Γιατί δεν έχω λάβει προτυπωμένο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος;
Από την φετινή χρονιά οι φορολογικές δηλώσεις όλων το φορολογούμενων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά και επομένως δεν θα αποσταλούν προτυπωμένα έντυπα. Ωστόσο μπορείτε μέσω της εφαρμογής να εκτυπώσετε κενά έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 για δική σας χρήση. Εάν υπάρχουν μεταβολές στα στοιχεία σας (π.χ αλλαγή ΔΟΥ, οικογενειακή κατάσταση) φροντίστε να ενημερώσετε το τμήμα μητρώου της ΔΟΥ πριν την υποβολή της δήλωσης.
40. Σε ποιόν πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω την αποζημίωση απόλυσης;
Η αποζημίωση απόλυσης φορολογείται αυτοτελώς βάση του άρθρου 14 του Νόμου 2238/94 και δηλώνεται στον πίνακα 6 και συγκεκριμένα στον κωδ. 657 ή κωδ. 658, κατά περίπτωση.
41. Σε ποιόν πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού;
Στον πίνακα 6, στον κωδικό 657 ή 658 κατά περίπτωση.
42. Για σκάφος που είναι σε ακινησία υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη;
Δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε σκάφος σε ακινησία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια Λιμενική αρχή που να προκύπτει επ΄ ακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος 2012.
Στην ηλεκτρονική υποβολή, θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από την στήλη Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης την ακινησία ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτ. της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
43. Έχω ιστιοφόρο σκάφος αναψυχής για το οποίο αναγνωρίζεται μειωμένη ετήσια αντικειμενική δαπάνη. Πώς μπορώ να το δηλώσω για να έχω την μείωση;
Επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και συμπληρώνετε τα στοιχεία του σκάφους σας ενώ στη στήλη Κατηγορία Σκάφους επιλέγετε ιστιοφόρο. Κάνετε Καταχώρηση εγγραφής και αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας κάνετε Μεταφορά στη δήλωση.
44. Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 7.10 ( ενοίκιο κύριας κατοικίας ) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές ;
Συμπληρώνετε τους κωδικούς 801 και 802 με τους Α.Φ.Μ. των δυο εκμισθωτών και τους κωδικούς 811-812 και 813-814 με τα ποσά που αντιστοιχούν.
Αφήνετε τον κωδικό 803 κενό και το υπόλοιπο του ενοικίου το πληκτρολογείτε στον κωδικό 815-816 έτσι ώστε το άθροισμα των ποσών των κωδικών να αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό ενοικίου.
Οι υπόλοιποι Α.Φ.Μ. ( με τα αντίστοιχα ποσά τους) καταχωρούνται σε χειρόγραφη κατάσταση στο αρχείο σας.
45. Μπορώ να υποβάλω την φορολογική μου δήλωση, για το οικονομικό έτος 2013,ηλεκτρονικά αν δεν είμαι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet;
Δεν μπορείτε να υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση, για το οικονομικό έτος 2013, ηλεκτρονικά αν δεν είστε χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet. Όσοι φορολογούμενοι υποχρεούνται για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική υποβολή και δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση τους. Οι κωδικοί αυτοί είναι προσωπικοί και πρέπει να φυλάσσονται. Δεν μπορείτε να υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση, για το οικονομικό έτος 2012, ηλεκτρονικά αν δεν είστε χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet. Όσοι φορολογούμενοι υποχρεούνται για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική υποβολή και δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης ή δεν έχουν κάνει αίτηση λήψης κωδικών θά λάβουν συστημένη επιστολή από την Γ.Γ.Π.Σ. με κωδικούς πρόσβασης, κλειδάριθμο και οδηγίες για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.
46. Πώς υποβάλλει εξουσιοδοτημένος λογιστής - φοροτεχνικός τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για λογαριασμό τρίτου ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο Taxisnet;
Θα συνδεθεί στη σελίδα www.gsis.gr, on line υπηρεσίες, υπηρεσίες προς πολίτες, λογαριασμός μου, είσοδος με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, εφαρμογές , δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1,Ε2,Ε3, https://www.gsis.gr/faq/imageE1.pdf
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να είσαγετε τον αριθμό ειδοποίησης της αρχικής εκκαθάρισης και όχι της τροποποιητικής (εφόσον υπάρχει τροποποιητική).
47. Πώς θα συμπληρώσω την δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1 Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας , θα την χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Προσοχή : θα πρέπει να κλικάρετε τον κωδικό 203.
Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 7.10
48. Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;
Στον πίνακα 6.10 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419,420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.
49. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωση σας.
50. Πώς μπορώ να υποβάλω την φορολογική δήλωση πελάτη μου, που δεν είναι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet, όταν μου εμφανίζει μήνυμα ''ο φορολογούμενος έχει δεσμευτεί απο άλλον λογιστή'';
Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο λογιστή-φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί.

ΠΟΛ 1131

Από ......... iefimerida

Είμαστε σε προεκλογική περίοδο: Τον Μάιο 2014 ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com


Με τα μάτια στραμμένα στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ελαφρό προβάδισμα της ΝΔ σε όλες σχεδόν της μετρήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της τρικομματικής κυβέρνησης που θα γίνει τον Μάιο του 2014.

Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες μπορούν να υποστηριχθούν πρόσωπα που δεν ανήκουν στο κόμμα αλλά αντίθετα η προέλευσή τους είναι είτε από την κεντροαριστερά, είτε ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ. Στόχος του Αντώνη Σαμαράς, ο οποίος θα ενισχυθεί στο επικείμενο Συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνιο είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος προς τα δεξιά και τα αριστερά ώστε να καταστεί κυρίαρχος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό και να λάβει τα χαρακτηριστικά μεγάλης παράταξης.

Στη Συγγρού ξεκίνησαν ήδη πυρετωδώς οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο αλλά και θα διεκδικήσουν τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας ώστε να καταγραφεί πρωτιά της ΝΔ στις τοπικές εκλογές ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης στις προσεχείς εθνικές εκλογές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού προτείνουν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν υπερ-κομματικοί υποψήφιοι από τη ΝΔ ώστε να αποδειχθεί στην κάλπη ότι η ψήφος στις δημοτικές εκλογές αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων ώστε η συγκυβέρνηση να επικρατήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένους μεγάλους δήμους και κάποιες περιφέρειες.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα είναι σαφές ότι η όποια επίσημη συζήτηση είναι πολύ νωρίς για να γίνει. Αλλωστε η ΝΔ έχει αποφασίσει το φθινόπωρο να ξεκινήσει έναν μεγάλο «κύκλο» δημοσκοπήσεων σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου στο τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου να έχει καταγράψει μια λίστα από πρόσωπα δημοφιλή και ικανά να επιλύσουν προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Εφόσον έχει υπάρξει η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις τελικές υποψηφιότητες.

Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως και συγκεκριμένα σε ένα «κλειστό» κύκλο κομματικών παραγόντων έχουν αρχίσει κάποια ονόματα να «πέφτουν στο τραπέζι». Για τον Δήμο της Αθήνας είναι μάλλον αδύνατο η ΝΔ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Καμίνη, ο οποίος ούτε στο ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικά ερείσματα. Κατά συνέπεια ήδη η Συγγρού βρίσκεται σε αναζήτηση άλλου προσώπου που θα αποτελέσει και την πρότασή της προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Το όνομα που ακούγεται έντονα αυτήν την περίοδο είναι εκείνο του Νίκου Δένδια.

Από .........  iefimerida

Βουλευτικές συντάξεις "μαϊμού"

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com