Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Που πήγαν 2 δισεκατομμύρια "χαρτιά" των τραπεζών;

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

Το πλαγιοκαθοδικό κανάλι τάσης του τραπεζικού δείκτη


Πηγή γραφήματος: dekites.net


Του Βασίλη Γεώργα

Πάνω από 1,92 δισεκατομμύρια μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν αλλάξει χέρια μέσα στο συναλλακτικό ντελίριο των τελευταίων 26 συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων ο τραπεζικός κλάδος έχει σχεδόν τετραπλασιάσει την αξία του (+311%) και αποτιμάται πλέον πάνω από τα 4,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο, όχι τόσο σε επίπεδο χρηματιστηριακών αποδόσεων όσο σε διακίνηση «χαρτιών», καθώς ουδέποτε στην ιστορία είχαν γίνει τόσο μεγάλες συναλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και εκ των πραγμάτων ανοίγει την πόρτα σε πολυποίκιλα σενάρια για την ανάδειξη νέων μεγαλομετόχων στις ελληνικές τράπεζες.

Μόνο στη συνεδρίαση της Παρασκευής κατά την οποία ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έφτασε τα 245,5 εκατ. τεμάχια, τα 179,5 εκατ. αφορούσαν σε τραπεζικές μετοχές (άλλα 42,29 εκατ. τεμάχια συνολικής αξίας 72,45 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στο δικαίωμα της Alpha) οι οποίες παραμένουν ακόμη στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος παρότι πολλοί αναλυτές χτυπούν «καμπανάκι» επισημαίνοντας ότι πλέον το ρίσκο των τοποθετήσεων είναι πολύ υψηλό, τόσο λόγω των «ακριβών» αποτιμήσεων που διαμορφώνονται όσο και της ακατάπαυστης ανοδικής κίνησης του τελευταίου μήνα που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπεραγορασμένες συνθήκες. Μένει να φανεί η διατήρηση της δυναμικής των τραπεζών, σε μια αγορά που δείχνει όλα τα σημάδια μιας bull market που πλέον κινείται με ορμή προς τη ζώνη 1.156-1.240 μονάδων.

Τεχνικά η τρέχουσα ανοδική κίνηση στον τραπεζικό δείκτη θα μπορούσε να εκπνεύσει στα τρέχοντα επίπεδα των 340-350 μονάδων που αποτελεί το 78% επίπεδο διόρθωσης από τα υψηλά των 411 μονάδων του Οκτωβρίου 2012. Διαφορετικά πάνω από εκεί θα έχουν ήδη δημιουργηθεί συνθήκες στον κλάδο για την πανηγυρική επιστροφή του στις 400-411 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση τεχνικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εφόσον ο κλάδος καταφέρει στο επόμενο διάστημα να ξεπεράσει τις 350 μονάδες που σηματοδοτούν την έξοδο του τραπεζικού δείκτη από το μακροχρόνιο πλαγιοκαθοδικό κανάλι με αφετηρία τα υψηλά του Φεβρουαρίου 2012, θα έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιστροφή της μακροχρόνιας καθοδικής τάσης του.

Στην Εθνική Τράπεζα που με αφετηρία την ιστορική συνεδρίαση της 8ης Απριλίου, κατέγραφε μέχρι χθες κέρδη 403% από τα χαμηλά της (κεφαλαιοποίηση 2,244 δισ. ευρώ), έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 404,7 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 33% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μετοχή δείχνει να έχει ακόμη αξιόλογα περιθώρια ανόδου μέχρι να προσεγγίσει περιοχές σημαντικών αντιστάσεων που εντοπίζονται στα 2,03 και 2,50 ευρώ.

Στην Alpha Βank η αποτίμηση της οποίας διαμορφώνεται στα 1,341 δισ. ευρώ έχοντας ενισχυθεί πάνω από 208%, ο όγκος συναλλαγών ξεπερνά τα 610 εκατ. τεμάχια και αντιστοιχεί στο 26% των μετοχών της αν υπολογιστούν οι 2,3 δισ. μετοχές που διαθέτει, ή σε πάνω από 43% αν ο υπολογισμός γίνει με τις 1,4 δισ. μετοχές. Το ενδιαφέρον για τη μετοχή έχει πλέον μετατοπιστεί στην έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου που την Παρασκευή έκλεισαν με πτώση 34,28% στα 1,86 ευρώ και συναλλαγές 42,293 εκατ. δικαιωμάτων αξίας 70 εκατ. ευρώ. Η μετοχή κινείται «κόντρα» από τον υπόλοιπο κλάδο τουλάχιστον εδώ και δύο συνεδριάσεις (απώλειες περίπου 10%) κάτι που σημαίνει πως εάν η Alpha αποτελεί σηματωρό καθώς ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, το μήνυμα που εκπέμπει είναι πως η εισαγωγή των δικαιωμάτων ενδέχεται να αποτελεί και το προσωρινό σημείο τερματισμού στο ράλι των τραπεζών.

Στην Πειραιώς έχουν διακινηθεί 747 εκατομμύρια τίτλοι που αντιστοιχούν στο 71,6% του μετοχικού της κεφαλαίου. Μόνο την Παρασκευή άλλαξε χέρια το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η μετοχή ενισχύεται κατά 436% από τα χαμηλά της 8ης Απριλίου (0,122 ευρώ) και έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία 747 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις κορυφές που είχε δημιουργήσει στο παρελθόν μεταξύ 0,81 έως 0,85 ευρώ και μένει να αποδειχθεί αν μετά τις ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις και τον όγκο ρεκόρ της Παρασκευής, το ντελίριο των αγοραστών θα μπορέσει να την οδηγήσει υψηλότερα.

Στην Eurobank οι συναλλαγές και οι αποδόσεις έχουν επίσης χτυπήσει κόκκινο. Έχουν αλλάξει χέρια 93,1 εκατ. μετοχές δηλαδή το 110% των μετοχών της που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά (η Εθνική ελέγχει το 85%) ενώ η αξία της τράπεζας έχει εκτιναχθεί 524% υψηλότερα και διαμορφώνεται σήμερα στα 362 εκατ. ευρώ, με την τιμή να φτάνει προχθές στην πρώτη σημαντική της αντίσταση των 0,75 ευρώ.

Είναι προφανές πως αν και πολύ μεγάλο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας αφορά σε βραχυπρόθεσμο trading από τα hedge funds, ότι η επόμενη ημέρα των αυξήσεων κεφαλαίου θα αναδείξει σε αρκετές περιπτώσεις νέους βασικούς στις τράπεζες, την ταυτότητα των οποίων προς το παρόν μπορούν να ανιχνεύσουν ή να γνωρίζουν μόνο οι διοικήσεις και οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι τους ή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχει πρόσβαση στα στοιχεία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός έλεγχος των συναλλαγών.

Η ανάδειξη τους θα γίνεται σταδιακά μέσα από τις «εσωτερικές» αυξήσεις κεφαλαίου που θα διενεργούνται μέσω της εξάσκησης των warrants, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από την επενδυτική στάση που θα κρατήσουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα στο ΧΑ, σαρώνοντας την προσφορά.

Είναι πάντως ενδεικτική η άποψη του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Ν. Καραμούζη (σ.σ. της μόνης συστημικής που ανακεφαλαιοποιείται απευθείας από το ΤΧΣ) ο οποίος αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο Λονδίνο εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και των συγχωνεύσεων στις τράπεζες «θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ενδιαφέροντος ακόμη και στρατηγικού χαρακτήρα από διεθνείς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες».

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις αιτίες των εκρηκτικών συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, από το ότι γίνεται χειραγώγηση μέσω «φίλιων» κωδικών ώστε να ανέβουν οι μέσες τιμές και να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι για όσους συμμετάσχουν στις αυξήσεις, μέχρι ότι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες σαρώνουν ό,τι πωλείται για λογαριασμό των επόμενων «ιδιοκτητών» των ελληνικών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένοι λόγοι έχουν επιδράσει καταλυτικά στο μεγάλο ράλι των τραπεζικών μετοχών και στην εκτίναξη της συναλλακτικής τους δραστηριότητας:

- Ο πρώτος είναι ότι και οι τρεις συστημικές τράπεζες που θα απευθυνθούν στην αγορά για να συγκεντρώσουν κεφάλαια βρήκαν πρόθυμους μετόχους να καλύψουν το 12% αντί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Με τον τρόπο αυτό δεν εκδίδονται Cocos ενώ μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των warrants που θα εκδοθούν, αντί 9 ανά μετοχή σε 7,33 ανά μετοχή. Αυτό συνεπάγεται έκδοση λιγότερων μετοχών στο μέλλον και άρα αποτελεί ένα επιπλέον δέλεαρ για τους μετόχους.

- Ο δεύτερος έχει να κάνει με την σκληρή αναδοχή που εξασφάλισαν για τις αυξήσεις κεφαλαίου η Πειραιώς (Deutsche Bank, η Goldman Sachs, Bank of America, Barclays οι ανάδοχοι) και η Alpha Bank (JP Morgan, Citigroup, HSBC και Credit Agricole) που δημιούργησε τη βεβαιότητα ότι σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις θα πετύχουν.

- Ο τρίτος συνδέεται με τον τρόπο που τελικά επελέγη για την προσαρμογή των τιμών των μετοχών κατά την αποκοπή του δικαιώματος. Οι τιμές προσαρμόζονται σαν να εκδίδονται δικαιώματα για το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου και όχι μόνο για το 10-12%, ενώ για τον υπολογισμό τους λαμβάνεται ως βάση ότι ο κάτοχος δικαιωμάτων δικαιούται warrants, ενώ στην πράξη warrants θα λάβει όποιος ασκήσει τελικά τα δικαιώματα.

- Ένας πολύ σημαντικός λόγος επίσης είναι το γεγονός ότι όπως είναι δομημένη η λογική των αυξήσεων, όσο περισσότερο ανεβαίνει η τιμή της μετοχής τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η θεωρητική υπεραξία από τα warrants για τους μετόχους. 


Από .......  Capital


Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Η αλήθεια για το χρηματιστηριακό πάρτι

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Το κλίμα στην αγορά αλλάζει, προς μεγάλη απογοήτευση όλων εκείνων που είχαν επενδύσει ποικιλοτρόπως στην χρεοκοπία της χώρας. Φαίνεται και από το Χρηματιστήριο, το οποίο «καλπάζει» εδώ και μήνες. Πάντα οι αγορές προειδοποιούν. Και για το καλό και για το κακό. Έτσι δεν συνέβη πριν ξεσπάσει η θύελλα; Και τώρα στέλνουν μήνυμα. Σαν να λένε στους ανεμοδαρμένους  ότι στο βάθος υπάρχει ξηρά.

Κάποιοι λένε ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου τους προκαλεί, επειδή αυτή δεν θεραπεύει τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και αναξιοπαθούντες. Θα ήταν πιο ειλικρινές να μας πουν ότι δεν συμπαθούν τις χρηματιστηριακές αγορές και ότι θα ήθελαν να δουν τα χρηματιστήρια να αναστέλλουν την λειτουργία τους. Αλλά το να τους «προκαλεί» η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών είναι επιχείρημα για μικρά παιδιά.

Αυτό που ίσως ενοχλεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια εξόδου από την κρίση. Υπάρχουν σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Η πιθανότητα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση τους κάνει να αισθάνονται ότι θα χάσουν άλλη μία «ιστορική ευκαιρία» για να μας επιβάλλουν αυτά που έχουν στο κεφάλι τους, σε σχέση με το πώς πρέπει να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε.

Η χειρότερη στιγμή για το χρηματιστήριο, πάντως, ήταν το περασμένο καλοκαίρι. Όταν και υπήρξε ο φόβος να επικρατήσουν απόψεις που θα μας έφερναν πολύ κοντά στη διεθνή απομόνωση. Όσο απομακρυνόμασταν από αυτό το ενδεχόμενο, τόσο η χρηματιστηριακή αγορά επικροτούσε. Μέχρι που φτάσαμε με αρκετές δυσκολίες στο σήμερα.

Η αλήθεια είναι η εξής: Η αγορά είχε υποχωρήσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα τιμών και τώρα προσπαθεί να βρει ένα πιο αντιπροσωπευτικό σημείο ισορροπίας. Περί αυτού πρόκειται! Αν βγούμε, όμως, από την κρίση, τότε η σημερινή άνοδος θα φαντάζει πολύ μικρή σε σχέση με αυτό που μπορεί να συμβεί. Κι αν αποτύχουμε στον στόχο μας, τότε η άνοδος αυτή, όπως και πολλά άλλα πράγματα, θα αποδειχτεί ανούσια.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Το ζητούμενο δεν είναι το Χρηματιστήριο. Αυτό απλά είναι ο καθρέπτης των όσων συμβαίνουν στην κοινωνία: Μία κοινωνία που προσπαθεί να πιαστεί από το σωσίβιο της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα καταφέρει να ανέβει στο πλοίο και θα σωθεί. Με άλλα λόγια, αυτή την φορά υπάρχει τουλάχιστον ένα σωσίβιο, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει κανείς στην φωτιά, δίπλα στον καπετάνιο και να λέει την ιστορία του σαν παραμύθι πίνοντας ζεστό τσάι. Το καλό πάντως είναι ότι αν τα καταφέρει να σωθεί και έχει και μετοχές, τότε θα είναι ένας πλούσιος πρώην ναυαγός!

Θανάσης Μαυρίδης 


Από ........  Capital

Newpost : Σαμαράς-Αβραμόπουλος σπεύδουν να διαλύσoυν την ΝΔ πριν την κονιορτοποιήσει ο λαός!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Eπιτέλους και μια ευχάριστη είδηση!

Η έγκυρη ηλεκτρονική εφημερίδα "Newpost.gr" σε άρθρο της που υπογράφει ο Ιωάννης Μαρτέλος αναφέρεται στα πολιτικά σχέδια του Αντώνη Σαμαρά ανάμεσα στα οποία είναι και η διάλυση της ΝΔ και η δημιουργία ενός νέου σχηματισμού. Τόσο ο Σαμαράς όσο και ο έμπειρος Αβραμόπουλος γνωρίζουν ότι η ΝΔ θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ με τόσο μίσος και τόση κοινωνική και οικονομική αδικία και εξαθλίωση, (εξαιτίας και του απαράδεκτου Στουρνάρα, ο οποίος είναι πειθήνιο όργανο του Σόιμπλε), που έχει συσσωρεύσει στις ψυχές των Ελλήνων.

Ηδη στο νομό Αττικής σαρώνει η Χρυσή Αυγή, την οποία απενοχοποιούν οι φασιστικές μέθοδοι δικυβέρνησης της τριετίας. Οι Αγανακτισμένοι του Συντάγματος εκδικήθηκαν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για το ξύλο και τα δακρυγόνα στην κάλπη. Το ίδιο θα συμβεί και με την ΝΔ την οποία οι πολίτες θα κονιορτοποιήσουν στην κυριολεξία. Αυτό επιχειρούν να προλάβουν οι Σαμαράς-Αβραμόπουλος έχοντας απέναντί τους και το κόμμα της Γιάννας Αγγελοπούλου που έρχεται.
Ακολουθεί το άρθο του Newpost>

Το τελευταίο διάστημα, όσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρωθυπουργό, ακόμα και στην Κίνα, κατανόησαν, ότι ο Αντώνης Σαμαράς, αναζητεί την επόμενη μεγάλη κίνηση που θα τον κάνει να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Πρωθυπουργός, φέρεται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, να έχει συζητήσει με στενούς του συνεργάτες, αλλά και με κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως τον αντιπρόεδρο του κόμματος και υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για το ποια πρέπει να είναι αυτή η «μεγάλη κίνηση».

Κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια ποια θα είναι αυτή η μεγάλη κίνηση, αλλά είναι σίγουρο πως δεν συνδέεται με τις δράσεις που απορρέουν από το μνημόνιο.

Εκεί τα πράγματα είναι οριοθετημένα, αλλά αυτή η κίνηση για την οποία γίνεται λόγος, συνδέεται, όπως λένε οι γνώστες διαφόρων παρασκηνιακών συνάξεων και των σεναρίων που κυοφορούνται, με την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.  

Ερμηνείες μπορεί να υπάρξουν πολλές, όπως και εικασίες ενδέχεται να υπάρξουν για τη μεγάλη κίνηση, που μπορεί να φθάνει ακόμα και στη διάλυση της ΝΔ ως κόμματος και της δημιουργίας ενός νέου σχηματισμού.  

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν, εάν όντως θα υπάρξει μεγάλη κίνηση ή θα μείνουμε και πάλι σε επίπεδο συζητήσεων και ζυμώσεων.  

Την ίδια στιγμή όλοι στην κυβέρνηση συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι «πρέπει να γίνει κάτι» και απαριθμούν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν άμεσα για να μη χαθεί το καλό κλίμα της τελευταίας περιόδου.

Οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού ισχυρίζονται ότι έχει πλήρη επίγνωση της εικόνας που παρουσιάζει η κυβέρνηση και ετοιμάζει την αντεπίθεσή του με «συνδυασμένες αποφάσεις στην κυβέρνηση και στο κόμμα». Σε κανέναν δεν εκδηλώνει τις προθέσεις του. Απλώς συζητεί με τους συνεργάτες του και ορισμένους υπουργούς και αναμένει την κατάλληλη ευκαιρία να εκδηλώσει τις πρωτοβουλίες του.  

«Ας περιμένουμε λίγο ακόμη και βλέπουμε» είναι τώρα το σύνθημα στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο θεωρούν ότι ορόσημο είναι και το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου.  

Η μεγάλη κίνηση δεν έχει ακόμα βρεθεί και η αναζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με μεγαλύτερη ένταση.
Η κεντρική άποψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι ότι δεν αρκούν μόνο οι επισκέψεις του Αντ. Σαμαρά στο εξωτερικό, όπως στην Κίνα που όπως λένε ήταν πολύ πετυχημένη, αλλά χρειάζονται και τομές.  

Την ίδια στιγμή τα προβλήματα αυξάνουν τους πονοκεφάλους του Αντ. Σαμαρά που διαπιστώνει ότι ακόμα και η εφαρμογή του μνημονίου, ακόμα κολλάει. Πολλές ενέργειες εκκρεμούν, ενώ όσο υπάρχει στον αέρα η συζήτηση για τον ανασχηματισμό δυσχεραίνει την κατάσταση, αφού αρκετοί φοβούνται ότι θα αποχωρήσουν και γι’ αυτό και δεν ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν δράσεις του μνημονίου.  

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ, εν όψει του συνεδρίου της, λένε πως βαίνει από το καλό στο καλύτερο, καθώς αναμένονται επιστροφές στελεχών, ενώ δεν υπάρχουν και κινήσεις που συνιστούν εσωκομματική αντιπολίτευση.  

Επί του ανασχηματισμού τα νεώτερα θα υπάρξουν, με βάσει τις τελευταίες πληροφορίες, μετά το συνέδριο της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει την πεποίθηση, ότι οι ανασχηματισμοί δεν λύνουν προβλήματα αλλά αντιθέτως διαταράσσουν την ομαλή εξέλιξη του κυβερνητικού έργου.  

Βέβαια, ορισμένοι υπουργοί λένε ότι πίσω από αυτή τη θέση βρίσκεται η «εγγενής αδυναμία» του Μεγάρου Μαξίμου να«μοιράσει την τράπουλα χωρίς όρους» και ο φόβος ότι ένας ευρύς ανασχηματισμός θα αναδιατάξει εις βάρος του Πρωθυπουργού τα εσωκομματικά μέτωπα, αφού ουδείς εκ των κορυφαίων υπουργών θα αποδεχόταν ασμένως τη μετακίνησή του.  

Τα προβλήματα όμως συσσωρεύονται και όλοι αναμένουν λύσεις που δεν υπάρχουν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να χάσει και την ομοιογένειά της και να εμφανίζεται με δυο ή και τρεις γραμμές σε πολλά θέματα.

Ιωάννης Μαρτέλλος 

newpost.gr

Εγκαινιάστηκε η 47η ΠΕΛ

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Τα εγκαίνια της 47ης Εκθεσιακής περιόδου πραγματοποιήθηκαν απόψε στη Λαμία.
Την  κορδέλα έκοψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Κλέαρχος Περγαντάς και μαζί του πλάι –πλάι  οι κ.Κοτρωνιάς και Στάϊκος ενώ απέφυγε τη συγκεκριμένη σκηνή ο α. υπουργός  Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.
Στις ομιλίες τους τοσο ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΛ όσο και ο Περιφερειάρχης επισήμαναν την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας της Έκθεσης η οποία παρά τις οικονομικές δυσκολίες ,όπως είπε ο κ. Γρανίτσας φέτος έχει περισσότερες εμπορικές συμμετοχές από τα προηγούμενα χρόνια.
Επακολούθησε επίσκεψη των επισήμων στα περίπτερα των εκθετών.
 Μεγάλη ήταν η στήριξη που παρείχε η  Περιφέρεια Στερεάς  που κράτησε ένα ολόκληρο κτήριο ενώ το Επιμελητήριο Φθιώτιδας  αντίστοιχα είχε  κλείσει για τα μέλη του ένα ακόμη  στεγασμένο εκθεσιακό  κτήριο.
Διαφορετικά  ήταν σχεδόν βέβαιο ότι  φέτος δεν  θα μπορούσε να  οργανωθεί και να λειτουργήσει η Έκθεση Λαμίας παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Γιάννης Γρανίτσας.
Στα περίπτερα αυτά μετείχαν χωρίς την καταβολή ενοικίου όσοι  έμποροι και επιχειρηματίες επιθυμούσαν και  ήταν αυτό ένα ισχυρό κίνητρο για την συμμετοχή τους.
Όσον αφορά στα εκτιθέμενα είδη κυριαρχούν τα γεωργικά μηχανήματα, αλλά ,και απλά εμπορικά προϊόντα ενώ έχουν δοθεί  επίσης δωρεάν χώροι  για να εκθέσουν τα προϊόντα που παράγουν μικρές τοπικές επιχειρήσεις και οικοτεχνίες που ασχολούνται με την παραγωγή τοπικών προϊόντων.
Όπως συνηθίζεται την βραδιά των εγκαινίων συρρέουν  χιλιάδες επισκεπτών, είναι η μοναδική βραδιά που η είσοδος είναι ελεύθερη.
Από ....... lamiafm1

Πολιτικό κόμμα και επισήμως το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Το «Σχέδιο Β», μία πρωτοβουλία του Αλέκου Αλαβάνου που πρόβαλε κατά κύριο λόγο την ανάγκη εξόδου της χώρας από το ευρώ, είναι από την Κυριακή πολιτικό κόμμα και φέρει τον ίδιο τίτλο.
Την Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης για τη συγκρότηση του «Σχεδίου Β» ως πολιτικού φορέα με την πρόταση για τη συγκρότηση και τις πολιτικές του «Σχεδίου Β» να εγκρίνεται ομοφώνως με 2 λευκά.

Κεντρική θέση του νέου πολιτικού κόμματος είναι η επιστροφή στη δραχμή αλλά και «η επαναφορά της πολιτικής ως ηγεμονεύουσας δύναμης πάνω στην οικονομία, της θέλησης των πολιτών πάνω στους νόμους που κατασκευάζουν τραπεζίτες και κερδοσκόποι» όπως ανέφερε ο κ. Αλαβάνος στην ομιλία του, σύμφωνα με τον ιστότοπο E-net.

«Το νόμισμα είναι μια από τις πολλές πολιτικές του Σχεδίου Β. Αντίθετα εδώ βρίσκεται ο βαθύτερος πυρήνας του Σχεδίιου Β: Να δημιουργήσουμε τις απελευθερωτικές εκείνες συνθήκες μαζί με τη νεολαία, ώστε εκείνη να κτίσει την καινούργια δική της πατρίδα» πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

Από .......  iefimerida

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν γυρίζει σελίδα – Υπερβολική η ευφορία

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

''Σταγόνα στον ωκεανό'' χαρακτηρίζει το Bloomberg την πρόοδο στην Ελλάδα καθώς ''μετράει στα στα δάχτυλα του ενός χεριού τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα μεγέθη πολύ μικρά και ανεπαρκή για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη σε όλη τη χώρα''.

''Κρίνοντας από τα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα γυρίζει επιτέλους σελίδα. Αμφιβάλλω" αναφέρει το Bloomberg σε κύριο άρθρο που έχει ως τίτλο:''Η Ελλάδα δεν γυρίζει σελίδα".

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία του άρθρου.
''Σε αντίθεση με αυτήν την ευφορία των διεθνών ΜΜΕ , η ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Είναι το 19ο συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης".

"Κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάπτυξη. Είναι, όμως, τώρα; Βεβαίως υπήρξαν θετικές ενδείξεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup συμφώνησε την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ. Την επομένη, η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα στο Β- από CCC. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η χώρα σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους".

Θα πρέπει κανείς, όμως, να προσπαθήσει πολύ για να το παρουσιάσει αυτό ως success story. O ΟΠΑΠ είναι το πιο πολύτιμο κόσμημα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση όμως, έλαβε μόλις δύο προσφορές για μερίδιο 33% στην εταιρεία και η τελική τιμή των 652 εκατ. ευρώ ήταν στο χαμηλότερο εύρος των προσδοκιών.

Όλα αυτά δύσκολα εξισορροπούν με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι μικρότερη από ότι ήταν το 2005, καθώς από τα μέσα του 2008 συνολικά συρρικνώθηκε κατά 28%. Η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση 4,2% το 2013. Η φύση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επίσης υποδεικνύει ότι ο στόχος της Κομισιόν μπορεί να είναι απατηλός. Αν και τα hedge funds είναι ενεργά, ο αριθμός των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Πέρα από τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων – φέτος στα 2 δισ. δολ. σύμφωνα με την Dealogic – η Third Point ανακοίνωσε επενδύσεις 60 δισ. ευρώ φέτος στην ελληνική Energean Oil & Gas. Αυτά τα μεγέθη όμως, είναι πολύ μικρά και ανεπαρκή για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, ο όποιος δανεισμός στις μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας, δεν εναρμονίζεται με δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά. Το κόστος δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλότερο από ότι σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας, πόσο μάλλον της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η πίστωση στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε και το Μάρτιο.

Οι τράπεζες αν και σύντομα θα ανακεφαλαιοποιηθούν, μένει ακόμη πολύς δρόμος για υγιής ισολογισμούς και θα πρέπει να έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να δανείσουν.Επιπλέον, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό λόγω της υψηλής γραφειοκρατίας, του ασταθούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος, το θολού νομικού συστήματος και του αργού – και συχνά διεφθαρμένου – δικαστικού συστήματος.

Αυτές οι ζοφερές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη συνοδεύονται από ακραίες κοινωνικές εντάσεις όπως η εκτίναξη της ανεργίας στο 27%.
Κατά συνέπεια η πολιτική κατάσταση είναι επισφαλής, η εύθραυστη κοινωνική και πολιτική ισορροπία στην Ελλάδα μπορεί να δοκιμαστεί και πάλι, όταν η κυβέρνηση θα συζητήσει τον προϋπολογισμό του 2014, αφού σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους την περίοδο 2015 – 2016.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας στην Ελλάδα, ενώ πριν από έξι μήνες δεν υπήρχε τίποτα. Υπάρχει πάντα η περίπτωση η Ελλάδα να προσποιηθεί ότι έχει πετύχει μέχρις ότου πραγματικά τα καταφέρει, κεφαλαιοποιώντας αυτές τις μικρές θετικές ειδήσεις ώστε να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές και τα νοικοκυριά μέχρις ότου υπάρξει η πραγματική ανάκαμψη. Οι νεράιδες της ανάπτυξης όμως, υπονομεύονται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη που υποδεικνύουν ότι η τρέχουσα ευφορία είναι υπερβολική.

Διαβάστε επίσης:
 
 
 Πηγή Euro2day

Πανελλήνιες: Πολλά και απαιτητικά τα Μαθηματικά - Εύκολη η Βιολογία

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

Σε τέσσερα μαθήματα διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων Εξετάσεων: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους καθηγητές, τα θέματα των Μαθηματικών ήταν πολλά και απαιτητικά, ενώ εύκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα της Βιολογίας.

Εξάλλου, στην Ιστορία, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να συσχετίσουν χώρες και ηγέτες των τελευταίων δεκαετιών, να απαντήσουν για θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, κλπ.

Σαφής εκτίμηση, πάντως, από τους καθηγητές για την Ιστορία δεν υπάρχει ακόμη, όπως και για τη Φυσική. Τα δύο αυτά μαθήματα αφορούν ελάχιστους μαθητές, καθώς ο κύριος όγκος των υποψηφίων εξετάζεται σήμερα στα Μαθηματικά και τη Βιολογία.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Από .....  newsit

Τα καλύτερα των πρωινών

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com