Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με το σαφές σκεπτικό ότι η πολιτική επιστράτευση απεργών είναι μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, αφού παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος για απεργία. 


Η κυβέρνηση των μνημονίων έχει αναγάγει την πολιτική επιστράτευση σε συνήθη πρακτική και με το τρόπο αυτόν διαιωνίζει τις πρακτικές της δικτατορίας σε δημοκρατική περίοδο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου.
Η προφανώς παράνομη και αντισυνταγματική διεύρυνση των περιπτώσεων επίταξης υπηρεσιών (και μάλιστα απεργών), όταν διεξάγεται ταξική και συνδικαλιστική πάλη εντός των θεσμών της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και προοιωνίζεται ενδεχόμενη νίκη των εργαζομένων, καταργεί τη δημοκρατική νομιμότητα και το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της απεργίας.


Διαβάστε αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση και την πρόταση νόμου που ακολουθούν:


Η Αιτιολογική Έκθεση

Το ισχύον άρθρο 41 του ν. 3536/2007 (Α’ 42), υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης», προβλέπει τα εξής:

«1. Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών και επίταξη ακινήτων και κινητών πραγμάτων, ως μέτρα πολιτικής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε περίοδο ειρήνης επιτρέπονται κατά τους όρους και προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου αυτού.

2. Έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης, που επιβάλλει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης, που επιβάλλει την επίταξη ακινήτων και κινητών πραγμάτων, είναι κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.

3. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η αντιμετώπιση της αιτίας που προκάλεσε την έκτακτη ανάγκη, κηρύσσεται γενική ή μερική πολιτική κινητοποίηση, κατά την έννοια των αντίστοιχων διατάξεων του ν.δ. 17/1974 (ΦΕΚ 236 Α), για την αντιμετώπισή της».

Όπως έχει κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (βλ. ΣτΕ Ολ. 1623/2012, πρβλ. και ΣτΕ 2960/1983 7μ.), η  κατοχυρούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 22) ελευθερία της εργασίας επιτρέπεται να καταλυθεί με την επιβολή επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, μόνον στις περιπτώσεις που αναφέρονται περιοριστικά στο εδ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 22 του Συντάγματος, ήτοι για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Συνεπώς, τόσο η διεύρυνση της δυνατότητας επίταξης υπηρεσιών «για κάθε  άμεση κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη» από το νομοθέτη όσο και η χρήση της διάταξης αυτής ως απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι ευθέως αντίθετες με το Σύνταγμα.
Η πρακτική αυτή είναι εξάλλου προδήλως αντίθετη: i) με την υπ’ αρ. 29 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (ΔΟΕ), «περί της αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας» του 1930 [κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2079/1952 (Α’  108)],
ii)με την υπ’ αριθ. 105 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (κυρώθηκε με τον ν. 4221/1961) και iii) με τους υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες του άρθρου 4 παρ. 2 της ΕΣΔΑ και του άρθρου 8 του Διεθνούς Συμφώνου «Για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Το ισχύον άλλωστε νομικό πλαίσιο ενεργοποιεί το χουντικό π.δ. 506/1974 (Α’ 206/20-7-1974) «περί γενικής επιστρατεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», που διαιωνίζει τις πρακτικές της δικτατορίας σε δημοκρατική περίοδο.
Η προφανώς παράνομη και αντισυνταγματική διεύρυνση των περιπτώσεων επίταξης υπηρεσιών (και μάλιστα απεργών), όταν διεξάγεται ταξική και συνδικαλιστική πάλη εντός των θεσμών της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και προοιωνίζεται ενδεχόμενη νίκη των εργαζομένων, καταργεί τη δημοκρατική νομιμότητα και το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της απεργίας.

Η πολιτική επιστράτευση απεργών είναι μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, αφού παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος για απεργία.
Η περίπτωση μάλιστα της πρόσφατης υπ’ αριθ. Υ 281/11-5-2013  (ΦΕΚ Β’ 1139) απόφασης του πρωθυπουργού εισάγει νέο είδος εκτροπής από τη συνταγματική νομιμότητα, την «προληπτική» επιστράτευση εργαζομένων (στη συγκεκριμένη περίπτωση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης - δημοσίων υπαλλήλων), προτού τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα λάβουν τη σχετική για την απεργία απόφαση. Αυτός ο παράνομος καταναγκασμός σε εργασία συνιστά νέο «ποιοτικό» άλμα στον κατήφορο του αυταρχισμού, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιβάλλουν ως τρόπο συνήθους διακυβέρνησης (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, επιτάξεις, δικαστικές απαγορεύσεις απεργιών κλπ).

Για το σκοπό αυτό προτείνεται η κατάργηση της ρύθμισης του νόμου που διευρύνει, ανεπίτρεπτα κατά το Σύνταγμα, τους σκοπούς για τους οποίους μπορεί να επιβληθεί επίταξη υπηρεσιών και ρητά απαγορεύεται η πολιτική επιστράτευση απεργών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ριζικά αντίθετος και με άλλες ρυθμίσεις του ν. 3536/2007. Καταθέτει όμως τη συγκεκριμένη πρόταση ως άμεσα αναγκαία, ενόψει της καταχρηστικής και αντισυνταγματικής κυβερνητικής πρακτικής των τελευταίων μηνών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ώστε να παύσουν να ισχύουν οι πρωθυπουργικές αποφάσεις του τελευταίου 8μήνου για τις πολιτικές επιστρατεύσεις των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ναυτεργατών και εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες.

Καλούμε τα κόμματα και τους βουλευτές να υποστηρίξουν την παρούσα πρόταση νόμου ώστε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.

Για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων πριν και μετά την κήρυξη απεργίας


Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 41 του ν. 3536/2007 (Α’ 42) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η πολιτική επιστράτευση ή η με οποιονδήποτε τρόπο επίταξη των υπηρεσιών απεργών απαγορεύονται απολύτως, είτε πριν είτε μετά την κήρυξη της απεργίας. Πολιτική επιστράτευση που έχει κηρυχθεί και δεν έχει ανακληθεί παύει να ισχύει».


Αθήνα, 17 Μαΐου 2013



Οι προτείνοντες Βουλευτές: 
Τσίπρας Αλέξης
Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη
Αθανασίου Νάσος
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Αποστόλου Ευάγγελος
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Τζένη
Βαρεμένος Γεώργιος
Βούτσης Νικόλαος
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Γλέζος Μανώλης
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζερδελής Γιάννης
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρούλα
Κοδέλας Δημήτρης
Κοντονής Χαράλαμπος - Σταύρος
Κουράκης Αναστάσιος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Κυριακάκης Βασίλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μαντάς Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξιος
Μιχαλάκης Νικόλαος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Ευστάθιος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδημούλης Δημήτριος
Πετράκος Αθανάσιος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοΐλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης
Σταθάκης Γεώργιος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στρατούλης Δημήτρης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τατσόπουλος Πέτρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Τσουκαλάς Δημήτρης
Φωτίου Θεανώ
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης

Από .......  left

Σοκ: Εκτροπα στη Βουλή με «Χάιλ Χίτλερ» από τη Χρυσή Αυγή [βίντεο]

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

 
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε και πάλι το Κοινοβούλιο με αφορμή το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού. Σφοδρή κόντρα με απίστευτους χαρακτηρισμούς από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του Νίκου Μιχαλολιάκου, Παναγιώτης Ηλιόπουλος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές της Χ.Α. αποχωρώντας από την αίθουσα φώναξαν «Χάιλ Χίτλερ». Ο κ. Ηλιόπουλος επιτέθηκε κατά του κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «ο μίστερ Αλέξης κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να γίνει πρωθυπουργός». Αμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Δραγασάκη, ο οποίος διέταξε την αποβολή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής από την αίθουσα της Ολομέλειας, καθώς κρίθηκε ότι ο κ. Ηλιόπουλος χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις για τη λειτουργία του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου και το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής επέμενε και χαρακτήρισε «ξεφτιλισμένους» τους βουλευτές που διαμαρτύρονταν από τα έδρανά τους. Ενώ απευθυνόμενος σε αυτούς είπε: «Χειροκροτήστε γίδια». Οταν ο βουλευτής επέμεινε, ο αντιπρόεδρος της Βουλής του ανέγνωσε τις διατάξεις του Κανονισμού για την αποβολή του καλώντας στην αίθουσα το φρούραρχο. Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής έδωσε το σύνθημα στους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Δραγασάκης είπε «φύγετε για να μη σας διώξουμε εμείς με άλλο τρόπο». Ολος ο διάλογος Δραγασάκη - Ηλιόπουλου Ηλιόπουλος: Πείτε μου τι είναι προσβλητικό. - Δραγασάκης: Σας παρακαλώ συνεχίστε με την ερώτησή σας αλλιώς θα εφαρμόσω τον Κανονισμό της Βουλής και θα σας στερήσω τον λόγο και θα σας αποβάλλω. - Ηλιόπουλος: Το Mr. Alexis είναι προσβλητικό; - Δραγασάκης: Παρακαλώ τον κ. φρούραχο να έρθει στην αίθουσα, ή θα αναπτύξει ο κ. Ηλιόπουλος την ερώτηση του ή θα του στερήσω τον λόγο. - Ηλιόπουλος : Τι είναι αυτά που λέτε. Φέρτε τον φρούραχο και όποιον θέλετε. - Δραγασάκης: Δεν θα συμπεριφέρεστε στη Βουλή σαν συμμορία! - Ηλιόπουλος: Εσείς και το απόκομμά σας είναι συμμορία... Αντε βρε ξεφτιλισμένοι. Είστε ξεφτίλες. Αν θέλετε να παλέψετε για το Δημοκρατικό τόξο εμείς θα παλέψουμε για το Ελληνικό τόξο. Καθίστε κάτω κ. Πρόεδρε! - Δραγασάκης: Σας αφαιρώ τον λόγο! - Ηλιόπουλος: Αφαιρέστε ό,τι θέλετε. Αφαιρέστε τον εαυτό σας από την έδρα. - Δραγασάκης: Να μην ακούγεται το μικρόφωνό του. Φύγετε για να μη σας διώξω με άλλο τρόπο αφού δεν σέβεστε τον Κανονισμό. - Ηλιόπουλος: Θα αποδείξουμε πόσο ξεφτίλες είστε. Αλήτες! - Δραγασάκης: Το προεδρείο επιβάλει τη μομφή κατά του κ. Ηλιόπουλου και την αποβολή από την αίθουσα. Από την πλευρά της πάντως η Χ.Α. υποστηρίζει πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονς ήταν αυτός πουφώναξε Χάιλ Χίτλερ. Σε ανακοίνωση της αναφέρει «Καταγγέλλουμε τη νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση «Χάιλ Χίτλερ» ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του Σύριζα Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν την Χρυσή Αυγή με την συγκεκριμένη φράση να ανακαλέσουν άμεσα, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση». Δραγασάκης: Σήμερα η Χρυσή Αυγή δεν προσέβαλε ένα συγκεκριμένο κόμμα αλλά ολόκληρο το Κοινοβούλιο Αυτονόητη ενέργεια για τον αυτοσεβασμό του Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Δραγασάκης τα μέτρα που έλαβε σήμερα σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, ο συγκεκριμένος χειρισμός είχε τη στήριξη του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη. «Σήμερα στη Βουλή, δεν είχαμε κάποια διαμάχη μεταξύ κομμάτων. Είχαμε μια προσβολή του Κοινοβουλίου από την Χρυσή Αυγή. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται με τη δημοκρατική εγρήγορση, τη συλλογική δράση της κοινωνίας και με την εξάλειψη των κοινωνικών αιτιών που τον τροφοδοτούν» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης. Για την ενεργοποίηση των πειθαρχικών μέτρων σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι έπραξε το αυτονόητο. «Ως προεδρεύων του Κοινοβουλίου έκανα το αυτονόητο, όχι να τηρήσω τυπικά τον κανονισμό, αλλά να υπερασπιστώ τον αυτοσεβασμό και του Κοινοβουλίου και όσων είμαστε εκεί μέσα. Δεν μπορούν να μας επιβάλουν να ακούμε τα υβρεολόγιά τους, να ακούμε την άθλια γλώσσα τους, να ακούμε τη ρητορική μίσους ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε τι το οποίο δεν θεωρούν δικό τους. Αυτό έγινε σήμερα». «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω όλους τους παρόντες βουλευτές, αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων και βεβαίως τον πρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι στήριξαν τον συγκεκριμένο χειρισμό, που έτυχε σε μένα η ευθύνη να κάνω» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. Αιχμές Ρουπακιώτη κατά Μπαλτάκου Πριν η Βουλή μετατραπεί σε πεδίο μάχης ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης άφησε αιχμές για τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκο σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι «αυτοί που κάνουν τέτοιες ανακοινώσεις ανοίγουν ανοιχτά παράθυρα και παραδίδουν μαθήματα πρώτης δημοτικού. Η παιδεία μας είναι περισσότερη και τέτοιες ανακοινώσεις μάς προσβάλλουν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όσοι με χτυπούν ξεχνούν ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματικη και οι απόψεις μου για το σεβασμό της Δημοκρατίας είναι σταθερές. Το υπουργείο και η καρέκλα δεν έχουν κόλλα». Και ξεκαθάρισε πως δεν θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο και έχει και τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει και να υπάρξει σύγκλιση του δημοκρατικού τόξου για να αντιμετωπιστεί το θέμα του ρατσισμού. Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνησης για τη σύγκλιση του δημοκρατικού τόξου Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε αναφερόμενος στη σύγκλιση του δημοκρατικού τόξου: «Μας ζητάτε να υπάρξει σύγκλιση όταν στη ΝΔ υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες με την ακροδεξιά. Οταν ο κ. Βορίδης είχε γίνει πρόεδρος της νεολαίας της ΕΠΕΝ με εντολή του Παπαδόπουλου από τη φυλακή και όταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη». Μάλιστα απευθυνόμενος στον κ.Ρουπακιώτη τόνισε: «Να μη δεχθείτε καμία παρέμβαση και καμία αλλοίωση στην ουσία του νομοσχεδίου». Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της επιστράτευσης Πρόταση νόμου για την κατάργηση του «άθλιου θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης» καταθέτει εντός της ημέρας ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. «Σε αυτή την πρόταση θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Ως εδώ με τη βία και την τρομοκρατία απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η τρίτη πολιτική επιστράτευση, αλλά θα είναι η τελευταία. Είτε την ψηφίσουν είτε δεν την ψηφίσουν εδώ μέσα». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «από τούδε και στο εξής, το κόμμα του θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με όλα τα μέσα και ότι η επόμενη απεργία θα είναι πολιτική». Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου κατά του ρατσισμού Διατάξεις που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο για τους υπέρμαχους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, οι οποίοι ουσιαστικά παροτρύνουν και οδηγούν σε βιαιοπραγίες κατά συγκεκριμένων ομάδων, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», το οποίο απέστειλε επισήμως πλέον χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή στην γραμματεία της Κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Το περιώνυμο νομοσχέδιο, που τελικά «πέρασε» από την τρικομματική κυβέρνηση χωρίς "εκπτώσεις", θεωρείται ουσιαστικά "φωτογραφικό" για τη Χρυσή Αυγή και τις - κατά τους καταγγέλλοντες- δράσεις της, αφού ο δημόσιος εγκωμιασμός πράξεων γενοκτονίας (ναζισμός κλπ) από επικεφαλής νομικού προσώπου μπορεί να προκαλέσει ανάκληση άδειας και κόψιμο κρατικής επιχορήγησης, πρόστιμο έως 200.000 ευρώ με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ανήκει όμως σε ομάδα, μπορεί να επιβληθεί και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια (π.χ βουλευτής αν αρθεί η ασυλία του και οδηγηθεί σε δίκη). Στοιχείο που δεν είχε γίνει γνωστό είναι και αυτό που αναφέρει πως η ρύθμιση αυτή αφορά και ΜΜΕ τα οποία μπορεί να φιλοξενούν τέτοιες απόψεις ή προφανώς πρόσωπα που εκφράζουν τέτοιες απόψεις. Κι αυτός -πιθανόν- είναι ένας έμμεσος τρόπος για να μη φιλοξενούνται στα ΜΜΕ υμνητές τέτοιων φαινομένων και να εκπαραθυρωθεί η δημόσια τοποθέτηση τέτοιων προσώπων αφού το ΕΣΡ θα έχει δικαίωμα να ανακαλεί άδειες λειτουργίας κλπ. Οπως αναφέρει και το capital οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι: Τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών. Η διάταξη αυτή αφορά προφανώς και μέλη οργανώσεων ή κομμάτων που δρούν ανεξέλεγκτα σε περιπτώσεις μεταναστών (π.χ επιδρομή σε πάγκους λαίκών αγορών) Ιδιες ποινές προβλέπονται επίσης και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερομένων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει όμως να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Στον δράστη των προαναφερόμενων πράξεων αν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από 1 έως 5 χρόνια. Ευθύνη νομικών προσώπων Αν κάποια από τις πιο πάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτού με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας έως έξι μήνες, καθώς και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του νομικού προσώπου. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ εάν οι πράξεις έχουν τελεστεί σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική. Προστασία θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων Δεν απελαύνονται τα θύματα ρατσιστικής βίας και ουσιώδεις μάρτυρες συγκεκριμένων εγκλημάτων εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των δραστών μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση από το ποινικό δικαστήριο.

 Φωτογραφία: Eurokinissi




Από ......  iefimerida

Στον τελικό της Eurovision η Ελλάδα (video)

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Αγάθωνας και Koza Mostra, εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον τελικό της 58ης Eurovision, που πραγματοποιείται στο Μάλμε της Σουηδίας.

 Οι υπόλοιπες χώρες που πέρασαν στην τελική φάση είναι η Ουγγαρία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ρουμανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Αρμενία, η Φινλανδία και η Μάλτα. Εκτός τελικού έμειναν η Λετονία, ο Άγιος Μαρίνος, η πΓΔΜ, Βουλγαρία, το Ισραήλ, η Αλβανία και η Ελβετία. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 16/05/2013

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Δημοσκόπηση Public Issue: ΣΥΡΙΖΑ 28%, ΝΔ 27,5% - τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 11,5%

Αναρτήθηκε από ......   energoipoliteskv.blogspot.com


Προβάδισμα μισής ποσοστιαίας μονάδας δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση που έγινε από την Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, στο διάστημα 10-15 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για την εκτίμηση της πολιτικής επιρροής των κομμάτων, το 28% των 1.031 ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο εκλογών, ενώ το 27,5% θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία. Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις είναι η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει ποσοστό 11,5%, ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με 6,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6% και Δημοκρατική Αριστερά με 5,5%.

Παράλληλα, ένα ποσοστό 8,5% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αν γίνονταν εκλογές θα ψήφιζε άλλο κόμμα, ενώ η αποχή αγγίζει το 20%.
Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, ανατρέπεται στην ερώτηση για την παράσταση νίκης, το κόμμα που πιστεύουν οι ερωτηθέντες ότι θα κέρδιζε σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Εκεί, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 41% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το προβάδισμα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι η πρώτη επιλογή των ερωτηθέντων, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 40%, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «πιάνει» μόλις 30%. Ακόμα, ένα ποσοστό 28% εκτιμά ότι κανένας από τους δύο δεν είναι ο καταλληλότερος.
Τέλος, μοιρασμένες είναι οι εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς ένα ποσοστό 47% πιστεύει πως η χώρα θα οδηγηθεί νωρίς στις κάλπες, ενώ το 45% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Διαβάστε περισσότερα


Από .......  iefimerida

Πρεμιέρα για τις πανελλήνιες εξετάσεις σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

- Στις 08:30 χτυπάει το κουδούνι και οι μαθητές πρέπει να είναι στο σχολείο τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα
- Απαγορεύονται τα κινητά την ώρα των πανελληνίων εξετάσεων
- Τον Ιούνιο οι βαθμολογίες, το τρίτο 10ημερο του Αυγούστου οι βάσεις
- Οι πανελλήνιες αρχίζουν χωρίς να ξέρει κανείς πόσοι θα είναι φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 77.000
- Παραμένουν επιστρατευμένοι οι καθηγητές παρά την αναστολή της απεργίας της ΟΛΜΕ

Στυλό, ταυτότητα, νερό, ηρεμία και φύγαμε για πανελλήνιες!

Η πιο μεγάλη ώρα για 110.000 παιδιά είναι τώρα, σήμερα που αρχίζουν –μετά από αγωνία ημερών εξαιτίας της απειλής της ΟΛΜΕ να απεργήσει- με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.


Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι στα σχολεία το αργότερο στις 08:00 το πρωί. Το κουδούνι θα χτυπήσει στις 08:30 και μετά από εκείνη την ώρα, κανείς δε θα γίνεται δεκτός στις τάξεις.
Οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί όλα τα... απαραίτητα, όπως στυλό, ταυτότητα, νερό αλλά όχι και τα κινητά τους, τα οποία απαγορεύονται και πρέπει να είναι κλειστά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Η διάρκεια της εξετάσεις είναι τρεις ώρες.

Τη Δευτέρα οι εξετάσεις θα συνεχιστούν με τα μαθήματα γενικής παιδείας, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.
Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου για τους περισσότερους υποψήφιους. Εκείνοι που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα και ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες θα δώσουν εξετάσεις από τις 15 έως τις 22 Ιουνίου.

Οι βαθμολογίες, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου και τον Ιούλιο θα κατατεθούν ηλεκτρονικά μηχανογραφικά. Οι βάσεις θα ανακοινωθούν το τρίτο 10ήμερο του Αυγούστου.

Για πρώτη φορά, οι πανελλαδικές αρχίζουν χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων που αναφέρονται στο σχέδιο Αθηνά, με την αναμόρφωση του Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν σχολές και τμήματα. Ωστόσο, οι εισακτέοι δεν φαίνεται να ξεπεράσουν φέτος τους 77.000, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των παλαιότερων ετών.

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, η διαδικασία απόκτησης κωδικού ασφαλείας που είχε διακοπεί προσωρινά, λόγω των διακοπών του Πάσχα και της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, θα συνεχιστεί κανονικά από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Όλοι οι υποψήφιοι, είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α' και Β') πρέπει να προσέλθουν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), τον οποίο θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψήφιους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία (δικαιολογητικά, εγκύκλιοι, συχνές ερωτήσεις κ.λπ.) και αργότερα να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό δελτίο τους, σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί περί τα μέσα Ιουνίου.


Από ........  newsit

Δηλώσεις Σαμαρά

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com