Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΓΣ ΕΛΜΕ Φθιώτιδας Ψηφίσματα για τις διώξεις συναδέλφων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


 
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΕΛΜΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ψήφισε πέρυσι μετά και από εντολή που της έδωσε η τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) το νόμο 4093/2012 ο οποίος επιβάλλει την αυτοδίκαιη αργία για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο από τη στιγμή που παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο και μόνο. Ουσιαστικά καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας αφού η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί οριστικά.
Ο μνημονιακός αυτός νόμος έρχεται να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου τόσο για περιπτώσεις εναντίωσης και διαμαρτυρίας στις εφαρμοζόμενες αντιδραστικές πολιτικές (συνέπεια η πολιτική δίωξη του κάθε αγωνιζόμενου) όσο και σε θέματα καθημερινότητας που ο καθένας θα μπορούσε να εμπλακεί. Ουσιαστικά στιγματίσει τον εργαζόμενο σαν «επίορκο», θίγει την αξιοπρέπεια του αλλά κυρίως κινδυνεύει με άμεση απόλυση με ότι επιπτώσεις έχει σ’ αυτόν και την οικογένειά του.
 Τις τελευταίες μέρες δύο περιστατικά σε εκπαιδευτικούς «κρούουν τον κώδωνα» της απόλυσης τόσο για τους δύο συναδέλφους θέτοντας θέμα αλληλεγγύης απέναντί τους αλλά και για όσους έπονται.
ü  Ο εκπαιδευτικός Αχείμαστος Δημήτρης, καθηγητής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου, τέθηκε σε αργία με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας. Συγκεκριμένα η υπόθεσή του αφορά σε οικονομική αντιδικία με ιδιώτη, πλημμεληματικού χαρακτήρα και η οποία δεν έχει εκδικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό, λόγω αναβολής εξαιτίας αποχής των δικηγόρων και όχι δικής του υπαιτιότητα.
ü  O εκπαιδευτικός Γκουλιώνης Στέφανος, δάσκαλος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας για παιδιά με αυτισμό παραπέμπεται από το διευθυντή Π.Ε. Λάρισας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με την κατηγορία   «της ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» και κινδυνεύει με την ποινή της απόλυσης. Το «έγκλημα» του Στ. Γκουλιώνη είναι ότι συμμετείχε μαζί με χιλιάδες λαού σε ολόκληρη τη χώρα, στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν Κυβέρνηση, Ε.Ε  και ΔΝΤ. Εκεί συνελήφθηκε εντελώς αναίτια και άδικα και παραπέμφθηκε σε δίκη με την ψεύτικη κατηγορία της «αντίστασης κατά της αρχής». Καταδικάστηκε πρωτόδικα με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας και η υπόθεση του εκκρεμεί να κριθεί στις 24/10/2013 στο Εφετείο..
Η ΓΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας εκφράζει τη συμπαράστασή της, στους συναδέλφους.
Απαιτούμε:
Ø  την κατάργηση του μνημονιακού νόμου 4093/ 2012 και του 4057/2012.
Ø  την άμεση απαλλαγή των συναδέλφων και την παύση  κάθε  δίωξης τους.

Με την εφαρμογή του «δικαίου» τους είμαστε όλοι υπό διωγμό.
                                                                                                           
Λαμία 23 Απριλίου 2013







ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                                            Λαμία   16 – 4 - 2013
ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ                                                                    
Πλατεία Διάκου 1  ΤΚ 35100  ΛΑΜΙΑ
Τηλ. - Fax 2231028807                                                                      ΠΡΟΣ:  ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΟΜΟΥ
Ιστοσελίδα: www.elmefth.gr                                                             ΜΜΕ
Email : elmelami@otenet.gr   & elmefth@gmail.com                    
             

ΨΗΦΙΣΜΑ


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας συμπαρίσταται στη συνάδελφο Ράγκου Πολυξένη, πρόεδρο του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ., η οποία παραπέμφθηκε σε δίκη από την ΕΛΜΙΝ Α.Ε. με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης της εταιρείας κατ’ εξακολούθηση.
Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι με τις συνεντεύξεις της η πρόεδρος του Ομίλου προκάλεσε τη δυσφήμισή της, επειδή ανέφερε ότι λειτουργεί στη θέση «Κοκκινόβραχος» παράνομα, αφού δεν της έχουν χορηγήσει οι Δασικές Υπηρεσίες την άδεια επέμβασης σε δασική έκταση. Η πρόεδρος αθωώθηκε για την κατηγορία αυτή και περίτρανα αποδείχθηκε, για μια ακόμη φορά,  ότι πράγματι η ΕΛΜΙΝ Α.Ε. δραστηριοποιείται παράνομα στη θέση αυτή. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν ακόμη δύο πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του εκπροσώπου της ΕΛΜΙΝ Α.Ε. για παράνομη εξόρυξη βωξίτη στον «Κοκκινόβραχο» από το Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας, οι οποίες θα κριθούν κατόπιν εφέσεων και σε δεύτερο βαθμό.
Για το αδίκημα της δυσφήμισης της εταιρείας, επειδή η πρόεδρος του Ομίλου είχε αναφερθεί σε συνέντευξή της σε εκβιασμό της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, το δικαστήριο έκρινε ότι έχει τελεστεί άπαξ το αδίκημα και της επέβαλε την εφέσιμη ποινή της τετράμηνης φυλάκισης. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση.
Οι όποιες καταδικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να φιμώσουν όσους αντιδρούν και αγωνίζονται, για να μην ξεπουληθεί ο εθνικός ορυκτός πλούτος της χώρας μας.
Αυτή η καταδικαστική απόφαση ας αποτελέσει αφορμή για ξέσπασμα κινητοποιήσεων και αγώνων, για να ακυρωθεί επιτέλους το ξεπούλημα και η χρεοκοπία της χώρας.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και θα στηρίξει τη συναδέλφισσα μέχρι την τελική της αθώωση στη δίκη που θα επαναληφθεί μετά την έφεση που υπέβαλε.
   

Για το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Ν. Φθιώτιδας


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ευθύμιος Παλέτσος                                                                           Αθηνά Λιανού










ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΕΛΜΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Η συνάδελφος Σοφία Ποταμιάνου είναι αιρετή στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ. Στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αξιολόγηση και να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των υποψήφιων. Έβαλε παύλα, υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
Για τη στάση της αυτή, και με αφορμή καταγγελίες ενιστάμενων πρώην διευθυντών, αντιμετωπίζει την κατηγορία της επιορκίας. Υπάρχει σε εξέλιξη ΕΔΕ που διενεργείται με εντολή Υπουργείου Παιδείας και Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων και αφορά τις εν λόγω κρίσεις. Στο πλαίσιο της ΕΔΕ τίθεται στο στόχαστρο η πολιτική και συνδικαλιστική επιλογή της συναδέλφου να βάλει παύλα. Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια να τρομοκρατηθεί όποιος τοποθετείται με έργα και όχι με λόγια ενάντια στην αξιολόγηση.
Η συνάδελφος υλοποίησε την απόφαση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης για ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Το ενδεχόμενο δίωξή της αφορά ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Προειδοποιούμε ότι θα μας βρουν απέναντι. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Να σταματήσει η ΕΔΕ. Να μην περάσει η δίωξη.

Λαμία 23 Απριλίου 2013

ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Η χθεσινή ομιλία στη Βουλή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, για τις γερμανικές αποζημιώσεις και οι γενικότερες εξελίξεις για το θέμα, προβάλλονται από αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, ως μια «νέα διάσταση» στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", στο οποίο αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναζητά τρόπους για να αναβιώσει το μακροχρόνιο αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τόνισε χθες ο κ. Αβραμόπουλος, «σε μια κίνηση που ενδέχεται να δοκιμάσει τις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου, δεδομένου ότι η Γερμανία φέρει το μεγαλύτερο βάρος του δανειακού πακέτου βοήθειας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι η ελληνική διεκδίκηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι νέα και υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις ότι αυτή τη φορά θα είναι επιτυχής, όπως υπογραμμίζεται, καθώς προηγούμενες απόπειρες παλαιότερων κυβερνήσεων και μεμονωμένων ατόμων κατέληξαν σε μακρόχρονες νομικές διαμάχες, ορισμένες εκ των οποίων εκκρεμούν ακόμη σε διεθνή δικαστήρια. Ωστόσο, τονίζεται, η «εύθραυστη κυβέρνηση» συνασπισμού δέχεται πιέσεις για να προχωρήσει με την υπόθεση, τόσο από την κοινή γνώμη, όσο και από μια αριστερή αντιπολίτευση που προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οργή του ελληνικού λαού για τη Γερμανία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν προσδιόρισε το ποσό που θα διεκδικήσει η Ελλάδα, ούτε βάσει ποιου νομικού πλαισίου, καθώς αναμένει τις οδηγίες νομικών συμβούλων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη οργή και απόγνωση, λόγω της εξαετούς ύφεσης στη χώρα, θα κληθεί να εξισορροπήσει επιδέξια την κατάσταση, καθώς θα αναβιώνει το οικονομικό αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με την ανταπόκριση.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας ενισχύθηκαν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν η Ελλάδα απειλήθηκε με έξοδο από το ευρώ, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν μετά την εκλογή του Α. Σαμαρά και την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα προς τα τέλη του 2012. Παράλληλα, προστίθεται στο δημοσίευμα, τους τελευταίους μήνες οι Γερμανοί αξιωματούχοι επαίνεσαν την Ελλάδα για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, μετά τους βραδείς ρυθμούς που παρατηρήθηκαν κατά την έναρξη του προγράμματος δημοσιονομικής αναπροσαρμογής στη χώρα. 
Από .........  apospasma

Aιμοσταγής δολοφόνος των συντάξεων ο Βρούτσης Πετσοκόβει το 35% και στέλνει τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ στο κοινωνικό Άουσβιτς!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Mε ύπουλο τρόπο ο "αιμοσταγής δολοφόνος των συντάξεων" Βρούτσης πετσοκόβει τις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ κατά 35% εφαρμόζοντας ως πειθήνιο όργανο της Τρόικας ακόμη και τις πιο απάνθρωπες πολιτικές της.

Νέα δυσάρεστη έκπληξη για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες, επεφύλαξε το υπουργείο Εργασίας, καθώς στο… παρά πέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αποκαλύπτεται ρύθμιση με βάση την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, εξερχόμενος από την σύσκεψη που συνεχίζεται ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών, παραδέχτηκε την ύπαρξη της εν λόγω διάταξης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων κατά 30-35%, αλλά όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να μην περιληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Η σύσκεψη συνεχίζεται με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να αναζητούν αυτή την στιγμή ισοδύναμα μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το μέτρο θα αναπληρώσει μέρος από τα έσοδα που χάνει ο ΟΑΕΕ μην εφαρμόζοντας τη διάταξη που προβλέπει την φορολόγηση κατά 2 τις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων στο πρώην ΤΕΒΕ αγγίζει το 130% και η μείωση είναι κάτι που έπρεπε να γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη έχει διχάσει τις οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών με την ΕΣΕΕ να δέχεται τη διάταξη και τη ΓΣΕΒΕ να εκφράζει την έντονη αντίθεσή της και μάλιστα απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητώντας άμεσα συνάντηση πριν ψηφιστεί η διάταξη.

Capital

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 25/04/2013

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Σαμαράς: Σπάμε το ταμπού των απολύσεων - Η κοινωνία είναι μαζί μας

 Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com

Αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς του έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω της δυσμενούς εικόνας που δόθηκε μετά την απόσυρση την τελευταία στιγμή δύο διατάξεων μετά από αντίστοιχα βέτο.
Τη διάταξη για την απόλυση των συμβασιούχων που καλύπτονται από αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων την οποία είχε εισηγηθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και αποσύρεται μετά το βέτο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Τη διάταξη για τη μείωση των συντάξεων στον ΟΑΕΕ που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και αποσύρθηκε μετά το βέτο του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με απόντα τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος επικαλέστηκε ασθένεια, ήταν σαφής και αυστηρός.
Κάλεσε τους υπουργούς να ενημερώνουν και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις και να μη δημιουργούνται δυσμενείς εικόνες και να τίθενται βέτο της τελευταίας στιγμής που πλήττουν την εικόνα του κυβερνητικού έργου.
Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, δηλαδή τις απολύσεις από το δημόσιο, ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής:
«Εδώ δεν χωράνε ούτε παιχνίδια, ούτε παρελκυστικές τακτικές. Δεν είναι μόνο, ή κύρια οι δανειστές μας που περιμένουν να τηρήσουμε αυτό τον όρο, αυτό το milestone. Είναι κυρίως η ελληνική κοινωνία που περιμένει να δει αν είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε αυτό το ταμπού. Διότι το να διώχνεις επίορκους ή κοπανατζήδες ή συμβασιούχους που καταχρηστικώς επιμηκύνουν ολιγόμηνη σύμβαση για χρόνια (εδώ δεν υπάρχει καν νομιμότητα), όταν γίνονται αυστηρές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και όταν υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χιλιάδες αδιόριστοι νέοι που πέτυχαν με ΑΣΕΠ αυτό είναι πρόκληση. Αντίθετα, με τις αλλαγές που θα κάνουμε με το υπουργείο Εσωτερικών, θα δείξουμε ότι κάτι καινούργιο αρχίζει. Η κοινωνία θα είναι με το μέρος μας».
Εχουμε περάσει τους βαθύτερους ωκεανούς και κινδυνεύουμε να πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς στους υπουργούς που τον παρακολουθούσαν αμίλητοι.
Πριν από λίγους μήνες και σε συνθήκες αληθινά ζοφερές, διαχειριστήκαμε δύσκολα μέτρα και διαχειριστήκαμε πολύ καλά. Τώρα που ήλθε η ώρα να διαχειριστούμε τις πρώτες ελαφρύνσεις, τις πρώτες μικρές ανακουφίσεις, τώρα που αρχίζουν, καθημερινά πια, να υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι τα πράγματα πάνε καλά, δεν μπορούμε να κάνουμε λάθη. Αντίθετα περιμένω από κάθε υπουργό να αξιοποιεί τις επιτυχίες, να προβάλλει και να επικοινωνεί προς τα έξω τα καλά νέα, κατέληξε την αρχική του ομιλία.
Μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να τοποθετηθούν. Η μόνη που ζήτησε και έλαβε το λόγο ήταν η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη που έχει υποδειχθεί από τη ΔΗΜΑΡ.
Στην τοποθέτησή της ουσιαστικά καταφέρθηκε κατά του προϊσταμένου της υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου αναφερόμενη στο θέμα των εμβολίων που λείπουν.
Ο κ. Σαμαράς τη διέκοψε και τη ρώτησε γιατί δεν τον έχει ενημερώσει έως τώρα για την κατάσταση και διάλεξε αυτή την ώρα να το κάνει δημοσίως.
Επιχείρησα να τα πω στον υπουργό, είπε η κυρία Σκοπούλη και συνέχισε: Απαιτώ να υπάρχει συνεργασία με τους υπουργούς.
Νομίζω ότι έχετε στο γραφείο σας τριψήφιο τηλέφωνο, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Και κατέληξε: Απαιτώ να ενημερώνομαι...
Φωτογραφία: Eurokinissi

Από .........  iefimerida

Οι τελικές ρυθμίσεις για το χαράτσι των ακινήτων - Τι θα πληρώσετε [πίνακες]

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Οριζόντια μείωση κατά 15% σε σχέση με το 2012 για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβάνει η τελική ρύθμιση για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται απόψε στη Βουλή.
Μάλιστα ορίζεται ότι οι συντελεστές ανά τετραγωνικό μέτρο θα παραμείνουν οι ίδιοι με το 2012 και η ΔΕΗ πριν από την έκδοση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογίσει αυτόματα τη μείωση του 15% στο τελικό ποσό του φόρου και θα αποστείλει τον λογαριασμό στον καταναλωτή.
Φόρο θα καταβάλουν όσοι έχουν δικαιώματα πάνω σε ακίνητα που έχουν ηλεκτροδοτηθεί μέχρι την 1η Μαΐου, ενώ οι πρώτα «ραβασάκια» πληρωμής θα φθάσουν στους ιδιοκτήτες τον Ιούνιο, το αργότερο τον Ιούλιο. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε πέντε ισόποσες δόσεις.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου να υποβάλουν αίτημα στους αρμόδιους δήμους για διόρθωση των λαθών στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι δήμοι έχουν υποχρέωση, αφού ολοκληρώσουν το σχετικό έλεγχο να στείλουν τη σχετική κατάσταση με τα διορθωμένα στοιχεία στη ΔΕΗ μέχρι τις 31 Μαΐου. Μάλιστα, αν διαπιστωθεί πως το λάθος στον υπολογισμό έχει γίνει με υπαιτιότητα του δήμου, τότε τη διαφορά θα τη χρεωθούν οι τελευταίοι.
Φορολογούν και τα γιαπιά
Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί, τό γεγονός ότι όπως φαίνεται από τις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίόυ ΕΤΑΑ θα πληρώνουν ακόμη και τα... γιαπιά, δηλαδή όσες οικοδομές που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της κατασκευής και ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα.
Οι συντελεστές προσδιορισμού του ΕΕΤΑ
Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Α. λαμβάνται υπόψη το εμβαδό της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. Το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών ή, αν δεν υπολογίστηκαν δημοτικά τέλη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του δημοτικού φόρου.
Για τα ακίνητα, για τα οποία δεν αναγράφεται τιμή ζώνης στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος πρέπει να αντιστοιχεί στα τηρούμενα στοιχεία της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), ως τιμή ζώνης λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών της δημοτικής ενότητας, όπως αυτές ισχύουν για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στη δημοτική ενότητα, λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του δήμου.

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή στους πολυτέκνους απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
Οπως αναφέρουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το ΕΕΤΑ εφαρμόζεται για ένα μόνο ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πολύτεκνο με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία του.
Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.
Επίσης, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτής είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.
Πρέπει να ισχύουν και οι εξής προϋποθέσεις:
α) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ,
β) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2013, να μην υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ,
γ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,
δ) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου να μην υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.. Αν το ακίνητο ανήκει κατά ποσοστό στους δύο συζύγους ή μόνο στη σύζυγο και ζητείται ο υπολογισμός του Ε.Ε.Τ.Α. με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και από τους δύο συζύγους ή μόνο από τη σύζυγο αντίστοιχα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και των δύο συζύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.. Αν το ακίνητο ανήκει σε ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..
Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή στους αναπήρους απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
Ο μειωμένος συντελεστής (0,5) προσδιορισμού Ε.Ε.Τ.Α. του πίνακα α΄ της παραγράφου 5 εφαρμόζεται για ένα μόνο ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο, που το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε., παρουσιάζει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. [Διαγραφή εδαφίου παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω και, προκειμένου για πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω,] με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτού. Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτής στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.



Πώς θα φορολογηθούν τα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση άνω των 1.000 τ.μ.
Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση, όπως αυτή αναγράφεται με κωδικό αριθμό 1 στο πεδίο χρήσης του συστήματος «ΕΡΜΗΣ» του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), και με εμβαδόν ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των χιλίων (1.000) τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται μειωμένος κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για το άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το άνω των δύο χιλιάδων (2.000) τετραγωνικών μέτρων τμήμα της επιφάνειας του ακινήτου.
Ποια ακίνητα εξαιρούνται από το ΕΕΤΑ:
α) Οσα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πλην των οριζομένων στην επόμενη περίπτωση, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις δημοτικές επιχειρήσεις, εφόσον δεν εκμισθώνονται ή δεν παραχωρούνται σε τρίτους,
β) Οσα ανήκουν στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα της περίπτωσης ιγ΄ της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58), εφόσον ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους,
γ) Οσα ανήκουν στα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης ε΄ της παρ. 7 του άρθρου 24 του ν.2130/1993, εφόσον ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους,
δ) Οσα ανήκουν στα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης στ΄ της παρ. 7 του άρθρου 24 του ν.2130/1993, εφόσον χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών και
ε)Οσα ανήκουν σε ξένα κράτη, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων, υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
Απαλλάσσονται επίσης:
α) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης, καθώς και ποσοστό δεκαεπτά τοις εκατό (17%) της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα οποία διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας του EOT σε ισχύ, το οποίο έχει εκδοθεί με το σύστημα των κλειδιών σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 337/2000 (Α΄ 281), όπως ισχύει.
β) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο.
γ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
δ) Τα ακίνητα για τα οποία, στο πεδίο χρήσης του συστήματος «ΕΡΜΗΣ» του ΔΕΔΔΗΕ, αναγράφονται οι κωδικοί αριθμοί χρήσης 3 και 4 αντίστοιχα, που αφορούν σε γεωργική ή βιομηχανική χρήση.
Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ,
β) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,
γ) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.. Αν το ακίνητο ανήκει κατά ποσοστό στους δύο συζύγους ή μόνο στον ή στη σύζυγο του δικαιούχου και ζητείται ο υπολογισμός του Ε.Ε.Τ.Α. με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και από τους δύο συζύγους ή μόνο από τον ένα σύζυγο, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και των δύο συζύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..
Ποιες κατηγορίες ανέργων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής Ειδικού Τέλους Ακινήτων
Οπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο «δεν οφείλεται το Ε.Ε.Τ.Α. για ένα ακίνητο που αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών:
α) σε μακροχρόνια άνεργο με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης και
β) σε άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α
Για την απαλλαγή του ακινήτου από το Ε.Ε.Τ.Α. απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) ο υποκείμενος στο Ε.Ε.Τ.Α φορολογούμενος να είναι άνεργος κατά την ημρομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α.
β) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ,
γ) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2012, να μην υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ,
δ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,
ε) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..
Τι γίνεται όταν κάποιος δεν πληρώσει το ΕΕΤΑ στη ΔΕΗ
Αν δεν καταβληθεί το Ε.Ε.Τ.Α., η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης πληρωμής της τελευταίας δόσης, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το Ε.Ε.Τ.Α., αποστέλλουν κατάσταση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών μέσω της οποίας βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μεριμνούν για την είσπραξή του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου μπορεί, με αίτησή του προς την αρμόδια φορολογική αρχή., οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, να ζητήσει την αποκοπή του Ε.Ε.Τ.Α. από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και τη βεβαίωση αυτού στη φορολογική αρχή , αφού καταβάλει τουλάχιστον την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις και, σε περίπτωση επίκλησης αδυναμίας καταβολής αυτών, το ποσό των πενήντα (50) ευρώ. Για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης της αρμόδιας φορολογικής αρχής . ότι ακολουθήθηκε η ανωτέρω διαδικασία από τον κύριο ή τον επικαρπωτή ή από το μισθωτή ή από το χρήστη, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί ειδικά προς τούτο.
Η αρμόδια φορολογική αρχή , εξετάζει, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, αν ο κύριος του ακινήτου, για το οποίο επιβλήθηκε το Ε.Ε.Τ.Α. είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση, και κρίνει αν η καταβολή του Ε.Ε.Τ.Α. στις προθεσμίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ.
Αν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, η η αρμόδια φορολογική αρχή μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του Ε.Ε.Τ.Α. σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά. Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια φορολογική αρχή εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα.
Κατά της απόφασης της αρμόδιας φορολογικής αρχής μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση αυτής στον αιτούντα, η οποία εξετάζεται από την τριμελή επιτροπή που ορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου 15 του άρθρου 53 του ν.4021/2011.
Μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός τιμής αντικειμενικών τιμών, καθώς οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους θα αυξηθούν αισθητά, αφού, από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν για το τέλος του 2012, θα αναπροσαρμοστούν για να αυξομειωθούν με τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίον ανήκουν.
Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, «για τα ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχουν τιμές ζώνης στη δημοτική ενότητα λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του δήμου». Αυτό σημαίνει ότι για ακίνητο χωρίς τιμή ζώνης, ενώ το τέλος για το 2012 υπολογίστηκε με 3 ευρώ το τ.μ., φέτος με την αναπροσαρμογή ο συντελεστής μπορεί να ξεπεράσει και τα 6 ευρώ ανάλογα με τον δήμο, οπότε το τελικό ποσό του φόρου θα αυξηθεί δραστικά.

Από ......  iefimerida