Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Κοτρωνιάς προς Τετριμμίδα και Μακρακώμη μην κάνετε όρεξη!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Να απαντήσει από το βήμα του Δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων στις επεκτατικές βλέψεις όμορων Καλλικρατικών Δήμων επέλεξε ο δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς.

Δύο μέρες μετά την συνεδρίαση του Δ/Σ Μακρακώμης και τις αιτιάσεις για προσάρτηση της Καποδιστριακής Υπάτης στην Δυτική Φθιώτιδα ο κος Κοτρωνιάς κατέστησε σαφές πως τα όρια του Δήμου Λαμιέων είναι οριοθετημένα νόμιμα και αδιαπραγμάτευτα. Άλλωστε ο Δήμος έχει επενδύσει στην Υπάτη όπου εξελίσσονται έργα που θα αλλάξουν σύντομα την εικόνα της .

Ευκαιρίας δοθείσης και για να μην ανοίγει η επεκτατική όρεξη σε κανέναν ο κος Κοτρωνιάς κάλεσε τους συναδέλφους του να βρουν άλλο τρόπο να αντιμετωπίζουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και όχι να πετούν την μπάλα στην εξέδρα.

‘Εστειλε μάλιστα μήνυμα και προς τον δήμαρχο Μώλου Αγ. Κων/νου και πρόεδρο της ΠΕΔ Βαγγέλη Τετριμμίδα να σταματήσει να σκέπτεται τις Θερμοπύλες  ως λύση στο πρόβλημα ονομασίας του Δήμου του.

Οι Θερμοπύλες είναι η Πολιτιστική πρωτεύουσα του Δήμου Λαμιέων και δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν τόνισε ο κος Κοτρωνιάς για ένα θέμα που έχει τοποθετηθεί και στο παρελθόν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Από .......  lamia fm1

 

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 24/04/2013

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Νίκης 5-7

10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                           Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013


Δελτίο Τύπου


Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα, στο πλαίσιο των διαδικασιών Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ένα ζήτημα με σημαντικές ανθρωπιστικές, εθνικές, οικονομικές, κοινωνικές, και ιστορικές παραμέτρους.
Ένα ζήτημα που συχνά τοποθετείται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, χωρίς όμως πάντα να προσεγγίζεται στην πραγματική του διάσταση.
Αντιθέτως, θα έλεγα ότι συχνά η ουσία του γίνεται βορά στο λαϊκισμό.
Και δεν αναφέρομαι στις σημερινές τοποθετήσεις των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ.
Τοποθετήσεις εξαιρετικά υπεύθυνες.
Τώρα είναι καιρός να αποφύγουμε τέτοιες ατραπούς.
Οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων με την προσήκουσα σοβαρότητα και βεβαίως πάντα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Να το προσεγγίσουμε με την υπευθυνότητα, τη μεθοδικότητα και τη διορατικότητα που αρμόζει σε ένα σοβαρό κράτος όπως η Ελλάδα, σε ένα έθνος όπως των Ελλήνων.
Στη σημερινή τοποθέτηση θα σταθώ στα δεδομένα και στο έργο που επιτελέστηκε επί του θέματος κατά την τελευταία περίοδο στο Υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Θεωρώ ότι είναι κοινός τόπος όλων μας μέσα σε αυτή την αίθουσα, ότι θεμελιώδες χρέος κάθε κράτους είναι να φυλάσσει σε σύγχρονες συνθήκες το ιστορικό υλικό του.
Να τεκμηριώνει την προβολή των θέσεών του και τη διεκδίκηση των αιτημάτων του.
Και αυτό διότι διεκδικήσεις εθνικών δικαίων γίνονται μόνο με τεκμηρίωση και εθνική βούληση.
Σε αυτό το πλαίσιο λογικής και προσέγγισης του ζητήματος, με απόφασή μας στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας για την Έρευνα των Αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.
Το έργο της Ομάδας Εργασίας ήταν η έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων, ενώ με απόφαση του Συντονιστή μπορούσαν να δημιουργηθούν υποομάδες εργασίας αποτελούμενες από υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και από οιονδήποτε η συμμετοχή του οποίου κρινόταν απαραίτητη για τη διεκπεραίωση του έργου της Ομάδας.
Αρχική ημερομηνία για την παράδοση του έργου της Ομάδας προβλέπονταν η 31η Δεκεμβρίου 2012.
Με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, ως Συντονιστή της Ομάδας Εργασίας, στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 συστάθηκε και συγκροτήθηκε Υποομάδα Εργασίας.
Το έργο της Υποομάδας ήταν η αναζήτηση, στο αρχείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υλικού σχετικού με το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων, η καταγραφή σε ηλεκτρονικό αρχείο των ευρημάτων και η εκ νέου αρχειοθέτηση.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για μία διαδικασία που δεν ήταν εύκολη, καθώς υπήρχαν σημαντικές δυσκολίες.
Δυσκολίες, τόσο λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος, περίπου 70 ετών, όσο και της αναδιοργάνωσης των τότε εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.
Το σχετικό αρχειακό υλικό δεν ήταν συγκεντρωμένο σε έναν ενιαίο χώρο, ουδέποτε είχε ταξινομηθεί, ούτε φυσικά είχε γίνει προσπάθεια ψηφιοποίησής του για την καλύτερη προστασία του από το χρόνο και τη φθορά.
Επίσης, υπήρχαν επιμέρους αρχεία σε άλλες διευθύνσεις και σε άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Με έγγραφο του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού στις 30 Νοεμβρίου 2012 ζητήθηκε παράταση στην ορισθείσα ημερομηνία παράδοσης του έργου έως τις 8 Μαρτίου 2013, λόγω του αρκετά μεγάλου όγκου του αρχειακού υλικού που έπρεπε να συγκεντρωθεί.
Σκοπός του εν λόγω αιτήματος ήταν η επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος εκ μέρους της Ομάδας Εργασίας.
Στο αίτημα αυτό ανταποκριθήκαμε με απόφασή μας στις 19 Δεκεμβρίου 2012, και αφού παραδόθηκε σχετική Ενδιάμεση Έκθεση, χορηγήθηκε η αιτούμενη παράταση στην ημερομηνία παράδοσης του τελικού έργου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ορισμένο χρονοδιάγραμμα η Ομάδα Εργασίας, υπό την αρωγή της Υποομάδας, ολοκλήρωσε το έργο της.
Ολοκλήρωσε για πρώτη φορά, μετά από περίπου 70 χρόνια, την τακτοποίηση και καταγραφή του αρχειακού υλικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που σχετίζεται με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε:
1ον. Συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου φυλάσσεται διακριτά.
2ον. Ταξινόμηση των φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία.
3ον. Ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση του καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού.
4ον. Καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού.
Το παραδοθέν Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας χαρακτηρίστηκε, από την ίδια την Επιτροπή, ως Απόρρητο.
Κι αυτό διότι πρόκειται για «υλικό» που περιέχει πληροφορίες πρωτογενούς έρευνας με υψηλό ανθρωπιστικό, ιστορικό, οικονομικό, πολιτικό, και εθνικό ενδιαφέρον, και το οποίο συνιστά «εργαλείο» προς αξιοποίηση στο ευρύτερο πλαίσιο των αξιώσεων της χώρας.
Στη συνέχεια, και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, το Πόρισμα παραδόθηκε, όπως γνωρίζετε, άμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκ του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου έχει την ευθύνη αξιολόγησης όλων των δεδομένων και των παραμέτρων για την αξιοποίησή του.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκλήρωσε το έργο που του αντιστοιχούσε.
Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ολοκλήρωσε με επιτυχία.  

Σας ευχαριστώ.





«Επιτάφιος» για 15-20 ΝΠΙΔ και 1500 υπαλλήλους

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Το αργότερο μετά το Πάσχα θα ανακοινωθούν τα ονόματα  15 έως 20 φορέων – ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα με μέσο όρο οκτώ με δέκα υπαλλήλους το καθένα που θα οδηγηθούν σε κατάργηση.
Αυτό σημαίνει ότι από τη «δεξαμενή» αυτή θα προέλθουν περί τους 1200 έως 2000 υπαλλήλους.  Σ’ αυτούς θα προστεθούν και μερικές εκατοντάδες επίορκοι με βαριά πειθαρχικά αδικήματα (υπολογίζονται γύρω στους 200) που θα ενταχθούν στους αποχωρούντες μετά τη νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων.
Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης μαζί με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη σκανάρουν τη λίστα με τα υπό κατάργηση ΝΠΙΔ από τη short list των 30 οργανισμών, ανάμεσα τους, κυρίως, Ινστιτούτα και αθλητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα αλλά και οργανισμοί που είτε δεν λειτούργησαν ποτέ είτε δεν λειτουργούν (ή υπολειτουργούν)σήμερα.

Ούτε αριθμός οργανισμός, ούτε αριθμός υπαλλήλων
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν συζητήθηκε ούτε αριθμός ούτε πολύ περισσότερο ποιοι οργανισμοί θα οδηγηθούν σε κατάργηση, ενώ δεν αναφέρθηκε και συγκεκριμένος αριθμός υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το δημόσιο έως το καλοκαίρι (τέλη Ιουνίου).
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους (ο άλλος είναι ότι ακόμη δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση) που ο κ. Μανιτάκης στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δεν αναφέρθηκε σε ακριβή αριθμό απολύσεων μέχρι το καλοκαίρι, αρκούμενος να πει ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει να αποχωρήσουν ένα μέρος από τις 4.000 του 2013.

Από ...... aftodioikisi

Σε παραζάλη η κυβέρνηση - Μέσα σε μια ώρα απέσυραν δύο κομβικά νομοσχέδια

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Μέσα σε ελάχιστη ώρα σήμερα το μεσημέρι η κυβέρνηση υπέστη δεινή ήττα επικοινωνιακή αλλά και ουσίας και μάλιστα με δύο τρικομματικά αυτογκόλ.
Την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι η ρύθμιση για τις απολύσεις συμβασιούχων που είχαν επιστρέψει με δικαστικές αποφάσεις θα κατατεθεί για ψήφιση παρά την κατηγορηματική διαφωνία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι η διάταξη αποσύρεται. Μάλιστα, πηγές συμπλήρωναν ότι η διάταξη έπασχε και ότι ουσιαστικά είχε δίκιο ο κ. Ρουπακιώτης στη σκληρή κόντρα με τον «σύντροφό του» Αντώνη Μανιτάκη που την είχε εισηγηθεί.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας είχε κάνει δεκτές μέσα σε μισή ώρα δύο αντικρουόμενες απόψεις. Η πρώτη έλεγε ότι ισχύει κανονικά η διάταξη που προέβλεπε μείωση έως και 35% για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που καταθέτουν τώρα τα χαρτιά τους για σύνταξη.
Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα λεπτά και ο κ. Βρούτσης βγήκε ξανά από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών -των εκπροσώπων των κομμάτων- και δήλωσε ότι τελικά η διάταξη αποσύρεται.

Η κυβερνητική ανακοίνωση
Στην επίσημη ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Μπαλτάκος και αναφέρεται στο θέμα των συμβασιούχων τονίζεται:
«Με τη συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές αποσύρεται από το Πολυνομοσχέδιο.
Η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».
Η ουσία του προβλήματος και οι δυσλειτουργίες της κυβέρνησης
Η απλή και μόνον ανάγνωση της ανακοίνωσης αυτής δεν μπορεί να κρύψει τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα στην τρικομματική κυβέρνηση.
Ασυνενοησία, προσωπικές στρατηγικές και διαφοροποιήσεις ακόμη και μεταξύ υπουργών του ίδιου κόμματος βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Οι καταγγελίες Ρουπακιώτη
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε μεθοδεύσεις που γίνονται μέσα στην κυβέρνηση προκειμένου να περάσει η νομοθετική ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις και θα οδηγήσει στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να είναι απαραίτητη η υπογραφή του.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες τόνιζε πως δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή και δήλωσε βέβαιος ότι θα εξευρεθεί κοινός τόπος.
Δήλωση Φώτη Κουβέλη
«Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητά της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.
Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.
Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί».
Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της για τη ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις υποστηρίζει πως «Η προωθούμενη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο της ντροπής και των απολύσεων στο Δημόσιο, με την οποία ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις για χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζομένους, συνιστά ένα πρωτοφανές Αντισυνταγματικό πραξικόπημα, αλλά ταυτόχρονα και πρωτόγνωρη κατάλυση της δικαστικής εξουσίας.
Η Κυβέρνηση με πρωτοστάτη το Συνταγματολόγο και Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι έχει χάσει πλέον κάθε μέτρο, για την επιτυχία του κεντρικού της στόχου, που είναι οι δραστικές και άμεσες απολύσεις, όπως επιζητούν οι δανειστές μας.
Ακολουθώντας αυτόν τον κατήφορο, όχι μόνο επιχειρεί να "μπλοκάρει" τις προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δικαιώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα και τους ΟΤΑ που οδηγήθηκαν σε απόλυση μέσω της πρωτόγνωρης διαδικασίας της διαθεσιμότητας, αλλά ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση καταργεί και τις προβλέψεις των διατάξεων του επίσης Αντισυνταγματικού νόμου, που η ίδια εκπόνησε για τη διαθεσιμότητα.
Να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση του μνημονίου και στο Συνταγματολόγο Υπουργό ότι "η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή, ειδικά, όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζομένους".
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα να αντιδράσουν μαζικά, παίρνοντας μέρος στις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και οι ομοσπονδίες (ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΠΟΚΠ) για να μην περάσουν οι απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, να σταματήσει η βιομηχανία των αντισυνταγματικών διατάξεων για τη διαθεσιμότητα, να μπει φραγμός στην πλήρη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών».
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ρουπακιώτης από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί να υπογράψει. «Δεν έχω δει ολόκληρο το σχέδιο Μανιτάκη. Είμαι αντίθετος σε κάθε ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις, έστω και προσωρινού χαρακτήρα», είχε δηλώσει το πρωί στον ANT1.
Τι προέβλεπε η ρύθμιση για απολύσεις
Η ρύθμιση που προωθούσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.
Με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργούνταν η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλεπόταν ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Από .......  iefimerida

Wall Street Journal: Πώς χτίζεται η στρατηγική Μέρκελ – Το άγνωστο παρασκήνιο για την Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


H Wall Street Journal, με βάση συνεντεύξεις από 17 Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναλύει τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της κρίσης από την Ανγκελα Μέρκελ. Αποκαλύπτει άγνωστο παρασκήνιο Μέρκελ-Σαμαρά και εξηγεί τι σημαίνει το «μολυσμένο πόδι» της Ευρώπης που λέγεται Ελλάδα.
Γράφει αναλυτικά για το θέμα της Κύπρου η Wall Street Journal:
Όπως προκύπτει από αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, στις 19 Μαρτίου η Μέρκελ δέχθηκε τηλεφώνημα από τον απεγνωσμένο πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. «Χρειάζομαι περισσότερη αλληλεγγύη», παρακάλεσε εκείνος, λίγο πριν από την απόρριψη της συμφωνίας διάσωσης της Κύπρου από το κυπριακό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
«Δεν θα διαπραγματευτώ μαζί σου», του απάντησε η Μέρκελ. «Πρέπει να μιλήσεις με την τρόικα».
Αυτή ήταν μια τυπική κίνησή της, σχολιάζει η WSJ, να προσπαθήσει δηλαδή να υποβαθμίσει τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί στην Ευρώπη που την πιστεύουν.
Οσο προσεκτικά και αν κινείται η Γερμανίδα καγκελάριος, η ισχύς της Γερμανίας στην Ευρώπη προκαλεί εντάσεις. Πολλοί Ελληνες και Ισπανοί κατηγορούν την εντολή του Βερολίνου για λιτότητα, για τη μετατροπή των οικονομικών κρίσεων που αντιμετώπιζαν οι χώρες τους σε οικονομικές υφέσεις.
Τον Σεπτέμβριο, η Μέρκελ αναμένεται να επανεκλεγεί στην καγκελαρία, και αυτό σημαίνει ότι η δική της ατζέντα θα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει για πολλά χρόνια ακόμα στην αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση, αναφέρει η WSJ. Μάλιστα, η επιβίωση του ευρώ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το αν η στρατηγική της θα είναι αποτελεσματική ή όχι.
Η προσέγγιση της Μέρκελ είναι να υποχρεώσει τα προβληματικά κράτη να σώσουν το ευρώ, μειώνοντας τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, τα κόστη εργασίας και τις κοινωνικές δαπάνες. Και μπορεί η στρατηγική αυτή να είναι δημοφιλής στη Γερμανία, για τα πιο αδύναμα κράτη της Ε.Ε. όμως όχι.
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι
Οι επικριτές θεωρούν πως αν συνεχιστούν αυτές οι περικοπές η ζημιά στις οικονομίες, στον κοινωνικό ιστό και στην πολιτική σταθερότητα των αδύναμων κρατών θα διαρκέσει πολύ. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι, από την πλευρά τους, εμπιστεύονται τη Μέρκελ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πολιτικό για τη διάσωση του ευρώ και την προστασία των χρημάτων τους.
Ωστόσο, αν η ύφεση στην ευρωζώνη αρχίσει να πλήττει τη Γερμανία, τότε η Μέρκελ θα μπορούσε να δεχθεί πιέσεις για επανεξέταση της στρατηγικής της. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι το Βερολίνο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο τόνωσης της ανάπτυξης μέσω ενός δημόσιου προγράμματος επενδύσεων, μετά τις εκλογές. Οι αναλυτές όμως λένε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε.
Οδηγεί την Ευρώπη προς τη λύτρωση
Η Μέρκελ πιστεύει ότι οδηγεί την Ευρώπη προς τη λύτρωση, κατά τη WSJ. Ομως, ακόμα και οι Νοτιοευρωπαίοι πολιτικοί που συμφωνούν με την άποψή της ότι οι χώρες τους πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις τονίζουν πως η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη. «Χρειαζόμαστε μια σύγκλιση. Το Βερολίνο πρέπει να καταλάβει περισσότερο τα επιχειρήματα του Νότου και ο Νότος πρέπει να καταλάβει περισσότερο τα επιχειρήματα της Γερμανίας», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Ομως, από τη διάσωση της Ελλάδας το 2010 η Μέρκελ προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο οι χώρες της ευρωζώνης να μετατραπούν σε παθητικό για τη Γερμανία. Η αρχική ιδέα της, οι επενδυτές ομολόγων να χάνουν χρήματα στις μελλοντικές διασώσεις -με το σκεπτικό ότι αυτό θα τους ενθάρρυνε να δανείζουν χρήματα πιο προσεκτικά και να πιέσουν τις χρεωμένες χώρες να διορθώσουν μόνες τους τα προβλήματά τους- γύρισε μπούμερανγκ. Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους κινήσεις μπορεί να τρομάξουν τους επενδυτές, όπως και έγινε.
Και ενώ μέχρι τα τέλη του 2011 η φυγή κεφαλαίων απείλησε το σύνολο της Νότιας Ευρώπης, η Γερμανία παρέμεινε παράδεισος ηρεμίας και η Μέρκελ δεν αντιμετώπισε καμία πίεση στο εσωτερικό για να αλλάξει πορεία.
Αντιθέτως, άρχισε να δουλεύει πάνω σε μια νέα αρχιτεκτονική για την ευρωζώνη, με την ελπίδα ότι θα προλάβει τα γεγονότα και θα επιτεθεί στη ρίζα του προβλήματος. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις αγορές να μας οδηγούν», δήλωσε σε αξιωματούχους στην καγκελαρία στα μέσα του 2011.
Η νέα στρατηγική
Εν ολίγοις, οι σκέψεις της για τις πολιτικές της ευρωζώνης χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: στην πρώτη, περιλαμβάνονταν αυτές που λαμβάνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις -όπως σε θέματα φορολογίας, εργασιακών νόμων και συνταξιοδοτικών συστημάτων- και στη δεύτερη οι πολιτικές που χρησιμοποιούν τα υπερεθνικά κεντρικά σώματα της Ε.Ε. - συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για το εμπόριο και τον ανταγωνισμό. Και, σύμφωνα με το σκεπτικό της, τα προβλήματα της Ε.Ε. προκύπτουν από τις πολιτικές που ελέγχονται από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Έτσι, ενώ η κεντροποίηση των εθνικών πολιτικών ήταν κάτι πολιτικά μη ρεαλιστικό -παρόμοιο με τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης-, υπήρχε ένας άλλος δρόμος που μπορούσε να ακολουθηθεί, ο οποίος ήταν να συνεχιστεί η λήψη αποφάσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις, όμως ο συντονισμός τους να γίνεται από νέους δεσμευτικούς κανόνες και σύμφωνα.
Η Γερμανία θεωρούσε πως για όλα φταίνε οι δανειολήπτριες χώρες, ενώ αντιθέτως οι περισσότεροι παρατηρητές έβλεπαν πως το πρόβλημα είναι πιο συλλογικό και χρειαζόταν περισσότερο συλλογική λύση: μια βαθύτερη τραπεζική ένωση, με κοινούς πανευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, στήριξη προβληματικών τραπεζών, κάποιον βαθμό κοινού δανεισμού καθώς και ισχυρότερη κεντρική τράπεζα.
Το 2012, όμως, η Ευρώπη αντέδρασε στα γερμανικά σχέδια: η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία τον Ιούνιο πίεσαν τη Μέρκελ να αποδεχθεί μια τραπεζική ένωση - χρησιμοποιώντας τη συλλογική χρηματοοικονομική δύναμη της Ευρώπης για να απαλλαγούν οι πιο αδύναμες χώρες από το βάρος της διάσωσης των τραπεζών τους. Υπό την πίεση αυτή, η Μέρκελ συμφώνησε ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες, όταν η ευρωζώνη δημιουργήσει μια κοινή τραπεζική εποπτεία.
Η τακτική με την Ελλάδα
Την ίδια περίπου περίοδο, στα μέσα του 2012, η Ευρώπη είχε επίσης να αντιμετωπίσει το πολιτικό χάος στην Ελλάδα. Αρκετοί Γερμανοί βουλευτές από τον κυβερνών συνασπισμό αμφέβαλλαν για την ικανότητα της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ, κάνοντας λόγο για τη θεωρία του μολυσμένου ποδιού - το ελληνικό πόδι που έπασχε από γάγγραινα έπρεπε να ακρωτηριαστεί για να σωθεί το σώμα του ευρώ.
Οι προηγούμενες λανθασμένες κινήσεις, όμως, δίδαξαν τη Μέρκελ να σκέφτεται την αλυσιδωτή αντίδραση που θα μπορούσαν να έχουν οι κινήσεις της στις αγορές. Έτσι, κάλεσε ξεχωριστά τον πρόεδρο της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, και το μέλος της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουσεν, για να τους ρωτήσει τι θα γινόταν αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ. Και οι δύο δήλωσαν πως πιθανότατα θα έφευγε και η Κύπρος.
Και τι θα γίνει στη συνέχεια, ήθελε να μάθει η Μέρκελ. Πόσα ντόμινο θα πέσουν; Ο Ασμουσεν δήλωσε πως δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε, απάντηση που η Μέρκελ θεώρησε πολύ αβέβαιη. Ο Βάιντμαν συμφώνησε, όμως πρόσθεσε ότι επικίνδυνη θα ήταν και η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, εάν δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.
Η Μέρκελ, όμως, χρειαζόταν έναν αξιόπιστο εταίρο στην Αθήνα.
Ο Σαμαράς πρόβαρε την προσέγγισή του επί ώρες στο ξενοδοχείο
O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το Βερολίνο τον Αύγουστο και προσπάθησε σκληρά να πείσει την Α. Μέρκελ ότι μπορεί να γυρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Είχε προβάρει την προσέγγισή του επί ώρες στο ξενοδοχείο, γράφει η WSJ. «Μπορώ να σου εγγυηθώ, θα δουλέψουμε μέρα και νύχτα», είχε πει ο Σαμαράς.
Η Α. Μέρκελ αποφάσισε ότι άξιζε τη στήριξη, υπό την προϋπόθεση ότι θα δρούσε αναλόγως. «Αν υπάρξει καλή πρόοδος θα σκεφτώ να επισκεφτώ την Αθήνα», του απάντησε. Το ταξίδι της μερικές εβδομάδες αργότερα έδειξε δημόσια ότι στοιχημάτισε πάνω του, γράφει η WSJ.
Τα οικονομικά της Ελλάδας όμως ήταν εκτός στόχου. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι θα συνέχιζε να δανείζει μόνο αν η Ευρώπη συγχωρούσε κάποια από τα δάνεια προς την Ελλάδα. Αυτό ήταν πολιτικά τοξικό για τη Μέρκελ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προσπάθησε να βρει μια λύση. Σε μυστική συνάντηση στο Παρίσι στις 19 Νοεμβρίου μεταξύ του ΔΝΤ και Ευρωπαίων αξιωματούχων προσφέρθηκε να πετσοκόψει τα επιτόκια για τα ελληνικά δάνεια. Είπε ότι η Ευρώπη θα διαγράψει κάποιο από το ελληνικό χρέος μετά το 2014 αν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Η Α. Μέρκελ τον επέπληξε το επόμενο πρωί. Είχε προχωρήσει πολύ μακριά, είπε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορούσε να υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν είχε χάσει καθόλου χρήματα από τις διασώσεις. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει απώλειες για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Δεν μπορώ να το πουλήσω αυτό», υποστήριξε. Τα επιτόκια στα ελληνικά δάνεια μπορούν να μειωθούν, αλλά όχι κάτω από το επίπεδο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία.
Το βέτο οδήγησε την Ευρώπη και το ΔΝΤ πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σχεδίασαν μαζί ένα πλάνο να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος έως το 2022. Οι αριθμοί βγαίνουν μόνο επειδή στις ασαφείς υποσημειώσεις αναφέρεται η φράση «επιπλέον μέτρα». Η Γερμανία διαψεύδει ότι αυτό σημαίνει «συγχώρεση χρέους».
Οι χειρισμοί της καγκελαρίου για την Ελλάδα και την τραπεζική ένωση υποδηλώνουν τις γερμανικές θέσεις, γράφει η WSJ. Οι χώρες που διασώζονται πρέπει να ξεπληρώσουν τη βοήθεια. Και πρέπει να στηρίξουν τις τράπεζές τους.
Η Κύπρος δεν μπορούσε να κάνει και τα δύο
Η Γερμανία αρνήθηκε να δανείσει την Κύπρο περισσότερα απ' όσα το ΔΝΤ πιστεύει ότι μπορεί η χώρα να αποπληρώσει. Και επέμεινε ότι οι απευθείας επενδύσεις του ESM σε τράπεζες δεν είναι δυνατές ακόμα.
Αυτό σήμαινε ότι η Κύπρος μπορούσε να επιζήσει μόνο βάζοντας χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις. Μετά την απόρριψη του σχεδίου από το κυπριακό κοινοβούλιο ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναζήτησε τρόπους να σώσει τις τράπεζες. Η κυβέρνησή του εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που υπήρχαν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η Α. Μέρκελ το απέρριψε στις 22 Μαρτίου σε συνάντηση με βουλευτές της Bundestag. Η Κύπρος προσπαθεί να δοκιμάσει την Ευρώπη και αρνείται να δει ότι το τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο της έχει τελειώσει, είπε σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν παρόντες. Δύο μέρες μετά η Κύπρος ενέδωσε στις απαιτήσεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ να συρρικνώσει δραματικά τον τραπεζικό της τομέα επιβάλλοντας τεράστιες απώλειες σε μεγαλοκαταθέτες.
Η καγκελάριος δεν ήθελε τόσο μεγάλη επικυριαρχία στην Ευρώπη, υποστηρίζει η WSJ. Ηξερε πόσο δύσκολο θα είναι για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη. «Η Γερμανία είναι σε δύσκολη θέση», είπε η Α. Μέρκελ στη WSJ σε μια σπάνια στιγμή ειλικρίνειας το 2009, όταν η κρίση χρέους ξεκινούσε. «Αν κάνουμε πολλά, κυριαρχούμε. Αν κάνουμε λίγα δεχόμαστε κριτική ότι δεν ηγούμαστε», είπε. «Θα διασφαλίζω πάντα ότι μια μεγάλη χώρα δεν εκδίδει ντιρεκτίβες».

 Μετάφραση Euro2day

Σαμαράς Βενιζέλος στα εργοτάξια

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

Κρυφή διάταξη για συντάξεις

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των πρωινών

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com