Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 09/04/2013

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους «Νέους Φακέλους» (βίντεο)

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

 Το βράδυ της Τρίτης 9/4 ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά στην τηλεόραση του Σκάι Παρακολουθήστε όλη την 
 εκπομπή:


          

Από ....... left

Ο Λουρόπουλος ετοιμάζει να υπογράψει με σιγαστήρα την σύμβαση ΟΠΑΠ-Ιντραλότ και πετάει έξω τον "Σταυρίδη-ΤΑΙΠΕΔ" που θυμήθηκαν την χαμένη τους αξιοπρέπεια!

Αναρτήθηκε από ......... energoipoliteskv.blogspot.com

Συνεχίζεται το… ξύλο ανάμεσα σε ΟΠΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ για το «χατήρι» του Εθνικού Προμηθευτή.

Όπως χθες αποκάλυψε ο Lykavitos.gr, η διοίκηση του ΟΠΑΠ με προσωπική εντολή του προέδρου Λουρόπουλος ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ στον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ Κώστα Φουλίδη (που είναι μέλος και του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ) να παραστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ, του ΟΠΑΠ το απόγευμα της Δευτέρας!

Αιτία (σύμφωνα με κύκλους του ΟΠΑΠ) η στάση «Πόντιου Πιλάτου» που κράτησε το ΤΑΙΠΕΔ, στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Αφού στον ΟΠΑΠ θωρούν, πως το ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε να μεταθέσει όλες τις πιθανές ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ από την υπογραφή της σκαδαλώδους σύμβασης με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ στην διοίκηση Λουρόπουλου.

Όπως μάλιστα είναι σε θέση να γνωρίζει ο Lykavitos το «απαγορευτικό» για την συμμετοχή εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στο σημερινό κρίσιμο ΔΣ του ΟΠΑΠ, που θα συζητήσει την έγκριση της σύμβασης με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ, βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και για την σημερινή συνεδρίαση!

Δηλαδή ο Λουρόπουλος απαγορεύει σε εκπρόσωπο του Σταυρίδη να συμμετέχει στην διαδικασία! 
Μιλάμε πραγματικά για μια ωραία οικογένεια…

Παρά όμως το δημόσιο «πλάκωμα» θεωρείτε βέβαιο πως, εάν τελικά η σύμβαση επικυρωθεί, και οι δύο διοικήσεις ΟΠΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονταν αντιμέτωποι με το αδίκημα της Απιστίας!

Δείτε τι γράψαμε χθες για το θέμα:
 

Επικίνδυνες πολιτικές και δικαστικές παρενέργειες προκαλεί το γιγαντιαίο σκάνδαλο με τη σύμβαση της Ιντραλότ με τον ΟΠΑΠ. 


Ειδικότερα ύποπτος κρίνεται ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του οποίου, συνέβαλε στο να στηθεί η γενική συνέλευση - μαϊμού, ενώ στη συνέχεια τα μέλη του επιδόθηκαν σε ένα όργιο ψευδολογίας, προκειμένου να δικαιολογηθούν απέναντι στην τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Lykavitos, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, διαβεβαίωσε την τρόικα ότι οι υποψήφιοι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν αντιδρούν με την επίμαχη σύμβαση.

Πρόκειται για τεράστιο ψέμα που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης, γιατί οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν ενημερώσει ήδη την Δικαιοσύνη για τις συνέπειες που έχει η σκανδαλώδης σύμβαση στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Με το κόλπο που έστησαν η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΠΑΠ απαξιώνεται ο οργανισμός, το τίμημα πέφτει και κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το πρότζεκτ της ιδιωτικοποίησης. 

Πρόκειται δηλαδή για καραμπινάτη περίπτωση απιστίας, την οποία διέπραξαν οι διοικήσεις του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις αλχημείες που υποστηρίζει ο γνωστός και από τις συμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τους εθνικούς εργολάβους, δικηγόρος κύριος Γανωτής που βρίσκεται μονίμως πίσω από κάθε σύμβαση διαπλεκόμενων.
 
Lykavitos

Bόμβα Οι Αμερικανοί δεν θέλουν τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ. Εκλογές τον Μάιο μετά από νέα Ίμια;

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Από τον Βασίλη Μπόνιο

Ποιος δεν θυμάται το περίφημο “ταξίδι” του πρωθυπουργού Σαμαρά στις ΗΠΑ;
Ένα ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί ημερομηνία;
Αντ΄αυτού ο Ομπάμα έχει ήδη καλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 16 Μαίου.
Τι συνέβη κι όπως όλα δείχνουν ο Σαμαράς τρώει πόρτα στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνησή του;

Τι θα συμβεί αν στις επόμενες ώρες, όπως όλα δείχνουν, ναυαγήσουν οι συνομιλίες με την Τρόικα και η δόση πάει για τον Μάιο και βλέπουμε;
Πληροφορίες θέλουν τους υπερατλαντικούς συμμάχους αποφασισμένους να ανατινάξουν με κάθε τρόπο την πρωτιά της Μέρκελ στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές.

Το ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας βρίσκονται  στην κόψη του ξυραφιού φάνηκε στην σύγκρουση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Λού και Σόιμπλε μπροστά στις παγκόσμιες κάμερες.



«Οι χώρες που μπορούν πρέπει να τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γερμανού ομόλογού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε....
 

 «Θα προτιμούσα να μην δίνονται συμβουλές δημόσια», απάντησε ο Σόιμπλε στον Λου, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.


Όταν λοιπόν οι κύριοι δανειστές σου ΗΠΑ (μέσω ΔΝΤ) και Γερμανία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση είναι τουλάχιστο ανόητο η ελληνική κυβέρνηση-και συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός-να προωθεί προκλητικά τα συμφέροντα των γερμανικών πολυεθνικών (περίπτωση ΟΠΑΠ) σε βάρος όλων των υπολοίπων.
Η φιλογερμανική στάση του διδύμου Σαμαρά-Στουρνάρα βάζει τη χώρα σε εθνικές και οικονομικές περιπέτειες κι ενώ τα λεφτά στα εγχώρια ταμεία στερεύουν στα επόμενα 24ωρα!
Βέβαια ο Στουρνάρας δανειζόμενος με τοκογλυφικά επιτόκια από τις αγορές και σταυρώνοντας στην κυριολεξία των ελληνικό λαό θα επιχειρήσει να μπαλώσει τις τρύπες.
Αυτό όμως που δεν θα καταφέρει είναι να αποσοβήσει ένα πολύ πιθανό θερμό επεισόδιο που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί με τους Τούρκους στο Αιγαίο, με στόχο να ανατινάξουν την γερμανική μπίζνα στην Ελλάδα και την ίδια την Μέρκελ.
Ποια κυβέρνηση θα αντέξει μετά από νέα Ίμια;
Ο διευθυντής του Capital.gr  Θανάσης Μαυρίδης πολύ σωστά γράφει λοιπόν πως το Πραξικόπημα των Σαμαρά-Λουρόπουλου για χάρη του Κόκκαλη δημιουργεί «ιδανικές» συνθήκες για τους Αμερικανούς να τελειώνουν με την Ελλάδα και την Μέρκελ.
Όσο για το πολυσυζητημένο ταξίδι του Σαμαρά στις ΗΠΑ, αυτό θα γίνει σίγουρα, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός-πολύ σύντομα-και με ελεύθερο χρόνο και οικονομική άνεση βρεθεί στη θέση του πολυταξιδεμένου κοσμοπολίτη ΓΑΠ ο οποίος διαμένει πλέον στο ίδιο συγκρότημα με τoν Matt Damon και την  Lady Gaga!

Από ........... kourdistoportocali 

Πανικός στη Βουλή για τροπολογία που απαλλάσσει τις διοικήσεις τραπεζών που έδωσαν θαλασσοδάνεια σε κόμματα

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Αύριο η ψηφοφορία στο σύνολο του επενδυτικού νομοσχεδίου..
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο σύνολο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, στο οποίο ενσωματώθηκε ως άρθρο και ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη η βουλευτική τροπολογία για την απιστία στελεχών διοικήσεων τραπεζών για τραπεζικά δάνεια σε φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και ο Απόστολος Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ, κάλεσαν την κυβέρνηση να ακυρώσει την ψηφισθείσα διάταξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στο σύνολο του νομοσχεδίου, η οποία καθορίστηκε για αύριο στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια.

Απόψε στο παρά πέντε της έναρξης της διαδικασίας ψήφισης στο σύνολο του νομοσχεδίου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης έθεσε το θέμα ζητώντας από το προεδρείο να καλέσει την κυβέρνηση να ακυρώσει τη ρύθμιση, διότι όπως είπε «αρκετά δοκιμάστηκαν οι θεσμοί μας» και «αυτή την ώρα η κυβέρνηση έφερε, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής, μια εκπρόθεσμη τροπολογία» .

«Πρόκειται για τροπολογία - ρουσφέτι στους τραπεζίτες η οποία θεωρούμε ότι αφορά και τα κόμματα» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επίσης έθεσε ζήτημα παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής.

Για υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών έκανε λόγο ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ), υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία ήρθε εν κρυπτώ στη Βουλή. Είναι «σκανδαλώδης και αντισυνταγματική» υπογράμμισε.

Για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης» μίλησε ο Χρήστος Παππάς (ΧΑ) αφού «καλύπτει όλα τα κόμματα με ασυλία».

«Προκύπτει αντιδεοντολογικό και αντικοινοβουλευτικό ζήτημα αφού φαίνεται ότι όλα τα κόμματα δεν έχουν γνώση του περιεχομένου της ρύθμισης» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Να αποσυρθεί ζήτησε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), υπενθυμίζοντας ότι δεν ψήφισε τη διάταξη το κόμμα του.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η τροπολογία αυτή, ρυθμίζει την ευθύνη του προέδρου και των μελών του ΔΣ και των στελεχών τραπεζών, όταν υπάρχει σύναψη δανείων για πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όπως προσέθεσε, δεν συνιστά απιστία όταν υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας, «άρα έχει τηρηθεί η διαδικασία και έχουν τηρηθεί κατά τη χορήγησή τους σωρευτικά οι δύο προϋποθέσεις, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος».

«Αυτό λέει περίπου το αυτονόητο. Ότι εάν τηρήθηκε η τυπική και τηρήθηκαν και οι εγκριτικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι κανονιστικές, το ρυθμιστικό πλαίσιο, τότε προφανώς δεν νοείται απιστία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, ο οποίος και διερωτήθηκε προς το Σώμα «αφού η τροπολογία λέει το αυτονόητο ποιο το σκάνδαλο;»

Τέλος, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα παραβίασης του Κανονισμού, αφού ορίζεται ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις περί εκπρόθεσμου αλλά σε περίπτωση αμφισβήτησης αποφαίνεται η Βουλή. Συμπλήρωσε ότι εφόσον τέτοια αμφισβήτηση δεν υπήρξε, δεν δημιουργείται θέμα κανονικότητας της τροπολογίας.

Από ....... epikaira

"Μέγας Άρχων Ρεφερενδάριος" ο Γιώργος Καλαντζής!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

O βυζαντινός τίτλος, η μύηση και οι μυστικές αποστολές

"Μέγας Άρχων Ρεφερενδάριος" του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ο νέος β' αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής!

Ο Καλαντής τον Απρίλιο του 2010 είχε ανακηρύχθεί στην Κωνσταντινούπολη, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και μάλιστα την μέρα της ονομαστικής του εορτής με τον τιμητικό τίτλο του ...'Αρχοντος Ρεφερνδάριου, έναν ...βυζαντινό τίτλο, που σήμαινε τον προσωπικό αντιπρόσωπο του Πατριάρχη με ανώτερο βαθμό, ο οποίος αναλάμβανε εμπιστευτικές πάντα αποστολές με διπλωματικό χαρακτήρα στις άλλες Εκκλησίες αλλά και στην βυζαντινή κυβέρνηση.

Η τελετή είχε γίνει μετά τη Θεία Λειτουργία της Παρασκευής , στον Πανηγυρίζοντα Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, σε μία ιδιαίτερα συγκινητική τελετή!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, απένειμε το «οφφίκιον» του Άρχοντος στον π. Υπουργό, μιλώντας με λόγια εξαίρετα και συγκινητικά για την προσφορά του κ. Καλαντζή στην πολιτική, στην κοινωνία, στη Μακεδονία και τη Θράκη, την οποία υπηρέτησε ως Υπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο του από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στη συνεργασία που είχε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Λέτε να αναλάβει και καμία "μυστική" αποστολή από την νέα του θέση;

Από ........ parapolitika

Προβόπουλος: Θα μείνουν πολύ λιγότερες και ισχυρότερες τράπεζες

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναδιατάσσεται και γίνεται πιο αποτελεσματικό» ανέφερε σήμερα σε ομιλία του ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
«Εξαλείφεται η πλεονάζουσα δυναμικότητα και αξιοποιούνται οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας» προσέθεσε ο κ. Προβόπουλος, τονίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα ισχυροποιείται και αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια.
«Η διαδικασία αναδιάταξης προχωρεί. Σε μερικούς μήνες, το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από ένα μικρότερο -σε σχέση με το σημείο έναρξης της κρίσης -αριθμό τραπεζών, ισχυρών και καλά κεφαλαιοποιημένων» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ αναφερόμενος στη μεταφορά των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνική τράπεζα, διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με συμβολή του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συμβολή όμως αυτή θα «ουδετεροποιηθεί», δηλαδή δεν θα επιβαρύνει το λόγο δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Προβόπουλου στη Βουλή:
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Θα ήθελα κατ' αρχάς να σας ενημερώσω συνοπτικά, πρώτον, για τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαδικασία μεταφοράς του ενεργητικού και του παθητικού των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών σε εγχώρια τράπεζα και, δεύτερον, για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τράπεζα της Ελλάδος για την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
1. Χρηματοδότηση των Καταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα
Σε συνάντηση που είχα στην Αθήνα στις 24 Μαΐου 2012 με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Παν. Δημητριάδη και τον Υποδιοικητή κ. Σπυρ. Σταυρινάκη μου ετέθη το θέμα της θυγατρικοποίησης των δραστηριοτήτων των εν Ελλάδι καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας. Είχα τότε αποδεχθεί κατ αρχήν το αίτημα, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα γινόταν προηγουμένως διαγνωστική άσκηση για τα χαρτοφυλάκια δανείων των καταστημάτων, αντίστοιχη με αυτή που είχε διεξαχθεί για τις ελληνικές τράπεζες από τη BlackRock, θα σχηματίζονταν οι αναγκαίες προβλέψεις και θα τοποθετούνταν τα αναγκαία κεφάλαια.
Στη συνάντηση εκείνη, ερωτηθείς αν η ανακεφαλαιοποίηση των θυγατρικών θα μπορούσε να γίνει με πόρους από το πακέτο των 50 δις ευρώ, είχα απαντήσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε περιλάβει μόνο τράπεζες της Ελλάδος και όχι καταστήματα ξένων τραπεζών. Εάν επρόκειτο να αλλάξει κάτι, εν προκειμένω να διευρυνθεί το πακέτο των 50 δις ευρώ, θα έπρεπε να συναινέσει η τρόικα, ουσιαστικά να το εγκρίνουν το Eurogroup και το ΔΝΤ, δεδομένου ότι οι διατιθέμενοι πόροι ήταν αυστηρά προσδιορισμένοι.
Θα προσθέσω εδώ ότι μετά το Μάϊο του 2012, η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δεν επανήλθε. Όπως όμως γνωρίζουμε σήμερα, η μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών υποκαταστημάτων θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με συμβολή του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η συμβολή όμως αυτή θα «ουδετεροποιηθεί», δηλαδή δεν θα επιβαρύνει το λόγο δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup.
Όσον αφορά κάποια ατυχή σχόλια για την μη παροχή έκτακτης χρηματοδότησης (Emergency Liquidity Assistance – ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος στις Κυπριακές τράπεζες, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
α. Η έκτακτη χρηματοδότηση παρέχεται, σύμφωνα με πάγια πρακτική του Ευρωσυστήματος, από την κεντρική τράπεζα κάθε χώρας σε τράπεζες που έχουν την έδρα τους στη χώρα αυτή.
β. Δεδομένου ότι το ELA βαρύνει με κινδύνους την ίδια την κεντρική τράπεζα και το Δημόσιο της χώρας που το δίνει (στο βαθμό που καλύπτεται από κρατική εγγύηση), δεν θα μπορούσε να παρασχεθεί σε υποκαταστήματα ξένων τραπεζών (όπως ήταν η CPB, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα, που λειτουργούσαν ως υποκαταστήματα των αντίστοιχων κυπριακών τραπεζών και εποπτεύονταν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου). Τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών καλύπτουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες από την κεντρική τράπεζα της χώρας προέλευσης (στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου), που τα εποπτεύει.
γ. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι κατ' αρχήν υποχρεωμένη να παράσχει ELA ούτε σε θυγατρικές ξένων τραπεζών. Στο παρελθόν με δυσκολία συγκατατέθηκε σε περιορισμένη χορήγηση ELA σε τέτοιες θυγατρικές, προκειμένου οι τελευταίες να αναζητήσουν χρηματοδότηση από τις μητρικές τους εταιρίες. Κι αυτό για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή οι κίνδυνοι για τον Έλληνα φορολογούμενο.
δ. Η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε πάντως τη ζητηθείσα έκτακτη χρηματοδότηση σε θυγατρική κυπριακής τράπεζας (Επενδυτική Τράπεζα) που έχει έδρα στην Ελλάδα, όταν παρουσιάστηκε αδυναμία εύρεσης ρευστότητας από την μητρική της τράπεζα (CPB Κύπρου).
ε. Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή η διάκριση μεταξύ, πρώτον, θυγατρικής, η οποία είναι νομικό πρόσωπο με έδρα στη χώρα και μπορεί να λάβει έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα της χώρας υποδοχής, εφόσον αδυνατεί να τη χρηματοδοτήσει η μητρική της και, δεύτερον, υποκαταστήματος, το οποίο δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο στη χώρα υποδοχής που δραστηριοποιείται και επομένως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λάβει έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα της χώρας αυτής.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup που έλαβε τις αποφάσεις για τις κυπριακές τράπεζες, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της Ελλάδας να σχηματίσει ασπίδα προστασίας για τους καταθέτες των εν Ελλάδι κυπριακών υποκαταστημάτων και, γενικότερα, να προστατεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος υπήρξε καθοριστικός, αφού ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με επιτυχία.
Η αποκοπή των υποκαταστημάτων και η αναδοχή από ελληνική τράπεζα των στοιχείων τους ενεργητικού και παθητικού επέτρεψε πράγματι:
(α) να εξαιρεθούν πλήρως οι εν Ελλάδι καταθέτες από τις επιπτώσεις που υπέστησαν οι καταθέτες στην Κύπρο,
(β) να συνεχιστεί ομαλά η εξυπηρέτηση των εν Ελλάδι πελατών των πρώην κυπριακών υποκαταστημάτων και, το σπουδαιότερο,
(γ) να εκμηδενιστεί εν τη γενέσει της οποιαδήποτε πιθανότητα μετάδοσης κραδασμών από το κυπριακό στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
2. Ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος για την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος
• Πέραν της προφανούς συμβολής της Τράπεζας της Ελλάδος στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, όταν με εκατοντάδες χρηματαποστολές καθημερινά μεριμνούσαμε να μη λείψει ρευστότητα από τα τραπεζικά υποκαταστήματα, θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναφορά στο πώς η Τράπεζα της Ελλάδος προστάτευσε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από γεγονότα αντίστοιχα με αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο.
• Όπως είναι γνωστό, όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως προστατευμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο, ανεξαρτήτως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας στην οποία τηρούνται. Το ελληνικό Πρόγραμμα περιέλαβε €50 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό αυτό το υπολογίσαμε εμείς λαμβάνοντας υπόψη ότι, ακόμη και στις περιπτώσεις που σε μια μη συστημική τράπεζα χρειάζεται να εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης, οι καταθέσεις στο σύνολό τους μεταβιβάζονται σε καλή τράπεζα, όπως άλλωστε έχει γίνει σε όλες τις έως τώρα εξυγιάνσεις. Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά με όσα συνέβησαν στην Κύπρο.
• Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, τη συνέχιση της τάσης επιστροφής των καταθέσεων και τη σταδιακή επάνοδο των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος, διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για την οικονομία γενικότερα και για την πελατεία των τραπεζών ειδικότερα.
• Αλλά με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια γενικά για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και το ρόλο μας στη διατήρηση της σταθερότητάς του.
• Όπως είναι γνωστό, πριν από την κρίση, τα θεμελιώδη μεγέθη του εγχώριου τραπεζικού τομέα ήταν υγιή: οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ήταν υψηλοί, οι δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις ήταν χαμηλοί, ενώ οι τράπεζες δεν είχαν τοξικά στοιχεία ενεργητικού.
• Επιπλέον, ο λόγος του ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ ήταν χαμηλός. Συνακόλουθα, το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας ήταν από τα χαμηλότερα διεθνώς.
• Οι ελληνικές τράπεζες ήταν ανταγωνιστικές και είχαν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποκτώντας σημαντικό μερίδιο στις αγορές της περιοχής.
• Επομένως, το τραπεζικό σύστημα δεν κατέστη πηγή των προβλημάτων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε κάποιες άλλες χώρες. Οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν δυστυχώς τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης. Ειδικότερα:
• Ως προς τη ρευστότητα: Οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και οι συνακόλουθες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των τελευταίων από τις διεθνείς αγορές.
• Η αβεβαιότητα οδήγησε επίσης σε μεγάλες εκροές καταθέσεων (περίπου το 1/3 της αρχικής καταθετικής βάσης διέρρευσε σε λιγότερο από τρία χρόνια).
• Οι τράπεζες χρειάστηκε να προσφύγουν στη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, αρχικά μέσω των πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Σταδιακά όμως, λόγω της έλλειψης αποδεκτών εξασφαλίσεων, αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος, με υψηλότερο κόστος.
• Με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μέσω του PSI, τα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων των τραπεζών υπέστησαν τεράστιες ζημίες.
• Παράλληλα, η ύφεση οδήγησε σε συνεχή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
• Η κρίση ρευστότητας εξελίχθηκε σε κρίση φερεγγυότητας.
• Χρειάστηκε επανειλημμένα να επέμβουμε ως Τράπεζα της Ελλάδος για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Η στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα
• Το πρώτο βήμα ήταν να υπολογίσουμε τα αναγκαία κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
• Όσον αφορά τις συνολικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος, αυτές προσδιορίστηκαν ως το άθροισμα: (1) των ποσών που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και (2) των ποσών που χρειάζονται για την εξυγίανση των μη συστημικών τραπεζών.
• Ο προσδιορισμός των ζημιών των χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων ήταν αρκετά απλός. Πιο δύσκολο ήταν να υπολογιστούν, σε συντηρητική βάση, όλες οι πιθανές ζημίες των χαρτοφυλακίων δανείων για τα επόμενα έτη.
• Το έργο αυτό ανέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στη διεθνούς εμβέλειας εταιρία BlackRock Solutions. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της, είχαμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα στοιχεία για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
• Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής μας ήταν να αξιολογήσουμε ποιες τράπεζες πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
• Η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη συνδρομή της διεθνούς εταιρίας Bain, διεξήγαγε "αξιολόγηση βιωσιμότητας".
• Με βάση την αξιολόγηση αυτή, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, αποκαλούμενες πλέον "συστημικές", κρίθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια του δημόσιου τομέα. Οι εν λόγω τράπεζες θεωρήθηκε δηλαδή ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποπληρώσουν τα κεφάλαια αυτά μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
• Οι μη συστημικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος Απριλίου. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, θα τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013.
• Κατά την έναρξη της κρίσης βρίσκονταν σε λειτουργία 18 τράπεζες: τέσσερις συστημικές και δεκατέσσερις μη συστημικές. Υπήρχαν επίσης 16 συνεταιριστικές τράπεζες, το μερίδιο αγοράς των οποίων αντιπροσώπευε αθροιστικά μόλις το 1% του τραπεζικού συστήματος.
• Μέχρι σήμερα, το πλαίσιο εξυγίανσης έχει χρησιμοποιηθεί για την εξυγίανση 7 τραπεζών: τεσσάρων εμπορικών τραπεζών (δύο από τις οποίες ήταν αρκετά μεγάλες και ανήκαν στο κράτος) και τριών συνεταιριστικών.
• Η υλοποίηση της στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα έχει προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, δηλαδή εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν εξαρχής προβλεφθεί. Αυτό εξάλλου μαρτυρούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στις τράπεζες Εθνική και Eurobank. Οι δύο τράπεζες, με επιστολή τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος, γνωστοποίησαν ότι δεν είναι πιθανό να αντλήσουν από ιδιώτες επενδυτές το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κατόπιν αυτού, προκειμένου να τηρηθούν τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει – σε όποιο βαθμό απαιτηθεί – τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Τα απαιτούμενα για το σκοπό αυτό κεφάλαια αποτελούν τμήμα των 50 δισεκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας, ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Στη συνέχεια, το ΤΧΣ, ως ο νέος κύριος μέτοχος των δύο τραπεζών, θα αποφασίσει, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, για την πορεία της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
• Η διαδικασία αναδιάταξης προχωρεί. Σε μερικούς μήνες, το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από ένα μικρότερο – σε σχέση με το σημείο έναρξης της κρίσης – αριθμό τραπεζών, ισχυρών και καλά κεφαλαιοποιημένων.
• Ως εκ τούτου, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναδιατάσσεται και γίνεται πιο αποτελεσματικό, καθώς εξαλείφεται η πλεονάζουσα δυναμικότητα και αξιοποιούνται οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας. Ισχυροποιείται και αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια.
• Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού επιβίωσε από αυτή τη φοβερή θύελλα, αναδύεται ισχυρότερο και, ως εκ τούτου, θα είναι ικανό να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της χώρας.

Από .....  iefimerida

H Kαθημερινή διάβασε το υπόμνημα του Παπανδρέου και το σχολιάζει με ένα απίστευτο σκίτσο [εικόνα]

Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com


Ο σκιτσογράφος Ηλίας Μακρής εκλήθη να σχολιάσει με ένα σκίτσο του το υπόμνημα που κατέθεσε χθες στην προανακριτική της βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Στο σκίτσο βλέπουμε τον Γιώργο Παπανδρέου καθισμένο στο πάτωμα, σχεδόν κουλουριασμένο να εκφράζει με τη ... νοηματική τις εκφράσεις «δεν είδα», «δεν άκουσα», «δεν μίλησα».

 Από ......  epikaira

Aπολύσεις επίορκων και κοπανατζήδων: Τρικυμία εν ποτηρίω για την κυβέρνηση

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ στο θέμα των Τραπεζών Tρόικα και κυβέρνση έχουν πλησιάσει πάρα πολύ, στο θέμα του δημόσιου τομέα υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Ετσι το πιθανότερο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν και μετά το Eurogroup της Παρασκευής με στόχο να κλείσουν μέσα στον Απρίλιο και η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών ώστε να πάρουμε τα χρήματα των δόσεων που φτάνουν τα 8,8 δισ. ευρώ.
Η Τρόικα ζητάει επιτακτικά την απομάκρυνση 2.000 επίορκων μέχρι τον Ιούνιο και συνολικά 7.000 επίορκων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι αποχωρήσεις θα πρέπει να ανέλθουν σε 20.000 έως το τέλος του 2014.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων της Τρόικα και της διατήρησης της συνοχής στο εσωτερικό της αφού η ΔΗΜΑΡ έχει στηλώσει τα πόδια προκειμένου να στηρίξει τον «δικό της» Αντώνη Μανιτάκη. Ετσι, στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης που είχε το κλιμάκιο της Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συμμετείχε για πρώτη φορά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Επιχείρηση να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου το θέμα του Δημοσίου παραμένει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις και για αυτό κλήθηκε στη σύσκεψη και ο κ. Μανιτάκης, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη σημείωναν αργά χθες το βράδυ ότι η συμφωνία με την Τρόικα δύσκολα θα έχει κλείσει μέχρι την Παρασκευή και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άμεση αποχώρηση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα ζητείται η απομάκρυνση 2.000 επίορκων μέχρι τον Ιούνιο και συνολικά 7.000 επίορκων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι αποχωρήσεις θα πρέπει να ανέλθουν σε 20.000 έως το τέλος του 2014. Το θέμα των απολύσεων απασχολεί για πέμπτη συνεχόμενη φορά έλεγχο της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος, γεγονός το οποίο έχει επισημανθεί με δηκτικό τρόπο προς όλα τα αρμόδια ελληνικά στελέχη από την Τρόικα.
Ο Μανιτάκης στα ίδια
Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδεται ότι υπήρξε συζήτηση επί συγκεκριμένου αριθμού στη χθεσινή συνάντηση, τόσο σε ό,τι αφορά τους επίορκους υπαλλήλους, όσο και συνολικά για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις. «Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινίσεις τις οποίες και θα δώσω», δήλωσε ο κ. Μανιτάκης και πρόσθεσε πως «δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων. Εδώ και ενάμιση μήνα γίνονται συζητήσεις».
Μάλιστα, πηγές του υπουργείου εκτιμούσαν ότι οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται σε τελικό στάδιο» και σημείωναν πως οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν «αφορούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και την περιγραφή των θέσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή τους».
Πάλι ψάχνει ποιοι είναι οι επίορκοι
Σύμφωνα με το σχέδιο της κινητικότητας που όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων, σημαντικός αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν σε αναγκαστική αποχώρηση από το Δημόσιο πέραν των επίορκων, θα προκύψει από τους ελέγχους που γίνονται για πλαστά πιστοποιητικά, αλλά και από τους «κοπανατζήδες», ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι είναι μεγάλος.
Πέραν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, Τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει στο βασικό κορμό των ρυθμίσεων για τις οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αν και υπάρχουν ακόμα δύο τεχνικής φύσεως θέματα που είναι ανοικτά. Μάλιστα, όσοι έχουν πολύ υψηλά χρέη (άνω των 300.000 ευρώ) για να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να παρέχουν και εμπράγματες εξασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα η υποθήκευση ακινήτου.
Αντιθέτως, σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων. Το θέμα θα απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη και είναι κρίσιμης σημασίας η επίλυσή του, αφού από τα έσοδα που θα προκύψουν από το εν λόγω μέτρο και από τις παραπάνω ρυθμίσεις, αναμένεται να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό φέτος. Επίσης, η Τρόικα επιμένει και στο θέμα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της νέας γενικής γραμματείας εσόδων, όπως αναφέρει ο Σκάι.
Αγκαλιά παγωμένη
Οι δύο υπουργοί Στουρνάρας και Μανιτάκης βγήκαν από τη σύσκεψη, αγκαλιάστηκαν και ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί δείχνοντας ότι δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση μεταξύ τους. Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, λίγο πριν επιστρέψει στη σύσκεψη με την Τρόικα.
«Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινίσεις τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων. Άλλωστε εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μανιτάκης για την ουσία της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από κύκλους της ΔΗΜΑΡ, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για αποχώρηση από το Δημόσιο των δύο χιλιάδων επιόρκων καθώς και άλλων 5.000 μέχρι το τέλος του έτους.
Συνάντηση Κουβέλη - Μανιτάκη πριν από τη συνάντηση με την Τρόικα
Προηγήθηκε στις 2 το μεσημέρι 40λεπτη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον κ. Μανιτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Μανιτάκης είχε παραλάβει από την Τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για άμεση αποχώρηση υπαλλήλων από το Δημόσιο.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Μανιτάκη και διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Νωρίτερα το πρωί, στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με τη συμμετοχή και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος συζητήθηκε το σύνολο των εξελίξεων γύρω από την διαπραγμάτευση με την τρόικα και η ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank.
Επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις και οι χειρισμοί του κόμματος και αποφασίστηκε να εκφράζονται ανοικτά οι προτάσεις και οι επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ, όπου αυτές υφίστανται.

Από .......  iefimerida

Αποχωρεί η Αλέκα Παπαρήγα από την ηγεσία του ΚΚΕ

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος και ως η μακροβιότερη αρχηγός κόμματος στην ιστορία της Ελλάδας. Η Αλέκα Παπαρήγα όπως όλα δείχνουν κλείνει έναν κύκλο 22 χρόνων στο ΚΚΕ και στο συνέδριο του κόμματος θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να μην είναι ξανά υποψήφια.
Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου. Εκεί θα γίνει η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Η κα Παπαρήγα εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Κ.Κ.Ε. από το1993 μέχρι σήμερα.

Στον προσυνεδριακό διάλογο αμφισβητήθηκε ανοιχτά η ηγεσία της καθώς δεκάδες στελέχη επώνυμα και μη εξέφρασαν εντονότατες αντιρρήσεις στις Θέσεις του Συνεδρίου ασκώντας συνολική κριτική στην στρατηγική και την τακτική που ακολούθησε η ηγεσία του ΚΚΕ ιδίως τα τελευταία χρόνια και που οδήγησαν στην στασιμότητα της επιρροής του ΚΚΕ ακόμη και σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές εντός κόμματος.

Ήταν μάλιστα τέτοια η ένταση της κριτικής ώστε η Αλέκα Παπαρήγα έφθασε στο σημείο να αποκαλέσει τους διαφωνούντες… «αγράμματους που αφοπλίζουν το κόμμα»!

Συγκεκριμένα είπε: «Τα στελέχη δεν δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα, να είμαστε μάλιστα μέλη της Κ.Ε. μερικά χρόνια και να είμαστε αγράμματοι! Εντάξει, πιο συγκαταβατικά μπορεί να το δει κανείς και να μη φαίνεται η αγραμματοσύνη μας στις σχετικά εύκολες στιγμές, αλλά όταν επέρχεται ο φόβος της σύγκρουσης, η προσωπική υποχώρηση κ.λπ., τότε τι γίνεται με την αγραμματοσύνη».

Σε κεντρικό θέμα του Συνεδρίου αναμένεται να αναδειχθεί η πολιτική συμμαχιών του κόμματος και ιδίως σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση μάλιστα που είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με το ΚΚΕ.


Από ....... newsit

Αλλάζει τελείως το Λύκειο από τον Σεπτέμβριο – Όλο το σχέδιο

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

- Μειώνονται από 11 σε 4 τα μαθήματα γενικής Παιδείας στην Γ’ Λυκείου
- Τάξη γενικής Παιδείας γίνεται η Β’ Λυκείου
- Καταργούνται οι κατευθύνσεις και γίνονται κύκλοι σπουδών
- Πρόταση των Γερμανών να χρηματοδοτήσουν την εκμάθηση των Γερμανικών με αντάλλαγμα θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις
- Καμία αλλαγή στις πανελλαδικές μέχρι το 2017
- Όλο το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Ξεχάστε το Λύκειο που με... κόπο μάθατε τα τελευταία χρόνια. Το σύστημα αλλάζει ξανά. Και από τον Σεπτέμβριο, έρχεται το νέο Λύκειο, που έχει κάτι από επιστροφή στο παρελθόν, όπως οι... δέσμες!

Την πρόταση για το νέο Λύκειο έχει κάνει η άτυπη Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας και τη δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Αναμένεται τις επόμενες μέρες να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Στην Γ’ Λυκείου, λοιπόν, καταργούνται οι κατεύθυνσης και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών:
1ος κύκλος: Κλασσικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Μαθήματα: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Λατινικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς, Λογοτεχνία ή Φιλοσοφία
2ος κύκλος: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
Μαθήματα: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Επιστήμη Υπολογιστών, Ειδικά Θέματα Μαθηματικών ή Ειδικά Θέματα Βιολογίας
3ος κύκλος: Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες
Μαθήματα: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Εφαρμογές της Πληροφορικής, Οικονομία, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς, Ειδικά Θέματα Οικονομίας ή ΑΟΔΕ
Μεταξύ των τριών κύκλων δεν υπάρχουν κοινά μαθήματα επιλογής.

Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 4. Φεύγουν: Αρχαία, Φυσική, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά, και Κοινωνιολογία.
Μένουν: Νέα Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσική Αγωγή.

Υποχρεωτικά μαθήματα στον 1ο κύκλο είναι 5 και έξι είναι στον 2ο και στον 3ο κύκλο και οι ώρες διδασκαλίας 20. Το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας (γενικής παιδείας κύκλων και επιλογής) είναι 33, δυο περισσότερες από τώρα.

Η πρόταση της Επιτροπής για τα μαθήματα επιλογής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο όμως προβλέπονται τέσσερα μαθήματα επιλογής σε κάθε κύκλο, με κοινή ξένη γλώσσα.
Για τον 1ο κύκλο: Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού, Ξένη Γλώσσα
Για τον 2ο κύκλο: Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό, Ξένη Γλώσσα
Για τον 3ο κύκλο: Τεχνολογία και Ανάπτυξη, Ξένη Γλώσσα

Προϋπόθεση για να λειτουργήσει τμήμα ξένης γλώσσας να το έχουν επιλέξει τουλάχιστον οκτώ μαθητές.

Τι θα γίνει στη Β’ Λυκείου

Μετατρέπεται σε τάξη γενικής Παιδείας, χωρίς κατευθύνσεις ή κύκλους. Έχει μόνο δυο πακέτα επιλογής με δυο μαθήματα το καθένα, τα οποία παραπέμπουν στον παλιό διαχωρισμό του Λυκείου σε πρακτικό και κλασικό.
Οι μαθητές της Β’ Λυκείου μπορούν να επιλέξουν είτε Ειδικά Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία είτε Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής.
Οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται σε 33 (από 35) από τις οποίες οι 28 είναι για μαθήματα γενικής παιδείας.
Η Ερευνητική Εργασία διατηρείται, ενώ προστίθεται στο πρόγραμμα γενικής Παιδείας τα μαθήματα Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία.

Τι θα γίνει στην Α’ Λυκείου

Στο πρόγραμμα της πρώτης τάξης του Λυκείου προστίθενται δυο μαθήματα, Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία και 2η ξένη γλώσσα αυξάνοντας το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 32 που είναι σήμερα σε 34.

Το επαγγελματικό Λύκειο

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η Γερμανία έχει προτείνει να χρηματοδοτήσει θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις για απόφοιτους από τα ελληνικά Επαγγελματικά Λύκεια, με έδρα κατά προτεραιότητα στις περιοχές που έχει σχεδιαστεί να μπουν σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης όπως η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Οι Γερμανοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν προτείνει στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να αναλάβουν τη χρηματοδότηση της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας και να πληρώνουν τα έξοδα διαμονής σε νέους από την Ελλάδα ώστε να κάνουν την πρακτική τους σε γερμανικές επιχειρήσεις.

Αυτό που προωθούν οι Γερμανοί είναι το λεγόμενο διττό σύστημα (dualsystem) που συνδυάζει εκπαίδευση και απασχόληση.


Από ....... newsit

Ο Α.Πεπελάσης στο ΣΚΑΪ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com