Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Εργασιακές σχέσεις και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com


Εργασιακές σχέσεις και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
του Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου , Φυσικού,
 πρώην προέδρου της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και πρώην αιρετού στο ΠΥΣΔΕ Φθιώτιδας 
 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διπλή εκδήλωση της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και Αξιολόγηση» στην Αταλάντη την Τετάρτη 3-4-2013 και στη Λαμία τη Πέμπτη 4-4-2013.
Στη γεμάτες  από εκπαιδευτικούς  αίθουσες  του Δήμου Λοκρών και του  Εργατικού  Κέντρου  Φθιώτιδας, οι ομιλητές ανέλυσαν με απλό και κατανοητό τρόπο, τη κατάσταση που επικρατεί  στα σχολεία όλης της χώρας. Με παραδείγματα και εμπεριστατωμένες αναφορές για τα ισχύοντα σε άλλες  χώρες, κατέδειξαν το χαρακτήρα που παίρνει σ’ αυτή τη φάση η προωθούμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Σε μια περίοδο που το Δημόσιο σχολείο στη χώρα μας υποβαθμίζεται συστηματικά, η προωθούμενη αξιολόγηση υποτάσσεται στα κελεύσματα της Τρόικας – εξωτερικού και εσωτερικού για την αναγκαιότητα απολύσεων εκπαιδευτικών. Ήδη  οι απολύσεις στο χώρο της εκπαίδευσης έχουν πάρει το χαρακτήρα «πογκρόμ»  αφού 20 με 25 περίπου χιλιάδες εκπαιδευτικοί με συμβάσεις εργασίας είναι πλέον απολυμένοι και άνεργοι.
Οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας εργάζονται με αυταπάρνηση, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους σε μια εποχή απαξίωσης της εργασίας και της προσφοράς παρά τις ισχνές αμοιβές που τους δίνονται (οι κατώτερες στην ευρωζώνη). Το Δημόσιο σχολείο στέκει ακόμα όρθιο σήμερα,  χάρις στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση του μνημονίου και της υποτέλειας σήμερα στοχοποιεί τον εκπαιδευτικό, θέλοντας να τον καθυποτάξει, να τον κάνει άβουλο ανθρωπάκι που θα προωθεί άκριτα τα σχέδιά της  για φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, υπηρετώντας τα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ που εκφράζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.
Για πρώτη φορά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανατίθεται η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών σε αξιολογικούς φορείς του εξωτερικού αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες, αποδεικνύοντας στην πράξη ποια συμφέροντα και ποιο εκπαιδευτικό όραμα υπηρετεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων. Ήδη η εταιρεία «Intraway» αξιολόγησε πέρσι τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, ενώ φέτος η εταιρεία «Διαδικασία Α.Ε.», που παρέχει συμβουλευτική και μάνατζμεντ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αξιολογεί το πρόγραμμα των σχολείων του αναμορφωμένου προγράμματος. Η αξιολόγηση αποτελεί συνεπώς τον  πολιτικό μοχλό για την εμπέδωση των επιχειρηματικών συμφερόντων στη δημόσια εκπαίδευση, στην προοπτική ενός σχολείου  που όχι μόνο θα εξυπηρετεί την επιχειρηματική δράση, αλλά που και το ίδιο θα λειτουργεί ως επιχειρηματίας.
Με τη συγκρότηση της ΑΔΙΠΠΔΕ  (δήθεν ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης- αλλά πλήρως εξαρτημένη και κομματικοποιημένη) η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων θα πραγματοποιείται με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, προδιαγράφοντας νέες εξετάσεις για όλους τους μαθητές τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανεξάρτητα από την κοινωνική προέλευσή τους και την κοινωνική σύνθεση των σχολείων και των επιμέρους  περιοχών.
Η διδασκαλία των μαθημάτων θα επικεντρωθεί, αναπόφευκτα, στις μετρήσιμες επιδόσεις από το δημοτικό σχολείο βάζοντας στο περιθώριο κάθε στοιχείο πραγματικής γενικής μόρφωσης και κριτικής συνειδητοποίησης. Τα σχολεία με εργατική ή αγροτική κοινωνική σύνθεση  είναι πιο πιθανόν να χαρακτηριστούν ως αναποτελεσματικά και να συγχωνευτούν ή να κλείσουν.
Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση, όπως και συνολικότερα για την Δημόσια Παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός, αντικειμενικά δεν είναι υπόθεση μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και των εργαζόμενων γονιών, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αφού ο σχεδιασμός των κυβερνώντων είναι ένα σχολείο υποταγμένο στους νόμους  της αγοράς που  κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τα παιδιά και φτιάχνει μια Παιδεία αντίθετη με τις ανάγκες του απλού λαού.
Στο δικό μας αξιακό σύστημα ο «αδύναμος», αυτός που δεν πέτυχε τους στόχους  που θέτει το αναλυτικό πρόγραμμα, συνήθως λόγω αντικειμενικών συνθηκών, δεν πρέπει να τιμωρείται,  να πετιέται στον καιάδα και να απολύεται,  αλλά να βοηθιέται, να επιμορφώνεται  και να υποστηρίζεται. Αυτή είναι μια θεμελιακή διαφορά για το πως αντιλαμβανόμαστε «εμείς» και «αυτοί» την σχέση ατόμου και κοινωνίας και άρα την αξιολόγηση του ενός από τον άλλο. Και αυτό δεν πρέπει να προσπερνιέται σαν «λεπτομέρεια», ειδικά την εποχή του 1,5 εκατομμυρίων ανέργων.
Ο εκπαιδευτικός που θέλουμε, πιθανότατα δεν θα «περάσει» την αξιολόγηση του ΠΔ. Κι ας είναι απ’ εκείνους τους δασκάλους που οι μαθητές τους θυμούνται μετά από χρόνια,
κι «ας μαθαίνει γράμματα» τα παιδιά.
    Γιατί θα είναι συλλογικός και όχι ατομικοποιημένος - ανταγωνιστικός στην καθημερινότητά του στο σχολείο.
    Γιατί θα διατηρεί την επιστημονική και κοινωνική-πολιτική ανεξαρτησία του.
    Γιατί η συνεχής επιμόρφωσή του θα υπαγορεύεται από την ανάγκη να νοιώθει επαρκής απέναντι στους μαθητές του και όχι από την ανάγκη να καταθέτει περισσότερα χαρτιά παρακολούθησης σεμιναρίων από ότι οι συνάδελφοί του.
    Γιατί δεν θα είναι πειθήνιος και άλαλος κρατικός υπάλληλος.
Όλα αυτά που περιέγραψα, είναι με απλά λόγια η λογική του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας. Το σχέδιο αυτό, σε συνδυασμό με τον νόμο 4024/11, εξαρτά άμεσα  τον μισθό και την υπηρεσιακή εξέλιξη των εκπαιδευτικών από το αποτέλεσμα της αξιολόγησής τους. Τους  ωθεί σε έναν χωρίς όρια ανταγωνισμό για το ποιος θα αναδειχθεί «καλύτερος», καθώς προβλέπει ότι οι «προακτέοι» εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να είναι όλοι, αφού δεν  θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο μάλιστα θα  μειώνεται με υπουργικές αποφάσεις κάθε δύο χρόνια, «ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Είναι σαν να μπαίνει ο εκπαιδευτικός στην τάξη στην αρχή της χρονιάς και να λέει στους μαθητές του: «Όσο καλές επιδόσεις και να έχετε, όσο καλά να γράψετε στις εξετάσεις, μόνο το 60% από σας θα προαχθεί στην άλλη τάξη». Γι αυτό σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η συλλογική δράση,  η αντίσταση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι αναγκαία.
Στις μέρες που ζούμε  δεν συζητάμε ακαδημαϊκά για την αναγκαιότητα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Αυτή η αξιολόγηση επιβάλλεται για να προωθήσει τις απολύσεις, υποταγμένη καθαρά στις επιταγές της Τρόικας και τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Επιβάλλεται λοιπόν ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Η ανατροπή αυτής της πολιτικής ας είναι  το διακύβευμα σήμερα.

Λαμία 7 Απριλίου 2013

Υ. Γ. Κάνω αυτή τη παρέμβαση κωδικοποιώντας τις απόψεις που κατατέθηκαν, γιατί παρόλη την επιτυχία της εκδήλωσης κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν τη σημασία της, ηθελημένα ή αθέλητα.

Bουλευτές και πρώην υπουργοί πάνε για δήμαρχοι…

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Ξανά πρώτοι στο ... χωριό

Έκτορας Νασιώκας, Γιώργος Λαμπρούλης, Αστέριος Ροντούλης, Ηλίας Βλαχογιάννης και Δημήτρης Σιούφας ανακατεύουν την τράπουλα της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρώτοι τοπικοί άρχοντες στο χωριό θέλουν να ξαναγίνουν Θεσσαλοί βουλευτές που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα βουλευτικά έδρανα ή βρίσκονται ήδη εκτός Βουλής και να διεκδικήσουν τους δημαρχιακούς θώκους στις εκλογές του Ιουνίου το 2014.
Στη Λάρισα με το δήμο «φλερτάρει» ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορας Νασιώκας. «Η χώρα τόνισε οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους και το μέλλον των παιδιών μας είναι μαύρο. Οι πολιτικές ηγεσίες συνεχίζουν να πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα» είχε δηλώσει πριν υποβάλλει την παραίτησή του στις 16 Ιουνίου 2011 από το βήμα της Βουλής ο Έκτορας Νασιώκας.
Από τότε μέχρι σήμερα επέστρεψε στη Λάρισα και ο γιατρός παραμένει ιδιαίτερα αγαπητός. Την τελευταία διετία περιοδεύει στην περιοχή παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Ο Αγωγιάτης». Ο πρώην υφυπουργός παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις και αναμένεται, υπό προϋποθέσεις, να διεκδικήσει το δήμο Λαρισαίων.
Το δημαρχιακό θώκο στη Λάρισα θα διεκδικήσει εκ νέου και ο βουλευτής του ΚΚΕ και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαμπρούλης. Ο γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που παραμένει επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» δίνοντας μάχες και στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου θα επιδιώξει να επιστρέψει ο δήμος της Λάρισας στο ΚΚΕ και να συνεχίσει την πολιτική παράδοση του αείμνηστου δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη.
Ο πρώην βουλευτής και γραμματέας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης στρέφει τα βλέμματά του προς το δήμο Τυρνάβου. Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι δεν έκλεισε ο πολιτικός του κύκλος παρότι έμεινε εκτός Βουλής και αποχώρησε από το ΛΑ.Ο.Σ.
Στο γειτονικό νομό Τρικάλων ο νυν βουλευτής της ΝΔ και πρώην νομάρχης κ. Ηλίας Βλαχογιάννης κλείνει το μάτι προς το δημαρχείο Τρικάλων. Ο «γαλάζιος» πρώην νομάρχης είδε ότι οι παρεμβάσεις του στη Βουλή, τούτη την κρίσιμη περίοδο, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δέχεται πιέσεις να διεκδικήσει το δήμο Τρικκαίων. Ο κ. Βλαχογιάννης, παρότι προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ως έμπειρος στα αυτοδιοικητικά (8 χρόνια νομάρχης), καλοβλέπει το δήμο Τρικκαίων. Εξάλλου, ο πρώην δήμαρχος της ΝΔ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο, βουλευτής κ. Μιχάλης Ταμήλος φιλοδοξεί να συνεχίσει στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Τέλος στην Καρδίτσα, τον κεντρικό δήμο, όπως γράφτηκε, καλοβλέπει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δημήτρης Σιούφας. Η επιστροφή του Δημ. Σιούφα στην Καρδίτσα θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη. Όσοι γνωρίζουν καλά την «γαλάζια» παράταξη στην Καρδίτσα ξέρουν ότι οι επαφές του πρώην προέδρου της Βουλής, όπως η πρόσφατη που είχε μικρή συμμετοχή, αποτελούν βολιδοσκοπήσεις για στενούς πολιτικούς φίλους του πρώην υπουργού. Όπως και να’ χει πάντως ανακατεύει ξανά την τράπουλα για το δήμο Καρδίτσας.
Πηγή: larissanet.gr

Η Τρόικα «πάγωσε» τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Το «πάγωμα» της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με το κλιμάκιο της Τρόικας, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, το απόγευμα της Κυριακής.
Οπως αποφασίστηκε, οι δύο τράπεζες θα ξεκινήσουν ξεχωριστά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησής τους. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύεται ως τέταρτος πόλος του τραπεζικού συστήματος η Eurobank.
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση
Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της Τρόικας, καθώς σε αυτή συμμετείχαν τόσο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα είχε ενστάσεις για τη συγχώνευση, θεωρώντας ότι το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα ανέλθει σε περίπου 170 δισ. ευρώ, ίσο περίπου με το ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας προβληματισμό για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου.
Πιο συγκεκριμένα, για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank (την οποία η κυβέρνηση στήριζε απόλυτα μέχρι σήμερα), η Τρόικα έθεσε ερωτήματα για το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και για τον τρόπο που θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι (μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς) πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει νέο «ραντεβού», στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας.
Η ανακοίνωση της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προχωρά κανονικά. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.»
Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι δύο τράπεζες
Εν τω μεταξύ έπειτα από το φρένο στη συμφωνία για την Εθνική και την Eurobank, οι δύο τράπεζες περνούν υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο τις «κρατικοποιεί». Και, ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.
Μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας. Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.
Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.
Τα εκκρεμή θέματα
Συνεχίστηκαν την Κυριακή, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το πρωί, καθώς και της νέας επαφής με το οικονομικό επιτελείο, το απόγευμα.
Κατά την πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα, ο κ. Σαμαράς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση δε συζητά τη λήψη νέων μέτρων και έθεσε το πολιτικό πλαίσιο και κυρίως την «κόκκινη γραμμή» ότι δεν υπάρχει περιθώριο, ούτε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων.
Παράλληλα, η Τρόικα φαίνεται να δέχεται τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το δημοσιονομικό κενό, αρκεί όσα αναγράφονται στα χαρτιά να γίνουν και πράξη.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, συμπληρώνοντας πως παραμένουν ορισμένα θέματα σε εκκρεμότητα.
Πιέζει η Τρόικα για απολύσεις
Το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι αυτό που απασχόλησε κατά κύριο λόγο τους συνομιλητές, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε κάποια σημεία και να διαφοροποιούνται σε άλλα. Πιο συγκεκριμένα, κατά την πρωινή συνάντηση, συμφωνήθηκε να γίνουν απολύσεις, εντός του Ιουνίου, των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα αντικατασταθούν με ισάριθμους υπαλλήλους που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Υπολογίζεται πως οι απολύσεις επίορκων υπαλλήλων θα ανέρχονται τουλάχιστον σε 1.000 άτομα.
Ωστόσο, η Τρόικα φαίνεται πως εξακολουθεί να πιέζει για αποχωρήσεις 20.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2014.

Από .......  iefimerida

Der Spiegel: 162 δισ. ευρώ χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα για αποζημιώσεις από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


H διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναδημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Οσα μας χρωστά η Γερμανία» από το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα». Πρόκειται για το γνωστό θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Spiegel γράφει ότι πρόκειται για πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ΄ εντολή του υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Η έκθεση 80 σελίδων είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως μυστική».
Το γερμανικό περιοδικό κάνει αναφορά και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το «Βήμα» η οποία πρώτη φορά βγάζει στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα της έρευνας η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις. Οπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτιρίων.
Τι μας χρωστούν οι Γερμανοί
Σύμφωνα με το Spiegel, το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική «πατάει φρένο», θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.
Η Ελλάδα έχει έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται πλέον όλα τα στοιχεία, οι αποδείξεις και τα νομικά επιχειρήματα για τις οφειλές των Γερμανών προς τη χώρα μας, από τους Παγκόσμιους πολέμους.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στις 8 Μαρτίου ολοκληρώθηκε, έπειτα από έρευνα δυόμισι μηνών, το ιστορικό αρχείο για τις αποζημιώσεις που διεκδίκησαν ιδιώτες λόγω του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και όλα που αφορούν τις επανορθώσεις που δεν δόθηκαν.
Πώς συγκεντρώθηκαν τα αρχεία
Το πόρισμα 80 σελίδων ήταν ένα έργο δύσκολο να συνταχθεί, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής που συστάθηκε προκειμένου να συγκεντρωθεί το αρχείο, γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους Παναγιώτης Καρακούσης.
«Το ιστορικό αυτό αρχείο ήταν διάσπαρτο, πεταμένο σε τσουβάλια μέσα στις αποθήκες. Ένα μεγάλο μέρος ήταν σε μια αποθήκη στα Σεπόλια, ένα άλλο μέρος των εγγράφων σε μια υπόγεια αποθήκη στο Παγκράτι και ένα μικρό μέρος φυλασσόταν στη Διεύθυνση 25 (Δ 25) στο Λογιστήριο. Η πρώτη μας δουλειά ήταν να ανασύρουμε όλους τους φακέλους με τα έγγραφα και να τα διασώσουμε. Τα συγκεντρώσαμε εδώ στο Γενικό Λογιστήριο (Πανεπιστημίου 37). Αφού διαπιστώσαμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, ζητήσαμε τη συνδρομή ειδικών των Γενικών Αρχείων του Κράτους αφενός για τη συντήρησή τους, αφετέρου για την ταξινόμηση του υλικού που έγινε με ειδική μεθοδολογία».
Δόθηκαν μόλις 115 εκατ. μάρκα σε ιδιώτες
Από τους 109 φακέλους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 93% αφορά αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν την περίοδο ουδετερότητας του Ν. 496/76, ενώ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το 91% αφορά την αποζημίωση για ομηρίες και θανάτους του ΝΔ 4178/61. Το 90% των εγγράφων αφορά τη διαχείριση υποθέσεων ιδιωτών.
Οπως σημείωσε ο κ. Καρακούσης, «από τη μελέτη των εγγράφων, μόνο το 55% των επιδικασθέντων ποσών έχει καταβληθεί στους ιδιώτες. Πρόκειται για 115 εκατ. μάρκα που δόθηκαν από τους Γερμανούς σύμφωνα με τις αποφάσεις, ενώ τα υπόλοιπα ποσά (100 εκατ. μάρκα τότε) δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Όλα αυτά, δηλαδή η αποζημίωση των ιδιωτών, προβλεπόταν στο νομοθετικό διάταγμα 4781 του 1961. Με αυτό το διάταγμα κυρώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αποζημίωση των προσώπων που εθίγησαν από τα εθνικοσοσιαλιστικά μέτρα διώξεως».
Πόσα είναι τα κατοχικά δάνεια
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των λογαριασμών που τηρούσε, γνωρίζει το σύνολο των καταβολών προς τους κατακτητές σε όλο το διάστημα της Κατοχής. Το συνολικό ποσό που αφορά τη Γερμανία ανέρχεται σε 1.617.781.093.648.819 δρχ. και στην Ιταλία σε 220.479.188.480 δρχ. Μετά την αφαίρεση των εξόδων κατοχής που καταβάλλονταν σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε και όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί με τους κατακτητές η Γερμανία έλαβε ως προκαταβολές 1.530.033.302.528.819 δρχ. και η Ιταλία αντίστοιχα 157.053.637.000 δρχ.
Αυτά τα ποσά είναι τα λεγόμενα κατοχικά δάνεια που θα έπρεπε κατά τις Συμφωνίες του Μαρτίου του 1942 και του Δεκεμβρίου του 1942 να επιστραφούν με τη λήξη του πολέμου.
Μόνο από την πρώτη αποτίμηση που έγινε αμέσως μετά τον πόλεμο από την Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι το ποσό αντιστοιχούσε σε 4,5 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας.
Δημοσίευμα και στην Frankfurter Allgemeine Zeitung
Η γερμανική εφημερίδα σε κείμενό με τίτλο «Ελληνική επιτροπή θεωρεί το Βερολίνο οφειλέτη», αναφέρει τα βασικά σημεία του πορίσματος που δημοσιεύει το Βήμα κάνοντας μία πολύ σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ζητήματος.
Εάν ισχύουν όσα αναφέρονται, γράφει η γερμανική εφημερίδα, «μπορεί να βρίσκονται οι ελληνογερμανικές σχέσεις προ μίας νέας σκληρής δοκιμασίας».

Από .... ...  iefimerida

Τι είπαν Σαμαράς - Τρόικα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com