Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Να χαρακτηριστεί η Μενδενίτσα ως Ιστορική και Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Δήμου Μώλου-Καμένων Βούρλων-Άγ. Κωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

 Εστάλη  στο  Blog  από  αναγνώστη

Έχω συζητήσει με αρκετούς δημότες και από τα 3 δημοτικά διαμερίσματα για το θέμα του ονόματος και της έδρας και έχω καταλήξει στην εξής πρόταση η οποία πιστεύω ότι ενώνει όλους τους Δημότες του Δήμου μας .

Στο θέμα του ονόματος να προστεθεί και το όνομα των Καμένων Βούρλων είτε τοποθετώντας το αλφαβητικά ( Δήμος Αγίου Κωνσταντίνου -Καμένων Βούρλων -Μώλου)

 είτε γεωγραφικά ( Μώλου- Καμένων Βούρλων-Αγ. Κωνσταντίνου) και τελειώνει εκεί το θέμα αν θέλουμε να υπάρξει λύση συναινετική προς όφελος όλου του Δήμου.

Στο θέμα της έδρας να παραμείνει ως έχει γιατί εξυπηρετούνται εξ ίσου καλά ο Μώλος και ο Άγιος Κωνσταντίνος.

Να παρθεί απόφαση όμως από το Δημοτικό Συμβούλιο και να χαρακτηρισθεί ως Ιστορική και Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Δήμου η Μενδενίτσα.

Και αναφέρομαι στην Μενδενίτσα η οποία είναι το αρχαιότερο Κρατίδιο που ιδρύθηκε το 1204 μ.χ  
Οφείλει δε το όνομα της στην ίδρυση σε αυτή της  Φραγκικής  Μαρκιωνίας<<Βουδονίτσης >>.

Στη Μενδενίτσα ο Βονιφάτιος ο Μομφερατικός ίδρυσε την έδρα του Λατίνου Επισκόπου.

Το Φρούριο της εποχής των Φράγκων σώζεται σχεδόν ακέραιο μέχρι σήμερα.

Χαρακτηρίζοντας την Μενδενίτσα ως Ιστορική και Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Δήμου θα ωφεληθεί συνολικά ο Δήμος και ο Μώλος περισσότερο.

Με τέτοιες προτάσεις που ενώνουν θεωρό ότι μπορεί να προχωρήσει μπροστά ο Δήμος και να αναπτυχθεί .

Επειδή δεν είμαι Δημοτικός Σύμβουλος, ας πάρει κάποιος σύμβουλος την πρόταση και ας την υποβάλει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα της ανάπτυξης ολόκληρου του Δήμου.. …..

Ένας Δημότης

 Ευχαριστώ
Διαγραφή
 

Ο μύθος της κοινωνίας αλληλεγγύης


Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

 
 
 
Η Ελλάδα πέρα από τα Τέρατα
 
Γιατί η πραγματικότητα δεν είναι πάντα αυτή που νομίζουμε.
Υποδείξτε τα θέματα που θέλετε να ερευνήσουμε στο terata@protagon.gr

 
Το τέρας
Η Ελλάδα ειναι μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Για διαφορετικούς λόγους που ο καθένας επικαλείται (Μεσογειακή νοοτροπία, ορθοδοξία, αρχαιοελληνικό παρελθόν κ.α.), ειναι διάχυτη η αντίληψη, οτι ο Ελληνας διαθέτει μια μοναδική ευαισθησία για τον συνάνθρωπο, τον βοηθάει, στέκεται δίπλα του.

To ρεπορτάζ
Δυστυχώς (για μας) όλα τα εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Τα στοιχεία διαφορετικών  και απολύτως αξιόπιστων διεθνών επιστημονικών ερευνών είναι συντριπτικά (εις βάρος μας).

Πρώτα απ’ όλα, η ελληνική κοινωνία είναι μια από τις πιο «υλιστικές» κοινωνίες της Δύσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (2010), το ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνούν πολύ ή αρκετά με την πρόταση «είναι σημαντικό να είναι κανείς πλούσιος, να έχει χρήματα και ακριβά πράγματα» είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Δεύτερον, οι Έλληνες έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» στη Δύση. Αλλεπάλληλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι εξαιρετικά χαμηλά στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα του 2008, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι «πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους» ανέρχεται σε 59,8% ενώ το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι 38,8%. Στην ίδια έρευνα το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθούσαν να με εκμεταλλευθούν» ανέρχεται σε 62,1% ενώ το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 28,4%.  Και το ποσοστό των Ελλήνων που ισχυρίζονται ότι τις περισσότερες φορές οι «άνθρωποι νοιάζονται κυρίως για τον εαυτό τους» αντί «να βοηθάνε τον άλλο» είναι 58,3% σε σχέση με το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 31,3%.

Όλοι οι δείκτες συμμετοχής στα κοινά, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά «ενεργών πολιτών» (active citizens) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν είναι τυχαίο ότι στα πανεπιστήμιά μας οι μοναδικές συλλογικές δράσεις των φοιτητών είναι οι κομματικές παρατάξεις.

Το World Giving Index που εκδίδει κάθε χρόνο το Charities Aid Foundation κατατάσσει τις χώρες του κόσμου ανάλογα με το χρήμα και το χρόνο που διαθέτουν οι πολίτες τους σε κοινωφελείς σκοπούς αλλά και με το κατά πόσον είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ένα «ξένο». Το World Giving Index 2012, κατατάσσει την Ελλάδα στην 145η θέση ανάμεσα σε 146 χώρες (!) πολύ κάτω από χώρες του Τρίτου Κόσμου αλλά και στο άλλο άκρο σε σχέση με την «αδελφή» Κύπρο (21η θέση). Δηλαδή η κοινωνική αλληλεγγύη στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο. Και βέβαια άλλο κοινωνική και άλλο συγγενική αλληλεγγύη (εκεί δεν υπάρχουν μετρήσεις αλλά μάλλον έχουμε υψηλά ποσοστά).
Πού οφείλονται αυτές οι θλιβερές επιδόσεις;

Πριν ξεκινήσουμε την έρευνα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημά μας. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι κοινωνία αλληλεγγύης. Είναι μια κοινωνία εσωστρεφής, κατακερματισμένη, ατομιστική, υλιστική και σκληρή.

*0 Αστέρης Χουλιάρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Από .......  protagon

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 26/03/2013

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Bloomberg: Οικονομικό πείραμα η Κύπρος

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com


Το ότι η Κύπρος είναι ένα οικονομικό πείραμα, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, κάνοντας σαφή αναφορά και σε άλλες χώρες όπως η Αργεντινή και η Ισλανδία που έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια μέτρα ενάντια στην οικονομική ύφεση.

Όπως επισημαίνει το Capital, όντας η Κύπρος μέλος της ευρωζώνης καθιστά πιο δύσκολο για το νησί να επιβάλλει περιορισμούς, καθώς οποιαδήποτε κεφάλαια εγκαταλείπου το τραπεζικό σύστημα μπορεί να βγουν έξω από την Κύπρο χωρίς να χάνουν αξία.

Αυτό ίσως καταστήσει πιο δύσκολο το στόχο που έθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, για την άρση των όποιων περιορισμών σε κάποιες εβδομάδες.
Όταν οι οικονομίες στην Ασία και τη Λατινική Αμερική προσπάθησαν να περιορίσουν την εκροή κεφαλαίων στη δεκαετία του '80 και ου '90, κατέληξαν να έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα σε ισχύ για διάστημα από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια.

Η Ισλανδία, άλλη μία χώρα με υπερμεγέθες τραπεζικό σύστημα, έχει ακόμη σε ισχύ ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, πέντε χρόνια αφότου οι τράπεζές της κατέρρευσαν το 2008.

Η Κύπρος είναι πιθανό να ανακοινώσει σήμερα τι είδους ελέγχους σχεδιάζει να επιβάλει, προτού ανοίξουν οι τράπεζες, που είναι προγραμματισμένο για αύριο. Οι ηγέτες της χώρας προσπαθούν να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων από τα πιστωτικά ιδρύματα του νησιού, τα οποία είναι κλειστά περίπου για δύο εβδομάδες

Από .......  spirospero

Crimenet Bάζουν μπροστά την ΕΥΠ για να μαντρώσουν τον Παπανδρέου!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

aaaa-diotis-oloi

Ξαφνικά ο άσχετος περί τα ηλεκτρονικά Διώτης «πλάκωσε» τις εκτυπώσεις και πήγε στη Βουλή φορτωμένος με e-mails.

Από τα στοιχεία που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, δημιουργούνται ερωτήματα για τον ρόλο της ΕΥΠ στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα κατέθεσε την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις 7 Ιουλίου του 2011, όταν ήδη είχε αποχωρήσει από το υπουργείο οικονομικών και είχε αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από τα mails προκύπτει ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε επικοινωνήσει με τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα για τη λίστα, ο οποίος μάλιστα αναφέρεται στο mail πως είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η ανταλλαγή των mails ξεκινά από τις 10.06 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 03.17μμ.
Τα πρώτα mails αναφέρονται σε κάποια πρόσκληση-εκδήλωση που δεν μπόρεσε να παραστεί ο κ. Διώτης και στην συνέχεια γίνεται αναφορά στο στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ και στην ΕΥΠ.
Συγκεκριμένα, το πρώτο εστάλη από τον Ιωάννη Διώτη προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις 10:06 πμ.

10:06 Διώτης: Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Λυπάμαι γιατί λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μου, -που ανέκυψαν τελευταία στιγμή – δεν μου επέτρεψαν να προσέλθω. Είμαι βέβαιος ότι περάσατε ένα υπέροχο βράδυ.
10:20πμ Παπακωνσταντίνου: Να 'σαι καλά Γιάννη. Θα σε πάρω να τα πούμε.
1:26μμ Παπ.: Πράγματι περάσαμε καλά Γιάννη! Κρίμα που δεν μπόρεσες. Πήρες το στικάκι που σου έστειλα;
1:56μμ Διώτ.: Ναι το έλαβα, αλλά δεν έχω προλάβει να κάνω αναγνώριση του περιεχομένου. Δεν είμαι δα κι ο καλύτερος σε αυτά! Ήδη έχουμε συζητήσεις (με τον Κώστα) για να προχωρήσουμε στη διερεύνηση και περεταίρω επεξεργασία. Έχει γίνει καμιά επεξεργασία;
3:07μμ Παπ.: Ποιον Κώστα; Ναι είχα δώσει στον Γιάννη Καπ (Καπελέρη) να ψάξει καμιά τριανταριά. Επίσης σου θυμίζω το άλλο θέμα που έχει πάει στην Εισαγγελία.
3:12μμ Διωτ.: Τον Μπίκα. Μου είπε ότι μιλήσατε και μίλησε και με τον πρωθ. Αύριο θα δω τον Κώστα.
3:13μμ Διώτ.: Το άλλο το παρακολουθώ.
3:17μμ Παπ.: Ναι μιλήσαμε. Του είπα ότι έχεις τα στοιχεία. Το άλλο αργεί κι αυτό με κάνει αναρωτιέμαι.



a-mail1

a-mail2

a-mail3

a-mail4

a-mail5

a-mail6

a-mail7

a-mail8













Από ............  kourdistoportocali

ΟΠΑΠ-Ιntralot Kίνδυνος διεθνούς διασυρμού. Άρθρο του Reuters για τις νομικές εμπλοκές.

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε διεθνή διασυρμό της χώρας κινδυνεύει να οδηγήσει η εμμονή της διοίκησης του ΟΠΑΠ και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στην υπογραφή σύμβασης με την Intralot για το νέο τεχνολογικό σύστημα, λίγες ημέρες πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του οργανισμού.

Οπως έχει ήδη αποκαλύψει το Euro2day οι περισσότεροι από τους διεκδικητές έχουν ήδη στείλει εξώδικα στη διοίκηση του ΟΠΑΠ και την καλούν να «παγώσει» τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης.

Στο χορό των αποκαλύψεων μπήκε και το πρακτορείο Reuters το οποίο επιβεβαιώνει, με εκτενές ρεπορτάζ, όσα έχει αναφέρει τις τελευταίες ημέρες το Euro2day για τον κίνδυνο ναυαγίου στο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, εξαιτίας της μεθόδευσης με τη σύμβαση της Intralot.
Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ αποτελεί κεντρικό στόχο του ΤΑΙΠΕΔ γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τα 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2013, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Η υστέρηση εσόδων από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων οδηγεί σε αυτόματες περικοπές κρατικών δαπανών, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε η κυβερνηση με τους δανειστές της χώρας.

Η υπόθεση με τη νέα, πενταετή (όπως έχει δημοσιοποιήσει η διοίκηση του ΟΠΑΠ) σύμβαση με την Intralot δείχνει, πάντως, πως στο ΤΑΙΠΕΔ για ανεξήγητους λόγους αδιαφορούν για τα νέα μέτρα και τις διεθνείς αντιδράσεις που θα προκαλέσει τυχόν ναυάγιο του διαγωνισμού.

Στο ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, με τίτλο «Σε κίνδυνο η πώληση του ΟΠΑΠ εξαιτίας νομικής εμπλοκής», αναφέρεται πως δύο από τους υποψηφίους για την εξαγορά του 33% υποστηρίζουν, με εξώδικα προς τη διοίκηση του οργανισμού και του ΤΑΙΠΕΔ, πως ο διαγωνισμός δεν προχωρά με την απαιτούμενη διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Με τα εξώδικα, η επενδυτική εταιρεία Emma Delta (συμμετέχουν ο Γ. Μελισσανίδης και ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc) και η κοινοπραξία της γερμανικής Gauselmann με την ισραηλινή Playtech, απειλούν με περαιτέρω νομικές ενέργειες στην περίπτωση που η διοίκηση του ΟΠΑΠ υπογράψει τη σύμβαση με την Intralot.

Χθες, στα «πηγαδάκια» πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ, κατά την οποία επρόκειτο να εγκριθεί η υπογραφή της επίμαχης σύμβασης (η συνέλευση αναβλήθηκε για τις 6 Απριλίου), ήταν εμφανής η αμηχανία της διοίκησης. Κατά πληροφορίες, τα εξώδικα είναι περισσότερα από τα δύο που αναφέρει το Reuters («έχουν στείλει σχεδόν όλοι οι διεκδικητές» έλεγαν στελέχη του οργανισμού).

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο στην επιστολή της Emma Delta αναφέρεται πως η εταιρεία «διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών προσφυγών για τέλεση πιθανών αξιοποίνων πράξεων».

Τόσο η διοίκηση του ΟΠΑΠ, όσο και η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο των επιστολών στο Reuters ή να επιβεβαιώσουν πως τα έχουν λάβει, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του πρακτορείου. Πηγή των δύο υποψηφίων ξεκαθάριζε, πάντως, πως τα εξώδικα είναι σε γνώση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΠΑΠ, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν απαντήσει επισήμως στις αιτιάσεις τους.

Στο εξώδικο της κοινοπραξίας Gauselmann – Playtech περιλαμβάνονται κάποια από τα σκοτεινά σημεία της επικείμενης σύμβασης με την Intralot η οποία, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ θα φτάνει συνολικά τα 155 εκατ. ευρώ.

Οι δύο όμιλοι, όπως είχε επισημάνει πρόσφατα και το Euro2day, εκφράζουν φόβους πως η σύμβαση με την Intralot περιέχει όρους που θα οδηγήσουν τον οργανισμό στο να πληρώσει πολύ μεγαλύτερο ποσό από τα 155 εκατ. που ανακοίνωσε η διοίκηση. Υποστηρίζουν, επίσης, πως ο αγοραστής του 33% πρέπει να έχει λόγο για τους όρους που περιλαμβάνονται στην επίμαχη σύμβαση με τον τεχνολογικό πάροχο.

Και στα δύο εξώδικα αναφέρεται πως οι υποψήφιοι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν είχαν πρόσβαση σε στοιχεία για τη νέα σύμβαση παρά το γεγονός πως στην ουσία δεσμεύει τον οργανισμό για την επόμενη πενταετία. «Ο νέος πλειοψηφών μέτοχος του ΟΠΑΠ πρέπει να έχει τη δυνατότητα ελέγχου και αποφάσεως για όλα τα έργα και συμβάσεις και να μη βρίσκεται την τελευταία στιγμή παγιδευμένος για το προσεχές μέλλον» αναφέρεται στην επιστολή της Gausellman, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.

Η Emma Delta καλεί, με το εξώδικό της, τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να διερευνήσει τη νομιμότητα συμμετοχής εταιρειών που συνδέονται με την Intralot στο διαγωνισμό για την απόκτηση του 33%.

«Ο ΟΠΑΠ, που είναι η προς πώληση εταιρεία, «προσφέρει μπόνους» στον τεχνολογικό προμηθευτή μέσω της νέας σύμβασης και ενισχύει τα έσοδα και τη ρευστότητα του ομίλου και των συνδεδεμένων με αυτόν εταιρειών, προσφέροντάς του δια της συγκεκριμένης οδού ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κατά το διαγωνισμό» επισημαίνεται στην επιστολή της επενδυτικής εταιρείας.

Το ρεπορτάζ του Reuters φιλοξενεί και δήλωση εκπροσώπου της Intralot ο οποίος υποστηρίζει πως η επιλογή του τεχνολογικού παρόχου έγινε μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Η ίδια εκπρόσωπος θεωρεί πως οι παρεμβάσεις υποψηφίων για το 33% «μπορεί να εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς».

Οι δεσμευτικές προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ αναμένεται να υποβληθούν στα τέλη Απριλίου, αλλά οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 28 Μαρτίου προκειμένου να συγκροτήσουν τα οριστικά σχήματα. Εκτός από τους δύο υποψηφίους που προαναφέρθηκαν, στην δεύτερη φάση είχαν περάσει οι επενδυτικές εταιρείες BC Partners, TPG Capital και Third Point, η Triple Five World Properties, η κινεζική Fosun και η Intralot.

Euro2day

Λουξεμβούργο: Γερμανική ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις για τη "διάσωση" της Κύπρου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Είναι οι Γερμανοί πολιτικοί εκείνοι που πυροδοτούν την συζήτηση και για άλλες χώρες...
Για τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει να γίνει «γερμανική Ευρώπη» και το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποκύψει στον πειρασμό να επωφελείται μονίμως από την ευρωπαϊκή κρίση, προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Καταγγέλλει μάλιστα την Γερμανία για «ηγεμονικές επιδιώξεις».

«Έχουμε εργαστεί πολλά χρόνια για να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία, αλλά δεν πρέπει η Ευρώπη των 27 να καταλήξει μια γερμανική Ευρώπη», σημειώνει με έμφαση ο κ. Άσελμπορν και προσθέτει: «Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει την ιστορία, την παράδοση και τα πλεονεκτήματά της. Ειδικότερα οι μικρότερες χώρες της ΕΕ πρέπει να αναζητούν εξειδικευμένους τομείς. Έτσι, το Λουξεμβούργο από την δεκαετία του '60 εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά ανέπτυξε και σημαντική βιομηχανία δορυφόρων και χάλυβα».

Εκφράζει ωστόσο την ανησυχία του, όταν βλέπει, όπως λέει, οι αναφορές σε «υπέρογκο μέγεθος» να εστιάζονται αποκλειστικά στον χρηματοοικονομικό τομέα. «Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά μια μεγάλη δορυφορική και χαλυβουργική βιομηχανία και μεγάλες τράπεζες — γι' αυτό και η κατηγορία πονάει τόσο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Άσελμπορν τονίζει ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία προσπαθούν να συρρικνώσουν τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρώπη, αλλά διευκρινίζει ότι της συζήτησης ηγείται το Βερολίνο και, αναφερόμενος στην Κύπρο, σημειώνει ότι υπεύθυνοι για την ιδέα να περιοριστεί ο τραπεζικός τομέας και να χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις για την διάσωση είναι οι Γερμανοί.

Προσθέτει δε ότι είναι οι Γερμανοί πολιτικοί εκείνοι που πυροδοτούν την συζήτηση και για άλλες χώρες. «Δεν γίνεται η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε ‘χρειαζόμαστε χρηματοπιστωτικά κέντρα μόνο στις χώρες μας και όλα τα άλλα πρέπει να εξαφανιστούν’. Κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στο ευρωπαϊκό πνεύμα, ενάντια στην εσωτερική αγορά και στην αλληλεγγύη. Πρόκειται για επιδίωξη ηγεμονίας, η οποία είναι λάθος και μη ευρωπαϊκή», είπε χαρακτηριστικά στο Reuters.


«Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει τα οικονομικά πρότυπα για τις άλλες χώρες της ΕΕ»

«Πολύ δύσκολα ανέχομαι τον όρο ‘επιχειρηματικό μοντέλο’», συνεχίζει ο κ. Άσελμπορν, αναφερόμενος στην διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Κύπρο. «Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει τα πρότυπα για τις άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν επιτρέπεται, με το πρόσχημα οικονομοτεχνικών ζητημάτων, να υποβάλλονται κάποιες χώρες σε ασφυξία», τονίζει και υπενθυμίζει ότι στο Λουξεμβούργο δραστηριοποιούνται και γερμανικές τράπεζες, ενώ απασχολούνται 150.000 Γάλλοι και Γερμανοί οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά προς και από το Μεγάλο Δουκάτο. Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν οι Γερμανοί προσπαθήσουν να συρρικνώσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας του, αυτό «θα είναι κρίμα για το σύνολο της Ευρώπης» και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, το Λουξεμβούργο δεν είναι φορολογικός παράδεισος.

Ο Γιαν Άσελμπορν προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο κάποιοι να μπουν στον πειρασμό να επωφελούνται μονίμως από την κρίση. «Σε βάθος χρόνου, δεν είναι καλό η Γερμανία να δανείζεται με 1,5% και οι άλλες χώρες με τέσσερις και πέντε φορές υψηλότερο επιτόκιο. Αυτό θα πρέπει να το έχουν στο νου τους οι Γερμανοί. Είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας».

Κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Γιοάχιμ Πος είχε υποστηρίξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο Λουξεμβούργο, στην Μάλτα, στην Ιρλανδία, αλλά και στην Ολλανδία, μιλώντας για «φορολογικό ντάμπινγκ» και για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στο Λουξεμβούργο, είχε δηλώσει ότι «φυσικά και ανήκει στις προβληματικές χώρες!».

Από ........  epikaira

Ήξεραν όλοι για την λίστα Λαγκάρντ

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Διώτης εμπλέκει στην υπόθεση τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα

Τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα εμπλέκει στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Αναλυτικά, κατά την κατάθεση του στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Διώτης παρέδωσε στους βουλευτές μια σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε ανταλλάξει ο ίδιος με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το επίμαχο στικάκι.

Τα 8 e-mail αντηλλάγησαν στις αρχές Ιουλίου του 2011, Όταν δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη «μετακομίσει» από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, συνέχιζε ωστόσο να ασχολείται ενεργά με την υπόθεση.

Από τη συγκεκριμένη αλληλογραφία προκύπτει ότι για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ γνώριζαν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Παπανδρέου έχει υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε για την λίστα τίποτα παραπάνω από το ότι παρελήφθη, ενώ ο κ. Μπίκας έχει καταθέσει ότι ενημερώθηκε για το θέμα από τον ξένο τύπο.



Από ....... parapolitika

Kυπριακά ΜΜΕ: Αποχαιρέτα την Κύπρο που χάνεις

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


«Η Κύπρος τιμωρήθηκε γιατί δεν είχε πλάνο. Τιμωρήθηκε για το φιάσκο της Μόσχας. Τιμωρήθηκε για τις απειλές.Τιμωρήθηκε για την υπεροψία. Τιμωρήθηκε για την απραξία και βέβαια τιμωρήθηκε για το παρελθόν της αλλά και για το μέλλον της» γράφει σε κύριο άρθρο της η κυπριακή 24H.
«Είναι απίστευτο, η Κύπρος είπε όχι πριν μια εβδομάδα σε κούρεμα 10% και τώρα επιδίωξε και δέχθηκε κούρεμα 30% και διάλυση δύο τραπεζών της. Μοιάζει με τιμωρία ή μάλλον πιο σωστά αποτελεί μια τιμωρία και οι ευθύνες είναι εσωτερικές.

Δεν φταίει η "κακή" ΕΕ που θέλει να βάλει το χέρι της στο μέλι μας γιατί πολύ απλά δεν έχουμε μέλι...
Εχει τελειώσει καιρό τώρα και εμείς νομίζουμε ότι έρχεται κι άλλο. Είχαμε την τύχη να έρθουν πολλά, πάρα πολλά χρήματα για το μέγεθος των τραπεζών μας. Ομως δεν ήμασταν έτοιμοι να τα διαχειριστούμε... Σαν τα παιδάκια που έχουν γεμάτο κουμπαρά από τα κάλαντα.
Η Κύπρος τιμωρήθηκε γιατί μπήκε σε ένα δρόμο χωρίς να ξέρει τη διαδρομή. Δεν είχε πλάνο για τις διαπραγματεύσεις.

Η Κύπρος τιμωρήθηκε γιατί είπε "όχι", πρόχειρα χωρίς να έχει plan b. Απλά ερασιτεχνικό.
Η Κύπρος τιμωρήθηκε για το φιάσκο της Μόσχας. Ο Σαρρής πήγε σαν επαίτης την ύστατη ώρα.. Οι μύθοι περί Ρώσου αδελφού κατέρρευσαν..
Η Κύπρος τιμωρήθηκε γιατί απέιλησε. Μόνο που ο νόμος του δρόμου λέει ότι όταν απειλείς πρέπει να ξέρεις ότι ίσως χρειαστεί να κάνεις πράξη τις απειλές σου. Το μικρό ψάρι δεν κάνει τσαμπουκάδες στο μεγάλο... Το γιατί το καταλαβαίνετε.

Η Κύπρος τιμωρήθηκε για την υπεροψία της. Μπήκε στον αγώνα με φανφάρες του στυλ "μη γυρίσεις πίσω με κούρεμα", "δε φεύγω εάν δεν υπάρξει συμφωνία". Σε μία αναμέτρηση που δεν είσαι το φαβορί, πας να κλέψεις τη νίκη...
Η Κύπρος τιμωρήθηκε γιατί πήγε σε μια διαπραγμάτευση υποτιμώντας ότι στις διαπραγματεύσεις το επόμενο σενάριο δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο από το αρχικό.
Η Κύπρος τιμωρήθηκε γιατί εκνεύρισε τους πάντες. Τους Ευρωπαίους που τόλμησε ενώ τη βοηθούν να πάει με τους Ρώσους, τους Ρώσους γιατί έπαιξε με τα χρήματά τους, τους Αμερικάνους γιατί πήγε με τους Ρώσους. Δεν είναι και λίγοι...
Η Κύπρος τιμωρήθηκε γιατί ο Χριστόφιας έκανε τον τουρίστα ένα χρόνο.
Η Κύπρος τιμωρήθηκε γιατί ο Αναστασιάδης δεν ήταν έτοιμος για την κρίση.
Ηταν πολλά τα λάθη για να μην τιμωρηθεί η μικρή Κύπρος.

 Και τώρα τι;
Δυστυχώς τα επόμενα σενάρια δεν είναι μόνο οικονομικού ενδιαφέροντος.

Σε λίγα μόνο 24ωρα ο Ομπάμα βρέθηκε στο Ισραήλ. Το Ισραήλ ζήτησε συγνώμη από την Τουρκία και ήδη βλέπουμε δημοσιεύματα για τον αγωγό που θα πάει μέσω της Τουρκίας.
Κυπριακό και φυσικό αέριο Οταν σε έχουν του χεριού τους και θα παρακαλάς να πάρεις τη δόση σου πώς θα μπορείς να πεις όχι σε μια λύση για το Κυπριακό ή σε μία διαφορετική διαχείριση του φυσικού αερίου από αυτήν που θα επιλέξεις; Απλά δεν θα μπορείς.

Παραφράζω τον Κωνσταντίνο Καβάφη...

Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, αποχαιρέτα την, την Κύπρο που φεύγει.
Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πείς πως ήταν ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου· μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
 Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι, πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο, κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ' όχι με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα, ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους, τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου, κι αποχαιρέτα την, την Κύπρο που χάνεις.

Καληνύχτα στην Κύπρο που ξέραμε, καλημέρα σε μία πολύ διαφορετική Κύπρο...

Από ........  iefimerida

Η Τρόικα ξανάρχεται αλλά η κυβέρνηση πάλι δεν θα είναι έτοιμη

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Στις 7 Απριλίου αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα προλάβει η ελληνική πλευρά να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες σε αυτό το διάστημα των λίγων ημερών, παρά την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να ολοκληρωθεί τάχιστα αυτό το σκέλος της αξιολόγησης, έτσι ώστε αφενός να αποφευχθούν οι τριβές με τους δανειστές πριν καλά- καλά κοπάσει ο θόρυβος από την κυπριακή «διάσωση», αφετέρου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο εξακολουθεί να είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου. Ηδη γίνεται αγώνας δρόμου για την αύξηση του αριθμού των υπό άμεση απόλυση, πέρα από τους 885 που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, προκειμένου να καμφθούν οι επικεφαλής της Τρόικα που ζητούν «αίμα». Ωστόσο, 1.550 υποθέσεις βρίσκονται ακόμα στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και άλλες 450 στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, ενώ γίνεται έλεγχος από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης σε 1.900 περιπτώσεις υπαλλήλων με ποινικές διώξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν υποστεί και τις προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι, όμως, ότι βρίσκονται στον «αέρα» τα οργανογράμματα και ο στόχος διαθεσιμότητας σε εποπτευόμενους φορείς, που αποτελεί και προαπαιτούμενο για τη δόση, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, δημιουργήθηκε... παρεξήγηση από τη σχετική διατύπωση του Μνημονίου.

Τριβές προκαλεί και το Εκτακτο Τέλος Ακινήτων, καθώς για την εφαρμογή των υπό εξέταση σεναρίων για τη μείωση του Τέλους σε μικρότερες ιδιοκτησίες, θα πρέπει να καταλήξει θετικά η συζήτηση με την Τρόικα για το ποια είναι τα «ανεκτά» επίπεδα απώλειας εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να εγείρουν ενστάσεις για τη διατήρηση του σε ισχύ, οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πεδίο των ρυθμίσεων οφειλών, φαίνεται ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για την πάγια διαδικασία, που θα προβλέπει καταβολή σε 12 δόσεις, δυνατότητα που θα επεκτείνεται έως τις 24 δόσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αντιθέτως παραμένει η διαφωνία για την «τελευταία ευκαιρία», καθώς η Τρόικα επιμένει ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τις 36 δόσεις, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει να επεκτείνεται έως τις 48 δόσεις. Από τις ρυθμίσεις προβλέπεται ότι μπορούν να εισπραχθούν 3 με 4 δισ. ευρώ από τις οφειλές προς το Δημόσιο και περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις οφειλές προς τα Ταμεία. Οσον αφορά στη Φορολογική Διοίκηση, η Τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το εάν αυτές οι πιέσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε εμπλοκή, ενώ υπάρχει «γκρίνια» για τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων αλλά και τις ελεγκτικές επιδόσεις των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.

Από .......  iefimerida

“Δισεκατομμύρια έφυγαν από την Κύπρο για την Ελλάδα” – Φοβόμαστε για τη ζωή μας λέει το Δ.Σ. της Λαϊκής

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Για σκάνδαλο έκαναν λόγο ο πρόεδρος και δύο μέλη του Δ.Σ. της Λαϊκής τράπεζας της Κύπρου, μίλησαν για δισεκατομμύρια που έφυγαν από την Κύπρο για την Ελλάδα και κατήγγειλαν πρόσωπα που πέρασαν πριν από αυτούς από τη διοίκηση της τράπεζας. Όταν κλήθηκαν να πουν ονόματα τα τρία μέλη του Δ.Σ. Αρνήθηκαν λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Καταθέτοντας στην επιτροπή της κυπριακής Βουλής ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Αντρέας Φιλίππου και τα μέλη του Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο ουσιαστικά μίλησαν για σχέδιο αποδήμησης της τράπεζας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα» και πως υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή τους που δείχνουν «ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας»

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Λαϊκής όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και είπαν ότι το ρίσκο, που καλούνται να αναλάβουν είναι πολύ μεγάλο.

Κλήθηκε εσπευσμένα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος είπε στα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής ότι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή.

Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν, τα στοιχεία που θα κατατεθούν θα χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και θα φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Ντάϊσελμπλουμ: Δεν μετανιώνω για τις δηλώσεις που έκανα!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ. Mιλώντας στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο, είπε ότι δεν μετανιώνει για τις δηλώσεις που έκανε τόσο στους Financial Times όσο και στο Reuters μετά την συμφωνία για την διάσωση της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι δεν έχει διαπιστώσει πολύ πανικό στις αγορές τις τελευταίες ημέρες και επιτελώντας πολύ σωστά την "αποστολή" που του έχει ανατεθεί, είπε: "είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες πώς κινούμαστε σταδιακά στο νέο καθεστώς".

Πήγε και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η διάσωση της Κύπρου ταιριάζει στη νέα προσέγγιση αναφορικά με τις τραπεζικές διασώσεις.

Για να θολώσει βέβαια λίγο τα νερά είπε επίσης: "Η Κύπρος δεν προσφέρει κάποιο προσχέδιο για μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις. Αλλά ταιριάζει με τη νέα προσέγγιση προς τις τραπεζικές διασώσεις η οποία εξελίσσεται. Δεν είπα κάτι καινούργιο".

Και για να γίνει λίγο πιο φιλολαϊκός κατέληξε: "Οι κίνδυνοι θα πρέπει να πέφτουν σε αυτούς που αναλαμβάνουν τους κινδύνους και όχι στους φορολογούμενους".

Διευκρίνισε επίσης ότι είναι αναπόφευκτο οι ανασφάλιστοι καταθέτες να υποστούν ζημιές με βάση την κυπριακή διάσωση, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι μια "εξαιρετική" περίπτωση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com