Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Και μέσα στο γενικό χαμό ίδρυσε και ο Χρήστος Ζώης κόμμα (διακήρυξη, καταστατικό)

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο η δήλωση ίδρυσης νέου πολιτικού κόμματος με το όνομα «Νέα Μέρα» του οποίου ηγείται ο πρώην βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζώης που πρόσφατα αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Τη σχετική αίτηση υπογράφουν επίσης, ο γραμματέας του νέου κόμματος Μιχαήλ Γιαννάκης και οι: Θανάσης Αργυρός, Γεώργιος Βάμβουκας, Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Σταμάτης Γκάβαλης, Νίκος Δρίτσας, Θύμιος Δρόσος, Αικατερίνη Ζαγγανά, Γιάννης Κουράκος, Χρήστος Λύτρας, Γιάννης Μανώλης, Γεώργιος Νούλας, Ελένη Πανταζή, Στέλιος Πολίτης, Νίκος Πρωτέκδικος, Γεώργιος Ρωμανιάς, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκος Σταυρογιάννης, Φώτης Τσιπέλης και Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος.

Γενικός Διευθυντής και Οικονομικός υπεύθυνος του κόμματος ορίστηκε ο υποπτέραρχος ε.α. Νικόλαος Θεοχάρης.

Διαβάστε εδώ το καταστατικό του νέου κόμματος και εδώ την ιδρυτική του διακήρυξη

Από .......  iefimerida

Τροπολογία για μεταφορά μαθητών του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Με τροπολογία του ΥΠ. ΕΣ. που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, διευθετήθηκε το πρόβλημα που αφορούσε στην πληρωμή των δαπανών για τη μεταφορά μαθητών.
Κατόπιν τούτου, οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου που υπάγονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωρούν στην επεξεργασία των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σχετική εισήγησή του στη Βουλή, ανέφερε τα παρακάτω:

"Με τις διατάξεις της παρούσας τροπολογίας διευθετείται ένα κρίσιμο ζήτημα με έντονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές διαστάσεις.
Λύνεται ένα πρόβλημα που η σημερινή Κυβέρνηση κληρονόμησε.
Το πρόβλημα αφορούσε στην πληρωμή των δαπανών για τη μεταφορά μαθητών.
Απασχόλησε τοπικές κοινωνίες, μαθητές και τις οικογένειές τους, δομές της αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικές κοινότητες, καθώς, και μεταφορείς.
Πρόκειται για πρόβλημα, που αναφέρεται στην περίοδο από 01/01/2011 μέχρι την 30/6/2012.
Πρόβλημα που οφείλεται στην αοριστία σχετικών διατάξεων.
Για το λόγο αυτό δεν μπορούσε να επιλυθεί αποτελεσματικά χωρίς τη συμπλήρωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Να σημειώσω ότι με Απόφαση του τότε Υφυπουργού Οικονομικών είχε επιτευχθεί μείωση της δαπάνης μεταφοράς κατά 20% σε κάθε Περιφέρεια και μέχρι το τέλος του 2010.
Επίσης, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Μεταφορά Μαθητών για το σχολικό έτος 2012 – 2013» καθορίστηκε το ποσοστό μείωσης του σχετικού κόστους για την περίοδο μετά τον Ιούνιο του 2012 (17%).
Όμως, έμενε ασαφές το τοπίο για τα δεδουλευμένα της περιόδου 1/1/2011 έως 30/6/2012.
Με τις διατάξεις της τροπολογίας καθιστούμε σαφές το τοπίο για τις δαπάνες που αφορούν το σχολικό έτος 2011 – 2012, αφού για το διάστημα 1/1/2011– 30/6/2011 οι πληρωμές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Επιλύουμε τις όποιες εκκρεμότητες αφορούν την επίμαχη περίοδο.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:
· Οι συγκεκριμένες δαπάνες μπορούν να εκκαθαρισθούν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού των οικείων Περιφερειών τρέχοντος οικονομικού έτους κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.
· Οι δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2011 –2012 καταβάλλονται μειωμένες, κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τα ισχύοντα μέχρι 31/12/2010.
Επιπλέον, προκειμένου να μην υπάρξει κανενός είδους αιφνιδιασμός, προβλέπεται ότι:
· Σε περίπτωση που οι εν λόγω δαπάνες έχουν διαμορφωθεί, μετά από συμφωνία των μερών, σε ύψος χαμηλότερο από αυτό που προσδιορίζεται σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, αυτές θα παραμένουν ως έχουν.
· Σε περίπτωση που ήδη καταβληθείσες δαπάνες έχουν διαμορφωθεί σε ύψος υψηλότερο από αυτό που προσδιορίζεται σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, η επιπλέον καταβολή συμψηφίζεται με οφειλόμενες καταβολές προς τους ίδιους δικαιούχους.
· Για τις νέες συμβάσεις (σχολική περίοδος 2012 – 2013)αποσυνδέεται το μεταφορικό κόστος από αυτό που είχε διαμορφωθεί στις 30/6/2012.
Συνεπώς, επιλύεται ένα χρονίζον πρόβλημα με εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις που έρχονταν από το παρελθόν.
Και επιλύεται με σαφή και δίκαιο τρόπο."

Στα πλαίσια του προγράμματος΄΄Γνωριμία με τα βουνά της Ρούμελης΄΄ & του προγράμματος ΄΄Δράσεις για γονείς με ανήλικα παιδιά΄΄

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


24/3/2013 Ορειβασία στο Καλλίδρομο (Γκιόζα ή Σταυρός 1.419μ.)

Α. Ορειβασία στο Καλλίδρομο (Γκιόζα ή Σταυρός 1.419μ.)
 
Κυριακή : Συνάντηση στο χωριό Ελευθεροχώρι στις 8:30π.μ. (Παιδική χαρά). Μετακίνηση με αυτοκίνητα έως τη θέση Στέκι του Μπράλλου δίπλα στη Λίμνη του Καλλιδρόμου 1.000μ. υψόμετρο. Ανάβαση από δασικό δρόμο και μονοπάτι στο οροπέδιο Μουρούζο και το Ξηροπήγαδο. Πριν τη στάνη του Καραίσκου, ακολουθούμε μονοπάτι που οδηγεί στη θέση Αλώνι. Συνέχεια της ανάβασης από δασικό δρόμο έως τη βάση της κορυφής. Από μονοπάτι ανάβαση στη κορυφή Γκιόζα 1.419μ. Αφού απολαύσουμε την υπέροχη θέα προς τη κοιλάδα του Κηφισού και τα βουνά της Ρούμελης, κατάβαση από σηματοδοτημένο μονοπάτι, στην αλπική λίμνη Παλιοσουβάλα. Ακολουθούμε το κεντρικό δασικό δρόμο Μενδενίτσας - Ελευθεροχωρίου και επιστρέφουμε στη Λίμνη του Καλλιδρόμου, όπου θα συναντήσουμε την άλλη ομάδα. Φαγητό και ξεκούραση.
Εύκολη διαδρομή, ενδείκνυται για πεζοπόρους και αρχαρίους.
Β.Δ.1 - Ω.Π.6 -Υ.Δ. 500μ.

Συντονιστές της Δράσης αυτής είναι :
1). Κωστής Πετρόπουλος Τηλ. 6976891093
2). Γιώργος Ηλιόπουλος Τηλ. 6977980707



Β. Ορεινή πεζοπορία στο Καλλίδρομο για γονείς με ανήλικα παιδιά
 
Κυριακή : Συνάντηση στο χωριό Ελευθεροχώρι στις 10:30π.μ.
Ανάβαση από δασικό δρόμο και μονοπάτι στην Αλπική Λίμνη του Καλλιδρόμου 1.000μ. υψόμετρο. Στη συνέχεια από μονοπάτι μετάβαση στη θέση Στέκι του Μπράλλου, με τους αιωνόβιους Δρυς. Ετοιμασία του φαγητού και διοργάνωση παιχνιδιών για τους μικρούς μας φίλους. Ξεκούραση και επιστροφή στο χωριό Ελευθεροχώρι από την ίδια διαδρομή.
Εύκολη διαδρομή, ενδείκνυται για αρχαρίους και μικρά παιδιά.
Β.Δ.1 - Ω.Π.4 -Υ.Δ. 200μ.

Συντονιστές της Δράσης αυτής είναι :
1). Λένα Συκιώτη Τηλ. 6976891093
2). Βάσω Καραγκιόζογλου Τηλ. 6942805474

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως 10:00μ.μ. στις 23/3/2013
Για περισσότερες πληροφορίες :
Κωστής Πετρόπουλος τηλ. 6976891093 email kostaspetro2003@yahoo.gr

Λίστα Λαγκάρντ: Όλα τα ονόματα και τα ποσά!

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com

Η Λίστα Λαγκάρντ έφτασε σήμερα στην Προανακριτική της Βουλής και περιλαμβάνει όλα τα ονόματα και το χρηματικό ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς τους. Την λίστα έστειλε το ΣΔΟΕ για να σχηματιστεί εικόνα για για προφίλ των καταθετών.

Για να διευκολύνουν το έργο της Προανακριτικής στην λίστα υπάρχουν μόνο ονόματα και ποσά.

Τη λίστα Λαγκάρντ με τα ποσά (σε δολλάρια) των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετική τράπεζα HSBC έστειλε σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή το ΣΔΟΕ. Τα ποσά που αναγράφονται δίπλα σε κάθε καταθέτη έχουν διασταυρωθεί με τα στοιχεία που απέστειλε στο Σώμα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Αναφέρονται στην περίοδο από τον Νοέμβριο του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2007 και όπως προκύπτει, πάνω από τους μισούς Έλληνες καταθέτες – σε σύνολο 2062 καταθετών – την επίμαχη περίοδο έχουν μηδενική κατάθεση.

Μεταξύ αυτών το όνομα «PANTELI MARIA» με ποσό 562.896.546 δολάρια. Η κα Παντελή έχει ήδη δηλώσει στην Προανακριτική ότι δεν της ανήκει αλλά η ίδια ήταν διαχειρίστρια.
Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει στο hedge fund του κ. Σάμπυ Μιώνη.
Ακολουθεί το όνομα «Levis Solomon» με ποσό 557.938.829 δολάρια και το «Sapountzi (Sapountsis) Pinelopi (Penelope) με 108.586.482 δολάρια ενώ η πρώτη τετράδα κλείνει με τον «Mionis Sampy (Sabby) (Saby) με 80.619.625 δολάρια.

Τα πρώτα 79 ονόματα έχουν δίπλα τους ποσά άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

451 ονόματα έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Τα φυσικά πρόσωπα που εμφανίζουν ποσά είναι 918.














Αλέξης Τσίπρας για Κύπρο: «Οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη» (βίντεο)

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Αποσπάσματα των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις εξελίξεις στην Κύπρο 



 



Είναι πλέον φανερό ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία πορεύεται ένα δρόμο που είναι πλέον ανοιχτά δρόμος ενάντια στους λαούς της. Η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης, με τις ευλογίες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, του κερδοσκοπικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην Ευρώπη, είναι μια στρατηγική αποικιοποίησης για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Βασικό εργαλείο για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής είναι οι εκβιασμοί με βάση το χρέος, που ακόμα κι αν δεν υπήρχε, θα το είχαν εφεύρει προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους. Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής όμως ανοίγει πλέον τους Ασκούς του Αιόλου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Πρόκειται για μια κίνηση βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, αλλά συνολικά της Ευρώπης. Η απόφαση αυτή πρέπει να ματαιωθεί, προτού γίνουν ανεπανόρθωτες οι ζημιές που θα προκαλέσει. Η ελληνική πλευρά, δια του κ. Στουρνάρα και με τις εντολές του κ. Σαμαρά στήριξε αποφάσεις προκλητικές και απαράδεκτες.

 Δεν δίστασε να συμφωνήσει σε κούρεμα των καταθέσεων των Κυπρίων πολιτών, δημιουργώντας έτσι ένα απαράδεκτο δεδικασμένο για όσες χώρες βρίσκονται σε δημοσιονομικό κίνδυνο στην ευρωζώνη. Με αυτήν την απόφαση ουσιαστικά αναλαμβάνει μια ιστορική ευθύνη. Και την αναλαμβάνει μάλιστα, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, εν κρυπτώ από τον ελληνικό λαό και τη Βουλή των Ελλήνων. Ζήτησα χθες με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει άμεσα ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας για την στάση της κυβέρνησης τη προηγούμενη Παρασκευή στο Eurogroup. Δυστυχώς, αρνήθηκαν με φτηνές δικαιολογίες. Η ουσία όμως παραμένει.

 Η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να συναινεί δίχως την ενημέρωση και την έγκριση της Βουλής, σε μια απόφαση που ουσιαστικά διαλύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και θέτει σε τεράστιους κινδύνους το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. . Καλούμε άμεσα τον πρωθυπουργό, που ουσιαστικά έχει την ευθύνη της απόρριψης αυτού του αιτήματος, να προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία, αύριο κιόλας, έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, όπως έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να πράξει. Κατά τη δική μας εκτίμηση ο προφανής απώτερος στόχος της πολιτικής επιλογής στο Eurogroup δεν είναι η διάσωση της Κυπριακής οικονομίας, αλλά να επιβληθεί στην Κύπρο ένα καθεστώς απόλυτης οικονομικής κυριαρχίας, σε μια περιοχή μάλιστα ιδιαίτερης γεωπολιτικής αξίας. Με αυτόν τον τρόπο είναι προφανές για εμάς ότι στοχεύουν να αποθηκεύσουν προκαταβολικά και τους ενεργειακούς πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την αποδοχή μιας τέτοιας απόφασης.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός, αφού έδεσε τη χώρα στο μνημονιακό άρμα της κυρίας Μέρκελ, καταστρέφοντας όσα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα είχε αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές, αφού αθέτησε κάθε υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση, λέγοντας μάλιστα «ουδείς αναμάρτητος», έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει ως ευρωπαϊκή την ελληνική ΑΟΖ και τώρα αποδέχεται, αν όχι συνεργεί, στη νέα αποικιοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά, άλλωστε, αγνοεί και υποτιμά την αναγκαία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αλλά και το ρόλο της παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Υπάρχουν, όμως, και όρια στην ανοχή και στην αντοχή ενός λαού. Καλούμε τη κυβέρνηση: • Έστω και εκ των υστέρων, να μην επικυρώσει μια απόφαση αποικιοποίησης της Κύπρου και διάλυσης της οικονομίας της. • Να ζητήσει άμεσα Έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ώστε να καταστήσει σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια τέτοια επιλογή.

 Στην απόφαση της Κυπριακής Βουλής, όποτε κι αν αυτή συγκληθεί, τις επόμενες ώρες ή μέρες, στηρίζεται όχι μόνον το μέλλον της Κύπρου, αλλά ενδεχομένως και ολόκληρης της ευρωζώνης. Το ηχηρό και περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού Κοινοβουλίου στα σχέδια διάλυσης της Κυπριακής δημοκρατίας, θα είναι ταυτόχρονα και ΟΧΙ όλων των ευρωπαϊκών λαών σε έναν αδιέξοδο και αυτοκαταστροφικό για την Ευρώπη δρόμο. Θα αποδείξει επίσης ότι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή, υπάρχουν περιθώρια αντίστασης και διαπραγμάτευσης. Άλλωστε και μόνο η απειλή αυτές τις τρεις μέρες καταψήφισης της απόφασης οδήγησε, ήδη, στην πρώτη υποχώρηση από μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάζουν διαρκώς και να παίζουν με τη φωτιά, ας αναλογιστούν τώρα τις ευθύνες τους. Και κυρίως να αναλογιστούν ότι εκτός από κυβερνήσεις του χεριού τους, όπως ήταν οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και οι λαοί, που δεν πρόκειται να παραδοθούν αμαχητί. Οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός θα δώσουν το έναυσμα για μια συνολική αντεπίθεση των λαών της Ευρώπης, στα καταστροφικά σχέδια της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ανοίγοντας το δρόμο για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης, της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

 Από ..... left

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 20/03/2013

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

"Έχουμε μερικές ώρες για να σώσουμε τον τόπο"

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Όλα για όλα τα παίζει η Κύπρος, βάζοντας στο τραπέζι νέες προτάσεις, ώστε να αποσπάσει τη συμφωνία των δανειστών...   

Το μέλλον της Κύπρου έχει τεθεί επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λευκωσία, με σκοπό να δοθεί μία τελική λύση στον εφιάλτη που ζει από το Σάββατο ο λαός της Μεγαλονήσου.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου, πως «έχουμε μερικές ώρες για να σώσουμε τον τόπο».

«Το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου ο χρόνος έχει εξαντληθεί. «Δεν έχουμε ούτε εβδομάδες, ούτε μέρες, αλλά μερικές ώρες» τόνισε και πρόσθεσε «θα εργαστούμε μέχρι το πρωί να βρούμε τις λύσεις».

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου θα χαραμίσει την επόμενη γενιά.

Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι ο Κύπριος πολίτης νοιάζεται για το μέλλον αυτού του τόπου και απαιτεί από τους πολιτικούς να βρουν λύση για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα, απάντησε αρνητικά.

«Η ουσία είναι κατά πόσο θα αφήσουμε τη χώρα μας να χρεοκοπήσει. Και πιστεύω στον πατριωτισμό και της ηγεσίας και των πολιτών», κατέληξε.

Ποια σχέδια επεξεργάζονται
Η αρχική συμφωνία- κόλαφος του Eurogroup της 16ης Μαρτίου -σε συνδυασμό με την σχετική ευελιξία που δόθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας- για τη συγκέντρωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της κυπριακής κυβέρνησης.


Σύμφωνα με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες και όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, η αρχική συμφωνία αποτελεί τη βάση της συζήτησης και αφήνεται στην κυπριακή πλευρά να επιλέξει το μείγμα της πολιτικής, αρκεί να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. ευρώ χωρίς να αυξάνεται το δημόσιο χρέος.
Με βάση την τελευταία ενημέρωση το «κούρεμα» προτείνεται να είναι: 3% από 1 ευρω ως 100.000, 7% από 100.001 ως 500.000 και 9% από 500.001 και άνω.
Πρακτικά η κατάσταση έχει επανέλθει στο σημείο που βρίσκονταν πριν από την καταψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την επιβολή εισφοράς σταθερότητας στις καταθέσεις.
Στο Προεδρικό Μέγαρο συζητείται η εναλλακτική πρόταση της Κύπρου, η οποία θα περιλαμβάνει κούρεμα, αν και σε μικρότερο ποσοστό, πέριξ του 4% και τη σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας, στο οποίο θα συγκεντρωθούν η περιουσία του Δημοσίου, τα ταμεία πρόνοιας, η εκκλησιαστική περιουσία και εισφορές των πολιτών.
Σκοπός του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί το ποσό που θα υπολείπεται από το χαμήλωμα της ειδικής εισφοράς στις καταθέσεις.

Επαφές με την τρόικα
Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας η κυπριακή ηγεσία, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα είχαν επαφές με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.
Με δεδομένο ότι οι προσδοκίες για το μέγεθος της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσία έχουν χαμηλώσει, η κυβέρνηση αναζητεί εκ νέου λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας της μέσω της Τρόικα.

Παρά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιβολή «εισφοράς σταθερότητας», η δίοδος επικοινωνίας με ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ δεν έκλεισε, ενώ και η γερμανική πλευρά δεν αρνείται το διάλογο για την εξεύρεση λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοικτές σε εναλλακτικές προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 5.8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κυπριακό Μνημόνιο.

«Οι κυπριακές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό σενάριο, το οποίο θα σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους και τις συναφείς χρηματοδοτικές παραμέτρους», τόνισε. Όπως πληροφορείται η «Κ» από αξιόπιστες πηγές, οι διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στη Μόσχα γίνονται σε συνεννόηση και εις γνώση της Ευρωζώνης.

Από ......  epikaira

Τι πραγματικά συνέβη στην Κύπρο και πώς θα εξελιχθεί, σύμφωνα με τον Καζάκη

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

 Να… γιατί σταμάτησε την εκπομπή μου ο Καρατζαφέρης ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ από την συνέντευξη του Δημήτρη Καζάκη στο «Radio Marconi 96,1 F.M.» του Βόλου και στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» του Αντώνη Κουμιώτη, πριν τη ψηφοφορία στη Κύπρο: 





Από ....... troktiko

Προς μια «νέα Γιάλτα» στην περιοχή μας;

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Το «παιχνίδι» για το μοίρασμα της ευρύτερης περιοχής μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και οι διαδικασίες επιταχύνονται θεαματικά με τις κινήσεις της Γερμανίας, οι οποίες φαίνεται πλέον πεντακάθαρα ότι λειτουργούν ως καταλύτης στις εξελίξεις. Όλα δείχνουν ότι Ελλάδα, Κύπρος και γενικότερα η «γειτονιά» μας βρίσκεται μπροστά σε μια «νέα Γιάλτα». Ποιος θα είναι ο κερδισμένος, περισσότερο ή λιγότερο, και ποιος ο χαμένος … κοντός ψαλμός, αλληλούϊα. Περιμένοντας να βγεί «λευκός καπνός» από το Κρεμλίνο, ουδείς μπορεί να προβεί σε ασφαλείς προβλέψεις.

Βάζοντας κάτω τα γεγονότα που σημειώνονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μεγάλο θέμα που να μην έχει ανοίξει. Πολύ περισσότερο, ότι το «αύριο» είναι κιόλας εδώ. Ιδού λοιπόν, κομμάτι – κομμάτι τα γεγονότα που συνθέτουν το πάζλ των μεγάλων ανατροπών που συντελούνται:

1.Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, βρίσκεται από σήμερα για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στη Μέση Ανατολή από τη στιγμή που επανεξελέγη πρόεδρος. Το Ισραήλ, ως γνωστόν, προωθεί με ιδιαίτερη θέρμη το ζήτημα της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του (ΑΟΖ).

2.Το Ισραήλ πριν από μερικές εβδομάδες, προέβη σε σημαντική συμφωνία με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, Γκάζπρόμ, για προπώληση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα εξορυχθούν από το Νο2 και 3 κοιτάσματά του, δίπλα από την κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται κυρίως, για το «Ταμάρ». Το σημαντικότερο, έως τώρα κοίτασμα, «Λεβιάθαν» το έχουν μια ισραηλο-αμερικανική εταιρεία και μια αυστραλιανή.

3.Η Κομισιόν πραγματοποιεί, ως όλα δείχνουν, τη σημαντικότερη επίσκεψή της στη Μόσχα. Δέκα έξι Επίτροποι και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Μπαρόζο, μαζί με σχεδόν εκατό «γραφειοκράτες» των Βρυξελλών. Την Παρασκευή ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Μπαρόζο.

4.Την ίδια στιγμή, όπως είναι γνωστό, στη Μόσχα βρίσκεται και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, κ.Σαρρής, για το μέγα θέμα που άνοιξε το Eurogroup, και κυρίως η Γερμανία, με τη μεγαλόνησο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τι θα πληρώσει η Μόσχα και τι θα πάρει ως ανταλλάγματα. Το Κρεμλίνο πιέζει για διασφαλίσεις στον Τραπεζικό τομέα (οι ρωσικές καταθέσεις υπολογίζονται στην πραγματικότητα σε 70 δις.), για σημαντική συμμετοχή της Γκαζπρόμ σε οικόπεδα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ, για σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Επισκοπή, ακόμα και για βάση για το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας(!!!).

5.Για δεύτερη φορά μέσα σε μιάμιση εβδομάδα, ήλθε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γκαζπρόμ, Αλεξέϊ Μίλλερ, αυτή τη φορά για να δει τον υπουργό Ανάπτυξης, κ.Χατζηδάκη και τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Απορίας άξιον είναι, γιατί έπρεπε να δει και τον υπουργό, τη στιγμή που μόλις προ εβδομάδος, είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, προσθέστε και τα εξής δεδομένα:
Α) Στη Μέση Ανατολή η κατάσταση είναι χαοτική (Συρία, πόλεμος- Αίγυπτος, αστάθεια – Λιβύη, όπου βρίσκεται ο Σαρκοζύ, συγκεχυμένη). Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), ο αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, είπε ότι κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν μεμονωμένα στρατιωτική δράση στη Συρία.
Β)Η Τουρκία προχωράει σε συνεχείς προκλήσεις –ήπιας, προς το παρών, έντασης- προς την Ελλάδα, στέλνοντας συνέχεια το μήνυμα: «Μην ξεχνάτε, είμαστε κι εμείς εδώ. Ό,τι και να γίνει, θα είμαστε κι εμείς στο “μοίρασμα”». Προχτές, μια κορβέτα έφτασε μέχρι τον Σαρωνικό, ενώ αργότερα υπήρξαν και μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, ενώ χθες έβγαλε και ερευνητικό σκάφος της ναι μεν σε διεθνή ύδατα, αλλά υπερκείμενα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς πρότερη γνωστοποίηση στις ελληνικές αρχές ως όφειλαν. Σε αντίστοιχες κινήσεις προβαίνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα, στέλνοντας μηνύματα για την ΑΟΖ.
Συμπεράσματα από όλα αυτά; Ιδού ορισμένα:
-Όσοι έλεγαν ότι στη ΝΑ Μεσόγειο δεν υπάρχει μεγάλος ενεργειακός πλούτος, μάλλον διαψεύδονται. Ακόμα κι’ αν υποθέσουμε ότι οι Κύπριοι υπερβάλλουν, το Ισραήλ προωθεί με μεγάλη συνέπεια το θέμα.
-Η χαοτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, και ιδιαίτερα στη Μ.Ανατολή, δεν μπορεί να κρατήσει άλλο. Πρέπει να αποκατασταθεί η «τάξη» τόσο για να υπάρξει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, όσο και γενικότερα για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να στραφούν στις μεγάλες προκλήσεις προς Ασία, και γενικότερα προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο (εκτός κι αν θεωρεί κανείς τυχαίο ότι βγήκε Πάπας από τη Λ.Αμερική και ότι οι Ολυμπιακοί θα πάνε στην Βραζιλία).
-Οι δυνάμεις που παίζουν τον ενεργότερο ρόλο είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία (και Κίνα –σε διακριτικό και αφανή, έως τώρα ρόλο), ΕΕ, Ισραήλ και Τουρκία. Σε αυτές πρέπει, φυσικά, να προστεθούν και άλλες μικρότερες χώρες.

-Η Ρωσία χάνει κεκτημένα της (Λιβύη, Συρία, κ.λ.π.), αλλά θέλει να διατηρήσει τις θέσεις της στην περιοχή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά κυρίως μέσω της Κύπρου. Οι απαράδεκτες κινήσεις της Γερμανίας σε βάρος, συνολικά, του χρηματοπιστωτικού-οικονομικού συστήματος της Κύπρου, μπορεί να λειτουργήσουν ως μοχλός για να οδηγηθεί η Λευκωσία στην αγκαλιά της Μόσχας. Κι’ αν όχι αυτό, σίγουρα θα υπάρξει ένα «μοίρασμα».

Το ίδιο και στα ενεργειακά. Η Μόσχα θέλει να μπει –παίρνοντας ένα σημαντικό κομμάτι, μαζί με αμερικανούς και ευρωπαίους- στις ΑΟΖ της Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, κ.ο.κ. Αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας, περνάει μέσα από τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Επίσης, διόλου υποδεέστερο είναι ότι η Ρωσία θέλει να φτιάξει τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream που προς το παρών σχεδιάζεται να ακολουθήσει τη διαδρομή της «Παραεγνατίας». Αρχικά, σχεδιαζόταν να περάσει από την Ελλάδα, και υποθαλάσσια να πάει προς Ιταλία.

Από ........ antinews

Η Κύπρος ψηφίζει πάλι: Ολο το σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Εφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου οι αρχηγοί των κομμάτων για την κρίσιμη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι συντάχθηκε το καινούργιο σχέδιο το οποίο φαίνεται τα τυγχάνει και της έγκρισης της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες:
  • κλείνει η Λαϊκή Τράπεζα,
  • δημιουργείται μία νέα «καλή» Τράπεζα και εξοικονομούνται 2 δισ. ευρώ
  • Δεσμεύονται τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ
  • Συνολικά 4,8 δισ. ευρώ
  • Λείπει όμως ακόμα 1 δισ ευρώ
Συνεπώς η πρόταση είναι να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 1-1,5% το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι μεγάλη επιβάρυνση και ουσιαστικά είναι μέρος των τόκων που εισπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Θα γίνει οπωσδήποτε κούρεμα στις καταθέσεις
Ανένδοτη η τρόικα όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα «συμβολικό» κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ προσπάθειες γίνονται για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.
Μετέωρη και παγωμένη είναι η αγορά, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην οικονομία. Ιδιοκτήτες υπεραγορών, προμηθευτές, παραγωγοί και καταναλωτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους και αναμένουν τις εξελίξεις, αλλά και το άνοιγμα των τραπεζών για να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.
Αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι ένα μούδιασμα της αγοράς, με τους καταναλωτές να σκέφτονται δύο και τρεις φορές τις αγορές τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις αναβάλλουν για μετά το άνοιγμα των τραπεζών. Ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν από βδομάδας, οπότε και υπάρχει περίπτωση να αδειάσουν ακόμα και κάποια ράφια υπεραγορών.

Ο Σαρρής συνεχίζει τις (αποτυχημένες) προσπάθειες στη Μόσχα
Συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν οι τρόποι με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση.

Ηπιότερο κούρεμα είναι η λύση
Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Σχέδιο Β' περιλαμβάνει ηπιότερο κούρεμα καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου.
Δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφέρει ότι στο πλαίσιο της εναλλακτικής λύσης που θα τεθεί ενώπιον των αρχηγών είναι η σύσταση επενδυτικού ταμείου διάσωσης, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Πρόνοιας, φυσικά πρόσωπα) σε εθελοντική βάση, με στόχο να μαζευτεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό.
Η Λευκωσία προβάλλει ως «άσο» στη διαπραγμάτευση τα μελλοντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ δεν αποκλείεται κάποιου είδους ρωσική βοήθεια, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.
Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάμειξη της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος, αφού άσκησε μεν κριτική στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων η οποία προκάλεσε «σημαντικά προβλήματα στην ευρωζώνη», ζήτησε να βρεθεί ευρωπαϊκή και «όχι εξωτερική» (ρωσική) λύση.

Οπισθεν ολοταχώς για την Κύπρο
Οι πληροφορίες περί του Σχεδίου Β θέλουν το χρηματοδοτικό κενό των 5,8 δισ. ευρώ να καλύπτεται με επιβολή κουρέματος έως 5% στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, (ή εναλλακτικά: από 3% από το πρώτο ευρώ έως 9% για καταθέσεις άνω των 500.000) και η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας, που θα συγκεντρώνει τον χρυσό και τα ακίνητα του κράτους, καθώς και την εκκλησιαστική περιουσία, με την προοπτική ενίσχυσής του από ασφαλιστικά ταμεία και σύνδεσής του με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία bridge bank για την διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και η αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ.

Αναπόφευκτο το κούρεμα καταθέσεων
Η επιστροφή στο κούρεμα καθίσταται αναπόφευκτη στον βαθμό που η Τρόικα καθιστά σαφές ότι η όποια λύση θα πρέπει να μην επιβαρύνει την βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους – δηλ. αποκλείει λύσεις που ισοδυναμούν με νέο δανεισμό.
Ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα στο να μείνουν άθικτες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και στο να φορολογηθούν έστω και με συντελεστή 3% είναι τεράστια, όχι μόνο από την άποψη της πολιτικής αποδοχής της λύσης, αλλά και από την άποψη της εκ των υστέρων αποκατάστασης του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Από .......  iefimerida

Νεο σχέδιο με οριστικό κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου χωρίς κούρεμα καταθέσεων!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

- Οι πληροφορίες λένε ότι κατά 99,9% η Λαϊκή Τράπεζα οδηγείται σε εκκαθάριση με την μετατροπή της σε bad bank
- Δεν χάνουν τα χρήματά τους οι καταθέτες - Υπολογίζεται ότι θα χαθούν 2.500 θέσεις εργασίας
- Εξοικονομούνται 2 δις και διασώζονται Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα
- Εν αναμονή επίσημης ανακοίνωσης από την Κυπριακή κυβέρνηση
- ΤΩΡΑ: Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ www.newsit.com.cy

Με το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, δημιουργείται μία κακή και μια νέα «καλή» Τράπεζα και έτσι ξαλαφρώνουν από 2 δισ. ευρώ και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου.

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι χάνουν τα χρήματά τους οι καταθέτες. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι 2.500 υπάλληλοι θα χάσουν την δουλειά τους.

Στην πρώτη, στην "καλή" τράπεζα, θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία και οι ασφαλισμένες καταθέσεις έως 100.000 ευρώ (μπορεί και περισσότερα) ενώ στην άλλη την "κακή" τράπεζα, μεταφέρονται τα κακά στοιχεία θα γίνουν εκκαθαρίσεις και μετά θα επιστραφεί ότι περισσεύει στους λοιπούς καταθέτες.
Στην κακή τράπεζα θα περιληφθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κάποια περιουσιακά στοιχεία.

Σε συνδυασμό με την δέσμευση 2,8 δισ. από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η πρόταση για «κούρεμα» 10%.

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δις, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

Από .... newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com