Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Παραδοχή λάθους από το ΔΝΤ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com




Το λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον πολλαπλασιαστή, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του ελληνικού προγράμματος παραδέχθηκε ο διευθυντής Εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου.

Ο ανταποκριτής του MEGA ρώτησε χαρακτηριστικά: "Θέλω να ρωτήσω για την έκθεση τού Μπλανσάρ στις 3 Ιανουαρίου. Πολλά διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν τι έγραψε. 'Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες λάθος'. Η Washington Post έγραψε: 'Κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το Ταμείο τα έκανε μούσκεμα στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, διότι δεν κατάλαβαν πώς οι πολιτικές λιτότητας θα υπονόμευαν την οικονομική ανάπτυξη'. Γνωρίζω ότι η κ. Λαγκάρντ μίλησε επ' αυτού. Μπορείτε, όμως, να μας πείτε ποια είναι η θέση του ΔΝΤ ως προς αυτήν την έκθεση διότι ο κ. Μπλανσάρ είναι κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ".

Ο Τζέρι Ράις παραδέχθηκε το λάθος του Ταμείο και απάντησε λέγοντας: "Έχετε δίκιο. Και ο Ολιβιέ και η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν εκτενώς γι' αυτό το θέμα. Ίσως να σας δώσω ένα πλαίσιο γι' αυτό. Εάν γυρίσουμε πίσω στο 2010 αν μπορέσουμε να θυμηθούμε όλοι, και νομίζω ότι είναι δίκαιο να το πω, όλοι ήταν αρκετά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Γιατί; Εξηγήθηκε, νομίζω και στις συνεντεύξεις της προηγούμενης βδομάδας. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι. Συμπεριλάμβαναν το βάθος και την παρατεταμένη φύση της ευρωπαϊκής κρίσης αυτής καθεαυτής. Αλλά, και την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Και τα δυο επηρέασαν σημαντικά την οικονομική εμπιστοσύνη και καθυστέρησαν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο για τον τρόπο που σκεφτόταν ο κόσμος για το ελληνικό πρόγραμμα το 2010. Αυτές ήταν οι συνθήκες τότε.

'Οταν έγινε εμφανές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές απ' ό,τι υπολογίστηκε, εμείς, βεβαίως, κινηθήκαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε για να επικαιροποιήσουμε τον πολλαπλασιαστή μας. Και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ το εξήγησε καλύτερα από εμένα και είναι όλα καταγεγραμμένα. Θα ήθελα, όμως, να πω και κάτι άλλο. 'Έγινε πολλή συζήτηση γι' αυτόν τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή για τον οποίο πολλοί λίγοι είχαν ακούσει μέχρι πριν λίγους μήνες. Κι αυτό διότι ο εν λόγω πολλαπλασιαστής είναι μια διάσταση, μια συνισταμένη για το πώς καθορίζεται η δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Επομένως, δεν είναι κάποια μαθηματική καμπύλη που με κάποιον μηχανικό τρόπο καθορίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει σε κάθε χώρα και η κάθε χώρα είναι πολύ διαφορετική”.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για τη χώρα μας, Πόλ Τόμσεν, θα φτάσει τέλος Φεβρουαρίου στην Αθήνα και ενδέχεται να συζητήσει το θέμα του λάθους αυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις όλων των παραγόντων του Ταμείου, που ασχολούνται με το θέμα της Ελλάδας παρουσία σε ορισμένες από αυτές και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως φαίνεται πάντως το λάθος του ΔΝΤ έχει κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν μεταφραστεί σε αβάσταχτα χρέη.

Από .....  megatv

Πρόσκληση : Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της οικονομικής κρίσης - Πολιτικές για την Περιφερειακή Ανάπτυξη

Αναρτήθηκε από ....  energoipoliteskv.blogspot.com




Ολα τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που θέλει να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας [πίνακες]

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Κατά 94 θα μειωθούν τα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας που θα εμφανισθούν στο μηχανογραφικό δελτίο το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το προσεχές καλοκαίρι.
Τα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που εμφανίζονταν στο μηχανογραφικό δελτίο ανέρχονταν σε 480, ενώ φέτος θα εμφανισθούν 386, εκ των οποίων 20 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ. Μέχρι σήμερα υπήρχαν 85 σχολές και 533 τμήματα σε 40 Ιδρύματα εκ των οποίων 26 Πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ.
Από το σχέδιο «Αθηνά» δεν επηρεάζονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο που παρουσίασε την Πέμπτη το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστήμιο, κατά τα πρότυπα της Βρετανίας και Γαλλίας, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο εντάσσονται το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο.
Στην Αθήνα δημιουργείται Ομοσπονδοτεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Οι 12 πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή
Οι πόλεις που φιλοξενούν τμήματα σχολές ή τμήματα από 63 θα γίνουν 51. Οι 12 πόλεις που δεν θα φιλοξενούν καμία σχολή ή τμήμα είναι οι εξής:
  • Ιεράπετρα
  • Αγιος Νικόλαος Κρήτης
  • Αίγιο
  • Αμαλιάδα
  • Λευκάδα
  • Αργοστόλι
  • Ναύπακτος
  • Λειβαδιά
  • Μουδανιά
  • Βέροια
  • Εδεσσα
  • Νάουσα
Ποια τμήματα συγχωνεύονται
Τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, χωρίζεται στα δύο και τα τμήματα της Λαμίας μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.



Τα 94 τμήματα που απορροφώνται είναι τα εξής:







Μείωση κατά 4% του αριθμού των εισακτέων
Σε ότι αφορά τον αριθμό των εισακτών, σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο θα είναι μειωμένος κατά 4%. Συγκεκριμένα ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ θα αυξηθεί κατά 15% και ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.
Δεν θα απολυθεί κανείς από το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, δεν θα απολυθούν ή απομακρυνθούν από την εργασία τους το διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται.
Επίσης, οι φοιτητές των τμημάτων αυτών θα παραμείνουν ώσπου να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα μεταφερθούν στο τμήμα που θα απορροφήσει το δικό τους, σε όποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα γίνει με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους.
Δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10
Το πλαφόν της βάσης του δέκα δεν θα εφαρμοσθεί, καθώς με την αναδιάρθρωση σχολών και τμημάτων επέρχεται και εξορθολογισμός του αριθμού εισακτέων.
Αρβανιτόπουλος: Ο διάλογος συνεχίζεται
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι ο διάλογος συνεχίζεται, αφού το σχέδιο θα σταλεί στα πανεπιστήμια. Επισήμανε, δε, ότι κατά την περίοδο κρίσης που περνάμε υπάρχουν, αλλά και δίδονται ευκαιρίες. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά παρ' όλα αυτά ακολουθήθηκε η πολιτική διαλόγου με τους φορείς, ενώ εκθέσαμε τα κριτήρια και τους κανόνες στα πολιτικά κόμματα» ανέφερε.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι στόχοι του υπουργείου είναι η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση των ιδρυμάτων και η σύνδεσή τους με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, και μέριμνα είναι τα παιδιά, οι νέοι, οι προσδοκίες αυτών και των οικογενειών τους, να σπουδάζουν σε ισχυρά ιδρύματα με αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας, ώστε να μην παίρνουν πτυχία που οδηγούν στην ανεργία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Από ...... iefimerida

Αντάρτικο στη ΝΔ για το φόρο ακινήτων - Στουρνάρας: Οι βουλευτές δεν διαβάζουν τις ανακοινώσεις μου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καθώς δεκάδες βουλευτές προβληματίζονται για το νέο σχέδιο φορολογίας ακινήτων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

  Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάκης Βορίδης και οι βουλευτές Αρης Σπηλιωτόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης κατακεραύνωσαν με δηλώσεις τους την διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει την ακίνητη περιουσία από το πρώτο ευρώ, καταργώντας δηλαδή το αφορολόγητο, ακόμη και τα αγροτεμάχια.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιζητεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από όσα ήδη παίρνει από τη φορολογία των ακινήτων. Προσπαθούμε είπε, μέσα από συζητήσεις με τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση να βρούμε τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

  Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη διατυπωμένη θέση για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των αδόμητων οικοπέδων εκφράζοντας την κατάπληξή του γιατί όλοι-ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις ανακοινώσεις του υπουργείου. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης των ακινήτων αλλά και ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμη και να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στις περιπτώσεις εκείνες που οι πραγματικές αξίες είναι σημαντικά χαμηλότερες σήμερα.

Από ..... iefimerida

Φόροι-φωτιά 6,5 δισ. στα ακίνητα – Ποιοι θα πληρώσουν τη... νύφη

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Δεν είναι ένας, δεν είναι δύο, μισή ντουζίνα φόροι έρχονται μέσα στο 2013 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η αλλαγή στο φόρο, ο νέος ενιαίος των ακινήτων όμως δεν φέρνει μειώσεις, αντιθέτως, θα πρέπει να βρεθούν του χρόνου από τις τσέπες των πολιτών 1 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με φέτος.

Τα σενάρια που θα εξεταστούν σήμερα περιλαμβάνουν ακόμη και τη φορολόγηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων των αγροτών, όμως με τα τρακτέρ ήδη στους δρόμους θα εξεταστεί παράλληλα και γενναίο αφορολόγητο ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Οι οικονομικοί εγκέφαλοι έχουν όμως να λύσουν έναν γρίφο.

Εφέτος με ΕΤΑΚ και ΦΑΠ οι φόροι είναι πολύ περισσότεροι. Το 2014 όμως έχουν προϋπολογιστεί άλλα 3,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξευρεθεί άλλο ένα δισ. από τους φόρους ακινήτων. Τι θα σημάνει αυτό; Είτε την αύξηση των συντελεστών του νέου φόρου, είτε μείωση του αφορολόγητου ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία ως και 20.000 ευρώ.700.000 ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα αξίας ως 40.000 ευρώ και άλλοι 570.000 ακίνητα με αξία ως 60.000. Τα ακίνητα με αξία ως 80.000 ευρώ ανήκουν σε περίπου 400.000 άτομα, ενώ άλλοι 290.000 πολίτες έχουν ακίνητα με αξία ως 100.000 ευρώ.
Ακίνητα με αξία ως 160.000 ευρώ έχουν 420.000 πολίτες και άλλοι 215.000 έχουν ακίνητα με αξία ως 200.000 ευρώ. Περίπου 400.000 είναι οι πολίτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Τώρα το στοίχημα είναι ποιοι θα μείνουν εκτός και ποιοι θα πληρώσουν με βάση την αντικειμενική αξία.
Αν το αφορολόγητο είναι στις 50.000 ευρώ θα εξαιρεθούν 3,5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ αν το αφορολόγητο πάει στις 100.000 δεν θα πληρώσουν το νέο φόρο 4 εκατομμύρια πολίτες.
Αν λοιπόν κληθούν να πληρώσουν τον φόρο οι υπόλοιποι τότε αυτό θα σημάνει και σημαντική αύξηση των συντελεστών που στην... καλύτερη θα ξεκινούν από το 0,1% της αντικειμενικής.

Μεγάλη θα είναι και η επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα αξίας 70 δισ. ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν φόρο περί τα 600 εκατομμύρια.

Ακριβώς το ίδιο ποσό με τις επιχειρήσεις όμως θα κληθούν να πληρώσουν και οι κάτοχοι των αγροτεμαχίων!
Από .....  newsit

Δόθηκε σε Αμερικανούς η Κασσιόπη στην Κέρκυρα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Στην εταιρεία NCH Capital με έδρα την Νέα Υόρκη παραχωρήθηκε για 99 χρόνια έναντι 23 εκατομυρίων ευρώ ακίνητο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας συνολικής έκτασης 490.000 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό που έγινε πρακτικά είναι πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποδέχτηκε την προσφορά της NCH Capital για την απόκτηση του 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου για περίοδο 99 ετών.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για την πρώτη άμεση 100% διεθνή επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία:

- Τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας

- Άλλα 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν την πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια

- Σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 490.000 τμ, από τα οποία πάνω από 320.000 τμ θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και στην υπόλοιπη έκταση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 36.000 τμ για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έδωσε την έγκριση του για τα εξής τέσσερα έργα:

- Έναρξη του διαγωνισμού παραχώρησης του αμοιβαίου Ιπποδρομιακού Στοιχήματος

Παραχώρηση του δικαιώματος οργάνωσης και διεξαγωγής ιπποδρομιών στην Ελλάδα και του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίων στοιχημάτων για τις διεξαγόμενες εντός της Ελληνικής Επικράτειας Ιπποδρομίες, στοιχημάτων Ιπποδρομίες, σε εφαρμογή του Ν. 4111/2013 (ΦΕΚ Α18/25.01.2013).

- Έναρξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη τμήματος του δημόσιου ακινήτου στο Παλιούρι Χαλκιδικής

Πρόκειται για ακίνητο έκτασης 210 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το Ξενία Παλιουρίου, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί. Αποτελεί έκταση κατάλληλη για την ανάπτυξη οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αναψυχής. Η αξιοποίηση θα γίνει τόσο με τον θεσμό της επιφάνειας (ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις Ξενία), όσο και με πώληση πλήρους κυριότητας μέρους του ακινήτου (εξοχικές κατοικίες).

- Έναρξη διαγωνισμού για την πώληση 5 Χώρων Εγκαταστάσεων Υποστήριξης (Κύμη, Πλακεντία, Κάντζα, Νερατζιώτισσα, Λεωφόρος Κηφισίας)
Αφορά στην πώληση πέντε μικρού μεγέθους ακινήτων, κατά μήκος του άξονα της Αττικής Οδού, με σκοπό την ανάπτυξη χώρων στάθμευσης και εμπορικών χρήσεων ή χρήσεων γραφείων.

- Έξι ακίνητα στο εξωτερικό

Πραγματοποιήθηκε η αποσφράγιση των ανεξάρτητων αποτιμήσεων και εγκρίθηκαν οι ελάχιστες τιμές για τη διαδικασία πώλησης έξι (6) ακινήτων στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Λευκωσία, Βελιγράδι, Λουμπλιάνα, Τασκένδη).

Από .....  Newsit

Η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com