Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Oι Επίτροποι κάνουν φύλλο και φτερό τα λογιστικά βιβλία του ΠΑΣΟΚ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Στελέχη των οίκων Grand Thorton, KPMG, PWC που ανέλαβαν επίτροποι στις τράπεζες, συνεπικουρούμενα και από ανθρώπους της Ernst & Young, αλλά και της Delloite & Touche, τις τελευταίες εβδομάδες, κάτω από ένα καθεστώς απόλυτης διακριτικότητας, ερευνούν τα «βιβλία» του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία της Ιπποκράτους.
Ας σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έφτασε σε σημείο να απειλείται με έξωση, να αφήνει τους υπαλλήλους του απλήρωτους επί μήνες, να οφείλει στις τράπεζες χρέη από δάνεια 125 εκατομμυρίων ευρώ και να χρωστάει άλλα 6 εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες.
Οι διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες θα διενεργήσουν οικονομικούς ελέγχους σε βάθος πενταετίας με εντολή να εντοπίσουν τα αίτια του οικονομικού εκτροχιασμού αλλά και να προβούν σε καταγραφή των δαπανών που έβγαλαν εκτός τους προϋπολογισμούς του κόμματος.
Το έργο του οικονομικού ελέγχου ανέλαβαν από κοινού οι εταιρείες Εrnst&Young, Grant Thorton, PWC Office Location in Greece, KPMG και Delloitte, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν για πρώτη φορά από τον περασμένο χρόνο  με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σαλαγιάννη. Οι πέντε εταιρείες αποφάσισαν να αναλάβουν μαζί το έργο του ελέγχου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους, «πρώτη φορά κόμμα μάς αναθέτει ανάλογη εργασία».
Η έρευνα επί των οικονομικών θα έχει ως αφετηρία το 2007 αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα στοιχεία και τα οικονομικά βιβλία που διατηρούνταν στο ΠΑΣΟΚ και στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη πολτοποιήθηκαν μετά τη μετακόμιση του κόμματος στην Ιπποκράτους. Το έργο των οίκων αξιολόγησης δεν θα σταματήσει στη διερεύνηση των αιτίων της οικονομικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ. Οι εταιρείες θα αναλάβουν να καταθέσουν και την πρότασή τους για το πώς η Ιπποκράτους θα μπορέσει να διαχειριστεί την οικονομική κρίση.

Από .....  iefimerida

Εφορίες τέλος - Ερχονται τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων η αλλιώς ΓΕΦ θα καλύψουν τα κενά που αφήνουν πίσω οι ΔΟΥ που κλείνουν. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως με τη λειτουργία τους οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν λόγο να προσέρχονται στις Εφορίες, αφού όλες οι υπηρεσίες θα μπορούν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά. Μάλιστα όπως αναφέρει το Εθνος οι φόροι θα πληρώνονται μόνο στις τράπεζες.
Ποιες υπηρεσίες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν οι πολίτες στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων:
  • Χορήγηση κάθε είδους φορολογικών εντύπων και παραλαβή τους.
  • Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων (αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών) και διαβίβασή τους στις ΔΟΥ, στις περιπτώσεις μη υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής.
  • Παραλαβή φορολογικών αιτημάτων και διαβίβαση στη ΔΟΥ.
  • Ενημέρωση των φορολογουμένων βάσει των ερμηνευτικών εγκυκλίων και των Υπουργικών Αποφάσεων και χορήγηση αντιγράφων αυτών στους ενδιαφερομένους.
  • Παραλαβή (προσωρινή) δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από λαχεία και μεταβίβασης ακινήτων, έλεγχος των στοιχείων των δηλούντων, καταχώριση των δηλώσεων στο βιβλίο πρωτοκόλλου, χορήγηση βεβαίωσης για την κατάθεση της δήλωσης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ακολουθηθεί μόνο για τις περιπτώσεις στις οποίες δεν απαιτείται άμεση καταβολή του αναλογούντος φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή όταν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή.
  • Παραλαβή αιτήσεων επιστροφής αγροτών με τα σχετικά δικαιολογητικά και αποστολή τους στη ΔΟΥ.
  • Διαδικασίες χορήγησης ΑΦΜ: Δήλωση χορήγησης ΑΦΜ φυσικού προσώπου (έντυπο Μ1).
  • Διαγραφή χρεών λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Από .... iefimerida

Financial Times:''Κούρεμα στους Έλληνες καταθέτες ισοδυναμεί με αυτοπυροβολισμό''

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

'Οι δύο κυπριακές τράπεζες χρειάζονται χρήματα.Και οι δύο έχασαν χρήματα στην Ελλάδα, ενώ περίπου το 40% των εργασιών τους πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, κούρεμα στους καταθέτες θα σήμαινε κούρεμα στους Έλληνες καταθέτες και (για τους αξιωματούχους) αυτό ισοδυναμεί με αυτοπυροβολισμό''.

Οι Financial Times εξηγούν γιατί, ενώ το κυπριακό χρέος είναι συγκριτικά μικρό, το δημοσιονομικό κόστος για την Κύπρο μπορεί να είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε τραπεζική κρίση στη σύγχρονη ιστορία.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Η Κύπρος θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας

''Ορισμένοι θεωρούν ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία. Άλλοι όμως, προειδοποιούν ότι μπορεί τελικά να αποδειχθεί ότι η Κύπρος είναι η σκανδάλη που θα πυροδοτήσει μία ακόμη ανάφλεξη στην ευρωζώνη.

Τον Ιούνιο η Κύπρος έγινε η πέμπτη χώρα που προσέφυγε στους διεθνείς πιστωτές καθώς τράπεζές της, εκ των οποίων η Τράπεζα Κύπρου και η Cyprus Popular Bank, εγκλωβίστηκαν από την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών.

Τώρα, εν αναμονή της ανακοίνωσης των stress test από την Pimco (που ελέγχονται από στελέχη της BlackRock) που θα κρίνουν τις ανάγκες των κυπριακών τραπεζών και ενόψει των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης της χώρας (οι οποίες αναβλήθηκαν για το Φεβρουάριο, αν όχι για το Μάρτιο), ορισμένοι αναλυτές διερωτώνται μήπως οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την Κύπρο.

Προειδοποιούν ότι ένα λάθος βήμα στην Κύπρο θα μπορούσε να ανατρέψει το πρόσφατο ράλι στις αγορές και να υπονομεύσει τις προσπάθειες αξιωματούχων και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης, καθώς θα αναζωπυρώσει ανησυχίες για χρεοκοπίες τραπεζών.

«Δεν θα αλλάξω τη δομή του χαρτοφυλακίου μου απλώς επειδή υπάρχουν κάποιες αρνητικές ειδήσεις αναφορικά με την Κύπρο, αλλά παρακολουθώ το θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Τσάντλερ, της Brown Brothers Harriman. Επισημαίνει ότι η σημασία του θέματος δεν αφορά το μέγεθος του πακέτου για την Κύπρο, αλλά εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη χειρίζεται την κατάσταση.

Πράγματι, το κυπριακό χρέος που βρίσκεται στα χέρια ξένων πιστωτών είναι συγκριτικά μικρό. Τα κεφάλαια στήριξης που χρειάζεται η Κύπρος είναι λίγα σε σύγκριση με τα όσα δόθηκαν σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η στήριξη των τραπεζών θα στοιχίσει περί τα 10 δισ. ευρώ. Αυτό όμως, είναι μεγαλύτερο από το μισό ΑΕΠ της χώρας, ενώ συνολικά η Κύπρος αναμένεται να χρειαστεί περί τα 17 με 17,5 δισ. ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε «Caa3» από «Β3» και στη συνέχεια προέβη σε παρόμοια υποβάθμιση των τραπεζών της χώρας. Ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε τον υψηλότερο κίνδυνο κρατικής χρεοκοπίας ο οποίος θα μπορούσε να διακυβεύσει την αποτελεσματικότητα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τον σχετικό αντίκτυπο του αυξημένου κρατικού κινδύνου στις τράπεζες, δεδομένων των μεγάλων χαρτοφυλακίων που διαθέτουν σε κρατικούς τίτλους.

Ο Γκάμπιελ Στερν, οικονομικός αναλυτής της Exotix, δηλώνει ότι σε ποσοστιαία βάση αναλογικά με το ΑΕΠ, το δημοσιονομικό κόστος για την Κύπρο μπορεί να είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε τραπεζική κρίση στη σύγχρονη ιστορία. Η λύση, δηλώνει, θα είναι κάποια «μισητή επιλογή».

Παρόλα αυτά, ο κ. Στέρν δηλώνει ότι επιλογές όπως η αναδιάρθρωση χρέους με PSI είναι μάλλον απίθανες για την Κύπρο, εν μέρει επειδή μεγάλο μέρος των κρατικών ομολόγων βρίσκονται στα χέρια εγχώριων επενδυτών. Κατ’ επέκταση η επιβολή ζημιών θα επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία.

«Η Κύπρος είναι σε γενικές γραμμές μία οριακή περίπτωση. Οι ειδικοί διατυπώνουν διαφορετικά συμπεράσματα ως προς το εάν χρειάζεται PSI ή διαγραφή χρεών», δηλώνει ένας διεθνής επενδυτής και συμπληρώνει: «Προς το παρόν, δε νομίζω ότι θα επιμείνουν για το PSI επειδή, για πολιτικούς λόγους, δεν θα θέλουν να το διακινδυνεύσουν. Δείτε το κόστος του ελληνικού PSI».

Ένας ακόμη παράγοντας είναι ότι μεγάλο μέρος του χρέους διέπεται από αγγλικό δίκαιο, γεγονός που καθιστά την επιβολή PSI πιο δύσκολη όπως αναφέρει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, της RBS.

Ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ, της Radobank, δηλώνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβληθεί κατανομή του κόστους και στους ομολογιούχους των τραπεζών θα δημιουργήσει νέο κίνδυνο για τη φερεγγυότητα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ευρύτερα στην ευρωζώνη. «Θα προδίδεται το δόγμα ότι το ελληνικό PSI ήταν ειδική περίπτωση, επιφέροντας αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές».

Υπάρχουν και άλλα θέματα. Οι συζητήσεις για το μέγεθος του πακέτου στήριξης έχουν φέρει στην επιφάνεια τη διάσταση απόψεων εντός των πιστωτών της τρόικας. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί που ετοιμάζονται φέτος για τις γερμανικές εκλογές, διερωτώνται κατά πόσο οι φορολογούμενοι θα θελήσουν να πληρώσουν το τίμημα για τις κυπριακές τράπεζες και κάνουν πολιτικό ζήτημα τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ενώ παράλληλα απαγγέλουν κατηγορίες για "ξέπλυμα χρήματος".

Τελικά, εάν η Γερμανία αρνηθεί να στηρίξει την Κύπρο, οι επενδυτές μπορεί να επανεκτιμήσουν την πρόθεση της Γερμανίας να κρατήσει την ευρωζώνη ενωμένη.

Οποιαδήποτε συζήτηση για επιβολή κόστους στους ομολογιούχους πρώτης εξασφάλισης των τραπεζών ή για επιβολή κουρέματος -ή ζημιών- στους καταθέτες θα έχει εξίσου καταστροφικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα της Ευρώπης δημιουργώντας ένα μη υγιές προηγούμενο.

«Η κατάσταση είναι ότι δύο τράπεζες χρειάζονται χρήματα. Και αυτές οι δύο τράπεζες έχασαν χρήματα στην Ελλάδα, ενώ περίπου το 40% των εργασιών τους πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, κούρεμα στους καταθέτες θα σήμαινε κούρεμα στους Έλληνες καταθέτες και (για τους αξιωματούχους) αυτό ισοδυναμεί με αυτοπυροβολισμό», δηλώνει ο Δημήτρης Δρακόπουλος της Νomura και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν το δρόμο του κουρέματος για τους senior ομολογιούχους, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, κατά συνέπεια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας».

Επιπλέον, δηλώνει ότι υπάρχουν θετικοί παράγοντες στην Κύπρο που αξίζει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, οι κυπριακές προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα θα οδηγήσουν πιθανότατα σε αντικατάσταση της τρέχουσας κομουνιστικής κυβέρνησης – κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις πολλών κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Μιχαηλίδης υποστηρίζει ότι τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας έχουν τη δυνατότητα να αποδειχθούν σε σημαντική κινητήριο δύναμη του κυπριακού ΑΕΠ. «Ναι, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την Κύπρο. Υπάρχουν όμως και πολλοί λόγοι που στηρίζουν την άποψή μου ότι δεν θα έχουμε χρεοκοπία» καταλήγει''.

Πηγή Euro2day


Μόνο ο Παπακωνσταντίνου στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ - Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας-θρίλερ - Ποιος ψήφισε ποιόν

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

- Με 265 ψήφους παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
- "Γλίτωσαν" Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος
- 124 βουλευτές υπέρ της παραπομπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και 80 υπέρ της παραπομπής του πρώην πρωθυπουργού
- Όλο το παρασκήνιο της ψηφοφορίας στη Βουλή που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα
- Άμεσα συγκροτείται η προανακριτική επιτροπή, 25 Φεβρουαρίου πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της

Στον αθλητισμό λένε πολλές φορές ότι οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Το ίδιο συνέβη και στην ψηφοφορία στη Βουλή για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες στη διαχείριση της λίστα Λαγκαρντ όπου οι αριθμοί για να ακριβολογούμε αποτυπώνουν το τι «παίχτηκε» μέσα στο «λασπωμένο» τερέν της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί για να παραπεμφθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή και μάλιστα αυτό έγινε με 265 ψήφους που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα και κυρίως από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Να σημειωθεί ότι τα τρία κόμματα έχουν συνολικά 163 ψήφους, υπήρξαν δηλαδή και 102 επιπλέον ψήφοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν την κυβερνητική πρόταση.

2. Στη περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ουσιαστικά όλη η αντιπολίτευση ψήφισε την παραπομπή του κάτι το οποίο ήταν επίσης αναμενόμενο και φυσικά η πρόταση δεν πέρασε αφού κινήθηκε μεταξύ 104 (ΑΝΕΛ-ΧΑ) και 124 (ΣΥΡΙΖΑ). Το ενδιαφέρον είναι ότι καταμετρήθηκαν και 56 λευκά ψηφοδέλτια τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην συντριπτική πλειονότητα τους αν όχι όλα προέρχονται από τη ΝΔ.

3. Στην κάλπη γα τον Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκαν 80 ψηφοδέλτια υπέρ της παραπομπής αν και οι αναμενόμενοι ψήφοι ήταν 37 (ΑΝΕΛ-ΧΑ και Νικολόπουλος). Υπήρξαν δηλαδή 43 διαρροές από τα άλλα κόμματα πιθανόν από ΝΔ και «αριστερό ρεύμα» ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα βρέθηκαν και 103 λευκά…

4. Έκπληξη και οι 63 ψήφοι παραπομπής του Λουκά Παπαδήμου, ενώ οι αναμενόμενοι ήταν 37 (ΑΝΕΛ-ΧΑ-Νικολόπουλος). Συνεπώς υπήρξαν 26 διαρροές υπέρ της πρότασης που πιθανολογείται ότι ήταν ψήφοι από βουλευτές που ανήκουν στο «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταμετρήθηκαν και 111 λευκά…

5. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η πρόταση των ΑΝΕΛ-ΧΑ και Νικολόπουλου (37 βουλευτές) αφορούσε και τα τέσσερα πρόσωπα. Αποτελεί ίσως έτσι ένα άτυπο μέτρο σύγκρισης και κατάφερε να συγκεντρώσει 110 ψήφους για Γ. Παπακωνσταντίνου, 104 για Ε. Βενιζέλο, 80 για Γ. Παπανδρέου και 63 για Λ. Παπαδήμο. Δηλαδή 73, 67, 43 και 26 αντίστοιχα επιπλέον ψήφους!

Πως ψήφισαν τα κόμματα;

1. Η ΝΔ σύσσωμη υπερψήφισε την πρόταση κατά Γ. Παπακωνσταντίνου ωστόσο αποτυπώθηκαν 2 γραμμές, αφού τα κυβερνητικά στελέχη ψήφισαν μόνο στη μία κάλπη για τη παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών ενώ οι απλοί βουλευτές ψήφισαν και στις 4 κάλπες

2. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε τελικά με ενιαία γραμμή και στάση αφού όλοι οι βουλευτές πλην της Θεοδώρας Τζάκρη ψήφισαν μόνο στη κάλπη για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

3. Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε και στις 4 κάλπες και συνεπώς όπως και στη ΝΔ όλα τα εδεχόμενα ήταν ανοιχτά για τη στας των βουλευτών στις κάλπες για Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ψήφισε σύσσωμος την πρότασή του κατά Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, ενώ ένα κομμάτι του υπερψήφισε σίγουρα την παραπομπή Παπανδρέου και Παπαδήμου

6. Το ΚΚΕ και για τους δύο πρώην πρωθυπουργού ψήφισε «λευκό» και υπέρ της παραπομπής των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών

7. Η συμμαχία ΑΝΕΛ και ΧΑ υπερψήφισε προφανώς σύσσωμη την πρότασή της κατά και των 4

8. Όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης συν την ΔΗΜΑΡ ψήφισαν και στις 4 κάλπες

Όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές:

- Οι της ΝΔ, Νικολόπουλος, Σταυρογιάννης, Σολδάτος και Κασαπίδης ψήφισαν και στις 4 κάλπες
- Οι του ΠΑΣΟΚ, 4 στήριξαν την «πασοκική» γραμμή (Σκανδαλίδης, Λοβέρδος, Κουτσούκος και Κασσής), 3 ψήφισαν και στις 4 κάλπες (Γκερέκου, Ανδρουλάκης, Μπόλαρης), ενώ 2 (Αηδόνης και Παραστατίδης) απουσίαζαν
- Οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ Μιχελογιαννάκης, Βουδούρης και Μουτσινάς ψήφισαν και στις 4 κάλπες στηρίζοντας μάλλον την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ
- Οι δύο από τους ΑΝΕΛ, Μαρκόπουλοςμ και Κουράκος ψήφισαν και στις κάλπες

Οι πρωθυπουργοί…
- Ο Αντώνης Σαμαράς ψήφισε μόνο στη κάλπη για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
- Ο Κώστας Καραμανλής και στις 4 κάλπες
- Ο Γιώργος Παπανδρέου μόνο στην κάλπη για Γ. Παπακωνσταντίνου.

Από ..... newsit

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα "

Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας '' ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ''

Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com