Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής: Αντισυνταγματικό το Παρατηρητήριο ΟΤΑ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ενστάσεις αναφορικά με τη συνταγματικότητα του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, που προβλέπεται τόσο από το μνημόνιο 3 όσο και από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις έξι νομοθετικές πράξεις, προβάλει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στην Έκθεσή του. «Οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας επί των τοπικών υποθέσεων, το οποίο θεμελιώνεται απευθείας στο Σύνταγμα… Περαιτέρω, η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ προσδιορίζεται τόσο υπό λειτουργική όσο και υπό οργανική άποψη. Η οργανική οικονομική αυτοτέλεια έχει την έννοια ότι οι ΟΤΑ έχουν ίδια αποφασιστικά όργανα επί των οικονομικών τοπικών υποθέσεων», σημειώνεται στην Έκθεση.
Μάλιστα, το Επιστημονικό Συμβούλιο εκφράζει καθαρά και έναν άλλον προβληματισμό: την κατάργηση της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Το ως άνω πλέγμα παρεμβάσεων (σ.σ. το Παρατηρητήριο ΟΤΑ και τα μέτρα που μπορεί να επιβάλλει) που θεσμοθετείται με την προτεινόμενη ρύθμιση εγείρει προβληματισμό ως προς το εάν οδηγεί σε περιορισμό ή κάμψη της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας του ΟΤΑ, οι οποίες εμπίπτουν στο προστατευτικό πεδίο του άρθρου 102 παρ. 2 εδ. α ́ του Συντάγματος. Η διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ έναντι της κρατικής διοίκησης περιλαμβάνει την κατοχύρωση του διοικητικού τους έργου, δηλαδή την εξουσία των ΟΤΑ να αποφασίζουν αποκλειστικώς επί των τοπικών υποθέσεων αρμοδιότητάς τους, με δικά τους όργανα, εντός των πλαισίων των γενικών κανόνων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία τους, καθώς και την κατοχύρωση των διοικούντων οργάνων τους (ΣτΕ 4077-4080/2009)».
Επιπροσθέτως, επικαλούμενο το άρθρο 102 παρ. 5 εδ. α” του Συντάγματος, υπογραμμίζει αναφερόμενο στην αυτοτέλεια, διοικητική και οικονομική των ΟΤΑ: «Το Κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διαχείριση των πόρων αυτών».

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Από ......   aftodioikisi

«Εκτελούν» τους φτωχούς, διαλύουν τη μεσαία τάξη και εξαιρούν τα σκάφη αναψυχής!

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com


Γράφουν, σβήνουν και ξαναγράφουν στο οικονομικό επιτελείο. Οι προχειρότητες του υπουργείου Οικονομικών οδήγησαν σε προκλητικές... κωλοτούμπες...
Συνεχές αλλά και προκλητικό είναι το «ράβε- ξήλωνε» του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις φορολογικές διατάξεις, που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Έτσι, μετά από τις τροποποιήσεις και διευκρινίσεις επί του φορολογικού που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στις φορολογικές διατάξεις, που έβαλε εμβόλιμες στο κυρωτικό πολυνομοσχέδιο...

Ειδικότερα, αποσύρθηκε κατ' αρχήν η διάταξη για φόρο πολυτελείας 10% επί του προβλεπόμενου τεκμηρίου στα σκάφη αναψυχής, καθώς όπως υποστηρίζουν τα συναρμόδια υπουργεία, θα επιβληθεί Τέλος πλεύσης και παραμονής σκαφών με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι με τροπολογία που είχε περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονταν η επιβολή έκτακτης εισφοράς 5-10% μεταξύ άλλων σε κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων καθώς και σκαφών αναψυχής, πισινών κα.

Στο πεδίο της ναυτιλίας επήλθε μια ακόμα αλλαγή ή μάλλον διευκρίνιση στη διάταξη περί φόρου στο ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Έτσι με πρόσθετη διάταξη, διευκρινίστηκε ότι ο σχετικός φόρος αφορά μόνο σε ναυλομεσιτικά γραφεία και όχι στη ποντοπόρο ναυτιλία.

Αποσύρθηκε επίσης ολόκληρο το άρθρο για επιβολή συμπληρωματικού φόρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως η ανακριβής καταχώρηση στα βιβλία, η μη έκδοση στοιχείων, η παραβίαση ταμειακών μηχανών, η έκδοση- λήψη εικονικών τιμολογίων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το άρθρο θα ενσωματωθεί στο πλέγμα διατάξεων που θα φέρει το οικονομικό επιτελείο με το νομοσχέδιο για τη Φοροδιαφυγή.

Από ...... epikaira

Η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση οπλίζει τη βία

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ίσως η μοναδική σχέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία των τελευταίων ημερών, είναι η ανικανότητά του να κάνει πειστική αντιπολίτευση σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είχε εναποθέσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις ελπίδες του για ανατροπή του μνημονιακού κυβερνητικού τόξου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σ΄αυτό και τώρα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η ένοπλη δράση, δίνοντας την ευκαιρία και σε προβοκάτορες κάθε είδους να μπουν στο παγνίδι.

O ΣΥΡΙΖΑ που όλο αυτό το διάστημα (της κατρακύλας του) έβγαζε μπροστά τον Δραγασάκη, τον Σταθάκη και τον Τσακαλώτο-δηλαδή το τρίο των «Αλογοσκούφηδων»-ώσπου αντιλήφθηκε ότι οδηγείται στον καταποντισμό και άλλαξε ρότα.
Μόνο που η ευκαιριακή και η όπου φυσάει ο άνεμος αντιπολίτευση, δεν φαίνεται να συγκινεί την κοινή γνώμη. Ούτε οι αναχρονιστικές απόψεις πολλών προβελημένων στελεχών του όπως για παράδειγμα εκείνη του γραμματέα Βίτσα, που θέλει να πάρει πίσω τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, το λμάνι του Πειραιά και να τα παραδώσει σε εργατοπατέρες «Φωτόπουλους» και «Ρίζους Ρίζους», μπορούν να συγκινήσουν τους τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων του ιδιωτικού τομέα που βιώνουν στο πετσί τους τις τραγωδίες τους.
Την ίδια στιγμή παρελαύνουν στην δημόσια ζωή πρώην εργατοπατέρες και νυν προβεβλημένα πολιτικά στελέχη –Πρωτόπαππες, Σπυρόπουλοι, κλπ-οι οποίοι μας οδήγησαν σ΄αυτή την κατάντια και έχουν το θράσος της γνώμης τους.
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάζει τις πιο παρακμιακές φιγούρες της μεταπολίτευσης και όσο δίνει την αίσθηση ότι κάνουν κουμάντο οι συστημικοί Δραγασάκηδες δεν θα μπορεί να αποτελεί πειστική εναλλακτική. Οι πολίτες ξεγελάστηκαν με το «λεφτά υπάρχουν», με τα «Ζάππεια» και πάει λέγοντας. Δεν έχουν ανάγκη και μια κοροιδία Made in Syriza.
Όσο αφορά το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ από το οποίο επιχειρεί να αντλήσει ψήφους καλύτερα να το ξεχάσει. Απ΄ότι μαθαίνουμε σ΄αυτό το χώρο ετοιμάζεται ήδη να παρουσιάσει ο Μιχάλης Καρχιμάκης το Πανελλήνιο Κίνημα Διαφάνειας, Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.
Αυτό που οφείλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να παράξει ένα οραματικό πρόγραμμα εξόδου από την κόλαση με το βλέμμα του στραμμένο στους νέους ανέργους. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης θα πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα να καταδιώκει το υγιές επιχειρείν. Οφείλει επιτέλους να κοιτάξει με γενναιότητα, ειλικρίνεια και καθαρό μυαλό το μέλλον-διαφορετικά η δική του ανεπάρκεια θα οπλίζει την οργή ώσπου να βρεθεί η ηγετική φιγούρα που θα εμπνεύσει τα πλήθη και θα παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της.

Από ........ kourdistoportocali

Ξαφνικά Γαλάτεια! Το κορίτσι (από το γραφείο) του Διώτη που αντέγραψε το στικάκι!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Η Γαλάτεια το κάνε...
Ο Διώτης ανατρέπει την πρώτη του κατάθεση γράφει το Νonews . Παραδέχεται πως αντέγραψε το στικάκι και συμβούλεψε μάλιστα τον Βενιζέλο να το δώσει στο Σαμαρά. 

Δεν ηξερε από ηλεκτρονικά ιχνη και τα τοιαύτα (ημαρτον Κύριε!) και επειδή το θεωρούσε νομικά μη αξιοποιήσιμο, η αντιγραφη έγινε από την συνεργάτιδα του Γαλάτεια.
Θα μας τρελανουν οι άνθρωποι...

Eνώ το ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος" αποκαλύπτει
Με υπόμνημα καταθέτει σήμερα, στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης.

Στους εισαγγελείς ο κ. Διώτης «αδειάζει» τον Γιώργο Παπακωσταντίνου λέγοντας ότι ποτέ ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν του είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ παραδόθηκε με επίσημο τρόπο από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα και ότι είναι επίσημο έγγραφο.

Αναφέρει επίσης στο σημείωμα που παρέδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς μέσω του δικηγόρου του, ότι είχε ενημερώσει τον Βενιζέλο στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 -όταν δημιουργήθηκε το θέμα με τη λίστα- τηλεφωνικά και τον προέτρεψε τότε να δώσει το στικάκι στον κ. Σαμαρά.

Ο κ. Διώτης παραδέχεται το θέμα της αντιγραφής και επισημαίνει ότι όταν είχε αυτό το αρχείο στα χέρια του δεν το αντιμετώπισε ως επίσημο έγγραφο. Επίσης λέει ότι έστειλε τη γραμματέα του ως αδαής ο ίδιος επί ηλεκτρονικών υπολογιστών να αγοράσει ένα στικάκι και να αντιγράψει αυτό το αρχείο προκειμένου να ρίξει μια ματιά μέσα να ξέρει τι συμβαίνει: «να δω το αρχείο τέλος πάντων και στη συνέχεια αφού το είδα κατέστρεψα ένα από τα δύο αρχεία, χωρίς να ξέρω ποιο κατέστρεψα, αν ήταν το πρώτο ή το δεύτερο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρει: «Δεν θυμάμαι καν πόσα ονόματα είχε μέσα το αρχείο».

Για την ημερομηνία της αντιγραφής 8-7-2011 αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του:
1.Ζητά να διερευνηθεί κατά πόσο το περιεχόμενο του εν λόγω usb έχει υποστεί αλλοιώσεις και μεταβολές και ποιες μπορεί να είναι αυτές και
2. Ζητά να γίνει τεχνολογική απεικόνιση των μεταδεδομένων (metadata)όλων των στοιχείων που περιέχονται στο usb όπως επίσης και αυτού καθαυτού του υλικού φορέα αποθήκευσής του.

Επίσης υποστηρίζει ότι «η έλλειψη πραγματογνωμοσύνης δεν καθιστά νομικώς υπαρκτές και έγκυρες ως αποδεικτικό στοιχείο τις εκτυπώσεις εκ της οθόνης που τέθηκαν υπ' όψιν μου, ούτε εξασφαλίζει από τυχόν αλλοιώσεις ή εγγραφές μεταδεδομένων ο τρόπος χειρισμού του εις χείρας σας».

Για την αντιγραφή λέει ότι «το usb που τότε κανείς δεν ήξερε ότι πρόκειται για τη λίστα Λαγκάρντ, εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου, μου παραδόθηκε ατύπως στα μέσα Ιουνίου του 2011 χωρίς οποιοδήποτε διαβιβαστικό ή συνοδευτικό έγγραφο του γραφείου του υπουργού ή οποιασδήποτε άλλης αρχής, ελληνικής ή ξένης.

Οπως λέει, «ο κ. Παπακωνσταντίνου ποτέ δεν μου ανέφερε: α) ότι υπήρχεcd, β) ότι αυτό είχε παραληφθεί με συνοδευτικά έγγραφα και γ) ότι είχε αποσταλεί απ' το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.
Εάν αυτό είχε συμβεί, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι εγώ θα το χειριζόμουν ως έγγραφο και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως ένα παράνομο αποδεικτικό μέσο».

Και συνεχίζει: «Ο τρόπος παράδοσης αυτός του αρχείου καθιστούσε επιβεβλημένο να λάβω πολιτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού του από το νέο πολιτικό προϊστάμενό μου, δηλαδή τον κ. Βενιζέλο» ενώ προσθέτει:«Έτσι όπως έλαβα το αρχείο κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορεί και να είναι προϊόν δράσης μυστικών υπηρεσιών»

«Προκειμένου να ενημερώσω το Βενιζέλο για το πως να χειριστώ το ζήτημα θεώρησα ότι έπρεπε να του δώσω μια εικόνα για το περιεχόμενο του usb.Επειδή ωστόσο οι γνώσεις μου σχετικά με ΗΥ δεν είναι ιδιαιτέρως καλές δεν ήθελα να διακινδυνεύσω κάποια ζημιά από τυχόν κακό χειρισμό μου κατά την επισκόπηση του περιεχομένου του εν λόγω usb. Εν όψει τούτου, κάλεσα τη δικηγόρο κυρία Γαλάτεια Μανέ η οποία μόλις τότε είχε διοριστεί ως ειδική συνεργάτις μου, να με βοηθήσει στην μετεγγραφή του περιεχομένου του usb σε ένα άλλο, ώστε να επισκοπήσω το περιεχόμενό του σε στικάκι-αντίγραφο. Για το λόγο αυτό την παρακάλεσα να πάει η ίδια και να αγοράσει ένα, στη συνέχεια δε να αντιγράψει το πρώτο στικάκι στο καινούριο που είχα αγοράσει όπως και έπραξε» αναφέρει.
Εστειλα την γραμματέα μου να αγοράσει ενα στικάκι το αντέγραψα και μετά κατέστρεψα το ένα χωρίς να γνωρίζω ποιο είναι το παλιό και ποιο το καινούργιο

Από ....  kourdistoportocali

Εκτελούσαν συμβόλαιο οι δράστες της επίθεσης στα γραφεία της ΝΔ;

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com

Χοντραίνει το παιχνίδι με την τρομοκρατία

Η Ελλάδα ζει για μια ακόμα φορά στον αστερισμό της τρομοκρατίας. Και για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνα ανεπαρκείς στην αντιμετώπισή της είναι κράτος και κυβέρνηση.
Παράδειγμα: Χρειαζόταν άραγε πολύ μυαλό για να κατανοήσει κανείς ότι η αλυσίδα των αντιδράσεων “στην βίλα Αμαλία” (διαδηλώσεις, καταλήψεις, γκαζάκια) και τα άλλα θα οδηγούσε στα Καλάσνικοφ, ή κάποιοι θα εκμεταλλεύονταν το πλαίσιο που τους προσφέρθηκε για μια πιο σοβαρή ενέργεια; Έπρεπε να είναι κανείς Τζαιημς Μποντ για να καταλάβει ότι μετά τις ήσσονος σημασίας επιθέσεις σε κομματικά γραφεία θα ακολουθούσε μια μείζονος σημασίας σε πολιτικό στόχο; Και πρέπει άραγε να τους βρούμε έναν Κάλχα για να τους εξηγήσει ότι οι κινητοποιήσεις του αναρχοαυτόνομου χώρου χρησίμευαν πάντοτε ως προκάλυψη για την δράση των τρομοκρατών. Χρειάζονται και έναν Μέρλιν για να προφητέψει ποια θα είναι η συνέχεια; Τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια, αγαπητοί αναγνώστες. Όποιος έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς έστω με την ιστορία και τις πρακτικές της ελληνικής τρομοκρατίας μπορεί να καταλάβει ποια θα είναι η συνέχεια.
Οι αρμόδιες αρχές, όμως, με προεξάρχουσα την κυβέρνηση εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν, ή να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Παράδειγμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου που περιέφερε χθες από δήλωση σε δήλωση την “έκπληξη” και τον “αιφνιδιασμό” της κυβέρνησης για την επίθεση στα γραφεία της Συγγρού. “Δεν το περίμεναν” λέει. Επειδή όμως το κράτος δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται ποτέ και επειδή η συνέχειά του είναι αδύνατη με τέτοιους τύπους περιμένουμε κι εμείς να δούμε αν θα παραιτηθεί, ή αν θα τον παραιτήσουν, και κάποιος από εκείνους τους τύπους που αποδείχθηκαν ανίκανοι να προβλέψουν τις εξελίξεις την στιγμή που η “πιάτσα” βοούσε γι αυτές.
Πάμε παρακάτω. Μην πιστεύετε ούτε λέξη από όσα γράφονται και λέγονται. Μέχρι χθες τη νύκτα δεν είχαν βρει τίποτα για τα όπλα και την προέλευση τους. Απλώς περιορίζονται να ψάχνουν στους συνήθεις υπόπτους και πέραν τούτου ουδέν. Ένα στοιχείο όμως προβληματίζει και το επισημαίνουμε στους αναγνώστες μας. Ο τρόπος δράσης “hit and run” (“κτύπα και φύγε”) και η συγκεκριμένη μέθοδος δράσης (καινούργια όπλα, κλεμμένο επιχειρησιακό όχημα το οποίο πυρπολείται στη συνέχεια κλπ) παραπέμπει σε έμπειρους επαγγελματίες, αλλά και … υπηρεσίες. Και δείχνει εκτέλεση “συμβολαίου”. Επαγγελματίες δηλαδή που έδρασαν για λογαριασμό τρίτου.
Όπως γράψαμε και χθες, πρόκειται περί σοβαρής ενέργειας, επειδή δείχνει σχεδιασμό και προμελέτη (επιλογή του σημείου των πυροβολισμών, κάψιμο του κλεμμένου αυτοκινήτου κλπ). Και έπειτα, θέλει και πείρα και …μπολς για να πας έξω από τα γραφεία του κυβερνητικού κόμματος και να ρίχνεις με αυτόματο στο γραφείο του πρωθυπουργού. Δεν το κάνει ο τυχόν “αναρχικός των Εξαρχείων” αυτό.
Δυστυχώς όλα όσα γράφαμε χθες φαίνεται να επιβεβαιώνονται από το σημερινό κυβερνητικό ρεπορτάζ. Όπως διαβάζουμε στον Τύπο “πολύ γρήγορα διαψεύστηκαν όσοι πίστευαν ότι η ένοπλη επίθεση στη Ν.Δ. ήταν μια τολμηρή ενέργεια που ακολουθούσε, ως φυσιολογική συνέχεια, τα γκαζάκια και τις μολότοφ των «μπαχαλάκηδων» και των «κουκουλοφόρων». Οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συγκλίνουν ότι πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο χτύπημα και μια πολύ σοβαρή κίνηση που δείχνει σχεδιασμό και προμελέτη….”
Προσέξτε τώρα και το εξής που γράφει ο συνήθως καλά πληροφορημένος Άρης Ραβανός στο “Βήμα”: “Παράλληλα έχουν αρχίσει πιο προχωρημένες συζητήσεις για ποιον εξυπηρετεί η αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, τίνος τα συμφέροντα κινδυνεύουν να θιγούν το επόμενο διάστημα και προβάλλεται ιδιαίτερα το επιχείρημα πως το ύψος του στόχου (κτύπημα στο γραφείο του πρωθυπουργού στα γραφεία της ΝΔ) καθορίζει και το επίπεδο των δραστών…”
Το παιχνίδι χοντραίνει δηλαδή, με άλλα λόγια, και εδώ επανερχόμεθα σε όσα γράφαμε προηγουμένως για τον τρόπο δράσης “hit and run” των εκτελεστών της επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Ένας τρόπος δράσης δηλαδή που παραπέμπει κατευθείαν σε “συμβόλαιο”.

Από .....  Antinews

Το "στοίχημα" των 1000 μονάδων στο ΧΑ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Βασίλη Γεώργα
Οι 1.000 μονάδες με τις οποίες βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος ο Γενικός Δείκτης έπειτα από επτά μήνες ανόδου, έχουν τόσο συμβολική, όσο και ουσιαστική σημασία για το ελληνικό χρηματιστήριο και την οικονομία. Γι΄αυτό και η μάχη που ξεκίνησε με αφετηρία τη χθεσινή τρικυμιώδη συνεδρίαση για την υπέρβασή τους, όχι μόνο δεν τελείωσε «άκαπνη», αλλά αναμένεται να συνεχιστεί προσεχώς με μεγαλύτερη δυναμική, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Η αγορά έχει να δει τετραψήφιο νούμερο εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο και είναι ευρέως παραδεκτό ότι η επαναφορά πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων για τους επόμενους κρίσιμους μήνες, θα προσθέσει σε «αίγλη» στον Γενικό Δείκτη, θα συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια αλλαγής κλίματος που βρίσκεται σε εξέλιξη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά πάνω από όλα θα συμβολίσει, και κατά κάποιο τρόπο θα επικυρώσει, τον δυναμισμό που έχει αποκτήσει από τον περασμένο Ιούνιο η ανάκαμψη στο καθημαγμένο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Κάτι αντίστοιχο σε «ψυχολογικό» επίπεδο αλλά με αντίστροφη φορά, συμβαίνει και με τα spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που «παίζουν» το τελευταίο διάστημα πέριξ των δικών τους 1.000 μονάδων, ενισχύοντας το θετικό σενάριο για το ΧΑ.

Ωστόσο η ουσιαστική σημασία των 1.000 μονάδων στο Χρηματιστήριο, δεν βρίσκεται μόνο στις εντυπώσεις, όσο κι αν αυτές παίζουν το ρόλο τους κυρίως ενόψει της πρόκλησης των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες και των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έγκειται κυρίως στη διαπίστωση των τεχνικών αναλυτών πως η ζώνη μεταξύ 1.020-1.300 μονάδων αποτελεί μια περιοχή ενισχυμένων αντιστάσεων για την αγορά, εντός της οποίας ενδέχεται να ολοκληρωθεί το πρώτο μεγάλο ανοδικό κύμα της νέας «bull market» που πολλοί προεξοφλούν ότι έχει ξεκινήσει στο Χ.Α από τα χαμηλά των τελευταίων 23 ετών. Μολονότι το ρίσκο για κάποιον που αγοράζει μετοχές στα τελευταία στάδια ενός ανοδικού κύματος είναι μεγάλο, εντούτοις τα περιθώρια εκμετάλλευσης μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης έπειτα από τις απαραίτητες ανάσες που θα αποφορτίσουν τις «υπεραγορασμένες» συνθήκες της αγοράς, είναι αξιόλογα. Μένει ωστόσο στην ίδια την αγορά να απαντήσει ως προς τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποία θα κινηθεί, κι αν θα επιλέξει τώρα, ή λίγο αργότερα να κάνει «ντόρο» στο ταμπλό.

Μια «ανεκτή» περιοχή διόρθωσης που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα έδινε πόντους στο σενάριο σημαντικής διεύρυνσης της ανοδικής κίνησης πάνω από τις 1.000 μονάδες είναι αυτή μεταξύ 911 - 930 μονάδων, ενώ σήμερα-αύριο το Χ.Α αναμένεται να δείξει τις προθέσεις του για την βραχυπρόθεσμη τάση που θα ακολουθήσει, δοκιμάζοντας τη στήριξη των 960 μονάδων. Οι «φορτισμένοι» τεχνικοί δείκτες στην αγορά και το μεγάλο ράλι των μετοχών μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έχουν υπερδιπλασιάσει τις αποτιμήσεις τους και έχουν φτάσει τους πρώτους σημαντικούς στόχους τους, ενισχύσει πάντως τις πιθανότητες διόρθωσης.

Τα πράγματα θα ήταν ήδη πολύ διαφορετικά αν ο τραπεζικός κλάδος δεν συνέχιζε να λειτουργεί ως "βαρίδι" για την υπόλοιπη αγορά, λόγω των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει και εν αναμονή των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου. Η εικόνα του από τον Οκτώβριο και μετά είναι αποθαρρυντική, παρουσιάζοντας μάλιστα επιδείνωση κατά τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις καθώς ενώ η υπόλοιπη αγορά έγραφε νέα υψηλά ο κλαδικός δείκτης μετρά απώλειες άνω του 16% και δείχνει να οδεύει προς μια ακόμη αναμέτρηση με το «τελευταίο καταφύγιο» των 200 μονάδων (ανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά Ιουνίου). Κάτω από εκεί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τους μετόχους των τραπεζών καθώς η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση οι πιο συντηρητικοί επενδυτές κάνουν «κράτει» αυτή την περίοδο αναμένοντας την κορύφωση της αγοράς ώστε να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες αποτιμήσεις που λογικά θα προκύψουν στη συνέχεια, ενώ όσοι έχουν αγοράσει στα χαμηλά, μειώνουν σταδιακά τις θέσεις τους κλειδώνοντας μέρος των υπεραξιών τους.

Ασχέτως, πάντως, με το τι θα κάνει σήμερα ή σε ένα μήνα το Χ.Α, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά στο χρηματιστήριο και η αγορά παρουσιάζει όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι η μακροπρόθεσμη τάση έχει αλλάξει, με τους επενδυτές να ατενίζουν ψηλότερα για το μέλλον.

Χθες γράφαμε για το μακροχρόνιο αγοραστικό σήμα που έχει δώσει ο Γενικός Δείκτης για τρίτη φορά μετά το 1996.

Όσοι έχουν λεφτά, δειλά έχουν αρχίσει να τα βγάζουν από τα σεντούκια ή να τα ξαναφέρνουν από άλλη πόρτα στην Ελλάδα για να τα ρίξουν στην αγορά. Οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται το καλό κλίμα και διοχετεύουν χρήμα στις μετοχές τους για να επωφεληθούν. Οι μικροεπενδυτές που απέμειναν «όρθιοι» γίνονται σταδιακά όλο και πιο ενεργοί (σ.σ περίπου 1.500 με 2.000 νέοι κωδικοί ανοίγουν σήμερα κάθε μήνα στο ΧΑ και περίπου 5.500 κωδικοί κάνουν συχνά πράξεις στο ΧΑ) ενώ οι επενδυτικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια που μέχρι πρότινος απείχαν ή «σόρταραν» την αγορά έχουν αλλάξει επενδυτική τακτική και έριξαν τους προηγούμενους μήνες περισσότερο χρήμα στην αγορά.

"Μαγιά" 173 εκατ. ευρώ στο ράλι από ξένους θεσμικούς
Μια αξιοσημείωτη ποιοτική διαφορά που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη είναι η επαναδραστηριοποίηση ξένων χαρτοφυλακίων. Οι ξένοι που έχουν ενεργοποιηθεί ως αγοραστές στο Χ.Α δεν είναι πολλοί, η συμβολή τους όμως είναι καθοριστική κατά τους έξι τελευταίους μήνες που οι μετοχές στην Ελλάδα καλπάζουν.

Μια πρώτη ματιά στα επίσημα στοιχεία του Χ.Α, δείχνει ότι το 2012 τα ξένα χαρτοφυλάκια ήταν καθαροί πωλητές στην ελληνική αγορά με εκροές 84 εκατ. ευρώ, όταν οι εγχώριοι επενδυτές πραγματοποίησαν καθαρές αγορές περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Από τον Ιούλιο και μετά, όμως, όταν δηλαδή τελείωσε η περίοδος πολιτικής αστάθειας και άρχισε να απομακρύνεται το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια σταμάτησαν τις πωλήσεις και άρχισαν να «σαρώνουν» τις ελληνικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης πραγματοποιώντας συνολικά καθαρές τοποθετήσεις άνω των 173 εκατ. ευρώ στον FTSE Large Cap 25. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια (ουσιαστικά από το 2007) που οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται να ενισχύουν σταθερά θέσεις στο ΧΑ, από το οποίο την τελευταία πενταετία εμφανίζονται να έχουν ρευστοποιήσει θέσεις άνω των 8,5 δισ. ευρώ.

Μέρος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στην αγορά τους τελευταίους μήνες, αποτελούν χρήματα Ελλήνων επενδυτών τα οποία «επαναπατρίζονται» μέσω ξένων επενδυτικών οίκων, ενώ ένα σημαντικό επίσης μερίδιο αφορά σε άμεσες τοποθετήσεις επενδυτικών εταιρειών του εξωτερικού σε μετοχές της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης.



 Από ......  capital

Οργή Λοκρών για κατάργηση ΔΟΥ!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Δεν πραγματοποιήθηκε χτές η διαδικασία μεταφοράς της Εφορίας Αταλάντης στη Λαμία μετά την κατάληψη της εισόδου που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Δήμου και κάτοικοι της περιοχής διαφωνούντες με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση της εφορίας τους.
Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του Λαμία FM-1 ο δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος "αυτοί που εμπνεύστηκαν την κατάργηση της ΔΟΥ Αταλάντης θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες πως μπορούν να διατρέχουν 200 και 250 χιλιόμετρα για να μεταβούν στη Λαμία και να επιστρέψουν από την Αταλάντη η από το Μαρτίνο η την Λάρυμνα για τα φορολογικά τους θέματα. Θα αγωνιστούμε και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό" δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Λιόλιος και κάλεσε όλους τους βουλευτές να πάρουν θέση και ειδικά τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, γιατί είναι άδικο πρόσθεσε σε άλλους Νομούς με πολιτικές παρεμβάσεις να διατηρούνται περιφερειακές ΔΟΥ όπως στην Αμαλιάδα, την Κύμη και αλλού και να καταργούν της Αταλάντης.
Ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης βρέθηκε το πρωί στην Αταλάντη και συμφώνησε με τους κατοίκους ότι είναι απαράδεκτο να καταργείται η ΔΟΥ Αταλάντης που απέχει δεκάδες χιλιόμετρα από τη Λαμία και να διατηρείται η ΔΟΥ Αμαλιάδας που απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από τον Πύργο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε, είναι αλληλέγγυος στους δημότες του δήμου Λοκρών και θα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα αυτό όπως επίσης και για την κατάργηση της εφορίας Αμφίκλειας
.
Πάντως στην Αμφίκλεια δεν υπήρξαν αντιδράσεις και μεταφορά έγινε κανονικά. "Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε για το θέμα αυτό και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αρνήθηκαν ακόμη και να το συζητήσουμε" δήλωσε στον FM-1 ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Γρίβας.
"Και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θεωρούν απαράδεκτο να καταργείται η Εφορία Αταλάντης υποβάλοντας σε ταλαιπωρία χλιάδες πολίτες απο όλη την Λοκρίδα και θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή" δήλωσε στον FM-1 ο πολιτευτής του κόμματος Θοδωρής Χειμάρας.
Από ...... lamiafm1

Ο Δημαράς κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο ότι του χρωστάει 225.000 ευρώ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Νέα εσωκομματική ένταση προέκυψε στους Ανεξάρτητους Ελληνες αφού ο Γιάννης Δημαράς έστειλε αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα και διεκδικεί χρήματα για την συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο.

Με την αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά στον οικονομικό εισαγγελέα ζητείται η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κόμματος των ΑΝΕλ για τη μη τήρηση ως τώρα της συνεργασίας των δύο κομμάτων και τη μη απόδοση 225.000 ευρώ στο Αρμα Πολιτών, όπως είχε συμφωνηθεί.

Ως απόδειξη ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών να μοιραστούν την κρατική επιχορήγηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρματος Πολιτών Πάρις Στανωτάς αναφέρει κατάθεση 20.000 ευρώ στις 13 Ιουνίου 2012 του οικονομικού διευθυντή των ΑΝΕΛ στον προσωπικό λογαριασμό του Γιάννη Δημαρά, κάτι που φαίνεται και σε πρωτοκολλημένη επιστολή του κόμματος.

Παράλληλα, καταγγέλει τους ΑΝΕΛ για «συνεχείς παλινωδίες και έωλες δικαιολογίες» καθώ ςκαι ότι αποφεύγει σκοπίμως την συμφωνηθείσα καταβολή της αναλογίας των επιχορηγήσεων. Η συνειδητή, όπως λέει, άρνηση του κόμματος του Πάνου Καμμένου να αποδώσει το απαιτούμενο ποσό αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Από ......  iefimerida

Ο Τσίπρας πάει τώρα Αμερική σε αντι-γερμανική λογική

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Μετά το «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα προς την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών και τη χθεσινή συναντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλώρη για τις ΗΠΑ και θα μιλήσει στις 22 Ιανουαρίου στο αμερικανικό έγκριτο Ινστιτούτο Brookings Institute.
Aίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Ουάσιγκτον πριν τον Πρωθυπουργό και σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις του προκαλούν εκνευρισμό και ανησυχία στην τρικομματική κυβέρνηση.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η τακτική που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από μια άποψη ξεκάθαρη: έχει αποφασίσει να αντιταχθεί στην πολιτική που η γερμανική κυβέρνηση διά της ΕΕ επιβάλλει στην Ελλάδα και εκκινώντας από την παραδοχή ότι ο Πρωθυπουργός συμπορεύεται με την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, εκείνος, ως αξιωματική αντιπολίτευση θα συνταχθεί με την «αντι-γερμανική» λογική.
Οπως σημείωνε άλλωστε στη σχετική αρθρογραφία της η Ρένα Δούρου, με αφορμή τη σύγκρουση Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την αντιμετώπιση της κρίσης της ΟΝΕ, «οποιοδήποτε "ατύχημα" στην Ευρώπη υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάταξης της αμερικανικής οικονομίας. Η επανεκλογή Ομπάμα, παρά τα δημοσίως λεχθέντα, προβληματίζει τη Μέρκελ καθώς την πιέζει να χαλαρώσει τη μέγγενη της λιτότητας».
Τείχος με τον Σόιμπλε
Εκπληξη προκάλεσε στους κυβερνητικούς κύκλους το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έκρυψε τις διαφορές στις απόψεις και τη στρατηγική. Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι αυτή τη διάσταση απόψεων με τη γερμανική ηγεσία ήθελε ακριβώς να καταδείξει ο κ. Τσίπρας.
Η εχθρότητα μεταξύ των δύο πλευρών δεν εξαλείφθηκε. «Κυριάρχησε ένας αντικειμενικός τόνος, όπως συνήθως μεταξύ επαγγελματιών πολιτικών» έλεγε πηγή του υπουργείου οικονομικών. Το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας αναλώθηκε στην παρουσίαση των εκατέρωθεν θέσεων και το υπόλοιπο ήταν η έκφραση δύο μονολόγων που δεν μπόρεσαν να συναντηθούν.
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξέφρασε χωρίς περιστροφές προς τον κ.Τσίπρα την άποψη, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα προσαρμογής και το μνημόνιο, στην Ελλάδα. Το πώς θα εφαρμοστεί αυτό όμως, πρόσθεσε, είναι υπόθεση των Ελλήνων.
Ο κ.Σόιμπλε παράλληλα έκανε έκκληση στον κ.Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του ενόψει της κρίσιμης κατάστασης στη χώρα. Η Ελλάδα, επανέλαβε, θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ μόνο αν εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής.
«Το Μνημόνιο είναι νεκρό»
Παίρνοντας το λόγο κατόπιν, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στις δραματικές επιπτώσεις του μνημονίου, όπως η εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και η άνοδος του νεοφασισμού και παρουσίασε τους τρεις πυλώνες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:
  • την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και των πλούσιων φοροφυγάδων (έθεσε θέμα SIEMENS)
  • τις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα επιτρέψουν τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού κράτους, και
  • την ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος του χρέους. Τα μνημόνια, τόνισε, καθιστούν «αναξιόχρεες» τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται. Αναγκαία είναι έτσι ένα γενναίο «κούρεμα» κατά το γερμανικό πρότυπο, που θα περιέχει, ακριβώς όπως εκείνο, ρήτρα ανάπτυξης.
  • Το μνημόνιο είναι νεκρό, δεν πετυχαίνει και πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο κ.Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του.
Στροφή τώρα στις ΗΠΑ
Το «αμερικανικό όνειρο» του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην εκμετάλλευση της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον – Βερολίνου. Απέναντι στην κυβέρνηση την οποία κατηγορούν για υποταγή στο άρμα της γερμανικής Δεξιάς και στις επιταγές των δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας στρέφεται εδώ και καιρό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για τη διευθέτηση του ελληνικού και του ευρωπαϊκού χρέους κλιμακώνεται, η αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα σπεύδει να απαντήσει στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά επικαλούμενη τη λογική και υιοθετώντας ακόμη και τη φρασεολογία του ΔΝΤ και της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον επανεκλεγέντα πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Εγκώμια Τσίπρα στον Ομπάμα
Ενα κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό παράδειγμα του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε λίγες ημέρες αφότου επανεξελέγη ο Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ και ενώ η Ελληνική Βουλή είχε ήδη ψηφίσει το Μνημόνιο ΙΙΙ και τον προϋπολογισμό: έχοντας ήδη τονίσει επανειλημμένως και από το βήμα της Βουλής ότι «ακόμη και οι πιστωτές μας καταλαβαίνουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει», ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπου μιλώντας ελληνικά με την παρέμβαση διερμηνέα παρουσίασε τη θέση του για τη μη βιωσιμότητα του χρέους.
Δεδομένου ότι η θέση αυτή πλέον ταυτίζεται με την αμερικανική άποψη και εξηγώντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε πολλούς στο αμερικανικό και στο ελληνικό ακροατήριο λέγοντας: «Λέω κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα».
Προχωρώντας μερικά βήματα παραπάνω ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη θέση του κόμματός του για το χρέος επικαλούμενος ακόμη και τη λογική των πιστωτών, ήτοι του ΔΝΤ και εμμέσως της αμερικανικής κυβέρνησης:
«Η αλήθεια είναι ότι μια λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο γι' αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους... Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γέφυρες με τις ΗΠΑ
Γεγονός είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται να χτίσουν γέφυρες με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει και αυτό σχετίζεται και με το γεωπολιτικό παιχνίδι και με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή μας». Η γεωπολιτική παράμετρος, η στρατηγική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο και η σκακιέρα με τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο αποτελεί μια σταθερή αναφορά στις ομιλίες του κ. Τσίπρα, με τελευταία εκείνη για τον προϋπολογισμό του 2013.
Δυνατότητες «μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι Ελληνες συνομιλητές αμερικανικών πολιτικών κέντρων στις ΗΠΑ τονίζουν ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη μεταστροφή τους τελευταίους μήνες. Οπως λένε, αφότου κόπασε η ανησυχία της νομισματικής αποσταθεροποίησης του δολαρίου κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ θέλουν πλέον να διαπιστώσουν κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ακραία αριστερή δύναμη ή παρουσιάζει δυνατότητες πολιτικής μετάλλαξης - κάτι που συμπίπτει και με τις φιλοδοξίες του κ. Τσίπρα για τη μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι νέο.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πολλοί στις ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα παραλληλισμούς και αντιστοιχίες με την περίοδο κατά την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου πέρασε από τον άκριτο αντιαμερικανισμό στην αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Επίθεση από το ΚΚΕ για τις ΗΠΑ
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πλέον σφοδρή κριτική εξ αριστερών κατηγορούμενος για φιλοαμερικανικές θέσεις και ροπή στον καπιταλισμό. Σε μακροσκελές σχόλιο του «Ριζοσπάστη» υπό τον τίτλο «Κάν' το όπως ο Ομπάμα» αναφερόταν προ καιρού μεταξύ των άλλων:
«Η πολιτική ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων. Σαν κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει "επενδυτικό κλίμα", δηλαδή συνθήκες κερδοφορίας. Θα κάνει δημόσιες επενδύσεις υπέρ των ιδιωτών επενδυτών. Γι' αυτό και θέλει "κούρεμα του χρέους" και "αποπληρωμή" όταν θα υπάρξει ανάκαμψη για να υπάρχει χρήμα στα κρατικά ταμεία για επενδύσεις. Αποδέχεται τις αναδιαρθρώσεις, δηλαδή τις αντεργατικές αλλαγές - δηλαδή, φτηνούς εργάτες - για να γίνουν καπιταλιστικές επενδύσεις. (...) Γι' αυτό μιλάει για "καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές". Για ποια λοιπόν φιλολαϊκή λύση κάνει λόγο; Είναι απάτη!»...

Από .......  iefimerida

Στουρνάρας για φοροδιαφυγή

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Τα καλύτερα των πρωινών

Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com