Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Μια χώρα που πτώχευσε δύο φορές σε έναν χρόνο. Του Γ. Βαρουφάκη

Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com


Το 2012 θα μείνει στην παγκόσμια οικονομική ιστορία ως η χρονιά που μια χώρα της ευρωζώνης, η Ελλάδα μας, πτώχευσε δις. Μία φορά τον Φεβρουάριο και μία τον Δεκέμβριο. Και δεν είναι μόνο το επίτευγμα της διπλής σε έναν χρόνο πτώχευσης που θα καταχωρίσει το σωτήριον 2012 με γράμματα μαύρα κι άραχνα στην ιστορία.

Υπάρχουν άλλοι δύο λόγοι: πρώτον, ότι και οι δύο αυτές πτωχεύσεις συνέβησαν εν μέσω θριαμβολογιών των κυβερνώντων πως η χώρα σώθηκε από την... πτώχευση. Και, δεύτερον, ότι το δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο παρά τις δύο, διαδοχικές πτωχεύσεις.

 Ξέρω ότι η παραπάνω παράγραφος θα ξενίσει πολλούς αναγνώστες, οι οποίοι έχουν πειστεί από τους κυβερνώντες και τα «μέσα» ότι, τελικά, με το PSI του Φεβρουαρίου και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup η χώρα απέφυγε την πτώχευση. Κι όμως, φίλες και φίλοι. Το κράτος μας πτώχευσε δύο φορές σε μία χρονιά και οδεύει προς την τρίτη πτώχευσή του κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον. Επιτέλους, ήρθε η στιγμή να θέσουμε στο περιθώριο τους ευφημισμούς που μας αποκρύπτουν την εικόνα της πραγματικότητας με ζοφερά αποτελέσματα και να την αντιμετωπίσουμε.

Καταρχάς, ας θυμηθούμε τι σημαίνει ότι πτωχεύει ένα κράτος. Δεν σημαίνει ότι «κατεβάζει τα ρολά» αλλά ότι αναγκάζεται να ανακοινώσει πως δεν μπορεί να αποπληρώσει τα τοκοχρεολύσιά του στο ακέραιο. Ότι επιβάλλει στους δανειστές του το «κούρεμα» μέρους των τόκων που τους χρωστά ή ακόμα και μέρους του κεφαλαίου που δανείστηκε από αυτούς. Αυτό σημαίνει. Και αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο με το PSI, τότε που «κουρεύτηκε» το 75% της διαχρονικής αξίας των τοκοχρεολυσίων που χρώσταγε το ελληνικό Δημόσιο στους ιδιώτες (με αποτέλεσμα, αν θυμάστε, την πυροδότηση των CDS). Το γεγονός ότι βαπτίστηκε «εθελοντικό» το κούρεμα, με το λατινικό ακρώνυμο PSI να του δίνει μια αίσθηση «καθωσπρεπισμού», δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Και η Μαφία «προσφορές» έκανε, τις οποίες εκείνοι που αποδέχονταν «επέλεγαν» να αποδεχτούν (θα θυμάστε τη φράση-κλειδί του μέσου μαφιόζου του Χόλιγουντ: «Θα σου κάνω μια προσφορά που δεν θα μπορείς να αρνηθείς!»). Σήμερα;

Θα θυμάστε ότι στο προηγούμενο Eurogroup πηγαίναμε με την απαίτηση του ΔΝΤ για ένα OSI, δηλαδή για ένα «κούρεμα» των δανείων μας από την Τρόικα – καθώς η εκρηκτικότητα του δημόσιου χρέους είναι τέτοια που οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν δύνανται πλέον να προσποιούνται (όπως τους αναγκάζει το καταστατικό του ΔΝΤ) ότι δανειοδοτούν μια χώρα, της οποίας το χρέος έχει μπει σε μία «σειρά». Επειδή, όμως, οι γερμανικές εκλογές καραδοκούν και η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θα μπορούσε να σταθεί μπροστά στη γερμανική κοινή γνώμη, αν αποδεχόταν μερικούς μόνο μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου 2 από την Ομοσπονδιακή Βουλή, πως κι αυτό το «σχέδιο» για την Ελλάδα ναυάγησε, η ιδέα του OSI παραπέμφθηκε στις καλένδες. Τι την αντικατέστησε; Η ιδέα της «επαναγοράς χρέους». Για να μιλάμε, όμως, για πραγματική επαναγορά χρέους, η διαδικασία αγοράς του πρέπει να εντάσσεται στους κανόνες της αγοράς.

Πράγματι, πολλές επιχειρήσεις αγοράζουν ομόλογα που έχουν στο παρελθόν διαθέσει σε επενδυτές (δανειζόμενες από αυτούς), εάν δουν ότι, για κάποιον λόγο, η τιμή τους έχει πέσει (με σκοπό να τα «σκίσουν», διαγράφοντας έτσι ένα μέρος του μακροπρόθεσμου χρέους τους). Εξ ορισμού, όμως, ποτέ δεν αγοράζουν μεγάλο ποσοστό αυτών των χρεών τους (των ομολόγων τους), καθώς, αν το κάνουν, θα σπρώξουν την τιμή τους στα ύψη, με αποτέλεσμα η επαναγορά να είναι δώρον άδωρον. Το ίδιο ισχύει και με την επαναγορά που επιχειρεί το κράτος μας τώρα: αν προσπαθήσει να επαναγοράσει (δανειζόμενο από το EFSF) μεγάλο ποσοστό του χρέους του που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, όπως συμβαίνει σήμερα, τότε η ελεύθερη τιμή διατίμησης των ομολόγων θα ανέλθει σε επίπεδα που θα αναιρέσουν τη λογική της επαναγοράς. Γνωρίζοντας ότι έτσι έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση (συνεπικουρούμενη από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ) κάνει δύο πράγματα: πρώτον, παρεμβαίνει στην τιμή των ομολόγων (επιβάλλοντας μέγιστο επίπεδο τιμής) και, δεύτερον, ασκεί πιέσεις στις τράπεζες και σε όποιον μπορεί, ώστε να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες των ομολόγων που κατέχουν.

Ιδού το δίλημμα: αν δεν ασκηθούν αυτές οι ασφυκτικές πιέσεις (συνοδεία διάφορων απειλών, φανερών και κρυφών) ώστε να αυξηθεί η ποσότητα των προσφερόμενων ομολόγων και να συγκρατηθεί η τιμή τους, τότε η επαναγορά δεν θα πετύχει τον στόχο της μείωσης του χρέους. Αν ασκηθούν, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ένα δεύτερο PSI, το PSI No 2 (καθώς οι ιδιώτες θα έχουν εξαναγκαστεί να «κουρέψουν» τα τοκοχρεολύσια του ελληνικού Δημοσίου). Τι από τα δύο θα συμβεί θα διαφανεί τις επόμενες μέρες κι εβδομάδες. Το μέγα ζητούμενο, βέβαια, είναι πόσοι ξένοι ομολογιούχοι (δηλαδή hedge funds) θα συμμετάσχουν. Ίδωμεν. Έως τότε, δύο είναι τα δεδομένα: αφενός η απομείωση του χρέους, αν και όσο επιτευχθεί, θα αποτελεί άλλη μια κεκαλυμμένη πτώχευση, τύπου PSI, ένα PSI Νο 2! Αφετέρου, αντί αυτό το PSI Νο 2 να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, θα βαθύνει την Κρίση, όπως ακριβώς έκανε το PSI No 1. Γιατί PSI Νο 2; Επειδή, στην ουσία, οι ελληνικές ιδίως τράπεζες εξαναγκάζονται να αποδεχτούν ένα «κούρεμα «των τοκοχρεολυσίων του κράτους, το οποίο δεν θα το αποδέχονταν, εάν δεν ήταν απόλυτα δεσμευμένες θεσμικά και οικονομικά από το υπουργείο Οικονομικών, το EFSF και την ΕΚΤ.

Και γιατί γράφω ότι αυτό το PSI Νο 2 θα είναι κακό για την οικονομία της χώρας; Επειδή θα διογκώσει τις μαύρες τρύπες στο εσωτερικό των ελληνικών τραπεζών, χωρίς να θέσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι, και θα εγγυηθεί πως τα είκοσι τόσα δισ. που θα δανειστεί ο Έλληνας φορολογούμενος για να τα δώσει (υπό τη μορφή νέων κεφαλαίων, η λεγόμενη «επανακεφαλαιοποίηση») στις τράπεζες δεν πρόκειται ποτέ να διατεθούν στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά ως δάνεια.

Έτσι έμελλε να «φύγει» το 2012: τυλιγμένο στην ιστορική απαξίωση που του επιφύλαξαν δύο ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες αναλώθηκαν σε ευφημισμούς με τους οποίους προσπάθησαν να συγκαλύψουν δύο πτωχεύσεις εις βάρος της πραγματικότητας, που γίνεται ολοένα και σκληρότερη όσο προσπαθούν να μας την κρύβουν.

Lifo

Υπαρξιακό > Στις πόσες βαλίτσες μπορεί να προκληθεί η πτώση της συγκυβέρνησης;

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com
Ξέρετε πόσο απέχει η κυβέρνηση Σαμαρά από την πτώση; Μόνο 13 βουλευτές! Δεν θα πούμε απαραίτητα της ΔΗΜΑΡ.

Αλλά είναι η ΔΗΜΑΡ, με τους 13 βουλευτές της, εκείνη που κρατάει- για την ώρα- όρθια την συγκυβέρνηση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 125+25, ακριβώς 150 βουλευτές. Έτσι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στο άκουσμα της κίνησης Λοβέρδου για κάποιο περίεργο λόγο θυμήθηκαν τον Συμπιλίδη. 
 
Βάζοντας κάτω τους αριθμούς ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι για κάποιους που θα διακινδύνευαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με την παραμονή της συγκεκριμένης  κυβέρνησης στην εξουσία, το να δώσουν από 8-14 εκατομμύρια και να την ρίξουν στο πρώτο κρίσιμο νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποβεί συμφέρουσα “επιχειρηματική” πράξη.

Το κόστος εξαγοράς μιας αρνητικής ψήφου βουλευτή σε καιρούς κρίσης κυμαίνεται-όπως εκτιμούν οι αναλυτές- στις 150-250.000 ευρώ.

Ήδη επιχειρηματικά συμφέροντα  που δραστηριοποιούνται σε διαφόρους τομείς βάζουν κατά ριπάς κατά της συγκυβέρνησης. Τα γενόσημα για παράδειγμα προκαλούν απώλειες εκατομμυρίων ευρώ σε φαρμακοβιομηχανίες. Τις ίδιες απώλειες θα έχουν και άλλοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες στη περίπτωση που προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Ακόμη και κάποιες συντεχνίες από τα κλειστά επαγγέλματα  θα έκαναν ότι μπορούσαν για να προκληθεί η πτώση της συγκυβέρνησης.

Έναν έρανο που λέει ο λόγος  να κάνουν οι θιγόμενοι και εύκολα θα συμπληρώσουν κοντά στα 10 εκατομμύρια για να τα μοιράσουν σε 14 βουλευτικά όχι. Θα αναρωτηθείτε: μα πως είναι δυνατόν να εξαγοράζονται  οι εθνοπατέρες μας;

Ε, δεν είπαμε πως είναι όλοι το ίδιο, αλλά είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν 14 βουλευτές και των τριών κομμάτων οι οποίοι να τα παντελονιάσουν και, στο φορολογικό για παράδειγμα, να καταψηφίσουν και να πάει όλο το μαγαζί για βρούβες.

Γι αυτό σας λέμε: Eίναι θέμα τιμής για κάποιους η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά...

Από  ..........   kourdistoportocali

Επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ ο Σκανδαλίδης και ζητά ανοικτό συνέδριο

Aναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στο δρόμο για το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης επανέρχεται, μετά τη διαγραφή του, δηλώνοντας ότι ξαναγράφτηκε στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς κανείς δεν μπορεί να του κόψει τη διαδρομή στο Κίνημα.

Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης αμφισβητεί τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας και επιρρίπτει ευθύνες για τη δημοσκοπική συρρίκνωσή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο κ. Σκανδαλίδης είπε χαρακτηριστικά πως για τη θέση που έχει φτάσει το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται όλα τα στελέχη, ωστόσο όλα ξεκινούν από τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο ίδιος προτείνει τη διεξαγωγή ανοιχτού συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων και επεσήμανε πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν επαναδιαπραγματευθεί τις θέσεις του, θα έχει την τύχη του Ζίγδη και του Μαύρου.

Από ........  newpost

Μυστικός Δείπνος του Καραμανλή με 30 βουλευτές στη Βάρη

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Συμβολισμοί και πολιτικό μενού στη χθεσινοβραδινή συνάντηση

Πολλά είναι τα δείπνα και οι συναντήσεις που γίνονται τελευταία από γαλάζιους βουλευτές. Η εσωτερική αυτή κινητικότητα κορυφώθηκε και χθες το βράδυ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώθηκαν σε ταβέρνα στη Βάρη, υπό τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο λόγος ήταν η πρόσκληση που απεύθυνε στους συναδέλφους του ο βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας προκειμένου να τους κεράσει για την ονομαστική του γιορτή. 

Σαφώς η παρουσία όλων, αλλά και ο συμβολισμός της παρουσίας του Καραμανλή είναι σημαντική, αφού όπως έγινε γνωστό, στη συγκέντρωση το μενού ήταν άκρως πολιτικό.

Σε όσους σπεύσουν να μιλήσουν για επαναδραστηριοποίηση του Καραμανλικού μπλοκ, να σημειώσουμε ότι στο τραπέζι βρέθηκαν και υπουργοί, αλλά και πολλοί … σαμαρικοί.

Από .......  parapolitika

Χτυπάνε κι άλλο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα μπορέσει να κάνει αυξήσεις 15% ή και 20% στα οικογενειακά επιδόματα...
Επί τάπητος τίθεται το σχέδιο της κυβέρνησης για το φορολογικό σήμερα, Πέμπτη, στη συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το νέο σενάριο που φέρεται να έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αποφύγει το 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ και να ενισχύσει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. 

Βάσει των πληροφοριών, το... μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μέσω αυξημένου τέλους επιτηδεύματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για το 2013 την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ στα 550 ευρώ ή ακόμα και στα 650 ευρώ, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση ακόμη και για διπλασιασμό του τέλους στα 1.000 ευρώ.


Μετά τις εντολές του Μεγάρου Μαξίμου για διαγραφή των επιβαρύνσεων για οικογένειες με τρία ή και τέσσερα παιδιά ακόμη και με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ψάχνουν ισοδύναμα μέτρα.

Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για αύξηση του συντελεστή ενιαίου φόρου ακινήτων για όσους έχουν ακίνητα πολύ μεγάλης αξίας, αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων από το «κλειδωμένο» 15% σε 17,5% ή εναλλακτικά για αύξηση του τέλους επιτηδεύματος.
Επιπλέον, μετά την απόσυρση της πρότασης-βόμβας για συντελεστή 45% για εισοδήματά άνω των 26.000 ευρώ, τώρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής του συγκεκριμένου συντελεστή για εισοδήματα από 48.000 και πάνω.


Από ......  epikaira

Συγκεντρώσεις στη μνήνη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Με αφορμή τη μαύρη επέτειο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν τον πόλεμο των ανακοινώσεων...
Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σήμερα Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου τότε μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κλειστοί θα είναι από τις 10 πρωί οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και στο Πανεπιστήμιο. 

Στο μεταξύ άγρια διαμάχη ξέσπασε μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, η οποία συνεχίστηκε και στη Βουλή, με διαμάχη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης, η οποία κατέληξε σε αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση, προειδοποιώντας το κυβερνών κόμμα ότι «παίζει με τη φωτιά».

Αφορμή αποτέλεσε ανακοίνωση της Νεολαίας του Συνασπισμού με τίτλο «Ήρθε οι ώρα για τις δικές μας ημέρες», η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ήταν ο αγώνας για ελπίδα και δικαίωμα στη ζωή» και αναφερόμενη στη σημερινή κυβέρνηση σημείωνε ότι «ο αγώνας για ελπίδα και κοινωνική χειραφέτηση αποτελούν πλέον μονόδρομο».

«Δεν περιμένουμε πλέον κάποια αφορμή. Η ξοφλημένη μνημονιακή συγκυβέρνηση, πρέπει να ανατραπεί εδώ και τώρα. Όλοι και όλες στις διαδηλώσεις 11.00 και 17.00 στην Αθήνα στα Προπύλαια, και στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Να τους κάνουμε παρελθόν» πρόσθετε η ανακοίνωση.

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε σε αυτή την ανακοίνωση, εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ, με εμπροσθοφυλακή τη νεολαία του, ξεσκεπάζεται. Βγάζουν τις μάσκες, φορούν τις κουκούλες και εξοπλίζονται με μολότοφ, με σκοπό να κάψουν για μία ακόμη φορά την Αθήνα και να λεηλατήσουν τις περιουσίες των πολιτών» ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ.


«Να είναι σίγουροι, οι κουκουλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες δεν πρόκειται να επιτρέψουν στα 'άκρα' να πετύχουν το σκοπό τους. Δε θα αφήσουν να υπάρξει καμία νέα Marfin. Καμία κουκούλα δεν πρόκειται πλέον να τους κρύψει» προσέθετε, μεταξύ άλλων, η ΝΔ.


Η απάντηση ήρθε από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με νεά ανακοίνωση απάντησε: «Στα εμφυλιοπολεμικά, μισαλλόδοξα και τρομοκρατικά κηρύγματα της ΝΔ, απαξιούμε να απαντήσουμε. Τους παραδίδουμε στη χλεύη του ελληνικού λαού». Με μία νέα ανταπάντηση, η ΝΔ ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα εδώ και τώρα: Καταδικάζει τη σημερινή ανακοίνωση της νεολαίας του, που καλεί σε εξέγερση; Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές». 

Η κόντρα συνεχίστηκε στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης επιτέθηκε στη ΝΔ ζητώντας είτε να αποσύρει την ανακοίνωση είτε να την ανασκευάσει λέγοντας:


«Η ατζέντα, η φρασεολογία, το γράμμα τέτοιων ανακοινώσεων δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Υπάρχει μόνο την προηγούμενη του εμφυλίου. Σας προειδοποιώ δεν πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά. Η δημοκρατία δεν καλύπτεται από τέτοια φρασεολογία».

Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νταβλούρος αντέδρασε κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι συνοδοιπόρος με τη Χρυσή Αυγή. «Είναι απίστευτη η τακτική σας και αυτό που προασπίζεστε. Είναι πλέον γνωστό ποιοι υπηρετούν και τι, και τι υπερασπίζονται και ποιοι. Οι μάσκες έπεσαν καταλάβετέ το. Αποκαλυφθήκατε. Είστε συνοδοιπόροι με την Χρυσή Αυγή. Έχετε την έννοια μιας ιδιότυπης τρομοκρατικής αντίληψης μπροστά στα αλλόκοτα που θέλετε να επιβάλετε» είπε.

Στο μεταξύ ανακοίνωση με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εξέδωσε η Νεολαία της ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγος για ένα γεγονός «που αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας». «Είναι καθήκον της Πολιτείας να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβούν ξανά αντίστοιχα τραγικά γεγονότα και να αποτρέψει περιστατικά ωμής κρατικής βίας» προσθέτει.
Από .....  epikaira

Ο Σαμαράς στη μέγγενη: Γκάλοπ, φόροι, φτώχεια, όλα πάνε στραβά

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Πιό δύσκολη για τον Πρωθυπουργό αποδεικνύεται η μάχη στο εσωτερικό μέτωπο παρά η πολύμηνη σκληρή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους για την εκταμίευση της δόσης. Εντός της χώρας τα προβλήματα αθροίζονται, η υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο σκοντάφτει σε ανυπέρβλητα εμπόδια και οι αντιδράσεις στο κοινωνικό μέτωπο διευρύνονται καθημερινά, φέρνοντας την κυβέρνηση σε νευρική κρίση.

Τα μέτρα δεν υλοποιούνται
Η αποτυχία της κυβέρνησης να καταρτίσει ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο, η αδυναμία εκτέλεσης της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις δικαστικών και η εικόνας διάλυσης στην Παιδεία είναι μόνο μερικές από τις όψεις της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Πρωθυπουργός.
Ως πλήγμα έγινε δεκτό στο Μέγαρο Μαξίμου το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν τα τρία κόμματα της συγκευβέρνηση που δεν μπόρεσαν να συντάξουν ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο που να μην πλήττει εκ νέου μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα μπρος-πίσω του οικονομικού επιτελείου και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού που αναγκάστηκε να δηλώσει «Στηρίζω τη μεσαία τάξη, είμαι με το μέρος της», κατά την παρέμβασή του στο Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο, αποδεικνύουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Η φτώχεια εξαπλώνεται
Την ίδια ώρα, διαρκή πτωτική πορεία ακολουθούν οι αποδοχές των εργαζομένων κατά την τελευταία διετία σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ενώ όλο και περισσότερα κοινωνικά στώματα οδηγούνται στην φτωχοποίηση.
Όπως αναφέρει το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, κατά την τελευταία διετία ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε από το 84% στο 74% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο βασικός μισθός κυμαίνεται σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, ενώ δείχνει να διολισθαίνει προς τα επίπεδα των χωρών της τρίτης ταχύτητας, όπως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.
Ανησυχητικά όμως είναι και τα ευρήματα για το εύρος της φτώχειας στην Ελλάδα. Με βάση τα δεδομένα του 2011, η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των «15» (21,4%), μετά την Ισπανία.

Δραματικά τα γκάλοπ
Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα αποτυπώνονται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται το τελευταίο δίμηνο και αποδεικνύουν ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα που στηρίζουν το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί o ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 4 έως 6 μονάδες σε σχέση με τη ΝΔ, ενώ η Χρυσή Αυγή γνωρίζει πρωτόγνωρη δημοσκοπική άνοδο και αγγίζει ποσοστά που φτάνουν το 14%. Πιεσμένη από τα δεξιά και από τα αριστερά κόμματα η ΝΔ, βρίσκεται στη μέγγενη ενός «αντιμνημονιακού τόξου» και όλα δείχνουν ότι η δημοσκοπική πτώση ενδέχεται να συνεχιστεί.
Την ίδια ώρα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταποντίζονται στις δημοσκοπήσεις αφού οι πολίτες δείχνουν να στρέφονται στην αντισυστημική ψήφο και στα κόμματα που στηρίζουν την κατάργηση του Μνημονίου.
Ετσι, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ εναντίον της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που θα γίνουν σήμερα, Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου.
Η Λεωφόρος Συγγρού για πρώτη φορά έκανε λόγο ευθέως για «κουκουλοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ άφησε ξεκάθαρα υπονοούμενα και για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της MARFIN όπου είχαν χάσει την ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.
Η αφορμή δόθηκε από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που με ανακοίνωση της απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια για την δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. «Η ξοφλημένη μνημονιακή συγκυβέρνηση, πρέπει να ανατραπεί εδώ και τώρα. Να τους κάνουμε παρελθόν!» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Νεολαίας του Αλέξη Τσίπρα.

Από .......  iefimerida

Από σήμερα χαράτσι μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ θα πληρώνει μόνο όποιος θέλει

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Τέλος μπαίνει στην πληρωμή του ειδικού Τέλους Ακινήτου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ , αφού η διοίκηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού ενημέρωσε τα κατά τόπους υποκαταστήματα της πως πλέον οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμών χωρίς να είναι υποχρεωτικό να καταβάλουν και το χρηματικό ποσό που αναλογεί στο χαράτσι.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών ρεύματος και πλέον αναζητείται λύση από το υπουργείο Οικονομικών, αφού ο διαχωρισμός του τέλους από τους λογαριασμούς ρεύματος είναι το ένα στάδιο, το δεύτερο είναι να βρεθεί η φόρμουλα για την είσπραξη του.
Πάντως το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ από χθες έχει πάρει φωτιά με τους καταναλωτές να ζητούν περισσότερες πληροφορίες για το τι θα πρέπει να κάνουν, με τους λογαρισμούς που έχουν στα χέρια τους.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Πλέον κανένας καταναλωτής δεν διατρέχει κίνδυνο να του κόψουν το ρεύμα, αφού η μη πληρωμή του τέλους έχει αποσυνδεθεί εδώ και καιρό από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης
Οποιος δεν πληρώσει το χαράτσι, δεν θα το γλιτώσει, καθώς θα κληθεί να καταβάλει το αντίτιμο είτε από τη ΔΟΥ, είτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Από ......  iefimerida

Βόμβα στη διαθεσιμότητα από το Πρωτοδικείο Ξάνθης - Παγώνει προσωρινά την εφαρμογή του νόμου - Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

- Οι 14 εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις θέσεις τους στο Δήμο Ξάνθης
- Στις 16 Ιανουαρίου ορίστηκε η δικάσιμος των ασφαλιστικών
- Πρόκειται για την πρώτη απόφαση σε πανελλαδικό επίπεδο για το μέτρο της διαθεσιμότητας
- Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - Τι αναφέρει για τους δήμους

Στις θέσεις τους παραμένουν οι 14 εργαζόμενοι ΙΔΑΧ του δήμου Ξάνθης που εντάσσονται σε καθεστώς υποχρεωτικής διαθεσιμότητας σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό site ThrakiToday.gr

Στην έκδοση προσωρινής διαταγής εκτέλεσης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι 14 εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον δήμο Ξάνθης προχώρησε το πρωί της Τετάρτης το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης.

Πρόκειται για μια απόφαση σταθμός η οποία βάζει ουσιαστικά στον πάγο το μέτρο της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας καθώς δίνει τη δυνατότητα στους 14 εργαζόμενους του δήμου να παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που οι ίδιοι κατέθεσαν κατά του μέτρου της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας.

Με την απόφασή του αυτή το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης προχωρά στην προσωρινή αναστολή του νόμου 4093/2012 στον οποίον εμπίπτουν και οι 14 εργαζόμενοι, ενώ στις 16 Ιανουαρίου ορίστηκε η δικάσιμος των ασφαλιστικών. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση σε πανελλαδικό επίπεδο, μέχρι στιγμής, ενώ συμπίπτει χρονικά και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να υπερπηδήσει τα εμπόδια που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του μέτρου.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά την απόφαση βόμβα από το Πρωτοδικείο Ξάνθης, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με ΦΕΚ Α 237, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα, με την οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι διοικητικού κλάδου, ΔΕ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, καθώς σε αυτή τη φάση της διαδικασίας δεν μπορούν να διαπιστωθούν οι εξαιρέσεις.

Όπως αναφέρεται στη νομοθετική πράξη, «η διαρκής επικαιροποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού, προκειμένου για μεταβολές της υπηρεσιακής τους κατάστασης που επέρχονται αυτοδικαίως από τυπικό νόμο, γίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο και εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο».

Επίσης, τονίζεται ότι «για την επέλευση των πάσης φύσεως συνεπειών της ανωτέρω υπηρεσιακής μεταβολής δεν είναι αναγκαία η έκδοση σχετικής πράξης».


Από .......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com