Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί βάζουν στο "τραπέζι" τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

Aναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Την πιο επίσημη μέχρι στιγμής συζήτηση στις διεθνείς αγορές για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που ενέχεται να ελέγχει η Ελλάδα ανοίγει η Deutsche Bank, η οποία υπό την επιφύλαξη ότι οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες θα αποδειχθούν αληθινές, αποτιμά τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ, μιλά για καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ -ή 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος- και εξετάζει τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή τους.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013 και εάν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες γεωλογικές εκτιμήσεις, μελέτες και αναγωγές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων τότε η αξία τους προσεγγίζει πράγματι τα 430 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι ως γενικός κανόνας το 25% εξ αυτών προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης και άλλο 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που θα αναλάβουν τις δραστηριότητες αυτές, υπολογίζει πως το 50% ήτοι περί τα 214 δια. ευρώ αποτελούν το καθαρό όφελος για τα δημόσια ταμεία.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ και αναμένεται να αρχίσει να εισρέει κοντά στην χρονική στιγμή που έχει τεθεί ο στόχος για την μείωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προς τα επίπεδα του 120%, δηλαδή περί το 2020. Και αυτό διότι όπως επισημαίνει συνήθως χρειάζονται 8 με 10 έτη για να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση να παράγει χρηματοροές.

Η Deutsche Bank -που διατηρεί σαφέστατα απόσταση από την ακρίβεια των εκτιμήσεων για τα κοιτάσματα εωσότου όπως αναφέρει ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών- προχωρά ούτως ή άλλως στην αποτίμηση της σημασίας τους σε σχέση με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και την διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα εκτιμά πως για την ώρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι βελτιώνεται αλλά αυτό αλλάζει σαφέστατα από την ώρα που τα κοιτάσματα θα αποδειχθούν και ακόμα περισσότερο από την χρονική στιγμή που θα μπουν στην παραγωγή οπότε και θα κάνουν πολύ πιο διαχειρίσιμα τα δανειακά βάρη.

Για το πολιτικό κλίμα και τις επιπτώσεις που θα έχει η ανάδειξη της Ελλάδας στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο -εάν οι παραπάνω εκτιμήσεις αποδειχθούν κοντα στην πραγματικότητα- αναφέρει πως μπορεί να ενθαρρύνει φυγόκεντρες από την ευρωπαϊκή προοπτική προσεγγίσεις (σ.σ.: «go it alone strategies»).

Με το φυσικό αέριο όμως και τους υδρογονάνθρακες εν γένει να διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές σε δολάρια και τις εταιρείες ερευνών πετρελαίου και αερίου «συνηθισμένες να λειτουργούν σε καθεστώτα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα» κρίνει περιορισμένο το επενδυτικό ρίσκο.

Προσθέτει δε πως η αποκλιμάκωση του εργατικού κόστους και οι καθοδικές πιέσεις και σε άλλα κόστη στην ελληνική οικονομία ενδέχεται να προσφέρουν βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια στις εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν.

Η ύπαρξη καθαρού φορολογικού πλαισίου θεωρείται επίσης ως αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση των μεγάλων εταιρειών όπως και ο τρόπος που εγγράφονται λογιστικά οι αποσβέσεις των επενδύσεων. Επισημαίνεται όμως πως η τελευταία νομοθετική ρύθμιση για τους υδρογονάνθρακες είναι πρόσφατη και έλαβε χώρα το 2011.
Ως ρίσκο αντιμετωπίζεται πάντως η προοπτική ενός ατυχήματος που θα οδηγούσε σε redenomination στην Ελλάδα (μια "πολιτικά ορθή" διατύπωση για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ) αφού όπως αναφέρει η χρηματοδότηση για τόσο μεγάλα project αναγκαστικά θα προέλθει από πηγές εκτός Ελλάδας . Και σε αυτή την περίπτωση όμως θεωρεί πως η διαχείριση του ρίσκου έιναι εφικτή όπως για παράδειγμα με ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Πέραν όλων αυτών η Ελλάδα όντας μία από τις ευρωπαϊκές οικονομίες με τους μεγαλύτερους λογαριασμούς εισαγωγών ενέργειας, αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα αφού το2011, οι εισαγωγές ενέργειας (συνολικά, δηλαδή, τα ορυκτά καύσιμα, τα λιπαντικά και τα συναφή προϊόντα) ανήλθαν στα 11 δισ. ευρώ ή κοντά στο 5% του ΑΕΠ, προσθέτει.

Η γερμανική τράπεζα κάνει δε και ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν την ύπαρξη και σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα επιπροσθέτως αυτών του φυσικού αέριου. Διευκρινίζεται ότι οι υπολογισμοί της τράπεζας αφορούν μόνον τα υποθαλάσσια κοιτάσματα των υποθαλάσσιων εκτάσεων νοτίως της Κρήτης και όχι και αυτών του Ιονίου ή και του Αιγαίου.

Η Deutsche προχωρά όμως παρακάτω και αντλώντας πρακτικές από παραδείγματα στην ιστορία της διεθνούς οικονομίας, υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η δέσμευση ενός ποσοστού των όποιων μελλοντικών εσόδων από τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε ένα ειδικό εθνικό ταμείο.

Το ταμείο αυτό θα μπορούσε να παρακρατεί ένα ποσοστό της τάξης του 30%των δημοσίων εσόδων από το αέριο για να διαχειρίζεται και να εξισορροπεί βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές και να επενδύει σε δραστηριότητες εκτός του ενεργειακού τομέα που να ενισχύουν την οικονομία μακροπρόθεσμα.

Ο συντάκτης της έκθεσης της Deutsche Bank, Mark Wall, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας στα γραφεία της στο Λονδίνο (Director), επισημαίνει όμως και τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας από την ευφορία που μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα υποσχόμενα ευρήματα.

Πρόκειται -όπως εξηγεί στην έκθεση που δημοσίευσε τις ημέρες που το Εuro Working Group προετοίμαζε το έδαφος για τις τελευταίες αποφάσεις για τη χώρα- για το σύνδρομο του λεγόμενου «Dutch Disease».

Σύνδρομο το οποίο αναφέρεται στην ανακάλυψη των κοιτασμάτων αερίου της Ολλανδίας το 1959, η οποία συνοδεύτηκε από εισροές ξένου συναλλάγματος που κράτησαν την ανταγωνιστικότητα της υπόλοιπης οικονομίας χαμηλά.

«Υπάρχει η άποψη πως σε ένα περιβάλλον αδύναμων μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών και φτωχής δημοσιονομικής διαχείρισης οι επιδόσεις πλούσιων σε φυσικούς πόρους οικονομιών υστερούν των ομολόγων τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από ..... capital

κ. Σαμαρά...μια καινούγια μέρα ξεκινάει...Ένας στους τρείς Έλληνες σε κίνδυνο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού


Αναρτήθηκε από........  energoipoliteskv.blogspot.com


Το 2011, τα υψηλότερα ποσοστά των ατόμων που είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (49%), τη Ρουμανία και τη Λετονία (40%), τη Λιθουανία (33%),
Ελλάδα και Ουγγαρία (και οι δύο 31%), και το χαμηλότερο στην Τσεχία (15%), τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία (16%), το Λουξεμβούργο και την Αυστρία (και οι δύο 17%). Στοιχεία της Eurostat (3/12/2012) 

Τα πιό πάνω στατιστικά στοιχεία φτώχειας, αναφέρονται στο 2011...

Σκεφτείτε πόσο θα είναι φέτος το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα.



Να μην ξεχνάμε τι είχε πει ο Σαμαράς τα ξημερώματα της 27 Νοε.2012 μετά την απόφαση του Eurogroup:

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί και αύριο ξεκινάει μια καινούργια ημέρα για όλους τους Έλληνες» 

Από .......  exomatiakaivlepo


Το βιβλίο βόμβα που αποκαλύπτει πώς το σύνταγμα καταστρέφει την ελευθερία μας και εξηγεί πως να την ανακτήσουμε!

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


anti-ntp.net: Το διαβάσαμε και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Το βιβλίο αυτό  - στο πρώτο του μέρος- ερμηνεύει πώς το Σύνταγμα, μέσα από συγκεκριμένα άρθρα του, καταλύει την ελευθερία μας και μας υποτάσσει στα συμφέροντα της κομματικής ολιγαρχίας. Το παρών πολίτευμα μας παραχωρεί ορισμένα προνόμια   αλλά ταυτόχρονα στερώντας μας την πραγματική…δυνατότητα να ορίζουμε τις ζωές μας,  το αποκαλούν ψευδεπίγραφα Δημοκρατία. Όμως το βιβλίο δεν μένει μόνο στην άσκηση κριτικής, αλλά προτείνει ένα νέο σύνταγμα μέσω του οποίου κατοχυρώνεται η Ελληνικότητα, η λαϊκή και εθνική  κυριαρχία και οι Δημοκρατικές διαδικασίες,
ώστε η Ελληνική κοινωνία να γίνει κυρίαρχη του κράτους της και να ορίζει η ίδια τις τύχες της. Τα 103 άρθρα που προτείνονται αποτελούν μία πρόταση ή ένα προσχέδιο για να τονωθεί ο δημόσιος διάλογος που έχει ανοίξει στην κοινωνία, σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας νέου Δημοκρατικού συντάγματος.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Το «συμβόλαιο της υποταγής» είναι ο όρος που περιγράφει την κατάσταση στην οποία εκπίπτει ένα Σύνταγμα όταν αντί να κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και την ελευθερία μίας κοινωνίας, επιβάλλει την υποταγή της και την υποδούλωσή της. Τέτοιο είναι το Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους σήμερα. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η ίδια η κοινωνία να αλλάξει το Σύνταγμα κι όχι τα κομματικά διευθυντήρια, ώστε να το μετατρέψουμε από συμβόλαιο υποταγής που είναι σήμερα σε συμβόλαιο ελευθερίας της κοινωνίας μας.
Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας, αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους το Σύνταγμα επιβάλλει την υποταγή της κοινωνίας μας σε εγχώριους και εξωτερικούς εξουσιαστικούς μηχανισμούς και τέλος προτείνει τον τρόπο ανάκτησης της ελευθερίας μας μέσα από ένα νέο Σύνταγμα όπου οι πολίτες και η κοινωνία θα γίνουν αυτό που εξ αρχής προορίζονταν να είναι: κυρίαρχοι της πολιτείας τους κι όχι υπόδουλοί της.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:


Ο Αναστάσιος Π. Συριανός κατάγεται από την Μύκονο. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκές Σπουδές στο University of Plymouth και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτική Κοινωνιολογία του University of Kent. Σήμερα ζει κι εργάζεται στον τόπο καταγωγής του, ενώ παράλληλα ασχολείται με το blogging, τον εθελοντισμό και τον ακτιβισμό. Το «Συμβόλαιο της Υποταγής» είναι το πρώτο του βιβλίο.
Οσελοτος_βιβλιοπωλείο
Ξεφυλλίστε μερικές σελίδες από το βιβλίο


ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΑΥΔΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ,  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΓΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΜΕ. ΌΠΟΙΟΣ ΕΝΦΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤO ΠΑΡΑΓΓΕΙΕΛΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ
http://syntagmabook.papakishop.gr
ΕΙΣΑΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ “anti-ntp.net2012″ στο κουτάκι “παρατηρήσεις” στο πρώτο βήμα της παραγγελίας και εξασφαλίζεται την ειδική προσφορά του βιβλίου από τα 15 ευρώ (αρχική) στα 12! Τα ευχαριστώ όχι σε εμάς αλλά στον συγγραφέα.
anti-ntp.net

Αφού χόρεψαν το Ζειμπέκικο της Ευδοκίας, κατάσχουν τις περιουσίες όσων δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Aφού χόρεψαν ως τα ξημερώματα το Ζειμπέκικο της Ευδοκίας τους, έρχονται τώρα να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία 350.000 οικογενειών που δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ. Στο μεταξύ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή μας στο Σχιστό, ο Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή να ανοιχθεί μια τεράστα τάφρος για να πετιούνται τα κουφάρια των Ελλήνων που δεν αντέχουν την ζωή με τα Μνημόνια.
Φυσικά οι κυβερνώντες συνεχίζουν να απολαμβάνουν την χλιδή της εξουσίας με τις τεράστιες-σχεδόν μυθικές απολαβές-που μόνο μια χούντα θα διατηρούσε για τα στελέχη της.

Το πολιτικό προσωπικό που διέλυσε την κοινωνικό ιστό, που ισοπέδωσε τις επιχειρήσεις και το τραπεζικό σύστημα, έρχεται τώρα να αποτεφρώσει  τους αδυνάτους.
Διαβάζουμε στον «Ελεύθερο Τύπο»
Περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) για το έτος 2011, το οποίο είναι πιο γνωστό ως «χαράτσι Βενιζέλου στα ακίνητα».
Όπως γράφει ο ‘Ελεύθερος Τύπος” θα κληθούν σύντομα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους αυτά, υπό την απειλή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους! Το σύνολο των ποσών που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ.
Η νέα απειλή που αντιμετωπίζουν οι 350.000 ιδιοκτήτες ονομάζεται «κατάσχεση απαιτήσεων εις χείρας τρίτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων» ή επί το λαϊκότερον: «παρακράτηση από την εφορία μέρους των εισοδημάτων που δικαιούνται να εισπράξουν τους προσεχείς μήνες» ή, ακόμη πιο απλά, «κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων τους», καθώς επίσης και «κατασχέσεις καταθέσεων, Ι.Χ. αυτοκινήτων και άλλων κινητών πραγμάτων που τους ανήκουν»!
Πριν από λίγες μέρες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στη βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2011, λαμβάνοντας υπόψη τους καταλόγους που της είχαν διαβιβάσει η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ηλεκτροδότησης με τα στοιχεία όσων πελατών τους δεν πλήρωσαν το συγκεκριμένο Τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους καταλόγους περιλαμβάνονται τα ονόματα των φορολογουμένων που ήταν υπεύθυνοι για την εξόφληση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν τα στοιχεία από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και από τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις του έτους 2012, ώστε να βρεθούν σε όλες τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που είναι οι πραγματικοί οφειλέτες του ΕΕΤΗΔΕ. Έτσι, τα απλήρωτα ποσά του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2011 βεβαιώθηκαν από τη ΓΓΠΣ στα ονόματα των φορολογουμένων, οι οποίοι αναγράφονταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος! Σε πολλές περιπτώσεις όμως, όσοι αναγράφονται στα ειδοποιητήρια της ΔΕΗ ως υπεύθυνοι για την πληρωμή του ρεύματος δεν είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά είναι είτε ενοικιαστές είτε συγγενείς των ιδιοκτητών, προς τους οποίους τα ακίνητα έχουν παραχωρηθεί δωρεάν. Συνεπώς δεν είναι αυτοί οι οποίοι οφείλουν το ΕΕΤΗΔΕ. Επιπλέον υπάρχουν λογαριασμοί ρεύματος που εκδίδονται στα ονόματα παλαιότερων ιδιοκτητών, οι οποίοι έχουν πλέον αποβιώσει!
Εξαιτίας, λοιπόν, της απόφασης να αποσταλούν ειδοποιητήρια για την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ σε όσους ήταν υπεύθυνοι για την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, θα κληθούν να πληρώσουν το Τέλος αυτό ακόμη και ενοικιαστές ή άλλων κατηγοριών χρήστες των ακινήτων, που δεν είναι οι πραγματικοί οφειλέτες, αφού δεν είναι οι ιδιοκτήτες!!!!
Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να σταλούν ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ του 2011 ακόμη και σε πεθαμένους, εφόσον τα στοιχεία τους αναγράφονταν σε λογαριασμούς ρεύματος, οι υπεύθυνοι πληρωμής των οποίων δεν κατέβαλαν το ΕΕΤΗΔΕ!

 kourdistoportocali

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 150 βουλευτές, η κυβέρνηση τρίζει

Αναρτήθηκε από........  energoipoliteskv.blogspot.com


Αμηχανία και προβληματισμό προκάλεσε και στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα πολιτική κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου για τη συνοχή της κυβέρνησης αφού η διαγραφή του αφήνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με 150 βουλευτές, χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης γίνονται πλέον εξαιρετικά εύθραυστες αφού τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν πλέον τους 151 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τα τραύματα που αφήνει η κίνηση Λοβέρδου συζητήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του. Αυτό που ανησυχεί τον Αντώνη Σαμαρά είναι ότι η κυβέρνηση θα αναγκάζεται στο εξής να ακροβατεί στη Βουλή με 150 βουλευτές και θα είναι απολύτως εξαρτημένη από τη ΔΗΜΑΡ.
Προβληματίζει η πολιτική γραμμή Λοβέρδου
Ανησυχητικό κρίνεται και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ παύει να είναι πόλος κυβερνητικής σταθερότητας και το βάρος πέφτει τώρα στην Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει δείξει ότι το κόμμα του ξέρει να βάζει κόκκινες γραμμές σε κυβερνητικά μέτρα.
Αυτό που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι η πολιτική γραμμή στην οποία θα κινηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός δήλωσε χθες ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού φοβούνται ότι σύντομα ο Ανδρέας Λοβέρδος θα αναγκαστεί να κινηθεί αντιπολιτευτικά προκειμένου να βρει ζωτικό χώρο για τον νέο πολιτικό φορέα ΡΙΚΣΣΥ.
Τα ερωτηματικά που θέτει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου είναι αν θα ακολουθήσουν σύντομα το εγχείρημα Λοβέρδου και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θα απειλήσει ακόμη σοβαρότερα την κυβερνητική πλειοψηφία.
Συνομιλητής ο Λοβέρδος
Αυτό που απασχολεί επίσης το περιβάλλον του Πρωθυπουργού είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν μπορεί να γίνει θεσμικός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά αφού αυτό θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι έτοιμος να ανοίξει θεσμικά το θέμα συζήτησης για τον πολιτικό φορέα Λοβέρδου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αφού το ζήτημα αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία.

Από ......  iefimerida

Παίρνουν πίσω το 45%- Ξαναγράφουν το φορολογικό

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.
Σβήνεται και ξαναγράφεται το φορολογικό νομοσχέδιο με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα αρχικά σχέδια του οικονομικού επιτελείου και ειδικά ο φόρος 45% για  εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ μικτά.

Ωστόσο οι πιο καχύποπτοι βλέπουν πίσω από αυτά τα πισωγυρίσματα ένα πολιτικό επικοινωνιακό παιχνίδι, με απώτερο σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συγκαλεί εκτάκτως σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία και τους καθ' ύλην αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να καταρτισθεί ένα φορολογικό σχέδιο με «μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά», όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του.

Το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι εξαιρετικά πιεστικό, καθώς το νέο σχέδιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Έως το τέλος της εβδομάδας, εξάλλου, καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αλλαγές και οι κυβερνητικοί εταίροι, ενώ σχεδόν προεξοφλείται ότι για το θέμα θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Για το περιεχόμενο του φορολογικού όλα είναι ανοικτά. Σε κάθε περίπτωση, αποσύρεται η πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ και επανέρχεται η αρχική κλίμακα του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία – κατά τις ίδιες πηγές – είναι πιθανό να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις. 

Ο πρωθυπουργός φέρεται ότι έχει δεχθεί εισηγήσεις η ανώτατη κλίμακα του 45% να ισχύσει για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ, ώστε να υπάρξει ένα μίνιμουμ επίπεδο προστασίας της μεσαίας τάξης.
Από .......  epikaira

Δημόσιο: πρώτα αξιολόγηση ... μετά απόλυση 25.000 υπαλλήλων

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com

- Ξεκινάει αρχές 2013 η αξιολόγηση 650.000 υπαλλήλων
- Τι θα γίνει με τους υπάλληλους των ΔΕΚΟ
- Θα εξεταστούν και όσοι πέρασαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας
- “Άσυλο” μόνο σε 80.000 υπαλλήλους δίνει η τρόικα

Μην ξεχνάμε το μνημόνιο και τους στόχους της τρόικας. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πέραν των αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέσω των συνταξιοδοτήσεων θα αποχωρήσουν ως το τέλος του επόμενου έτους άλλοι 25.000 υπάλληλοι, όπως απαιτεί η τρόικα και έχει ήδη συμφωνήσει το Ελληνικό Κράτος.
Δεδομένο είναι επίσης ότι δεν αρκεί η περιβόητη διαθεσιμότητα ώστε να βγουν εκτός δημοσίου αυτοί οι 25.000 υπάλληλοι.

Έτσι έρχεται η επόμενη φάση που ακούει στο όνομα αξιολόγηση.
Μέσω ΑΣΕΠ και διαγωνισμού ανάλογα με το αντικείμενο αλλά και εξετάσεων ανά υπηρεσία και πάλι με την επίβλεψη του ΑΣΕΠ 623.255 υπάλληλοι του δημοσίου, μόνιμο προσωπικό, αλλά και 27.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα περάσουν από... κρησάρα.

Δεν θα μπουν στη διαδικασία εξετάσεων οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο καθώς με βάση το γεγονός ότι οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση θα αλλάξει και το καθεστώς εργασίας τους.

Από τη διαδικασία της αξιολόγησης θα εξαιρεθούν επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα “6μέρες” και οι 80.000 υπάλληλοι που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, είτε ως ωρομίσθιοι και μετακλητοί.

Δεν εξαιρούνται οι 1.500 υπάλληλοι που μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς για να διεκδικήσουν και πάλι κάποια θέση σε άλλη υπηρεσία θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι κατάλληλοι μέσω εξετάσεων.

Εκτός από τον προφανή στόχο των 25.000 απολύσεων που απαιτούνται άμεσα από την τρόικα η βαθμολόγηση των υπαλλήλων είναι σαφές ότι θα αξιοποιηθεί και στο μέλλον σε ανάλογη περίπτωση και σε μια πιθανή νέα απαίτηση για μείωση προσωπικού.

Το ... περίεργο βέβαια είναι πως ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με όσους υπαλλήλους έχουν ήδη προσληφθεί με εξετάσεις μέσω του ΑΣΕΠ και εάν θα επανεξεταστούν.

Πάντως οι εξετάσεις που αφορούν σε υπαλλήλου με πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ όλα δείχνουν ότι θα έχουν μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων πολλαπλών επιλογών ενώ ανά κατηγορία θα προβλέπονται εξειδικευμένες ερωτήσεις επί του αντικειμένου.

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα υπάρξει συνέντευξη, αλλά και αδειοδότηση με βάση κοινωνικά κριτήρια, αλλά και την αξιολόγηση των προϊσταμένων των υπηρεσιών.



Από .......  newsit


Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από........  energoipoliteskv.blogspot.com