Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Βαρουφάκης: Υπό αναστολή τα μέτρα, μέχρι το χρέος να καταστεί βιώσιμο- VIDEO

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com
 


Τόνισε πως αυτή η δόση, των 31.5 δισ. ευρώ, «είναι δηλητηριώδης, τα χρήματα θα πέσουν σε μαύρη τρύπα»...
Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος είπε ότι «η κυβέρνηση έχει εθνικό καθήκον να ανακοινώσει ότι ναι, ψηφίσαμε τα μέτρα, αλλά τα θέτουμε υπό αναστολή έως ότου το χρέος της Ελλάδας καταστεί βιώσιμο».


Επιτέθηκε επίσης στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος είπε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή πως «η διένεξη ΔΝΤ - ΕΕ είναι ένα ζήτημα μεταξύ πιστωτών της χώρας».

«Είναι δυνατόν να λέει ο κ. Κεδίκογλου ότι η διένεξη ΔΝΤ - ΕΕ είναι ένα ζήτημα μεταξύ πιστωτών της χώρας; Δηλαδή, εμείς καθόμαστε και την παρακολουθούμε αμέτοχοι;» διερωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και επανέλαβε ότι «η ΕΕ επιβάλλει την κατάρρευση της Ελλάδας και το ΔΝΤ λέει ότι πρέπει να σταματήσει η ΕΕ αυτή την καταστροφική πολιτική».


Τόνισε δε πως αυτή η δόση, των 31.5 δισ. ευρώ, «είναι δηλητηριώδης, τα χρήματα θα πέσουν σε μαύρη τρύπα».



Ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας είπε ότι η επιτήρηση του λογαριασμού στον οποίο θα μπουν τα χρήματα της δόσης, σημαίνει ουσιαστικά ότι θα έχουμε νέα μέτρα σε πραγματικό χρόνο για κάθε απόκλιση.


Επανέλαβε δε, ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα των τραπεζών είναι τα χρήματα που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους να μην εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.

 Από ........  epikaira


Σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι εκτός ΑΣΕΠ

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε διαθεσιμότητα από σήμερα όλοι οι εκτός ΑΣΕΠ Β'βάθμιας εκπαίδευσης ιδιωτικού δικαίου...
Σε διαθεσιμότητα τίθενται αυτοδικαίως από σήμερα, 13 Νοεμβρίου, με τη δημοσίευση του Μνημονίου ΙΙΙ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

Κι αυτό ανεξαρτήτως του πότε θα υπογραφούν τελικά οι διαπιστωτικές πράξεις, μία διαδικασία που, έτσι κι αλλιώς, θα έχει ολοκληρωθεί εντός των δέκα προσεχών ημερών.

Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία καλούνται όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των ρυθμίσεων του Μνημονίου ΙΙΙ.


Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων θα διαρκέσει ένα έτος με την καταβολή του 75% του μισθού τους και στην περίπτωση που δεν μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απολύονται.

 Σε διαθεσιμότητα και αργία 2.000 υπάλληλοι

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διαθεσιμότητα ξεκινά με τη δημοσίευση του νόμου, ενώ καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες εντός πέντε ημερών να στείλουν στο υπουργείο κατάλογο ονομάτων των υπαλλήλων οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους ή τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, για να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις και να τεθούν οι παραπάνω υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να συντρέχουν και οι εξής προϋποθέσεις:

α) να είναι τουλάχιστον δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ή περισσότεροι,

β) να μην ξεπερνούν το 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα.

Για τον υπολογισμό του ως άνω ποσοστού του 25% στο συνολικό αριθμό των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα (: μέγεθος αναφοράς), προσμετρώνται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας


γ) να μην ξεπερνούν το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην οικεία υπηρεσία ή φορέα.

Η μη αποστολή των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εντός της προθεσμίας των πέντε ημερών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προστίμου, η οποία ισούται µε το ¼ των αποδοχών των υπαλλήλων.

Συνολικά σε διαθεσιμότητα και αργία θα τεθούν 2 χιλιάδες υπάλληλοι.

Από ....  epikaira

Η κυβέρνηση τελειώνει το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια και την ψήφο μεταναστών

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας η κυβέρνηση τελειώνει σήμερα το νομό Ραγκούση για την ιθαγένεια.
Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καλούνται οι υπουργοί Ευρυπίδης Στυλιανιδης και Χαράλαμπου Αθανασίου να εφαρμόσουν άμεσα την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας ως προς τη απόδοση ιθαγένειας, δηλαδή να σταματήσουν να δίνουν την ελληνική ιθαγένεια έτσι όπως όριζε ο νόμος Ραγκούση.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιωτης Μπαλτάκος αναφέρεται ακόμα οτι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή εντός 7 ημερών να δοθεί στη δημοσιότητα νέο νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του δικαστηρίου.

Η Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέας της Κυβέρνησης για την Ελληνική Ιθαγένεια
Με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά καλούνται ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί.
Παράλληλα ο κ. Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαράλαμπο Αθανασίου όπως εντός 7 ημερών προετοιμάσει και δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης
Παναγιώτης Μπαλτάκος

Από.....  iefimerida

Ερχεται σούπερ-δόση 44 δισ. αλλά και τέσσερα σούπερ-καψόνια

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Την έγκριση δόσης-μαμούθ ύψους 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα συζητούν οι δανειστές μας για να εκταμιευθεί ως τα Χριστούγεννα.Θα συνοδεύεται όμως από πολύ αυστηρούς αυτόματους μηχανισμούς ελέγχου. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε ότι κάνει προσπάθειες να εκταμιεύσει χρήματα και για την ελληνική ανάπτυξη.
Το σούπερ-καψόνια που θέλει να επιβάλλει στην Ελλάδα η γερμανική πλευρά είναι οι περικοπές δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους και σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που αναγκάστηκε να κάνει δεκτό η ελληνική πλευρά.
Ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε τα μεσάνυχτα από τις Βρυξέλλες αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μπαίνει σε νέα τροχιά και τα εμπόδια που το καθυστερούσαν έχουν οριστικά αρθεί.
«H δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα. Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες: Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση, ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού. Όσα απομένουν είναι ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός
Τα σούπερ-καψόνια
Την εκταμίευση της σούπερ-δόσης είχε ουσιαστικά προαναγγείλει χθες η γερμανική εφημερίδα Bild και επιβεβαίωσε αργότερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε συνέδεσε πάντως την απόφαση της εκταμίευσης της δόσης με τέσσερις όρους:
  1. Ενίσχυση των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 29ης Οκτωβρίου ώστε να επιβάλλονται αυτόματες περικοπές δαπανών (πλην μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας) όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού για λόγους που δεν οφείλονται στην ύφεση.
  2. Καθιέρωση αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης στις αποκρατικοποιήσεις. Σε περίπτωση υστέρησης για έξι μήνες θα αυξάνεται αυτόματα ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού μέσω περικοπής δαπανών, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 50% της υστέρησης.
  3. Θέσπιση κανόνα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης.
  4. Προληπτικό πάγωμα του 10% των πιστώσεων του προϋπολογισμού και αποδέσμευσή τους μόνο το δεύτερο εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά.
Τρία είναι τα θετικά που αποκόμισε ο Πρωθυπουργός από τη χθεσινή του επίσκεψη:
  1. Θεσπίζεται και μια ρήτρα εσόδων σύμφωνα με την οποία αν τα έσοδα υπερβούν την πρόβλεψη τότε το πλεόνασμα θα κατευθύνεται κατά 30% στην εξόφληση του χρέους και κατά το υπόλοιπο 70% για κοινωνικές παροχές και ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί.
  2. Ολα δείχνουν ότι ξεπεράστηκε και ο σκόπελος του ειδικού λογαριασμού όπου θα εκταμιευόταν η δόση. Επιθυμία των Γερμανών ήταν ο ειδικός λογαριασμός να βρίσκεται στο εξωτερικό αλλά η δυσκολία αυτή ξεπεράστηκε και ο λογαριασμός θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας.
  3. Δεδομένη θεωρείται η διετής επιμήκυνση παρότι παραμένει η διχογνωμία μεταξύ των εταίρων για το ύψος των κονδυλίων που θα χρειαστεί καθώς και για το ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα.
Τέλος, ανοιχτό παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και του κουρέματος που απαιτείται καθώς παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.
Καλά λόγια από τους εταίρους
Η Γερμανία και η Γαλλία έπειτα από μήνες συνεχών επικρίσεων και ασφυκτικών πιέσεων αρχίζουν τώρα να αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας έκανε μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απένειμαν εύσημα στην Ελλάδα και υποσχέθηκαν να δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη του μήνα.
«Η Ελλάδα περιμένει να δεχθεί την υποστήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αυτή την υποστήριξη που έχουμε υποσχεθεί στη χώρα» ανέφερε ο κ. Ολάντ.
Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι αντικειμενικός στόχος είναι να «ξεκλειδώσουν τα χρήματα της δόσης μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα».
Ακόμη και ο σκληρός Σόιμπλε είχε επαίνους για την ελληνική προσπάθεια:
«Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και για τις οποίες τρέφουμε μεγάλο σεβασμό» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Το θέμα της Ελλάδς πρέπει τώρα να περάσει από το κοινοβούλιο των ευρωπαϊκών χωρών παρότι, όπως είπε ο κ. Ολάντ, αναζητούνται τρόποι για να παρακαμφθεί κάτι τέτοιο».

Από ......  iefimerida

H Eυρώπη ξεσηκώνεται - Ημέρα πανευρωπαϊκής απεργίας - Στην Αυστρία "είμαστε όλοι Έλληνες"

Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com

- Έλληνες, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί, Φινλανδοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Γερμανοί κατεβαίνουν στους δρόμους κατά της λιτότητας
- Η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες»!
- Στην Ισπανία που πλήττεται από απίστευτη κρίση έχουν παραλύσει τα πάντα σήμερα
- 42 συλλήψεις, 13 τραυματίες τις πρώτες ώρες της απεργίας
- Εκατομμύρια αναμένεται να βγουν στους δρόμους

Η Ευρώπη ολόκληρη είναι σήμερα "στο πόδι". Σήμερα κηρύχθηκε Ημέρα Πανευρωπαϊκής Απεργίας και ίσως στο εξωτερικό να την έχουν πάρει λίγο πιο πολύ στα σοβαρά απ' ότι εμείς εδώ.

Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται μετά από απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.


Η αφίσα των Αυστριακών συνδικαλιστών
Η αφίσα των Αυστριακών συνδικαλιστών

Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», οι οποίες θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν πληρώσει για ό,τι έχει κάνει ο αχαλίνωτος χρηματοπιστωτικός τομέας. Με την ανεργία, την αύξηση της φτώχειας, τα δραστικά μέτρα λιτότητας, τις περικοπές των συντάξεων και της κοινωνικής πρόνοιας
», γράφει η αφίσα.

Στο κείμενο που τη συνοδεύει, γράφει μεταξύ άλλων: Στηρίζουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στον αγώνα τους για δουλειά με αξιόπρεπες εισόδημα.
Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές δεν οδηγούν έξω από την κρίση! Οι περικοπές σε εργατική νομοθεσία δε θα σταματήσουν κανένα χρέος!
Οι άνθρωποι στην Ελλάδα - και σε όλη την Ευρώπη - δεν ευθύνονται για την κρίση.
Το χειρότερο για τους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η λιτότητα
Η Ευρώπη χρειάζεται απασχόληση και την ανάπτυξη!



Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε γενική απεργία για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)


Στην Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί επίσης 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, η GGIL διοργανώνει τετράωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις.

Στη Γαλλία οι CGT, CFDT και FO έχουν προγραμματίσει 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η DGB Γερμανίας θα πραγματοποιήσει, το μεσημέρι, συλλαλητήριο στο Βερολίνο, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας. Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» τονίζει, σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ και προσθέτει ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Από ......  newsit

Τα καλύτερα των πρωινών

Αναρτήθηκε από......  energoipoliteskv.blogspot.com