Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Διαλύονται! Ο λαός πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του…

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Η κατάσταση για την τρόικα της κυβέρνησης είναι πολύ άσχημη, παρόλο τον εξωραϊσμό που προσπαθούν να κάνουν τα δελτία ειδήσεων…

Δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής και Θεόδωρος Παραστατίδης, δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Βέβαια ειδικά με τους ΠΑΣΟΚους ποτέ δεν ξέρει κανείς και πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Μην ξεχνάμε ότι ΠΑΣΟΚ ήταν και ο Αθανασιάδης του ΓΑΠ που γελοιότερες κωλοτούμπες δύσκολα θα βρει κανείς…

Αυτό που σκέφτονται τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέχρι στιγμής είναι να μην τεθεί κομματική πειθαρχία (δηλαδή διαγραφή) αν δεν ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Αυτό, σαφώς, δεν γίνεται γιατί ξαφνικά τα κόμματα σέβονται την διαφορετική άποψη των βουλευτών τους αλλά εξ ανάγκης γιατί υποθέτουν ότι αυτοί που τελικά δεν θα ψηφίσουν υπέρ των νέων μέτρων θα είναι αρκετοί ώστε να απειλείται ακόμη και η πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Βέβαια ακόμη κι αν δεν τεθεί θέμα διαγραφών είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εσωτερικές διαμάχες στα κόμματα αυτά. Όσοι δεν υπερψηφίσουν το πακέτο μέτρων θα αποκτήσουν έστω και μικρή λαϊκή συμπάθεια άρα και πλεονέκτημα σε σχέση με τους συναδέρφους τους σε περίπτωση νέων εκλογών. Όσοι λοιπόν “κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον” και μας ξανασώσουν θα έρθουν σε εσωτερική ρήξη με τους υπολοίπους. Και στην παρούσα κατάσταση ούτε η ΔΗΜΑΡ, ούτε ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να κρατήσουν ισορροπίες και να μην διαλυθούν.

Στην Νέα Δημοκρατία (ή Σαμαροκρατία αν θέλετε) η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, αν και εκεί είναι σαφές ότι θα τεθεί κομματική πειθαρχία. Παρόλο που ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να τιμωρήσει ακόμη και την σκέψη να παρεκκλίνει κανείς από την επίσημη κομματική γραμμή και διέγραψε τον Σταυρογιάννη, δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει τον φόβο που επιθυμεί στους βουλευτές του.

 Άλλωστε στους πολιτικούς το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να υπερβεί την κομματική πειθαρχία. Ενδεικτικό του κλίματος στην ΝΔ είναι ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς εχθές στο εντευκτήριο της Βουλής προσπαθούσε να πείσει βουλευτές του κόμματός του για την αναγκαιότητα των μέτρων. Κι αν ο ίδιος ο πρόεδρος και δη πρωθυπουργός, εμφανίζεται ανοιχτά να κάνει “μασάζ” στους βουλευτές πάει να πει ότι τρέμει το φυλλοκάρδι του και δεν πιστεύει ότι θα πειστούν από τα όργανα του κόμματος.

Ακόμη και η κίνησή του να διαγράψει τον Σταυρογιάννη, όχι μόνο δεν φαίνεται να του βγαίνει, αλλά γυρίζει και “μπούμεραγκ”. Ο Σταυρογιάννης εμφανίζεται “ήρωας” έχοντας εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον, και ο Σαμαράς ένας απολυταρχικός πρόεδρος που δεν ανέχεται διαφορετική άποψη! Άλλωστε αν κάποιοι εκ των βουλευτών του κόμματος έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν, σίγουρα έχουν υπολογίσει ότι θα διαγραφούν από την ΚΟ της ΝΔ, συνεπώς δεν μπορεί να τους τρομάξει ιδιαίτερα η παραδειγματική διαγραφή Σταυρογιάννη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως είναι πλέον ευτυχείς. Ο Πάγκαλος δήλωσε ότι τον στηρίζει… Κι αν σε στηρίζει ο Πάγκαλος όπως και να το κάνουμε νιώθεις πιο …σίγουρος!

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη φυλλορροεί. Το δυστύχημα για όλους μας είναι ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, ίσως με μεγάλες απώλειες για τα κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά θα ψηφιστούν. Η κοινωνία θα στενάξει και άνθρωποι αυτόν τον χειμώνα θα πεινάσουν και θα κρυώσουν γιατί “δεν πρέπει να βγούμε απ’ το ευρώ”, πρέπει να “σωθούμε” και να “εξασφαλίσουμε το γάλα των παιδιών μας”. Όλες αυτές τις γελοιότητες θα τις ξανακούσουμε τις επόμενες ημέρες και οι γλύφτες στα ΜΜΕ θα κρέμονται απ’ τα χείλη του κάθε σοβαροφανή ξεφτίλα που με στόμφο και πατερναλιστικό ύφος θα τρομοκρατεί τον κόσμο.

Πρέπει να το χωνέψουμε! Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει δυναμικά. Και δεν μιλάω για “καπελωμένες”διαμαρτυρίες από φορείς και κόμματα τύπου “ΠΑΜΕ …φύγαμε, δεν ακουμπήσαμε”. Πέρυσι οι λαϊκές, αυθόρμητες και ακαπέλωτες διαμαρτυρίες της 28ης Οκτώβρη αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για τον ΓΑΠ και το προδοτικό κόμμα του.
Φέτος;
αἰέν ἀριστεύειν


filologos10.wordpress.com

Από .......  press-gr

Τι θα συμβεί αν ο Φώτης Κουβέλης φύγει από την κυβέρνηση

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή και χωρίς τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και προβάλλει την ανάγκη να πάρει η χώρα τη δόση ως τις 16 Νοεμβρίου. Με το χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στον Φώτη Κουβέλη με τη φράση «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!»
Το μήνυμα του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι εάν ο κ. Κουβέλης επιμείνει μέχρι τέλους στη διαφωνία του, τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την κοινοβουλευτική στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν πάντως ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και προσπάθησε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να κόψει κάθε γέφυρα.
Η εμμονή της Τρόικα στα εργασιακά και το βέτο Κουβέλη αλλάζει τα δεδομένα και αναγκάζει πλέον τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού, ακόμη και χωρίς την πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη της ΔΗΜΑΡ.
Με τους 127 βουλευτές της ΝΔ και τους 33 του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει in extremis την ψήφιση των μέτρων, ωστόσο αυτή η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι πλειοψηφία του τρόμου. Ο Πρωθυπουργός θα είναι όμηρος κάθε βουλευτή που θα απειλεί να καταψηφίσει τα μέτρα ή θα απειλεί με ανεξαρτητοποίηση και αυτό θα δυναμίτιζε την κυβερνητική πλειοψηφία κάθε στιγμή. Θα αρκούσε στο εξής ένα «ατύχημα» που θα ανάγκαζε τον Πρωθυπουργό να διακινδυνεύει ανά πάσα στιγμή την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης.
Μόνος με τον Βενιζέλο
Εντονα θορυβημένος εμφανίστηκε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός όταν αντελήφθη ότι ο Φώτης Κουβέλης ήταν αποφασισμένος να καταψηφίσει το Μνημόνιο διαφωνώντας με τα εργασιακά που απαιτεί η Τρόικα.
Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου διαπιστώθηκε η ρήξη ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Που είσαι τώρα Βαγγέλη;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός.
«Εδώ στο γραφείο μου στη Βουλή» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι δύο άνδρες αποφάσισαν αμέσως να συναντηθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής.
Ο κ. Σαμαράς πέρα από την ανησυχία του για τη σκληρή στάση της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε στον κ. Βενιζέλο και την απορία του γιατί ο Φώτης Κουβέλης δεν θέλησε καν να συζητήσει τις νέες προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά που ήταν κάπως βελτιωμένες. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι όταν ο Πρωθυπουργός διάβασε νωρίτερα στη σύσκεψη των αρχηγών τις προτάσεις της Τρόικα λέγοντας «Καλό δεν είναι ;» ο κ. Κουβέλης απάντησε ενοχλημένος : «Είναι απαράδεκτο».
Ο κ. Βενιζέλος στη συνάντησή τους ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει μια νέα πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων και του επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση.

Ανησυχία και στην Ιπποκράτους
Και στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δεσμευθεί ότι θα καταψηφίσει τα εργασιακά αν το κάνει και η ΔΗΜΑΡ. Το επανέλαβε χθες και η Φώφη Γεννηματά μιλώντας με δημοσιογράφους. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους το κείμενο που έστειλε η Τρόικα με τις τροποποιημένες θέσεις της για τα εργασιακά είναι σαφώς καλύτερο και περιέχει λιγότερο επώδυνες αλλαγές από τις αρχικές.
Είναι αξιοπερίεργο ότι ο κ. Βενιζέλος στις δημόσιες τοποθετήσεις του εμφανίζεται απολύτως αρνητικός στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η αναφορά του στην αξιοπρέπεια της Ελλάδας σε σχέση με τον ειδικό λογαριασμό όπου θα εκταμιευθεί η δόση λέγοντας «δεν είμαστε προτεκτοράτο». Μάλιστα κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε τις σχετικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική πλευρά ζητεί όλα τα χρήματα να μπαίνουν σε δεσμευμένο λογαριασμό τον οποίο θα διαχειρίζονται οι δανειστές και όχι η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί του.
Τα «ναι μεν αλλά» του κ. Βενιζέλου ερμηνεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου ως μια προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να δείξει ότι θυσιάζεται για να σώσει την Ελλάδα και να πάρουμε τη δόση αλλά θέλει να ρίξει όλο το πολιτικό κόστος στον Πρωθυπουργό και να διατείνεται ότι εκείνος δεν διαπραγματεύτηκε σωστά με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
Ο φόβος που υπάρχει τώρα στο ΠΑΣΟΚ είναι να αντιμετωπίσουν κύμα ανταρσίας στις δικές τους τάξεις. Ηδη δύο βουλευτές (Παραστρατίδης, Κασσής) έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα. Η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συνυπογράψει τα εργασιακά θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου, ο οποίος κινδυνεύει να θεωρείται στο εξής -αν μείνει μόνος κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ- «δεκανίκι του Αντώνη Σαμαρά».

Η ΔΗΜΑΡ σε συμπληγάδες
Κατηγορηματικά αρνείται να ψηφίσει τα μέτρα, μετά το θερμό επεισόδιο για τα εργασιακά, ο Φώτης Κουβέλης. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί από τη μία δεν θέλει να υποκύψει στο ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων και από την άλλη δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι άφησε ξεκρέμαστη την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή διακινδυνεύοντας να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Από την ΔΗΜΑΡ δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τη δήλωση του Πρωθυπουργού «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε». Στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου έλεγε χαρακτηριστικά ότι η ΔΗΜΑΡ είναι αυτή που έχει δείξει τόλμη ως τώρα στηρίζοντας την κυβέρνηση στην πιο δύσκολη στιγμή της.
Επιθυμία της ΔΗΜΑΡ θα ήταν να πιέσει ο Πρωθυπουργός την Τρόικα να αποσυρθούν προς το παρόν οι διατάξεις για τα εργασιακά προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να προετοιμαστούν οι εταίροι και να επεξεργαστούν όλες τις αλλαγές χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο.
Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε ανυποχώρητος χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις προτάσεις που έφερε ο Γιάννης Βρούτσης και λέγοντας : «Εγώ δεν βάζω την υπογραφή μου σε αυτά τα μέτρα».
Οι σκέψεις που υπάρχουν στη ΔΗΜΑΡ για την πορεία της συγκατοίκησης είναι δύο :
  1. Να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση αλλά να εξακολουθήσουν να στηρίζουν α λα καρτ τις όποιες αποφάσεις και νομοσχέδια ώστε να μη πτωχεύσει η χώρα και να βγει σύντομα από το αδιέξοδο της ύφεσης.
  2. Να αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό να πείσει την Τρόικα να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στα εργασιακά ώστε να διασωθεί η αξιοπρέπεια της ΔΗΜΑΡ που εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη με τις αλλαγές επί τα χείρω.
Σε κάθε περίπτωση οι επιτελείς του Φώτη Κουβέλη δηλώνουν αποφασισμένοι να μη συμμετάσχουν στην κυβέρνηση στην περίπτωση ανασχηματισμού και να αρχίσουν σταδιακά να απεμπλέκονται από την συγκυβέρνηση, στηρίζοντας ωστόσο κατά περίπτωση τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Από ......  iefimerida

Παπακωνσταντίνου: Έχασα το πρωτότυπο CD της λίστας Λαγκάρντ- Λυπάμαι, αυτή είναι η αλήθεια!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Με μια ομολογία-σοκ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι έχει χάσει το πρωτότυπο CD της λίστας Λαγκάρντ, που έφτασε στην Ελλάδα μέσα σε διπλωματικό σάκο.

Αν και στην αρχική του τοποθέτηση υποστήριξε ότι παρέδωσε το CD για ασφαλή φύλαξη χωρίς να διευκρινίζει σε ποιον, στη συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι το είχε εμπιστευθεί σε συνεργάτες του γραφείου του κι ότι τώρα δεν γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται. «Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια» συμπλήρωσε απολογητικά.

Απαντώντας λίγο πριν σε ερωτήσεις των βουλευτών, μετά την αρχική του τοποθέτηση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έστρεψε ευθέως τα βέλη του κατά του κ. Διώτη, τονίζοντας ότι του παρέδωσε το stick με τα ονόματα για να ερευνήσει την υπόθεση κι όχι για να το παραδώσει εκείνος στη συνέχεια στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι για το συγκεκριμένο θέμα είχε τρεις συσκέψεις με τον κ.Διώτη κι άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες ενώ συναντήθηκαν ακόμα μια φορά για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς την παρουσία άλλων.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχει εξηγήσει ότι η λίστα έφτασε στην Αθήνα από το Παρίσι σε μορφή CD μέσα σε διπλωματικό σάκο με το συνοδευτικό έγγραφο να εξηγεί ότι τα στοιχεία έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορούσε να πρωτοκολλήσει ένα ψηφιακό αρχείο ενώ εξήγησε ότι η λίστα αντιγράφηκε από το αρχικό CD σε ένα στικάκι για λόγους ασφαλείας αλλά κι ευκολότερης χρήσης.

Από ......  iefimerida

Νέα δημοσκόπηση: Μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή είναι τα μοναδικά κόμματα που εμφανίζουν αύξηση...
Ακόμα μία δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφει η Χρυσή Αυγή, αλλά και το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τη μέτρηση κοινής γνώμης της εταιρείας Μarc, η Νέα Δημοκρατία χάνει δυνάμεις και μεγαλώνει η απόσταση από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατρακυλάει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, η δημοσκόπηση της Marc δίνει τα ακόλουθα ποσοστά:

    ΣΥΡΙΖΑ 23,2%
    Νέα Δημοκρατία 21,3%
    Χρυσή Αυγή 9,6%
    ΠΑΣΟΚ 6%
    Ανεξάρτητοι Ελληνες 5,5%
    Δημοκρατική Αριστερά 4,9%
    ΚΚΕ 4,8%
    Αλλα κόμματα 5,4%
    Λευκό/Ακυρο/Αποχή 8,8%
    ΔΞ/ΔΑ 10,5%

Ενώ με αναγωγή και αφαίρεση των απαντήσεων «Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ», το αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με την Marc θα ήταν (σε παρένθεση το ποσοστό κάθε κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου):

ΣΥΡΙΖΑ 28,8% (26,9%)
Νέα Δημοκρατία 26,4% (29,7%)
Χρυσή Αυγή 11,8% (6,9%)
ΠΑΣΟΚ 7,5%% (12,3%)
Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,9% (7,5%)
Δημοκρατική Αριστερά 6,1% (6, 3%)
ΚΚΕ 5,9% (4,5%)
Αλλα κόμματα 6,6% (6%)

 Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή είναι τα μοναδικά κόμματα που εμφανίζουν αύξηση των δυνάμεων τους. Αντίθετα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

 Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση απάντησαν ως κατάλληλότερο τον νυν Πρωθυπουργό με ποσοστό 49,1%. Αντίθετα, τον Αλέξη Τσίπρα θεωρεί καταλληλότερο το 32%, ενώ ένα 18,9% δήλωσε πως δεν είχε άποψη. Να σημειωθεί πως η ερώτηση δεν περιελάμβανε την επιλογή «κανένας».

Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Φώτης Κουβέλης με 52%. Ακολουθεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με 46%, ενώ τρίτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 39,1%.

Από .....  epikaira

Τα μέτρα που δε μας έχουν πει...

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Εκτός των μέτρων που έχουν ακουστεί, έρχεται μια σειρά άλλων μέτρων που αλλάζουν τα δεδομένα...
Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα η κυβέρνηση έχει βάλει σκοπό να κάνει σαρωτικές αλλαγές, προαπαιτούμενες από την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που θα γυρίσουν πίσω δεκαετίες τις εργασιακές σχέσεις, με κατάργηση μιας σειράς κεκτημένων...

Άλλωστε η χώρα έχει ήδη βάλει την υπογραφή της την περασμένη άνοιξη.

Έτσι εκτός των μέτρων που ακούστηκαν μέχρι σήμερα, έρχεται μια σειρά άλλων μέτρων που κυριολεκτικά αλλάζουν τα δεδομένα. Σύμφωνα με το Βήμα χθες ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του κεφαλαίου με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και μεταφορών, οι οποίες θα φέρουν δραματικές αλλαγές στη λειτουργία της οικονομίας με επιπτώσεις για τους εργαζόμενους σχεδόν σε όλους τους κλάδους.


Απελευθέρωση ωραρίου

Βάσει Μνημονίου είναι υποχρέωση της χώρας η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων. «Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία που θα αποσυνδέει τις ώρες εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Μείωση μισθών και πώληση της ΔΕΗ

Παράλληλα και με συμβατική υποχρέωση της χώρας τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ έως τον Νοέμβριο του 2012 η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με στόχο αφενός να προετοιμαστεί η ιδιωτικοποίησή της και αφετέρου να γίνει ανταγωνιστική ως προς τις άλλες επιχειρήσεις της απελευθερωμένης αγοράς του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με το Βήμα, για την αξιολόγηση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα παραδώσει στην τρόικα μελέτη ειδικού της Ευρωπαϊκής αγοράς για να συγκρίνει τις συνολικές απολαβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ με τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών εταιρειών.


Αυξήσεις σε εισιτήρια και ρεύμα

Το μνημόνιο το προβλέπει ξεκάθαρα. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 πρέπει να αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων στα ΜΜΜ. Έτσι όλα δείχνουν ότι το πολύ μέχρι το Μάρτη έρχονται οι νέες τιμές με το εισιτήριο για όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ να πηγαίνει από το 1,40 ευρώ στο 1,75 και αντίστοιχα τα εισιτήρια για λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ από το 1,20 που είναι σήμερα στο 1,50.

Παράλληλα όμως έρχεται και νέα διπλή αύξηση (και πάλι μέσω μνημονίου που υπογράφηκε και η υπογραφή μένει) στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η Κυβέρνηση βάσει μνημονίου θα πρέπει μέσα στο Δεκέμβρη να κάνει νέα προσαρμογή των τιμών και να μπουν οι απαιτούμενες αυξήσεις (βάσει κόστους κλπ) στο ρεύμα από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και τρεις μήνες μετά, το Μάρτιο με νέα προσαρμογή (νέες αυξήσεις δηλαδή) που θα ισχύσουν από τον Μάιο του 2013.


Απελευθέρωση επαγγελμάτων

Προχωράει η πλήρης απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων. Κάθε κλάδος θα είναι υποχρεωμένος να αναγράφει σε ιστοσελίδα της ενδεικτικές αμοιβές για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία.

Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Βήμα, θα είναι η κατάργηση της διάταξης για υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τη σύνταξη των σειράς εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου.


Βενζίνη και προϊόντα για βρέφη στα σουπερμάρκετ

Μεταξύ των περιορισμών που θα αρθούν θα είναι και αυτός για τη λειτουργία βενζινάδικων στα σούπερ μάρκετ με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση της τιμής των καυσίμων. Ταυτόχρονα τα ανεξάρτητα βενζινάδικα θα μπορούν να κατέχουν ή να νοικιάζουν βυτιοφόρα.

Επιτρέπει δε στα σούπερ-μάρκετ την πώληση προσυσκευασμένου κρέατος, τυριού και ψαριού και απελευθερώνει την πώληση προϊόντων για βρέφη.


Απελευθέρωση μεταφορών

Αίρονται οι περιορισμοί στις άδειες για λιμουζίνες και μικρά τουριστικά λεωφορεία κάτω των 12 θέσεων. Είναι στις υποχρεώσεις της χώρας βάσει Μνημονίου μέσα στον Οκτώβριο του 2012:

- Να αφαιρεθούν οι περιορισμοί στην ενοικίαση ημιφορτηγών και βαν,
- να επιτραπούν εναλλακτικές υπηρεσίες μεταφοράς σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία για την ενοικίαση βαν και τζιπ 4X4.


Αλλαγές στην ακτοπλοΐα και τα εργασιακά των ναυτικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, προς την κατεύθυνση να ενδυναμωθεί η προοπτική ανάπτυξης του τουριστικού τομέα. Ειδικότερα δίνεται προσοχή, μεταξύ άλλων, στην ευελιξία των απαιτήσεων για τα πλοία που εξαιρούνται από τις μίνιμουμ υποχρεώσεις δρομολόγησης και να στην έγκριση αλλαγών στα δρομολόγια και στο μέγεθος των πλοίων για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Αυτή η διαβούλευση θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη τροποποίηση (Μάρτιος 2013).

Ο κοινωνικός διάλογος να ακολουθεί τις αρχές της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (του 2006) ώστε οι όποιες αλλαγές γίνουν σε σχέση με τα εργασιακά να συμφωνούν με το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.


Πηγή:  Βήμα

ΠΡΟΒΟμάστορες - 27/10/2012 Ποδηλασία στις ακτές του Ευβοϊκού & του Μαλιακού


Αναρτήθηκε από......  energoipoliteskv.blogspot.com


Δράση για γονείς με τα ανήλικα παιδιά τους


Σάββατο : Συνάντηση στον Άγιο Κων/νο στις 16:00μ.μ.
Θα κινηθούμε στο παλιό εθνικό δρόμο Αθηνών Λαμίας έως διασταύρωση με Λογγό. Συνέχεια σε άσφαλτο έως οικισμό Ακτή και χωματόδρομο στη παραλία της Γιαννιτσάρενας στις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου. Συνεχίζουμε σε αγροτικούς δρόμους μέσα στον ελαιώνα, έως το Λογγό και συνέχεια στη παραλία Καλάμου. Επιστρέφουμε στον Άγιο Κων/νο από ασφαλτόδρομο.
Εύκολη διαδρομή ενδείκνυται για αρχάριους ποδηλάτες και παιδιά
Β.Δ.1 - Ω.Π.3 -Υ.Δ.50μ.- Μήκος 25χλμ


Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως 10:00μ.μ. στις 26/10/2012.
Συντονιστές της Δράσης αυτής είναι :
1). Δημήτρης Παντελόπουλος Τηλ. 6974906005
2). Βάσω Καραγκιόζογλου Τηλ. 6942805474
Για περισσότερες πληροφορίες :
Κωστής Πετρόπουλος τηλ. 6976891093 email kostaspetro2003@yahoo.gr

Κατέγραψαν ομιλία του Παπανδρέου στο Χάρβαρντ με κρυφή κάμερα! (VIDEO)

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Άνετος, χαλαρός, ευδιάθετος. Φορά σκούρο κοστούμι και γαλάζιο πουκάμισο. Και χαμογελά όταν Ελληνίδα φοιτήτρια παίρνει το μικρόφωνο για να τον ρωτήσει για το βιβλίο του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας, στο ΔΝΤ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως απολαμβάνει το νέο του ρόλο: να δίνει ομιλίες στο Χάρβαρντ και να συζητά με τους φοιτητές. Μια από αυτές τις ομιλίες, καταγράφηκε με κρυφή κάμερα.

Είναι η στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός ερωτάται από Ελληνίδα φοιτήτρια για το παρασκήνιο της ένταξης της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αφορμή όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του "Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ", ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο χωρίς να επιδιώξει εξ αρχής αναδιάρθρωση του χρέους με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οικονομία.

Η άποψη του πρώην πρωθυπουργού, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Όπως λέει, απαντώντας στην Ελληνίδα φοιτήτρια, όσα γράφει ο κ. Ρουμελιώτης δεν είναι μακριά από την αλήθεια, αλλά δε μπορούσε να ξέρει όλη την αλήθεια. «Είδε μόνο τη μια πλευρά του θέματος. Ζήτησα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά ξέρετε ποιος είπε όχι; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν το συζητούσαν καθόλου».

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ξανά ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίστηκε όπως αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση του γιατί αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να μην οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία. Επανέλαβε δε ότι σκοπός του ήταν πρώτα απ’ όλα να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.



Από ...  newsit


Σοκ! 40% αύξηση στο ρεύμα


Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Δυο αυξήσεις θα μπουν μέχρι την άνοιξη, σταδιακά θα βλέπουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ και δεν θα τον γνωρίζουμε, όχι γιατί άλλαξε πρόσφατα όψη, αλλά γιατί οι τιμές σχεδόν θα διπλασιαστούν.
Ουσιαστικά μιλάμε για αυξήσεις στα τιμολόγια που αφορούν 2.200.000 πολίτες που έχουν χαμηλή κατανάλωση, καθώς βάσει και του μνημονίου οι τιμές του ρεύματος στη χώρα πρέπει να εναρμονιστούν με το κόστος παραγωγής κλπ.

Η πρώτη αύξηση θα είναι κατά μέσο όρο 8% σε όλα τα τιμολόγια, όμως θα επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο όσοι έχουν χαμηλή κατανάλωση. Αυτή η αύξηση θα “μπει” τον Ιανουάριο, ενώ μια δεύτερη έρχεται τον ερχόμενο Μάιο.


Στόχος είναι η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων μέχρι το 2014.


Από  newsit

Καβγάς Παπαδάκη - Γεωργιάδη


Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com


Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από.....  energoipoliteskv.blogspot.com