Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μέρκελ σε Σαμαρά: Κάντε τα λόγια πράξεις και θα είμαστε αρωγοί

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε θετικό κλίμα έγινε τελικά η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο, με την γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει κατηγορηματικά πως είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, και ότι εργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και επανέλαβε ότι περιμένει την έκθεση της Τρόικα.
Μετά το τέλος της συνάντησής της με τον Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική Καγκελαρία, που διήρκεσε περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο, η κ. Μέρκελ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα λόγια πράξεις, τονίζοντας ότι «αν τηρήσετε τις δεσμεύσεις δεν θα κανουμε βιαστικές κρίσεις και θα περιμένουμε την αξιολόγηση της Τρόικα»
«Βοηθάμε ο ένας τον άλλον για να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ σημειώνοντας ότι στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό ενημερώθηκε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση με μέτρα.
«Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ελλάδας. Απαιτούνται πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό και η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε με έμφαση ότι περιμένει από την χώρα μας «πράξεις και όχι λόγια».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, επέμεινε ότι περιμένει την έκθεση της Τρόικα πριν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και άφησε να εννοηθεί ότι εάν τηρηθούν οι συμφωνίες «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού».
«Η Γερμανία είναι αρωγός της ελληνικής προσπάθειας», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στην χώρα. «Η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει με τεχνογνωσία στην υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση» είπε.
Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της», τόνισε με έμφαση ότι οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια και έστειλε τρία μηνύματα: «Πρώτον, η κυβέρνηση θα φέρει αποτελέσματα, δεύτερον, η Ελλάδα θα εξαλείψει δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και το έλλειμμα αξιοπιστίας και τρίτον ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχει η χώρα τους στόχους σύντομα».
«Είμαστε ένας υπερήφανος λαός. Δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από τα δανεικά. Θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και θα τα καταφέρουμε», είπε με έμφαση ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει δημόσια περιουσία, αν και αναξιοποίητη, και ότι διαθέτει δυναμικούς και μορφωμένους ανθρώπους.
«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ευκαιρία για ανάπτυξη», ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Άνγκελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της κρίσιμης συνάντησής του με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα κάναμε μόνο την αρχή μίας νέα σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Είναι ένα πρώτο βήμα για ένα νέο ξεκίνημα. Δεν περιμένει κανείς να λυθούν όλα τα προβλήματα από τα πρώτα βήματα», είπε ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραμένουν τα αγκάθια στην διαπραγμάτευση με την γερμανική πλευρά.
Σαμαράς: Να σταματήσουν οι «τοξικές δηλώσεις»
Σε ερώτηση για τη διαφορετική προσέγγιση που φέρεται να έχει με τον Φρανσουά Ολάντ για το ελληνικό πρόβλημα η κ. Μέρκελ είπε ότι οι απόψεις τους είναι εστιασμένες οτι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη αρκεί να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις και οι προσδοκίες. Ταυτόχρονα, είπε, πρέπει να δείξουμε στην Ευρωζώνη ότι τα προβλήματα μας θέλουμε να τα λύσουμε. Είναι θέμα αξιοπιστίας, και αυτό το θέμα συζητήσαμε με τον κ. Σαμαρά, τόνισε. «Το κοινό νόμισμα είναι καλό για εμάς και είμαστε πεπεισμένοι ότι θέλουμε να λύνονται τα προβλήματα».

Στην ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου αν ζητησε επιμήκυνση, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι ακολουθείται μια διαδικασία βήμα-προς-βήμα. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι με σκληρές θυσίες η Ελλάδα επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά. «Σήμερα θέσαμε το θέμα της ανάπτυξης, η αρχής της οποίας είναι η ανάκαμψη.  Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε για να φτάσουμε μακρύτερα, στους στόχους μας».

«Είχα τη δυνατότητα να πειστώ για τα βήματα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση» είπε η κ. Μέρκελ απαντώντας στην ίδια ερώτηση. «Μας έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα από τις αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα. Όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι δεν πρέπει να υποφέρουν οι άνεργοι και οι φτωχοί αλλά το βάρος να πέσει σε όσους δεν έχουν συνεισφέρει αρκετά.

«Είμαι πεπεισμένη ότι θα γίνουν αυτά και ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» κατέληξε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έθεσε στην Μέρκελ το θέμα για τις προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις γερμανών πολιτικών και δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ο κ. Σαμαράς είπε ότι όταν ένας λαός κάνει τόσες μεγάλες θυσίες, «όταν βαδίζουμε στον έκτο χρόνο μιας συνεχούς επιβράδυνσης της οικονομίες μας, τέτοιες τοξικές δηλώσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν». «Πως μπορεί κανείς όταν η ελληνική κυβέρνηση προχωράει σε ιδιωτικοποιήσεις, εκείνη την ώρα ένας αξιωματούχος κάνει τη δήλωση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή;» αναρωτήθηκε.  «Αυτή η κακοφωνία δίνει την αίσθηση ότι δίνεις έναν αγώνα στη ματαιότητα. Έθεσα το θέμα στην κυρία Μέρκελ», είπε ο Αντώνης Σαμαράς «η οποία μου είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει από όπου κι αν προέρχεται».

«Εγώ διαβάζω κάθε ημέρα μια επισκόπηση του ελληνικού τύπου για να ξέρω τι γράφεται εκεί», είπε για το ίδιο θέμα η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι υπάρχουν δύο «πραγματικότητες» (σε Ελλάδα και Γερμανία) που πρέπει να γίνουν μία. Από τη μια, σημείωσε, υπάρχει η άποψη στην Ελλάδα ότι έγιναν υπερβολικά πολλές θυσίες από τους πολίτες. Από την άλλη, επισήμανε, υπάρχει «η άποψη εδώ στη Γερμανία ότι δόθηκαν πάρα πολλά λεφτά στην Ελλάδα και υπάρχει ανυπομονησία». «Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βλέπει η πλειονότητα των ανθρώπων σε Ελλάδα και Γερμανία με το ίδιο μάτι» κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.

Στην ερώτηση για τις ευθύνες που φέρει η Ελλάδα για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «κανένας δεν είναι αναμάρτητος. Η προσπάθεια η δική μου υπήρξε πάντοτε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι το γιατρικό».
«Από την άλλη πλευρά» συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «είμαι αποφασισμένος να φέρουμε εις πέρας την δημοσιονομική προσαρμογή και να αντιμετωπίσουμε αγκάθια του παρελθόντος όπως η φοροδιαφυγή». 

Για το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, η κ. Μέρκελ απάντησε εκ νέου ότι θέλει και εργάζεται για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεν ξέρει κανέναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της που να είναι αντίθετος. Θεμέλιο είπε είναι η έκθεση της Τρόικα.

Από ....  iefimerida

Σε ιδιώτες 562 νησιά για 100 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση [έγγραφο]

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


 Φωτιές άναψε χτες η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, όπου υπήρχε αναφορά σε «πώληση» ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση διέψευσε, αλλά όπως φαίνεται είναι ήδη σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία για την παραχώρηση 562 νησιών σε ιδιώτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το ελληνικό κράτος έχει στην ιδιοκτησία του 562 νησιά με συνολικό εμβαδό 240.000.000 τετραγωνικών μέτρων τα οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει εμπορικά.

Σύμφωνα με παρουσίαση του κ. Ανδρέα Ταπραντζή, εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, στο συνέδριο του Economist στις 2 Ιουλίου 2012, «από τη συστηματική ανάλυση και επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, προέκυψε ότι στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Δημοσίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και 562 νησιά ή νησίδες συνολικής έκτασης 240.000 στρεμμάτων... που το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους πρέπει να διερευνηθεί συστηματικά.»

Σε αυτά τα 562 νησιά και νησίδες αναφερόταν προφανώς ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στη Le Monde, όπου οι συντάκτες χρησιμοποίησαν την έκφραση «πώληση», δημιουργώντας αναστάτωση στην Ελλάδα και προκαλώντας την διάψευση της κυβέρνησης που δήλωσε ότι «δεν πωλούνται νησιά». Αντίθετα, διευκρινιζόταν «ακατοίκητες βραχονησίδες θα μπορούσαν να έχουν εμπορική εκμετάλλευση» όπως για ιχθυοκαλλιέργεια, ηλιακά πάρκα, αιολικά πάρκα, μονάδες αφαλάτωσης, τουριστική αξιοποίηση κλπ.
Σύμφωνα όμως με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει τα νησιά αυτά για 100 χρόνια σε ιδιώτες. Γι' αυτό το σκοπό έχει ξεκινήσει η συστηματική καταγραφή τους και παράλληλα η αναζήτηση επενδυτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς ξεκαθάριζε στη συνέντευξή του ότι  τα περισσότερα από αυτά τα νησιά «είναι ακατοίκητα στη μέση του αρχιπελάγους» και τόνιζε ότι θα μπορούσαν να έχουν «εμπορική χρήση» αρκεί να μην δημιουργούνται προβλήματα εθνικής ασφάλειας. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ξεπούλημα, αλλά για τη μετατροπή αχρησιμοποίητων εκτάσεων σε ένα κεφάλαιο που μπορεί να αποδώσει εισοδήματα σε μια δίκαιη τιμή» τόνιζε ο Πρωθυπουργός.

Από .......  iedimerida

Η Bild έφτιαξε εγγυητική επιστολή - Ζητά από τον Σαμαρά να την υπογράψει


 Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com




Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που συνεχίζουν ακάθεκτα να προκαλούν με τα δημοσίευμα τους για την Ελλάδα σήμερα έβαλαν στο στόχαστρο τους τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η εφημερίδα Bild έφτιαξε μια εγγυητική επιστολή με αρχαιοελληνική γραμματοσειρά και βάζοντας ως πλαίσιο τον μαίανδρο και του ζητάει να την υπογράψει.
Η εφημερίδα που δεν σταμάτησε καθ' όλη της διάρκεια της κρίσης να προκαλεί τη χώρα μας, σήμερα αποφάσισε να εξευτελίσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, με αφορμή την προσωπική υπόσχεση και εγγύηση που έδωσε ο κ.Σαμαράς σε συνεντεύξεις του σε γερμανικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τα δανεικά.
Το δημοσίευμα στον τίτλο λέει «Κύριε Σαμαρά το θέλουμε υπογεγραμμένο» και στη συνέχεια αναγράφονται οι όροι, τους οποίους θα πρέπει να τηρήσει ο πρωθυπουργός της χώρας. Συγκεκριμένα αναφέρει:
  • «Από την οικονομική βοήθεια για τη χώρα μου, δεν θα προκληθεί στο Γερμανό φορολογούμενο καμία ζημιά»
  • «Η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συμπεριλαμβάνεται η πώληση των ακατοίκητων νησιών εάν είναι απαραίτητο»
  • «Η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα χρέη και στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα με τους τόκους ανατοκισμού θα τα αποπληρώσει»








Από ..... iefimerida

Τα καλύτερα των κεντρικών δελτίων

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com