Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πραιτωριανή φρουρά 45 αστυνομικών έχει πρώην υπουργός – νυν βουλευτής

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Καταγγελία βόμβα έκανε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής, Νίκος Καραδήμας, ο οποίος υποστήριξε πως 45 αστυνομικοί βρίσκονται στη φύλαξη και προστασία πρώην υπουργού και νυν βουλευτή.

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια πως 1.500 αστυνομικοί θα φύγουν από την ασφάλεια βουλευτών και επωνύμων, ο Νίκος Καραδήμας, μιλώντας στο BHMA FM, εξέφρασε για ακόμα μία φορά την ανάγκη να γυρίσουν στο δρόμο και στις περιπολίες οι αστυνομικοί που έχουν πάρει απόσπαση για τη φύλαξη ειδικών στόχων.

Μάλιστα ο κ.Καρδήμας έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα αστυνομικά τμήματα. Συγκεκριμένα είπε πως στη Νέα Σμύρνη που υπηρετεί ο ίδιος υπάρχουν 30 αστυνομικοί για τη φύλαξη και προστασία 400.000 κατοίκων.

Από ..... iefimerida

O… όψιμος επαναστάτης Ευ. Βενιζέλος τορπίλισε τη συμφωνία για τα μέτρα

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Πλήρης η επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του Antinews, όπως διαφαίνεται μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενες αναρτήσεις, υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πακέτο των 11,5 δις ευρώ και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να συγκεραστούν οι αντίθετες απόψεις, υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν.


Επιβεβαίωση του Αntinews υπάρχει και σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την ανακοίνωση των μέτρων ώστε αυτό να συμπέσει με την ανακοίνωση της έναρξης της επαναδιαπραγμάτευσης και της επιμήκυνσης του προγράμματος για την Ελλάδα.

Η συνάντηση στο Μαξίμου ήταν απλά για να συμφωνήσουν ότι … διαφωνούν και για να δώσουν ένα ακόμη ραντεβού ώστε να κλειδώσουν τα μέτρα. Ασφαλώς οι διαφορές είναι σημαντικές κυρίως σχετικά με τα μέτρα που θα αφορούν μισθούς και συντάξεις και τα ισοδύναμα ώστε να μην πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο και για μια… όψιμη προσπάθεια του μεγάλου διαπραγματευτή Β. Βενιζέλου να εμφανιστεί αυτός ως ο υπερασπιστής των φτωχών και των αδικημένων. Θέλει να κερδίσει σε επικοινωνιακό επίπεδο λέγοντας συνέχεια για την ανάγκη να τεθεί το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης. Τώρα θυμήθηκε να υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη να αναχαιτιστεί η ύφεση, να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και να πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις.

H συνάντηση στο Μαξίμου και μια πιθανή συμφωνία τορπιλίστηκε από τις «επαναστατικές» απόψεις του κ. Βενιζέλου ο οποίος ξέχασε ότι αυτός μας έφερε στην κατάσταση που βρισκόμαστε και τώρα φωνάζει για τα «σκληρά» μέτρα. Ένα χρόνο ακριβώς από την ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου – λαιμητόμο για εκατομμύρια Έλληνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να βγει από… αριστερά στην κυβέρνηση και να παίξει το ρόλο του καλού θέλοντας να στριμώξει τον Αντώνη Σαμαρά.

Ενώ λοιπόν ο ίδιος υπέγραψε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ τώρα φόρεσε λεοντή Τσε Γκεβάρα και επιμένει ότι δεν πρέπει να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα που αφορούν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα με το επιχείρημα ότι «θα προκληθεί κοινωνική έκρηξη».

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην εφαρμογή των μέτρων να γίνει σε δυο φάσεις, όπως δηλαδή συμφώνησε πριν από την σύσκεψη των τριών στην συνάντησή του με τον κ. Κουβέλη. Δηλαδή, στην πρώτη φάση να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του κράτους και στην επόμενη φάση (τη διετία 2014-2016) να γίνει η διαπραγμάτευση για τα μέτρα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που μπορεί να υπάρχουν τότε στην οικονομία.

Είναι προφανές ότι η κοινή στάση Βενιζέλου-Κουβέλη υπαγορεύεται από τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται ο μεν πρώτος από κορυφαία στελέχη του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ που ετοιμάζονται να ιδρύσουν νέο κόμμα, ο δε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απο βουλευτές και στελέχη της κόμματός του που έχουν φτιάξει “μέτωπο”.

Αντιθέτως ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εκτιμούν ότι για να γίνει αποδεκτό το αίτημα της επιμήκυνσης και γενικότερα η επαναδιαπραγμάτευση πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν δεσμεύσεις και συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος των 11,5 δισ. ευρώ

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στη σύσκεψη των αρχηγών συζητήθηκε το συνολικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα βγει η χώρα από την κρίση. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε ότι υπάρχει ύφεση που επηρεάζει και η οποία είναι βαθύτερη από αυτή που είχαν υπολογίσει οι θεσμικοί εταίροι υπέρ της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε επίσης ότι τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στη κυβέρνηση βοηθούν με τα μέτρα που διαθέτουν, ωστόσο, χρειάζεται εθνική στράτευση γιατί το ζήτημα είναι εθνικό. Επιπλέον εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχαίρει την προοπτική η χωρά να οδηγηθεί στην καταστροφή και το αδιέξοδο.

Πέρα από την «ύποπτη» στάση του κ. Βενιζέλου, θα πρέπει να πούμε ότι το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό ως προς τα μέτρα και ως προς την ημερομηνία της… λυπητερής. Χαρακτηριστική του αδιεξόδου η δήλωση του Γ. Στουρνάρα: «Ψάχνουμε το άριστο μείγμα για τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ», είπε για να επιβεβαιώσει το ρηθέν «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, όμως, δεν είναι εύκολο να ανακοινώσεις μέτρα που θα είναι επώδυνα για εκατομμύρια πολίτες, χρειάζεται πολύ σκέψη και ακόμη περισσότερη επικοινωνιακή διαχείριση. «Δεν πρέπει να ακυρώσουμε τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη» είπε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ. Συμφώνησαν δηλαδή σρο αυτονόητο, στο μίγμα διαφωνούν.

«Δεν υπάρχουν διαφωνίες, συνεχίζουμε τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, θέλοντας να ρίξει τους τόνους ενώ τόνισε ότι συμφώνησαν οι αρχηγοί στην ανάγκη προώθησης ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά όχι, τουλάχιστον προς το παρόν, στο πακέτο νέων μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν.

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα «πολλά, μεγάλα και ακανθώδη προβλήματα» που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άλλα βάρη».

Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν συζήτησαν για καμιά παράταση, ενώ όπως τόνισε «η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί».

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει διαφωνίες ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. «Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει, δεν υπάρχουν διαφωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπερασματικά: Ναυάγιο στην σημερινή συνάντηση, ελέω Βενιζέλου, ραντεβού με ελπίδες για συμφωνία στην επόμενη, και συνέχιση της αγωνιώδους προσπάθειας για τα μέτρα και της ισορροπίας τρόμου. Όπως άλλωστε έχουμε γράψει (και προειδοποιήσει) αν σπείρουν άνεμους θα θερίσουν θύελλες. Και όσοι θελήσουν να χαραμίσουν την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας θα γραφούν στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας.
 
Από ......  antinews

Βαρουφάκης: Παπανδρέου- Βενιζέλος κατάφεραν το ακατόρθωτο!

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Η λύση βρίσκεται στην "άρνηση αποπληρωμής του ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου"...
Η επιμήκυνση του χρέους καθιστά την πτώχευση της χώρας περισσότερο σίγουρη, σημειώνει ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Free Sunday».


Η λύση, κατά την άποψή του, βρίσκεται στην άρνηση αποπληρωμής του ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου. Παραλλήλως εξηγεί ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να βγει από την κρίση και επιμένει ότι «το πουλόβερ θα ξηλωθεί γρήγορα», μόλις η πρώτη χώρα ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Αναδημοσιεύουμε μέρος της συνέντευξης:

Εκτιμάτε ότι η Ευρωζώνη θυσιάζεται στο βωμό των επερχόμενων γερμανικών εκλογών;

Εκτιμώ ότι η Ευρωζώνη θυσιάζεται στο βωμό της άρνησης του γεγονότος ότι δομήθηκε με τρόπο που δεν μπορούσε να αντέξει μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κατάρρευση όπως εκείνη του 2008. Ιδίως οι πλεονασματικές χώρες εντός της Ευρωζώνης, και όχι μόνο η Γερμανία, πίστεψαν ότι ήταν δυνατόν να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από την εξαφάνιση των συναλλαγματικών αυξομειώσεων με την περιφέρεια χωρίς να δημιουργηθεί, παράλληλα, ένας ικανός μηχανισμός ανακύκλωσης των πλεονασμάτων. Τώρα που αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν και ότι ο μηχανισμός ανακύκλωσης των πλεονασμάτων αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιβίωση της Ευρωζώνης, δεν είναι διατεθειμένοι να τον δημιουργήσουν, προτιμώντας σε τελική ανάλυση τη διάλυσή της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ορίζοντας που δημιουργούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ομοσπονδιακή Γερμανία αποτρέπει την κ. Μέρκελ από το να αποδεχτεί τα ελάχιστα που απαιτεί η διάσωση της Ευρωζώνης και, κατ’ επέκταση, της Ε.Ε.

Υπάρχει, ωστόσο, οδός διαφυγής για την Ευρώπη;

Και βέβαια. Με τρία απλά βήματα: Πρώτον, επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον EFSF, με παράλληλη υπαγωγή τους στην επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία να μπορεί να τις κλείνει όταν κρίνονται μη βιώσιμες. Δεύτερον, ενοποίηση του κατά Μάαστριχτ νόμιμου χρέους όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Τρίτον, ένα επενδυτικό New Deal για την Ευρώπη το οποίο θα εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) και το οποίο θα χρηματοδοτήσουν από κοινού η ΕΤΕ και η ΕΚΤ με εκδόσεις ομολόγων έργων (τα οποία θα αποπληρώνονται από τα έσοδα των έργων).

Και η Ελλάδα; Ακούει ο πολίτης σενάρια –και πάλι– για χρεοκοπία, για αναδιάρθρωση χρέους, για έξοδο από το ευρώ, και δεν ξέρει τι απ’ όλα αυτά θα είναι για εκείνον λιγότερο κακό… Να δούμε τα επιμέρους σενάρια πιο αναλυτικά; Και πρώτα την περίφημη επιμήκυνση. Έχετε γράψει ότι στο τέλος αυτής της επιλογής βρίσκεται η… δραχμή…

Όταν το χρέος σου είναι μεγαλύτερο από τα δυνητικά σου έσοδα (τωρινά και μελλοντικά), έχεις πτωχεύσει. Τελεία και, δυστυχώς, παύλα. Αν σου δανείσουν κι άλλα ποσά, απλώς καθυστερείς την πτώχευση (καθώς χρησιμοποιείς τα δανεικά για να αποπληρώνεις τις δόσεις των προηγούμενων δανείων), εξασφαλίζοντας όμως ότι όταν θα έρθει (η πτώχευση), το «μπαμ» θα είναι μεγαλύτερο. Μια επιμήκυνση ισοδυναμεί με νέο δανεισμό: Πας στην τράπεζα και συμφωνείτε ότι θα πληρώνεις μικρότερες δόσεις κάθε μήνα, καθώς «δεν βγαίνεις». Η τράπεζα όμως προσθέτει κι άλλους τόκους, τους οποίους θα πρέπει να αποπληρώσεις στο μέλλον. Είναι σαν να δανείστηκες κι άλλο ένα ποσό. Στην περίπτωση ενός ατόμου, αυτό μπορεί να βοηθήσει εφόσον προσμένει αύξηση του εισοδήματος. Όμως στην περίπτωση του κράτους μια τέτοια επιμήκυνση (ένας νέος τέτοιος δανεισμός) δίνεται από την τρόικα υπό τον όρο ότι θα… μειώσει το εθνικό εισόδημα στο εγγύς μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα (η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση). Άρα μια επιμήκυνση όχι μόνο δεν αποτρέπει την πτώχευση, αλλά την καθιστά πιο σίγουρη. Οι επενδυτές το γνωρίζουν αυτό και απέχουν από κάθε σοβαρή παραγωγική επένδυση, μια κίνηση που φέρνει την πτώχευση ακόμα πιο κοντά. Να γιατί λέω και ξαναλέω ότι αν είναι να έρθει η πτώχευση του Δημοσίου, είναι καλύτερα να έρθει πιο νωρίς – π.χ. τον Ιανουάριο του 2010, αν μπορούσε! Εμείς αυτό που καταφέραμε είναι να πτωχεύσει επισήμως το ελληνικό Δημόσιο το Μάρτιο του 2012 και, παράλληλα, το δημόσιο χρέος να παραμείνει μη βιώσιμο. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην οικονομική ιστορία. Το κατάφερε όμως η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου.

Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται και διάλυση της Ευρωζώνης, ή μήπως όχι; Και αν ναι, γιατί ο κ. Ρέσλερ εμφανίζεται τόσο… άνετος με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της χώρας μας από την Ευρωζώνη;

Πράγματι, μια οποιαδήποτε έξοδος θα σημάνει τη διάλυση της Ευρωζώνης. Η φυγή κεφαλαίων από τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες θα είναι τέτοια που δεν θα αντέξουν εντός της Ευρωζώνης χωρίς να καταστρατηγήσουν τη βασική αρχή της Ε.Ε. για ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων. Το πουλόβερ θα ξηλωθεί γρήγορα. Όσο για την άνεση του κ. Ρέσλερ, δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις: είτε εκφράζει τα συμφέροντα γερμανικών τραπεζών που δεν βλέπουν με κακό μάτι την επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο (καθώς έτσι ένα τσουνάμι ξένων κεφαλαίων θα ξεσπάσει προς αυτές) είτε είναι εντελώς ηλίθιος. Διαλέξτε εξήγηση.

Διαβάσαμε όμως και συστάσεις εκ μέρους σας προς τον νέο τσάρο της οικονομίας. Έχει τελικά τα περιθώρια το οικονομικό επιτελείο, η ελληνική κυβέρνηση εν γένει, για κάτι που θα αλλάξει τη ρότα του… Τιτανικού ή μήπως οι τύχες μας είναι ολοκληρωτικά πλέον στα χέρια άλλων;

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει στενά περιθώρια ελευθερίας. Το τελευταίο χαρτί μας είναι να αρνηθούμε την αποπληρωμή του ομολόγου της 20ής Αυγούστου που κατέχει η ΕΚΤ, εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε με την τρόικα ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, που να δίνει στη χώρα μας έστω και μια αμυδρή ελπίδα ότι θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Πηγή: Free Sunday, newpost.gr

Τα καλύτερα των κεντρικών

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com