Τρίτη 22 Μαΐου 2012

H επίσημη ανακοίνωση της ένωσης "Δράσης"-"Δημιουργία Ξανά"

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Μέσα και η ΦΙΣ του Βαλλιανάτου, δεν πέρασε το βέτο Τζήμερου



Την κοινή τους κάθοδο στις ερχόμενες εκλογές με το όνομα «δημιουργία, ξανά!» ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη 22 Μαΐου η «δημιουργία, ξανά!» και η Δράση-ΦIΣ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.


Στόχος της κοινής καθόδου των δύο κομμάτων που θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους είναι να ... υπάρξει στη Βουλή μια ενωμένη φωνή του μεταρρυθμιστικού χώρο, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική.


«Η δύναμη της συνεργασίας μας είναι η συμφωνία πάνω στα καίρια και σημαντικά ζητήματα στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα.» τόνισε ο κ. Μάνος, ενώ ο κ. Τζήμερος υπογράμμισε πως «Στη Βουλή θα πιέσουμε να γίνουν μεταρρυθμίσεις και η ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι υπό την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτούν τα κόμματα σε συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό χρονοδιάγραμμα»


Αύριο, ο κ. Τζήμερος, εκπροσωπώντας και τα δύο κόμματα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Φιλελευθέρων για να μεταφερθεί το μήνυμα ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού πόλου στην Ελλάδα
 
Από .....  taxalia

Τι να κάνω με τις καταθέσεις μου;

Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com


Τις τελευταίες ημέρες το τηλέφωνο του σπιτιού κτυπάει ασταμάτητα. Δεν έχω πάει στο νηπιαγωγείο, αλλά σε περίπτωση που πήγαινα θα με είχαν πάρει η δασκάλα και οι συμμαθητές μου. Το ερώτημα κοινό απ’ όλους: «Τι να κάνω τα λεφτά μου»; Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να σημειώσω ότι με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν ακόμη χρήματα. Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι γνωρίζω κάτι περισσότερο απ’ αυτούς...


Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχει ακόμη. Σοβαρά πρακτορεία ειδήσεων του εξωτερικού αναπαράγουν καθημερινά φήμες και αστείες ειδήσεις. Αν δεν πρόκειται για φεστιβάλ βλακείας, τότε είναι βέβαιο ότι κάποιοι έχουν βάλει στο στόχαστρο το τραπεζικό σύστημα.

Πως μπορείς να διαβεβαιώσεις κάποιον άνθρωπο ότι δεν θα συμβεί το ατύχημα, όταν η καρδιά του συστήματος, το τραπεζικό σύστημα, δέχεται τόσα πολλά κτυπήματα; Τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη φτάσει στις τράπεζες, επειδή κάποιοι έτσι νόμισαν ότι έπρεπε να γίνει. Τι να συζητάμε από εκεί και πέρα;

Η συνεχής επαγρύπνηση από την Τράπεζα της Ελλάδος και η θέληση της ΕΚΤ να μην φτάσουμε στο ατύχημα ήταν οι παράγοντες που έχουν αποτρέψει μέχρι τώρα το μοιραίο. Ακόμη και το πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει αν γίνει στόχος απρόκλητων επιθέσεων. Κι εδώ δεν μιλάμε για τα λεφτά των τραπεζιτών, αλλά για τα λεφτά των καταθετών.

Χρειάζεται, λοιπόν, μεγαλύτερη προσοχή απ’ όλους μας όταν αναφερόμαστε στις καταθέσεις. Δεν ξέρω αν θα είμαστε αύριο στο ευρώ ή όχι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα έξω από το ευρώ και θέλω να πιστεύω ότι οι πιθανότητες για το αντίθετο είναι αρκετά μικρές.

Μπορώ, όμως, να σας πω το μόνο πράγμα που πραγματικά γνωρίζω: Αν βγούμε από το ευρώ δεν ξέρω αν θα υπάρχει τράπεζα στην Ευρώπη που να μπορεί να εγγυηθεί τα χρήματά σας. Όχι γιατί σήμερα δεν υπάρχουν πανίσχυρες ευρωπαϊκές τράπεζες. Αλλά διότι το κύμα του φόβου είναι πιο καταστρεπτικό και από την ίδια την κρίση.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

Από .......  capital

Βαρουφάκης: "Κενή" η απειλή της εξόδου από το ευρώ

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com



Μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα, www.yanisvaroufakis.eu, ο διάσημος καθηγητής...
οικονομικής θεωρίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης απαντά σε ερωτήματα δημοσιογράφων από Σουηδία και Κίνα που έχουν κατακλύσει το email του.


Ακολουθούν οι ερωτο- απαντήσεις:

Είναι προφανές ότι οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τις εκλογές για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους στο μνημόνιο. Ποιο είναι το πιθανό σενάριο μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου;

Δεν είναι μόνο δυσαρέσκεια. Είναι περισσότερο κατάθλιψη, κατάθλιψη που προκαλείται από την απελπισία. Βλέπετε, όταν το μνημόνιο πέρασε τον Μάιο του 2010, αν και δεν άρεσε στους Έλληνες, ήθελαν να πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει σαν πικρό φάρμακο. Ότι θα θεραπεύσει τη χώρα από την ασθένεια της και, παρόλο που ήταν οδυνηρό και πικρό, θα έφερνε μακροπρόθεσμα οφέλη. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Αντί για πικρό φάρμακο, αποδείχθηκε ότι ήταν δηλητήριο. Στις τελευταίες εκλογές, απλά ψήφισαν ενάντια στο δηλητήριο. Είναι τόσο απλό. Αυτό σημαίνει ότι και στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν με παρόμοιο τρόπο. Αν ναι, τότε η Ελλάδα και η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται για σύγκρουση, μια σύγκρουση τα αποτελέσματα της οποίας μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρα.

Βλέπετε την πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει την Ευρωζώνη;

Βλέπω ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί αυτή την προοπτική, ως απειλή, με την οποία θέλει να "παραπλανήσει" τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της εξωτερικής χρηματοδότησης και της λιτότητας. Η δική μου εκτίμηση είναι, ότι πρόκειται για κενή απειλή, για τον απλό λόγο, ότι η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν περισσότερα να χάσουν από μια ελληνική έξοδο απ΄ότι η Ελλάδα και νομίζω ότι το ξέρουν.

Υπάρχει κάποια πιθανότητα, η νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου;

Ναι, αλλά μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μην δεχτεί να εισπράξει την επόμενη δόση των δανείων διάσωσης, προτιμώντας να ζήσει με τους φόρους που εισπράττει, για ένα περίπου χρόνο (με οποιεσδήποτε από πάνω προς τα κάτω περικοπές κρατικών μισθών και συντάξεων), ενώ ταυτόχρονα δηλώσει ότι παγώνει την αποπληρωμή του χρέους.

Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια Grexit; (η έξοδος της Ελλάδας απ την Ευρωζώνη)

Ναι, αλλά σημειώστε ότι η Grexit θα ακολουθηθεί σύντομα από μία Gerxit - μια γερμανική έξοδο από το ευρώ. Η Γερμανία απλώς θα αρνηθεί να θέσει σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα του γερμανικού κράτους, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά την υπόλοιπη Ευρωζώνη (μετά το ντόμινο της πτωχεύσεις που θα απορρέει από μια Grexit).

Πηγή: queen.gr, yanisvaroufakis.eu

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΞΑΝΑ! Θάνος Τζήμερος




Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Αν προσέξετε όλες οι δηλώσεις μου, από την εποχή του Δαναού, μιλάνε για συνεργασίες.

 Μιλάνε για το ποτάμι που θα προκύψει από τα ρυάκια που θα ενωθούν, αλλά θα συνεχίσει να ενώνει και άλλα ποτάμια ή παραπόταμους στο διάβα του. Αν προσέξετε επίσης τις αναφορές μου στον Στέφανο Μάνο δεν υπήρξαν ποτέ απαξιωτικές.

 Έλεγα πάντα ότι εκτιμώ την ευφυία του και την ακεραιότητά του, αλλά στην επικοινωνία και στο συναίσθημα δεν τα πάει καλά. Αρκετές φορές επίσης είπα ότι περιθώριο συνεργασίας υπάρχει μόνο με τη Δράση. Όσοι με παρακολουθούν από την αρχή αυτής της πορείας ξέρουν ότι συνομιλίες - και πολλές μάλιστα - υπήρξαν με τα στελέχη της Δράσης και όχι μόνο.

 Μάλιστα, είχα προτείνει - είναι πολύ γνωστό κι αυτό - ένα "προγαμιαίο συμβόλαιο αυτόματου διαζυγίου" για όλα τα κόμματα του μεταρρυθμιστικού χώρου, ώστε να μπούμε στη Βουλή ως συνασπισμός, ακριβώς για να ξεπεράσουμε το όριο του 3% και μετά να συνεχίζαμε αυτόνομα την πορεία μας, διατηρώντας την ιδεολογική μας αυτοτέλεια. (Αν με άκουγαν σήμερα θα είχαμε κυβέρνηση.) Άρα η ιδέα των συνεργασιών δεν είναι καινούργια.

 Η αλήθεια είναι ότι στην εκπομπή του Κωστόπουλου είχα αποκλείσει τη συνεργασία με τη Δράση. Γιατί; Διότι λίγο πιο πριν είχα ενημερωθεί, εσφαλμένα, για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Στέφανου Μάνου περί Ν.Δ και Καραμανλή που έδειχνε ότι οδεύει προς την Ν.Δ. από ένα δημοσίευμα, που όπως αποδείχθηκε αργότερα δεν απέδιδε την πραγματικότητα. Διαπίστωσα ότι το περιεχόμενο των δηλώσεων του Μάνου ήταν διαφορετικό - αλλά δεν υπήρχε μια άλλη εκπομπή με την τηλεθέαση του Κωστόπουλου για να το διευκρινίσω.


Γιατί δεν μάθατε τίποτε για τη συνεργασία νωρίτερα; Γιατί η πρώτη επαφή των δύο πλευρών έγινε μετά από προσπάθειες κοινού φίλου το Σάββατο το απόγευμα - και το κλείσιμο της συμφωνίας την Κυριακή ενόσω συνεδρίαζε η Εθνική Επιτροπή της Δημιουργίας. Έσπευσα να τους ενημερώσω και η συζήτησε κράτησε μέχρι τις 11 το βράδυ - η ψηφοφορία ήταν θετική για το εγχείρημα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα - ο χρόνος πιέζει.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι κοινή κάθοδος δύο κομμάτων στις εκλογές δεν σημαίνει ότι τα κόμματα ταυτίζονται. Εξακολουθούν να είναι ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ κόμματα. Χωρίς πολιτικούς η Δημιουργία, ξανά!, - με έναν μόνο πολιτικό η Δράση. Ποιο όνειρο χάθηκε και γιατί; Ποιος "μολύνθηκε" και γιατί; Εμείς συνεχίζουμε με τους στόχους μας και το όραμά μας και η Δράση συνεχίζει με το δικό της. Είναι κακό να θέλουμε να εξασφαλίσουμε το 3% για να μπούμε στη Βουλή; Ωραία, θα μπορούσαμε να το πετύχουμε μόνοι μας - θα μπορούσαμε όμως και να μην το πετύχουμε. Πού είναι το πρόβλημα αν αθροίσουμε δυνάμεις και μετά "χωρίσουμε τα τσανάκια μας"; Θα μου πείτε: κατεβαίνεις από κοινού για να χωρίσεις μετά; Η απάντηση είναι "θα δούμε". Κι εμείς διαφωνούμε με κάποιες θέσεις της Δράσης κι εκείνοι με κάποιες δικές μας. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με τους οικολόγους για να αθροίσουμε ψήφους - (δεν αποκλείεται να το κάνουμε). Στην επόμενη Βουλή θα είναι πολύτιμοι όσοι πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και προτιμούμε να έχουμε συμμάχους στις ψηφοφορίες, αλλά και στην πίεση για υλοποίηση τους, στελέχη της Δράσης κι όχι Χρυσαυγίτες ή Τσιπραίους. Διαφωνεί κανένας με το σκεπτικό;

Έχω πει άπειρες φορές ότι διαφωνώ με τους βουλευτές που ψηφίζουν σαν πρόβατα. Εμείς, αν μπούμε στη Βουλή, θα ψηφίζουμε κατά περίπτωση: συμφωνούμε με κάποιο νομοσχέδιο; Το ψηφίζουμε, όποιος και να το προτείνει. Διαφωνούμε; Το καταψηφίζουμε. Αυτό θα ισχύει με όλους - φυσικά και με τη Δράση. Η κοινοβουλευτική πορεία θα δείξει αν τα χνώτα μας ταιριάζουν και θα έρθουμε πιο κοντά ώστε να γίνουμε ένα κόμμα - πάντα με το όνομα "Δημιουργία, ξανά!" ή θα μείνουμε συνεργαζόμενοι κατά περίπτωση, όπως και με όλα τα άλλα κόμματα. Μπορείτε να μου πείτε, πού βρίσκετε την ασυνέπεια; Δηλαδή δέχεστε ότι θα συνεργαστούμε, πιθανόν και σε κυβερνητικό σχήμα με τους εκπροσώπους του παρασιτισμού αλλά μας "βρωμάνε" οι άνθρωποι της Δράσης που είναι όλοι, πλην ενός, μη πολιτικοί και ιδιαίτερα αξιόλογοι; Σας είπε κανένας ότι κοινή κάθοδος σημαίνει ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΑΥΤΙΣΗ;

Σε προηγούμενη ανάρτησή μου ανέφερα τα έργα του Μάνου όχι φυσικά ως διαφημιστής του - δεν με χρειάζεται - αλλά για να κάνετε ένα τεστ για το πόσο ενημερωμένοι είστε. Περίμενα κάποιος να πει "δεν ήξερα ότι και τους πεζοδρόμους και το Μετρό και την Αττική οδό και το αεροδρόμιο ο Μάνος τα ξεκίνησε". Το ξέρατε αλήθεια; Λοιπόν, αν μπει ο Μάνος στη Βουλή θα μπει συνεχίζοντας να είναι πρόεδρος της Δράσης κι όχι μέλος της Δημιουργίας - άρα πώς μπορώ να τον υποχρεώσω να αποδεχθεί το όριο των 12 ετών που έχουμε εμείς; Θα τον βοηθήσω να βγει γιατί προτιμώ τον Μάνο από τον Ρέππα, χίλιες φορές. Άλλωστε κανένας δεν θα "κόψει" ψήφους από τον άλλο. Αν η Δημιουργία, ξανά! έπαιρνε μόνη της 4%, ο συνασπισμός (με τη δυναμική που θα αναπτύξει) μπορεί να πάρει 7%, οπότε οι βουλευτές κάθε κόμματος θα είναι περισσότεροι από όσους θα έπαιρνε μόνο του. Είναι κακό αυτό;

Ναι, οι θέσεις της ΦΙΣ στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό με ενοχλούν.
Με ενοχλεί επίσης η τάση του Βαλιανάτου να προκαλεί και συχνά να μπερδεύει τον ρόλο του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων με τον ρόλο του πολιτικού.
 Για να μην με παρεξηγήσετε: θεωρώ ότι κάθε ενήλικας έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σώμα του όπως του αρέσει και καμία διάκριση δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος ανθρώπων για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, άρα υποστηρίζω τον ακτιβισμό του Βαλιανάτου. Όμως η πολιτική είναι ένα άλλο πράγμα. Ο ακτιβιστής οφείλει να είναι αιχμηρός, προκλητικός, εριστικός ενδεχομένως, για να ξυπνήσει συνειδήσεις, ο πολιτικός το ακριβώς αντίθετο.
 Όταν όλα τα βλέπεις υπό το πρίσμα των σεξουαλικών επιλογών, γράφεις για τον ομοφοβικό Μητροπάνο, τη μέρα του θανάτου του. Μέγιστη απρέπεια. Όμως εκεί τελειώνουν και οι ενστάσεις μου.

 Η Δημιουργία, ξανά! συνεργάζεται με τη Δράση κι όχι με τη ΦΙΣ και είναι δουλειά της Δράσης να βρει τον τρόπο ώστε στην επόμενη Βουλή να εκλεγούν μόνο μέλη της Δράσης. Ναι, αυτό το θέμα δεν διευκρινίστηκε με λεπτομέρειες - χρεώστε το λάθος σε μένα. Μένει λοιπόν να αποσαφηνιστεί.

Μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αλλάζει κι ότι η Δημιουργία, ξανά! καλείται να παίξει ένα ιστορικό ρόλο. Την Τετάρτη θα ταξιδέψω πάλι στις Βρυξέλλες προσκαλεσμένος για συναντήσεις με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της Ε.Ε. Κάτι πολύ σημαντικό γίνεται εκεί - και εσείς ασχολείστε με τα επουσιώδη λες και ήρθε η συντέλεια του αιώνα.

Ως εκτεθειμένος πλέον, θα πρέπει να είμαι έτοιμος και για γιαούρτια. Αλλά, βρε παιδιά, τόση πρεμούρα να με "εκτελέσετε"; Ούτε μια μέρα δεν περιμένετε να σας ανακοινώσει επίσημα, ο άνθρωπος που πιστέψατε, τους όρους και τα όρια μιας συνεργασίας;

Από ..... facebook  Θάνος Τζήμερος