Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Reuters: Πιθανή η άτακτη χρεοκοπία έως το τέλος της εβδομάδας

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Με δεδομένη την απόρριψη της πρότασης των ιδιωτών πιστωτών για το PSI και ειδικότερα για ένα...
μεσοσταθμικό επιτόκιο στα νέα ομόλογα της τάξεως του 4%, πλέον οι ρυθμιστές της ευρωπαϊκής πολιτικής φαίνονται πιο θετικοί να εξετάσουν και την επιλογή- ταμπού, αυτή της μη εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, σημειώνει το Reuters.

«Υπήρξε μια μικρή αλλαγή στην ατμόσφαιρα, αλλά καμία αλλαγή στη γραμμή στρατηγικής που επιδιώκεται» είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο πρακτορείο.

Μία άλλη πηγή επιβεβαίωσε το σκεπτικό της αλλαγής πλεύσης αλλά επεσήμανε: «Είμαστε ακόμα στο Πλάνο Α».

Μία πηγή κοντά στις διαβουλεύσεις είπε ότι οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε μία μη εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, φέρνοντας έτσι πιο κοντά τον κίνδυνο μίας άτακτης χρεοκοπίας.

Η ανταλλαγή ομολόγων- το λεγόμενο PSI- έχει σκοπό να κόψει 100 δισ. ευρώ από το χρέος της Ελλάδας ύψους 350 δισ., και εντέλει να μειώσει το χρεός της χώρας από το 160% του ΑΕΠ στο πιο διαχειρίσιμο 120% το 2020.

Στην περίπτωση μη εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.

«Διακυβεύονται πολύ μεγάλα ποσά» αναφέρει ο Economist. «Μια ελληνική χρεοκοπία επίσης θα προκαλέσει τριγμούς σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ προσπαθεί να συγκεντρώσει και άλλα 500 δισ. ευρώ ως δύναμη πυρός και «μαξιλάρι» προστασίας κάποιων χωρών της ευρωζώνης» αναφέρεται.

Τί είπε ο Νταλάρα

Να τιμήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη τη συμφωνία του Οκτωβρίου, κάλεσε σήμερα ο επικεφαλής του IIF στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, Charles Dallara.

Προειδοποίησε ακόμη ότι ο χρόνος τελειώνει, χωρίς να διευκρινίσει πόσος έχει απομείνει, ενώ διαμήνυσε πως αυτό που διακυβεύεται στις συνομιλίες με την Ελλάδα, είναι η σταθερότητα της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το IIF κατέθεσε πρόταση στην ελληνική πλευρά την προηγούμενη Παρασκευή. Η πρόταση ήταν στη βάση της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «η θέση μας στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ελληνικό χρέος είναι σαφής», αναφέροντας παράλληλα πως επιθυμεί «μια τακτική διαχείριση της κατάστασης του ελληνικού χρέους».

Ο Dallara πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζεται να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα μέσω συνεργασίας, ενώ τόνισε πως το ζήτημα του κουπονιού των νέων ομολόγων αποτελεί ακόμη ζήτημα. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην εθελοντική συμφωνία.

Τόνισε δε ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ελλάδα, είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.

Από.........  epikaira

Τα καλύτερα των κεντρικών δελτίων

Αναρτήθηκε από....  energoipoliteskv.blogspot.com

Ουρές στο Σύνταγμα για δωρεάν λαχανικά! - Όσο περνάει η ώρα δημιουργείται το αδιαχώρητο!

Αναρτήθηκε από......  energoipoliteskv.blogspot.com




Αγρότες της Θήβας μοιράζουν 20 τόνους προϊόντα
- 3 τόνοι θα δοθούν στο Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων
- Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την συκοφάντηση των προϊόντων τους
- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 20 τόνοι προϊόντα πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος απ' τα χαράματα μετατρέποντάς τη σε μια μεγάλη δωρεάν λαϊκή.

Αγρότες από την περιοχή στη Θήβα αντιδρώντας σε δημοσιεύματα που μιλούν για επικίνδυνα μέταλλα και άλλες ουσίες στα προϊόντα της περιοχής κατέβηκαν στη σύνταγμα με τα απαραίτητα πιστοποιητικά του υπουργείου που δείχνουν ότι τα προϊόντα τους δεν έχουν πρόβλημα και τα μοιράζουν δωρεάν στους περαστικούς για να πάρουν και την...ανώτερη όλων πιστοποίηση, αυτή του καταναλωτή.




Από τα ξημερώματα οι πολίτες έκπληκτοι βλέπουν τόνους πατάτες, καρότα κρεμμύδια και δεκάδες άλλα προϊόντα να έχουν κατακλύσει την πλατεία.







Οι αγρότες έχουν “χωρίσει” τα προϊόντα σε σακούλες του ενός κιλού και τα μοιράζουν δωρεάν. Πολλοί είναι εκείνοι που πλησιάζουν διστακτικά αλλά όταν ακούν πως είναι δωρεάν απλώνουν με ευχαρίστηση το χέρι. Ο αρχικός δισταγμός πάντως έδωσε τη θέση του στις ... ουρές καθώς οι πολίτες τέτοιες εποχές δεν λένε όχι σε ό,τι είναι δωρεάν.







Οι αγρότες της Θήβας λένε ότι 3 τόνοι από τα προϊόντα τους θα δοθούν στο ίδρυμα αστέγων του Δήμου Αθηναίων για να ανακουφιστούν οι χιλιάδες άστεγοι της Πρωτεύουσας.







ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΒΕΛΑΣ

Από .......  Newsit

Standard & poor's: Σε επιλεκτική χρεοκοπία μετά το PSI

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Η Standard & Poor's πιθανότατα θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, μόλις η χώρα ολοκληρώσει την διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της, δήλωσε σήμερα στο Bloomberg, ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του Οίκου, John Chambers...

Σύμφωνα με τον Chambers, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε επιλεκτική χρεοκοπία δεν θα επηρεάσει απαραιτήτως την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν είναι δεδομένο ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει κίνδυνο ντόμινο στην ευρωζώνη», δληλωσε ο John Chambers.

Από ..... 



ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ!

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


ΕΚΘΕΤΗ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ! 
ΚΟΥΡΕΛΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ! 

 
Με μια πρωτοφανή, απαράδεκτη και πραξικοπηματική παρέμβαση του σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ζητά ουσιαστικά την εκπαραθύρωση των δύο οικονομικών εισαγγελέων και την αντικατάστασή τους από άλλους (πιο ''φιλικούς'' προς το σύστημα ...). 
Η ωμή αυτή παρεμβαση προφανως δεν εκθετει μόνο τον ίδιο τον Μ. Παπαϊωάννου αλλά σύσσωμη την κυβερνηση και τρία κόμματα που την συναπαρτίζουν. 
ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ  καθίστανται συνυπεύθυνα για αυτή την αντισυνταγματική παρέμβαση η οποία κουρελιάζει κάθε έννοια ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στη χώρα.  
Αναλυτικά οι εξελίξεις: 
Με πεντασέλιδο ερώτημά του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου (βλ. ολόκληρη την επιστολή παρακάτω)  ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ζητάει την αντικατάσταση των δυο οικονομικών εισαγγελέων, κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Ο υπουργός αναλύει τα πρόσφατα γεγονότα και αποδίδει αυτή την ενέργειά του στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή «δεν πρέπει να αποδυναμώνεται από γκρίζες και νεφελώδεις, αλλά και ατεκμηρίωτες κσαταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα, που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας...». Επικαλείται επίσης τις παραιτήσεις των δύο, ενώ καλεί το Συμβούλιο να αποφασίσει αν πρέπει να αντικατασταθούν και σε αυτή την περίπτωση να οριστούν δυο νέοι αντεισαγγελείς εφετών για τις θέσεις αυτές.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Ρένα Ασημακοπούλου μέσα στις επόμενες ημέρες θα ορίσει εισηγητή επί του ερωτήματος του κ. Παπαϊωάννου για την αντικατάσταση των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, καθώς και την ημέρα που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο για να λάβει σχετική απόφαση.

Ο κ. Μουζακίτης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ήταν μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων και των δικαιωμάτων του υπουργού Δικαιοσύνης να αποστείλει το ερώτημα αντικατάστασής μας». Και προσέθεσε: «Εναπόκειται πλέον στην κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Εγώ θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ τη δικαιοσύνη ως οικονομικός εισαγγελέας. Αλλά, όπου αλλού κι αν με τοποθετήσει η υπηρεσία μου, θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου».
Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να μην αποδεχθεί το αίτημα αντικατάστασης (παραίτησης) των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Αντιδράσεις στην Ολομέλεια της Βουλής πυροδότησε η διαβίβαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ερωτήματος, για την αντικατάσταση ή όχι των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. 
 Για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μίλησε για «πράξη κομματικής μικρότητας και αντεκδίκησης».
«Όσο ανακατευόμαστε στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης τόσο και η Δικαιοσύνη θα ανακατεύεται στην πολιτική. Είμαστε κατηγορηματικοί στο θέμα της διάκρισης των εξουσιών», είπε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος.
«Πρωτοφανή» και «πραξικοπηματική» χαρακτήρισε την παρέμβαση του κ. Παπαϊωάννου ο Π. Λαφαζάνης για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε παράλληλα να αποσυρθεί ως «πραξικοπηματικό» «το αίτημα που κουρελιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας αντέτεινε πως είναισαφείς και τεκμηριωμένοι οι λόγοι που επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι «είδαμε πράγματα που τον δικαιώνουν απόλυτα».
Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι «πρέπει να έρθει στη Βουλή ο φάκελος» της δικογραφίας των οικονομικών εισαγγελέων για το έλλειμμα του 2009, ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε σύντομη παρέμβασή του.


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:
Προς Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο
«Παρακαλούμε όπως αποφασίσετε για την αντικατάσταση ή μη του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Γρηγόριου Πεπόνη του Ζήκου και του αναπληρωτή του Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Σπυρίδωνα Μουζακίτη του Θεοδώρου για τους εξής λόγους:
1. Οι ανωτέρω Αντεισαγγελείς Εφετών, με το από 28-12-11 έγγραφο τους, ζήτησαν την αντικατάστασή τους από τις προαναφερθείσες θέσεις που είχαν τοποθετηθεί μετά από την υπ' αριθμ. 63/2011 απόφαση σας και την έκδοση του από 31-5-2011 Π. Δ/τος (Γ' 388). Σημειωτέον ότι οι ίδιοι χαρακτήρισαν το έγγραφο αυτό ως παραίτηση και προβάλλουν ως λόγους τα εξής:
«Με το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας...»,
«... δεν δεχόμαστε να είμαστε Εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσωμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του Οικονομικού Εγκλήματος...».
2. Είναι σαφές ότι με το έγγραφο τους αυτό:
 
α) Αμφισβητούν την από το Σύνταγμα κατοχυρωμένη αρμοδιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας της εκτελεστικής εξουσίας,
β) Αμφισβητούν την παροχή δυνατότητας άσκησης των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θεωρούν την σχετική θεσμική πρόταση ως προσβολή στο πρόσωπό τους και ως «επιχείρηση απαλλαγής από την παρουσία τους».
Με την από 29-12-11 εντολή του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες ζήτησε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φώτη Μακρή να ερευνήσει επειγόντως τους λόγους για τους οποίους οι δύο συγκεκριμένοι Αντεισαγγελείς Εφετών δήλωσαν ότι «παραιτούνται» και κυρίως να διευκρινίσουν οι ίδιοι τι εννοούν λέγοντας ότι «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ΄ υπαγόρευση».
3. Ακολούθησε θύελλα δημοσιευμάτων με καταιγισμό υποθέσεων και ονομάτων που δήθεν παρεμπόδιζαν το έργο τους. Τους ζητήθηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φώτη Μακρή να δώσουν τις αναγκαίες διευκρινήσεις και στοιχεία.
Στο σχετικό υπόμνημά τους δεν έδωσαν στοιχεία και περιορίστηκαν ουσιαστικώς στη φράση «δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλο, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητος».
4. Μετά από αυτό ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έθεσε την υπόθεση στο αρχείο με την 5479Α/30-12-11 αναφορά του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κρίνοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια τους «παρορμητική» και ότι «δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε παρέμβαση στο έργο τους από οποιονδήποτε».
5. Με νεώτερες δηλώσεις τους οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί εξέφρασαν δημόσια την αμφισβήτησή τους για την πράξη του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φώτη Μακρή να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Μεταβάπτισαν το αρχικό τους υπόμνημα που φέρει τις υπογραφές τους, σε πρόχειρο σημείωμα και ζήτησαν να ανακληθεί η σχετική πράξη αρχειοθέτησης. Υποσχέθηκαν, δημόσια, με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους, ότι στο νέο τους υπόμνημα θα αναφέρουν ονόματα και θα προσκομίσουν στοιχεία, «για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους» που τους εμποδίζουν στο έργο τους.
6. Ακολούθως, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Φώτης Μακρής ζήτησε συμπληρωματικές επεξηγήσεις και εξέτασε ως μάρτυρες πέντε δικαστικούς λειτουργούς για την πληρέστερη έρευνα της υπόθεσης.
Είναι χαρακτηριστικό:
α) ότι ούτε ένας δικαστικός λειτουργός δεν επιβεβαίωσε τους βαρύτατους υπαινιγμούς των δύο Αντεισαγγελέων ως προς δήθεν παρεμβάσεις στο έργο τους.
β) Αλλά, ούτε και οι ίδιοι ανέφεραν ή προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να συνιστούν ουσιαστική παρέμβαση στο έργο τους.
7. Με την από 19-2-12 πορισματική αναφορά του ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Φώτης Μακρής, κατέληξε ότι η αρχική δήλωση τους για «παραίτηση» και αντικατάσταση «αποτελεί αυθόρμητη εκδήλωση για τη μελετώμενη νομοθετική κατάργησή τους», όπως φυσικά οι ίδιοι ισχυρίζονται.
Στο σκεπτικό της ίδιας αναφοράς αναγνωρίζεται ότι είναι καθ' όλα νόμιμες:
α) Συστάσεις για την κατά απόλυτη προτεραιότητα περάτωσης υποθέσεων εξαιρετικής σημασίας, που έγιναν από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Επόπτη των Οικονομικών Αντεισαγγελέων κ. Ν. Παντελή καθώς και από εμένα με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια συνάντησης μας που έγινε με δική τους αποκλειστικά πρωτοβουλία στις 19 Ιουλίου 2011.
β) Συμβουλές των ιεραρχικώς προϊσταμένων τους σε ότι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του έργου τους.
Κυρία Πρόεδρε, Κύριοι Δικαστές,
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή και στην οικονομία αποτελεί, πλέον, εθνική προτεραιότητα. Η καταπολέμηση της συνιστά αδιαπραγμάτευτο στόχο, για όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες λειτουργίες και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα. Η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από «γκρίζες», νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας. Στο βαθμό που υπάρχουν, το χρέος αναζήτησης και καταλογισμού των ευθυνών ανήκει αποκλειστικά στην ίδια τη Δικαιοσύνη.
Θέτω υπόψη σας όλα τα παραπάνω, μαζί με τα έγγραφα που έχω στη διάθεση μου, και παρακαλώ να τεθούν υπόψη των μελών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και σε περίπτωση που αποφασίσετε θετικά, να ορίσετε δύο νέους Αντεισαγγελείς Εφετών με αρμοδιότητα την έρευνα του Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να διεκπεραιώσουν το σημαντικό και πολύτιμο αυτό έργο τους με τη νηφαλιότητα, την ανεξαρτησία, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους".
Ο Υπουργός
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου


Από  ........  activistika

ΑΠΩΛΕΙΑ: "Έφυγε" ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Την τελευταία του πνοή παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, άφησε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Φαλήρου, ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στο Κερατσίνι, όπου γύριζε την τελευταία του ταινία.

Το δυστύχημα έγινε γύρω στις επτά το απόγευμα, στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, μετά το πρώτο τούνελ, στο ρεύμα προς Κερατσίνι. Τον παρέσυρε ειδικός φρουρός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας εκείνη την ώρα, ενώ ο σκηνοθέτης επιχειρούσε να διασχίσει τον δρόμο.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος έχασε τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ είχε υποστεί συντριπτικά κατάγματα σε ζωτικά σημεία του σώματός του. Το ιατρικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με την ΝΕΤ, αναφέρει ότι είχε υποστεί ρήξη σπλήνας, αριστερού νεφρού και του ιερού οστού, από όπου και η αιμορραγία, η οποία κατέστη μοιραία.

Στο πλευρό του στο νοσοκομείο βρισκόταν από την πρώτη στιγμή η σύζυγός του.

Ο σκηνοθέτης γύριζε την ταινία "Η άλλη Θάλασσα", η οποία πραγματευόταν την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, το σενάριο της οποίας είχε γράψει ο ίδιος, η Ρέα Γαλανάκη και ο Πέτρος Μάρκαρης


Η ζωή και το έργο του

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών για να φύγει - το 1961 - για το Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής Φιλολογίας και Φιλμογραφίας αλλά και Εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1976 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα "Δημοκρατική Αλλαγή", μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη

Ξεκίνησε να ασχολείται με τον κινηματογράφο το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, την "Εκπομπή" στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Το 1970 βγήκε στις αίθουσες η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, "Αναπαράσταση", που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό.

Οι δουλειές που ακολούθησαν τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες της εποχής μας. Βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ, με σημαντικότερες διακρίσεις το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για τον "Μεγαλέξανδρο" το 1980, το βραβείο σεναρίου στις Κάννες για το "Ταξίδι στα Κύθηρα" το 1984, το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Κανών για το "Βλέμμα του Οδυσσέα" το 1995 (ψηφίστηκε από τους κριτικούς του Time στις 100 καλύτερες του παγκόσμιου σινεμά) και τονΧρυσό Φοίνικα για το "Μία Αιωνιότητα και μία Μέρα" το 1998.


Είχε αναγορευτεί επίσης επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Nanterre και του Πανεπιστημίου του Έσεξ.


Φιλμογραφία

1968 "Εκπομπή" μικρού μήκους

1970 "Αναπαράσταση"

Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ του Hyeres (1971),

Βραβείο Georges Sadoul (1971)

1972 "Μέρες του '36 "

Βραβείο FIPRESCI Βερολίνο 1973

1975 "Ο Θίασος"

Βραβείο FIPRESCI, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1975,

Βραβείο Interfilm Βερολίνο "Forum" 1975,

Βραβείο καλύτερης ταινίας της χρονιάς, British Film Institute 1976,

Βραβείο Καλύτερης ταινίας στον κόσμο για τη δεκαετία 1970-80, Ένωση Κριτικών Ιταλίας,

Μία από τις καλύτερες ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου, FIPRESCI,

Καλύτερη ταινία της χρονιάς, Grand Prix για τις τέχνες, Ιαπωνία,

Βραβείο Golden Age, Βρυξέλλες 1976

1977 " Οι κυνηγοί"

Βραβείο καλύτερης ταινίας Golden Hugo, Σικάγο 1978

1980 "Μεγαλέξανδρος"

Βραβείο Χρυσό Λιοντάρι και FIPRESCI, Βενετία 1980

1981 "Ένα χωριό, ένας χωριάτης" ντοκιμαντέρ

1983 "Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη" τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ

1984 "Ταξίδι στα Κύθηρα"

1986 "Ο μελισσοκόμος"

1988 "Toπίο στην ομίχλη"

1991 "Το μετέωρο βήμα του πελαργού"

Cinema Lumiere, Μπολόνια (Ιταλία), Μάρτιος - Απρίλιος 2002,

Φεστιβάλ Σίδνεϊ (Αυστραλία), Ιούνιος 2003

1995 " Το βλέμμα του Οδυσσέα"

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995

FIPRESCI Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995,

Felix των Κριτικών ταινίας της χρονιάς, 1995

1998 " Μια αιωνιότητα και μια μέρα"

Χρυσός Φοίνικας στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών, 1998

2004 "Το λιβάδι που δακρύζει"

2008 "Η σκόνη του χρόνου"



Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com