Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

"Μανιφέστο" και από 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταγγέλλουν "ανατροπή" Παπανδρέου...

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogsppot.com


12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων ο Χάρης Καστανίδης και βουλευτές τους οποίους συνάντησε το Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο-παρέμβαση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ ως κεντρικού πολιτικού κορμού της.
Στο κείμενό τους (που δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα μετά τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη), οι 12 βουλευτές μιλούν για ανατροπή του Γ. Παπανδρέου εκ των έσω (αναφερόμενοι στην αποχώρησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα) και ζητούν να...
υπάρξει μία νέα ιδρυτική διακήρυξη της κεντροαριστεράς.
Η Κεντροαριστερά, τονίζεται μεταξύ άλλων στο κείμενο, «οφείλει να διαμορφώσει ένα νέο αξιακό σύστημα. Μόνο έτσι θα μετακινηθούμε από τον "πολιτισμό της κερδοσκοπίας" που επέβαλαν οι αγορές, προς τον "πολιτισμό της αλληλεγγύης"... και «στο εγχείρημα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς πρέπει να συμβάλλουν όλοι όσοι κρατούν αποθέματα πίστης στις δυνατότητες του έθνους και των ελλήνων πολιτών. Όλοι όσοι εξακολουθούν να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια αυτού που επιθυμεί να ανατρέψει κάθε τι δυναστικό και απαξιωτικό για την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι με τα μάτια του κυνικά συμβιβασμένου. Καλούνται να συμμετάσχουν αυτοί που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως τη διαρκή μάχη για τη βελτίωση της ανθρώπινης μοίρας και όχι αυτοί που την αντιλαμβάνονται ως τεχνική της εξουσίας, δόλιων προσωπικών συμβιβασμών και απονομής προνομίων».
Το ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν οι βουλευτές, κλήθηκε μόνο του να διαχειρισθεί τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας μας και να πληρώσει πάλι μόνο του την πιο οδυνηρή αντίφαση της ιστορικής διαδρομής του. Εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει, στο πλαίσιο της τωρινής κυβέρνησης συνεργασίας, μια πολιτική εμπνευσμένη από τους δανειστές και ενδεχομένως σωτήρια μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, αλλά με πολλά στοιχεία που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση προς την ιδεολογική και προγραμματική φυσιογνωμία του.
Τώρα, υπογραμμίζουν, οφείλει να απαντήσει στη δική του ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική κρίση, θεμελιώνοντας με νέους όρους την ταυτότητά του ως κόμματος της Κεντροαριστεράς. «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να υποδείξει προοδευτικές λύσεις για την κρίση και για το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας. Χρειάζεται να συγκροτήσει τη φυσιογνωμία του ως κεντρικού πολιτικού κορμού της Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα να διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός αστερισμού προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, που θα δίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού της Κεντροαριστεράς».
Καταλήγοντας οι 12 βουλευτές δηλώνουν ότι "θα δώσουν μάχη παντού, σε όλες τις οργανώσεις και τα συλλογικά όργανα του Κινήματος, χωρίς να επηρεάζονται «από τις εφήμερες μάχες για την εσωκομματική εξουσία». «Ας προσέξουμε όλοι να μην μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ, με τη συνήθεια της βιαστικής φιλοδοξίας, σε ένα ρημαγμένο τοπίο εκκαθάρισης προσωπικών στόχων. Η εξουσία, η ηγεσία, οι θέσεις ευθύνης εύκολα κατακρημνίζονται, όταν είναι αδειανές από την αγωνία και τις ιδέες για το μέλλον των ανθρώπων και των κοινωνιών», σημειώνουν με νόημα παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί διαδοχής που άνοιξε για τα καλά μετά τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη.
«Όποιος καθυστερεί την πορεία της χώρας προς τα εμπρός και τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ή δεν καταλαβαίνει ή έχει κρυφή ατζέντα», επανήλθε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οΓ. Παπανδρέου «δεν πρέπει να είναι υποψήφιος» και «δεν μπορεί να παραμένει στην παράταξη».

Το κείμενο υπογράφουν οι: 

Γιουματζίδης Βασίλης, βουλευτής Πέλλας
Δημητρουλόπουλος Τάκης, βουλευτής Ηλείας
Θεοδωρίδης Ηλίας, βουλευτής Πέλλας
Θεοχάρη Μαρία, βουλευτής Καρδίτσας
Κασσάρας Γιώργος, βουλευτής Δωδεκανήσου
Καστανίδης Χάρης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης
Κυριακοπούλου Μαρία, βουλευτής Αχαΐας
Μιχελογιαννάκης Γιάννης, βουλευτής Ηρακλείου
Μίχος Λάμπρος, βουλευτής Β' Αθηνών
Παραστατίδης Θεόδωρος, βουλευτής Κιλκίς
Τεκτονίδου Κυριακή, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης
Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας, βουλευτής Αχαΐας

Από  ......  press-gr

Στα όρια κοινωνικού κραχ η χώρα

ΕΡΕΥΝΑ - ΣΟΚ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Περισσότεροι από 20.000 νεόπτωχοι συνωστίζονται έξω από τα ιδρύματα που διανέμουν φαγητό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ελληνες το 60%, οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι ή πρόσφατα απολυμένοι

Δραματική είναι η αύξηση των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξηση κατά 40%, με τους Ελληνες να είναι συντριπτικά περισσότεροι
Δραματική είναι η αύξηση των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξηση κατά 40%, με τους Ελληνες να είναι συντριπτικά περισσότεροι
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τον αριθμό των Ελλήνων που καταφεύγουν στα συσσίτια των δήμων και των ενοριών. Τουλάχιστον 10.000 μερίδες διανέμει καθημερινά η Αρχιεπισκοπή και άλλες 3.500 διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων στο Ιδρυμα Αστέγων, στο οποίο γίνονται καθημερινά τρία συσσίτια. Πρώην επιχειρηματίες, μισθωτοί που απολύθηκαν από τη δουλειά τους, άνθρωποι που λίγους μήνες πριν δεν τους είχε απασχολήσει ποτέ η επιβίωση, σήμερα συνωστίζονται για ένα πιάτο φαγητό στις ουρές των συσσιτίων.
Το προφίλ των ανθρώπων που αναζητούν φαγητό στα συσσίτια τους τελευταίους μήνες, έχει αλλάξει σχεδόν ριζικά, με την είσοδο ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπων που έχασαν την επιχείρηση, το σπίτι τους ή ανθρώπων με πενιχρό μισθό που δεν επαρκεί για να συντηρήσουν στοιχειωδώς τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειάς τους.
Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, καθώς ο κατάλογος των ανθρώπων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες διαρκώς αυξάνεται. Η κρίση δεν αφορά μόνο την Αθήνα, καθώς στην υπόλοιπη Ελλάδα στα ημερήσια συσσίτια δήμων και εκκλησιών διανέμονται 250.000 μερίδες φαγητού. Στην Αθήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΜΚΟ «Αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδας», η συμμετοχή στα συσσίτια αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες κατά 40%, με τους Ελληνες να είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους μετανάστες.
Καθημερινά μοιράζονται 10.000 μερίδες φαγητού σε 5.000 ανθρώπους, από τους οποίους 2.414 είναι άνδρες, 2.312 γυναίκες και 274 παιδιά.
Στα όρια κοινωνικού κραχ η χώρα
Το 60% είναι Ελληνες και ακολουθούν μετανάστες από αφρικανικές χώρες (16,6%), χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (13,8%) και ασιατικές χώρες (9,6%). Οι μισοί είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών (2.548 άτομα), ενώ αμέσως μετά είναι τα άτομα ηλικίας από 31 έως 50 ετών (1.574 άτομα). Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες δημιούργησαν και άλλες δράσεις που περιλαμβάνουν αποστολή δεμάτων φαγητού που προορίζονται για ελληνικές οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας.
Δράση «Μπορούμε»
Εκτός από τους δήμους και την Εκκλησία, σημαντική είναι η συνεισφορά εθελοντών, όπως για παράδειγμα της δράσης «Μπορούμε», στην οποία συμμετέχουν εταιρείες εστίασης που προσφέρουν τα φαγητά που περισσεύουν.
Στα όρια κοινωνικού κραχ η χώρα
Μέσα από την ιστοσελίδα «www.boroume.gr» εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν, συμπληρώνουν σχετική αίτηση, ενώ έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν πληροφορίες για τα πλησιέστερα στην περιοχή τους συσσίτια. Την αρχή έκαναν ένα εστιατόριο στο Κολωνάκι, ακολούθησαν φούρνοι και αλυσίδες τροφίμων που διαθέτουν το φαγητό τους σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Στην πρωτοβουλία του «Μπορούμε» συμμετέχουν μέχρι τώρα μικρά αναψυκτήρια, φούρνοι και εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας, στο Νέο Φάληρο, στους Αγίους Αναργύρους και στη Φιλοθέη, ενώ ήδη βοηθάνε στη σίτιση περίπου 27.000 ανθρώπους την εβδομάδα.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Στα 14 έφτασε ο αριθμός των τραπεζιών αγάπης, που στήνει κάθε μεσημέρι η μητρόπολη Θεσσαλονίκης σε ισάριθμες ενορίες
Στα 14 έφτασε ο αριθμός των τραπεζιών αγάπης, που στήνει κάθε μεσημέρι η μητρόπολη Θεσσαλονίκης σε ισάριθμες ενορίες
Και αποστολές φαγητών στα σπίτια απόρων Καθημερινά καταγράφονται νέες περιπτώσεις ατόμων που καταφεύγουν στα συσσίτια. Οι δήμοι, ο ένας μετά τον άλλον, αρχίζουν να οργανώνουν συσσίτια, ακόμη και εκείνοι των βορείων προαστίων. Δήμοι σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα Αθήνα, Κηφισιά, Ηλιούπολη, Λάρισα, Πάτρα κ.ά. οργανώνουν δράσεις, με τη μορφή συσσιτίων, διάθεσης τροφίμων από τις τράπεζες τροφίμων και άλλων ειδών που διαθέτουν σε ημερήσια βάση ή σε τακτές ημερομηνίες αποστολής φαγητού στο σπίτι σε ανήμπορα μοναχικά άτομα.
«Κάποτε από τα μαγαζιά μου περνούσε όλη η Αθήνα. Τα χρέη με έπνιξαν, πούλησα τα σπίτι μου και τώρα ζω από την Πρόνοια», λέει ο 74χρονος, πρώην επιχειρηματίας, Ν. Παπαδόπουλος στη ρεπόρτερ του «Εθνους»
«Κάποτε από τα μαγαζιά μου περνούσε όλη η Αθήνα. Τα χρέη με έπνιξαν, πούλησα τα σπίτι μου και τώρα ζω από την Πρόνοια», λέει ο 74χρονος, πρώην επιχειρηματίας, Ν. Παπαδόπουλος στη ρεπόρτερ του «Εθνους» Α. Καρίμαλη
Στην Κηφισιά, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ν. Χιωτάκη, συνολικά 30 οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου τούς στέλνει καθημερινά το φαγητό στο σπίτι.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, 74 ΕΤΩΝ
«Εφτασα στο τελευταίο στάδιο της εξαθλίωσης»
«Αν μου έλεγαν πριν πέντε χρόνια ότι θα είχα φτάσει στο σημείο να μην έχω να πληρώσω ούτε το φαγητό μου, θα γελούσα. Σήμερα βρίσκομαι στο τελευταίο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν θέλω να ξέρουν οι γνωστοί μου ότι ζω από τα συσσίτια του δήμου». Τα λόγια του κ. Νίκου Παπαδόπουλου συγκλονίζουν ακόμα περισσότερο όταν διηγείται τη ζωή του: «Είχα δύο καταστήματα με λευκά είδη από τα μεγαλύτερα, στο κέντρο της Αθήνας. Με ήξερε όλη η πόλη. Το πρώτο μαγαζί έκλεισε όταν άνοιξαν τα κινέζικα. Μετά χώρισα από τη γυναίκα μου και έχασα και το δεύτερο κατάστημα, γιατί ήταν στο όνομά της. Είχα χρέη και αναγκάστηκα να πουλήσω το σπίτι μου, το οποίο ήταν σε καλή περιοχή του κέντρου και έμεινα στον δρόμο. Σήμερα ζω σε μια υπόγεια γκαρσονιέρα και έρχομαι στο συσσίτιο του δήμου και τρώω. Αν δεν υπήρχε κι αυτό, δεν θα τα έβγαζα πέρα. Κι ας τρώμε καθημερινά νερόβραστα μακαρόνια». Ν. Παπαδόπουλος 74 χρονών. Η πενιχρή σύνταξη δεν αρκεί ούτε για τα φάρμακά του και, όπως μας λέει, αυτό που τον πληγώνει περισσότερο είναι να βλέπει νέους ανθρώπους να ζητούν επιπλέον μερίδες για τα παιδιά τους, στο σπίτι. «Δεν φτάνει το φαγητό να καλύψει τους πεινασμένους της Αθήνας, που δυστυχώς αυξάνονται».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΦΑΝΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΦΑΝΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΦΑΝΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
«Εχω πια συμβιβαστεί με το δράμα που ζω»
Πριν από λίγα χρόνια η ζωή του κυλούσε σε διαφορετικούς ρυθμούς. Ιδιοκτήτης δύο μεγάλων καταστημάτων, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, οικογενειάρχης με τρία παιδιά, μεγάλο σπίτι σε καλή περιοχή της Αθήνας, αυτοκίνητο, εξοχικό. Κάποιοι λάθος χειρισμοί, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, έφεραν τον κ. Γιώργο Μπεφάνη, 50 ετών, στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Οι προσπάθειες για να «ορθοποδήσει» συνέπεσαν με την οικονομική κρίση και δεν του άφησαν περιθώρια για δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του. Και κάπως έτσι έχασε τα πάντα. Οικογένεια, φίλους, συνεργάτες.
Σήμερα ζει σε ξενώνα αστέγων και τον τελευταίο χρόνο τρώει καθημερινά στο συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων.
Τον συναντήσαμε έξω από το προαύλιο, να περιμένει υπομονετικά τη σειρά του. Δεν δίστασε να μιλήσει, να φωτογραφηθεί και να μας πει το όνομά του. «Δεν ντρέπομαι. Εχω πια συμβιβαστεί με το δράμα που ζω καθημερινά. Με πληγώνει όμως που δεν έχω δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μου», τονίζει και προσθέτει: «Οι τσέπες μου είναι άδειες. Και να φανταστείτε ότι πριν από λίγα χρόνια δεν ήξερα τι να κάνω τα λεφτά. Τώρα έρχομαι στο συσσίτιο και τρώω νερόβραστα μακαρόνια ίσα ίσα για να ζω. Χτύπησα πολλές πόρτες για δουλειά. Δεν με δέχθηκε κανείς. Πήγα ακόμα και σε παλιούς μου υπαλλήλους που έχουν δικά τους αρτοποιεία. Δυστυχώς είχα την ίδια τύχη. Δεν υπήρχε θέση για το πρώην αφεντικό τους. Και δεν τους αδικώ. Η οικονομική κρίση έχει τσακίσει τους περισσότερους. Ολοι απολύουν κανείς δεν προσλαμβάνει».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ΦΩΤΟ ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ


4.000 ΠΙΑΤΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κανένας νηστικός στην πόλη» το σύνθημα δήμων - Εκκλησίας
Αντιστράφηκε η αναλογία των αλλοδαπών και των Ελλήνων που καταφεύγουν στα συσσίτια στη Θεσσαλονίκη και οι τελευταίοι, που πριν ξεκινήσει η κρίση ήταν περίπου στο 30%, έχουν ήδη διπλασιαστεί. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους που τους λείπει κι ένα πιάτο φαγητό.
Σχεδόν 4.000 άτομα παίρνουν καθημερινά φαγητό από τα συσσίτια αγάπης των δήμων και των μητροπόλεων της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν ως στόχο να μη μείνει «κανένας νηστικός άνθρωπος στη Θεσσαλονίκη».
Στα 14 έφτασε ο αριθμός των τραπεζιών αγάπης, που στήνει κάθε μεσημέρι η μητρόπολη Θεσσαλονίκης σε ισάριθμες ενορίες, το ένα μάλιστα από αυτά, το μεγαλύτερο, στην ενορία του Αγίου Δημητρίου γίνεται σε συνεργασία με τον δήμο και κάθε μήνα προστίθενται καινούργια άτομα που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό.
«Η εικόνα όσων έρχονται στα συσσίτια είναι πλέον τελείως διαφορετική. Παρατηρούμε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των αλλοδαπών και έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των Ελλήνων που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό. Η αναλογία είναι πια 30% ξένοι και 70% Ελληνες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν αντίστροφο το ποσοστό. Διανέμουμε καθημερινά περίπου 1.400 μερίδες φαγητό και μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερες», λέει στο «Εθνος» ο αρχιερατικός επίτροπος του Φιλόπτωχου Ταμείου της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτης Δαβίδ Τζιουμάκας.
Η μητρόπολη Θεσσαλονίκης μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο την καινούργια χρονιά να αυξήσει τον αριθμό των μερίδων που προσφέρονται στα συσσίτια, καθώς έχουν διπλασιαστεί οι άποροι που προσέρχονται και ζητούν βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτό, και παρά την οικονομική κρίση, αποφασίστηκε να γίνει τελικά ο έρανος αγάπης από τις 13 έως τις 19 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα και να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη. Είκοσι συσσίτια διοργανώνονται καθημερινά από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου σιτίζονται περίπου 2.500 άτομα. Η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς εμφανίζονται ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά που τους λείπει ακόμη και ένα πιάτο φαγητό.
Το πιο πολυπληθές τραπέζι αγάπης είναι αυτό της ενορίας Αγίων Πάντων στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ στον Δενδροπόταμο το συσσίτιο για τα παιδιά, εκτός από το μεσημεριανό φαγητό, περιλαμβάνει και πρωινό πριν από την έναρξη των μαθημάτων στο σχολείο.
Ενα συσσίτιο την ημέρα σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς διοργανώνει η μητρόπολη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης. «Οι 17 ενορίες μας προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν», μας είπε ο υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου της μητρόπολης, π. Κωνσταντίνος.
Το συσσίτιο δίνεται σε αίθουσα του δήμου, στην οδό Αμισού και Παπανικόλα και σε αυτό προσφέρουν εθελοντικά πολλές γυναίκες από όλη την Καλαμαριά, ενώ ο έρανος αγάπης θα γίνει 11-14 Δεκεμβρίου και η μητρόπολη απευθύνει έκκληση στους πολίτες για να ανταποκριθούν.
 
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Η απόφαση του Δ.Δ.:"Η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία"

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com


Η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, αποφάνθηκε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, δήλωσε ότι η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 15 υπέρ (της FYROM) και 1 κατά.
Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης με ψήφους 14-2 ότι είναι..
αρμόδιο να κρίνει την υπόθεση (απέρριψε την ένσταση της ελληνικής πλευράς περί αναρμοδιότητας).
Το Δικαστήριο, δεν υπεισέρχεται στην..
απόφαση του ΝΑΤΟ να μη δεχθεί τη FYROM με το προσωρινό της όνομα, στους κόλπους του. (δείτε την απόφαση του ΝΑΤΟ εδώ)
Το Δικαστήριο, δεν υπεισέρχεται στην αρμοδιότητα  του ΟΗΕ για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το όνομα.
Οι δικαστές απέρριψαν τη θέση της Ελλάδας, ότι τα Σκόπια παραβίασαν την ενδιάμεση συμφωνία, πριν τη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι.
Η Ελλάδα -αποφάνθηκαν οι δικαστές- απέτυχε να αποδείξει παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, πλην μίας περίπτωσης, με τη χρήση ενός συμβόλου, του "Ήλιου της Βεργίνας" δηλαδή, σε σήμα στρατιωτικού σώματος της FYROM.
Η απόφαση είναι δεσμευτική για τα κράτη του Ο.Η.Ε.
Το σίγουρο είναι ότι οι Σκοπιανοί με αυτή την απόφαση θα προσπαθήσουν να πείσουν τον ΟΗΕ ότι δεν ισχύει πια η ενδιάμεση συμφωνία και πρέπει να ενταχθούν σαν "Republic of Macedonia"... θεωρητικά τίποτε δεν τελείωσε... ουσιαστικά όμως έχουμε χάσει πανηγυρικά μιας και η ελληνική διπλωματία είναι 100 χρόνια πίσω και θα έχουμε απέναντί μας πλέον πάρα πολλές χώρες, αφού θα επικαλούνται στον ΟΗΕ την απόφαση του Δ.Δ..
Τελικά, φαίνεται ότι η Γ.Σ. του ΟΗΕ θα αποδεχθεί στα Ηνωμένα Έθνη, τη FYROM, ως "Μακεδονία" κι εμείς θα μείνουμε με τις κραυγές για "εθνική υπερηφάνεια" και "δεν τους αναγνωρίζουμε" ...στο χέρι.
Όπως εξηγήσαμε στο taxalia χιλιάδες φορές, αλλά δεν θέλουν να το καταλάβουν οι περισσότεροι, οι Σκοπιανοί δεν ενδιαφέρονται αν τους αναγνωρίζουμε εμείς. Καρφάκι δεν τους καίγεται. Δεν είναι αυτό το ζήτημα, δεν είναι αυτή η διαμάχη. Ο αγώνας τους, δεν γίνεται για να πείσουν εμάς, αλλά τη διεθνή κοινότητα.
Και η απόφαση του Δ.Δ. είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους.
Kι εμείς στρουθοκαμηλίζουμε πουλώντας "τζαμπα-πατριωτισμό" ότι δεν "δεχόμαστε" και δεν "δεχόμαστε". Κανείς δεν νοιάζεται για το αν εμείς "δεχόμαστε" ή "δεν δεχόμαστε" απλή, διπλή, σύνθετη, αποσύνθετη κλπ ονομασία. Τα Σκόπια έχουν χαράξει σταθερή στρατηγική, προχωρούν και κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

εμείς, σας τα είπαμε πρώτοι, στις 21 Νοεμβρίου

21 Νοε 2011


Δυσάρεστα για τη Μακεδονία, τα νέα από τη Χάγη...

και ξανατονίζουμε ότι το σημαντικότερο στην όλη υπόθεση, είναι η πλήρης αδιαφορία της Ελλάδας, σε σχέση με τη λυσσαλέα προσπάθεια των Σκοπίων. Οι Έλληνες πολιτικοί, που έχουν ελπίδες να κυβερνήσουν, εύχονται να χάνουμε παντού, όσο γίνεται πιό πολύ, ώστε να έχουν άλλοθι, να παρατήσουν το θέμα. Το να υπερασπίζεσαι τη Μακεδονία έχει κόστος και κανείς δεν θέλει να το αναλάβει. Ενοχλεί τη "συμμαχία των πρόθυμων" στην οποία υποτάσσονται ο ένας μετά τον άλλο, οι Έλληνες πολιτικοί. Αυτή είναι η αλήθεια και είναι απλή.
Από  .......  taxalia

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διασπά την Ευρώπη

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου *

Αν διαθέταμε την αρετή της κριτικής γνώσης και την τόλμη να κατανοούμε τη ζωή και να δομούμε την πραγματικότητα κονστρουκτιβιστικά και όχι αφαιρετικά δεοντολογικά, παρασυρόμενοι από δογματισμούς και το κυρίαρχο πολιτικοοικονομικό μάρκετινγκ, θα αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί πλέον σε παράγοντα διάσπασης της Ευρώπης.


Με άλλα λόγια, η διακυβέρνηση της ΕΕ με φόντο την δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη, που μετεξελίχθηκε σε δομική κρίση της Ευρωζώνης, υπονομεύει την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, ως κοσμοπολιτική  ιδέα  (ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα) και πολιτική στρατηγική (πολυπολικό διεθνές σύστημα).



Το πρόβλημα βρίσκεται - ως συνήθως - στην ηγεμονική αντίληψη της βιομηχανικής επανάστασης, σε συνδυασμό με την διάχυτη κουλτούρα του νεοφιλελευθερισμού: η ενότητα προκύπτει από την μηχανική της κοινής αγοράς, που βασίζεται στη κοινή πληροφορία, στην πολιτική συναντίληψη των οικονομικών σχέσεων και στον κοινό οικονομικό τρόπο διαμόρφωσης της αξίας. Εντός αυτού του πλαισίου, η πολιτική υπάρχει για να λειτουργεί ως μηχανισμός νομιμοποίησης και κοινωνικοποίησης οικονομικών σχεδίων και διακυβερνητικών προγραμμάτων, που δομούνται έξω από το εθνικό κράτος, έξω από κάθε δημοκρατικό έλεγχο. Έτσι, αντί η οικονομία να είναι το πολυεργαλείο και κρίσιμο τμήμα της στρατηγικής του πολιτικού, μεταβλήθηκε ο ίδιος σε στρατηγικό μέσο μιας ηγεμονικής κάστας που τελικά ορίζει το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του μοντέλου μάθησης, ευημερίας, κυβέρνησης και δημοκρατίας.

Στις ΗΠΑ η κάστα αυτή (χρηματοπιστωτικό λόμπυ) έπνιξε εξ’ ολοκλήρου τον βιομήχανο με την είσοδό μας στη νέα χιλιετηρίδα, στο όνομα μιας νέας μεταβιομηχανικής εποχής, ενώ μετέτρεψε τους πολιτικούς και τυπικώς πλέον σε  Μαριονέτες ενός αδιαφανούς και απολύτως αντιδημοκρατικού κέντρου, το οποίο ρυθμίζει την αξία μέσω του ελέγχου της κυκλοφορίας του χρήματος. Με αυτή την έννοια, ο βιομήχανος την γλύτωσε από τον εργάτη του, για να στραγγαλιστεί από τον πιστωτή του! Μην απορείτε λοιπόν, βλέποντας την αριστερά του οικονομισμού αμήχανη και ανίκανη να αντιδράσει! Η ολοκλήρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προκάλεσε ένα είδος πολιτικο- ιδεολογικού ολοκληρωτισμού, τον οποίο, η αριστερά που γεννήθηκε ως λαϊκή, κοινωνική και φιλοσοφική απάντηση στην βιομηχανική εποχή του καπιταλισμού, δεν κατάφερε να κατανοήσει εγκαίρως, ώστε να αναδιοργανωθεί και να αντιδράσει κατάλληλα.

Αγαπητοί φίλοι, η Μεταμοντέρνα εποχή είναι εδώ. Ο μεταβιομηχανικός κόσμος έχει ήδη ανατείλει και έτσι νέες πραγματικότητες ορίζουν την ζωή στο σύνολό της: την σχέση δηλαδή παραγωγής-κατανάλωσης, μέσω νέων μορφών παραγωγής πλούτου, νέων διαδικασιών διαμόρφωσης της αξίας και νέων αντιλήψεων περί κυριαρχίας. Όλα τούτα οδηγούν σε αναζήτηση νέων παγκόσμιων μηχανισμών διαμόρφωσης των τιμών και νέων αναζητήσεων για την εφαρμογή σύγχρονων, ευέλικτων νομισματικών συστημάτων, που να ανταποκρίνονται στην λειτουργία αυτών των μηχανισμών.

Η Ευρώπη επανενώθηκε ακριβώς για να προετοιμαστούν οι επιμέρους χώρες να ενταχθούν σε τούτη την μεταμοντέρνα εποχή. Έτσι τουλάχιστον το οραματίστηκαν αυτοί που ελέγχουν τις ΗΠΑ και έτσι το ονειρεύτηκαν πολιτικοί ηγέτες στην ήπειρο μας, είτε επειδή αποτελούσαν τον ευρωπαϊκό μοχλό αυτών των αμερικανικών συμφερόντων, είτε επειδή διείδαν μια μεγάλη ευκαιρία θεμελίωσης ενός διακριτού πόλου ηγεμονίας στην ήπειρό μας υπό την εξουσία τους, είτε επειδή «μυρίστηκαν» νέες κερδοσκοπικές ευκαιρίες, είτε επειδή μέσω της ΕΕ, θεώρησαν ότι  θα μπορούσαν να δομήσουν ή να διασφαλίσουν την εθνική τους/πολιτική τους οντότητα, είτε διότι δεν θα ήταν συνετό πολιτικά να πράξουν διαφορετικά, καθώς θα βίωναν έναν πολιτικά και κοινωνικά καταστροφικό αποκλεισμό. Μπορεί και πόλεμο, όπως πράγματι υπέστησαν κάποιοι που αποτελούσαν εμπόδιο για την δημιουργία της μεταβιομηχανικής Ευρώπης.      

Σήμερα, τα θεμέλια μιας μεταμοντέρνας Ευρώπης έχουν τοποθετηθεί όχι απλά οικονομικά, αλλά και θεσμικά με την κοινωνικοποιητική τους έννοια, πέραν της νομικής. Αυτό δημιούργησε πολλές παρεξηγήσεις και απίθανες διαστροφές, σε σημείο να θεωρείται αυτονόητη η δοξασία ότι εμείς (οι αναπτυγμένοι Ευρωπαίοι) θα παράγουμε γνώση, σοφία και τεχνολογία, τα οποία θα καταναλώνει πληρώνοντας ακριβά ο υπόλοιπος κόσμος, για να τα ανταλλάσσει με πολύτιμα αγαθά του πρωτογενούς τομέα και αγαθά του δευτερογενούς την αξία των οποίων θα  διαμόρφωναν από κοινού οι «σύντροφοι» της αγοράς, οι οποίοι δομούν τα συμφέροντά τους σε απόλυτη συνάρτηση με το χρηματοπιστωτικό λόμπυ. Ωραία ιδέα νεοαποικιακή μεν, αλλά βρε αδελφέ, με μεταμοντέρνα χρώματα και αρώματα!!

Η ιδέα αυτή, που μέσω της ΕΕ μεταβλήθηκε σε πολιτική πρακτική, οδήγησε στην στρεβλή ανάπτυξη των λεγόμενων Νέων Χωρών, που «προέκυψαν» μετά την Επανένωση και την αποσύνθεση του «σοβιετικού μοντέλου», και στην απόλυτη αποβιομηχάνιση χωρών όπως η Ελλάδα, που εντάχθηκαν στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, ο οποίος σύντομα έλαβε την μορφή της Ευρωζώνης. Το concept ευνοούσε πολλαπλά τη νέα Γερμανία και συγκυριακά τις γύρω περιοχές που ενσωμάτωναν υψηλή τεχνολογία και αποτελεσματική διοικητική οργάνωση, σε συνδυασμό με  ένα σχετικά ευέλικτο κοινωνικό μοντέλο και ασφαλώς καλές προσβάσεις στους ανθρώπους του «έξυπνου χρήματος» και της «έξυπνης» διπλωματίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κάπως έτσι δομήθηκε η νέα απόπειρα ένωσης της Ευρώπης. Πάνω σε μια ηγεμονική ιδέα, δηλαδή, με νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά και μπόλικη πολιτική αυταρέσκεια, παντρεμένη με κοινωνική αμετροέπεια και μια γερή δόση δεσποτισμού απέναντι στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τον οποίο προσεγγίζαμε όχι απλώς με εκμεταλλευτική διάθεση, αλλά με απολύτως πατερναλιστική και κυριαρχική νοοτροπία. Στους κόλπους της ΕΕ δεν αναβίωσε απλώς ο πιο ξετσίπωτος καπιταλισμός, αλλά και η πλέον ξεδιάντροπη πατριαρχία, ως αυτονόητα!     

Δυστυχώς, η συνταγή αυτή, που κατασκευάστηκε με φαινομενικά αγνά υλικά, περιείχε μπόλικο δηλητήριο, το οποίο μόλις τον τελευταίο καιρό γευόμαστε κάμποσοι  Ευρωπαίοι και περισσότερο οι πλέον «υπερβατικοί» από όλους, οι  Έλληνες! Οι τζάμπα μάγκες με τις Ολυμπιάδες! Το δηλητήριο αυτό ενεργοποιήθηκε με την τεχνολογία του χρηματιστή από τις ΗΠΑ φυσικά, μια και οι Γερμανοί αρνήθηκαν να συνεργαστούν, ώστε από κοινού να πράξουν τα αντικοινωνικά δέοντα για να καλυφθεί η χρηματοπιστωτική φούσκα, που προκάλεσαν σε ασύλληπτο μέγεθος οι κερδοσκόποι τραπεζίτες, οι οποίοι πτώχευσαν ουσιαστικά τα «μαγαζιά» τους, στερώντας τους την ρευστότητα. Και να πεις ότι δεν τους προειδοποίησαν! Και να πεις ότι δεν συνεργάστηκαν με τους ανθρώπους τους στην Αθήνα, ώστε να επισπευσθεί η πιστωτική κρίση στην Ελλάδα, η οποία μια χαρά ταίριαζε στο μύθο περί «δημοσιονομικής κραιπάλης», διαφθοράς, κλπ, για να προηγηθεί της αντίστοιχης, επικείμενης κρίσης στην Ιρλανδία που ήταν μια καθαρή περίπτωση ναυαγίου του χρηματοπιστωτικού κέντρου!

Είδατε τι πρόσφερε στον (νέο) κόσμο ο κ. Παπανδρέου και όσοι με πάθος και ανιδιοτέλεια ασφαλώς τον υποστήριξαν; Ένα απαραίτητο όπλο στην μάχη επιβίωσης και επικυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού λόμπυ, το οποίο όριζε παράλληλα και μια  discursive practice, η οποία δομούσε το μήνυμα της χρεοκοπίας κρατών της ευρωζώνης μακριά από το πιστωτικό καθεστώς αυτό καθ΄ εαυτό! Τώρα μάλιστα  με την εμπεριστατωμένη απειλή ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εισηγείται μια νέα μαζική εκτύπωση δολαρίων για να καλυφθεί τεχνητά  και προσωρινά η πτώση των αξιών, εξαιτίας της πληγής που προκάλεσαν τα τοξικά χρηματοπιστωτικά παράγωγα, το Γερμανικό όραμα για ηγεμονία στη ήπειρό μας γίνεται εφιάλτης για τις χώρες του Ευρώ και για όσες είναι συνδεδεμένες με αυτό. Έτσι, το δηλητήριο στη «συνταγή ΕΕ», μετατρέπεται πλέον σε θανάσιμη απειλή για όλες ανεξαιρέτως τις χώρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εύλογη κρατική αντίδραση είναι του τύπου, «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Μόνον που κάτι τέτοιο προϋποθέτει διαφορετικές πολιτικές από χώρα σε χώρα και τελικά την αποσύνθεση της ΕΕ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μια «βελούδινη διαδικασία». Θα είναι μια τραυματική εμπειρία για τους επιμέρους λαούς σε κάθε περίπτωση.

Το ερώτημα είναι, αν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να αναμορφωθεί, έτσι ώστε να συστήσει μια δημοκρατική Ένωση της Ευρώπης, στη θέση του προβληματικού, οικονομιστικού, διακυβερνητικού μοντέλου που κυριαρχεί. Εδώ υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες απόψεις, οι οποίες δεν χωρούν σε αυτό το σημείωμα. Για τους δημοκράτες «ευρωπαϊστές» πάντα θα υπάρχει ελπίδα. Για τους «σκεπτικιστές» δεν υπάρχει λόγος για ελπίδα. Όσο για τους «ευρωλιγούρηδες», «και η τελευταία ελπίδα, είναι μια ελπίδα» για να μεταβληθεί η ήπειρός μας σε ΗΠΑ ή συνολικά σε επαρχία των ΗΠΑ. Σημασία όμως έχει, ότι η σημερινή διάσταση (διακυβέρνηση) της ΕΕ, εμφανίζεται ως παράγοντας που υπονομεύει καθοριστικά την πολιτική ένωση της Ευρώπης. 

Τούτο αποτελεί δικαίωση των «ευρωσκεπτικιστών» δεξιών και αριστερών, μα περισσότερο από όλους αυτούς, των αντικαπιταλιστών «αντι-ευρωπαϊστών» , που πάντα προσέγγιζαν την Ένωση ως καπιταλιστικό κλαμπ. Το κακό όμως είναι ότι μέσα από τέτοιες ιδεολογικές δομές δεν μπορείς ποτέ να αναλύσεις ορθά την εξέλιξη του παγκόσμιου καπιταλισμού και να παρέμβεις στρατηγικά υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών δυνάμεων, που υποκειμενικά υπερασπίζεσαι ως πολιτικός παράγοντας (κόμμα, κίνημα), ή αντικειμενικά επιδιώκεις να εκφράσεις ως σοσιαλιστική διακυβέρνηση. Το κρίσιμο είναι να κατανοηθεί ότι η σημερινή ενδοκαπιταλιστική διαμάχη που οδήγησε στην εκρηκτική αποκάλυψη των πολιτικών και οικονομικών αντιφάσεων οι οποίες ορίζουν και περιέχονται στο θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ, είναι αιτία, αιτιατός μηχανισμός και αποτέλεσμα της μετάβασης από την βιομηχανική στην μεταβιομηχανική εποχή για τουλάχιστον το δυτικό ημισφαίριο. Για το «καπιταλιστικό κλαμπ» αυτό είναι σαφές και προτάσσεται μια νέα μορφή ηγεμονίας υπό τον τύπο της «παγκόσμιας διακυβέρνησης», η οποία θα εναρμονίζει απολύτως το πολιτικό και οικονομικό σύστημα ΗΠΑ – ΕΕ, ώστε να μην υπάρξει διάσπαση της Ευρώπης και κλονισμός του μονοπολικού συστήματος υπό την επικυριαρχία της αμερικανικής διακυβέρνησης. Αν θέλαμε να μιλήσουμε μία κονστρουκτιβιστική γλώσσα, θα έπρεπε να αναζητήσουμε ένα εναλλακτικό ηγεμονικό πρότυπο σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, για να αντιτάξουμε σε αυτόν τον νέο ηγεμονισμό που με ωδίνες επιχειρεί να μας μεταφέρει από μια μορφή καπιταλιστικής οργάνωσης σε μια άλλη. Λέγοντας ότι δεν εξετάζω, γιατί δεν έχει σημασία για τους λαούς το «transition» και δεν με ενδιαφέρει το «transformation» του «καπιταλιστικού κλαμπ», είναι σαν να ονειροφαντάζεσαι ένα κάποιο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας στο κενό. Η ιστορία όμως ποτέ δεν «γράφτηκε» - ούτε σβήστηκε – στο κενό παρότι οι επαναστάσεις δομήθηκαν σε κενό εξουσίας!


Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.

Από  ....  activistis 

Γκίνια για τα Καμένα,ήττα και για τον Αγρότη

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com


Συνεχίστηκε η ατυχία για την ομάδα των Καμένων Βούλρλων.Εχασε μέσα στο γήπεδο της από την ομάδα της Καρδίτσας.
Αυτή τη φορα και  ο Αγρότης  σταθηκε ατυχος και μαλιστα εχασε και αυτος απο  ομαδα της Καρδίτσας.
Τα αποτελέσματα:
Πυργετός-Αμπελωνιακός                                          0-2
Πύρασος Ν. Αγχιάλου-Αλμυρός                               1-0
Μουζάκι-Βελούχι                                                        1-4
Ταυρωπός-Ελασσόνα                                                1-3
Καμένα Βούρλα-Καρδίτσα                                        0-2
Αναγέννηση Καρδίτσας-Αγρότης Λιανοκλαδίου     1-0
Η Βαθμολογία
1
5
15
2
5
10
3
5
10
4
5
10
5
5
8
6
5
7
7
5
6
8
5
6
9
5
4
10
5
4
11
5
3
12
5
3
Η επομενη αγωνιστική



11/12


15:00


Αγρότης Λιανοκλαδίου-Πύρασος Ν. Αγχιάλου


11/12


15:00


Ελασσόνα-Μουζάκι


11/12


15:00


Αλμυρός-Καμένα Βούρλα


11/12


15:00


Βελούχι-Καρδίτσα


11/12


15:00


Αμπελωνιακός-Ταυρωπός


11/12


15:00


Αναγέννηση Καρδίτσας-Πυργετός

Από ..... lamiafm1

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "σέντρα"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com