Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com



Αναρτήθηκε 29/09/2011
Του/Της Παναγιώτη Ν. Κρητικού- πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής

Η οικονομική κρίση της χώρας μας, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην υπαιτιότητα των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαπενταετίας, όλο και θα επιδεινώνεται. Και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, εκτός από τους κυβερνώντες σήμερα, τους κυβερνήσαντες αμέσως πριν και επιθυμούντες να κυβερνήσουν αύριο. Να κυβερνήσουν επί των ερειπίων, αρκεί να κυβερνήσουν. Αυτός είναι ο διακαής πόθος τους.

Κύριοι κυβερνώντες και μέλλοντες να κυβερνήσετε προσγειωθείτε. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και πάρτε αποφάσεις υψίστης εθνικής ευθύνης, αν, φυσικά, διαθέτετε αυτή την ευθύνη.

Δεν είμαι οικονομολόγος για να επισκοπήσω θεωρητικώς και αφ’ υψηλού τις οικονομικές εξελίξεις για τη χώρα μου. Είμαι όμως κάτι πολύ περισσότερο από οικονομολόγος: Είμαι ο κοινός νους. Και ως κοινός νους βλέπω την οικονομία της χώρας μου, βλέπω την Ελλάδα, δηλαδή τη μάνα μου στην εντατική, διασωληνωμένη εδώ και δεκαεφτά περίπου μήνες, από τον Μάιο του 2010.

Όλοι εμείς οι συγγενείς, τα παιδιά της, παρακολουθούμε την δραματική πορεία της ασθενούς στον προ του θαλάμου χώρο, δηλαδή στον διάδρομο της αγωνίας. Κάθε τόσο ακούμε το ιατρικό ανακοινωθέν του «αρχιάτρου» αλλά και των «θεραπόντων» βοηθών του ότι «η κατάσταση της ασθενούς είναι κρίσιμη και πρέπει να της δώσουμε αίμα».

Αυτή η έκκληση αιμοδοσίας, στην οποία πάντοτε ανταποκρίνονται οι συγγενείς, ανακυκλώνεται τακτικώς και εκτάκτως, αλλά η κατάσταση της υγείας της ασθενούς όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται.

Ως κοινός νους, κύριοι θεράποντες αλλά και κύριοι οικονομολόγοι, βλέπω ότι η επί δεκαεπτά μήνες εντατική θεραπεία δεν έχει οδηγήσει την ασθενή στον θάλαμο αναρρώσεως, ούτε καν στον θάλαμο ανανήψεως. Φοβούμαι, λοιπόν, ότι θα οδηγηθεί προς την… εξόδιο πύλη.

Εκείνο για το οποίο δεν είμαι βέβαιος, είναι το ποιος θα έχει το θλιβερό προνόμιο να ανακοινώσει το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν. Θα το έχει ο σημερινός κλινικάρχης ή o φιλοδοξών να τον διαδεχθεί; Αυτό, όμως, είναι άνευ σημασίας.

Μετά από το μοιραίο η κατάσταση μπορεί να γίνει δραματική από την ανεξέλεγκτη οργή του λαού, η οποία είναι πολύ πιθανόν να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Τίθεται, συνεπώς, αμείλικτο το ερώτημα:

Δεν το βλέπουν αυτό οι κυβερνώντες και οι επειγόμενοι να κυβερνήσουν;

Δεν γνωρίζουν την ιστορία αυτού του τόπου, ότι, δηλαδή, κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα ο λαός αυτός έζησε δύο διχασμούς, τον δεύτερο αιματηρότερο από τον πρώτο, γνώρισε δύο δικτατορίες, τη δεύτερη μακροβιότερη και αγριότερη από την πρώτη, υπέστη δύο εθνικές τραγωδίες (Μικρασιατική καταστροφή και Κύπρος) η οποίες ακρωτηρίασαν τον ελληνισμό, είδε αναρίθμητα μικρά πραξικοπήματα και δοκιμάστηκε επί μακρόν από ασταθή πολιτικό βίο;

Αν δεν αγνοούν την ιστορία, μήπως χρησιμοποιούνται από επιτήδειους προστάτες ως αφελώς πρόθυμοι;

Έχουν αναλογιστεί πόσες γενιές Ελλήνων έχασαν την ζωή τους, οι λιγότερο άτυχοι από αυτούς έχασαν το μέλλον τους, τη σταδιοδρομία τους και πόσες πήραν το δρόμο της ξενιτιάς;


Κύριοι συνέλθετε.

Για να σωθεί η χώρα ή να περισωθεί ό,τι μπορεί από αυτό τον ιστορικό τόπο και να διασωθεί αυτός ο περήφανος λαός και κυρίως η νεολαία από τη μακρά οικονομική εξαθλίωση, άμα δε και εξανδραποντισμό της, επείγει να γίνει Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας. Κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή των ηγεσιών των δύο κομμάτων εξουσίας η οποία, όμως, θα στηριχθεί στην εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής.

Η κυβέρνηση αυτή, ουδέποτε θα διεκδικήσει την λαϊκή ψήφο και μέχρι την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα παρούσης βουλευτικής περιόδου με μέτρα ομοφώνως λαμβανόμενα και ομογνωμόνως και καθολικώς εφαρμοζόμενα θα επιδιώξει τη σωτηρία της χώρας.

Έως ότου έρθει η ώρα της λαϊκής κρίσης τα δύο κόμματα εξουσίας ας επιδοθούν σε νηστεία, προσευχή και εξομολόγηση ενώπιον του λαού. Και που ξέρεις… Ο λαός είναι μεγάλος.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: Εστία

Διαλυμένη Παιδεία!

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com


Aυξάνονται οι καταλήψεις στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη φτάνει περίπου τα 600, με τους μαθητές να εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, είτε με “λουκέτα” στα σχολεία είτε με άλλες μορφές.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα μαθητές. Τα ΜΑΤ σήκωσαν στα χέρια τους μαθητές προκειμένου να ανοίξουν την Αμαλίας, όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία καθώς μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Ευτυχώς η χρήση χημικών αποφεύχθηκε, ωστόσο οι αστυνομικοί απώθησαν τα παιδιά με τις ασπίδες, ενώ τους πιο επίμονους τους σήκωσαν στα χέρια!

Με ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε βιβλία αλλά και σε εκπαιδευτικούς, ενώ καλεί σε συγκρότηση Πανελλαδικού Συντονιστικού, σε συνάντηση που θα γίνει με μαθητές από σχολεία όλης της χώρας στις 9 Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, στα 96 μειώθηκαν τα υπό κατάληψη τμήματα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σύμφωνα με τους ίδιους τους φοιτητές.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ), σημειώνει ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια έχει φθάσει σε κομβικό σημείο, καθώς «ο χρόνος για την Εξεταστική Περίοδο του Σεπτεμβρίου έχει εξαντληθεί και άμεσα- σύμφωνα με την παράδοση και το πρόγραμμα- πρέπει να ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά».

Σύμφωνα με την ΚΙΠΑΝ, πολλές σχολές παραμένουν κλειστές παρά τις αντίθετες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών τους «με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την ακαδημαϊκή τους λειτουργία, τους φοιτητές τους (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) και το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο», και αναφέρουν ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται αδιαφορία, ανοχή, αν όχι και ενθάρρυνση σε τέτοιες ενέργειες εκ μέρους θεσμικών οργάνων των Ιδρυμάτων!»

Οι καθηγητές της ΚΙΠΑΝ τονίζουν ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ δεν εξαντλείται στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά απαιτεί ένα πακέτο παρεμβάσεων και συνοδευτικών μέτρων, με κεντρικούς άξονες την ορθολογικά διαμορφωμένη χρηματοδότηση, την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας, την προσέλκυση νέων επιστημόνων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη διασφάλιση ενός αποδεκτού επιπέδου αμοιβών.
Καλούν τους συναδέλφους τους αλλά και τους φοιτητές «να αντιδράσουν σε αυτή την πορεία της πλήρους κατάρρευσης του δημόσιου ακαδημαϊκού συστήματος της χώρας», ώστε «να επανέλθουν τα ιδρύματα σε συνθήκες ομαλής και πλήρους λειτουργία».

Από....... Antinews

Νικόλαος Μεσογαίας: “Ως εδώ! Δεν μπορούμε άλλο”

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Eγκύκλιο εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες, ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, σχετικά με την οικονομική κρίση, στην οποία με σκληρή γλώσσα αναφέρεται τόσο στην «κατάσταση πανικού που επικρατεί στην πατρίδα μας» όσο και στις πολιτικές αποφάσεις, που όπως λέει «έχουν τραυματίσει το ηθικό και την αξιοπρέπειά μας».

Αφορμή για την εγκύκλιο, όπως λέει ο ιεράρχης, ήταν «σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων πολιτών της περιοχής, που ζητούν απεγνωσμένα μία παρέμβαση και κάποια συμπαράσταση στο οικονομικό τους αδιέξοδο».

«Οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπηκαν», λέει ο κ. Νικόλαος και προσθέτει: «Αρκετοί απολύθηκαν, οι άνεργοι πληθύνονται, πολλοί στέγνωσαν οικονομικά. Και ξαφνικά μας ζητείται απειλητικά και εκβιαστικά να πληρώσουμε, επί πλέον φόρο για το σπίτι που μένουμε σαν να είναι το κράτος πλέον φτωχότερο από τους φτωχούς. Φτάσαμε, αντί τα έξοδά μας να γίνονται για το φαγητό, το σπίτι και τις ανάγκες μας, ό,τι ξοδεύουμε να πηγαίνει σε δύο φοβερές λέξεις: σε φόρους και σε χρέη».

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου του ο μητροπολίτης επισημαίνει: «Είναι αυτονόητο ότι δεν αντέχουμε άλλο. Δεν είναι υπερβολή αυτό. Πρέπει, όμως, να το πούμε. Να το φωνάξουμε στα αυτιά των αρμοδίων: “Ως εδώ! Δεν μπορούμε άλλο. Βρέστε άλλες λύσεις.
Ίσως πιο δύσκολες, αλλά πιο αποδοτικές, πιο έξυπνες και σίγουρα πιο ανθρώπινες. Αν δεν μπορείτε, ομολογήστε την αδυναμία σας”. Δεν είναι ντροπή να μην μπορεί κανείς. Είναι, όμως, απαράδεκτο να επιμένει στην ευθύνη της γενικευμένης καταστροφής μας. Μας φτιάξατε ένα κράτος που προσφέρει στον λαό πολύ λιγότερα από όσα του απαιτεί».

Ιδιαίτερα μάλιστα σημειώνει: «Ήρθε η ώρα που πρέπει ο λαός να δείξει το διαμέτρημα της δύναμής του, να κάνει γνωστά τα όριά του. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες μας.
Όσο παραμένουμε αδρανείς, όσο μένουμε υποτελείς σε εσφαλμένες ή αβάσταχτες επιλογές, τόσο καθιστούμε τον εαυτό μας συνυπεύθυνο στον αργό, αλλά βέβαιο υπαρκτικό εκφυλισμό μας. Αν δεν ξυπνήσουμε, τελειώσαμε. Δεν θα υπάρχει συνέχεια!

Καιρός πλέον να ξεσηκωθούμε. Τα πάντα πρέπει να αλλάξουν. Και επειδή δεν θα τα αλλάξουν κάποιοι άλλοι, πρέπει να μπούμε στο παιχνίδι όλοι».
Ο ιεράρχης ζητά από τους πιστούς, «αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τη λεγόμενη “έκτακτη εισφορά ακινήτων”, να μη φτάσουν σε απόγνωση. Να ξέρουν ότι θα βρεθούμε όλοι ενωμένοι στο πλευρό τους και θα φωνάξουμε μαζί: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου του ο κ. Νικόλαος επισημαίνει ότι η Εκκλησία θα δώσει τα πάντα στους πιστούς: «Ό,τι και να συμβεί, αδελφοί μου, θα ήθελα να ξέρετε ότι η τοπική Εκκλησία μας θα δώσει τα πάντα για να σταθεί στο πλευρό σας. Αν σε έναν κόψουν το ρεύμα, εμείς θα το κόψουμε σε όλους τους ναούς. Θα κάνουμε γάμους με κεριά στα χέρια και λειτουργίες με δάκρυα στα μάτια. Με κανέναν τρόπο δεν θα δεχθούμε, τη στιγμή που νοικοκυριά είναι βυθισμένα στο σκοτάδι, οι ναοί να λειτουργούν με αναμμένους τους πολυελαίους. Όλοι μαζί λοιπόν τώρα, οφείλουμε να πιέσουμε τους εκπροσώπους μας περισσότερο από όσο τους πιέζουν οι δανειστές.

Γιατί η ανάγκη μας για επιβίωση ξεπερνάει την ανάγκη τους να κυριαρχήσουν πάνω μας. Γιατί η αξιοπρέπειά μας αξίζει περισσότερο από τα πάσης φύσεως συμφέροντα».

Από ....... Antinews

Το πλήρες αδιέξοδο στο Eurogroup, μεγάλο φιάσκο για Βενιζέλο

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com


Τραγικές καταστάσεις βιώνει η Ελλάδα από χθες το βράδυ μετά την απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να μην εγκρίνουν την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Όλα είναι στον αέρα έως τις αρχές Νοεμβρίου , οπότε και θα ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας βάσει της οποίας οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν εάν θα μας δανείσουν.

Μοιραίο πρόσωπο για μία ακόμη φορά ο Βενιζέλος που συνέδεσε το όνομα του με τις κορυφαίες αποτυχίες της οικονομικής πολιτικής και πολύ πιθανόν με την ελεγχόμενη χρεοκοπία , όπερ σημαίνει κούρεμα πάνω από 60% του Χρέους και στάση πληρωμών.

Οι στιγμές είναι τραγικές και δεν αποκλείεται το επόμενο τριήμερο να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. 

Φ. Κουβέλης: Παράνομη και αντισυνταγματική η εργασιακή εφεδρεία

 Αναρτήθηκε από.........  energoipoliteskv.blogspot.com

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη απέναντι σε μια κοινωνία η οποία διαρκώς, κάθε μέρα και περισσότερο, διαλύεται και αποσαρθρώνεται, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κουβέλης.

"Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας που προωθεί η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό οδηγεί με σταθερότητα σε χιλιάδες απολύσεις.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι θα τεθούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, ενώ σημείωσε ότι "είναι ένα μέτρο παράνομο, αφού δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλονται για τις απολύσεις. Κινείται έξω από την ανοχή του Συντάγματος, είναι ένα μέτρο αντισυνταγματικό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διευκρινίσεις Μόσιαλου για την εφεδρεία - Μίλησε ξεκάθαρα για απολύσεις




  Από .....Newsit

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα "

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Καθημερινή ΦΘΙΩΤΙΔΑ "

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com