Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΟΣ"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Η έρημη πόλη ( ή μια κραυγή αγωνίας για τον Πολιτισμό)

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Ξάφνου έσκασε η πληροφορία για την ανάπτυξη των Νομικών Προσώπων του πολιτισμού (είναι ο μόνος τομέας που γνωρίζω και μπορώ να εκφέρω γνώμη) στην Λαμία μέσω της συρρίκνωσης...σε γραφεία!


Φαίνεται ότι πράγματι η αντίληψη των κρατούντων σ' αυτή την πόλη για τον πολιτισμό είναι γραφειοκρατική και μόνο.

Τα γραφεία όμως δεν είναι Ωδείο, Φιλαρμονική, Πινακοθήκη κλπ. Είναι δήθεν. Δεν οραματίζονται. Διεκπεραιώνουν.

Ήδη τα υπάρχοντα συμβούλια των πολιτιστικών Ν.Π.Δ.Δ στη Λαμία πάσχουν-στην πλειοψηφία τους-από άγνοια έως ελλιπή γνώση του αντικειμένου.

Φαντάζεστε τι θα γίνει με την κατάργηση; Όταν οι δημοτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να γνωρίζουν και να αποφασίζουν για 17 νομικά πρόσωπα μαζί; Ο ήδη δύσκολος σχεδιασμός και έλεγχος θα γίνει αδύνατος. Στο έργο του πολιτισμού που ήδη στη Λαμία παράγεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες θα στηθούν εμπόδια ανυπέρβλητα.

Κύριε Δήμαρχε

Κάθε πόλη που αναπτύσσεται αποκτά όλο και πιο εξειδικευμένα νομικά πρόσωπα και εκπαιδευμένους συμβούλους. Η συγκέντρωση-συρρίκνωση είναι φόβος ή ομολογία αποτυχίας.

Οδηγεί στη μη παραγωγή έργου.

Είναι σμίκρυνση της πόλης.

Δεν είναι λοιπόν λύση η συρρίκνωση. Λύση είναι η αντιστροφή της μίζερης πορείας μας,η αναζήτηση έγκυρων ιδεών και προσώπων που μπορούν να τις υλοποιήσουν.

Πρέπει να βρείτε Διευθυντές και Συμβούλους με ιδανικά. Διευθυντές μύστες που να σας καθοδηγούν προς το φως και να σας αντιστέκονται. Να σας εγκλωβίζουν στα συμβούλια με τα φωτεινά τους σχέδια. Να αποτρέπουν τη συρρίκνωση. Οι αυτόφωτοι καλλιτέχνες και μύστες δανείζουν τα φώτα στους πολιτικούς που τους λένε φωτισμένους όταν επανεκπέμπουν αυτό το φως. Εσείς μοιάζει να απελπιστήκατε. Κάποιοι σκοτεινοί σας σύμβουλοι σας οδηγούν στην έρημο των γραφείων.

Μην πείθεστε: η ανάπτυξη στην Ελλάδα-Ναι και στην Λαμία-είναι μονόδρομος:

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ.

Σκεφτείτε μόνο ένα: Να αναδεικνύατε όπως έπρεπε, όπως τους άξιζε τις Θερμοπύλες(στον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται το σημείο όπου ο πολιτισμός της Δημοκρατίας και της ελεύθερης βούλησης, οδηγήθηκε οικειοθελώς στο θάνατο για να υπερασπίσει τα ιδανικά, που έγιναν βάση σε κάθε σύνταγμα ελεύθερης χώρας!).Τι μεγαλείο! Είναι πρώτιστο καθήκον μας! Γιατί σ' εκτιμούν μόνο όταν έχεις αυτοεκτίμηση.

Αυτό σας συμβουλεύω να κάνετε. Να φυλάξετε Θερμοπύλες!

Ευχαριστώ που δεν θα με ακούσετε.

4/2/2011

Δεν πείστηκε τότε ο Δήμαρχος κι έρχεται σήμερα να κάψει κι όσες ευκαιρίες του δίνει ο Καλλικράτης.

Του φωνάζω λοιπόν:

Δήμαρχε σ’αυτή την πόλη και σ’ αυτή τη στιγμή της χώρας ή θα πας με τους πολλούς και βαρβάρους σαν Εφιάλτης ή με τους λίγους κι Έλληνες σα Λεωνίδας

(έλληνας με τη σημασία του πολιτισμένου ανθρώπου)

Διάλεξε Δήμαρχε!

Με τιμή

Ο απ’ τη μεριά των λίγων Δημήτρης Κοντογιάννης

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στον Λαμιακό Τύπο στις 16/6/2007 από τον Δημήτρη Κοντογιάννη και είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα (οι μόνες αλλαγές είναι αυτές με τις κόκκινες επισημάνσεις).

Φίλε Δημήτρη, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα και την σημερινή πεζή πραγματικότητα, ο Δήμαρχος δεν σε άκουσε τότε.

Σήμερα θα ακούσει τις φωνές που τον προειδοποιούν για τον Πολιτιστικό μαρασμό που επιχειρείται ως πολιτική πλέον επιλογή του;

Παναγιώτης

http://pepla.blogspot.com/2011/02/blog-post_3403.html

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ


Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ                               Λαμία 8-2-2011

ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                              Αρ. Πρωτ. 73
ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πλατεία Διάκου 1
ΤΚ 35100 ΛΑΜΙΑ                           ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΟΜΟΥ
Τηλ. - Fax 2231028807                                ΕΛΜΕ Περιφέρειας
Ιστοσελίδα: www.elmefth.gr
Email : elmelami@otenet.gr
& elmefth@gmail.com

Τη φετινή σχολική χρονιά και η δημόσια εκπαίδευση πλήττεται από περικοπές δαπανών ταυτόχρονα με τη μείωση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα επιβάλλεται από την εξουσία η ριζική ανατροπή εις βάρος όλων των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Επιβολή, απαγορεύσεις και τρομοκρατία έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ στο παρόν και το μέλλον που επιφυλάσσουν τόσο στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όσο και στη επόμενη γενιά εργαζομένων.

Στην εκπαίδευση είδαμε μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων (θέρμανση, συντήρηση, εξοπλισμός κτλ), πάγωμα στις κατασκευές νέων κτιριακών υποδομών, αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης που αφορούσε στους προερχόμενους από χαμηλά εισοδήματα μαθητές, ελαχιστοποίηση των προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών καθηγητών και ταυτόχρονα με τις αλλαγές τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο όσο και στη διοικητική δομή της εκπαίδευσης έρχονται και οι συγχωνεύσεις -καταργήσεις σχολικών μονάδων. Και τα περισσότερα με τραβηγμένη την κουρτίνα ώστε να μην μαθαίνουν τι τους μέλλει αυτοί που τους αφορούν τα σχέδια που τα μαγειρεία, κυβερνητικά ή τοπικά, απεργάζονται. Η μετακίνηση σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η ερήμωση των χωριών, η σχολική διαρροή κυρίως από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, σχολεία ΜΑΜΟΥΘ της περασμένης δεκαετίας, με μαθητές να «τσουβαλιάζονται» όπως «τον παλιό καλό καιρό» (!), εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα σε τέτοια σχολεία και με την οργανική τους θέση να κινδυνεύει. Η κυβέρνηση προκρίνει το «φθηνό δημόσιο σχολείο» έρμαιο στα χέρια της αγοράς και των ιδιωτών για να αλωνίζουν στην εκπαίδευση.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας στα πλαίσια του πανελλαδικού συντονισμού από την ΟΛΜΕ (3ωρη στάση εργασίας) διοργανώνει την Πέμπτη 10/2, στις 13:00 συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη. Καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να συναντηθούμε και να απαιτήσουμε όλοι μαζί δυναμικά να σταματήσουν τα αισχρά σενάρια για την εκπαίδευση. Στην κατεύθυνση αυτή θα γίνει προσπάθεια συντονισμού και κοινής πορείας και με τις άλλες ΕΛΜΕ της περιφέρειας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας θα συναντηθεί και με όλους τους νέους δημάρχους της περιοχής μας, ώστε να μην συναινέσουν στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες των.

    Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας


  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΡΜΥΡΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ        ΚΑΝΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεύτερη υποχώρηση Μπιρμπίλη στο σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Γιωργου Λιαλιου


Νέα «πράσινη» επίθεση δέχθηκε το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα. Η υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεώθηκε για δεύτερη φορά σε υποχώρηση υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων, αποφασίζοντας να αποσύρει και πάλι το άρθρο που αφορά τις αρτιότητες στις περιοχές Natura, και να καταθέσει νέα πρόταση στην ολομέλεια της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας συζητήθηκε χθες στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής πριν από την ολομέλεια. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, δέχθηκε για ακόμη μια φορά δριμεία επίθεση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι υποστήριξαν με σθένος το δικαίωμα του πολίτη... να τσιμεντοποιήσει τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα της χώρας. Οι βουλευτές ζήτησαν άρση και των ελάχιστων (πλέον) περιορισμών που απέμειναν στη ρύθμιση, η οποία διατηρεί την αρτιότητα στα οικόπεδα των 4 στρεμμάτων, αλλά απαγορεύει εις το εξής την κατάτμηση κάτω των 10 στρεμμάτων. Περιορισμοί, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι μεταβατικοί, αφού ορίστηκε προθεσμία 2 ετών για την κατάρτιση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για όλες τις Natura, άρα ενδεχομένως πολύ αυστηρότεροι όροι δόμησης.

Αξιοσημείωτη είναι προσθήκη στο σχέδιο νόμου, η οποία αφορά τους δασικούς χάρτες: όπως ορίζεται, στις περιπτώσεις όπου η Δασική Υπηρεσία έχει διαφορετική άποψη από εκείνη των δικαστηρίων, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα προσφεύγει υποχρεωτικά ενάντια στον δασικό χάρτη, προκειμένου η υπόθεση να επανεξεταστεί από τις επιτροπές ενστάσεων (στο σκέλος, όμως, που δεν επηρεάζει λ.χ. όσους πρόλαβαν και έχτισαν με βάση την απόφαση του δικαστηρίου).

Από ....  kathimerini.gr

ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΑΘΩΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Επικίνδυνες τα σχεδιαζόμενα όρια για το λυκοπένιο, τη φυσική χρωστική της ντομάτας - Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στο Eυρωκοινοβούλιο

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα προβλήματα και τους κινδύνους από τη χρήση του λυκοπενίου ως χρωστικής σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, αναδεικνύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτησή του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Eυρωκοινοβούλιο.


Το λυκοπένιο είναι η φυσική χρωστική που δίνει το κόκκινο χρώμα στη ντομάτα. Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν τελείως αθώα και πιστευόταν μάλιστα ότι συντελεί στην αποφυγή του καρκίνου του προστάτη. Νεώτερες όμως μελέτες στις Η.Π.Α. αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό, ενώ πρόσφατη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων επισημαίνει και κινδύνους ηπατοτοξικότητας σε περιπτώσεις αυξημένης ημερήσιας πρόσληψης.

Η χρήση του λυκοπενίου ως χρωστικής σε τρόφιμα (στην κατηγορία των novelfood) παρουσιάζεται από τη βιομηχανία τροφίμων ως στροφή σε χρήση φυσικών συστατικών, που κάνει τα συνθετικά τρόφιμα πιο «αγνά» και υγιεινά. Στην πραγματικότητα, όμως, το λυκοπένιο των βιομηχανοποιημένων τροφίμων αθροίζεται με αυτό που προσλαμβάνουμε με φυσικό τρόπο από την κατανάλωση τροφίμων όπως η ντομάτα. Για χώρες όπου η φυσική πρόσληψη λυκοπενίου είναι μέτρια, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναγνωρίζει την ανάγκη να περιοριστεί η χρήση του σε τεχνητά τρόφιμα ώστε η συνολική ημερήσια πρόσληψη να μην υπερβαίνει τα ανώτατα αποδεκτά όρια.

Για τις Μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η φυσική πρόσληψη λυκοπενίου είναι ήδη πολύ κοντά στα ανώτατα αυτά όρια, η λογική επιλογή θα ήταν να μην επιτρέπεται καθόλου το λυκοπένιο ως πρόσθετο στη βιομηχανία τροφίμων. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων εισηγείται και για τις χώρες αυτές τους ίδιους μετριοπαθείς περιορισμούς όπως για την υπόλοιπη Ευρώπη, παραβλέποντας ότι έτσι ξεπερνιέται κατά πολύ το ανώτατο αποδεκτό όριο.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων απευθύνει προς την Κομισιόν το ερώτημα αν θα συνεκτιμήσει και τη φυσική πρόσληψη λυκοπενίου στους υπολογισμούς της για την Ελλάδα, ενώ ρωτά αν θα εξετάσει την πλήρη απαγόρευση χρήσης του ως χρωστικής σε τεχνητά τρόφιμα, για χώρες όπου η φυσική πρόσληψή του είναι ήδη πολύ υψηλή.

«Στα θέματα προστασίας της υγείας των καταναλωτών δε χωρούν συμβιβασμοί», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τα φυσικά συστατικά είναι ασφαλή για τον οργανισμό μας μόνο όταν τα παίρνουμε από τα φυσικά τρόφιμα, και είναι μύθος ότι η ανεξέλεγκτη χρήση τους σε τεχνητά προϊόντα είναι πάντα ακίνδυνη. Όταν λοιπόν τα επιστημονικά δεδομένα καταρρίπτουν τέτοιους μύθους, οι προδιαγραφές ασφάλειας των τροφίμων οφείλουν να προσαρμόζονται πλήρως σε αυτά. Και όταν τα δεδομένα της δημόσιας υγείας διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα, οι κανόνες είτε θα διαφοροποιούνται ανάλογα κι αυτοί είτε θα ενοποιούνται στο αυστηρότερο επίπεδο. Τα συμφέροντα της βιομηχανίας τροφίμων δε μπορεί παρά να έρχονται σε δεύτερη μοίρα».

Aκολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου, καθώς και αναλυτικότερο ενημερωτικό σημείωμα

Θέμα: Συνεκτίμηση της φυσικής πρόσληψης λυκοπενίου για τον υπολογισμό του ανώτατου αποδεκτού επιπέδου πρόσληψής του ως χρωστικής

Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι η χρωστική της ντομάτας, (επιτρεπόμενη χρωστική για τα τρόφιμα και επιτρεπόμενο νέο τρόφιμο = λυκοπένιο, Ε 160δ), συντελεί στην αποφυγή του καρκίνου του προστάτη.

Ανακοίνωση όμως της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (1) αμφισβητεί τον ισχυρισμό αυτό. Επίσης η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε πρόσφατη γνωμάτευσή της (2), επισημαίνει την ηπατοτοξικότητα του λυκοπένιου. Σε γνωμάτευσή της η EFSAαναφέρει ότι μόνο λόγω της αυξημένης πρόσληψης από την κατανάλωση ντομάτας, τα σημερινά επίπεδα πρόσληψης λυκοπένιου για κάποιες ομάδες πληθυσμού στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι πολύ υψηλά.

Σε πρόσφατη αξιολόγηση της συνολικής πρόσληψης του λυκοπενίου της EFSA(3) φαίνεται πως δεν λήφθηκε υπόψη η κύρια πηγή πρόσληψής του που ειδικά για την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης είναι η φυσική πρόσληψη. Στην αξιολόγηση αυτή διαπιστώνεται ότι με τα σημερινά επίπεδα χρήσης ξεπερνιέται η ανώτατη αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη όταν η φυσική πρόσληψη συνδυαστεί με τη χρήση ως χρωστική και ως νέο τρόφιμο σε χώρες με μέτρια φυσική πρόσληψη λυκοπενίου. Για το λόγο αυτό προτείνεται ότι πρέπει ήδη να ληφθούν μέτρα περιορισμού της πρόσληψής του και να περιοριστεί η χρήση του ως χρωστική ή ως νέο τρόφιμο. Ειδικά όμως για την Ελλάδα, η φυσική πρόσληψη δεν συμπροσδιορίστηκε.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Θα συνεκτιμήσει και τη φυσική πρόσληψη λυκοπενίου για τον υπολογισμό του ανώτατου αποδεκτού επιπέδου πρόσληψης της χρωστικής για την Ελλάδα;

2. Θα εξετάσει την απαγόρευση χρήσης λυκοπενίου ως χρωστικής, σε χώρεςόπου τα επίπεδα φυσικής πρόσληψής του από τον πληθυσμό είναι ήδη πολύ κοντά στην ανώτατη αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη;

(1) The U.S. Food and Drug Administration's Evidence-Based Review for Qualified Health ClaimsTomatoes, Lycopene, and Cancer. JNCI J Natl Cancer Inst (2007)

(2) http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/674.htm

(3) http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1444.pdf

ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ: ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΙΚΗ ΧΡΩΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ.

Ανάμεσα από τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, οι λεγόμενες φυσικές θεωρούνταν παλιότερα οι πιο αθώες.

Ο μύθος αυτός σιγά-σιγά ανατρέπεται. Υπενθυμίζουμε ότι πολλές από αυτές παρασκευάζονται και χημικά, ή εκείνες που προέρχονται από τα φυτά εκχυλίζονται με τη βοήθεια συχνά επικίνδυνων διαλυτών, που αφήνουν τα ίχνη τους στην χρησιμοποιούμενη χρωστική.

Ειδικά στην περίπτωση της χρωστικής της ντομάτας, που λέγεται λυκοπένιο, με αριθμό Ε 160δ, μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι η χρωστική αυτή συντελεί στην αποφυγή του καρκίνου του προστάτη. Πρόσφατη ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας FDA το 2007 κατέδειξε ότι ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί μύθευμα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε αλλεπάλληλες πρόσφατες γνωματεύσεις της (30-1-2008, 10-4-2008, 24-4-2008, 4-12-2008) επισημαίνει την ηπατοτοξικότητά της.

Η αρχή αυτή στη γνωμάτευσή της αναφέρει ότι μόνο λόγω της αυξημένης πρόσληψης από την υπερβολική κατανάλωση ντομάτας τα σημερινά επίπεδα πρόσληψης για κάποιες ομάδες πληθυσμού στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι πολύ υψηλά. Η ίδια η ενδιαφερόμενη για την διακίνησή της εταιρία αναφέρει ότι ειδικά στην Ελλάδα για κάποιες ομάδες πληθυσμού η κατανάλωση αυτή ξεπερνάει τα αποδεκτά όρια μόνο μέσα από την πρόσληψη από τις ντομάτες. Σημειώνεται ότι έχει επίσης η προσθήκη του λυκοπενίου στα τρόφιμα σαν νέο τρόφιμο και η προσθήκη αυτή αναφέρεται να συνεισφέρει σημαντικά στη συνολική πρόσληψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όντας υποχρεωμένη να λάβει κάποια μέτρα μετά τις γνωματεύσεις της EFSA προτίθεται να περιορίσει τη χρήση της σαν χρωστική ενώ ταυτόχρονα αντίθετα έχει επιτρέψει την κυκλοφορία της σαν νέο τρόφιμο. Η βιομηχανία των λεγόμενων φυσικών χρωστικών κατέθεσε πρόσφατα αναθεωρημένη πρόταση με χαμηλά όρια στην προσθήκη της χρωστικής αυτής σε Τρόφιμα. Η EFSA αξιολόγησε τη νέα πρόταση 2010 και κατέληξε ότι η πρόσληψη της χρωστικής αυτής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότερη από εκείνη στην Ελλάδα, μην λαμβάνοντας υπόψη την φυσική πρόσληψη της χρωστικής από τις ντομάτες στην Ελλάδα που αποτελεί και το πιο μεγάλο ποσοστό.

Στην έκθεση αυτή λήφθηκαν υπόψη έξη σενάρια για τον υπολογισμό της συνολικής πρόσληψης, όπου τα σενάρια 3 και 4 λαμβάνουν υπόψη την φυσική πρόσληψη και την χρήση του λυκοπενίου σαν χρωστική, ενώ τα σενάρια 6 και 7 λαμβάνουν υπόψη και τη χρήση του σαν νέο τρόφιμο. Η EFSA δεν έλαβε υπόψη της ούτε καν στοιχεία που κατέθεσε μια από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, όπου εμφανίζεται ότι η Ελλάδα εμφανίζει την μεγαλύτερη πρόσληψη από φυσικές πηγές. Στον πίνακα 6 υπολογίζεται η πρόσληψη λυκοπενίου από διάφερες πηγές για την Ελλάδα χωρίς να λάβει υπόψη την φυσική πρόσληψη, ενώ οι υπολογισμοί συνεχίζονται για την συνολική πρόσληψη λυκοπενίου όπου η Ελλάδα ως δια μαγείας εξαφανίζεται από τον χάρτη και τα δεδομένα αναφέρονται μόνο στην Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη φυσική πρόσληψη λυκοπενίου στην Ελλάδα ακόμη και με την θεωρητική υπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιείται σαν νέο τρόφιμο, θα έχουμε ήδη υπέρβαση του ανώτατου αποδεκτού ορίου μόνο από τη χρήση του σαν χρωστική.

1ο Ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων: Γιατί στην πρόσφατη αξιολόγηση συνολικής πρόσληψης του λυκοπενίου με βάση την πρόταση της βιομηχανίας για αναθεώρηση των επιτρεπόμενων ορίων, δεν λήφθηκε υπόψη η κύρια πηγής πρόσληψής του ειδικά για την Ελλάδα που είναι η φυσική πρόσληψη, τη στιγμή που η Αρχή ήδη διέθετε τα απαραίτητα στοιχεία από μελέτες που δηλώνει ότι έλαβε υπόψη (DAFNE); Ήθελε η Αρχή να καλύψει με αυτόν τον τρόπο την υπέρβαση του ανώτατου αποδεκτού επιπέδου πρόσληψης στην Ελλάδα για να διευκολύνει την κυκλοφορία της χρωστικής ακόμη και για το σενάριο 3 και 4;

2o Ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Γιατί, ενώ ήδη από την αναθεωρημένη μελέτη της EFSA (2010 σενάρια 5 και 6) προκύπτει ότι όταν συνδυαστεί η πρόσληψη της χρωστικής με πρόσληψη του λυκοπενίου σαν νέο τρόφιμο σε συνδυασμό με πρόσληψη λόγω κατανάλωσης ντομάτας ξεπερνιέται η ανώτατη αποδεκτή πρόσληψη, δεν απαγορεύεται άμεσα η προσθήκη του λυκοπενίου σαν νέο τρόφιμο;





Καλά πάμε!!! Τουρκική κορβέτα παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα στη ... Μύκονο!

Αναρτήθηκε από........  energoipoliteskv.blogspot.com


Η επόμενη στάση των Τούρκων προβλέπω να είναι ο Πειραιάς...

Ένας παλιός μας γνώριμος, η τουρκική κορβέτα TCG BODRUM (F501) A-69 ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, εξερχόμενη από τη Σμύρνη, κινήθηκε βορείως Χίου και στη συνέχεια δυτικά των Ψαρών σε διεθνή ύδατα. Κατόπιν, τήρησε νοτιοδυτική πορεία και εισήλθε περί της 19: 30 εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων μεταξύ Τήνου - Μυκόνου. Η κορβέτα συνεχίζει με νότια πορεία και κινείται εντός Κυκλάδων (παρούσα θέση βορειοδυτικά Πάρου με νότια πορεία). Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθεί το τουρκικό σκάφος, εκπέμπει τα διεθνώς καθορισμένα προειδοποιητικά σήματα, κατά τη διάρκεια του πλου της κορβέτας εντός των...

Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Λεπτομέρειες για την κίνηση του πλοίου, καθώς και επίσημα στοιχεία θα ακολουθήσουν.

Η TCG Bodrum έχει πρωταγωνιστήσει στο γνωστό επεισόδιο τον Αύγουστο του 2009, όπου μας άφησε ενθύμιο έξω από το Καστελόριζο, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τον θόλο της και από τις 22 του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου είχε κάνει βόλτα έξω από την Κύμη και γύρω από την Σκύρο.

Οι πληροφορίες από το έγκυρο  defencenet.gr



Παρουσίαση του βιβλίου Ιλαγιαλί του Χαράλαμπου Κατσάρα

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, του Δημοτικού Σχολείου Καινούργιου, το βιβλιοπωλείο «Οιωνός» και οι εκδόσεις «Μαλλιάρης Παιδεία», σας προσκαλούν στην παρουσιάση του βιβλίου του Χαράλαμπου Κατσάρα


Ιλαγιαλί

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 6.30 μ.μ. στο Καφέ Αρίων στο Καινούργιο.

Προλογίζει η κα Βάνα Νικολοπούλου, υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Φθιώτιδας.

Μέρος των εσόδων από την πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την κατασκευή σχολικής βιβλιοθήκης.