Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Καταργούν 13ο, 14ο μισθό και στον ιδιωτικό τομέα

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Τα κορυφαία στελέχη της τρόικας για μία ακόμα φορά έρχονται με «άσχημες διαθέσεις» καθώς μεταξύ άλλων είναι έτοιμοι να προτείνουν την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού συνολικά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τον περιορισμό των εργαζομένων στο κράτος τουλάχιστον κατά 10%-15%.
Τα νέα μέτρα θα συζητηθούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα περιληφθούν στο μνημόνιο Νο 4, το οποίο εκτός απροόπτου θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών το αργότερο έως τον Μάιο του 2011.

Το νέο μνημόνιο θα προβλέπει και άλλα επώδυνα μέτρα, τα οποία εκτιμάται ότι θα....
αποφέρουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς της τριετίας 2012-2014 νέα επιπλέον έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ. Εν πολλοίς από την υλοποίηση των μέτρων αυτών θα εξαρτηθεί και η χορήγηση των επόμενων δόσεων του δανείου της τρόικας, ειδικά από το 2012 και μετά (οι δόσεις έως το τέλος του 2011 είναι σχεδόν εξασφαλισμένες).
Το μοντέλο των νέων μέτρων έχει ήδη οριστικοποιηθεί από την πλευρά της τρόικας αλλά θα πρέπει να...
συμφωνηθούν και από την ελληνική κυβέρνηση. Εάν όμως το οικονομικό επιτελείο έχει να προτείνει διαφορετικά ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρα, τότε είναι πιθανόν κάποιες από τις προτάσεις της τρόικας να πέσουν στο κενό.

Ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί - τουλάχιστον επίσημα. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών και οι στενοί συνεργάτες του διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί η κυβέρνηση την περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων (Χριστουγέννων, Πάσχα, θέρους), που σήμερα ανέρχονται στα 800 ευρώ ετησίως για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 3.000 ευρώ (για όσους έχουν υψηλότερες αποδοχές, το επίδομα έχει καταργηθεί).
Οπως έχει τονίσει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου,το ποσό των 13 δισ. ευρώ θα προέλθει κατά τα 2/3 από την περικοπή επιπλέον δαπανών και κατά το 1/3 από την αύξηση των εσόδων.

Οσον αφορά στα μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα τον 13ο και τον 14ο μισθό, παρά το γεγονός ότι δεν αφορά στις δαπάνες του Δημοσίου, οι αξιωματούχοι της τρόικας επισημαίνουν ότι πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση εν όψει της συμφωνίας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και της πιθανής επαναγοράς του δημοσίου χρέους τα οποία θα αποφασιστούν εκτός απροόπτου στα τέλη Μαρτίου.

Το μανιφέστο Τόμσεν για τους μισθούς

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πολ Τόμσεν θα επισημάνει στους κορυφαίους υπουργούς, μεταξύ αυτών στον κ. Γιώργο Παπακωνσταστίνου και στην κυρία Λούκα Κατσέλη, ότι:  «Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα έχει τις ρίζες του στην υπερβολική αύξηση των μισθών κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανάπτυξης της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια. Την προηγούμενη δεκαετία η αύξηση των πραγματικών μισθών υπερέβη την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διάβρωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, καθώς η πραγματική άνοδος των μισθών ανήλθε στο 10% έως 20%.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος των μισθολογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να προωθεί μια καλύτερη ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα, να διευκολύνει την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση των μισθών στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς  και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του ανταγωνιστικού κόστους σε ολόκληρη την οικονομία. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συλλογικές συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης και σε ατομικό επίπεδο και να μειωθεί το πεδίο των συμφωνιών σε συλλογικό επίπεδο.

Το υπάρχον σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών εισάγει μια ανοδική τάση σε μισθολογικές συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, κάτι που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα. Αποτέλεσμα είναι να εμποδίζονται οι επιχειρήσεις να λάβουν αποφάσεις για συγκρατημένες αυξήσεις μισθών ή εναλλακτικά ακόμα και για μειώσεις μισθών ανάλογα με τις ανάγκες τους... Αυτή η διαδικασία δεν εγγυάται τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας, κάτι που είναι απαραίτητο για να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ο «δωδεκάλογος» του Πολ Τόμσεν

Ποια μέτρα μάς ζητούν οι δανειστές

-Κατάργηση επιδόματος, μείωση αποδοχών έως 5%
Κατάργηση του ετήσιου επιδόματος των 800 ευρώ που λαμβάνουν όσοι υπάλληλοι έχουν αποδοχές έως 3.000 ευρώ. Εναλλακτικά προτείνεται η επιπλέον μείωση των αποδοχών μεσοσταθμικά έως 5%.
-70.000 απολύσεις

Απόλυση του 10% των δημοσίων υπαλλήλων από οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Αφορά περίπου σε 70.000 εργαζομένους.

-Μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις

Ακύρωση της προηγούμενης δέσμευσης ότι για κάθε 5 αποχωρήσεις θα προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος. Στο νέο μνημόνιο θα προβλέπεται ότι για κάθε 8 ή 10 αποχωρήσεις θα προσλαμβάνεται ένας.

-Αποσύνδεση πληθωρισμού - μισθών και συντάξεων
Πλήρης κατάργηση της σύνδεσης των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις με τον πληθωρισμό.

-Οριο συνταξιοδότησης
Αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Στη Γερμανία το 2002 το μέτρο εφαρμόστηκε για όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως ηλικίας.

-Περικοπές αποδοχών στις ΔΕΚΟ
Πλήρης εφαρμογή των περικοπών στις αποδοχές των εισηγμένων ΔΕΚΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, να εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για μηνιαία κατάργηση του μισθού του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

-Κατάργηση δώρου Χριστουγέννων - Πάσχα - άδειας
Περικοπή (στο υπάρχον μοντέλο του Δημοσίου) ή εναλλακτικά κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από ένα πόσο και άνω. Προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι με το μέτρο αυτό θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα «πιεστούν» και οι συντάξεις.

-Επίσημη καθιέρωση ατομικών συμβάσεων
Ταχύτερη επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και επίσημη καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων.

-Αποσύνδεση πληθωρισμού - μισθών
Πλήρης κατάργηση της σύνδεσης των αυξήσεων σε μισθούς  και συντάξειςμε τον πληθωρισμό και αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 έτη.

-Ελεύθερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Αρση των εμποδίων για μεγαλύτερη χρήση των συμβολαίων ορισμένου χρόνου.

-Σύλληψη φοροδιαφυγής 15 δισ. ευρώ
Ενταξη της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 40%-50%. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του 2014 οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να έχουν συλλάβει αποκρυβέντα εισοδήματα, ύψους 10 - 15 δισ. ευρώ.

-20% αύξηση παραγωγικότητας
Αύξηση της παραγωγικότητας σε ποσοστό έως και 20%, έτσι ώστε η οικονομία να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και μετά.

Πρώτο θέμα

192 νέες προσλήψεις στην ΕΡΤ...

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


192 θέσεις εργασίας στην ΕΡΤ Α.Ε.Λήξη αιτήσεων: 17/02/2011


Πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά εκατόν ενενήντα δύο (192) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της ΕΡΤ Α.Ε.

Κωδικός θέσης Υπηρεσία Έδρα υπηρεσίας Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης Αριθμός ατόμων

201 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΠΕ Πληροφορικής 12 μήνες (*) 1

202 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΠΕ Πληροφορικής 12 μήνες (*) 2

203 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΠΕ Διοικητικοί-Οικονομικοί...

12 μήνες (*) 21

204 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΠΕ Μεταφραστές-Υποτιτλιστές 12 μήνες (*) 2

205 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΠΕ Παρουσιαστές Νοηματικής Γλώσσας 12 μήνες (*) 3

206 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΠΕ Διπλωμ.Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί 12 μήνες (*) 3

208 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΠΕ Διπλωμ.Ηλ/κος Μηχανικός Η/Υ 12 μήνες (*) 3

209 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΠΕ Σχεδιαστές Αναλυτές Προγράμματος 12 μήνες (*) 3

210 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΠΕ Μετεωρολόγοι 12 μήνες (*) 3

211 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΤΕ Διοικητικοί-Οικονομικοί 12 μήνες (*) 11

212 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΤΕ Τεχνικοί 12 μήνες (*) 36

213 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΤΕ Προγραμματιστής Πολυμέσων 12 μήνες (*) 1

214 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΤΕ Μακιγιέζ 12 μήνες (*) 5

215 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΤΕ Τεχνικοί Ραδιοζεύξεων 12 μήνες (*) 4

301 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Οδηγοί 12 μήνες (*) 12

302 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Ασφαλείας-Φύλακες 12 μήνες (*) 11

303 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Ηλεκτρονικοί 12 μήνες (*) 2

304 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Τεχνικός-Συντηρητής Ιστών 12 μήνες (*) 1

305 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Ψυκτικών 12 μήνες (*) 2

306 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Ηλεκτρολόγων 12 μήνες (*) 4

307 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Ηλεκτρολόγος 12 μήνες (*) 1

308 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Μηχ/κού Τομέα Μηχανών Εσωτερικής Καύσης 12 μήνες (*) 2

309 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Υδραυλικός 12 μήνες (*) 1

310 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Αρχειοθέτες-Ταξινόμοι 12 μήνες (*) 2

311 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Κομμωτές 12 μήνες (*) 8

312 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Χειριστές Γεννήτριας Χαρακτήρων 12 μήνες (*) 15

313 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Φροντιστές 12 μήνες (*) 14

314 Κεντρικές Υπηρεσίες Αθήνα ΔΕ Πληροφορικής 12 μήνες (*) 9

315 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΔΕ Μακενίστες 12 μήνες (*) 2

316 Κεντρική Υπηρεσία Αθήνα ΥΕ Εργάτες 12 μήνες (*) 8

(*) Η διάρκεια σύμβασης ενός έτους μπορεί να ανανεώνεται, με τη επιφύλαξη των διατάξεων του π.δ 164/2004 ( άρθρο 9, παρ.9α του ν.3861/2010).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό εντυπο ασεπ ΣΟΧ.1 και να την υποβάλουν, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στη διεύθυνση: Μεσογείων 432, Τ.Κ 15342 Αγία Παρασκευή, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Αξιολόγησης Προσωπικού της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού υπόψιν κας Ταβουλάρη Ζωή (τηλ. επικοινωνίας: 210-6075681-82-57). Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ημερομηνία έναρξης την Τρίτη 8/2/2011 και ισχύει εώς και την Πέμπτη 17/2/2011.

Από ..... http://www.diorismos.gr/ 

Spiegel κατά Α. Τσοχατζόπουλου

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


 Τον πρώην υπουργό άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο εμπλέκει το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε υπόθεση ύποπτων διαδρομών 55 εκ. ευρώ για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρία Χα Ντε Βε στην Ελλάδα, αλλά και τον εξοπλισμό τριών παλαιοτέρων.
 

Την υπόθεση ερευνά...
η εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθήνας, η οποία είχε έρθει σε επαφή προ διμήνου με την εισαγγελία του Μονάχου.

9.84

" Ένας νόμος καταργείται, είτε από έναν νέο νόμο, είτε μένει ανενεργός επειδή δεν τον αποδέχεται η κοινωνία"!

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

 Αναβρασμός παντού! Οι γιατροί σε καταλήψεις του Υπουργείου Υγείας και απεργίες, όπως και οι φαρμακοποιοί, οι αγρότες σε κινητοποιήσεις, η Κερατέα αντιστέκεται ακόμα στην Μπομπολοκρατεία, η πλατεία Συντάγματος γεμίζει με κόσμο εναντίον της “ Κάρτας του Πολίτη”, το κίνημα “ Δεν πληρώνω” μεγαλώνει και παρά τον πόλεμο που δέχεται και με σημερινές κινητοποιήσεις άνοιξαν τα διόδια.
Οι υπουργοί κρυμμένοι, δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, αλλά έχουν περίσσιο θράσος. Ενώ είναι οι μεγαλύτεροι και γλειωδέστεροι τσαμπατζήδες, με τεράστια έξοδά τους να καλύπτονται από τον λαό, απειλούν λένε ότι θα εμποδίσουν τους γιατρούς και τους “ τζαμπατζήδες” με νομοθετήματα… Η απόλυτη καθεστωτική λογική δηλαδή…
Ή κάνεις ότι σου πω ή σε τιμωρώ!
Δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι υπάρχουν πολίτες πλέον δεν φοβούνται τέτοια πράγματα, δεν ανέχονται απειλές, γιατί δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Όσο για τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες να τους θυμίσω αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά στο μάθημα της Πολιτικής Αγωγής στο δημοτικό…
“ Ένας νόμος καταργείται, είτε από έναν νέο νόμο, είτε μένει ανενεργός επειδή δεν τον αποδέχεται η κοινωνία”!
Όταν μια κυβέρνηση νομοθετεί με σκοπό να τιμωρήσει όσους διαφωνούν μαζί της και κινητοποιούνται, χάνει αυτομάτως κάθε επαφή με την κοινωνία και τον λαό και φυσικά την ήδη αμφίβολη λαϊκή αποδοχή. Και η ελληνική κυβέρνηση την έχει χάσει εδώ και καιρό. Οι μόνες αποφάσεις που παίρνει είναι, ό,τι επιβάλλουν οι τροϊκανοί και ό,τι χρειάζεται για να κατασταλλούν οι αντιδράσεις.
Πλέον όμως οι αντιδράσεις αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Μια κινητοποίηση αντιμετωπίζεται, 2 νέες προκύπτουν. Τα ΜΜΕ χάνουν καθημερινά έδαφος στον έλεγχο της μάζας και οι νεότεροι που κυρίως πλήττονται απ’ ότι βιώνουμε σήμερα δεν εμπιστεύονται κανέναν και αντιδρούν.
Όσους νόμους και να ψηφίσουν, όσες προβοκάτσιες και να κάνουν, όσο και να προπαγανδίσουν, ο απλός κόσμος που μέχρι εχθές έσκυβε το κεφάλι κουράστηκε να κάνει τον καρπαζοεισπράκτορα.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "σέντρα"

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com