Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Washington Post: Οι αποζημιώσεις και οι Γερμανοί...

Αναρτήθηκε από......  energoipoliteskv.blogspot.com


Ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χαρακτηρίζει η Washington Post τη σφαγή των κατοίκων του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944, σε εκτενές ρεπορτάζ της για τις γερμανικές αποζημιώσεις, με αφορμή την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας- Ιταλίας για την καταβολή τους.


Η γερμανική αντίδραση δεν άργησε να έρθει δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος πήρε θέση για το θέμα επικρίνοντας την ελληνική στάση, λέγοντας «ότι δεν την καταλαβαίνει».

Όπως δημοσιεύει η Washington Post, επικαλούμενη το Associated Press, οι κάτοικοι του Διστόμου έχουν κερδίσει ήδη μία «μάχη» στα ιταλικά δικαστήρια για τις...

γερμανικές αποζημιώσεις καθώς παρόμοια αιτήματα έχουν και Ιταλοί ενάγοντες.

«Ναζιστικά στρατεύματα σκότωσαν 214 αμάχους στις 10 Ιουνίου 1944, στο Δίστομο. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες θηριωδίες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην τότε κατεχόμενη Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η Γερμανία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τακτοποίησε τις υποθέσεις των αποζημιώσεων με μεταπολεμικές συμφωνίες και έχει απευθυνθεί για το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα στηρίξει τους κατοίκους του Διστόμου, συμπαρατασσόμενη με την ιταλική θέση.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle ανακοίνωσε σχετικά: «Στη Γερμανία αναγνωρίζουμε την ευθύνη της ιστορίας μας και συνειδητοποιούμε το πόσο υπέφερε ο ελληνικός λαός κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε. «Αλλά εμμένουμε στη θέση μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι η νόμιμη άποψή μας θα επικρατήσει στο δικαστήριο».

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε δηλώσεις του στο Mega, είπε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει η Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο, είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό», σημειώνοντας πως η γερμανική πλευρά έχει ενημερωθεί σχετικά.

Αναφορικά µε την άρνηση του ελληνικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης προ δεκαετίας να επικυρώσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για την καταβολή των πολεµικών αποζηµιώσεων στους κατοίκους του ∆ιστόµου, έγινε γνωστό ότι σύµφωνα µε υφιστάµενο νόµο κάθε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που δικαιώνει πολίτη έναντι ξένου κράτους και απαιτεί την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους αυτού επί ελληνικού εδάφους, για να γίνει εκτελεστή, απαιτείται η άδεια του υπουργού ∆ικαιοσύνης.
 
Από ....  press-gr

Ολες οι πληροφορίες για το νέο Εκλογικό νόμο του Ραγκούση

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

Ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αυτο το διάστημα εκτός από τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα και το ενιαίο μισθολόγιο, προετοιμάζει και το νέο εκλογικό νομό ώστε όταν λάβει το πράσινο φως απο τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος για να τον καταθέσει στη βουλή αφού πρώτα περάσει απο όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που απαιτούνται και όλα δείχνουν ότι θα γίνει μεσα στο 2011.


Σύμφωνα με πληροφορίες μας στον νέο εκλογικό νόμο θα περιέχονται:

- Η εκλογή με λίστα 120 βουλευτών στις 13 περιφέρειες της χώρας που δημιουργήθηκαν βάσει της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”. Οι υπόλοιποι 180 βουλευτές θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, που θα συσταθούν επίσης βάσει του “Καλλικράτη” στους 52 νομούς της χώρας

- Ο πήχης της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 40,20%.

- Αποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Βουλής.

- Διατηρείται η αναλογικότητα του.......... νόμου Σκανδαλίδη.

- Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες.

-Παραμένει το όριο του 3%,για την είσοδο στη Βουλή

- Οι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. .

- Στη Β' Αθηνών θα δημιουργηθούν 26 μονοεδρικές περιφέρειες στη θέση των 42 εδρών που είναι σήμερα. Στην Α' Αθηνών 9 μονοεδρικές περιφέρειες, που θα αντιστοιχούν στα εκλογικά διαμερίσματα του δήμου της Αθήνας.

- Στις δύο περιφέρειες του Πειραιά θα συσταθούν 9 μονοεδρικές περιφέρειες, που θα αντιστοιχούν στους 11 δήμους του “Καλλικράτη”, ενώ στην περιφέρεια της Αττικής θα συσταθούν 7 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που θα εκτείνονται στα όρια των νέων δήμων.

- Στη Θεσσαλονίκη (Α' και Β' εκλογική περιφέρεια) οι 14 μονοεδρικές θα αντιστοιχούν στους 17 νέους δήμους της συμπρωτεύουσας.

Δήμοι και εκλογικές περιφέρειες θα ταυτίζονται στην Καβάλα, την Ημαθία, το Ρέθυμνο και στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Χίο και Σάμο.

- Στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα.

Ο τακτικός θα έχει τη δυνατότητα να είναι και στη λίστα της περιφέρειας. Ο αναπληρωματικός θα αναμένει την παραίτηση, τον... θάνατο του τακτικού βουλευτή ή τις επόμενες εκλογές για να μπει στη Βουλή ως τακτικός.

Από........ kafeneio

Ερώτηση στην Υπουργό Περιβάλλοντος από την Τόνια Αντωνίου και 18 Βουλευτών για τα φωτοβολταϊκά

  Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ. ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΔ κ ΧΡ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com