Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Το παλιό μνημόνιο του 1843

 Αναρτήθηκε από.........energoipoliteskv.blogspot.com


 Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει.

Έχουμε και λέμε:
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και .... στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;)

Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις...)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του.

Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ' την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...)

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου.

Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες.

Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη το 1893.

Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.


πηγή 

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-0 (video)

 Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Όλη η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών για τους υπαλλήλους νομαρχιών και ΚΕΠ ΜΕΧΡΙ 20/12 ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ Θα μετακινούνται στο δήμο της έδρας του νομού ή εκεί που λειτουργούσε η υπηρεσία

 Αναρτήθηκε από........energoipoliteskv.blogspot.com


 Την ολοκλήρωση των διαδικασιών υποχρεωτικών μετατάξεων των υπαλλήλων των νομαρχιών στους δήμους μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου.
Πρόκειται για 1500 υπαλλήλους (1482 έχουν ήδη δηλώσει ότι θα μεταταγούν εθελοντικά), που την 1/1/2010 υπηρετούσαν σε οργανικές μονάδες με αρμοδιότητες του τομέα πολεοδομίας, καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί σε οργανικές μονάδες με αρμοδιότητες του τομέα ε΄ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (άρθρο 94 παρ. 3Β) και ειδικότερα αυτών που σχετίζονται με τη διαδικασία καταβολής προνοιακών επιδομάτων.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μετατάσονται στο δήμο της έδρας του νομού ή στο δήμο εντός των ορίων του οποίου λειτουργούσε η καταργούμενη αποκεντρωμένη νομαρχιακή υπηρεσία.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο οι μετατάξεις δεν αφορούν σε υπαλλήλους που ανήκουν οργανικά σε άλλους φορείς, αλλά είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Παράλληλα στην εγκύκλιο προβλέπονται οι μετατάξεις του προσωπικού που υπηρετούσε μέχρι την 7η Ιουνίου 2010 στα Κέντρα Εξυπηρέτησης
Πολιτών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, Ενιαίων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομαρχιακών Διαμερισμάτων, (περίπου 500 άτομα) αλλά και υπαλλήλων για την άσκηση μεμονωμένων μεταφρόμενων αρμοδιοτήτων. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «εάν οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται είναι μεμονωμένες, η επάρκεια ή μη του εθελουσίως μετατασσόμενου προσωπικού για την άσκησή τους εξετάζεται στην πράξη από τους δήμους που τις αναλαμβάνουν, δηλαδή από 1-1-2011. Για την περίπτωση αυτή θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες από την υπηρεσία μας», καταλήγει η εγκύκλιος.

Για το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου κάντε κλικ εδώ: ypes_metatxeis_nomarxies_aftodioikisi

Από......aftodioikisi.gr

Αριστερή πλειοψηφία κατά του Μνημονίου θέλει ο Αλέξης Τσίπρας

Αναρτήθηκε από........energoipoliteskv.blogspot.com
 
 
 Υπέρ της διαμόρφωσης μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι "στην Ελλάδα ζούμε την απόλυτη και παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου". Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιτέθηκε στον Αλέκο Αλαβάνο για την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ επισήμανε ότι το ποσοστό του Αλ. Μητρόπουλου δεν ήταν το προσδοκώμενο

"Στην Ελλάδα ζούμε την απόλυτη και παταγώδη αποτυχία του μνημονίου. Τόσο στις επιπτώσεις που έχει στην κοινωνία όσο και στους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι φαίνεται να αλλάζουν κάθε δίμηνο.", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι "η διαμόρφωση μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου, δεν είναι μια μεγαλόστομη εξαγγελία. Είναι ένα απολύτως εφικτό και υλοποιήσιμο σχέδιο. Και μπορεί να συσπειρώσει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων στα αριστερά της πολιτικής γεωγραφίας. Από τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ ως και τη λεγόμενη εξωκοινοβουλευτική αριστερά".

Όσον αφορά στη Δημοκρατική Αριστερά, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "δεν δημιουργήθηκε ευκαιριακά, δεν ήταν γέννημα επιλογών εν βρασμό. Ήταν συνειδητή επιλογή δουλεμένη από καιρό, τουλάχιστον για τον ηγετικό πυρήνα των πρώην συντρόφων μας. Επιλογή που αποσκοπεί σε ένα άλλο στρατηγικό σχέδιο από αυτό σε διαδοχικά συνέδρια το κόμμα μας έχει συλλογικά αποφασίσει τη τελευταία δεκαετία και αφορά την αυτόνομη παρουσία του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Τώρα, μάλιστα, βλέπουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι είχαμε υπολογίσει να ξετυλίγεται αυτό το σχέδιο".

Κατηγόρησε δε τη Δημοκρατική Αριστερά ότι "υπό το ιδεολόγημα της ευθύνης και με πρόσχημα ότι το μνημόνιο δεν ανατρέπεται, συγκροτείται μια αριστερά πρόθυμη να αναλάβει μέρος ευθυνών για ανυπολόγιστες καταστροφές στο κοινωνικό ιστό. Είναι φανερό ότι δεν μπορούσαμε, ούτε μπορούμε να συνθέσουμε ή να συνυπάρξουμε με αυτές τις επιλογές".

Σχετικά με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι νικήτρια ήταν η αποχή, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής και στο αποτέλεσμα της υποψφιότητας Μητρόπουλου. Όπως είπε, "το αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο. Και σε αυτό έπαιξαν το ρόλο τους, τόσο η διάσπαση, όσο και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις".

"Δεν αρνούμαι την αναγκαιότητα να τεθεί σε σοβαρή συζήτηση κάθε αδυναμία του εγχειρήματος αυτού. Ειδικά στον βαθμό που έγινε βιαστικά, κάτω από πολλαπλές πιέσεις και μέσα σε δικές μας εσωτερικές αντιφάσεις. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υποχώρηση ως προς τη γραμμή μας ή κεντροαριστερή παρέκκλιση. Η πολιτική και προγραμματική του κατεύθυνση υπήρξε ξεκάθαρη. ¨Ήταν η αντίθεση στο μνημόνιο. Και ήταν και άριστα τεκμηριωμένη", τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί. "Με την επιλογή των ειλικρινών προθέσεων και της πολιτικής συνεννόησης που επιλέξαμε αμέσως μετά το Συνέδριο, δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί. Γιατί η ξεχωριστή κάθοδος στην Αττική του Μετώπου αποτελούσε στρατηγική επιλογή των δημιουργών του από την αρχή. Στρατηγική επιλογή ανταγωνιστική όχι μόνο με το Συνασπισμό αλλά και με τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικός στόχος, πέρα από τους όποιους προσωπικούς σχεδιασμούς, ήταν η δημιουργία ενός σχήματος με πιο «καθαρή» γραμμή. Και δεν είναι δικές μου εκτιμήσεις. Θυμηθείτε τι ακούσαμε όλο αυτό το διάστημα. Στην αρχή πολλά και φιλόδοξα σχέδια από την πλευρά του Μετώπου, να υπερβεί τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσει το όχημα για τη συσπείρωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι και το ΚΚΕ", πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι το ερώτημα για το ΣΥΡΙΖΑ "είναι αν μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει ένα συμμαχικό σχήμα με βαριά τραυματισμένο και αναιρούμενο τον ιδρυτικό του στόχο; Δεν μπορεί. Αν συνεχίσουμε έτσι, όχι μόνο δε θα βοηθήσουμε στην υπόθεση της ενότητας αλλά θα δημιουργήσουμε το υπόβαθρο για ακόμα μεγαλύτερες διαιρέσεις. Άρα λοιπόν μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι. Ο πρώτος δρόμος είναι να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή. Να ξαναθυμηθούμε όλοι τον ιδρυτικό στόχο, να σεβαστούμε τις διαφορές μας και εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν, σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εγώ προτείνω σε κλίμα συντροφικό και ειλικρινές να διερευνήσουμε με τους συμμάχους μας τη πρώτη εκδοχή. Πολύ φοβάμαι όμως ότι τα δεδομένα και η κεκτημένη ταχύτητα από τα ανταγωνιστικά σχήματα και ιδίως του Μετώπου, θα μας οδηγήσουν παρά τη πρόθεσή μας στη δεύτερη".

Ωστόσο, πρότεινε να υπάρξει συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα στηρίζεται στις εξής αρχές:
* Αντίθεση στο Μνημόνιο.
* Υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.
* Άλλη στρατηγική για την ανάπτυξη.
* Αναδιανομή πλούτου και φορολόγηση του κεφαλαίου.
* Συμμαχία με τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα στις χώρες που πλησιάζουν την δική μας θέση.

Ελευθεροτυπία