Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Το κομματικό σύστημα σε κρίσιμη καμπή

Αναρτήθηκε από.....  energoipoliteskv.blogspot.com

Ανάλυση του

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ

Ένα χρόνο μετά την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, και έξι μήνες μετά την υιοθέτηση του Μνημονίου, η εκλογική του βάση, αλλά και η εικόνα του Γ.Παπανδρέου εμφανίζουν ευδιάκριτες ρωγμές. Στη μηνιαία εκτίμηση της Public Issue καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό εκλογικής επιρροής του κυβερνώντος κόμματος στο μετεκλογικό δωδεκάμηνο (42,5%) και η συγκριτικά μικρότερη διαφορά του από τη ΝΔ (14,5 μονάδες). Αν και η «ψαλίδα», σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα συρρικνώνεται σημαντικά, κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, εντούτοις παραμένει για το κυβερνών κόμμα σε ασφαλή επίπεδα και, εξίσου σημαντικό, σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών (10,4%).

Παράλληλα, για πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια, η πρωθυπουργική δημοτικότητα εμφανίζεται και πάλι ελαφρώς ελλειμματική (με θετικές κρίσεις μόνον 47%, έναντι 49% αρνητικών). Το μέγεθος της συντελεσθείσας μεταβολής στους 12 μήνες, μπορεί να γίνει κατανοητό από δύο επισημάνσεις: 1) στην πρώτη μετεκλογική μέτρηση του Βαρομέτρου, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είχε καταγραφεί στο 82%, ενώ οι αρνητικές κρίσεις για το πρόσωπό του προσέγγιζαν μόλις το 16%. 2) Η δημοτικότητα του προκατόχου του Κ.Καραμανλή, καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα της θητείας του σε 46%.

Η μηνιαία άνοδος της Νέας Δημοκρατίας (28%, +1%) δεν μπορεί να θεωρηθεί εντυπωσιακή. Παραμένει ακόμη υποδεέστερη της εκλογικής της επιρροής (33,5% στις Β2009), και έχει καλύψει μόνον το 1/2 των απωλειών της, που προκλήθηκαν (μετεκλογικά) από την απώλεια της εξουσίας, την εκλογική συντριβή και την εσωκομματική ρήξη που την ακολούθησε. Κατά, συνέπεια, ενώ οι εκλογές «δεύτερης τάξης», όπως οι δημοτικές, αποτελούν κατά κανόνα ευνοϊκό γήπεδο για την εκάστοτε αντιπολίτευση και «πολιτικό Γολγοθά» για την εκάστοτε κυβέρνηση, η εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Νοεμβρίου δεν αποκλείεται να αποτελέσει εξαίρεση.

Ενώ η εκλογική επιρροή του ΛΑΟΣ παραμένει καθηλωμένη (5,5%), από την κάμψη του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ενισχύεται το ΚΚΕ (11%), το οποίο, επιπλέον, με ποσοστό 21% διεκδικεί εκ νέου από τη ΝΔ (22%) και την πρωτοκαθεδρία στο δείκτη «καλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης». Στον αντίποδα της αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την εσωστρέφεια και την έλλειψη ενότητας που επιδεικνύει, φαίνεται να διατηρεί ένα σημαντικό τμήμα του κοινωνικού του ποσοστού (4,5%), ενώ η δύναμη των Οικολόγων παραμένει αμετάβλητη (2,5%), αλλά κάτω από το εκλογικό κατώφλι. Τέλος, η απήχηση της νεοσύστατης Δημοκρατικής Αριστεράς, που στην πρώτη εμφάνισή της τον περασμένο Ιούλιο κατέγραψε ποσοστό 3,5%, δείχνει σήμερα να συμπιέζεται (1,5%)

Ένα μήνα πριν την εκλογική δοκιμασία του Νοεμβρίου διαμορφώνεται μια εικόνα επιφανειακής (έστω εκλογικής) σταθεροποίησης του κομματικού συστήματος, που συνοδεύεται όμως από εντονότατες τάσεις περαιτέρω αποδιάρθρωσής του. Είναι οφθαλμοφανές, ότι οι αντικομματικές διαθέσεις των πολιτών εντείνονται, η δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών πέφτει (εξαίρεση αποτελεί η κ.Παπαρήγα), η τάση αποπολιτικοποίησης συνεχίζεται αμείωτη, ενώ η τάση εξόδου από το εκλογικό σώμα δείχνει σταθερή, με το 1/3 των εκλογέων (33%) να επιμένουν (σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών) στην πρόθεση αποχής.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τι συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί αναφορικά με την προσεχή εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου; Για αρκετούς λόγους, ο εκλογικός συσχετισμός που αποτυπώνεται σήμερα στο Βαρόμετρο, σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί ευθύγραμμα, ή σχηματικά το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, λόγω της σημασίας των προσώπων. Αποτελεί ωστόσο μια ισχυρή ένδειξη για το «πολιτικό υπέδαφος», πάνω στο οποίο θα διεξαχθούν. Γιατί όμως ισχυρή; Οι Περιφερειακές εκλογές, αποτελούν για τα ελληνικά δεδομένα μια νέου τύπου εκλογική αναμέτρηση, για τις οποίες δεν διαθέτουμε προηγούμενη ιστορική εμπειρία εκλογικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, το πλέον πιθανό είναι ότι θα λειτουργήσουν και αυτές, όπως λειτούργησαν αποδεδειγμένα και οι Νομαρχιακές, ως «οιονεί Βουλευτικές». Μάλιστα, η έκταση της χωρικής μονάδας (περιφέρεια, αντί για νομός) καθιστά -τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο- την επιβίωση των κομματικών ταυτίσεων ευχερέστερη.

Από....Public Issue

«Αυτή θα είναι η τελευταία μονοκομματική κυβέρνηση»

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει στην «Κ» για τον νέο πολιτικό φορέα

που γεννιέται 21 Νοεμβρίου

Συνέντευξη στον Γιωργο Π. Τερζη

Eτοιμη για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα, στις 21 Νοεμβρίου, δηλώνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αποκαλύπτοντας ότι το νέο «κίνημα» δεν θα είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος. «Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα είναι η τελευταία μονοκομματική», εκτιμά η ίδια. Διαφορετικές οι πολιτικές μας διαδρομές, σημειώνει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι τον αναμένει δίπλα της.

– Bρίσκεστε στην τελική ευθεία για το νέο κόμμα. Πότε να περιμένουμε ανακοινώσεις;

– Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό φορέα. Διαφορετικό στη σύλληψή του, στην οργάνωσή του, γνήσια δημοκρατικό, ένα πολιτικό φορέα ο οποίος θα λειτουργεί μακριά από κατεστημένες πρακτικές. Eνα κίνημα που θα καλύψει ένα πολιτικό και ιδεολογικό χώρο που σήμερα αισθάνομαι ότι δεν αντιπροσωπεύεται από κανέναν. Θα μιλήσει για ένα σαρωτικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Eρχεται να αναζητήσει ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης κι ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα μεταφέρει την ανάπτυξη από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Eρχεται να πει αλήθειες. Απλές και δυνατές. Και όχι στρογγυλεμένες γενικότητες που θα ικανοποιούν τους πάντες.

– Και με εσάς να ηγείσθε...

– Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν αυτά που σας λέω. Πιστεύουν ότι προχωρώ στη δημιουργία του νέου κόμματος από πίκρα και προσωπικό καπρίτσιο. Πιστεύουν ότι αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε κακό στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το μόνο που ζητώ από αυτούς τους ανθρώπους σήμερα είναι να παρακολουθήσουν στενά τη διαδρομή που ξεκινάμε από την 21η Νοεμβρίου και μετά. Οι προθέσεις μας για τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος είναι καθαρές και θα κριθούν στο πεδίο των ιδεών, των προτάσεων, της συμπεριφοράς απέναντι σε μια κοινωνία που αμφισβητεί και δοκιμάζεται. Eνα μεγάλο ζήτημα για το πολιτικό σύστημα είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, που εξακολουθούν και κυριαρχούν. Από τη μια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανεπαρκής και κατώτερη των περιστάσεων και από την άλλη, μία Νέα Δημοκρατία που καθοδηγείται από εμμονές και δόγματα ενός ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού πυρήνα, που δεσμεύει την ηγεσία της. Και οι δύο πολιτεύονται με την προ της κρίσεως λογική της δημαγωγίας. Κι επειδή πιστεύω ότι οι μεγάλες κρίσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλες ρήξεις και όχι με συνηθισμένες διαδρομές ή φοβικά βήματα προς τα μπρος, μην έχετε καμία αμφιβολία, αυτή η κρίση δεν αφήνει το πολιτικό σύστημα ανέγγιχτο. Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι η τελευταία μονοκομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια.

– Aρα, βλέπετε κυβερνήσεις συνεργασίας. Με εσάς προφανώς μέσα στο κυβερνητικό σχήμα.

– Εκτιμώ ότι υπάρχει η ανάγκη εθνικής συνεννόησης στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Εμείς δεν δουλεύουμε για ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά φιλοδοξούμε να έχουμε πρόταση διακυβέρνησης για το μέλλον του τόπου που δημιουργεί κυβερνητική προοπτική, όχι με σημείο αναφοράς τα πρόσωπα που συνεργάζονται, αλλά τις πολιτικές που είναι αναγκαίο να προωθηθούν και να εφαρμοστούν. Επί παραδείγματι, συμφωνούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η πρωθυπουργοκεντρική ανισορροπία του συστήματος; Αυτό απαιτεί άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος, όχι μόνο σε επιμέρους τομείς, όπως η Παιδεία, αλλά στον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε περισσότερη λογοδοσία, έλεγχο και διαφάνεια στη λειτουργία της εξουσίας. Με αυτήν την αντίληψη, εμείς συγκροτούμε ένα κίνημα προσανατολισμένο στην Ευρώπη και στη λογική των συνεργασιών και των συναινέσεων.

– Ποιοι είστε «εσείς», αλήθεια; Eχουμε ακούσει για τους κ. Μαρκογιαννάκη, Κιλτίδη, Σκυλακάκη. Θα υπάρχουν νέα πρόσωπα στο κόμμα;

– Που θα τους κάνετε Google για να ψάξετε να βρείτε ποιοι είναι.

– Θα δούμε και «παλιούς», υποθέτω.

– Βεβαίως και θα δείτε ανθρώπους οι οποίοι όπως και εγώ έχουν αντιληφθεί ότι έχουν υποχρέωση να δώσουν τη μάχη αποδεχόμενοι μια διαφορετική λογική. Το κίνημα αυτό δεν έχει ηλικιακό ρατσισμό και δεν έχει πολιτικό φανατισμό για να θεωρεί ότι θα έχει το προνόμιο της μοναδικής αλήθειας.

– Πάμε λίγο στην οικονομία. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας εξέλιπε;

– Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος δεν έχει εκλείψει. Η τέταρτη δόση του δανείου θα είναι άκρως προβληματική.

– Hδη, πάντως, μοιάζει να επισημοποιείται η συζήτηση περί επιμήκυνσης.

– Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα πάμε προς τα εκεί κάποια στιγμή. Για να μην έχουμε, όμως, αυταπάτες, το αν θα μπορέσουμε να πετύχουμε ευμενέστερους όρους θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Και τι δεν θα ’λεγαν αν ο Κυριάκος ερχόταν μαζί μου

– Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήρθε σε οριστική ρήξη με την ηγεσία της Ν. Δ. Το να χαρακτηρίζει ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος τον εν ενεργεία ως λαϊκιστή είναι, ομολογώ, πρωτόγνωρο...

– Εάν κανένας δει την πολυτάραχη πολιτική ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μπορεί να του καταλογίσει πολλά, αλλά κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους. Η μεγάλη του ανησυχία, κι εδώ συμμερίζομαι απολύτως την άποψή του, είναι ότι η ελληνική κοινωνία παίρνει λανθασμένα μηνύματα όταν η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου εξακολουθεί και πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο που πολιτευόταν πριν από την κρίση και προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα από τους Eλληνες.

– Εντάξει, συμμερίζεστε και την άποψη ότι δεν μειώνεται το έλλειμμα σε 18 μήνες, όπως λέει η Ν. Δ.

– Θέλω να μου πείτε έναν οικονομολόγο παγκοσμίως ο οποίος να υποστηρίζει αυτό το θαύμα. Μπορεί να το κάνει μόνο εάν βγει ευθέως και πει ότι θα κόψω το 50% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, θα κόψω το 50% των συντάξεων και θα περικόψω πλήρως τις δαπάνες του κράτους. Αυτό φαντάζομαι ουδείς το προτείνει ως πολιτική διέξοδο σήμερα.

– Η υπόθεση, πάντως, είχε και παράπλευρες απώλειες για εσάς. Πολλά στελέχη που θεωρούνταν φυσικοί σας σύμμαχοι εντός Ν. Δ. διαφώνησαν ανοιχτά. Με πρώτον τον αδελφό σας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

– Θα πρέπει να συμφωνήσουμε νομίζω σ’ αυτή τη χώρα ότι οι πολιτικοί –αναφέρομαι και στον πατέρα μου, αναφέρομαι και στον Κυριάκο– έχουν τις δικές τους προσωπικές πολιτικές διαδρομές και τα δικά τους πολιτικά πιστεύω. Εγώ διαγράφηκα από τη Ν. Δ. διότι πίστευα και πιστεύω ότι το μεγάλο αστικό κόμμα της χώρας όφειλε την ώρα της κρίσης να στηρίξει το πακέτο δανειοδότησης και να διαφωνήσει με τα επιμέρους μέτρα. Δεν πιστεύω ότι έχει σχέση με τη σοβαρότητα και την αλήθεια η θέση για μηδενισμό του ελλείμματος σε 1 - 1,5 χρόνο, όπως δεν είχε και η εξαγγελία του Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν». Κάθε στέλεχος στη Νέα Δημοκρατία έχει τη δική του πορεία και τα δικά του πιστεύω και τα σέβομαι όλων, απλώς τα δικά μου είναι διαφορετικά.

– Τους υπενθυμίζετε αυτά με τα οποία ενδεχομένως διαφωνούν; Περιμένετε ότι τελικά θα συμπορευθούν μαζί σας;

– Δεν το ξέρω, κ. Τερζή. Η απόφαση για πολιτικές ρήξεις είναι πάντοτε προσωπική απόφαση του καθενός. Αυτό που σήμερα πιστεύω είναι ότι στην πολιτική δίνεις μάχη για τις ιδέες σου και όχι για τις καρέκλες σου. Σε ό, τι αφορά την οικογένεια, οι σχέσεις μας ήταν πάντοτε απολύτως ξεκάθαρες, οικογενειακές, οι πολιτικές διαδρομές μπορεί να είναι και διαφορετικές. Aλλωστε, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερχόταν από την πρώτη στιγμή στο κόμμα μου, οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι σήμερα λένε ότι δεν μπορώ να πείσω ούτε τον αδελφό μου θα έλεγαν ότι το Mητσοτακαίικο από φυλή έγινε κόμμα. Δεν γλιτώνω την κριτική είτε έτσι είτε αλλιώς.

Από.....Kathimerini.gr

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξη Τσίπρα στη Λαμία

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 την πόλη της Λαμίας, συνοδευόμενος από στελέχη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Νίκο Στουπή, επικεφαλή της περιφερειακής παράταξης «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά/ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ».


Το πρόγραμμα της επίσκεψης


10.30 π.μ. : Επίσκεψη στο ΙΚΑ της Λαμίας


11.15 π.μ. : Επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Λαμίας


12.00 π.μ. : Επίσκεψη στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Φθιώτιδας


12.15 μ.μ. : Περιοδεία στο κέντρο της Πόλης

Από......lamianews

Βροχές και τοπικές καταιγίδες

Αναρτήθηκε από........ energoipoliteskv.blogspot.com



του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗ

Το σκηνικό του καιρού την εβδομάδα που πέρασε έμοιαζε με εκείνο που συνήθως επικρατεί στη Βρετανία αυτή την εποχή.


Πράγματι, ο ουρανός ήταν το μεγαλύτερο διάστημα συννεφιασμένος, ιδιαίτερα στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, και εκδηλώθηκαν αρκετές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Ταυτόχρονα, το διάστημα αυτό η σχετική υγρασία ήταν γενικά αυξημένη σε όλη σχεδόν τη χώρα και παρά το γεγονός ότι ο υδράργυρος κυμάνθηκε γύρω στους 24-25 ο C στην κεντρική Ελλάδα, η αίσθηση εκεί ήταν για υψηλότερες θερμοκρασίες. Το αίτιο που διατήρησε αυτόν το καιρό για πολλές ημέρες ήταν ένα χαμηλό - στρόβιλος στην ανώτερη ατμόσφαιρα, που συνοδευόταν από ψυχρή μάζα, παρέμεινε δυτικά του Ιονίου και «τροφοδοτούσε» με διαταραχές την περιοχή μας και με το συνακόλουθο νοτιοδυτικό ρεύμα. Ετσι, θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική, κινούμενες ανατολικά, «συναντούσαν» στον κορμό της Ελλάδας ξηρότερες και ψυχρότερες μάζες. Ως αποτέλεσμα, είχαμε το σκηνικό που προαναφέραμε, μάλιστα οι βροχές μετέφεραν μαζί τους και σκόνη από την Αφρική. Την ίδια στιγμή, σημειώθηκαν ομίχλες το πρωί. Παράλληλα, είχαμε και την επικράτηση νοτιάδων, που στη βόρεια Κρήτη προκάλεσαν το γνωστό φαινόμενο των καταβατικών ανέμων, με συνέπεια η θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα του νησιού στις 12-13/10 να «σκαρφαλώσει» στους 32-33 ο C . Πάντως, φαίνεται ότι ο φετινός Οκτώβρης θα είναι γενικά βροχερός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ας έρθουμε στην εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα. Αρχικά σήμερα, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το ανατ. Αιγαίο θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν στα δυτικά και στη συνέχεια στα νότια. Αύριο θα έχουμε επιδείνωση με ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, που θα περιοριστούν την Τρίτη στα δυτικά, βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, οι νοτιάδες θα είναι ενισχυμένοι στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Τέλος, και τις επόμενες ημέρες δεν θα λείψουν κατά περιόδους οι βροχοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΑΤΤΙΚΗ: Η λίγη συννεφιά πρόσκαιρα θα αυξηθει σήμερα στο λεκανοπέδιο και δεν αποκλείεται να βρέξει για λίγο. Το θερμόμετρο θα «ισορροπήσει» σήμερα στους 25 και έως την Τετάρτη θα κατέβει στους 22 ο C. Πάντως, σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται αύριο και ίσως και την Τρίτη, με παράλληλη επικράτηση ισχυρών νοτιάδων.

ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ

Σήμερα: Σε δυτικά, βόρεια και ανατ. Αιγαίο κατά περιόδους τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στα υπόλοιπα, σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Ενταση των φαινομένων αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα στα νότια. Οι άνεμοι Ν-ΝΔ 3-5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Αύριο: Επιδείνωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5-6 και στο Αιγαίο 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ

Τρίτη: Σε δυτικά, βόρεια και ανατ. Αιγαίο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα πρόσκαιρα φαινόμενα κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 4-6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τετάρτη: Συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά, όπου τα φαινόμενα τοπικά θα είναι ισχυρά. Βαθμιαία και από τα δυτικά σχετική βελτίωση. Ανεμοι νότιοι 4-6 μποφόρ και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πέμπτη: Στα δυτικά και βόρεια τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά. Αργότερα καταιγίδες στα δυτικά και επέκταση των φαινομένων σε υπόλοιπα ηπειρωτικά, βόρειο και ανατ. Αιγαίο.Οι άνεμοι Ν-ΝΔ 4-6 μποφόρ και αργότερα από τα δυτικά ΒΔ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Παρασκευή: Στα δυτικά βελτιωμένος. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές, τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο με βελτίωση. Οι άνεμοι στα δυτικά βορειοδυτικοί 3-5 και ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4-5, τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σχεδόν αμετάβλητη.

Από...enet.gr

Το αντιμνημόνιο των εκλογών και το πολιτικό σκηνικό στον κυριακάτικο Τύπο...

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com


@Η νέα εποχή με ήθη πολιτικής αλλά και αποκαλύψεις συνεχίζονται σωρηδόν στον Κυριακάτικο Τύπο με άρωμα οικονομίας και φυσικά των απαραίτητων δημοσκοπήσεων. Αρχικά το 'Veto' αποκαλύπτει ότι 'Ερευνάται η διακίνηση μαύρου χρήματος με εμπλοκή της Siemens- Τρία καυτά εμβάσματα με αποδέκτη τον επίτιμο....και όλα όσα θέλετε να μάθετε για το κόμμα της Ντόρας". Το 'Πρώτο Θέμα' αναφέρει ότι "Με το μνημόνιο Νο2 εως το 2016-15% νέοι φόροι επιπλέον κάθε χρόνο αλλά και φως στην άκρη του τούνελ-Ανοίγουν οι διεθνείς αγορές για δανεισμό του Δημοσίου και των τραπεζών" αλλά μόνο οι πολίτες δεν θα έχουν...


@Η 'Real News' αποκαλύπτει ότι "Ο Σαμαράς απορρίπτει τα σενάρια συγκυβέρνησης-Ψάχνουν συνενόχους πριν το ναυάγιο-Η συγκόλληση τόσων αντίθετων πολιτικών δεν είναι...

εθνική ενότητα αλλά αναζήτηση συνενόχων πριν το τέλος...". Το 'Παρόν της Κυριακής' στο κεντρικό του θέμα υπογράφει ότι "Ενα καινούργιο σκηνικό γεννιέται- Ρήγμα στο πολιτικό σύστημα-Μπουρλότο οι εκλογές- Αν χάσει την Περιφέρεια Αττικής η Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί και θα συρθεί σε πρόωρες εκλογές, ενώ υπάρχει σενάριο για Κυβέρνηση προσωπικποτήτων" σύμφωνα με την εφημερίδα αλλά αυτό έπρεπε να υπήρχε εξαρχής....

@Το 'Αρθρο' τονίζει ότι "Αλλαγή κλίματος εκτός, έντονη δυσφορία εντός-Αναμορφώνοντας τους Ελληνες-Τι αναφέρεουν τα διεθνή ΜΜΕ για την βίαιη προσαρμογή που επιχειρεί ο Παπανδρέου". Ο Ζαν Κλώντ Γιούγκερ δίνει 'εξηγήσεις στο ΒΗΜΑ-Εμείς φωνάζαμε αλλά δεν ακοάσατε- Δεν αλλάζει το Μνημόνιο ακόμα και με αλλαγή Κυβέρνησης-Καταλαβαίνει τις δυσκολίες αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμους". Η 'Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία' προβλέπει "Καταιγίδα απο φόρους προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών-8 χαράτσια, 7 μερεμέτια στα ακίνητα και πάει λέγοντας"....

@Η 'Καθημερινή' προσθέτει ότι "Δεν γνωρίζουμε ποιοί λαμβάνουν επιδόματα-Απο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διατυπώνονται βάσιμες υπόνοιες ότι οι περικοπές μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους επιστράφηκαν με άλλο τρόπο...." Το 'Εθνος' υπογραμμίζει "Τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για 1 εκ. εργαζομένους-Μειώσεις σόκ στις αποδοχές-10% στο Δημόσιο και 30% στις ΔΕΚΟ-ΗΣΑΠ με πάρτι πολλών υπερωριών και στοιχεία φωτιά..."

@Ο 'Αδέσμευτος Τύπος' εξηγεί ότι "Ενώ η Κυβέρνηση προαναγγέλει μεγαλεπήβολα σχέδια-Ελληνική Ριβίερα ή παραλιακή; Θέλουν ελεύθερες παραλίες και χώρους πράσινου και αναψυχής". Η 'Απογευματινή' επισημαίνει ότι "Τι ανατροπές φέρνει ο Νόμος για τους δασικούς χάρτες-Στο Δημόσιο εκτάσεις οικοδομικών οργανισμών- Μάχη χιλιάδων πολιτών για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιών". Τέλος ο 'Ελεύθερος Τύπος' καταλήγει ότι "Τρία γκάλοπ ξεκαθαρίζουν το πολιτικό μήνυμα των εκλογών- Η Κάλπη βγάζει..Αντιμνημόνιο-Ολες οι εξελίξεις σε Πανελλαδικό επίπεδο, στην περιφέρεια Αττικής αλλά και στην Θεσααλονίκη"...
 
Από......press.gr