Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η διαφθορά, της διαφθοράς… ω λαέ!

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά δικαιωθήκαμε, όσοι με αγωνία απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό της χώρας, λέγοντας να προσέξει τις δηλώσεις του, κυρίως στα διεθνή ΜΜΕ και να αλλάξει διαλεκτική στάση ως προς τις αναφορές του στην κρίση. Ασχέτως αν είπε ή δεν είπε στον Γιούνκερ την φράση: «κυβερνώ έναν διεφθαρμένο λαό», έχει τεράστια ευθύνη, διότι αυτή η άποψη κυριάρχησε ως εντύπωση στην διεθνή κοινή γνώμη. Ο κ. Παπανδρέου, όχι μόνο δέχθηκε ότι η ελληνική κρίση είναι προϊόν της γενικευμένης διαφθοράς στην χώρα, αλλά επιχειρηματολόγησε έντονα εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την πηγή παραπλάνησης των εταίρων μας και του κόσμου ολόκληρου ως προς την οικονομική υπόσταση της χώρας.

Καμία σημασία δεν έχει αν αυτά που λέει από δω και από κει ως υπεύθυνος κυβερνήτης της Ελλάδας, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι. Σημασία έχει ότι αυτός ο πολιτικός λόγος εξασθενεί αφάνταστα την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και του ίδιου προσωπικά, εάν ασφαλώς είχε σκοπό να ασκήσει αυτόνομη πολιτική. Τούτο ο γράφων το επεσήμανε ευθύς εξαρχής, μήπως και το αντιληφθούν οι σύμβουλοί του και του υποδείξουν το τραγικό λάθος του. Δυστυχώς φαίνεται να μην έχει συμβούλους ικανούς να τον … συμβουλεύσουν! Στην πολιτική δεν λέμε αλήθειες, αλλά κατασκευάζουμε μέσω μίας συνεκτικής επικοινωνιακής στρατηγικής, αλήθειες. Ας αναλογιστεί ο κ. Παπανδρέου, αν έχει χρόνο, τι είδους αλήθειες δόμησε αυτήν την περίοδο.

Η διαφθορά, αγαπητοί φίλοι, είναι ασφαλώς ένα κοινωνικό φαινόμενο που εκφράζει....

συγκεκριμένες πολιτικές σχέσεις, οι οποίες τείνουν να το αναπαράγουν. Είναι, όμως, και έννοια που παραπέμπει στην ηθική υπόσταση ατόμων, κοινωνιών, κρατών, κλπ. Όταν αναφερόμαστε στον λαό χαρακτηρίζοντάς τον διεφθαρμένο, προφανώς δεν σχολιάζουμε τις πολιτικές σχέσεις που δομούν το φαινόμενο, αλλά την ηθική υπόσταση των ατόμων ή της κοινωνίας, ιδωμένης ως παράγοντα δράσης (actor). Με αυτήν την έννοια, η φράση «διεφθαρμένος λαός» δεν έχει απολύτως καμία πολιτική σημασία, παρά μόνον ηθική. Αποτελεί μομφή και κατηγορία εναντίον των Ελλήνων και όχι χαρακτηρισμό των εξουσιαστικών σχέσεων που δομούν το φαινόμενο της διαφθοράς. Άρα, όποιος πολιτικός αναφέρεται στον λαό με αυτόν τον χαρακτηρισμό, προφανώς είναι απολύτως ακατάλληλος για την πολιτική.

Μα, θα μου πείτε, ο κ. Παπανδρέου λέει και ξαναλέει τον τελευταίο καιρό ότι «οι Έλληνες δεν είμαστε απατεώνες». Ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα. Όταν ένας πρωθυπουργός λέει ότι αυτός δεν είναι απατεώνας και ενδεχομένως ούτε ο λαός, αλλά αποκλειστικά η προηγούμενη κυβέρνηση, προφανώς αναπαράγει τον λόγο της διαφθοράς, επιχειρώντας να την περιορίσει ως έννοια στο κομματικά αντίπαλο στρατόπεδο του δικομματισμού. Πέραν αυτού, ποιος ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες είναι απατεώνες και απαιτείται ο πρωθυπουργός να το διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία;

Πρόκειται περί τραγικής πολιτικής επικοινωνίας. Είναι σαν οι άνθρωποι που κυβερνούν σήμερα στην Ελλάδα να μην έχουν περάσει ούτε απ’ έξω από ένα σχολείο για να διδαχθούν πώς δομείται ο πολιτικός λόγος, πώς συνδυάζεται με την πολιτική πρακτική και ποιες είναι οι συνέπειές του σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής. Με αυτήν την έννοια η κυβέρνηση είναι άκρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας. Ανεκπαίδευτοι άνθρωποι σε αυτό το σοβαρό ζήτημα άσκησης πολιτικής, μοιάζει να πιστεύουν ότι με την πολιτική ελευθεριότητα που εκφράζονται στο εσωτερικό της χώρας, μπορούν να εκφράζονται και στο εξωτερικό. Εξομολογούμαι ότι αρκετές φορές έπιασα τον εαυτό μου να εύχεται ο κ. Παπανδρέου να μην γνώριζε λέξη αγγλικά. Το ότι ομιλεί την αγγλική, αντί για καλό είναι πολύ μεγάλο κακό, στον βαθμό που δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική σημασία εννοιών, οι οποίες αλλιώς γίνονται αντιληπτές μέσω της εκφοράς του καθημερινού λόγου και εντελώς διαφορετικά μέσω του πολιτικού λόγου.

Μιλώντας στα ξένα μέσα ή σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με ξένους ηγέτες ή γραφειοκράτες, δεν εκφραζόμαστε όπως στο παράθυρο του φίλου μου του Χατζηνικολάου. Δυστυχώς αυτό δεν το έχουν καταλάβει, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί του.

Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, ούτε είναι, ούτε θα μπορούσε να ήταν διεφθαρμένος. Το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και εξευτελισμένο διεθνώς, μέσω των σκανδάλων που έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό τον γύρο του κόσμου. Προφανώς ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, στον βαθμό που συνεχίζει να υφίσταται ως δομή, εκθέτει την υπερδομή εντός της οποίας λειτουργεί και αυτή ασφαλώς είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και επιμέρους φορείς της, όπως είναι η ευρωζώνη. Παράλληλα, παραπέμπει σε μία διεφθαρμένη κοινωνικοοικονομική δομή, που είναι αναγκαία για την αναπαραγωγή του καθεστώτος. Η δομή αυτή δεν ταυτίζεται με τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει ηθική και όχι πολιτική υπόσταση, αλλά με μέρος του εκλογικού σώματος, που εμπλέκεται άμεσα στην διαδικασία αναπαραγωγής του συστήματος. Συνεπώς, όσοι αναφέρονται στην διαφθορά σε σχέση με την Ελλάδα, ας ερευνήσουν τις σχέσεις του καθεστώτος με την βορειοατλαντική δομή και με την ΕΕ ιδιαίτερα, καθώς και το πώς ο δικομματισμός γαντζώθηκε στο υπάρχον πελατειακό καθεστώς, δίνοντάς του μία ακόμη πιο εκχυδαϊσμένη μορφή.

Έτσι, θα οδηγηθεί κάποιος στην πολιτική προσέγγιση της διαφθοράς στην Ελλάδα και αν ήταν ειλικρινής, θα καταλάβαινε ότι αυτή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης της χώρας. Πολλές χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο οδηγήθηκαν σ’ αυτήν την μορφή ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας ή άλλων μορφών ιμπεριαλισμού ή ακόμη οικονομικού ολοκληρωτισμού. Προφανώς ο δυτικός ορθολογισμός στην πολιτική πρακτική είναι αντίθετος σε αυτήν την μορφή ανάπτυξης, για λόγους που σχετίζονται με τον τρόπο εξέλιξης του καπιταλισμού. Παρόλα αυτά, μια χαρά εξυπηρετήθηκαν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της Δύσης, καλλιεργώντας την διαφθορά σε υπανάπτυκτες ή λιγότερο αναπτυγμένες από αυτούς χώρες, όπως καλή ώρα η Ελλάδα.

Σήμερα είναι αλήθεια ότι σ’ έναν ενιαίο οικονομικό χώρο, όπως είναι αυτός της ευρωζώνης, η διαφθορά δεν επιτρέπει την άσκηση ολοκληρωτικής ηγεμονίας από την ευρω-ατλαντική ελίτ κι έτσι έφτασαν αυτοί που την προήγαγαν να την μέμφονται και να αναπτύσσουν πολιτικές διαφάνειας. Μόνον που τελικά η διαφάνεια μοιάζει να αφορά σε αυτούς που χαρακτηρίζονται διεφθαρμένοι και όχι σ’ εκείνους που τους χαρακτηρίζουν. Κάπως έτσι θεμελιώνεται μία νέα αρχή στην ΕΕ, που διαχωρίζει τις χώρες που ηγούνται από εκείνες που στηρίζουν την ηγεμονία τους.

Ο κ. Παπανδρέου φάνηκε να μην γνωρίζει πώς ασκείται η πολιτική σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, παρότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια. Σε αυτές τις συνθήκες δεν αγωνίζεται κανείς να δείξει την υποταγή και συμμόρφωσή του, ούτε το παίζει «μετανοημένη αμαρτωλή», ούτε ασφαλώς σαν κάποιον που έπεσε ξαφνικά από ένα μακρινό αστέρι στο Μαξίμου. Όταν επικρατεί ένα τέτοιο κλίμα αγωνίζεται κανείς να προβληματοποιήσει την κατηγορία της διαφθοράς, ενοχοποιώντας αυτούς που την επικαλούνται, ώστε να επιβάλουν την συμμόρφωση σε συγκεκριμένους κανόνες πολιτικής οικονομίας, αδιαφορώντας απολύτως για την πραγματική υπόσταση της χώρας στην οποία αναφέρονται (veil of ignorance). Αντί ο κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει την θεραπεία -σοκ εναντίον της χώρας, θα μπορούσε να σοκάρει με απλά πολιτικά επιχειρήματα όλους εκείνους που καλλιέργησαν την discourse της διαφθοράς. για να νομιμοποιήσουν τη νέα στρατηγική τους στην Ευρώπη

Από.....activistis

ΚΚΕ - Αποκηρύσσει Γκλέτσο στην Στυλίδα, ‘έχουμε άλλον υποψήφιο’

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με αφορμή δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ όπου εμφανίζει το ΚΚΕ να στηρίζει τον Απ. Γκλέτσο για δήμαρχο Στυλίδας η Ν.Ε ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

Απο τον Αύγουστο με ανακοινώσεις και δελτία τύπου σε όλα τα ΜΜΕ τοπικά και περιφερειακά έχουμε κάνει γνωστό ότι το ΚΚΕ στο Δήμο Στυλίδας υποστηρίζει το ψηφοδέλτιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ με επικεφαλής τον ΧΡΗΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.

Ο σ. Χρ. Οικονόμου είναι γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ ,υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την περίοδο της μεγάλης απεργίας του 1977,για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, δύο φορές υποψήφιος νομάρχης με το ψηφοδέλτιο της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι οι προσπάθειες όχι μόνο του ΒΗΜΑΤΟΣ αλλά και άλλων κεντρικών ΜΜΕ να εμφανίζουν ως υποψήφιο του ΚΚΕ τον Απ. Γκλέτσο είναι προβοκατόρικη που σαν στόχο έχει τη δημιουργία συγχύσεων στο λαό της περιοχής αλλά και γενικότερα.

Ο λαός της Ανατολικής Φθιώτιδας γνωρίζει πρόσωπα και γεγονότα και

φυσικά θα δώσει την απάντησή του με ψήφο στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΤΥΛΙΔΑΣ και στον καταξιωμένο αγωνιστή υποψήφιο Δήμαρχο Χρ. Οικονόμου. Απαιτούμε απο το ΒΗΜΑ την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας.

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Γιούνκερ για πρώην πρωθυπουργό

Αναρτήθηκε από........energoipoliteskv.blogspot.com


Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει φράση που αποδίδεται στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία είχε θέσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σε Έλληνα πρωθυπουργό, o οποίος του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα "γιατί κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα". Τα όσα είπε ο κ. Γιούνκερ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη. Την ίδια ώρα την έκπληξή του για τα όσα δήλωσε ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ


Μπαράζ αντιδράσεων εντός και εκτός της χώρας προκαλούν οι δηλώσεις Γιούνγκερ πως Γερμανοί, Γάλλοι, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και ένας πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, γνώριζαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση.

Αλλεπάλληλες ερωτήσεις δέχθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον σχετικά με το ποιος είναι ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως φέρεται να αποκάλυψε ο Ζαν Κλωντ Γιούγκερ, του είπε πως κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα. Ο υπουργός οικονομικών κατηγορηματικά δήλωσε πως δεν πρόκειται για τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές ακόμη και χωρίς τη λέξη πρώην, ότι ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι νομίζω μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται», τόνισε.

Η φράση αυτή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ερμηνεύτηκε, πως φωτογραφίζει τον Κώστα Καραμανλή, προκαλώντας την αντίδραση από κύκλους του πρώην πρωθυπουργού.

«Φυσικά ο κ. Καραμανλής ουδέποτε χρησιμοποίησε τέτοιους χαρακτηρισμούς και όσοι του αποδίδουν τέτοια λόγια ένα μόνο στόχο έχουν: Τον αποπροσανατολισμό», τόνισαν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Αντίδραση είχαμε και από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο οποίος έκανε λόγο για ανοησίες.

«Πρόκειται για ανοησίες. Επί των ημερών μου η χώρα είχε ανάπτυξη με ρυθμό 5% και έλλειμμα 4%. Δεν είχα κανένα λόγο και δεν θα δεχόμουν καμία συζήτηση αν η χώρα μου ήταν διεφθαρμένη, ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, έκπληκτος για το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν την ελληνική δημοσιονομική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο», απάντησε ο κ. Τρισέ σε Έλληνα δημοσιογράφο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Ο δημοσιογράφος παρέθεσε λεπτομερώς τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Γιούνκερ την προηγουμένη, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα και ερωτώμενος σχετικά στην Τρίπολη για το θέμα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε το αίτημά του για εξεταστική για την οικονομία που θα διερευνήσει όλα τα στοιχεία από το 1980 έως σήμερα.

«Ο κύριος Γιούγκερ είπε, ότι αν θέλει κανείς να ανατρέξει στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και να δει, πότε έγινε αυτό το κακό, θα πρέπει να πάει πίσω, στη δεκαετία του '80. Μα η δεκαετία του '80, είναι η δεκαετία του ΠΑΣΟΚ. Και είναι δεκαετία, για την οποία εμείς ζητούμε να ξεκινήσει η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ, για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται, δεν το θέλει. Όμως ήρθανε και από το εξωτερικό, να τους επισημάνουν, πότε ξεκίνησε το κακό. Εμείς σήμερα, άλλη μία φορά, δικαιωνόμαστε. Αλλά δεν δίνουμε σημασία τόσο στο χθες. Εμείς σημασία δίνουμε περισσότερο στα μέτρα για το αύριο», τόνισε.

Αίτημα κλήσης του κ. Γιούνκερ στην εξεταστική για την οικονομία όταν αυτή συσταθεί έθεσε ο ΛΑΟΣ.

«Οι πρωθυπουργοί είναι μετρημένοι. Ή ο κ. Σημίτης ή ο κ. Καραμανλής γνώριζε τον διάλογο. Όποιος από τους δύο τον γνωρίζει πρέπει να το πει. Εξάλλου θα αναγκασθεί να το πει ο κ. Γιούνκερ όταν θα κληθεί στην Εξεταστική για την οικονομία», επισήμανε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Αν ο κ. Γιούνκερ και οι όμοιοί του παραδέχονται ότι ήξεραν τι συνέβαινε στο παρελθόν αλλά δεν μίλαγαν, είναι βέβαιο ότι και τώρα ξέρουν αλλά και πάλι δεν μιλάνε. Ξέρουν άριστα ότι οι σημερινές επιλογές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ είναι ακόμα περισσότερο κατεδαφιστικές και ληστρικές αλλά και πάλι δεν λένε τίποτα, γιατί εκ νέου ωφελείται κυρίως η Γερμανία και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση γύρω από τις δηλώσεις του κου Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Παρασκευόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πως ήταν από την αρχή γνωστό σε Αθήνα και Βρυξέλλες ότι επιλογές όπως η διπλωματία των εξοπλισμών και τα φαραωνικά έργα, με πιο προκλητικό παράδειγμα το πάρτυ των Ολυμπιακών Αγώνων, οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην κατάρρευση.

Η κυβέρνηση, που μόλις πρόσφατα επιβράβευσε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά με την περαίωση, είναι τουλάχιστον σε θέση να διεκδικήσει από την ΕΕ μια ευκαιρία να επενδύσουμε πραγματικά στην έξοδο από την κρίση, αντί να αντιγράφουμε συνταγές του ΔΝΤ που έχουν οδηγήσει δεκάδες χώρες σε κοινωνική και περιβαλλοντική κατάρρευση, κατά κανόνα χωρίς μάλιστα αυτό να τους δίνει και οικονομική διέξοδο;”

ΑΠΕ, ΝΕΤ

Καταψηφίζω ή επιλέγω;

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Καταψηφίζοντας ευνοούμε την αδράνεια, επιλέγοντας σωστά μπορούμε να αλλάξουμε την οικονομική πορεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


* Του Θανάση Ζεκεντέ

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου το ζητούμενο για κάποιους είναι να καταψηφίσουν το μνημόνιο, ενώ για κάποιους άλλους είναι να καταψηφίσουν πρόσωπα που διαχειρίστηκαν ανεπιτυχώς επί μακρόν τις τύχες του τόπου μας. Ωστόσο, το ζητούμενο των εκλογών είναι να επιλεγούν οι άνθρωποι που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη του τόπου μας, που θα εργαστούν για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα τους δημόσιους πόρους, επιταχύνοντας την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και προσελκύοντας επενδύσεις στην περιφέρεια μας.

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα οικονομικά στατιστικά στοιχεία προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις για την εξέλιξη της παραγωγής, του εισοδήματος και της απασχόλησης στην Στερεά Ελλάδα.

Η Στερεά Ελλάδα σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 605.329 κατοίκους, δηλαδή αντιπροσωπεύει το 5,52% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Συνεισέφερε με 10.718 εκατομμύρια ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας το 2008, δηλαδή παρήγε το 4,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα το Κατά Κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Στερεάς Ελλάδας ανήλθε το 2008 σε 19.320 ευρώ έναντι 21.281 ευρώ για το σύνολο της χώρας. Το 2008 η κατανομή της προστιθέμενης αξίας ανά παραγωγικό κλάδο στη Στερεά Ελλάδα αντιστοιχεί σε 8% στον πρωτογενή τομέα, σε 42% στο δευτερογενή τομέα και σε 50% στον τριτογενή τομέα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο της χώρας είναι 4%, 19% και 77%. Δηλαδή, η Στερεά Ελλάδα στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον δευτερογενή τομέα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Η Στερεά Ελλάδα αν και βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ συγκαταλέγεται στις σχετικά εύπορες περιφέρειες της χώρας, ωστόσο αργά αλλά σταθερά χάνει έδαφος. Το 2006 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Στερεοελλαδιτών έφτανε το 95,8% του μέσου όρου των κατοίκων της χώρας, το 2007 υποχώρησε στο 93,2% και το 2008 στο 90,8%. Αυτό δείχνει ότι η Στερεά Ελλάδα τείνει να μετατραπεί από μια πλούσια περιφέρεια σε μια φθίνουσα περιφέρεια. Η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στο δευτερογενή τομέα, όπου μεταξύ 2007 και 2008 υπήρξε μείωση του παραγόμενου εισοδήματος κατά 1,9% όταν για την ίδια περίοδο στη χώρα υπήρξε αύξηση 2,4%. Για τα ίδια έτη ο πρωτογενής τομέας στη Στερεά Ελλάδα εμφάνισε αύξηση 0,5% έναντι 1,7% για το σύνολο της χώρας, ενώ ο τριτογενής τομέας στη Στερεά Ελλάδα εμφάνισε αύξηση 6,0% έναντι 6,4% για το σύνολο της χώρας.

Η ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα αναμένεται να αποτυπωθεί ανάγλυφα και στα στοιχεία του ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας για το 2009 και το 2010 τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί. Μια γεύση μας δίνει η ανεργία η οποία το Β΄ Τρίμηνο του 2010 έφτασε στη Στερεά Ελλάδα το 11,5% έναντι 10,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το σύνολο της χώρας είναι 11,8% και 8,9%.

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι η επόμενη 3ετία θα είναι κρίσιμη για την οικονομική πορεία της περιφέρειας μας. Το 2013 ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ίσως μετά το 2014 να μην υπάρξει επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Ενώ σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και ειδικότερα στις αγροτικές επιδοτήσεις. Κατά συνέπεια η αιρετή Περιφέρεια καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να αναστρέψει τη φθίνουσα οικονομική πορεία της Στερεάς Ελλάδας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται σωστές επιλογές στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Η κρισιμότητα της ψήφου δεν αφορά στην καταδίκη ή μη του μνημονίου αλλά στο μέλλον του τόπου μας.

Θανάσης Ζεκεντές


Οικονομολόγος MSc – Αντιδήμαρχος Αταλάντης

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "σέντρα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com