Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Οι Έλληνες υπό καθεστώς ψυχανάλυσης *

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com













Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Μετά το «λεφτά υπάρχουν» και το «καύσιμα υπάρχουν», ήταν λογικό να κηρυχτεί επανάσταση από τους «αντιεξουσιαστές που βρίσκονται στην εξουσία»: τους «επαναστάτες του αυτονοήτου».

Και επειδή οι καλύτερες επαναστάσεις των κυβερνώντων, μετά την μεταπολίτευση, έχουν σημειολογικά κάποια σχέση με την Κρήτη, από εκεί ξεκινά και η επανάσταση των αυτονοήτων, που κάποιοι τους αποκαλούν ανόητους, ενώ εγώ επιμένω ότι έχουν ευφυές σχέδιο: να μας τρελάνουν!

Πού θα πάει, θα τα καταφέρουν, καθώς έχουν συμμάχους, εκτός από τον Καρατζαφέρη και την Ντόρα και εκείνους που «θέλουν την Ελλάδας μας πίσω». Εγώ ο δόλιος πάντα μπροστά την ήθελα, αλλά από ότι με ενημέρωσαν αρμοδίως ήμουν διαχρονικά ντεμοντέ, άσε που δεν… πιάνω σωστά και το νόημα του συνθήματος. Θέλουμε την Ελλάδα μας πίσω από το ΔΝΤ, βρε αδελφέ, είναι το μήνυμα! Κι εγώ πώς θες να συμφωνήσω με την ορθότητά του, όταν ο ηγέτης της «επανάστασης του αυτονοήτου» μου λέει ότι το μνημόνιο (δηλαδή τα μνημόνια, καθώς κάθε δόση θα συνοδεύεται και από ένα επιπρόσθετο) είναι προϊόν της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας και όχι του ΔΝΤ! «Εφαρμόζουμε την πολιτική της κυβέρνησης και όχι της τρόικας», δεν λέει το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο αυτονόητος πρωθυπουργός μας; Άρα…άρα ας συνεχίσουμε τον ύπνο, εκπαιδευόμενοι να αντιλαμβανόμαστε την διάλυση της χώρας ως αυτονόητη διάσταση, δίχως να έχουμε εφιάλτες, όπως υπόσχεται ο θεραπευτής μας, γητευτής του αυτονοήτου α λα γκρέκα, Γιώργος Παπανδρέου.

Πρόκειται για την λεγόμενη «κοινωνική θεραπεία μέσω φαντασιακής ανάκλησης» (imagery rehearsal social therapy). Η μέθοδος αποτελείται από τρία βήματα (αυτό είναι περιττό που σημειώνω, καθώς όλες οι μέθοδοι του σύγχρονου νεοφιλελευθερισμού από τρία βήματα αποτελούνται…

φτάνουν τόσα για να ανακαλύψεις το αυτονόητο).

Πρώτον, ο πολίτης (λέμε τώρα, για υπήκοο πρόκειται) καλείται να ανακαλέσει στο νου του τις λεπτομέρειες του εφιάλτη. Πώς δηλαδή φτάσαμε στο δίλημμα: Μνημόνιο ή Μνήματα. Τις αποθηκεύει, όσο μπορεί, στη μνήμη του και κατόπιν ζωγραφίζει, καταγράφει ή διηγείται την τρομακτική εμπειρία του στα ΜΜΕ, άντε και σε κανένα blog.

Στο δεύτερο βήμα, ο διαταραγμένος πολίτης θα πρέπει να γράψει ο ίδιος ένα «θετικό σενάριο για ώρα ανάγκης», που συνήθως συμπίπτει με την ώρα της κάλπης, να επινοήσει δηλαδή μια διαφορετική κατάληξη του εφιάλτη που βιώνει από την πολιτεία της κυβέρνησης, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχει ευτυχές, για τον ίδιο, τέλος.

Το τρίτο βήμα είναι να μελετήσει κάποιες συγκεκριμένες στρατηγικές υπέρβασης του φόβου, με την βοήθεια φυσικά ειδικών συμβούλων που απασχολεί και διασκεδάζει η κυβέρνηση. Επί δύο εβδομάδες ο πολίτης θα πρέπει να εξευμενίσει τον εφιάλτη, προβάλλοντας μέσα του συνειδητά το σενάριο με το χαρούμενο τέλος.

Η μέθοδος υπόσχεται λαμπρά αποτελέσματα. Ορίστε και ένα συγκεκριμένο περιστατικό σαν παράδειγμα προς μίμηση. Μια γυναίκα είδε σε εφιάλτη ότι την καταδίωκε ένα βυτιοφόρο γεμάτο με απόβλητα που έγραφε ΔΝΤ, ενώ κάποια τεράστια μάτια που ανήκαν σε ένα κυβερνο-τέρας την πλησίαζαν. Στον ύπνο της είπε ότι ένιωθε εντελώς παγιδευμένη. Δεν μπορούσε να ξεφύγει και ξύπνησε κάθιδρη, ουρλιάζοντας. Ο πρωθυπουργός μας, της ζήτησε να αλλάξει το τέλος του εφιάλτη σε κάτι ευτυχές. Η γυναίκα «μεταμόρφωσε» το βυτιοφόρο σε λιμουζίνα που θα την πήγαινε σε μια δεξίωση και μετέτρεψε τα τρομακτικά μάτια του υπουργού ή του παρουσιαστή, εκπροσώπου της κυβέρνησης, σε τεράστιες σαπουνόφουσκες.

Με την τεχνική αυτή, ο Γιώργος ο Αυτονόητος βοηθά τον ασθενή να αποθηκεύσει αυτόν τον μηχανισμό σαν ανακλαστικό και να τον ανασύρει στην επιφάνεια όταν βλέπει εφιάλτες, κάθε φορά που ο κ. Παπακωνσταντίνου μαζί με τον κ. Προβόπουλο υπογράφουν ένα νέο Μνημόνιο για να πάρουμε την… δόση μας. Μάλιστα από την Κρήτη, μοιάζει να υποστηρίζει ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση, ο πολίτης (για να δω πότε θα σοβαρευτώ και θα πάψω να χρησιμοποιώ αυτή την λέξη, που έχει ακυρωθεί πλέον σαν έννοια στο τόπο μας(!)) μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί αυτό το «σενάριο σωτηρίας», ακόμη και μέσα στον ίδιο τον ύπνο του, εντός του οποίου δομούνται τα αυτονόητα.

Σύμβουλοι του Γιώργου, από το γνωστό λόμπι, ως γνήσιοι οπαδοί της ψυχανάλυσης του Καρλ Γιουνγκ θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος παρεμβαίνει στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου, γιατί κατά τη γνώμη τους, όχι μόνο τα καλά όνειρα, αλλά και οι εφιάλτες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την ανθρώπινη ψυχοδομή, καθώς μεταφέρουν κάποια κρίσιμα μηνύματα από το υποσυνείδητο στο συνειδητό του ατόμου.

Η θεώρηση αυτή καθιστά τον εφιάλτη που ζουν σήμερα οι Έλληνες, δημιουργικό στοιχείο της «νέας αλλαγής», της «νέας διακυβέρνησης» του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κοινωνικός εφιάλτης δεν πρέπει λοιπόν να απαλειφθεί, καθώς είναι εκείνος που υποστηρίζει δημιουργικά στο υποσυνείδητο τα αυτονόητα. Όταν εξαλείφουμε τους εφιάλτες, το μυαλό μας χάνει ένα πολύ σημαντικό όπλο, επειδή ο εφιάλτης προσπαθεί να μας «πει» κάτι που, όταν είμαστε ξύπνιοι, αποφεύγουμε συστηματικά να αντιμετωπίσουμε. Αν, όμως, συμφιλιωθούμε με τον εφιάλτη μας, τότε η ψυχική διαταραχή μας θα εξαφανιστεί, αφού ο εφιάλτης θα μετουσιωθεί σε αυτονόητη κατάσταση. Έτσι, ο πρωθυπουργός μας και η παρέα του – εντός και εκτός της χώρας – πιστεύει ότι ο εφιάλτης των πολιτών θα μεταβληθεί σε αυτονόητη ανάγκη και θα συνεχιστεί ο βαθύς ύπνος των κοινωνικών στρωμάτων, θεραπεύοντας το τηλεοπτικό κοινό από βλάβες που προκαλεί ο εφιάλτης, όπως ο ταραγμένος ύπνος που δεν αφήνει περιθώρια για ψυχική γαλήνη και σωματική ξεκούραση.

Ας δούμε λοιπόν τα στάδια αυτοθεραπείας για την εμπέδωση του αυτονοήτου:

(1) Ανακαλούμε στο μυαλό τον εφιάλτη που δομεί η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ μέσω της παραγωγής κρίσεων, τον αποθηκεύουμε στη μνήμη μας και κατόπιν καταγράφουμε ή διηγούμαστε την εμπειρία μας, σε φίλους ή σε κανένα blog.

(2) Γράφουμε ένα «θετικό σενάριο για ώρα ανάγκης», σε εφημερίδες ή στο διαδίκτυο. Επινοούμε δηλαδή μια διαφορετική κατάληξη του εφιάλτη, με αίσιο τέλος.

Ότι ξεχρεώσαμε, ότι οι αγορές αποφάσισαν να μας δανείσουν με 2, 7%, ότι ήρθε η ανάπτυξη, ότι πήραμε αύξηση, ότι βρήκαμε δουλειά, ότι έπεσε ο πληθωρισμός και ο ΦΠΑ, ότι ο Ομπάμα άσπρισε, κλπ.

(3) Μελετούμε στρατηγικές υπέρβασης του φόβου, προκειμένου να «εξευμενίσουμε» τον εφιάλτη, προβάλλοντας μέσα μας συνειδητά το σενάριο με το χαρούμενο τέλος, το οποίο ανελλιπώς μεταφέρει ο πρωθυπουργός εντός των αποσκευών του, είτε πάει διακοπές, είτε κάνει διακοπές από κάποιο συμβούλιο με τους συμβούλους του, συνέδριο διακυβέρνησης ή υπουργικό συμβούλιο.

* ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Το παραπάνω διήγημα δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη της ψυχολογίας. Επέχει θέση ευθυμογραφήματος, με παρόμοιους ψυχολογισμούς σαν αυτούς που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση, οι σύμβουλοί της και τα ΜΜΕ, για να σχηματίσουν την κοινή γνώμη, την κοινή λογική και το αυτονόητο, έτσι όπως θεωρούν ότι τους εξυπηρετεί. Αποτελεί μια αναλογική αναπαράσταση της πραγματικότητας που κατασκευάζει το καθεστώς. Αποτελεί τον κώδωνα κινδύνου, που κρούει ο συντάκτης αυτών των γραμμών προς τη κοινωνία των πολιτών, καθώς παρατηρεί ο πολιτικός λόγος του να μην βρίσκει γόνιμο έδαφος σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ότι η κοινωνία οδηγείται σε βαθύτερη συντηρητικοποίηση με την κρίση. Πολύ φοβάμαι ότι σε δυο-τρία χρόνια η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε ένα συντηρητικό βασίλειο, αποτελούμενο από συντηρητικούς δεξιούς που θα κυβερνούν και εξίσου συντηρητικούς αριστερούς που θα τους αντιπολιτεύονται. Οι πρώτοι θα αγωνίζονται για την εμπέδωση της ηγεμονίας μέσω της εμπέδωσης του νεοφιλελεύθερου «αυτονοήτου», ενώ οι δεύτεροι για την συντήρηση της κομματικής τους ταυτότητας μέσω μιας αντικαπιταλιστικής υστερίας.

Γνωρίζω ότι πολλοί φίλοι, θα επιθυμούσατε ένα θετικό μήνυμα από το κείμενο αυτό, μόνον που δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να… το αρθρώσω. Ο ρόλος μου δεν είναι να χαϊδεύω αυτιά, ούτε να λαϊκίζω. Είναι να ενεργοποιώ συνειδήσεις και να κάνω προτάσεις πολιτικού χαρακτήρα για την διαμόρφωση ενός εναλλακτικού καθεστώτος, ριζοσπαστικής πλουραλιστικής δημοκρατίας. Τα έχω πράξει σε κάποιο βαθμό και τα δύο. Άνοιξα μαζί με κάμποσους άλλους το κεφάλαιο για μια προοδευτική εξέλιξη μέσω ενός αντικαθεστωτικού κυβερνητικού μετώπου. Από εδώ και πέρα ο κάθε ένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Ή θα υποταχθεί η κοινωνία στα «αυτονόητα» του καθεστώτος, ή θα διαμορφώσει μια διαφορετική δομή πολιτικού λόγου και πρακτικής, που θα συμβάλει στην συγκρότηση ενός άλλου πλαισίου παραγωγής αυτονοήτων. Αυτό απαιτεί άλλης μορφής ηγεσία, την οποία έχω ήδη περιγράψει σε προηγούμενα διαδικτυακά σημειώματά μου.

Από.....activistis

Ένας από τους λόγους που τα κανάλια κάνουν κυβερνητική προπαγάνδα.

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Οι εφορίες “ξέχασαν” να ζητήσουν την πληρωμή του φόρου για τις διαφημίσεις…!


Με τροπολογία που πρότεινε η κυβέρνηση -και στήριξε ο ΛΑΟΣ- αναστέλλεται μέχρι τον Οκτώβριο την είσπραξη του φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, που είναι πλέον στο 20%.


Την αποκάλυψη για τη χαριστική ρύθμιση έκανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης. Σημειώνεται ότι ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, είπε: “Αυτός ο φόρος είναι φόρος που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε κάτι το οποίο δεν υπήρχε και απλώς το μόνο το οποίο κάνουμε είναι η μετάθεση της είσπραξης του φόρου”. Δεν εξήγησε δηλαδή γιατί καθυστέρησε στην είσπραξη του φόρου και γιατί προχωρεί στην αναστολή της είσπραξής του.

Υπενθυμίζεται ότι στον νόμο 3845/2010 ψηφίσθηκε ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων να είναι στο 20%, το οποίο έπρεπε να εισπράττεται και να αποδίδεται μηνιαίως, όπως και οι υπόλοιποι φόροι για τα εισοδήματα των εργαζομένων. Όμως, για άγνωστο λόγο, όλες οι ΔΟΥ της χώρας δεν εισέπραξαν τον φόρο και τώρα η κυβέρνηση λέει ότι θα τον εισπράξει από τον Οκτώβριο. “Μήπως με αυτή τη μετάθεση οδηγούμεθα στην αναβολή και με την αναβολή τελικά στην κατάργηση;” ρώτησε ο Π. Λαφαζάνης, χωρίς να πάρει απάντηση από την κυβέρνηση.
 
 
Από.....ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ : Αναβάλλονται οι εκλογές της Κυριακής, αντιδράσεις από υποψηφίους και κομματικά στελέχη, κλίμα έντασης

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


....νέα τροπή στο σήριαλ των εκλογών του νέου δήμου Λοκρών μετά από 1-2 βδομάδες θα γίνουν οι εκλογές σύμφωνα με την εγκύκλιο από την Ιπποκράτους που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου, χειρότερο κι από το «σπασμένο τηλέφωνο» είναι τα «σπασμένα νεύρα» στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ και της ανεύρεσης υποψήφιου για τον δήμο Λοκρών! Το πιο ανησυχητικό για τους«πράσινους» είναι πως κάποιοι εκ των υποψήφιων απειλούν με «σπασμένες κάλπες», ή και «σπασμένες καρέκλες», έτσι και αποτολμηθεί διενέργεια εσωκομματικών εκλογών. Πάλι καλά που στην πρόσφατη συνάντηση γλίτωσαν τα «σπασμένα πλευρά», απ’ το θερμό επεισόδιο στα γραφεία της Ν.Ε! Όσο για την Ιπποκράτους κάποιοι θεωρούν πως κάνει «σπάσιμο» σε.. συγκεκριμένους!


Στην εγκύκλιό του το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραπέμπει μεν σε εκλογές, εισάγει ωστόσο τέτοιες διαδικασίες και αποφάσεις που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Έτσι όπως δείχνουν τουλάχιστον τα ίδια τα γεγονότα οι εκλογές της Κυριακής για την Αταλάντη αναβάλλονται και αυτές θα προγραμματιστούν όταν αποφασίσει η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων και στη συνέχεια προβλέπονται μια σειρά από διαδικασίες οι οποίες θα κρατήσουν τουλάχιστον δύο βδομάδες για να στηθούν οι κάλπες. Την ίδια στιγμή αρκετές από τις οργανώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Λοκρίδα δείχνουν να μην συμμερίζονται την καταστατική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για καθολική ψηφοφορία και προσπαθούν να στηρίξουν την πρότασή τους για συγκρότηση μητρώου μελών και φίλων για να μετέχουν στην ψηφοφορία μόνο αυτοί. Ειδικότερα μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου ιδιαίτερα σε δήμους όπως η Αταλάντη, αλλά και άλλοι δήμοι της περιοχής. Η δυστοκία που κυριάρχησε ό,τι αφορά τους υποψηφίους και η υποβλητική ερμηνεία από την πλευρά της Ιπποκράτους δείχνει να παρατείνει την αγωνία των υποψηφίων και μάλιστα πολλοί εξ αυτών κάνουν τις δικές τους προετοιμασίες για να κερδίσουν χρόνο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Αταλάντης την ερχόμενη Κυριακή δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές, κάτι που έχει προκαλέσει ακόμη και αντιδράσεις μεταξύ των υποψηφίων.

Ήδη στην εγκύκλιο που εξεδόθη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προβλέπεται πρώτα να υπάρξει απόφαση της συγκεκριμένης επιτροπής επιλογής υποψηφίων για τους δήμους όπου θα στηθούν κάλπες και όταν προσδιοριστούν οι δήμοι θα αρχίσουν να τρέχουν μια σειρά από διαδικασίες που έχουν σχέση με την συγκρότηση και τον τρόπο συγκρότησης των εφορευτικών επιτροπών, της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και του τρόπου που αυτές θα κατατεθούν, όπως επίσης και του τρόπου που θα εξελιχτεί η εκλογική διαδικασία ενώ υπογραμμίζεται ότι η ψηφοφορία θα είναι καθολική σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους. Συμπερασματικά για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει πρώτα και κύρια ο δήμος της Αταλάντης να είναι μεταξύ εκείνων που θα αποφασιστεί να στηθούν κάλπες, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κρίσιμο θέμα αφού παρουσιάζεται η Ιπποκράτους από τη μια πλευρά να έχει δώσει εντολές για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και από την άλλη δείχνει να μεταβάλει στάση. Όλα αυτά βεβαίως αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στη λειτουργία της νομαρχιακής επιτροπής, η οποία ήταν περιπετειώδης στην τελευταία συνεδρίασή της. Να θυμίσουμε ότι είχαν ταχθεί υπέρ της κάλπης ο κ. Δ. Μαμάνδρας όπως και ο νυν δήμαρχος Αταλάντης κ. Γιώργος Σκαμπερδόπουλος. Άλλοι δύο υποψήφιοι οι κ.κ. Τσέρτος και Καράλης είχαν ταχθεί υπέρ της κάλπης αλλά αυτή να στηθεί μετά τις 20 Αυγούστου. Ο κ. Νίκος Λιόλιος από την αρχή είχε ταχθεί κατά της κάλπης.

Αντιδράσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τουλάχιστον από την πλευρά ορισμένων υποψηφίων στην Αταλάντη που είχαν ταχθεί υπέρ της κάλπης. Υπογραμμίζουν ότι με τέτοιους τρόπους ροκανίζεται πολύτιμος χρόνος για τη συγκρότηση των συνδυασμών και σε κάθε περίπτωση κρατούν επιφυλάξεις για την πορεία συνολικότερα. Αντίθετα όσοι από τους υποψηφίους είχαν ταχθεί κατά της κάλπης υπογραμμίζουν πως «κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι τελικά θα ισχύει» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχόμενα να προκριθεί η αξιολόγηση και διανομή του χρίσματος από την συγκεκριμένη Επιτροπή της Ιπποκράτους. Ανάμεσαστις πρώτες αντιδράσεις τη χθεσινή μέρα ήταν και εκείνες από την πλευρά των πολιτών οι οποίοι θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να στηθεί κάλπη «για να εκφραστεί το εκλογικό σώμα για όποιον θέλει να έχει υποψήφιο». Μάλιστα οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι «κάθε διαφορετική σκέψη οδηγεί σε συρρίκνωση και τελικά σε ενδεχόμενη πολυδιάσπαση του δημοκρατικού χώρου».

Από.....lokrisnews

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com