Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

K. Διαμαντοπούλου: Πρώτος στόχος η προσέλκυση επενδύσεων

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας και όχι το τέλος της χαρακτηρίζει την (μοναδική ελληνική) συμμετοχή της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Γαλλία, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Κατερίνα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα, όπως τονίζει στη συνέντευξή της προς την αυτοδιοίκηση gr, «το ψηφιακό newsletter που έχουμε ετοιμάσει για την ενημέρωση των συμμετεχόντων σε αυτό το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων, ξεκινάει με μια σελίδα όπου η Αφροδίτη της Μήλου δεν έχει ανοιχτό το χέρι του επαίτη αλλά έχει ανοιχτό το χέρι όπου κάθεται ένα περιστέρι που μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης, πολιτισμού και ανάπτυξης». Η κ. Διαμαντοπούλου μιλά ακόμη για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας αλλά και για την θεαματική αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της γενικής γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Κατερίνας Διαμαντοπούλου στην αυτοδιοίκηση gr είναι το εξής:


- Στις αρχές Ιουνίου η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή και μία από τις οκτώ περιφέρειες απ’ όλο τον κόσμο που επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων στην Γαλλία. Φαντάζομαι ότι σε μια τέτοια συγκυρία για την χώρα μας θα «ιδρώσατε» για να καταλήξουν οι διοργανωτές σε μια ελληνική επιλογή….

Στον τομέα των επενδύσεων έχουμε λάβει μια σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση προσέλκυσης τους , ιδιαίτερα από το εξωτερικό, πρωτοβουλίες που έχουν αρχίσει και καρποφορούν .

Σημαντική ευκαιρία προβολής των Επενδυτικών δυνατοτήτων που υπάρχουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελεί η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας στο 8Ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων 2010. Πρόκειται για το 8th World Investment Conference 2010 στο οποίο η μόνη Ελληνική συμμετοχή είναι αυτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – μιας από τις 8 Περιφέρειες από όλο τον κόσμο που επιλέχτηκαν με αυστηρά επενδυτικά και οικονομικά κριτήρια ανάπτυξης.

Το παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων που θα γίνει 2-4 Ιουνίου στο La Baulle στη Γαλλία είναι ένας υψηλού κύρους θεσμός που ειδικά όσον αφορά στην Ευρώπη είναι επικεντρωμένο στην τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις και γενικά στις δράσεις για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Η επιλογή της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έγινε μετά από αξιολόγηση της υποψηφιότητας της που συνοδεύτηκε από ολοκληρωμένες προτάσεις προσέλκυσης επενδύσεων.

Το συνέδριο αποτελεί μοναδική ευκαιρία προβολής και προώθησης της Περιφέρειας – και μέσω αυτής της χώρας – σε ένα ειδικό κοινό από ηγέτες παγκόσμιου επιπέδου στους τομείς οικονομίας, υψηλής τεχνολογίας και πολιτικής με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στους Νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας Ευρυτανίας και Φωκίδας.

Ενδεικτικά, από τους επιβεβαιωμένους ομιλητές από τον χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων είναι οι:

• Herman van Rompuy, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

• Ben Verwaayen, Διοικητής της Alcatel – Lucent

• Jiang Jianqing, Διοικητής της Industrial & Commercial Bank of China

• James S.Turley, Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ernst & Young

και πολλοί άλλοι. Η προβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μέσω της συμμετοχής μου και συνολικά της αντιπροσωπείας που θα με συνοδεύει αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς το συνέδριο καλύπτεται από περίπου 70 δημοσιογράφους των μεγαλύτερων Μ.Μ.Ε (εφημερίδων και TV) σε παγκόσμιο επίπεδο όπως τα:

• Associated Press

• Bloomberg

• Dow Jones

• Le Figaro

• Time Magazine


- Τι οφέλη προσδοκάτε για την Στερεά Ελλάδα από τη συμμετοχή της περιφέρειας σε αυτό το Συνέδριο;

Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση. Εμείς στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας ως συμμέτοχοι στην εθνική αυτή προσπάθεια και αναλαμβάνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας. Η προσέλκυση των επενδύσεων θεωρούμε ότι είναι ο πρώτος στόχος της χώρας αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και καταθέσαμε φάκελο για να μετέχουμε σε αυτό το Συνέδριο Επενδύσεων, επιλεγήκαμε ως η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα και μια από τις οχτώ από όλο τον κόσμο που θα παρουσιαστούν εκεί. Θέλουμε να δείξουμε μια δυναμική Ελλάδα νέων τεχνολογιών γι’ αυτό και στην αποστολή μας έχουμε Ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν, επιλέχθηκαν με συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια. Έπρεπε να συμπληρώσουν μια λίστα που είχαμε αναρτήσει στο site της Περιφέρειας για να δούμε όλα τους τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επειδή συνομίλησα η ίδια με εκπροσώπους των επιχειρήσεων τους εξηγούσα ότι ο στόχος μας είναι να αποκομίσουμε τα μέγιστα από αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται. Έτσι επιλέχθηκαν επιχειρήσεις με επιθετική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν πάμε για να πούμε ότι μετείχαμε κι εμείς σε μια διοργάνωση, δεν έχουμε τόσο χαμηλούς στόχους. Πάμε για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία και να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η διοργάνωση. Δεν πάμε τυχαία σε αυτή την διοργάνωση, δουλεύουμε 3 μήνες και την προετοιμάζουμε. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια στην οποία μας βοήθησε και μας στήριξε το γραφείο της Υπουργού ΠΟΙΑΝ κ. Λούκας Κατσέλη , το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, το οποίο μετέχει και στην αποστολή και μας δίνει όλη την τεχνογνωσία που χρειάζεται για μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Έχει γίνει μια δουλειά εντατική με ολοκληρωμένες προτάσεις επενδύσεων που θα παρουσιάσουμε αλλά αυτή η δουλειά δεν σταματάει στο Συνέδριο, συνεχίζεται και μετά. Έχουμε κανονίσει ώστε στο τέλος Ιουνίου να φιλοξενήσουμε στη Στερεά Ελλάδα εμπορικούς ακόλουθους Πρεσβειών ώστε να τους παρουσιάσουμε αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες και να τους γνωρίσουμε από κοντά τη Στερεά και τις δυνατότητές της και πολλές άλλες πρωτοβουλίες που θα τις ξετυλίξουμε στη συνέχεια. Αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας, δεν είναι το τέλος της . Στόχος μας βέβαια είναι η δυναμική παρουσία, να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι εδώ, είναι δυναμική, μετέχει, είναι ένας παγκόσμιος παίκτης και δεν είναι αυτό που μας παρουσίασαν κάποια παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως παρία της διεθνούς κοινωνίας. Όπως το FOCUS γι’ αυτό και το ψηφιακό newsletter που έχουμε ετοιμάσει για την ενημέρωση των συμμετεχόντων σε αυτό το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων, ξεκινάει με μια σελίδα όπου η Αφροδίτη της Μήλου δεν έχει ανοιχτό το χέρι του επαίτη αλλά έχει ανοιχτό το χέρι όπου κάθεται ένα περιστέρι που μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης, πολιτισμού και ανάπτυξης.

- Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πάνω στα οποία πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξή της;

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα τα συνοψίσω, τονίζοντας ότι

α) φιλοξενεί τον κορμό της βιομηχανικής δραστηριότητας της Ελλάδας στα τέσσερα μεγάλα βιομηχανικά της πάρκα,

β) βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας, οδικώς, από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και τριών έως τεσσάρων ωρών από τη συμπρωτεύουσα του βορρά, τη Θεσσαλονίκη,

γ) διαθέτει ένα νέο-υπερσύγχρονο σύστημα αυτοκινητόδρομων το οποίο -μέσω της Εγνατίας οδού που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής της- θα συνδέει την Δυτική Ελλάδα με τα Βαλκάνια,

δ) είναι προικισμένη με τεράστια αποθέματα ορυκτών (όπως, ο Βωξίτη και το Νικέλιο), με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως, η ηλιακή, η αιολική, η υδροδυναμική και η γεωθερμική) αλλά και με πανέμορφα φυσικά τοπία που εναλλάσσονται με θαυμαστή ποικιλομορφία.

-Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν να επιδείξουν οι νομοί της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας στους τομείς του τουρισμού;

Η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας διαθέτει ένα μοναδικό και πανέμορφο πλέγμα φυσικών χαρακτηριστικών, όπως ψηλά βουνά, πεντακάθαρους επιφανειακούς υδάτινους σχηματισμούς (ποτάμια, καταρράκτες, λίμνες) και υπέροχες παραλίες, γεγονός που αντανακλάται και στις επιχειρήσεις του είδους.

Στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν τεράστιες και υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες ελλήνων και ξένων τουριστών. Και, βέβαια, υπάρχουν και εξαιρετικά καταλύματα δίπλα στα χιονοδρομικά κέντρα.

Παράλληλα, πολλές και διάσπαρτες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζουν όλο το τουριστικό ρεύμα και διαθέτουν «εξαγώγιμη» τεχνογνωσία και εμπειρία σε πάρα πολλούς τομείς. Κυρίως, όμως, στον πολιτισμό, αφού ένα από τα αριστουργήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι Δελφοί, κοσμούν επάξια τη Στερεά Ελλάδα.

- Στις αρχές Μαίου υπογράψατε με το υπουργείο Οικονομίας την συμφωνία υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς η απορρόφηση των κονδυλίων;

Δυστυχώς παραλάβαμε το ΕΣΠΑ με απορρόφηση περίπου 3,2%, μετά από 3 ολόκληρα χρόνια από την έναρξή του.

Και σήμερα, μέσα σε μόλις 5 μήνες o εθνικός μέσος όρος απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ σήμερα κινείται στο 6%, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όμως έχει καταφέρει να βρίσκεται στο 12,2% που αντιστοιχεί σε 20 εκ. € (πληρωμές-δαπάνες) και προχωράμε δυναμικά, για να δίνουμε συνεχώς κονδύλια σε αναπτυξιακούς στόχους(μεγάλα οδικά δίκτυα, λιμάνια, περιβαλλοντικά έργα, σχολεία, ΧΥΤΑ, έργα τουρισμού και πολιτισμού).», Οι εντάξεις έργων το τελευταίο 5μηνο, σε σχέση με την περίοδο που ήταν Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, έχουν κατά μέσο όρο οκταπλασιαστεί σε μηνιαία βάση.

Αντίστοιχα, οι νομικές δεσμεύσεις έχουν τετραπλασιαστεί και η απορρόφηση έχει τριπλασιαστεί. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το ΕΣΠΑ, το ΕΣΠΑ όχι μόνο δεν έχει βαλτώσει, αλλά επιταχύνεται καθημερινά.

Είμαστε ευχαριστημένοι από τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο, όπου εισακούστηκαν τα αιτήματά μας και μας εκχωρήθηκαν επιπλέον 42 εκατ. ευρώ στη Στερεά Ελλάδα. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Υπουργείου για τη στήριξή του στις προσπάθειές μας, εγώ και οι συνεργάτες μου, οι άνθρωποι της Περιφέρειας έχουμε βάλει ένα εντατικό πρόγραμμα επιτάχυνσης.

Το 2010 καλούμαστε να υλοποιήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 9,8 δισ. ευρώ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την οικονομία μας. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ. Γι’ αυτό να είσαστε σίγουρος.

Αυτό όμως σημαίνει, όχι μόνο να απορροφήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια, αλλά κυρίως να τα αξιοποιήσουμε σωστά. Αυτά τα κονδύλια να πιάσουν τόπο. Να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την παραγωγή στον τόπο μας, να μπορέσουμε να στηρίξουμε την εξωστρέφεια.

Να υλοποιήσουμε ώριμα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, την Πράσινη Ανάπτυξη, την εξοικονόμηση ενέργειας, την βελτίωση της προσπελασιμότητας, την πραγματική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιακής σύγκλισης μέσα από ένα αναμορφωμένο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων. Να ολοκληρώσουμε κοινωνικές υποδομές, με ιδιαίτερη σημασία στην υγεία. Τέλος, να επενδύσουμε στον ανθρώπινο παράγοντα

-Γιατί, εν τέλει, θέλετε οπωσδήποτε να πετύχετε στη θέση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Διαμαντοπούλου;

Το στοίχημά μας είναι να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να ωφεληθεί η Στερεά Ελλάδα και τελικά η Πατρίδα. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου δουλεύουμε καθημερινά πολλές ώρες για να το πετύχουμε. Πρέπει όλοι να έχουμε στο νου ότι στα χέρια μας είναι η Πατρίδα μας. Αν όλοι αρνηθούμε το εγώ και το εύκολο και προτάξουμε το εμείς, την εργατικότητα και την κοινή λογική θα μπορέσουμε γρήγορα, πιστεύω, να ζήσουμε σε μια Ελλάδα που να μας αξίζει.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα "

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Λαμιακός Τύπος "

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Καθημερινή Φθιώτιδα "

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com