Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Προτάσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην Λαμία


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com


Ο σεβασμός για τις άλλες μορφές ζωής είναι δείκτης για τις αξίες του πολιτισμού μας. Τα ζώα που ζουν στην Λαμία και στα περίχωρα της πόλης έχουν ανάγκη από καταφύγιο, τροφή αλλά και αποφυγή κάθε απάνθρωπης μεταχείρισης. Ο Δήμος Λαμίας μπορεί να έχει πολύπλευρο ρόλο σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας καθώς και με φορείς που ασχολούνται με θέματα ζώων.


Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας ζητάει την άμεση παρέμβαση του Δήμου στα παρακάτω θέματα:

• Αυστηροί έλεγχοι για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα pet shops της περιοχής ευθύνης του Δήμου.

• Τερματισμός των εκθέσεων με ζώα που παραβιάζουν τις προδιαγραφές για τη στοιχειωδώς ανεκτή διαβίωση των ζώων.

• Έλεγχοι σε συνεργασία με την Νομαρχία για τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών καταφυγίων ζώων της περιοχής μας.

• Δέσμευση του Δήμου ότι δεν θα δέχεται τσίρκο με ζώα στην πόλη μας.

• Συμμετοχή του Δήμου, με διάθεση της Νομικής του υπηρεσίας, σε καταγγελίες για θανάτωση ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα «φόλες».

• Ενημέρωση σε όσους ασχολούνται με το εμπόριο και τη διακίνηση ουσιών (φυτώρια, γεωπόνοι, supermarkets) που χαρακτηρίζονται τοξικές από τον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτους(φυτοφάρμακα, ποντικοφάρμακα) για την εμπλοκή τους αν αυτά χρησιμοποιηθούν για την θανάτωση αδέσποτων ζώων.

• Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας του Δήμου με συνολική ευθύνη για τα θέματα ζώων, όπως ορίζει ο Νόμος 3170/2003. Συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο και τον Κτηνιατρικό Σύλλογο (π.χ. στις επιτροπές παρακολούθησης για προγράμματα στείρωσης αδέσποτων).

• Καθορισμός αρμοδιοτήτων για τη Δημοτική Αστυνομία σχετικά με τις κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις ζώων και με σχετικές καταγγελίες. Επιβολή προστίμων και μέριμνα ώστε οι κάτοχοι των ζώων να θεωρούνται υπεύθυνοι για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς που μπορεί να προκάλεσαν τα ζώα τους.

• Πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων σε μόνιμη βάση, με όλες τις προδιαγραφές του νόμου και πάντα σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο.

• Εκσυγχρονισμός, νόμιμη λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων που σήμερα υπολειτουργεί στην περιοχή μας και αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας που θέτει η νομοθεσία.

• Προσπάθεια αποσυμφόρησης του Δημοτικού Καταφυγίου Λαμίας με ίδρυση Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων σε κάθε νέο Δήμο που θα προκύψει από την εφαρμογή του ΄΄Καλλικράτη΄΄.

• Δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου με έμφαση στα αδέσποτα. Με συμβολική τιμή θα μπορούσε να παρέχει κάποιες υπηρεσίες (εμβολιασμούς, στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις) και για τα δεσποζόμενα ζώα σε κατόχους ζώων με χαμηλό εισόδημα.

• Εξοπλισμός των Δημοτικού Κτηνιατρείου με ασθενοφόρο, που θα μεταφέρει τα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα και θα περισυλλέγει τα νεκρά θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

• Αποτελεσματική οργάνωση της βάσης δεδομένων με τα μικροτσίπ για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των δεσποζόμενων σκύλων, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ώστε να γίνεται εφικτή η ανεύρεσή τους όταν χάνονται ή πέφτουν θύματα κλοπής. Τακτική αναφορά στην Νομαρχία και συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο.

• Ευαισθητοποίηση των κατόχων ζώων, σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο, για την καθαριότητα και την υγιεινή των δημόσιων χώρων της πόλης. Τα πρόστιμα για περιττώματα στο δρόμο να χρησιμοποιούνται σε προγράμματα προστασίας των αδέσποτων ζώων.

• Ειδικοί οριοθετημένοι χώροι στους τόπους περιπάτου των ζώων (Αγιος Λουκάς, Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου ,Πλατεία Καραϊσκάκη κ.λ.π) για αφόδευση σκύλων. Δωρεάν διάθεση σακουλών μιας χρήσης από αυτόματα μηχανήματα στους χώρους αυτούς, όπως γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Επιβολή προστίμων σε κατόχους ζώων που αδιαφορούν για τα περιττώματα των ζώων τους.

• Δυνατότητα μεταφοράς ζώων συντροφιάς με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, με παράλληλα μέτρα για να μην ενοχλούνται οι άλλοι επιβάτες.

• Υγειονομική ταφή των αδέσποτων νεκρών ζώων όπως ο νόμος ορίζει. Δημιουργία Δημοτικού νεκροταφείου ζώων που θα φιλοξενεί και τα νεκρά οικόσιτα ζώα συντροφιάς των δημοτών.

• Ίδρυση με πρωτοβουλία και του Δήμου Περιφερειακού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Περιφέρειας.

• Μαθήματα φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία που παράλληλα με την προώθηση της φυτικής διατροφής, θα συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη με τα ζώα. Διάθεση χορτοφαγικών υγιεινών επιλογών στα κυλικεία των σχολείων.

• Ενημερωτικές εκστρατείες για τα οφέλη της φυτικής διατροφής, ενέργεια η οποία συνδέει την προστασία των ζώων με θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

• Διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα ζώων. Έκδοση φυλλαδίων ενημέρωσης των δημοτών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα και τις ποινές που προβλέπει ο Νόμος. Η προώθηση και ανάδειξη του εθελοντισμού μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τις υπάρχουσες δομές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη από εθελοντική προσφορά.

• Εκχώρηση αρμοδιοτήτων για θέματα των ζώων στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού με στόχο την διαμόρφωση φιλοζωικής συνείδησης στην πόλη μας.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας, πιστεύουμε πως με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε όλοι μαζί να πραγματοποιήσουμε τις παραπάνω προτάσεις, ώστε να εξαλειφτεί το απαράδεκτο φαινόμενο των αδέσποτων ζώων και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί ένα φιλικό, προς τα ζώα και τους κατόχους τους, περιβάλλον στην πόλη μας, αλλάζοντας την σημερινή κατάσταση που προσβάλει τον πολιτισμό μας.


Πληροφορίες:Παναγιώτης Στασινός
Μέλος Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Τραγουδάμε για τη θάλασσά μας

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com






Στο Μώλο μεταφέρεται η έδρα του ενιαίου Δήμου. Την ίδια ώρα που ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Αντωνίου διαβεβαίωνε το δημοτικό συμβούλιο και τα ΜΜΕ ότι η έδρα έχει κλειδώσει υπέρ των Καμένων Βούρλων.

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

                                                           
Από....Εφημερίδα " σέντρα "

Για κοινό Συκοφάντη και Απατεώνα του κοινού ποινικού δικαίου κατηγορεί τον Δήμαρχο κ. Αντωνίου ο πρώην Δήμαρχος κ. Έξαρχος.

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


                                 Από...  Εφημερίδα " σέντρα "

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από...energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com