Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Πόλεμος ΕΕ και ΔΝΤ για τον...οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας - Νέα πρόταση της Αθήνας

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

 Την Τετάρτη θα είναι στην Αθήνα - εκτος απροόπτου - και το κλιμάκιο του ΔΝΤ για συζητήσεις με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για να δώσουν "τεχνική βοήθεια" σε θέματα φορολογίας αλλά και κατάρτισης του προϋπολογισμού. Και βέβαια θα θελίσουν να κουβεντιάσουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού όσο και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν έρθει στην Αθήνα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, στο πλαίσιο των διαδικασιών για την κατάρτιση της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (θα ανακοινωθεί στις 5 Μαΐου). Ο "πόλεμος" που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ποιός θα έχει το "επάνω χέρι" στις οικονομικές υποθέσεις της χώρας μας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και η Αθήνα προσανατολίζεται σε νέα πρόταση που θα λέει: ΜΟΝΟ απο την ΕΕ ο "μηχανισμός στήριξης" αλλά απο την "κομισιόν" απευθείας η ενεργοποίηση του και ΟΧΙ με ομόφωνη απόφαση της συνόδου κορυφής και ΟΧΙ "στο και πέντε" της στάσης πληρωμών, αλλά πολύ ενωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εν όψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.

Τη Μ.Πέμπτη, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ ενημερώθηκαν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το βασικό ερώτημα ήταν εάν θα προσέλθει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και η απάντηση των στελεχών ήταν ότι «έχουμε διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα προσέλθει και ότι θα προσπαθήσει μόνη της να επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Το μεγάλο ερώτημα για το «δίχτυ ασφαλείας» στο οποίο είχε καταλήξει την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση (και θεωρείται ότι αποτέλεσε και ένα από τα θέματα της συνεδρίασης) είναι ο βαθμός εμπλοκής του ΔΝΤ.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ φάνηκε η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου για το ρόλο του ΔΝΤ, με τις μεν Βρυξέλλες να είναι διστακτικές στην εμπλοκή του Ταμείου με ζητήματα της Ευρωζώνης, τον δε Ντομινίκ Στρος-Καν να λέει ότι «η βοήθεια θα γίνει με τους δικούς μας όρους».

Ο υποδιευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε τη Μ.Πέμπτη ότι «στις συζητήσεις μας με χώρες της Ευρωζώνης έχουμε, φυσικά, διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις αρχές της χώρας, αλλά και ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και είναι μέλη του συστήματος της ΕΚΤ».

Οι «γκρίζες ζώνες» γύρω από το «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος κρατικού δανεισμού, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τη Μ.Πέμπτη, το spread στο 10ετές ομόλογο ανήλθε μέχρι τις 352 μονάδες και ουσιαστικά, αυτό που έγινε τις τελευταίες ημέρες είναι η αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα προ της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε ο μηχανισμός στήριξης.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν πλέον ότι η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, κάνει κακό παρά καλό.

Έτσι, φέρονται να προετοιμάζουν μία νέα πρόταση για τον μηχανισμό στήριξης, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να είναι «καθαρά» ευρωπαϊκός (χωρίς, δηλαδή, τη συμμετοχή του ΔΝΤ) και να είναι πιο γρήγορος, ώστε η ενεργοποίησή του να γίνεται με απόφαση της Κομισιόν και όχι με ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Επιπλέον, για να είναι χρήσιμος αυτός ο μηχανισμός, δεν είναι δυνατόν να μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα θα βρίσκεται ένα βήμα πριν από μία ενδεχόμενη αδυναμία δανεισμού ή ακόμα χειρότερα στο και 5΄μίας στάσης πληρωμών. 


Από ....i-reporter

Εγκληματικές πολιτικές πρακτικές από το 1981 μέχρι σήμερα...

 Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ήταν 1981 όταν η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ με την πολιτική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της ηγεσίας της ΕΟΚ με κυριότερο μοχλό πίεσης τους Γάλλους του Ζισκάρ ντε Στέν παρά την λυσσώδη άρνηση της Κεντροαριστερής αντιπολίτευσης με μπροστάρη το ΠΑΣΟΚ του Α.Παπανδρέου...
Το σύνθημα "Έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ" ήταν που διπλασίαζε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι που πήρε την εξουσία.
Το 1983 ήρθε ο πρώτος πακτωλός χρημάτων με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που διεκδίκησε ο Α.Παπανδρέου για «για την άρση των δυσμενών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία λόγω τη ένταξής της στην ΕΟΚ».
Από τότε πέρασαν ΤΕΣΣΕΡΑ πακέτα αξίας που υπερβαίνουν τα 100 δισ. € για να αναπτυχθεί η χώρα στις υποδομές και την ανταγωνιστικότητα με πενιχρά αποτελέσματα.

Δυστυχώς από τα ονομαστικά ποσά που είχαν εγκριθεί η χώρα απορρόφησε μόνο μέρος των κονδυλίων και από το ποσοστό που απορρόφησε μικρό μόνο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σίγουρα έγιναν δρόμοι (αν και στοίχησαν ....
...κάτι παραπάνω) και σίγουρα βελτιώθηκε το επίπεδο της ζωής της μεγαλύτερης μερίδας του Ελληνικού λαού , το διαρκές έγκλημα των πολιτικών της ήσσονος προσπάθειας όμως που προώθησαν και τήρησαν ευλαβικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα μπόλιασε δύο γενιές.

Το δημόσιο με την γραφειοκρατία του ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση δεν θέλησε να το μειώσει αφού ήταν μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων και άφηνε πάντα τεράστια αποθέματα πελατειακών σχέσεων στους κομματικούς οργανισμούς.
Αυτή την γραφειοκρατία την πληρώσαμε (και δυστυχώς την πληρώνουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να την πληρώνουμε στο μέλλον) πολύ ακριβά αφού τα κονδύλια που δεν απορροφήθηκαν για να καταστήσουν την χώρα ανταγωνιστική δεν ξανάρχονται πίσω ενώ από το 2013 σταματούν ΟΛΕΣ οι κοινοτικές εισροές στην χώρα μας...

Από το 2013 η Ελληνική οικονομία πρέπει ΜΟΝΗ της , χωρίς εξωτερική βοήθεια ,να δημιουργεί ΔΟΥΛΕΙΕΣ (μήπως μειωθεί η ανεργία) , να παράγει ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ (μήπως βελτιώσουμε την σχέση χρέους/ΑΕΠ) και να εξαγάγει περισσότερα από ότι εισάγει.

Πιστεύει άραγε έστω ΕΝΑΣ αναγνώστης ότι αυτό που δεν κατάφεραν οι πολιτικοί από το 1981 μέχρι σήμερα με τον πακτωλό των χρημάτων της Ε.Ε θα το καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση μέσα σε ΤΡΙΑ (3) χρόνια;;;

Αν τα καταφέρει ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να θεωρείται ο μεγαλύτερος πολιτικός στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να πίνουν νερό στο όνομά του.

Το κακό είναι ότι στην παραπάνω παράγραφο σταματούν οι "κερδοσκόποι" .
ΔΕΝ πιστεύουν ότι μία οικονομία σε ύφεση , με χρέος που υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ , που εισάγει τρείς φορές περισσότερα από ότι εξάγει , που το δημόσιο είναι υδροκέφαλο και υπεράριθμο , μπορεί να αλλάξει πορεία σε τρία χρόνια...

Γιαυτό και τα Spreads σήμερα (αυτή την στιγμή...)πήραν την ανηφόρα και βρίσκονται στις 359 Μ.Β...

Από ...... Antilogos-gr

Τι έφερε στο φως το περιστατικό υγείας του Α. Λοβέρδου...

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Η άλλη, δυσάρεστη, όψη στο χώρο της υγείας μετά την αλλαγή κυβέρνησης...

Από τον Νίκο Πρεκεζέ

Το ατυχές περιστατικό υγείας του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου είναι μια πράξη καθημερινότητας για τον κάθε Έλληνα πολίτη. Και είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν η κ. Ξενογιανακοπούλου –από τις προγραμματικές δηλώσεις– μας είπε ότι θα ασχοληθεί με την έξω- νοσοκομειακή περίθαλψη έχοντας λύσει όλα τα προβλήματα εντός των νοσοκομείων που χρεώνουν το κράτος με υπέρογκα χρήματα.
Κυρία Ξενογιανακοπούλου εμφανίζεστε εντελώς...

άσχετη με το αντικείμενο και ήδη κατά την άποψη πολλών έχετε αποτύχει, μολονότι οι προθέσεις σας μπορεί να είναι οι καλύτερες. Και δεν είναι η πρώτη φορά γιατί τα ίδια κατηγορηθήκατε ότι κάνατε και ως Γενική Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Δεν το έχετε… Αυτό φαίνεται και από τις επιλογές των προσώπων για την στελέχωση του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας όσο και για τις διοικήσεις των Νοσοκομείων. Φυσικά, για όλα αυτά την τελική ευθύνη χρεώνεται ο πρωθυπουργός, κάτι που θα έπρεπε να έχετε αποφύγει. Εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, λόγω αυτής της κατάστασης, να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Κι αυτό είναι άδικο.
Κύριε Παπανδρέου, εκτός από θεαματικές κινήσεις του τύπου «σεμιναρίων διαχείρισης κρίσεων» πρέπει να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι μπορείτε επιτέλους να συμπεριφερθείτε ως πρωθυπουργός. Μπορείτε να ρωτήσετε και άλλους ιατρούς – που σας στήριξαν προεκλογικά – για το πώς πρέπει να οργανωθούν τα χειρουργεία, τα εξωτερικά ιατρεία και τα περιφερειακά κέντρα έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται ο κάθε πολίτης με αξιοπρέπεια; Πρέπει να τρώμε στην μούρη τους ίδιους τύπους, απατεώνες και μη, που κατέκλεψαν τον τομέα της υγείας επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας;
Με άλλους κερδίσατε τις εκλογές και με άλλους, στους οποίους τρύπωσαν και λαμόγια, μας κυβερνάτε. Το θέμα είναι ότι και οι περιπτώσεις αυτές, που εν αγνοία σας εκδηλώνονται, την κυβέρνηση κι εσάς εκθέτουν. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν πρέπει να συμπεριφερθείτε αντάξια του ιστορικού ονόματος σας…

Πόλεμος για μια θέση μικρού... πρωθυπουργού. Η Τόνια Αντωνίου επικρατέστερη για τη Στερεά Ελλάδα

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

 
Η θέσπιση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με την εκλογή 13 περιφερειαρχών τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς και η κατάργηση των 54 νομαρχιών φέρνει τα πάνω-κάτω στο πολιτικό τοπίο, κυρίως στην περιφέρεια. Οι 54 νομάρχες δεν «χωρούν» στις 13 περιφέρειες και επιπλέον ο νέος «σούπερ» περιφερειάρχης, που θα εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, αποκτά εκ των πραγμάτων βαρύνοντα πολιτικό ρόλο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται από αμηχανία μέχρι καχυποψία από το σημερινό πολιτικό δυναμικό.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Τόνια Αντωνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", φέρεται επικρατέστερη για τη θέση αυτή στη Στερεά Ελλάδα

Πρώτη στα γκάλοπ η Τόνια Αντωνίου
Για την εκλογή περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας θα ψηφίσουν οι πολίτες από τους Νομούς Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Εύβοιας.
Το χρίσμα διεκδικεί ο νυν νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς. Αρκετά τοπικά στελέχη από την Εύβοια έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ από τη Φθιώτιδα συζητείται το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της νυν βουλευτού, Τόνιας Αντωνίου. Αυτό καταγράφεται στον τοπικό Τύπο, με πληροφορίες από γκάλοπ που θέλουν η κυρία Αντωνίου να παίρνει την πρωτιά και από τους ενδιαφερόμενους της ΝΔ (όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά στη Φθιώτιδα έχει σημαντικές δυνάμεις).
Από τη ΝΔ το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την Περιφέρεια έχει εκφράσει ο Θ. Γιαννόπουλος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απουσία του νυν Νομάρχη Θανάση Χειμάρα από τα γκάλοπ.


Από ....lamianews 

Εκδήλωση της Ν.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ στη Σπερχειάδα με ομιλητή τον Θαν. Παφίλη

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

  


Εκδήλωση-Συζήτηση στο Συνεδριακό Κέντρο της Σπερχειάδας, διοργανώνει η Ν.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 9 Απριλίου, στις 7 το βράδυ, με θέμα:"Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του Κ.Κ.Ε.", με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της Κ.Ε. και βουλευτή του Κ.Κ.Ε.