Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

«Καλλικράτης»: εντός Μαρτίου κρίνονται τα 700 εκ. € της Ε.Ε.

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα κριθεί αν το υπουργείο Εσωτερικών θα καταφέρει να μεταφέρει τα περίπου 700 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ στον «Καλλικράτη». Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr, πράγματι υπήρξαν ενστάσεις των ελεγκτών της Ε.Ε. που επισκέφθηκαν στις 24/2 την χώρα μας προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο του συγκεκριμένου προγράμματος η απορροφητικότητα του οποίου βρίσκεται μόλις στο 0,5%. Κι αυτό γιατί δεν τους παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα μέτρα ως προς την εφαρμογή της Νέας Αρχιτεκτονικής που σχεδιάζει του υπουργείο Εσωτερικών (αρμοδιότητες των νέων δήμων και περιφερειών, συνενώσεις κλπ).

Ωστόσο, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας διαβεβαίωσαν τους ελεγκτές της Κομισιόν ότι τα μέτρα αυτά ήδη βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και θα παρουσιασθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εντός Μαρτίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρουν να εξασφαλίσουν καταρχήν μια παράταση και κατά δεύτερον την υπόσχεση να δοθεί το δικαίωμα των αλλαγών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, εφόσον τα μέτρα για τον «Καλλικράτη» είναι συγκεκριμένα.


Ελεγκτές της Ε.Ε: «δεν θέλουμε άλλα σχέδια δράσης»

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα άνοιξε με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» την Κυριακή (28/2) σύμφωνα με το οποίο τα στελέχη της Ε.Ε. υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση….Μπορεί να στηρίξει ως έχει τις πολιτικές σας. Τι δράσεις θέλετε να αναπτύξετε για να στηρίξετε το πρόγραμμα “Καλλικράτης” που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση όπως έχει σήμερα; Αφού δεν έχετε πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή του Προγράμματος, πώς ζητάτε τώρα αναθεώρησή του; Είστε ακόμη στον σχεδιασμό. Οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν ακόμη κι αν τις έχει λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θέλουμε πια άλλα σχέδια δράσης ή μελέτες. Είμαστε στη φάση των δράσεων εφαρμογής», πρόσθεσαν.

Παράλληλα για την υπόθεση έστειλε την Δευτέρα επείγουσα επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, ενώ σε δήλωσή του ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Στέφανος Γκρίτζαλης υποστήριξε ότι τα στελέχη της Ε.Ε. είπαν ότι «είναι δυνατή η αξιοποίηση του Ε.Π. "Διοικητική Μεταρρύθμιση" του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση δράσεων του Προγράμματος "Καλλικράτης".»


Για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ στο: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5955

Η «προσγείωση» Παπανδρέου

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Τώρα που λύσαμε- προσωρινά- το πρόβλημα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με την από μηχανής παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ, ο Πρωθυπουργός μπορεί πλέον να προσγειωθεί για τα καλά στην Αθήνα και να συντονίσει την κυβέρνησή του προκειμένου να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Ο κ. Παπανδρέου έχει σημαντικότατα ζητήματα να λύσει στο εσωτερικό της χώρας τώρα που ολοκλήρωσε την προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης για την οικονομία. Το πρώτο και σοβαρότερο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργών της. Οι υπουργοί ουσιαστικά δεν μιλάνε μεταξύ τους και όταν μιλάνε τσακώνονται. Οι παρεμβάσεις του κόμματος- από όποιον και αν κατά καιρούς εκφράζονται- είναι καταδικαστικές για το κυβερνητικό έργο και ουσιαστικά δεν υπάρχει ούτε συντονιστής ούτε ομάδα εξουσίας στην κυβέρνηση.

Ο κάθε υπουργός λειτουργεί ανεξέλεγκτα, αδιαφορεί για τη γνώμη των συναδέλφων του αλλά και για τις διαμορφούμενες στην κοινωνία τάσεις και απόψεις και κινείται στη δική του κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τις παλινωδίες που διαπιστώσαμε πρόσφατα σε βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου π.χ. βρέθηκε στο επίκεντρο της ......

διαμάχης με όλους σχεδόν τους υπουργούς και κυρίως με την κυρία Λούκα Κατσέλη αλλά και με ισχυρά στελέχη του κόμματος όπως ο κ. Χ. Παπουτσής.

Ασυνεννοησία επικρατεί και στη συνεργασία μεταξύ άλλων υπουργών οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι πολύ απασχολημένοι («very busy» αυτολεξεί) για να συνομιλήσουν με τους συναδέλφους τους. Ο καθένας με λίγα λόγια έχει σηκώσει δικό του μπαϊράκι και τα υπουργεία αντιμετωπίζονται ως φέουδα χωρίς να παράγουν αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες μόνο με κεντρική εποπτεία και σκληρή πειθαρχία μπορούν να εφαρμοστούν. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει τώρα να διαμορφώσει μια ομάδα εξουσίας που να λειτουργεί σε πλαίσιο συνεργασίας ώστε τα προβλήματα να συζητούνται και να αντιμετωπίζονται σε βάση συνεννόησης μεταξύ των υπουργών και όχι σε επίπεδο ατομικής αυθαιρεσίας. Πόσω δε μάλλον σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία δεν στηρίζεται σε ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες αλλά σε νέους «μαθητευόμενους» υπουργούς που δεν έχουν εμπειρία ούτε στη διοίκηση ούτε στην πολιτική.

Τα μεγάλα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα είναι προβλήματα που παραμένουν άλυτα επί δεκαετίες και γύρω από τα οποία έχουν διαμορφωθεί ισχυρά άνομα συμφέροντα.

Η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και η εισφοροδιαφυγή που έχουν πλέον αποκτήσει χαρακτήρα αυτονόητο, η λεηλασία των Ταμείων από τους γιατρούς και τους προμηθευτές αναλώσιμων και φαρμάκων, ο κλάδος της παραγωγής ενέργειας που τώρα αρχίζει να διαμορφώνεται, οι πολεοδομικές παραβάσεις, η ανάγκη επιτάχυνσης της απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ και πραγματοποίησης επενδύσεων, η αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας, η βελτίωση της Παιδείας και του συστήματος υγείας και κυρίως η καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο είναι στόχοι που δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ισχυρό Υπουργικό Συμβούλιο και χωρίς συντονισμό των δράσεων.

Στον ρόλο αυτόν πρέπει να προσγειωθεί τώρα ο Πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου και ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί από μια ομάδα εξουσίας ώστε να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας σε κράτος που λειτουργεί.

Από........ kafeneio

Επεισόδιο σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ στο Αγρίνιο

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

Επεισόδιο σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου, έλαβε χώρα χθες το βράδυ σε κεντρική καφετέρια του Αγρινίου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ βρέθηκε στο Αγρίνιο μιας και η σύζυγός του κατάγεται από το Αγρίνιο. Συγκεκριμένα ομάδα 10-15 νεαρών ατόμων εισέβαλλε στην καφετέρια "Μετρό" και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ πετώντας του νερά. Ωστόσο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα καθώς εντελώς συμπτωματικά στον ίδιο χώρο βρέθηκαν αστυνομικοί

Από......http://efpoliteia/

Μίζες - ρεκόρ για τα υποβρύχια

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com


Πάνω από 5% οι προμήθειες που πληρώθηκαν.                                                                                Μόνο για το «Παπανικολής» δόθηκαν 10 - 12 εκατ.

Μετά τη Siemens, τη ΜΑΝ, την Daimler και η γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG φέρεται να έδωσε μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ώστε να κερδίσει το συμβόλαιο για την κατασκευή των υποβρυχίων 214 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2000 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις που έγιναν στην Εισαγγελία του Μονάχου από στελέχη της εταιρείας, οι προμήθειες που κατεβλήθησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπέρασαν το 5%, ενώ μόνο για την περίπτωση του «Παπανικολής» κατεβλήθησαν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της έρευνας, 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ για...

...«χρήσιμες πληρωμές».

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στελέχη της γερμανικής εταιρείας χαρακτήρισαν τις παράνομες πληρωμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, «παιδικό σταθμό» μπροστά σε όσα γίνονταν στην Ελλάδα. Οι παράνομες πληρωμές της Ferrostaal προέκυψαν έπειτα από έρευνα της Εισαγγελίας-1 του Μονάχου στη μητρική της εταιρεία ΜΑΝ το 2008. Αυτές οδήγησαν σ' ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών της γερμανικής εταιρείας μέσω των οποίων γίνονταν οι «χρήσιμες πληρωμές» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τις προηγούμενες μέρες στελέχη της εταιρείας κατέθεσαν στον εισαγγελέα, ενώ την περασμένη Τετάρτη έγινε έφοδος των γερμανικών αρχών στα γραφεία της εταιρείας στο Εσσεν. Κομβικό σημείο για την πληρωμή των «μιζών» ήταν το Λονδίνο. Εκεί η Ferrostaal είχε δημιουργήσει μία θυγατρική εταιρεία για να διαχειρίζεται τις παράνομες πληρωμές.

Αυτή εκταμίευε και τις πληρωμές προς την Ελλάδα μέσω ενός 60χρονου Ελληνα, ο οποίος διατηρούσε «εταιρεία συμβούλων». Αυτή ήταν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της Εισαγγελίας, που τροφοδότησε Ελληνες αξιωματούχους οι οποίοι είχαν βαρύνοντα λόγο στην προμήθεια και κατασκευή των υποβρυχίων. Συνολικά η σύμβαση ξεπέρασε τα 1,8 δισ.

Καθημερινή

Από....Citypress-gr

Οκτώ διόδια libre την Κυριακή

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com


Εντείνεται το κίνημα κατά των διοδίων με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα να προγραμματίζει για την Κυριακή κινητοποιήσεις σε οκτώ σταθμούς διοδίων, αντιδρώντας στην αύξηση της τιμής των διοδίων και στη δημιουργία νέων σταθμών διοδίων στις εθνικές οδούς.


Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, στις 12.00 το μεσημέρι θα ανοίξουν τους παρακάτω σταθμούς διοδίων:






Μαλγάρων Θεσσαλονίκης


Λεπτοκαρυάς Πιερίας


Μοσχοχωρίου Λάρισας


Τραγάνας Φθιώτιδας


Αφιδνών Αττικής


Μεταμόρφωσης Αττικής


Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου


Σπαθοβουνίου Τριπόλεως

Γιατί χαμογελάει το ΔΝΤ, πατέρα;

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

By Alan Beattie (Ουάσινγκτον)
Δημοσιεύθηκε: 10:19 - 26/03/10


Αν και οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προσπαθούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός ότι μία ακόμη χώρα διολισθαίνει σε οικονομική καταστροφή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάληψη σημαντικού ρόλου για τη διάσωση της Ελλάδας αποτελεί ισχυρό βραβείο για τον οργανισμό.

Πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν «πολύ μικρό για να είναι χρήσιμο», όμως το ΔΝΤ διεύρυνε τις οικονομικές του δυνατότητες και ως εκ τούτου τη δυνατότητα να παράσχει δάνεια, χάρη στην αύξηση των εισφορών των κρατών-μελών του. Κατόπιν φρόντισε να στηρίξει αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Αναλαμβάνει τη βασική ευθύνη για τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, δηλαδή για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’70 (όταν είχε στηρίξει τη Βρετανία και την Ιταλία) αναλαμβάνει να βοηθήσει μία μεγάλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα.

Όπως τονίζει ο κ. Arvind Subramanian, στέλεχος του think-tank Peterson, με έδρα την Ουάσιγκτον, «όταν το ΔΝΤ άρχισε να ενισχύει τη "δύναμη πυρός" του, οι Βρυξέλλες παρέμειναν στην… πίσω αυλή. Σήμερα, φαίνεται ότι αποφάσισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην είσοδο».

Όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, η εμπλοκή του ΔΝΤ θα επιτρέψει στους πολιτικούς -κυρίως αυτούς της Γερμανίας- να «εισαγάγουν» την αξιοπιστία του Ταμείου και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούν τη δική του παρουσία για να «περάσουν» πιο σκληρά μέτρα.

«Είναι πολύ πιο εύκολο για το ΔΝΤ να επιβάλλει σκληρούς όρους απ’ όσο είναι για τη Γερμανία ή τη Γαλλία», τονίζει ο κ. Uri Dadush, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν στέλεχος του Carnegie Endowment στην Ουάσιγκτον.

Το Βερολίνο -το οποίο άλλωστε θα καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης- είναι περισσότερο πρόθυμο στην εμπλοκή του ΔΝΤ απ’ ό,τι το Παρίσι. Εξάλλου, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, Γάλλος σοσιαλιστής, φημολογείται ότι θα είναι αντίπαλος του Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy στις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας.

Αν και το ΔΝΤ φαίνεται να αναλαμβάνει τον ρόλο του «φύλακα» στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, θα παράσχει λιγότερο από το 50% των κεφαλαίων που ενδέχεται να χρειαστεί η χώρα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα προέλθει από διμερή δάνεια που θα προσφέρουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σαφώς υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα στο να δανειστείς απευθείας από το ΔΝΤ. Το Ταμείο δανείζει με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, τα οποία βασίζονται στον μέσο όρο των επιτοκίων που ισχύουν στις κορυφαίες οικονομίες που είναι μέλη του, ενώ προσθέτει και ένα μικρό premium το οποίο μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με το ύψος του δανείου.

«Με το να δανειστεί από το ΔΝΤ η Ελλάδα "αγοράζει" μεγαλύτερη αξιοπιστία με χαμηλότερο κόστος», υποστηρίζει ο κ. Eswar Prasan, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και νυν μέλος των Cornell University και Brookings Institute.

Πάντως, οι όροι αναμένεται ότι θα είναι «σφιχτοί». Μέχρι σήμερα το ΔΝΤ δανείζει κεφάλαια σε χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση με σχετικά ήπιους όρους. Δεν ισχύει, όμως, αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της δικής της κρίσης και ως εκ τούτου ο δανεισμός της θα γίνει με περισσότερο σκληρούς όρους.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης αφαιρεί από τη χώρα το δικαίωμα διαχείρισης του νομίσματός της ή των επιτοκίων της.

«Από τη στιγμή που το ΔΝΤ δεν μπορεί να ζητήσει να υπάρξει αλλαγή στην ισοτιμία του νομίσματος, τότε το μόνο που μπορεί να ζητήσει είναι σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής», υπογραμμίζει ο κ. Prasad.

Με δεδομένο το «μαγείρεμα» των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, το ΔΝΤ πιθανώς να ζητήσει και μεγαλύτερη διαφάνεια στα «λογιστικά» της χώρας.

Το να μετατραπείς από παρίας πριν από μερικά χρόνια σε βασικό εταίρο διάσωσης μιας χώρας της δυτικής Ευρώπης σαφώς είναι κάτι που αλλάζει σημαντικά την εικόνα του ΔΝΤ. Πρόκειται για μία ευκαιρία που το Ταμείο είναι έτοιμο και πρόθυμο να αρπάξει…

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved

Τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα 28.03.2010

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com



Από.....enimerwsi