Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Χωρίς σπορά δεν φυτρώνουν λαϊκά κινήματα

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

Του Θύμιου Παπανικολάου

Η οργή θολώνει το μυαλό, οδηγεί σε μελοδράματα και αναθέματα κατά του λαού που δεν «ξεσηκώνεται» και «αναπαύεται στην πολυθρόνα» του. Μέσα από τα μάτια της τυφλής οργής η πραγματικότητα φωτογραφίζεται ανάποδα, είναι τυλιγμένη σε πυκνή ομίχλη.

Σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια και τις αναιμικές λαϊκές αντιδράσεις θα προβούμε σε κάποιες αλφαβητικές και πολύ συνοπτικές παρατηρήσεις:

Πρώτη παρατήρηση. Κανένα τέλος της «δημοκρατίας» και καμιά «καταστροφή» δεν έγινε με την κοινοβουλευτική ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

α). Τα πράγματα δεν κρίνονται σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, αλλά στην αρένα της ζωντανής πάλης. Εκατό νόμοι μπορεί να ψηφιστούν και να τιναχτούν στο αέρα στην πράξη από τους λαϊκούς αγώνες. Το καθοριστικό, λοιπόν είναι η ύπαρξη, η ενίσχυση και η οργάνωση των λαϊκών αγώνων και όχι ο τύπος των νόμων.

Δεν μιλάμε βεβαίως για «εικόνες» του ιντερνέτ, αλλά για πραγματικούς αγώνες.

Όταν φυσικά αποστρεφόμαστε τα λαϊκά κινήματα φετιχοποιούμε τους νόμους και τα πρόσωπα, αναζητούμε «Μεσσίες»…

β). Το τέλος της «δημοκρατίας» και η καταστροφή της Ελλάδας έχει συντελεστεί στην ΠΡΑΞΗ προ πολλού. Οι νόμοι επικυρώνουν απλώς αυτό που ήδη έχει συντελεστεί. «Λιπαίνουν» (διευκολύνουν) τις λειτουργίες της δεδομένης πρακτικής συντέλειας.

Η ισοπέδωση, η αποδόμηση και η καταστροφή των κοινωνικών, εθνικών και πολιτικών αρθρώσεων της Ελλάδας από το υπερεθνικό κεφάλαιο, μέσω της αλλοδαπής εισβολής, έχει συντελεστεί. Η Ιθαγένεια, απλώς εναρμονίζει την πραγματικότητα με το νομικό καθεστώς.

Φυσικά αυτή η πολιτική επικύρωση της πραγματικότητας «απελευθερώνει» νέους δρόμους κατάλυσης της ελληνικής κοινωνίας. Το θεμελιακό, όμως, στοιχείο δεν βρίσκεται στη νομική επικύρωση, αλλά στην κοινωνική πραγματικότητα.

Όταν, συνεπώς, δεν αγωνιζόμαστε εναντίον των «κοινωνικών νόμων» αυτής της εφιαλτικής πραγματικότητας και δραματοποιούμε απλώς την επικύρωση κάποιας νομικής της «πτυχής» (όσο σοβαρής και αν είναι) τότε κάθε αγώνας είναι μετέωρος και καταδικασμένος και ως εκ τούτου μακριά από τα ζωντανά και συγκεκριμένα προβλήματα του λαού: τα μόνα που μπορούν να βάλουν σε κίνηση τη λαϊκή ενέργεια και οργή…

Όταν ο ελληνικός λαός σήμερα βιώνει τη φρίκη της λεηλασίας του και καταστροφής του, καθώς και την ισοπέδωση κάθε δημοκρατικής έκφρασης και οργάνωσης, το να τον καλείς, ενώ είσαι πολύ μακριά από όλα τα προβλήματα (πολιτικά και οργανωτικά), για το νομοσχέδιο της Ιθαγένειας, τότε απλώς παίζεις μια κακόγουστη και μίζερη θεατρική εκλογική παράσταση.

Δεύτερη παρατήρηση.

Είναι μεγάλη πλάνη να νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν κινητοποιείται και αναπαύεται στην πολυθρόνα του. Πλάνη οικτρή.

Καταρχήν η ίδια η πραγματικότητα των ημερών διαψεύδει αυτή την πλάνη. Ο λαός, μετά τα εξοντωτικά κυβερνητικά μέτρα, βρίσκεται σε μια διαρκή κινητοποίηση και κάθοδο στους δρόμους. Εκδηλώνει ισχυρές και εκρηκτικές διαθέσεις για αγώνα. Με αφετηρία (το τονίζουμε για τους βλάκες) τα άμεσα οικονομικά και κοινωνικά του προβλήματα: Πάντα από τα «άμεσα» ξεκινούν και φουντώνουν οι αγώνες και ΟΧΙ από γενικές αφαιρέσεις και δραματικές «εθνοσωτήριες» κραυγές. Αυτό είναι το αλφάβητο της θεωρίας των λαϊκών κινημάτων.

Φυσικά αυτές οι επαναστατικές διαθέσεις για αγώνα του λαού (αυτές που εκδηλώνει ρωμαλέα σήμερα και εμείς δεν μπορούμε να τις διακρίνουμε επειδή δεν μας ακολούθησε στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια), θα εξατμιστούν και θα οδηγήσουν σε απογοήτευση και παθητικότητα αν παραμείνουν στο επίπεδο των εκλογικών κομματικών παρελάσεων.

Αυτή την υπηρεσία της εκτόνωσης εκτελούν διατεταγμένα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι «αριστεροί» ψάλτες.

Έχουμε γράψει εδώ:

ΟΤΑΝ, συνεπώς προδίδονται αυτές οι ογκώδεις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού, δεν μπορεί να μιλάμε για «λαό στον καναπέ».

Θα πρέπει να μιλάμε για προδοσία αυτών των επαναστατικών διαθέσεων και ΟΧΙ μόνο από τα «αριστερά» κόμματα.

Αλλά και από αυτούς που το παίζουν «εθνοσωτήρες» και μισούν τις κινητοποιήσεις του λαού, που έχουν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τα συγκεκριμένα και καυτά κοινωνικά προβλήματα και μιλούν αφηρημένα για «πατρίδα».

Αλήθεια έχει δει κανείς να καταπιάνονται, έστω στο ελάχιστο, όλοι αυτοί οι φωνακλάδες υστερικοί «υπερπατριώτες» και «αντινεοταξίτες» δημαγωγοί της «εθνοσωητηρίας» με τα υπαρκτά, ζωντανά και συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των λαϊκών μαζών;

Είναι δυνατόν να καλείς τον ελληνικό λαό στη Βουλή για το νομοσχέδιο, περί Ιθαγένειας χωρίς να έχεις την ελαχιστότατη επαφή με την κοινωνία και το λαό της;

Και το χειρότερο: Να αντιμετωπίζεις με περιφρονητική βαναυσότητα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του ελληνικού λαού και μάλιστα να στρέφεσαι και εναντίον κάθε οικονομικής διεκδίκησης και λαϊκής κινητοποίησης;

Όποιος αποσπά και διαχωρίζει τα εθνικά ζητήματα από την κοινωνία και την «πατρίδα» των λαϊκών στρωμάτων, τότε είναι ή αθεράπευτα αφελής ή συνειδητός, πατριδοκάπηλος απατεώνας, όπως οι διάφορες ποικιλίες των «εθνοσωτήρων»…

Τρίτη παρατήρηση.

Ας επανέλθουμε στο αλφάβητο.

Οι λαϊκές μάζες δεν εξεγείρονται, ούτε κινητοποιούνται έτσι για παιχνίδι.

Έχουν αρκετή σοφία να διακρίνουν τα παιχνίδια των ποικίλων απατεώνων, όλων εκείνων που δεν τους έχουν αντικρίσει ΠΟΥΘΕΝΑ ούτε σε επίπεδο ιδεολογικών αγώνων, ούτε σε επίπεδο πρακτικών αγώνων.

Οι λαϊκές μάζες εξεγείρονται όταν πιστέψουν, όταν δούνε προοπτική, όταν βάλουν εμπιστοσύνη σε πολιτικά υποκείμενα και οργανώσεις.

Προϋπόθεση, συνεπώς κάθε λαϊκού αγώνα, ακόμα και κάθε μικρού μικροαστικού ξεσπάσματος είναι το ΚΥΡΟΣ Ιδεών, οργανώσεων και προσώπων, καθώς και μια αχτίδα ελπίδας και προοπτικής.

Το Κύρος ιδεών προϋποθέτει ότι έχεις σπείρει, οργώσει και οργανώσει ιδέες!!!

Το πολιτικό και οργανωτικό κύρος κατακτάται από τη πολιτική και οργανωτική συμμετοχή στα μαζικά κινήματα.

Ποιο κύρος ΙΔΕΩΝ, πολιτικής και οργανωτικής πράξης έχουν όλοι αυτοί που καλούσαν τον ελληνικό λαό να κατεβεί στη Βουλή για την Ιθαγένεια;

Τα «πατριωτικά» παραληρήματα και οι στείρες «εθνικές κραυγές» ή το «Ελλάδα στους Έλληνες» δεν είναι ΚΥΡΟΣ ιδεών.

Είναι δημαγωγικά κόλπα τα οποία ο ελληνικός λαός τα αντιλαμβάνεται και δεν τους δίνει καμιά σημασία: τα ακούει από όλους εδώ και δεκάδες χρόνια…

Ούτε οι συγκροτήσεις «Επιτροπών» έξω και ενάντια στα προβλήματα των λαϊκών μαζών στοιχειοθετούν πολιτική και οργανωτική πρακτική. Παιχνίδια πολιτικών εμπόρων και παρά φύση ιδεολογικών επιμειξιών είναι, χωρίς ΟΥΔΕΜΙΑ απήχηση στην κοινωνία και ΑΜΕΣΑ αντιληπτά από τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει πατήσει πολλές τέτοιες πεπονόφλουδες από μύστες της πολιτικής τέχνης και όχι από σκύβαλα της πολιτικής αποσύνθεσης ή από εικονικά «κινήματα» των ιστολογίων…

Μάλλον, λοιπόν, αποτελεί πράξη σοφίας του ελληνικού λαού που δεν ακολουθεί τέτοιες «Επιτροπές» της πολιτικής αποσύνθεσης ή καλέσματα ιντερνετικά…
 
Από...Citypress-gr

Τόνια Αντωνίου - ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11-3-2010

Ερώτηση προς την Υπουργό Υγείας, σχετικά με την κατασκευή νέας πτέρυγας για τους Νεφροπαθείς στο Νοσοκομείο Λαμίας και την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου στην οποία αναφέρει:

«Όπως είναι γνωστό, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λαμίας στεγάζεται στο παλιό κτήριο, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί και λειτουργεί μέσα σε συνθήκες κακές και ανθυγιεινές και για τους ασθενείς και για το προσωπικό. Επιπλέον, το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των Νεφροπαθών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενέπαιξε τους νεφροπαθείς, ανακοινώνοντας ότι έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ το έργο της κατασκευής νέας πτέρυγας, γεγονός που δεν έχει επιβεβαιωθεί. Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα και με τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή της νέας πτέρυγας και για ποιο λόγο καθυστερεί;

2. Από πού θα χρηματοδοτηθεί και ποιο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της;

3. Προτίθεται και πότε το Υπουργείο να καλύψει τις ανάγκες της Μονάδας σε ιατρικό προσωπικό;»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Από τον Αναπληρωτή Υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Χρήστο Σταϊκούρα:

Η Έκθεση Προόδου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε εκφράσει, ως Νέα Δημοκρατία, για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του, τόσο λόγω της υποεκτίμησης των κινδύνων, όσο και λόγω της ανεπάρκειας των μέτρων.

Οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν, τόσο από την Έκθεση, όσο και από τη δέσμη των σκληρών και επώδυνων μέτρων που η Κυβέρνηση αναγκάστηκε μεταγενέστερα να λάβει.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την Έκθεση:

Η ύφεση εκτιμάται, για πρώτη φορά από την ίδια την Κυβέρνηση, ότι θα είναι βαθύτερη ακόμη και από το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,2% (από 0,3% στο Πρόγραμμα), αν και οι ενδείξεις είναι για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 2,8% το Φεβρουάριο του 2010, έναντι εκτίμησης για 1,4% το 2010 (όπως καταγράφεται στο Πρόγραμμα). Αν ο πληθωρισμός «σκαρφαλώσει» πάνω από το 3% (το πλέον πιθανό σενάριο μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση των πρόσθετων Κυβερνητικών μέτρων) τότε υπάρχουν έντονοι φόβοι για την είσοδο σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα.

Το κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της χώρας θα υπερβεί τις προβλέψεις του Προγράμματος (αυτό ήδη καταγράφεται στα 18,6 δισ. ευρώ, που έχουμε δανειστεί για το 2010), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή αύξηση στα Ευρωπαϊκά διατραπεζικά επιτόκια.

Τα έσοδα, το πρώτο δίμηνο του 2010, αυξήθηκαν κατά 7,9%, παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου του Προγράμματος (Το Φεβρουάριο, μάλιστα, τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 4,5%). Η υστέρηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η πρώτη αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ποτά, στα τσιγάρα και στα καύσιμα, η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και η μείωση (και τελικά πάγωμα μέχρι 31.05.2010) της επιστροφής φόρων. Αν αυτή η εικόνα συνδυαστεί με το τελευταίο τρίμηνο του 2009 (όπου η υστέρηση των εσόδων κάλυψε τα 2/3 της συνολικής υστέρησης του έτους), τότε επιβεβαιώνεται η πλήρης κατάρρευση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τους τελευταίους πέντε μήνες.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις, απόρροια και της αβουλίας και ολιγωρίας της Κυβέρνησης, την οδήγησαν στη λήψη επιπλέον μέτρων (χωρίς καν να υλοποιηθούν αυτά που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα) της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ.

Μέτρων, όμως, που οδηγούν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Μέτρων που, αν δεν συνδυαστούν με άμεσες δράσεις τόνωσης της Οικονομίας -για τις οποίες έχουμε, ως Νέα Δημοκρατία, καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις- θα κριθούν και πάλι ανεπαρκή.

Η Νέα Δημοκρατία έχει, ήδη, εισηγηθεί διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με έμφαση στα μέτρα τόνωσης της αγοράς, για δύο κρίσιμους λόγους:

-Πρώτον, για να μειωθούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της συσταλτικής πολιτικής. Για να μην πνίξουμε την Οικονομία, προκειμένου να «εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά». Και για να μη διαλύσουμε την Κοινωνία, προκειμένου να τη …«σώσουμε»!

--Δεύτερον, για να γίνουν αποτελεσματικά τα μέτρα περιστολής του ελλείμματος που έχουν ήδη ληφθεί. Διότι για να εισπράξεις από φόρους πρέπει να υπάρξουν τζίροι στην αγορά και εισοδήματα για να φορολογηθούν. Αν δεν υπάρξουν μέτρα τόνωσης της αγοράς, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας θα καταστήσει τα μέτρα αναποτελεσματικά. Κι υπάρχει ο κίνδυνος, παρά τις μεγάλες θυσίες, τα δημοσιονομικά ελλείμματα να παραμείνουν πολύ υψηλά και να χρειαστούν κι άλλα μέτρα, που δεν τα αντέχει η οικονομία και η Κοινωνία, έτσι κι αλλιώς.

Τα μέτρα τόνωσης είναι, όχι μόνο απαραίτητα, αλλά χρειάζονται άμεσα. Διότι, ακόμα κι αν ληφθούν σήμερα, θέλουν κάποιο χρόνο για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν. Άρα, όσο αργούμε, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουμε να αργήσουν και οι απαραίτητες «ανάσες». Η κυβέρνηση καθυστερεί στη λήψη τους, όπως καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Ήδη από τα 23 μέτρα που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση υιοθέτησε το ένα (αξιοποίηση ΤΕΜΠΜΕ για πληρωμή οφειλών επιχειρήσεων) και συζητά ένα ακόμα (πρόγραμμα βιοκλιματικής βελτίωσης οικιών).

Χρειάζεται, άμεσα, λήψη όλων των μέτρων τόνωσης.

Le Monde: Τα δύο σενάρια για κοινοτική στήριξη

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Κοντά σε συμφωνία για τους όρους της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται οι ηγέτες της ευρωζώνης, με στόχο την οριστικοποίηση της στήριξης τη Δευτέρα στη σύνοδο του Ecofin, μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της "Le Monde".


Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, αν και δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες της στήριξης, αυτή υπολογίζεται μεταξύ των 20 - 25 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται δυο προτάσεις, αναφέρει η "Le Monde": είτε η χρηματοδότηση μέσω διακρατικών δανείων με τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε η δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης βασισμένου σε εγγυήσεις των χωρών-μελών.

Η πρώτη επιλογή θα ήταν ευκολότερο να εφαρμοστεί "βραχυπρόθεσμα", σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που κυκλοφόρησε την Πέμπτη προς τους Ευρωπαίους επιτρόπους. "Θα σήμαινε ότι κάθε κυβέρνηση δεν θα χρειαζόταν να διαπραγματευτεί τους όρους της με την Αθήνα", σημείωσε πηγή της γαλλικής εφημερίδας.

Από....euro2day

Ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για τη δεύτερη θητεία του. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ο Κ.Παπούλιας επανεξελέγη, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, στις 2 Φεβρουαρίου, με 266 ψήφους υπέρ και 32 "παρών". Υπέρ της επανεκλογής του είχαν τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., "παρόντες" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Κάρολος Παπούλιας καταλαμβάνει την ένατη προεδρική θητεία από τη μεταπολίτευση, είναι ο τρίτος πρόεδρος, μετά τους Κ.Καραμανλή και Κ.Στεφανόπουλο, που επανεκλέγεται σε δεύτερη θητεία, ενώ κατέχει ο ίδιος το ρεκόρ κοινοβουλευτικής συναίνεσης κατά την πρώτη εκλογή του το Μάρτιο του 2005 με 279 ψήφους.

Από......i-reportergr

Έτοιμος ο αυτοδιοικητικός κόσμος για το μεγάλο βήμα χωρίς να ζητα οφίκια


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι λίγοι του ΠΑΣΟΚ που ψηφοθηρούν, κάνουν κακό στον εαυτό τους


Την βεβαιότητά του ότι καθώς ο αυτοδιοικητικός κόσμος είναι έτοιμος για το «μεγάλο βήμα» και «το υπουργείο Εσωτερικών θα συγκεράσει αρμονικά την αναγκαιότητα με τη λαϊκή βούληση», θα διαψευστούν οι προβλέψεις για αντιδράσεις στον «Καλλικράτη», εκφράζει με τη συνέντευξή του στην αυτοδιοίκηση gr ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης. Παράλληλα ο κ. Ξυνίδης υποστηρίζει ότι στον «Καλλικράτη» όλοι έχουν θέση και ρόλο, χωρίς όμως λογικές οφικίων και βιλαετιών, ενώ στέλνει μήνυμα σε βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ «που ενδίδουν σε προκλήσεις ψηφοθηρικού περιεχομένου περιεχομένου ή σε λογικές προκριμάτων σε σχέση με τις υποψηφιότητες», ότι «κάνουν κακό στον εαυτό τους». Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, υποστηρίζει ότι «το ποσό των 4 δις, που συνοδεύει τον ‘Καλλικράτη’, είναι ποσό αναπτυξιακών προγραμμάτων και αναπτυξιακής πολιτικής, όχι κόστος υλοποίησης». Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτη Ξυνίδη στην αυτοδιοίκηση gr είναι το εξής:

- Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ο «Καλλικράτης» θα είναι νόμος του κράτους μέχρι τις 15 Μαίου. Θεωρείτε ότι προλαβαίνει η κυβέρνηση με δεδομένες τις αντιδράσεις που αναμένεται να υπάρξουν για το χωροταξικό;

Είναι δέσμευση της κυβέρνησης οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να διεξαχθούν με βάση τη νέα αρχιτεκτονική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάποιοι το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, διαδίδοντας τη μια ότι δεν θα προλάβουμε, την άλλη ότι δεν αφήνουν οι Ευρωπαίοι λόγω των οικονομικών μας και διάφορα άλλα. Ο Καλλικράτης θα γίνει νόμος του Κράτους και οι εκλογές θα διεξαχθούν με τη νέα αρχιτεκτονική, γιατί είναι αναγκαίο βήμα για την χώρα και την ανάπτυξή της. Πιστεύω και διαπιστώνω καθημερινά, ότι ο αυτοδιοικητικός κόσμος είναι απόλυτα ώριμος και έτοιμος για το μεγάλο βήμα, όπως επίσης πως το υπουργείο Εσωτερικών θα συγκεράσει αρμονικά την αναγκαιότητα με τη λαϊκή βούληση. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διαψευστούν οι προβλέψεις για αντιδράσεις.

- Οι συνενώσεις, οπωσδήποτε, δημιουργούν αντισυσπειρώσεις, καθώς μεταξύ άλλων θίγουν συμφέροντα που είναι παγιωμένα εδώ και πολλές δεκαετίες. Υπάρχουν τέτοιες τάσεις μέσα στο κόμμα σας; Το ρωτώ αυτό γιατί μεταξύ άλλων βλέπουμε βουλευτές σας να πηγαίνουν σε συγκεντρώσεις κατά των συνενώσεων, αλλά και αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη σας να πρωτοστατούν σε αυτές….

Τα κομματικά μας στελέχη στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι πλήρως ενταγμένα στη λογική και την ουσία του Καλλικράτη. Ορισμένοι, κάποιες στιγμές, ενδίδουν σε προκλήσεις ψηφοθηρικού περιεχομένου ή σε λογικές προκριμάτων σε σχέση με τις υποψηφιότητες. Περισσότερο κακό στον εαυτό τους κάνουν, παρά επιτυγχάνουν την επιβράβευση των πολιτών αλλά και του Κινήματός μας.

- Από τις συσκέψεις που έχετε κάνει μέχρι τώρα με κομματικά στελέχη φαντάζομαι ότι θα έχετε καταλήξει ότι το μεγάλο πρόβλημα με τις συνενώσεις εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Θεωρείτε ότι πρέπει να μπει ένα πληθυσμιακό πλαφόν για τους νέους δήμους (για παράδειγμα 40 έως 60.000) , ώστε να μην ζητάει ο δήμαρχος, για παράδειγμα, του δήμου με πληθυσμό 15.000 κατοίκων να παραμείνει αυτόνομος;

Πιστεύω ότι ήδη οι πολίτες, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί έχουν άποψη και γνωρίζοντας τη λογική που αποπνέει ο Καλλικράτης, βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Κάποιες ακραίες θέσεις που υπερασπίζονται υφιστάμενα όρια Δήμων, προφανώς εκφράζονται για την τιμή των όπλων. Στον Καλλικράτη όλοι έχουν θέση και ρόλο. Λογικές οφικίων και βιλαετιών όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν.

- Εκτός όμως από το «αγκάθι» των συνενώσεων υπάρχει και αυτό του κόστους. Η προηγούμενη κυβέρνηση το υπολόγιζε στα 4,2 δις. Εσείς;

Η προηγούμενη κυβέρνηση ανήγαγε το θέμα της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης σε οικονομικό πρόβλημα, ως άλλοθι για να μην την πραγματοποιήσει και να μην μπει στη βάσανο της υλοποίησης και του πολιτικού κόστους. Ο Καλλικράτης εξορθολογίζει τις δαπάνες, δημιουργεί προϋποθέσεις καλύτερης διαχείρισης των πόρων, δεν ρουφάει αδηφάγα χρήματα, απεναντίας εξοικονομεί χρήματα. Το ποσό των 4 δις, που συνοδεύει τον Καλλικράτη, είναι ποσό αναπτυξιακών προγραμμάτων και αναπτυξιακής πολιτικής, όχι κόστος υλοποίησης

Από.....aftodioikisi.gr

ΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΣΔΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΑ ΣΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΧΥΤΥ;

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Σε κλιμα εντασης και διαφωνιων συνεδριασε το Δ.Σ.του ΦΟΣΔΑ Λοκριδας αναφορικα με την δημιουργια του ΧΥΤΥ της περιοχης.
Παντως οπως δηλωσε στον FM-1 ο προεδρος του φορεα και δημαρχος Τιθορεας Νικος Καράφλας εστω και μεσα σε ενα τετοιο κλιμα επιτευχηκε η συνθεση και η κοινη αποφαση για αιτημα χρηματοδοτησης του ΧΥΤΥ απο την περιφερεια Στερεας Ελλαδος."Δυστυχως υπηρξε μια αστοχια στην αρχικη ανακοινωση που προκαλεσε συγχυση" δηλωσε ο κ.Καράφλας "αλλα προχωρουμε στη μελετη και ακολουθως η περιφερεια μπορει να χρηματοδοτησει την κατασκευη του ΧΥΤΥ " τονισε ο δημαρχος Τιθορεας.

Από....Lamia fm 1

Τι αλλάζει στα ΤΕΙ

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Τι ανακοίνωσε στην 41η Σύνοδο Προέδρων - Αντιπροέδρων ΤΕΙ στη Λαμία ο Υφυπουργός κ. Πανάρετος. Ποια τα συμπεράσματα της Συνόδου


«Τα Προεδρικά Διατάγματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα έχουν εκδοθεί πριν από την έναρξη του επομένου ακαδημαϊκού έτους», ανακοίνωσε στην 41η Σύνοδο Προέδρων - Αντιπροέδρων ΤΕΙ, που διεξήχθη στη Λαμία το τριήμερο 10-12 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γιάννης Πανάρετος. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ άκουσαν με ικανοποίηση τη σχετική εξαγγελία και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν τελικά στο κλείσιμο των Ιδρυμάτων.

Μιλώντας στη Σύνοδο, ο κ. Πανάρετος εξήγγειλε συνάντηση τις επόμενες μέρες, με συμμετοχή εκπρόσωπου της Συνόδου των Πρυτάνεων, εκπρόσωπου της Συνόδου των ΤΕΙ, τους Προέδρους του ΤΕΕ ,της ΕΕΤΕΜ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί των Προεδρικών Διαταγμάτων. Πριν από το τέλος Μαρτίου, θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους και θα τεθούν σε διαβούλευση τα νέα σχέδια ΠΔ. Πριν από το τέλος Ιουνίου, θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση τα Συμβούλια Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για να διατυπώσουν την γνώμη τους επί των σχεδίων, όπως απαιτεί ο νόμος. Τα Π.Δ. για όλες τις ειδικότητες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα έχουν εκδοθεί πριν από την έναρξη του επομένου ακαδημαϊκού έτους.




H 41η Σύνοδος Προέδρων - Αντιπροέδρων των ΤΕΙ κατέληξε στα εξής:

1. Θεωρεί απαράδεκτες και δεν αποδέχεται διατάξεις σε βάρος των πτυχιούχων ΤΕΙ σε πρόσφατα σχέδια νόμου που αφορούν στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τους ενεργειακούς επιθεωρητές των κτιρίων τα οποία αποκλείουν τους πτυχιούχων μας, απαιτεί την άμεση τροποποίησή τους και ζητά την άμεση προς τούτο παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

2. Αποδέχεται την εισήγηση της μικτής επιτροπής της Συνόδου για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των ΤΕΙ και εμμένει στην έκδοση των Π.Δ. όπως αυτά εγκρίθηκαν από το ΣΑΤΕ μέχρι το Δεκέμβριο 2008. Τα εν λόγω Π.Δ. με βάση του άρθρο 18 παρ. 2 του ν. 3794/09 εξαιρούνται από την ανάγκη γνωμοδότησης του ΣΑΠΕ. Θεωρεί σημαντική τη δέσμευση του κου Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στη Σύνοδο για ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των Π.Δ. μέχρι τέλος Ιουνίου και την έκδοσή στους πριν την έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Θεωρεί επίσης σημαντική τη δήλωση του, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν θα αποδεχθεί διαφωνία συναρμοδίων υπουργείων για συντεχνιακούς λόγους. Η Σύνοδος θα καθορίσει τη μελλοντική στάση της από την τήρηση των παραπάνω στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και τα Ευρωπαϊκής πρακτικής διαφορετικά θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Απαιτεί την ένταξη των πτυχιούχων ΤΕΙ στο ίδιο επίπεδο με αυτό των πτυχιούχων του Πανεπιστημιακού Τομέα ίσης διάρκειας φοίτησης.

4. Θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή εκπροσώπων της Συνόδου σε όλες διαδικασίες στρατηγικού σχεδιασμού της εκπαίδευσης και έρευνας όπως και σε επιτροπές ή όργανα λειτουργούν ή πρόκειται να συσταθούν.

Από...paratiritisfthiotidas

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com