Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 11/3

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com




ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΟ ΦΑΪ ΑΠ' ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,


κηρύσσουν τη λιτότητα.


Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα, ζητάν θυσίες.


Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα΄ρθουν

(Μπέρτολτ Μπρεχτ).

Μέσα στο περιβάλλον της τριπλής επιτήρησης (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε με τη στήριξη του ΛΑΟΣ στη Βουλή ένα πακέτο μέτρων που οδηγεί στην τελική εξόντωση όλων των εργαζόμενων χωρίς καμία εξαίρεση.

Τα κυβερνητικά μέτρα θίγουν βάναυσα όχι μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, αλλά όλους τους εργαζόμενους. Καταργούν ουσιαστικά τις συνταγματικά κατοχυρωμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις ΔΕΚΟ. Οδηγούν όχι μόνο σε μείωση εισοδημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων αλλά και σε αύξηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Η μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την περικοπή των δημόσιων επενδύσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε βάθεμα της ύφεσης και σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας στη χώρα μας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα σταματήσουν εδώ. Περιμένουν, υπολογίζουν, μετράνε ποια θα είναι η αντίδραση του εργαζόμενου κόσμου για να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών και των συντάξεων και στον ιδιωτικό τομέα, στη συνέχιση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, στην ουσιαστική και τυπική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην ολοκληρωτική διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Χωρίς καμία αναβολή λοιπόν είναι η στιγμή που πρέπει να απαντήσουμε. Ο κόσμος της δουλειάς να δείξει επιτέλους ότι η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του. Έχουμε ανάγκη ΕΝΑ μεγάλο κίνημα ενάντια στο κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενάντια στο ζουρλομανδύα του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

Καλούμε στο συντονισμό και στην κοινή δράση όλο τον κόσμο της αριστεράς, τους κοινωνικούς αγωνιστές, τους συνδικαλιστές που σέβονται το ρόλο τους, όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, στη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, που θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές και θʼ ανοίξει το δρόμο για μία άλλη πορεία της χώρας μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 11/3/2010 και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Προσυγκέντρωση του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Αθήνα, Πέμπτη 11/3, 10:30 πμ στο Μουσείο.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τη συνάντηση Παπανδρέου – Ομπάμα

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν αφορούν το λαό και τα συμφέροντά του.

Οι τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας» και ότι έχει με τις ΗΠΑ κοινές αξίες, σημαίνουν ότι η ελληνική πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό θα συμμετέχουν πιο αποφασιστικά στην επιδρομή των ιμπεριαλιστών - τρομοκρατών κατά των λαών. Αυτή είναι η βάση για τη στήριξη που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η πολιτική στήριξη από τον Μπ. Ομπάμα σημαίνει στήριξη στον πόλεμο που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση κατά του λαού, σε συνεργασία με την ΕΕ και τα άλλα αστικά κόμματα, στήριξη για την κατάργηση όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει στην εργατική τάξη και τη γενίκευση των συνθηκών γαλέρας στην εργασία και στο εισόδημα.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε σημαντικά ανταλλάγματα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπέρ της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή και ευρύτερα. Η κυβέρνηση οφείλει να πει στον ελληνικό λαό τι δεσμεύσεις ανέλαβε στις αξιώσεις των ΗΠΑ στο Αιγαίο, όσον αφορά τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου από την ελληνική και τουρκική πλουτοκρατία, την ένταξη του Αιγαίου στο σχεδιασμό της «αντιπυραυλικής ασπίδας», καθώς και στην αξίωση για νομιμοποίηση των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Οφείλει να πει στο λαό το ρόλο που ανέλαβε για πιο ενεργητική υποστήριξη των συμφερόντων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, τη χρησιμοποίηση της FYROM ως χώρας προτεκτοράτο τους, ώστε να ελέγχονται από τα αμερικάνικα κεφάλαια οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η παραχώρηση βίζας που εμφανίζει η κυβέρνηση ως κατάκτηση, σημαίνει με βάση τις κατάπτυστες συμφωνίες τη νομιμοποίηση του φακελώματος του ελληνικού λαού (δακτυλικά αποτυπώματα, DNA, προσωπικά δεδομένα κ.α.) και από τις αμερικανικές «αντιτρομοκρατικές» υπηρεσίες, τον έλεγχο και την επιτήρηση των ελληνικών αεροδρομίων και των υπηρεσιών έκδοσης των διαβατηρίων από αυτές και την παρουσία ενόπλων πρακτόρων τους στις υπερατλαντικές πτήσεις.

Η απεμπλοκή της χώρας από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αντιθέσεις πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Πρέπει να αποτελέσει συστατικό στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των στρατηγικών επιλογών που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 16 Μαρτίου

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε, ομόφωνα, να πραγματοποιήσει μαζί με την ΟΛΜΕ και άλλα συνδικάτα, συλλαλητήριο στα Προπύλαια, την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 , ώρα 18:00 με κυρίαρχιο αίτημα την απόσυρση των αντιλαϊκών μέτρων και τ ην ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας.

Από......esos.gr

Νεκρώνει αύριο όλη η χώρα από τις απεργίες


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com


Με απεργίες και συλλαλητήρια συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως έχουν εξαγγείλει για αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με κεντρικό σύνθημα "Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση". Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια. Με δυσκολία θα γίνονται οι μετακινήσεις καθώς τα μπλε λεωφορεία, το τραμ, ο Προαστιακός και τα τρένα του ΟΣΕ, θα ακινητοποιηθούν όλο το 24ωρο. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις για το μετρό και τα τρόλεϊ. Με στάσεις εργασίας (πρωί και απόγευμα) συμμετέχουν την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κυκλοφορήσουν από τις 8:30 το πρωί έως 8:30 το βράδυ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε επίσχεση εργασίας στις 16 Μαρτίου.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία, επιπλέον, προαναγγέλλει «δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες τη Δευτέρα 15 Μαρτίου σε όλη τη χώρα», καθώς και 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαρτίου. Στις 17 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες του κλάδου. Σε σχετική ανακοίνωση το συνδικάτο αναφέρει ότι «δεν θα γίνουμε αυτόχειρες, ούτε θα χειροκροτήσουμε την αφαίμαξη και την ακύρωση των κατακτήσεών μας».

Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στη γενική απεργία της Πέμπτης, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα κλείσει ουσιαστικά ο εναέριος χώρος της Ελλάδος με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία απολύτως πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια.

Η απεργία προκαλεί νέα αναστάτωση στο πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιριών. Οι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρίες ΑEGEAN και OLYMPIC AIR ανακοίνωσαν ότι αναγκάζονται να ματαιώσουν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις για την ημέρα αυτή, ενώ τροποποιούν την ώρα αναχώρησης σε ορισμένες άλλες, προκειμένου να μην συμπέσουν με την απεργία. Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν σήμερα το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, να επικοινωνούν με τις εταιρίες για να πληροφορηθούν αν και πότε θα εκτελεστεί η πτήση τους.

Δίωρες στάσεις εργασίας, από 10.00 πμ-12.00 πμ, πραγματοποιούν έως την Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι. Κλειστή παραμένει η Πανεπιστημίου στο ύψος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι κατειλημμένο από εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής. Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει το πακέτο των μέτρων που έχει προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση του πρώην εθνικού μας αερομεταφορέα και έτσι δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε τις αποζημιώσεις τους ούτε και τις συντάξεις τους.

Κλειστούς μέχρι την Πέμπτη 11 Μαρτίου κρατούν τους ΧΥΤΑ οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ σήμερα πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας (από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου). Παράλληλα, Ομοσπονδίες με αποφάσεις των διοικήσεων τους καλούν τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πλαίσιο των κινητοποιήσεων «που αποφάσισε και υλοποιεί η Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αντίδραση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά άδικα μέτρα της κυβέρνησης και τη λεηλασία του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων» καλεί τους υπαλλήλους των ΟΤΑ όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία.

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι αστυνομικοί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ την Πέμπτη 11 Μαρτίου και ώρα 18:00.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους και τους αγώνες των ελληνικών συνδικάτων για να μην περάσουν τα μονομερή, σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα περικοπής μισθών και δικαιωμάτων, εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση ζήτησε να αποφασιστεί άμεσα Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κινητοποίησης ενάντια στις πολιτικές περιορισμού του εισοδήματος, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις των μέτρων είναι πανομοιότυπες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Άρα απαιτείται κοινή δράση και οργάνωση ταυτόχρονων και κοινών απεργιακών αγώνων σε όλη την Ευρώπη. Η θεολογία που αναπτύσσεται επί της συνταγής των μέτρων στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη και στοχεύει να εξαχθεί και πάλι προς τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, προκειμένου να δρομολογηθούν ανατροπές στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» τόνισε ο κ. Παπασπύρος.



Απεργούν οι βενζινοπώλες 18 Μαρτίου



Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων για την άλλη Πέμπτη, 18 Μαρτίου αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Στις 21 Μαρτίου συγκαλείται εξάλλου γενική συνέλευση του κλάδου προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων. Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια, ενώ διαμαρτύρονται και για την παράνομη, όπως επισημαίνουν, αναδρομική αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, με διαδικασία που επιβάρυνε τους πρατηριούχους. Ταυτόχρονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων επισημαίνει σε ανακοίνωση ότι έχει επιδιώξει κατ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατόν. Η ΠΟΠΕΚ δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης αποδείξεων λιανικής για πωλήσεις βενζίνης, με δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να καθοριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το ρυθμιστικό πλαίσιο, αφού μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται η έκδοση αποδείξεων για βενζίνη και δεύτερον, για όσο διάστημα δεν θα έχουν εγκατασταθεί ολοκληρωμένα, πιστοποιημένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων να εκδίδονται αποδείξεις από τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές, χωρίς να χρησιμοποιούνται για έλεγχο των διακινουμένων ποσοτήτων καυσίμων.-

Από.....i-reportergr



.

Μ.Ομπάμα(στα ελληνικά): Ζήτω η Ελλάς!

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

«Ο λαός της Ελλάδας θα έχει πάντα ένα σταθερό σύμμαχο και αυτός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προσωπική του δουλειά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ χαρακτήρισε δυναμική την παρουσία της Ελλάδας στον κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απόφαση των ΗΠΑ για την άρση της βίζας, για την οποία ενημέρωσε νωρίτερα τον κ. Παπανδρέου, στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. «Είμαστε φίλοι, είμαστε αδέρφια...Ζήτω η Ελλάς», σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ομπάμα.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία», ευχαριστώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για την εμπιστοσύνη του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα συνιστά πολύ σημαντικό δεσμό για τις δύο χώρες. «Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού σε ζητήματα ευρωπαϊκά» για τη ρύθμιση ζητημάτων της παγκόσμιας οικονομίας, επεσήμανε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

Στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας και οι ΗΠΑ

Προηγήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου, έλαβε τη διαβεβαίωση του Μπαράκ Ομπάμα πως οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας. Σημείωσε ακόμη ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία που ελήφθη στην Ευρώπη κατά των κερδοσκόπων, κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα, και ζήτησε η Αμερική να συνδράμει στην κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα ιδιαίτερα στην επόμενη συνάντηση των G-20, που θα γίνει και στην Ευρώπη, και στην Κορέα. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει βούληση συνεργασίας με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική από κανέναν. Αυτό που θέλουμε είναι να αναζωογονήσουμε τη δική μας οικονομία. Θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια και σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η παρέμβαση της ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε επίσης «κάθε φωνή υποστήριξης θετική», πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία και ισχυρότερη πολιτικά χώρα του κόσμου.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως είπε, ενημέρωσε ακόμη τον κ. Ομπάμα για την «κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, την αποφασιστικότητα που δείξαμε παίρνοντας δύσκολα μέτρα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να βάλουμε τη χώρα μας σε μια νέα τροχιά,...και την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τομές, μπαίνοντας σε πορεία πράσινης ανάπτυξης ώστε να κάνουμε τη χώρα μας ανταγωνιστική».

Κατάργηση της βίζας

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπανδρέου, ο Μπαράκ Ομπάμα του ανακοίνωσε πως αποφάσισε την κατάργηση της βίζας. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στη συνέχει και επίσημα από την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία» την απόφαση αυτή, κανόντας επίσης λόγο για μια πολύ θετική χειρονομία, όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική. Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί στενά σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο για το Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή του στις προσπάθειες Χριστόφια για μια δίκαιη λύση, ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει ένα μήνυμα και προς την Τουρκία, για μια αποφασιστική βούληση στην επίλυση αυτού του προβλήματος, πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Για την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, καθώς και τη βούληση της ελληνικής πλευράς να αναζωογονήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επίλυσης διαφορών, όπως είναι η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας. «Σε αυτή την προσπάθεια», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, «έχουμε και τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών». Πρόσθεσε δε ότι συζητήθηκε η πρόταση της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων ως το 2014.

Από .....Ναυτεμπορική

i-reportergr

Που καταλήγουν σε Ιπποκράτους και Ρηγίλης για τις υποψηφιότητες στις δημοτικές

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: ΧΡΙΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα –Συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι

Στην απόφαση να μην δώσουν χρίσματα παρά μόνο στις περιφέρειες και στις μεγάλες πόλεις της χώρας φαίνεται ότι καταλήγουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr για διαφορετικούς λόγους τα δύο μεγάλα κόμματα πρόκειται να προτείνουν και επίσημα να μην υπάρξουν κεντρικές παρεμβάσεις και να αφεθούν οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν, προοπτική με την οποία συμφωνούν τόσο ο ΣΥΝ όσο και οι Οικολόγοι - Πράσινοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι την αρχή έκανε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΝΔ θα αποφύγει την άμεση παρέμβαση στην έκφραση των μικρών κοινωνιών. Ήρθε η ώρα της από-κομματικοποίησης της περιφέρειας» (για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5598). Μάλιστα, στη Ρηγίλλης υπάρχουν σκέψεις ο πρόεδρος του κόμματος να απευθύνει και επίσημη επιστολή προς τα υπόλοιπα κόμματα, ζητώντας τους να αφήσουν τις μικρές κοινωνίες να αποφασίσουν μόνες τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο στη ΝΔ θεωρούν ότι:

- θα αποφύγουν να χρεωθούν αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα και με τις επιδόσεις της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές

- θα εκθέσουν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήδη επικρίνουν για κομματικοποίηση του «Καλλικράτη» αναφορικά με τις επικείμενες συνενώσεις

- θα αποφύγουν τριβές τοπικών στελεχών

- στο πλαίσιο αυτό αν τα πράγματα ζορίσουν, θα έχουν την ευκαιρία να μην δώσουν χρίσμα στο μεγάλο «αγκάθι» που ακούει στο όνομα δήμος Αθηναίων, αφήνοντας τον Νικήτα Κακλαμάνη να κατέλθει ως «ανεξάρτητος»

«Είναι στην φιλοσοφία Παπανδρέου»

Η απόφαση να μην δοθούν χρίσματα φαίνεται ότι ωριμάζει και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως τονίζουν, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, εκτός του ότι βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Γιώργου Παπανδρέου, εξυπηρετεί και τους στόχους του κόμματος. «Έτσι κι αλλιώς οι εντυπώσεις θα κριθούν από τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους», τονίζει κυβερνητικός στέλεχος στην αυτοδιοίκηση gr, προσθέτοντας ότι «το κόμμα δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε τοπικούς ανταγωνισμούς για να αποκτήσει ακόμη έναν πονοκέφαλο». Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει τόσο σε κυβερνητικό (υπουργείο Εσωτερικών) όσο και σε κομματικό επίπεδο τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης είναι:

- Αφαιρείται κάθε επιχείρημα από τη ΝΔ ότι οι συνενώσεις στον «Καλλικράτη» εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες

- Με την κατάλληλη «καθοδήγηση» δίνεται η δυνατότητα στήριξης ανεξάρτητων υποψηφίων σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους – Πράσινους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Θεσσαλονίκης που αν και εμπίπτει στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει την στήριξη σε κομματικό υποψήφιο, με στόχο να ενισχυθεί ο Γιάννης Μπουτάρης ή όποιο άλλο πρόσωπο προκύψει στην πορεία.

- Δεν μπλέκει το κόμμα σε τοπικούς ανταγωνισμούς που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν.
 
Από....aftodioikisi.gr

Πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό στη Λαμία από ΒΑΝ-Τσελέντη

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com


Νέο πόλεμο μεταξύ των σεισμολόγων άναψε η ξεκάθαρη πρόβλεψη για επικείμενο μεγάλο σεισμό στη Λαμία έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, βασιζόμενος σε στοιχεία της ομάδας Βαρώτσου (ΒΑΝ).

Όλα ξεκίνησαν από το πρόσφατο διπλό σεισμό στη βόρεια Εύβοια. Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη, την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκε από την ομάδα ΒΑΝ, στη γνωστή βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου Cornell, μία πρόβλεψη για σεισμό στη Λαμία. Πρόσθεσε, συγκεκριμένα: “Για να υπάρχει κάτι τέτοιο, θα είναι μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ας έχουμε τον νου μας για μία εβδομάδα, όχι παραπάνω. Να κοιτάξουμε τη σεισμική επικινδυνότητα του σπιτιού μας. Μπορεί να είναι και στη θάλασσα κάποιο επίκεντρο. Είναι η προέκταση του ρήγματος της τάφρου του Βορείου Αιγαίου. Η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό ως και 6 Ρίχτερ, είναι ένα γεγονός που το περιμένουμε.”

Την πιθανότητα να εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στην κεντρική Στερεά Ελλάδα δεν απέκλεισε μιλώντας στην Espresso και ο εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας: “Η ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου ανάρτησε το Σάββατο νέα μελέτη στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Cornell για επικείμενο σεισμό με βάση τα σεισμικά σήματα (SES) που κατέγραψε στις 27 και 28 Δεκεμβρίου ο σταθμός στη Λαμία. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μπορεί να γίνει. Όταν υπάρχει σεισμική διέγερση σε μια περιοχή, πρέπει να παρακολουθούμε το φαινόμενο προτού βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία πιθανότητα και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.”

Οι απαντήσεις στην πρόβλεψη ΒΑΝ-Τσελέντη:

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Κώστας Μακρόπουλος δήλωσε: «Όποιος έχει στοιχεία πρέπει να τα προσκομίζει, με τη μέθοδο που ακολουθεί στην επιτροπή αξιολόγησης σεισμικού κινδύνου του ΟΑΣΠ», προσθέτοντας ότι έχει επανειλημμένως καλέσει τον επικεφαλής της ομάδας ΒΑΝ κ. Βαρότσο και δεν θέλει να μετάσχει. «Δεν έχει έρθει απολύτως τίποτα στον ΟΑΣΠ. Δεδομένου ότι δεν κατέθεσε κανενός είδους στοιχείο ο κ. Τσελέντης πρέπει να βασίζεται σε κάποιες εργασίες της ομάδας ΒΑΝ» πρόσθεσε.

Ο διευθυντής Ερευνών Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσελέντη έκανε λόγο για «κακόγουστο αστείο, το οποίο επαναλαμβάνεται από τον κ. Τσελέντη με μονότονο τρόπο κάθε μήνα και ουδέποτε επαληθεύεται. Αυτό είναι πέρα από την επιστήμη και έξω από κάθε επιστημονικό πλαίσιο».

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού σημείωσε ότι «και να το ήξερα, μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση; Βρισκόμαστε σε μια ομαλή κατάσταση στη χώρα μας, ούτε έξαρση ούτε ηρεμία. Στη χώρα μας είχαμε ανέκαθεν έντονη τεκτονική δράση, είχαμε και θα έχουμε πάντα σεισμούς».

Από.....fimes.gr

Mεταφορά της έδρας της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Στερεάς Ελλάδας από τη Λαμία στα Καμένα Βούρλα

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2010

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε ερώτηση – πρόταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αναφορικά με τη μεταφορά της έδρας της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Στερεάς Ελλάδας από τη Λαμία στα Καμένα Βούρλα. Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε τα εξής:

«Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Στερεάς Ελλάδας, ιδρύθηκε το 2003 με έδρα τη Λαμία και στεγάζεται προσωρινά στο Κάστρο της Λαμίας. Σε επίπεδο Διεύθυνσης, έχει μεν έδρα τη Λαμία αλλά είναι αρμόδια για τους Νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Ευβοίας. Η πρόταση για μεταφορά της έδρας της Υπηρεσίας Νεωτέρων από τη Λαμία στα Καμένα Βούρλα αποτελεί αίτημα των πολιτών της περιοχής, καθώς συντρέχουν πολλοί λόγοι που ενισχύουν τη σκέψη αυτή.

Ειδικότερα, μια κίνηση μεταφοράς της Υπηρεσίας θα ενίσχυε την αποκέντρωση στο νομό καθώς η προτεινόμενη υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και επομένως δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για να βρίσκεται κοντά σε άλλες υπηρεσίες στην πρωτεύουσα του Νομού. Επιπλέον, η περιοχή των Καμένων Βούρλων διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ιστορική ταυτότητα, ενώ εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει πραγματοποιηθεί μελέτη από τον Δήμο Καμένων Βούρλων για την δημιουργία Μουσείου Ιαματικού Τουρισμού στο χώρο του παλιού υδροθεραπευτηρίου «Ασκληπιός», που χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο. Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων κηρύχτηκαν ως διατηρητέα τα τρία κτήρια του ΕΟΤ καθώς συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία και την κοινωνική, πολεοδομική και πολιτιστική ταυτότητα της Λουτρόπολης. Όσον αφορά την εγκατάσταση της μεταφερόμενης νέας Υπηρεσίας, αυτή θα μπορούσε σε μερικά χρόνια, με την ολοκλήρωση και του μουσείου Ιαματικού Τουρισμού να στεγαστεί σε κάποια πτέρυγά του, σε χώρο μάλιστα που να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο της υπηρεσίας, ή ακόμα και να στεγαστεί σε κάποιο από τα κηρυγμένα διατηρητέα ξενοδοχεία της περιοχής, γεγονός που θα οδηγούσε και σε σημαντικό οικονομικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ύπαρξη της υπηρεσίας στον χώρο των διατηρητέων θα βοηθούσε να διασωθεί η ιστορική ταυτότητα της Λουτρόπολης, αλλά θα οδηγούσε και σε αύξηση της απασχόληση του εργατικού δυναμικού της περιοχής και σε αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Λοκρίδας.

Τέλος, ένας ακόμη λόγος υπέρ της πρότασης για μεταφορά της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων σχετίζεται και με την τοποθεσία της περιοχής, καθώς τα Καμένα Βούρλα αποτελούν κομβικό σημείο για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς όλους τους νομούς ευθύνης της Υπηρεσίας, πιο κοντά στη Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια και φυσικά πιο κοντά στην Αθήνα.»

Με την παρούσα ερώτηση ο κ. Σταϊκούρας, επιθυμεί να ενημερωθεί για το τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο αναφορικά με την πρότασή του για αλλαγή της έδρας της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Στερεάς Ελλάδας από τη Λαμία στα Καμένα Βούρλα, προωθώντας έτσι ένα αίτημα πολλών κατοίκων της περιοχής, και επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στη διάσωση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής ταυτότητας των Καμένων Βούρλων.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από...energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com